《去Hyatt centric staycation一定要去號餐廳》呢間空中餐廳🍴主打澳洲菜,staycation個package 包兩支酒😍😍幾中意個頭盤,係用mustard醃嘅椰菜花👍🏻主菜有安格斯牛咖哩,點印度簿餅食超正!整體來講好值得食🥰🥰個海景又靚.📌Cruise (北角)#北角 北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座23樓-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn

幾中意個頭盤,係用mustard醃嘅椰菜花👍🏻
主菜有安格斯牛咖哩,點印度簿餅食超正!
整體來講好值得食🥰🥰
個海景又靚
📌Cruise (北角)
#北角 北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座23樓
2021-07-17 1446 views
空中餐廳及酒吧,景色遼闊舒適,有室內室外!一坐低就有碟炸蝦片,再配三個微辣醬汁,嘢味醒胃,好有誠意既餐前小食!酥炸魷魚,炸得外脆內軟,少少辣🌶️,送酒一流!豬腩肉生菜包🥬,塊五花肉肥肉均勻,同生菜青瓜完美配搭,中和返個油膩感,入口又爽又脆。咖哩牛肉配薄餅,有啲似巴東牛肉,肉燉得好淋唔痴牙,薄餅酥脆,薄餅唔點咖哩都一樣咁好食!沙嗲串燒雞,串燒都大碟,個雞燒得唔乾。麥啤,麥味唔重,但有花香同蜜糖香味。
空中餐廳及酒吧,景色遼闊舒適,有室內室外!

酥炸魷魚,炸得外脆內軟,少少辣🌶️,送酒一流!

沙嗲串燒雞,串燒都大碟,個雞燒得唔乾。

麥啤,麥味唔重,但有花香同蜜糖香味。
2021-07-16
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
趁 5天的復活節假期,三日兩夜復活節 Easter staycation,今次我選擇了位於北角的維港凱悅尚萃酒店! 酒店有 3間餐廳,分別是 Cruise、The Farmhouse & The Farmhouse Deli!其實,三日兩夜共 45小時的時間過得快!加上我一早計劃好3日的 schedule 要去哪裡?做甚麼?就算不招呼朋友來,也相當充實!所以,為節省時間又要開始收拾行李,我打算第二晚 order Room service dinner!Room Service Menu起初,我只見到電視機旁,夾住兩頁 Menu,選擇偏少! 電視機附近個架找到 Room Service Menu,選擇種類多! 價錢略貴!估計由多國菜餐廳的 Cruise 供應! Call room service 時,我都問清楚,在酒店房接收食物時,是否需要戴口罩?酒店職員回覆,如果我走出房門口就需要!我 8:00pm 致電落 order 要求 9:00pm 前送到,8:55pm 便送到!送餐的酒店職員戴上口罩,送餐時,只在門外遞給我,他並沒有走進我的酒店房,同時,我要簽單,到 Check out 時一併

Room Service Menu
起初,我只見到電視機旁,夾住兩頁 Menu,選擇偏少!
 價錢略貴!
估計由多國菜餐廳的 Cruise 供應!

酒店職員回覆,如果我走出房門口就需要!

送餐的酒店職員戴上口罩,送餐時,只在門外遞給我,他並沒有走進我的酒店房,同時,我要簽單,到 Check out 時一併付款  (在 Check In 先預繳 Deposit 幾千 $,當中扣除)!

Room service dinner
海鮮扁意粉 $180 (加 10% 服務費)
除了蝦有調味及鮮味之外,其他海鮮都較淡味!
 帶子算厚身,烹調後帶鮮嫩!

扁意粉口感帶煙韌又彈牙,味道酸中帶香辣,尚算入味!

另附上餐具及一支迷你辣椒仔!
海鮮扁意粉
2021-04-05
Waiting Time
55 Minutes (Delivery)
$198 (Dinner)
海鮮扁意粉
2021-06-27 1820 views
前菜 時令新鮮生蠔, 生蠔味道好新鮮好有蠔味,想食多幾個油甘魚刺身, 配埋啲醃汁一齊食, 好match,味道好正烤黑毛豬腩肉生菜包, 豬腩肉 配合師傅調製的醃汁好惹味青咖哩雞味道ok, 送飯一流呀獅城大蝦, 佢嘅配料醃汁呢真係好正呀 送飯都一流呀^~^炒菜心, 夠鑊氣甜品係可可椰子雪糕朱古力醬朱古力威化, 朱古力味道很濃郁呀,巧味整體嚟講呢, 環境浪漫, 可惜本小妹冇影到環境相呀,, 食物味道呢,師傅做得很高水準, 但係食得出材料真係好一般
前菜 時令新鮮生蠔, 生蠔味道好新鮮好有蠔味,想食多幾個

油甘魚刺身, 配埋啲醃汁一齊食, 好match,味道好正

烤黑毛豬腩肉生菜包, 豬腩肉 配合師傅調製的醃汁好惹味

青咖哩雞味道ok, 送飯一流呀

獅城大蝦, 佢嘅配料醃汁呢真係好正呀
送飯都一流呀^~^

炒菜心, 夠鑊氣

整體嚟講呢, 環境浪漫, 可惜本小妹冇影到環境相呀
2021-06-23 1606 views
Chill下先 - 海鮮拼盤🦞全部海鮮都好新鮮👍🏻蟹最好食,未見過咁粗嘅蟹腳😯好有海水味但係又唔會太鹹👍🏻拼盤賣相好靚😍豬腩肉生菜包(加$40)燒得好靚嘅豬腩肉🤤脆得嚟又有肉汁好得意嘅龍蝦roll🤩麵包係熱辣辣👍🏻有好幾種口感,好味第一次食炸西蘭花,係韓式嘅做法,好似炸雞咁面頭有一層辣醬,幾有趣,味道唔錯印尼兄弟唔係特別辣,但係適中,似巴東牛肉嘅味,牛仔骨勁腍同埋多肉🤤曳曳馬莎文(升級加$100)唔係特別辣嘅咖喱,但係調味👍🏻牛臉頰肉勁腍,好想叫碗飯😆最佳配菜 - 泡菜煙肉炒飯🥓炒得唔錯,飯粒粒分明,色香味俱全😍份量雖然唔算多,但係因為已經太飽,所以係啱啱好👌🏻朱古力夾心角&抹茶雪糕🥠🍨將普通印尼咖喱角變成甜嘅😍好脆同埋鬆化🤤仲有啲煉奶同埋椰子片,加埋一嚿抹茶雪糕😍絕配!總括嚟講,環境非常好,食物質素高,係非常唔錯嘅fusion菜👍🏻
Chill下先 - 海鮮拼盤🦞

豬腩肉生菜包(加$40)
燒得好靚嘅豬腩肉🤤脆得嚟又有肉汁

好得意嘅龍蝦roll🤩麵包係熱辣辣👍🏻有好幾種口感,好味

印尼兄弟
唔係特別辣,但係適中,似巴東牛肉嘅味,牛仔骨勁腍同埋多肉🤤

曳曳馬莎文(升級加$100)
唔係特別辣嘅咖喱,但係調味👍🏻牛臉頰肉勁腍,好想叫碗飯😆

最佳配菜 - 泡菜煙肉炒飯🥓
朱古力夾心角&抹茶雪糕🥠🍨

2021-06-05 1762 views
Hyatt Centric座落北角渡輪碼頭CRUISE餐廳就在其頂層位置風景絕佳😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前同L小姐去試佢最新的套餐估唔到食物味道都咁出色!絕對會因為D菜式而去住Staycation!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣時令即開生蠔💭生蠔產自法國,以三文魚子相伴😍💭仲有柚子酸汁,好開胃!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣油甘魚刺身💭輔以青檸香草汁,及青辣椒和金不換💭清新又充滿油脂🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣青咖哩雞 & 烤黑毛豬腩肉💭雞用上走地雞,咖哩以茄子椰子熬煮💭送飯一流👍💭豬腩肉薄切,烤得香脆,配上生菜和芥末醬💭食落沒有想像中油膩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣獅城大蝦💭絕對是全餐廳最佳,醬汁用番茄,薑,蛋及辣椒製成💭食落酸酸甜甜,又香辣,極惹味😘💭大蝦先被煎得香脆,再煮,好入味💭肉質唔老且彈牙,食得出一絲絲蝦肉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀5⃣配菜💭炒菜心配薑蒜,亦惹味!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀6⃣自家製香蕉煎餅配椰子💭有驚喜,配上奶茶雪糕😍💭香蕉煎餅香脆而又帶點酥皮💭夾埋煉奶同雪糕,超好味!⠀⠀⠀
Hyatt Centric座落北角渡輪碼頭
CRUISE餐廳就在其頂層位置
風景絕佳😍
之前同L小姐去試佢最新的套餐
估唔到食物味道都咁出色!
絕對會因為D菜式
而去住Staycation!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣時令即開生蠔
💭生蠔產自法國,以三文魚子相伴😍
💭仲有柚子酸汁,好開胃!
2⃣油甘魚刺身
💭輔以青檸香草汁,及青辣椒和金不換
💭清新又充滿油脂🤤
3⃣青咖哩雞 & 烤黑毛豬腩肉
💭雞用上走地雞,咖哩以茄子椰子熬煮
💭送飯一流👍
💭豬腩肉薄切,烤得香脆,配上生菜和芥末醬
💭食落沒有想像中油膩
4⃣獅城大蝦
💭絕對是全餐廳最佳,醬汁用番茄,薑,蛋及辣椒製成
💭食落酸酸甜甜,又香辣,極惹味😘
💭大蝦先被煎得香脆,再煮,好入味
💭肉質唔老且彈牙,食得出一絲絲蝦肉
5⃣配菜
💭炒菜心配薑蒜,亦惹味!
6⃣自家製香蕉煎餅配椰子
💭有驚喜,配上奶茶雪糕😍
💭香蕉煎餅香脆而又帶點酥皮
💭夾埋煉奶同雪糕,超好味!

⏺️成個套餐隨Staycation附送
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2021-05-29 6436 views
📍香港📍北角📍Cruise📍北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座23樓📍星期一至日 12:00~22:00🌸staycation feed me set dinner🦄 前菜~炸蝦餅小食🦄 評分: 9/10蝦餅好香好脆口😍少少辣咸咸地唔洗沾醬已經好好食😝😝 呢個免費小食有誠意😚🦄 時令即開生蠔 🦄 評分: 7/10生蠔夠新鮮但唔夠肥美🥺偏細隻較salty 配三文魚子口感幾豐富😚🦄 油甘魚刺身🦄 評分: 8.5/10油甘魚厚身勁肥美😍入口好有滿足感 配搭青檸香草汁好開胃😻🦄 豬腩肉生菜包🦄 評分: 8/10豬腩肉最緊要夠肥🤣見唔見到層肥膏有幾厚🤫油膩感爆發烤得好juicy🐖夾住脆卜卜既生菜一齊食正!!!🥬🦄 青咖喱雞🦄 評分: 8/10呢個走地雞老左少少🤨🤨 入口唔嫩滑! 但個青咖喱椰汁勁…好…食… 食落甜甜地唔辣好好送飯呀救命!!!🦄 獅城大蝦🦄 評分: 7.5/10一人一隻大蝦聽落好少🍤但絕對有飽足感🦐 酸酸辣辣既醬汁會令你更開胃🦄 配菜-炒菜心🦄 評分: 6.5/10菜既份量好少呀🙈 不過新鮮夠翠綠只係油左少少🤏🏻🦄 可可椰子🦄 評分: 9/10呢個甜品好特別🤩 外層用雪硬左既
📍香港📍北角

🦄 評分: 6.5/10
菜既份量好少呀🙈 不過新鮮夠翠綠只係油左少少🤏🏻

🦄 可可椰子
🦄 評分: 9/10
呢個甜品好特別🤩 外層用雪硬左既朱古力包住椰子雪糕🍦椰子味香濃 溶溶地再一啖朱古力脆片 為我既晚餐畫上完美句號🤣開心❤️

#foodieschu北角
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#hkfoodie#hkfoodies#foodie#foodies#香港美食#北角美食#北角酒店#海景餐廳#浪漫西餐廳#西餐廳#油甘魚刺身#生蠔#青咖喱雞#青咖喱#大蝦#staycation#椰子雪糕#周年紀念#蛋糕#慶祝#豬腩肉#生菜包#hyatt#hyattcentric
2021-05-24
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
油甘魚刺身
  • 青咖喱雞
2021-05-27 1722 views
呀!一早已經諗定同男朋友嘅兩周年要去呢度食😍😍喺酒店住一晚順便夜晚喺呢度食🥰真係第一次喺香港去呢啲露天餐廳☁️仲要全海景!🌊仲要個天色咁靚☁️☀️到而家都好懷念!本來係諗住上年生日嘅時候過嚟食嘅 但係點知個垃圾政府就禁夜晚堂食🙃今次終於補返數!因為想有Happy Hour優惠 所以book咗18:00😅去到有得揀室內同室外位置 就算熱都要揀室外因為真係好靚!愈坐愈大風💨而且佢出面都有風扇 所以真係唔熱😘🥂Happy Hour飲品半價我嗌左moscato🍾男朋友就嗌啤酒🍻另外有啲小食都有happy hour優惠🍤椒鹽鮮魷 $70雖然係細細碟 但係佢真係炸得超級好食😍香辣嘅味道 再配埋佢嘅Sauce 係完美!無論係他他醬定係酸甜醬都一樣夾 不過如果點酸甜醬就係再開胃啲😘🥩美國黑安格斯牛仔骨 $260呢個稍為煎到過咗龍 牛仔骨有少少韌 似係整到medium well咁😅但個味係正!厚肉 多汁 食一件都滯😅🥘酸辣咖喱海鮮 $320以為佢只係配薄餅🫓原來除咗薄餅仲配埋白飯🍚酸辣咖喱味超級濃郁 咖喱味出就咁睇佢個價錢雖然係貴 但係其實海鮮係足料😍有虎蝦🦐魷魚🦑盲鰽🐟 最估唔到係盲鰽魚超鮮甜 冇咩骨仲吸哂
愈坐愈大風💨而且佢出面都有風扇 所以真係唔熱😘

🥂Happy Hour飲品半價
我嗌左moscato🍾男朋友就嗌啤酒🍻

另外有啲小食都有happy hour優惠
🍤椒鹽鮮魷 $70

🥩美國黑安格斯牛仔骨 $260

🥘酸辣咖喱海鮮 $320
就咁睇佢個價錢雖然係貴 但係其實海鮮係足料😍有虎蝦🦐魷魚🦑盲鰽🐟 最估唔到係盲鰽魚超鮮甜 冇咩骨仲吸哂酸辣湯嘅味😋😋好滿足
唔好睇佢塊薄餅得兩塊細細的 但係佢係厚嘅薄餅 仲炸到好酥脆 點少少湯 超有飽肚感😍

🥬香蒜辣椒炒通菜 $60
已經唔知講咗通菜幾多次😂😂不過今次個presentation好特別 係用碗裝😂😂用碗裝住即刻變得好似好少咁 但係其實佢份量好多!係裝滿哂俾你 蒜味重少少辣 通菜冇炒得過淋 有咬口 正!!

🌈🌟順帶一提 喺我食完碟椒鹽鮮魷之後 佢無啦啦拎碟蝦片過嚟話係送俾我哋嘅😅我唔知道係指定嘅前菜定係咩 但係見隔離啲枱又冇🤔🤔蝦片嘅醬一樣係酸酸辣辣 少少番茄味🍅

雖然食酒店嘅餐廳一定係貴 但係呢間唔係得個貴字 無論食物質素定係環境都值回票價啊😍😍下次會再嚟✨Cheers🥂
2021-05-26 1500 views
早幾日去左Hyatt Centric staycation 個package包左個Cruise既晚餐🍽 間餐廳個環境真係一流又對住個無敵海景 仲有露天飲野既位🍸野食方面Cruise主打係泰國菜🇹🇭個日個set係有呢幾樣~🥢泰式生蝦刺身 - 酸辣青檸汁好醒胃😋🥢炸軟殼蟹青木瓜沙律 - 軟殼蟹係香脆 但凍左 不過係偏辣🥵 青木瓜超級爽脆🥢椒鹽鮮魷 - 太厚粉 麻麻地🥢香烤豬腩肉 - 呢個好好食 燒到d油bit晒出泥 好juicy 但有d漏☺️☺️推介❗️🥢青咖喱雞配白飯 - 個咖喱無咩特別 🥢香蒜辣椒炒通菜 - 幾鐘意個炒菜 好多蒜 好香😊🍴芒果椰子糯米飯 - 個甜品係超級無敵甜 個人覺得可以落番少d椰奶 真係太甜🙈食完呢個 飲咩都無味🤣整體泥講⭐️⭐️⭐️半 主要係環境靚 但食物質素就比較普通~

🥢泰式生蝦刺身 - 酸辣青檸汁好醒胃😋
🥢椒鹽鮮魷 - 太厚粉 麻麻地

🥢青咖喱雞配白飯 - 個咖喱無咩特別
🥢香蒜辣椒炒通菜 - 幾鐘意個炒菜 好多蒜 好香😊

2021-05-24 1406 views
係網上訂左staycation套票慶祝母親生日晚上安排左係cruise食飯環境同個feel都好正唯一失策係無早預約窗位6點食,睇日落🌄好正生蠔勁鮮甜食物都高水準唔算話好多野食但都好夠飽整體cp值高服務態度都好好侍應幫我同母親影左張即影即有唔錯嘅體驗下次會再黎,
係網上訂左staycation套票

服務態度都好好
侍應幫我同母親影左張即影即有
唔錯嘅體驗
下次會再黎,
五星級酒店海景餐廳 (環境一流、服務態度有待改善) – Cruise HK母親節預早一個月前book呢間位於北角 Hyatt Centric Victoria Harbour Hotel 23樓既Cruise空中餐廳及酒吧當然reserve window seat 欣賞靚景影靚相啦可惜安排上有點混亂一時話冇哂window seat一時又話安排到我地今日叫左幾款食物:頭盤叫左半打新鮮生蠔 (HK$280 / 6 隻; 三文魚子另加$30)生蠔都算鮮甜配埋個三文魚子幾好食鮮蝦豬肉米紙卷 (HK$140 / 3條)米紙卷包住鮮蝦、辣豬肉碎、香草、甜魚露可惜香草太多蓋過左其他味椒鹽鮮魷 (HK$140)由於屋企人唔太食得辣所以呢款叫左走辣新鮮炸起夠脆都唔錯沙嗲雞肉串 (HK$140 / 6串)呢個值得一讚串燒類即叫即燒沙嗲醬甜甜地雞肉又夠嫩滑烤黑毛豬腩肉生菜包 (HK$160 / 6件)呢個都好好食黑毛豬腩肉燒到脆卜卜咁配埋生菜中和返D油膩香蒜蔥花蛋炒飯 (HK$60)正常發揮幾好食蔬菜方面叫左通菜同四季豆 (HK$60@)份量方面偏細性價比唔高整體黎講環境一流服務態度比較差 (可以話係五星級

可惜安排上有點混亂
一時話冇哂window seat一時又話安排到
我地今日叫左幾款食物:

生蠔都算鮮甜
配埋個三文魚子幾好食

鮮蝦豬肉米紙卷 (HK$140 / 3條)
米紙卷包住鮮蝦、辣豬肉碎、香草、甜魚露
可惜香草太多蓋過左其他味

椒鹽鮮魷 (HK$140)
由於屋企人唔太食得辣所以呢款叫左走辣
新鮮炸起夠脆都唔錯

沙嗲雞肉串 (HK$140 / 6串)
呢個值得一讚
串燒類即叫即燒
沙嗲醬甜甜地
雞肉又夠嫩滑

烤黑毛豬腩肉生菜包 (HK$160 / 6件)
呢個都好好食
黑毛豬腩肉燒到脆卜卜咁
配埋生菜中和返D油膩

香蒜蔥花蛋炒飯 (HK$60)
正常發揮
幾好食

蔬菜方面叫左通菜同四季豆 (HK$60@)
份量方面偏細
性價比唔高

整體黎講環境一流
服務態度比較差 (可以話係五星級酒店價錢但茶餐廳既服務態度)
唔會再encore

#happyfoodie_北角 #happyfoodie_酒店 #happyfoodie_亞洲菜 #海景餐廳
2021-05-09 1145 views
在現時疫情的環境中非常少出街食飯啦!但都約咗老友到這間空中餐廳食飯,可惜無得訂位,只好碰吓運氣好彩有位!好脆那些點醬好好味😋下一道菜是鱸魚,非常多肉又夠厚再下一道炭燒牛仔骨好鬆軟總之正晚外境非常美麗及美味食物,我和老友都非常滿意我下次會再去一定要試油甘魚。
炸🦐餅前菜
好脆那些點醬好好味😋

下一道菜是鱸魚,非常多肉又夠厚
鱸魚
再下一道炭燒牛仔骨
好鬆軟
總之正晚外境非常美麗及美味食物,我和老友都非常滿意

我下次會再去一定要試油甘魚。
牛仔骨
炸🦐餅前菜
鱸魚
牛仔骨
已經唔記得第幾次黎呢間餐廳😊當然係質素高👍🏻,所以先會再嚟啦!Happy hour 對住個咁靚嘅無敵Sea view 真係好Chill😍1. Moscato 意大利(bottle),甜甜地好易入口,帶有果香🍑,2個人Share啱啱好2. Oyster 🦪 (6隻),happy hour 性價比真係好高。oyster 係偏向細隻我比較salty的,帶有清淡的海水味,好fresh 👍🏻 再加埋一個鹹鹹地嘅醬汁,成件事好match☺️3. 虎蝦三文魚籽包 - 用個裝點心嘅籠裝住,很有心思❤️打開雖然份量有啲小,不過味道超鍾意😌-用點心籠裝住,所以可以保暖,放入口時外脆內暖的- 虎蝦係加咗Wasabi salad醬, 加上鹹鹹地嘅三文魚子,味道真係好夾!4. 花生芒果糯米飯 - -芒果好新鮮,應該係泰國入口🥭-糯米飯軟硬適中,加上香口的椰汁👍🏻-普通芒果糯米飯,梗係冇乜特別啦!不過呢度最特別嘅就係加咗椰子同埋花生做toppings: 椰子係用火槍燒過,所以好脆;另外花生加埋焦糖,都係脆卜卜😌-最後配埋vanilla 雪糕,係一個好有層次好出色嘅甜品🍮一直鍾意呢間餐廳係佢嘅醬汁,所有菜式嘅醬汁都係經
已經唔記得第幾次黎呢間餐廳😊
當然係質素高👍🏻,所以先會再嚟啦!

-用點心籠裝住,所以可以保暖,放入口時外脆內暖的

4. 花生芒果糯米飯 -
-芒果好新鮮,應該係泰國入口🥭
-糯米飯軟硬適中,加上香口的椰汁👍🏻

一直鍾意呢間餐廳係佢嘅醬汁,所有菜式嘅醬汁都係經過心思調配出嚟,令原本簡單的嘅菜式昇華,啲人就係我最欣賞間餐廳嘅地方🥰

2021-04-21
$400 (Other)
  • 時令即開生蠔
2021-03-23 1503 views
A great and easily accessible location with fantastic harbour views. The eclectic mix of Asian dishes in the set lunch menu gives plenty of variety. The Korean chicken little bao was tasty, fresh and tender, with just enough spicy kick to make it interesting. While I was looking forward to the grilled pork belly, it was not as tender as I would like for pork belly, Served on lettuce cups with a small apple coleslaw and tasty mayonnaise, it would have been nice to eat with my hands, but the lack of tenderness made this difficult and I needed to use knife and fork. This is not to take away from the taste which, combined with the condiments was more than satisfactory. Staff were terrifically friendly without being overbearing. It is a restaurant I will definitely revisit.
Korean Chicken Little Bao
Grilled pork belly
2021-03-08
$200 (Lunch)
Korean Chicken Little Bao
  • Korean chicken little bao
2021-03-10 2072 views
亞妹牛一,揀咗呢間位於酒店頂層嘅Cruise空中餐廳慶生呢度提供嘅係充滿東南亞風味嘅Fusion菜可惜今日天陰,睇唔到靚景,祇望到窗外白濛濛一片平時Lunch set先二百幾,星期六、日竟要490如果食某樣菜要加錢又要加一,重要三個人食先有得叫,我哋唯有改食散餐六個人分兩張抬,三個人一抬每抬送上餐前小食蝦片幾香口,脆中帶少辣😋前菜柚子大蝦沙律(走辣)$160有三隻虎蝦,乾葱,花生,柚子肉幾甜,幾清新開胃青木瓜沙律(走辣)$90青木瓜,有機番茄,蝦乾,青檸,烤花生,羅望子醬有蝦米同大量芽菜,配青檸汁,青本瓜肉稍靭,泰式風味,一般椒鹽鲜鱿$140鲜魷炸得酥香,味鲜,少許辣味提鲜👍主菜香茅羅望子醬烤走地雞$240 雞肉幾滑,但個烤得黑鼆鼆,影響賣相,食味一般星洲炒龍蝦$490以番茄、辣椒、蛋去烹調可惜酱汁味道太濃太辣,反而失真,哂晒個龍蝦炒有機菜心$60以薑汁 、蒜、蠔油炒,味道屬正常馬沙文咖哩燴牛臉頰包及烤餅甜品首先,兩個賣相同價錢都有番咁上下火焰雪山,更加係呢度嘅招牌即場用冧酒點火燒著蛋白,食時感到好重酒味,蛋糕夾著冰凍嘅芒果雪糕,亦食到熱情果同揶子味,我哋嫌味道過甜同有啲人工味,亞哥重

亞妹牛一,揀咗呢間位於酒店頂層嘅Cruise空中餐廳慶生
呢度提供嘅係充滿東南亞風味嘅Fusion菜

可惜今日天陰,睇唔到靚景,祇望到窗外白濛濛一片

平時Lunch set先二百幾,星期六、日竟要490

六個人分兩張抬,三個人一抬

每抬送上餐前小食
炸蝦片(免費)

蝦片幾香口,脆中帶少辣😋
前菜

前菜及沙律

柚子大蝦沙律(走辣)$160
有三隻虎蝦,乾葱,花生,柚子肉幾甜,幾清新開胃

青木瓜沙律(走辣)$90
青木瓜,有機番茄,蝦乾,青檸,烤花生,羅望子醬
有蝦米同大量芽菜,配青檸汁,青本瓜肉稍靭,泰式風味,一般
椒鹽鲜鱿$140
鲜魷炸得酥香,味鲜,少許辣味提鲜
👍
主菜

香茅羅望子酱烤走地雞

香茅羅望子醬烤走地雞$240
雞肉幾滑,但個烤得黑鼆鼆,影響賣相,食味一般
星洲炒龍蝦$490
星洲炒龍蝦

以番茄、辣椒、蛋去烹調
可惜酱汁味道太濃太辣,反而失真,哂晒個龍蝦
炒有機菜心$60
以薑汁 、蒜、蠔油炒,味道屬正常

及烤餅
烤餅

甜品

香蕉煎餅

首先,兩個賣相同價錢都有番咁上下
火焰雪山,更加係呢度嘅招牌
即場用冧酒點火燒著蛋白,食時感到好重酒味,蛋糕夾著冰凍嘅芒果雪糕,亦食到熱情果同揶子味,我哋嫌味道過甜同有啲人工味,亞哥重食咗一啖就無食落去

香蕉煎餅就好硬,我鍾意食pan cake多啲

總括嚟講,呢度環境唔錯,平日食午餐較抵食,週末同假日就相差太遠,原本帶著期望嚟食嘢,食過感覺一般。亞妹一年一度咁高興嘅日子,就祝佢年年有今日兼青春常駐

火焰雪山
2021-03-06
$500 (Lunch)
Celebration
Birthday