Restaurant: Crystal Jade La Mian Xiao Long Bao
Info:

2017-11-07 549 views
每次同家人食上海菜,都會想到這一家。之前有試過其他上海菜館,有啲高級啲,又有啲xx總會,等等吖,但係到最後,都覺得呢間既係最好味,水準最consistent既一家。花雕醉雞 $68 原本好想叫全髀,但同家人食,費事諸多要求。不過普通部位醉雞都好好味。次次黎都叫。雞肉完全吸收曬啲花雕味道,超入味。肉質嫩滑。乾煸四季豆 $76 正當我哋食緊呢度菜,同屋企人講,點樣先可以教導到工人姐姐炒菜可以炒到咁?一般似樣都好吖!哈哈。味道好均勻,肉粒炒得好香,豆亦炒到爽得黎都夠淋身易咬。椒鹽小黃魚(兩條) $86 我自認好嬾。魚唔鍾意多骨。爹哋話叫,咁好啦。。。發覺原來都ok噢,唔係太嚴重。仲要炸過,非常香口。外面好脆口。裏面啲魚肉又好鮮甜。唔錯!上海炒年糕 $75呢個主要滿足媽咪,次次都要點。咁都超得幾好味。每塊年糕好煙韌,味道不太咸,恰到好處。炸醬拉麵 $56唔知點解,個日好想食呢個麵。上檯之前個麵已經剪好,等我哋容易啲分。麵條幼身細滑,炸醬有點微辣,都幾惹味。上海小籠包 (四隻) $39皮薄肉鮮,內裡湯汁爆棚,鮮香入味。我哋叫咗兩籠!正!大滿足既一個晚餐!
每次同家人食上海菜,都會想到這一家。

花雕醉雞 $68

花雕醉雞

乾煸四季豆 $76

乾煸四季豆

椒鹽小黃魚(兩條) $86

椒鹽小黃魚(兩條)

上海炒年糕 $75

炸醬拉麵 $56

炸醬拉麵

上海小籠包 (四隻) $39

上海小籠包 (四隻)

皮薄肉鮮,內裡湯汁爆棚,鮮香入味。我哋叫咗兩籠!正!

大滿足既一個晚餐!
2017-11-05
$130 (Dinner)
花雕醉雞
乾煸四季豆
椒鹽小黃魚(兩條)
炸醬拉麵
上海小籠包 (四隻)
日式韓式中式西式我最鍾意食嘅都係上海野,我成日周圍去食上海野,幾貴都食過,有一日行過呢頭所以入咗去幫襯,基本上我食佢所有野我真係全部都想比一百分,佢嘅小籠包我叫左兩龍!佢嘅雞湯超級好味呀!!係飲得出佢係冇比味精嘅!至少你飲完唔會覺得好頸渴!平時出邊啲味精湯飲半碗都已經好頸渴架啦!佢嘅小籠包外皮好正,啲餡又好味,除咗好味我真係詞窮唔知點樣形容啦!雲吞麵又係超級無敵正!啲雲吞滑到你唔信!唔係老點你架!包你食完唔會後悔啦
上海菜我最喜歡,因為有家鄉的味道, 但有時會令我腳步的原因是, 上海菜的味道都過重很濃。 而我比較喜歡翡翠拉麵小籠包的出品, 原因是餐廳所出菜式味道適中,健康又合我意,思鄉時,我都會跟朋友來吃。 之前跟朋友同遊上海江浙,他們都奇怪,上海人很喜歡吃冷盤, 醉雞、薰魚、毛豆、餚肉……等等,一小碟一小碟,凍冰冰又有什麼好吃?! 其實飯前大家吃一點點,邊解解肚餓,大人們還可以小酌幾杯,飯前warm up一下氣氛。 我最愛醉雞了! 花鵰的香,雞肉的滑,是一道極好的冷盤。 餐廳的這算醉雞比較大碟,很抵! 而且很入味, 真的是美酒佳餚。 小籠包也是上海名菜但不是每個地方都做得好吃,不是太乾就是皮太厚。 我點了一點點醋,小口咬開了一個洞,鮮味的肉汁隨隨流到咀中,非常鮮甜。 皮夠薄,肉夠鮮,即叫即蒸,又燙口又juicy! 非常好吃 說句真心話,比在上海吃到的更加好吃 (其實上海的都是比較厚皮)熱葷我點了清炒蝦仁清清的,看上去簡單但一試便知龍與鳳最怕太黏口,要不是過於清這道菜,蝦爽,口感鮮味, 做得不錯。 我慣常沾點醋在筷子上再夾蝦仁來吃, 味道帶一丁點酸甜,夠開胃(((但千萬不要整隻蝦放在醋中點,這會太

我最愛醉雞了! 花鵰的香,雞肉的滑,是一道極好的冷盤。

小籠包也是上海名菜
但不是每個地方都做得好吃,不是太乾就是皮太厚。
皮夠薄,肉夠鮮,即叫即蒸,又燙口又juicy! 非常好吃

熱葷我點了清炒蝦仁
清清的,看上去簡單
但一試便知龍與鳳
最怕太黏口,要不是過於清
(((但千萬不要整隻蝦放在醋中點,這會太搶了蝦仁的原

另一道熱葷是蔥爆牛肉
大蔥煮得特別爽口,但沒難聞或很辣的味道,味道恰好。 牛肉鮮嫩,火喉夠又沒有太過,最重要味道不太重而過咸,沒有伴飯的情況下,空口吃也可以,如果伴飯當然最好囉,不過最近我都沒有太想要吃飯。

所以主食點了五香牛肉拉麵
麵條是即叫即拉的手工麵
口感爽而不糊
五香牛肉很薄,味道濃香濃香
湯底以鮮肉豬骨鮮雞金華火腿慢火熬8小時,香濃又鮮味
跟朋友分著來吃,份量剛好,也特別滋

甜品迎來了芝麻湯圓及酒讓丸子

一盅2大粒湯圓, 以為皮會很厚,
咬下去很軟而且伴隨芝麻的濃濃香氣
流沙的芝麻,香氣四溢

酒讓丸子,帶點桂花香
小丸子彈牙口感QQ
酒味也夠出衆,不算甜
味道感覺都很優

吃完這頓飯,解解鄉愁,用料味道都挺健康。
2017-10-11 145 views
這是其中一家我十分喜歡的餐廳。 很多時候約朋友在銅鑼灣 ,如果想不到吃飯的地方 ,我都會提議到這裏吃。 它的地點十分方便, 就在時代廣場的地庫 ,亦即是地鐵站的上蓋 ,十分容易找, 下雨也不用淋雨。 以前 排隊吃它的人是非常多的, 但是近來好像銅鑼灣 吃飯的地方 選擇多了 ,所以也不用排很久就可以進去吃。我最愛吃他的小籠包, 皮薄餡靚, 一口一件剛剛好, 另外它的上海粗炒 跟擔仔麵也不油膩 ,感覺十分健康, 也是我的最愛之一。 通常我也會多點一兩樣前菜小點, 和朋友一同分享。現在這裏已經變成了我 在銅鑼灣的飯堂之一。

通常我也會多點一兩樣前菜小點, 和朋友一同分享。

現在這裏已經變成了我 在銅鑼灣的飯堂之一。

$100 (Lunch)
  • 上海小籠包
2017-09-28 263 views
又到一年一度的長輩生日飯時間。長輩是個傳統的中國人,對中國以外的菜式沒什麼好感,所以選擇其實不多,都是中式,中式和中式。於是今晚選擇這裡慶生。位於銅鑼灣的分店非常方便,地點沒難度。餐牌上的上海菜選擇多,當然,今晚我不是主角,我只是負責付款。四川口水雞 $68口水雞嫩滑,辣味刺激,而且好入味,越食越開胃。松子桂魚 $198將平時食到的蒸桂魚以另一形式呈現,色彩豐富,單是賣相已非常吸引。入口嚐到香脆外層包住魚肉,醬汁酸酸甜甜,味道討好。四川酸辣湯拉麵 $64感覺都幾大碗,酸辣湯稍稠,酸辣味適中,酸辣湯的配料多。酸辣湯配拉麵相比起淨酸辣湯感覺會冇咁寡,整體不錯。上海小籠包 $39小籠包一定是必點的食物,湯汁鮮甜,皮薄,加上適量的豬肉餡,水準之作。蘿蔔絲酥餅 $40表面鬆脆,咬開香脆外層,裡面是熱辣辣的蘿蔔蓉,非常香口的小食。薑茶湯丸 $32甜品選了最簡單的薑茶湯丸,湯丸好大粒,咬開湯丸可以見到中間大量芝麻餡。長輩對於今晚的生日飯也感滿意。相信對於一個搞手來說最開心莫過於此。
於是今晚選擇這裡慶生。

位於銅鑼灣的分店非常方便,地點沒難度。
四川口水雞 $68
口水雞嫩滑,辣味刺激,而且好入味,越食越開胃。
松子桂魚 $198
四川酸辣湯拉麵 $64
上海小籠包 $39
蘿蔔絲酥餅
蘿蔔絲酥餅 $40
薑茶湯丸 $32

長輩對於今晚的生日飯也感滿意。

相信對於一個搞手來說最開心莫過於此。
2017-09-25
Type of Meal
Dinner
蘿蔔絲酥餅
2017-09-25 147 views
Terrible la mien nothing at all like what it should be, pricey for what you get. The chefs here should go back to school!!We ordered two noodles dishes and xiao long bao. The XLB were okay but the noodles were drowning in sauce which lacked flavour. We're ordered drinks and they brought us tea and proceeded to charge us for the tea which we first did not order and second did not touch!! Awful experience!

2017-09-24 1462 views
放工後相約朋友行街 shopping 兼晚飯,銅鑼灣是一個好選擇。平日三餐都多數在外吃,也想吃得健康些,見食肆標榜「健康滋味EFG」,也想試試看。甜酸青瓜簾 -- 菜名充滿文藝氣色,其實是將青瓜連皮切段、醃製後捲成一卷卷的,青瓜水份充足,有預防暗瘡的功效,而且菜式酸酸甜甜,十分醒胃。 平日吃的醃製食品,通常比較濃味,不太健康。但這個南京鹽水鴨醃製得宜,不算太鹹,既香且滑,仍能保存肉的嫩滑。粉皮嫩滑爽口,配合鮮味的雞絲及爽脆的青瓜絲,醬汁另上,濃淡度自己調教,適隨各人自己的口味。用雞絲粉皮配搭南京鹽水鴨,有肉有菜,有濃有淡,絕配。現在莧菜當造,清炒稍嫌味寡,用金銀蛋來煮,色香味俱佳。食肆名為翡翠拉麪小籠包,當然要試一試這裡的小籠包。熱乎乎的小籠包,皮薄餡嫩,蒸煮的時間恰到好處,肉汁仍然能鎖在薄薄的皮裡,加點薑絲、蘸點醋來吃,更能吃出鮮味。有肉有菜豈能無魚,這尾小黃魚嫩滑可口,肉質鮮甜,用薑蓉來蒸煮,又健康又鮮味。鯊魚骨湯珍菌拉麵味道比較清淡,但菇的鮮味突出,加入芫茜和蔥粒,更顯鮮味。朋友一向吃得較清淡,所以十分喜歡這個拉麪。若嫌味道較淡,可以加入少許辣椒醬,味道會變得濃郁多了。我要了一客
甜酸青瓜簾

南京鹽水鴨
雞絲粉皮

用雞絲粉皮配搭南京鹽水鴨,有肉有菜,有濃有淡,絕配。
金銀蛋浸時蔬
現在莧菜當造,清炒稍嫌味寡,用金銀蛋來煮,色香味俱佳。
薑蓉蒸小黃魚
鯊魚骨湯珍菌拉麵
鯊魚骨湯珍菌拉麵

酒釀丸子
我要了一客酒釀丸子,吃得差不多了,當然是甜品時間,我要了一客酒釀丸子,朋友要了一客薑茶湯丸,芝麻湯丸香甜,薑茶薑味濃郁突出,吃進喉嚨裡,十分滋潤和舒服。

這一頓晚餐,充分感受食肆對食物的誠意,用料新鮮、健康烹調(少糖、少油又少鹽),菜單上不乏既美味又健康的餐點讓素食者和注重健康人士選擇。而且食物新鮮即製,難怪品牌能夠連續七年獲得港澳米芝蓮美食指南的美食推介。
Other Info. : 食肆指出「健康滋味EFG」這概念旨在推動健康有營飲食,除了提供健康美食選擇,更考慮到在保留菜式的美味之餘,同時遵守50%穀物、30%蔬菜和20%蛋白質這個健康飲食黃金比例。
2017-09-20
$300 (Dinner)
甜酸青瓜簾
南京鹽水鴨
雞絲粉皮
金銀蛋浸時蔬
薑蓉蒸小黃魚
酒釀丸子
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。翡翠拉麵小籠包.包你好味。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 銅鑼灣時代廣場是朋友最愛的食點之一 其中,翡翠拉麵小籠包是她十次有八次都會吃的店子 今次約她見面,又到了她的食點品味上海菜 前菜:花雕醉雞 花雕好好味,是的,醉雞爽滑鮮嫩 連浸著醉雞的花雕都特別迷人 好好味,如喝湯一般,我飲了 五香牛肉拉麵 五香牛肉即是甜味的牛展,片片都是切得一致的厚度 拉麵有勁,配蔥花與辣油,更進一碗 京蔥爆牛肉 香氣與鑊氣都出色,牛肉香軟入味 京蔥又甜又濃郁,因為醬汁出色,令人想要碗白飯 茶香燻乳鴿 味道特別,乳鴿皮脆肉滑 帶來煙燻的氣勢,不像紅燒也不像滷水 就是有獨特的味道,重口味人士必合 上海小籠包 皮薄肉鮮,內裡湯汁充足,鮮香入味 小籠包迷就知道什麼是好吃 酒釀丸子 酒釀香香甜甜,丸子大量,是柔軟又舒服的中式甜品 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ 翡翠

雜感女生 好味日記
˚*•。翡翠拉麵小籠包.包你好味。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

銅鑼灣時代廣場是朋友最愛的食點之一
其中,翡翠拉麵小籠包是她十次有八次都會吃的店子

今次約她見面,又到了她的食點品味上海菜

前菜:花雕醉雞
花雕好好味,是的,醉雞爽滑鮮嫩
連浸著醉雞的花雕都特別迷人

好好味,如喝湯一般,我飲了

五香牛肉拉麵
五香牛肉即是甜味的牛展,片片都是切得一致的厚度

拉麵有勁,配蔥花與辣油,更進一碗

京蔥爆牛肉
香氣與鑊氣都出色,牛肉香軟入味

京蔥又甜又濃郁,因為醬汁出色,令人想要碗白飯

茶香燻乳鴿
味道特別,乳鴿皮脆肉滑
帶來煙燻的氣勢,不像紅燒也不像滷水

就是有獨特的味道,重口味人士必合

上海小籠包

皮薄肉鮮,內裡湯汁充足,鮮香入味

小籠包迷就知道什麼是好吃

酒釀丸子

酒釀香香甜甜,丸子大量,是柔軟又舒服的中式甜品

小評:

❤❤

☀(◕ܫ◕)✿
❤❤❤❤
2017-08-08 513 views
夜晚六點幾黎到,唔洗等位。.🌸口水雞👍🏻賣相幾得意,係一個半球體👍🏻雞肉幾滑👌🏻比想像中辣好多👎🏻份量唔多.🌸紅油抄手👌🏻冇口水雞咁辣👎🏻皮太軟,一夾就爛👍🏻肉算多而且唔太咸.🌸小籠包👍🏻皮好薄👍🏻鎖住左好多湯汁👍🏻調味啱啱好,唔太咸👍🏻肉好軟.🌸木須肉炒拉麵👌🏻一般嘅炒麵,調味適中,但比較普通.總結黎講,黎嘅話一定要試小籠包,其他食物比較普通,冇特別推介。
夜晚六點幾黎到,唔洗等位。
🌸口水雞
👍🏻賣相幾得意,係一個半球體
👍🏻雞肉幾滑
👌🏻比想像中辣好多
👎🏻份量唔多

🌸紅油抄手
👌🏻冇口水雞咁辣
👎🏻皮太軟,一夾就爛
👍🏻肉算多而且唔太咸
紅油抄手

🌸小籠包
👍🏻皮好薄
👍🏻鎖住左好多湯汁
👍🏻調味啱啱好,唔太咸
👍🏻肉好軟

🌸木須肉炒拉麵
👌🏻一般嘅炒麵,調味適中,但比較普通
木須肉炒拉麵

2017-08-08
$130 (Dinner)
2017-07-31 274 views
每當想吃中菜,必先想起上海菜,幾家較大型的連鎖上海菜館都試過了,今次再吃翡翠的上海菜。我們二人點了三個菜--四川口水雞、上海炒年糕和上海小籠包(4隻)。首先是冷盤-四川口水雞,味道偏辣,但挺入味,可是吃到的多是連骨或肥膏,沒怎麼吃到肉。然後是上海小籠包,吃了兩隻才記得拍照,小籠包皮薄,很易穿,味道跟其他地方吃到的差不多,包在裡面的肉不會太肥。最後是上海炒年糕,上色和味道都十分足夠,而且是恰到好處,有次在別家吃到的過度調味,有點苦苦的。可是這裡的炒年糕每人想一吃再吃呢!

四川口水雞

上海小籠包(4隻)
上海炒年糕

Other Info. : 另收茗茶每位6元,用餐時間限時1小時15分鐘。另外,侍應生不太會主動加茶,連我們主動要求都等了差不多十分鐘才有人來加,可是當時餐廳並沒有很多人,希望餐廳能注意一下。
2017-07-28
$107 (Dinner)
上海小籠包(4隻)
2017-07-16 294 views
今日下午點了清炖雞湯拉麵,鍋貼。麵條黏成塊狀,用湯浸都不能分開;雞湯直情是君子之交(淡如水);雞肉如煲了兩日,纖維粗糙,完全無味。鍋貼尚算合格,皮十分厚,底部煎得不夠(硬,但唔脆),內裡尚有少許肉汁。麵完全下能吃,在飢餓下,惟有吃了鍋貼後埋單走人。不會再去了。
2017-07-16
2017-06-21 293 views
本身同朋友係灣仔唱完k經過大有商場有翡翠點知原來個間係翡翠江南我哋已經dick起咗條根想食小籠包即係行去時代廣場呢間食其實翡翠食過都好多次杏花邨個間最唔掂(唔知而家杏花邨個間仲有冇呢世貿,時代,機場呢三間分店我覺得水準都keep到既今次我食既係炸醬拉麵今次食既辣道就啱我因為我好鐘意食辣但食唔到太辣因為以前時代整既炸醬拉麵對我黎講係幾辣既另外再叫都籠小籠包其實佢都小籠包我覺得一直以來都幾好食係有時候有d分店可以整到小籠包穿咗d湯漏哂出黎但時代呢間我食5次5次都冇穿既所以有時候每間分店既食物質素都好唔同
本身同朋友係灣仔唱完k
經過大有商場有翡翠
點知原來個間係翡翠江南
我哋已經dick起咗條根想食小籠包
即係行去時代廣場呢間食
其實翡翠食過都好多次
杏花邨個間最唔掂(唔知而家杏花邨個間仲有冇呢
世貿,時代,機場呢三間分店我覺得水準都keep到既
今次我食既係炸醬拉麵
係有時候有d分店可以整到小籠包穿咗d湯漏哂出黎
但時代呢間我食5次5次都冇穿既
所以有時候每間分店既食物質素都好唔同
2017-03-29 631 views
今日黎左久違了的翡翠拉麵小籠包食lunch, 用apps拎位好方便!一黎到就有位,叫左擔擔麵少辣,仲有小籠包share~Times Square Office Club咭有免費一杯飲品,可以選豆漿,薏米水,雪梨茶。擔擔麵好快就到,叫左少辣但我飲第一啖湯嗰陣都差啲辣到哽親,可能因為熱得滯,但食落唔算好辣嘅。有少少花生粒,但略嫌個醬有少少稀,結返少少會再惹味啲。叫左凍薏米水,唔會太甜!翡翠拉麵成日都好多人,有左個apps排隊方便好多!會黎多啲!

叫左凍薏米水,唔會太甜!
2017-03-22
$90 (Lunch)
  • 小籠包
突然想吃小籠包,不理肚子多大,首先點過痛快。。。是日請客,二人豪叫十多樣菜式,許久無和你一起吃一餐,知你經濟不景,特意相約吃年飯,反正吃剩了也能打包,如果兩個人只點兩三個小食,蜻蜓點水也做不到。。。茶位12x2小籠包38有肉香,但皮較易爛。四式小籠包68芝士味最得,其他普通,無光澤。雞絲粉皮56粉皮厚,有少料,不值一試。口水雞65細碟,但有麻香,可以一食,食得辣的我感到食後幾辣都。京蔥爆牛肉88軟肉,感覺炒得不錯。黃金蝦球128炸得夠咸香,尚算彈牙。京燒明蝦球128茄汁味的咕嚕蝦球,彈牙,但配料的味道有點怪。鮑魚雞粒炒飯92菜幾爽口,旦炒飯,有咸香,不錯。鮑魚雞湯98x2味道ok,雞味濃,都甜,但鮑魚仔無乜味。檸檬薏米水18有咬口,不特別。食後感:又有兩年無去這牌的餐廳吃小籠,價錢中上,味道尚可,十分飽足的一餐。
突然想吃小籠包,不理肚子多大,首先點過痛快。。。

茶位12x2
小籠包38
有肉香,但皮較易爛。
四式小籠包68
芝士味最得,其他普通,無光澤。
雞絲粉皮56
粉皮厚,有少料,不值一試。
口水雞65
細碟,但有麻香,可以一食,食得辣的我感到食後幾辣都。
京蔥爆牛肉88
軟肉,感覺炒得不錯。
黃金蝦球128
炸得夠咸香,尚算彈牙。
京燒明蝦球128
茄汁味的咕嚕蝦球,彈牙,但配料的味道有點怪。
鮑魚雞粒炒飯92
菜幾爽口,旦炒飯,有咸香,不錯。
鮑魚雞湯98x2
味道ok,雞味濃,都甜,但鮑魚仔無乜味。
檸檬薏米水18
有咬口,不特別。

Type of Meal
Dinner
2016-12-02 959 views
去到兩點幾食下午茶嘅時間,仲未食嘢咁就去咗呢間都試吓啦。雖然係下午茶時間但係佢都爆曬架, 所以我哋拎咗號碼籌之後都等左一陣。我哋一行四個人,本來就坐咗係一張普通四人枱但後來想坐得舒服啲就要佢調左sofa 位。態度都好好擔心我哋有太多野坐得唔舒服,都很幫我地換我哋叫咗好多嘢食架先由四川擔擔面辣到就好夠啊,面都好足了,不過肉就唔係好多囉個雞會面呢好清淡不過都係一樣麵就好夠肉就唔係太多不過就最啱清淡嘅人食最開心嘅就係佢張墊蔥放係一邊生煎包 細細粒的的式式一邊脆卜卜好好食架呢個鎮江肉非常好食粒粒都晶瑩剔透😋唔係佢係涼食黎既仲配一碟醋點少少嚟食啦真係佢食 perfect match 😬呢個小籠包雖然好晒啦但係便啲肉質都好okayD汁都好夠算唔錯啦佢個口水雞都好好食啊夠辣丫😋😋個雞小小凍冰冰陪埋啲辣汁 一流😋😋4個人買單就係咁多啦
去到兩點幾食下午茶嘅時間,仲未食嘢咁就去咗呢間都試吓啦。

雖然係下午茶時間但係佢都爆曬架,
所以我哋拎咗號碼籌之後都等左一陣

態度都好好擔心我哋有太多野坐得唔舒服,
都很幫我地換

佢個口水雞都好好食啊
夠辣丫😋😋個雞小小凍冰冰陪埋啲辣汁 一流😋😋
4個人買單就係咁多啦
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
鎮江肴肉