2023-04-13
每次經過灣仔和昌大押都想試一試 Crust Italian 🧐 不過始終都覺得有少少貴唔捨得 , 今日放完長假番工 , 灰灰地 , 想 happy 下 😆 就入左黎食 ! 平日夜晚好多人喎 ! 咁岩係星期 2 , 食店有生蠔放題 😏 鍾意食生蠔嘅朋友可以留意吓 !我哋坐低 , 先叫咗杯 cocktail , 好清新 , 足料 , 唔係溝水嘅 cocktail ! 👍麵包橄欖油配新鮮 rosemary , 同橄欖油加黑醋相比 , 係另一番風味 ! 索倫托茄子長薯餅 ($148)外貌特別 , 炸皮厚度適中 , 外脆內軟 , 靈魂係醬汁 !! 😲😲 辣辣地 , 有啲嘢味 , 好好食呀 !! 我覺得用黎點麵包都好好食 !! 😋😋招牌拿坡里黑松露芝士意大利粉 ($238)店員用火槍燒溶大大嚿嘅芝士 , 之後再撈落意粉度 , 完全係視覺享受 !! 🤩🤩 芝士即溶即撈 , 新鮮熱辣 , 而且好香芝士味 !! 上碟前仲會喺你面前刨黑松露 ! 🤯🤯🤯 不得了 , 不得了 !! 芝士味突出但唔膩 , 意粉有 3 款 mix 埋一齊 , 蝴蝶粉 , 長通粉同通粉 , 口感豐富 !! 👍👍紙包酒香燜鯛魚 ($
招牌拿坡里黑松露芝士意大利粉 ($238)
店員用火槍燒溶大大嚿嘅芝士 , 之後再撈落意粉度 , 完全係視覺享受 !! 🤩🤩 芝士即溶即撈 , 新鮮熱辣 , 而且好香芝士味 !! 上碟前仲會喺你面前刨黑松露 ! 🤯🤯🤯 不得了 , 不得了 !! 芝士味突出但唔膩 , 意粉有 3 款 mix 埋一齊 , 蝴蝶粉 , 長通粉同通粉 , 口感豐富 !! 👍👍 紙包酒香燜鯛魚 ($318)
店員會係你面前剪開膠袋 , 酒香撲鼻 😱😱 而且出晒煙 !! 店員話最好味嘅食法係將魚肉浸落個汁到 , 個汁酸酸地 , 仲有蕃茄乾同辣椒 , 肉魚好厚肉 , 整體菜式味道清新 😆😆 呢個做法嘅魚第 1 次食 , 好有新鮮感
甜品
食到呢度已經飽飽地 🤪 不過點都要食埋個甜品先叫完滿 ! 配埋意大利好出名嘅 limoncello ! 酒精濃度偏高 , 再食埋甜甜的 cake , 好夾 !
整體黎講 , 座位舒適 , 食物種類豐富 , 又有特色 , 最緊要係置身中式古蹟內具時尚裝修的西餐廳品嚐美食 , 係獨特的體驗 !