2019-08-17 735 views
早餐有呢個配搭真係好唔錯,可以揀兩個餸,配奶醬多,真係好滿足。從小處見到佢哋細心,紅腸煎煎,又香口又迫左啲油出嚟,隻蛋個賣相都好靚,公仔麵都爽口😅,可以再次encore,下次試吓唔同款!
2017-11-21 1171 views
元朗區工作早餐,同事一直想試呢間,可惜早場好爆,幾次都無位,今日終於等到去到就有位,因為座位真係唔多而且放得幾迫,早餐選擇以西式為主,落單之後就見店員在開放式廚房努力煮食!店名係「豆花譜」但餐牌係「峰餐廳」卡邦尼汁蘑菇火腿煙肉奄列($43)份量大到嚇人!我一見已知食唔晒,分咗四份一比同事,入面滿滿都係材料,蘑菇片彈牙不過無乜味,火腿絲、煙肉鹹香,其實唔太覺卡邦尼嘅忌廉味!不過味道唔錯!最後都食唔晒,食淨四份一(即係我只食到半份!)奶醬多:多士香脆,花生醬已溶,加上煉奶香甜,好味茄汁豆:仲保持到係凍嘅!正常熱檸蜜(跟餐加$2)夠熱酸酸甜甜!好味!同事食:煙鴨胸公仔麵($27)火腿奄列奶醬多:黑椒西冷牛扒配忌廉滑蛋、茄汁焗豆、奶醬多($45)凍咖啡:凍檸茶:食物幾好味,早餐款式難得有驚喜!而且份量大,西式雖然價錢貴啲!即叫即做,拉勻都抵食!店員爽手唔廢話!有特色早餐
店名係「豆花譜」但餐牌係「峰餐廳」

奶醬多:多士香脆,花生醬已溶,加上煉奶香甜,好味
茄汁豆:仲保持到係凍嘅!正常

熱檸蜜(跟餐加$2)夠熱酸酸甜甜!好味!

同事食:

煙鴨胸公仔麵($27)

火腿奄列奶醬多:

黑椒西冷牛扒配忌廉滑蛋、茄汁焗豆、奶醬多($45)

凍咖啡:
凍檸茶:

店員爽手唔廢話!

有特色早餐

2017-11-20
$45 (Breakfast)
2017-06-28 434 views
工作中午餐都好趕,泊到車就食!今日去到呢度,門面好細,西餐廳格局,半間舖加咗透明膠簾,我哋坐最近門口4人枱!都好熱!餐牌簡單!落單後好快到!卡邦尼意粉($58)份量幾大,意粉有咬口,落咗好多配料,有彈牙蘑菇片、爽口洋蔥、鹹香煙肉,忌廉汁幾杰,幾滑兼幾香奶油香!好味!凍檸茶:少甜少冰,茶底清爽唔澀,解渴繼好蒜茸豬扒火腿配薯角($38)唔知點解啲汁粉橙色,連皮薯角幾多,唔會乾有薯味,皮唔韌!幾好!凍咖啡:同事飲食物幾好味,女店員有禮,好似我哋後面嘅客人走咗,佢問我哋轉唔轉枱,無咁熱!餐廳廁所好窄,尚算幾乾淨!不過廁所一張通告吸引咗我注意!「不要假扮食客去廁所,如有發現無恥之徒,必鬧」唔通呢間餐廳有過慘痛經驗?比過好多人呃?借廁所要去到「無恥之徒」好像誇張啲!我哋有食飯,所以用廁所無問題!😆
工作中午餐都好趕,泊到車就食!今日去到呢度,門面好細,

凍檸茶:少甜少冰,茶底清爽唔澀,解渴繼好

凍咖啡:同事飲

2017-06-27
$58 (Lunch)
2017-03-07 829 views
超值👍👍麻甩#alldaybreakfast 有無人覺得張相有咩問題?🙈偽文青話:你係咩人就會睇到d咩嘢💩 我就覺得師傅個擺碟擺得好靚😂依個$34 凍飲加$2😁 我就覺得早餐係要食個粉麵先會飽 所以加多個 #沙嗲牛米 都係加$10👍依個allday有齊煙肉 蛋 腸仔 茄汁豆.其實我好少食allday因為覺得出面賣$8-9x 好唔抵😂.三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_元朗美食推介 .
超值👍👍麻甩#alldaybreakfast
有無人覺得張相有咩問題?🙈
偽文青話:你係咩人就會睇到d咩嘢💩
我就覺得師傅個擺碟擺得好靚😂
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_元朗美食推介 .
2017-01-31 550 views
肉眼所見似布甸,但店中寫明黃豆所制,無石膏粉,同傳統豆花又不一樣,因為不是水豆腐一桶桶片出黎,佢像百褔口感,加左花奶黑糖,真係好滑同豆味唔錯,如果淨食豆腐,只有豆味,唔加黑糖真係唔得,老闆話就當布甸禁食,千萬唔好整爛佢食,一啖一匙真係比普通豆花特別,佢仲有澳洲果醬可以選擇,另外仲有靈芝咖啡/靈芝奶茶飲,感覺對身體有益,可以一試。
黑糖鮮奶豆花譜
2017-01-30
Type of Meal
Tea
黑糖鮮奶豆花譜
2015-06-08 823 views
我鍾意食日本野, 不過間唔中轉食西餐都唔錯。依間豆花譜係朋友介紹, 起初我以為係食豆腐花, 原來係西餐, 真搞笑! 門面太黑啦, 我冇影, 只係影左主菜。原來依度的carbonara幾好食, D汁夠多又重芝味, 係就肥D, 鬼叫我對芝士冇抵抗力。另外一份鐵板蒜茸豬扒飯都好足料, 豬扒厚身, 配菜都唔少, 蒜茸汁仲好香添。不過稍為鹹左少少, 食得多會口渴。最後飲埋杯凍檸茶少冰, 又係好飽的一餐。今餐朋友請食飯, 多謝哂, 下次非糧尾時我請返啦。

2015-05-25
2015-02-23 631 views
夜晚睇完衝上雲霄就去覓食 不過年初三大多食肆都閉門 有開的也大排長龍 誤打誤撞就到了這小店🙆🙆先來的是 💙煙三文魚什菌天使麵煙三文平鋪喺麵條上 麵幼身掛滿醬汁 不過腍亦唔彈身 菇菇索滿忌廉汁 幾creamy 又夾著鹹鹹煙三文 味道唔單一 更為滋味😋😋(set dinner $10X 包餐湯餐飲)💙白菌磨菇意大利飯濃濃菇菌香 每粒飯均被醬汁包裹着 挺杰身 幾個人share 所以唔會太膩 美中不足係意飯有點腍身 若做得更有煙煙韌韌既口感就正正正啦;D(set dinner $88 包餐湯餐飲)💙豬肋骨意粉(黑椒汁去西餐廳都喜歡叫ribs食 喜歡那烤味 唔係啖啖肉 但唯愛損骨既滋味👅肋骨塗上燒烤醬 烤得好香夠入味 約有七八個骨位 唔會皮包骨 骨肉平例均等 肉質嫩腍帶有口感👅意粉夠乾身 剛熟煙韌彈牙有嚼勁 形容為al dentle合切不過 係小妹傾心既口感😍😍黑椒汁另上 帶有小小辣食落幾刺激👅(set dinner $1X2 包餐湯餐飲)💙bbq豬手意粉(蒜蓉汁👀落單前問過店員豬手既份量 大約手指圍一圈再大小小 但上枱時都不禁為其size獻上wow一聲 份量十足www👅未算焗得有脆皮 但肉底
💙煙三文魚什菌天使麵

先來的是 💙煙三文魚什菌天使麵

(set dinner $10X 包餐湯餐飲)

💙白菌磨菇意大利飯

(set dinner $88 包餐湯餐飲)

黑椒汁另上 帶有小小辣食落幾刺激👅
(set dinner $1X2 包餐湯餐飲)

💙bbq豬手意粉(蒜蓉汁
👅未算焗得有脆皮 但肉底層烤得微焦 幾惹味 肉富鹹香 配上甜甜地既蒜汁 意粉亦有韌度有咬口正😋😋
💙💙💙

💙bbq豬手意粉(蒜蓉汁

(set dinner $16X 包餐湯餐飲)

💙南瓜忌廉湯

有三款餐湯供應💁💁
💙南瓜忌廉湯 飲到南瓜蓉 真材實料 唔會過稀水汪汪 大愛這款濃郁杰身既湯
💙磨菇忌廉湯 亦很濃杰 不時食到磨菇粒

💙煙三文魚什菌天使麵
💙💙💙
💙南瓜忌廉湯
2014-09-15 404 views
今次完全中伏。同老公叫左肉醬意粉,mushroom risotto, 跟餐有餐湯同飲品。餐湯我地叫左羅宋湯同埋南瓜湯。湯味道ok, 可以飲晒。之後上主菜。老公既肉醬意粉醬顏色偏橙,食落發覺佢根本係茶餐廳既蕃茄肉片碟頭飯嗰隻醬,完全唔係肉醬意粉醬。我叫既mushroom risotto仲可怕,成碟飯係黃色,每一啖都只食到牛油味,mushroom risotto應有既味道,佢係完全冇。最後,我係食左一半已經要停,實在太難食。最可悲係,d「牛油飯」令我胃頂住,忍唔住要嘔番出黎,再黎肚屙。真係唔會有下次。
今次完全中伏。

真係唔會有下次。
似牛油燴飯多d
2014-09-12
$80 (Dinner)
2012-12-17 263 views
喜歡食的人.來到元朗一定要到鳳琴街呢個範圍散步,這裏食店種類多,平價的茶記.貴價如火鍋扒房,很多國家的美食都有.今天我本來又想到荃灣食拉麵,出門口上網原來星期一休息.想到呢個範圍光顧小店.怎料間店無人.我又不敢光顧,途徑豆花譜看到價錢合理.就決定一試.服務:我的驚喜不是服務超好.是服務的店員我認識的,一坐下懂叫我名.但總括都有禮,有效率,樓面同廚都是亞姐.聽到她們在閒話家常.仲有少少家的感覺.店的環境:座位不多,總括都係二十個位,設計全開放式,如果夏天應該會好炎熱.坐的是有背的大椅.舒適感也足.黑椒雞扒意粉.凍華田34元.凍華田:味道好濃.全是華田味,甜度亦不高,好味.黑椒雞扒意粉:汁的辣度只屬bb級.幸好意粉煮得硬.但仍有彈性.而雞扒亦肉質嫩滑,黑椒汁滲入了雞肉內面.味道有bb級的辣味.同帶點雞肉肉汁的香味,以34元而言已不俗,唯一批評我略嫌油份太多.埋單34元.味道不錯.總好過我前二天付出92元換來的是後悔

黑椒雞扒意粉.凍華田34元.

凍華田:味道好濃.全是華田味,甜度亦不高,好味.

埋單34元.味道不錯.總好過我前二天付出92元換來的是後悔
2012-08-19 184 views
上網見到呢間餐廳的食評不錯, 今日就就啱時間去食啦,一點半去到見鋪位細細唔係好多位,得幾枱食客,望一望餐牌,都係豬扒雞扒等正常食物,就入左去啦,好快咁ORDER左茄汁豬扒飯同吉列白汁龍脷柳意粉。落單後見師父好似即製咁,好期待,一路飲住杯凍檸茶及凍奶茶,兩杯都係普通貨仔。等左約5分鐘,終於上食物,龍脷都熱熱地,炸粉都OK,唔係好大塊。但係個白汁杰杰地仲無乜味又唔香,個意粉仲係凍既,失敗。個豬扒就好似煎得好靚,但係唔夠厚,個汁味就重左D,無茄味。總括來講,就餐廳只係一間普通的快餐,無特別,不要期望過高。兩個餐,埋單$75係一點中貴

落單後見師父好似即製咁,好期待

個豬扒就好似煎得好靚,但係唔夠厚,個汁味就重左D,無茄味。

2012-08-19
$38 (Lunch)
同朋友聚會,見到openrice豆花譜既食評唔錯,所以一試。一行4人留左位,去到原來間野好細好窄,二十個位都唔夠。見到留座的四人檯一半已經伸出左路邊,唔係太想坐,不過咁岩入面有人埋單,老闆娘都好易話為,同我地換左檯。環境一般,不過真係好細間。但都算乾淨。餐牌只有一版,唔係太多選擇。見到食評話紐西蘭肉眼扒好食,連店員都推介,可以配飯/意粉/薯菜,所以我地4個人都點左,但真係有D失望。好似仲加左價添,食評話78蚊,但我地食左88蚊,加左餐湯&飲品,15蚊,有紅湯,白湯賣晒,所以我地轉左甘荀湯,個湯都OK既,老闆娘話自己磨甘荀整既,出來既效果係好似糊仔咁,好濃調,看上去好似茄汁,但係係溶左既甘荀,幾健康。個扒真係唔係好掂,店員一上上左3份扒,但個汁就未拎上來,結果個鐵板都凍晒,D汁淋上去就無左"咋咋聲"既效果。我果份最遲上,所以仲熱,我朋友即刻幫我淋D汁上去,終於似返個扒。不過真係第一次食扒係咁既情況。個扒同預期中既唔一樣,肉眼扒應該比較厚身,但係我地D扒好似紙咁薄。。我朋友果份勁薄,只有0.5cm厚,有D貨不對辦。其餘3份大概0.8-0.9cm,同豬扒差唔多厚..味道只係一般..信錯左食評
一行4人留左位,去到原來間野好細好窄,二十個位都唔夠。
見到留座的四人檯一半已經伸出左路邊,唔係太想坐,
不過咁岩入面有人埋單,老闆娘都好易話為,同我地換左檯。
環境一般,不過真係好細間。但都算乾淨。

餐牌只有一版,唔係太多選擇。
所以我地4個人都點左,但真係有D失望。
好似仲加左價添,食評話78蚊,但我地食左88蚊,
加左餐湯&飲品,15蚊,
有紅湯,白湯賣晒,所以我地轉左甘荀湯,
個湯都OK既,
老闆娘話自己磨甘荀整既,出來既效果係好似糊仔咁,
好濃調,看上去好似茄汁,但係係溶左既甘荀,幾健康。

個扒真係唔係好掂,店員一上上左3份扒,
但個汁就未拎上來,結果個鐵板都凍晒,
D汁淋上去就無左"咋咋聲"既效果。
我果份最遲上,所以仲熱,我朋友即刻幫我淋D汁上去,
終於似返個扒。不過真係第一次食扒係咁既情況。
個扒同預期中既唔一樣,
肉眼扒應該比較厚身,但係我地D扒好似紙咁薄。。
我朋友果份勁薄,只有0.5cm厚,有D貨不對辦。
其餘3份大概0.8-0.9cm,同豬扒差唔多厚..
味道只係一般..信錯左食評
叫左7成熟, 但係個扒係勁韌,用刀切都好吃力,
切半分鐘都未切得開一小片,可能太薄既緣故,火候控制得唔好,
過左火似8成熟,但朋友果份扒有個角係完全唔熟,出晒血,
一樣既食物差距都幾大。
88蚊食個咁既扒, 真係唔係好抵。
咁既價錢在元朗區比較好既扒房,可以食到好好味又厚身既牛扒。
呢間野D牛扒只流於大家樂/大快活咁既水準, 連椰林閣都比唔上。

不過老闆娘服務態度真係幾好。
我地食完野聊天都無趕我地走, 仲好好咁拎多幾杯水俾我地添。
2012-08-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$105 (Dinner)
2012-05-15 142 views
在家附近的豆花譜是我的心水,但都是最近先知原來SAT同SUN先有早餐食今個星期6都去左食,!!! 要左個豬扒+牛乳炒蛋+茄汁焗豆,豬扒好大塊呀,煎得剛剛好,味道好好,有唔少"根"位,食落口感好好今次的牛乳炒蛋冇咁重牛乳味,反而我幾中意,因為冇咁濟,不過最好都係因為配合埋茄汁焗豆,所以唔會咁飽$25 咁大的份量都係好抵!!朋友要左雞扒+牛乳炒蛋+茄汁焗豆,雞扒份量一般,味道都係OK ,我PREFER 豬扒多D另外,佢好的地方係烘多士的牛油好少,岩哂我,唔會太肥,但夠香口美中不足係呢到的奶茶同檸茶都唔係咁好,茶澀左D,我的奶茶仲要佢加奶先好少少! 不過服務仍是一讃!

今個星期6都去左食,!!!

要左個
豬扒+牛乳炒蛋+茄汁焗豆,

$25 咁大的份量都係好抵!!

朋友要左

2012-04-11 121 views
這間新居樓下的豆花譜,烹調用心、用料也精良,媽媽常常幫襯,就是搬家的當天,也與老公來這裡午餐,補充體力。當日老公要了香煎肉眼扒拌意粉($78),我則選了三文魚蘆筍意大利飯($52)。牛扒先上,肉味仍舊香濃,就是吃來有點根,水準比上回跌了些;姍姍來遲的意大利飯則令人無比驚艷,生軟度剛好極有咬口,粒粒飽滿又富有忌廉濃香,而當日的蘆筍又剛好帶來一絲清新感,十分美味,惹得已完成牛扒的老公不客氣與我爭食,之後兩口子更就著這事吵鬧許久,哭笑不得!有點不夠完滿是午餐總沒有餐湯、餐包,飯後大家各要了杯凍奶茶/檸茶(凍飲加$2),埋單$134(不收加一),又打道回府了。之後朋友相繼來新居探訪,一家三口也兩度幫襯了這裡的晚市;很巧的是,兩次幫襯都有不同的大肚媽媽在場!  晚市的主菜可加$15轉成有湯有飲品的套餐,總算有點東西開胃了! 首訪晚市的一夜,大家都點了白湯;這稱呼聽上去頗頹,但其實這半黃不白的南瓜忌廉湯味道香甜,質感滑溜,是落足料的心機之作,如有一份餐包送湯,應該很完滿!第二次到訪則試了紅湯羅宋湯,成品也頗為足料,不過味道過咸了,還是白湯較值推介。這兩次到訪共合試了不少主菜,在此一道講解吧,首先是
當日老公要了
香煎肉眼扒拌意粉($78),我則選了

第二次到訪則試了紅湯
羅宋湯,成品也頗為足料,不過味道過咸了,還是白湯較值推介。
這兩次到訪共合試了不少主菜,在此一道講解吧,首先是
卡邦尼意粉,即多人喜愛的
Carbonara($56),兩次到訪都有點。不知是否晚市人多旺場,媽媽覺得午市的出品較好,特別是第一晚的成品水汪汪的,醬汁不夠貼服,第二次的出品(圖)就較為理想,蛋與忌廉香俱全,又有煙肉起點晴之效。
焗肉醬千層麵($52)也是兩次也有幫襯的菜式,這個媽媽就不太推介,除了因為芝士不夠香,中間的肉醬又太咸,不太適合餵奶及大肚的媽媽們呢。
豬肉含有優質蛋白質,對餵奶/大肚媽媽有很益,是以兩次都有點
黑椒豬扒($48)。這裡晚市的肉類主菜全是以鐵盤上檯,並配上自選醬汁及飯或意粉。而豬扒雖是平價貨色,成品卻嫩滑多汁,而且一客有兩大件,美味又抵食,媽媽BB都一定吃得夠飽!
紐西蘭肉眼扒也是兩次都有點的菜式,與午市一樣,成品一次有根一次柔嫩無渣,看來吃牛真的要講彩數。不過以此價位,成品份量十足,也是抵食有餘了!
首訪的夜晚點了
香煎龍脷柳($58),龍脷柳原來又是炸的,加上鐵板可謂雙重熱氣,不太推介。另一次就改選了
燒春雞,上檯有半隻烤雞,淋上蒜茸醬汁雞味淡薄,難以與家裡吃的農家自養雞相比。
晚餐包熱飲一杯,轉凍飲也是加$2,如換特飲凍朱古力就加$4了。媽媽試了一次,味道是幾香甜,不過個人還是傾好奶茶更多。想學唐唐摸摸杯底的,加$25就可將餐飲轉成
西班牙紅酒了,老公兩次都有享用優惠,據知這酒頗易入口,佐以紅肉絕對穩妥。
來到最興奮的甜品時間,晚市除了有餐湯,最開心還是有多款特色豆花譜供應。所謂豆花譜,其實是類似豆腐布甸的甜品,配上不同的食材及醬汁,成品美如面譜,估計因此得名。媽媽們不宜太放肆,每次都是點了兩款來過一下甜癮,第一次吃了凍食的
奇異果黑糖豆花譜($28)及熱食的
椰子朱古力豆花譜($28),前者的奇異果含超豐富維他命C,極適合大肚媽媽享用,不過果酸味與豆花不算太夾,唯靠面層的黑糖帶來甜味享受。後者的組合就和諧美味多了,吹彈得破的細滑豆花沾染了朱古力醬的甜蜜,以及椰汁的柔美香氣,口味頓時豐富甜美起來,很好吃,而且成品微暖,大肚的媽媽也可開懷大吃!
第二次也重溫了美味的
椰子朱古力豆花譜($28),另外又點了同是熱食的
綠茶紅桑子豆花譜($28)。後者有著綠茶的清新,以及紅莓醬的酸甜味,口味較為清新,至關緊要是豆花實在又香又滑,故也是款頗討喜的組合。
這裡晚市也不收加一,每次埋單都是人均$90多,十分抵食,不介意就坐半露天位的話,實在是個三五良朋共聚的好地點。對了,最近小店在朗屏站不遠也開了新分店,有機會媽媽也會去拜訪+支持一下!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • (午市) 三文魚蘆筍意大利飯
  • (晚市) 黑椒豬扒
  • 椰子朱古力豆花譜
  • 綠茶紅桑子豆花譜
2012-02-29 102 views
復工後,媽媽為了照顧寶寶實在累壞了,來到週末也越來越懶,不要說出昔日最愛尖沙咀,現在連遠一點的元朗餐廳也都不想去。還好現居及新居之間,鳳琴/鳳攸街一帶頗為旺場,食肆不少,最近媽媽常去幫襯的一間,叫豆花譜。除了有個可愛名字,此店也曾得到同區食友的推介,最近還裝修了,有著半露天的格局,在陽光和熙的冬天都幾舒服,吸引了媽媽抱著豆丁來到午餐。小店的set lunch約有7-8款,價錢由$32-$78包一杯飲品,並沒前菜餐湯甚麼的,對速食媽媽來講簡單方便。首訪當天,媽媽點了忌廉白汁吉列龍脷柳($36),可選配飯或意粉,媽媽選了後者。成品份量很大,而且龍脷柳是出乎意料的新鮮嫩滑,鮮炸而成相當美味,加上香濃而充滿菌香的忌廉汁,是出人意料的上佳水準! 唯一要彈意粉本身沒有調味,不撈勻來吃就會較為淡味。飲品方面媽媽點了熱奶茶,這個味道普通,主要勝在很夠熱。 埋單時發現這裡午餐不收加一,質與量皆不俗,之後隔了一週又帶爸爸一起來開餐。爸爸聽了媽媽的推介,決定重溫忌廉白汁吉列龍脷柳($36),水準維持,結果也很滿意。媽媽則試了芝士焗蜜桃豬扒飯($38),發覺所用豬扒柔嫩富肉汁,在酸咪咪的茄汁及蜜桃襯托下,鮮味
熱奶茶,這個味道普通,主要勝在很夠熱。

忌廉白汁吉列龍脷柳($36),水準維持,結果也很滿意。
媽媽則試了
芝士焗蜜桃豬扒飯($38),發覺所用豬扒柔嫩富肉汁,在酸咪咪的茄汁及蜜桃襯托下,鮮味突出;墊底是香口的蛋炒飯,最後蓋上滋味芝士,是款有心機的美食!
當日媽媽繼續幫襯
熱奶茶,爸爸就點了
凍鴛鴦;這裡凍飲要加$2,不過大大杯都幾抵飲,而且爸爸盛讚鴛鴦的味道。
新年期間,三口子也去幫襯了一趟,那次點了最平及最貴的午餐;二人先試較便宜的
蒜草汁豬扒($32),豬扒仍然柔嫩味美,而更難得是店方用新鮮蒜頭磨碎來製作蒜茸,以致口味特別鮮香吸引,這簡單菜式因著廚師的一番心機,襯上白飯已經十分好吃,抵讚。
另一份午餐是
黑椒汁紐西蘭肉眼牛扒($78),配的是意粉。牛扒即叫即煎,香氣四溢,成品厚厚的一片約有8安士,成數剛好是要求的五成熟,肉味香濃,單吃或者襯以惹味黑椒汁,效果都相當美味,要挑剔的話是牛扒帶有一點根。
這次兩口子分別要了
凍熱咖啡,發覺味道香濃也幾吸引的。當天,同行的寶寶發威,可愛的容貌逗得老闆給了一封利是,真好!
而最近一次重訪,又是媽媽獨個帶著寶寶,發覺餐牌轉了,竟有媽媽愛吃的
Carbonara($38),即點了一份來試。以往吃這裡的意粉,都是淨意粉無甚味道,這回的蛋汁意粉卻有濃濃醬汁掛在扁意粉之上,加上香口的煙肉,以及恰如其份的口感,味道很讚!
這次點了
熱檸茶作結,所用檸檬片夠新鮮,清清的飲在胃中很舒服好受,滿足。
最後的一次到訪又見到小店新推了risotto,媽媽肯定還會找機會,抱著豆丁再來試。特將此店推介給大家,希望它繼續加油,用心製作更多不同的美味菜式!
2012-01-07
$50 (Lunch)
  • 忌廉白汁吉列龍脷柳
  • 芝士焗蜜桃豬扒飯
  • 蒜草汁豬扒
  • 黑椒汁紐西蘭肉眼牛扒
  • carbonara
2012-02-14 114 views
去錦田樹屋無意中路經呢間名叫豆花譜食店,我地豆腐花迷見到有豆腐花倆個字梗係好開心啦。當時上午大約十一點幾,店內無人食野,只得我地,一入去就問有無豆花食,有個男人就話:我地既豆花無用石膏做既。嘩!一聽到咁健康既做法我地就好開心咁話要食,老板娘就介紹三種味既豆花比我地。綠茶味,可可味,靈芝味。 $20 一碗原來上層是不同既味,下層是豆腐花,好有特式,綠茶味好香,可可味都好香,靈芝味就感覺唔到,正常既,靈芝本身都無咩味。靈芝咖啡,一盒 $118 有12包,係老板好熱誠咁介紹既,佢話佢研究左多年,已拿左專利,咖啡內加上靈芝,杜仲,黃精,黨參,黃芪,牛膝根等材料,好特別喎 我地要左一杯大家 share 飲,唔錯喎,我地就買2盒,買完先知唔係沖劑,要煲架! 又唔好意思退貨,唯有搵日去買部咖啡機啦! 我地諗過,若然好既,以後唔買沖劑,改買呢隻,部機又唔會晒。
綠茶味,可可味,靈芝味。
$20 一碗
 我地要左一杯大家 share 飲,唔錯喎
,我地就買2盒,買完先知唔係沖劑,要煲架!
又唔好意思退貨,唯有搵日去買部咖啡機啦!
我地諗過,若然好既,以後唔買沖劑,改買呢隻,部機又唔會晒。

2012-02-11