2008-03-16 27 views
寫了第一篇關於灣仔翡翠之後第二次和爸媽來。除了必點的小籠包和蘿蔔絲酥餅外,還點了新歡粉皮砂鍋魚頭煲,和第一次嘗的蔥油餅和素菜包。小籠包和蘿蔔絲酥餅維持水準,每一次吃都有幸福感。素菜包的面揉得滑,餡兒豐富味道好。蔥油餅比期望差,略鹹,皮嫌硬,和蘿蔔絲酥餅的水準差得遠。媽竟然說,蔥油餅和蘿蔔絲酥餅是不能相比較的,已經做得好好了。這樣護短,我想我們已經在這裡吃出感情來!粉皮砂鍋魚頭煲今次做得太鹹,似乎下了雙倍的鹽,但我們還是吃得津津有味,只是湯不能大口大口的喝。跟部長反映,他先道歉,還說如果我們剛開始吃的時候告訴他的話,可以換掉。有這樣的品質管理,以後吃得更舒心。所以,雖然這一頓略有不足,維持原判,給翡翠一個笑臉。

所以,雖然這一頓略有不足,維持原判,給翡翠一個笑臉。
2008-03-12 24 views
翡翠的小籠一向有質素。跟友人第一次來灣仔店,小籠包仍然是皮薄多湯,好味。我覺得它是全港最好的小籠之一。另叫了嫩雞煨麵,超快已上檯,但麵已經淋到碎哂,吃得甚為辛苦! 下次還是吃其他麵喇!
翡翠的小籠一向有質素。

2008-03-08 6 views
今日同個fd上左去食野~之前都好想試下~~於是就去左啦~我地叫左小籠包, 銀絲卷, 賽磅蟹, 糖醋雞球, 高力豆沙!!!小籠包--真係皮薄餡靚, 而且入面仲好湯....正~!!銀絲卷--咬左落去~裡面唔似得平時食o個d 炸饅頭咁得一舊熟左gei粉團, 而係一條條粉條咁~好得意~!!唯一唔好gei就係冇野點~食落去比較寡...賽磅蟹--唔識得講~~不過幾好味, \"送\"飯唔錯~糖醋雞球--好好味呀~味道恰到好處~唔會過濃高力豆沙--蛋味好濃.....濃到一咬落去只係得d蛋味~~完全蓋\過哂d豆沙餡味....
今日同個fd上左去食野~
之前都好想試下~~於是就去左啦~
小籠包--真係皮薄餡靚, 而且入面仲好湯....正~!!
賽磅蟹--唔識得講~~不過幾好味, \"送\"飯唔錯~
糖醋雞球--好好味呀~味道恰到好處~唔會過濃
高力豆沙--蛋味好濃.....濃到一咬落去只係得d蛋味~~
完全蓋\過哂d豆沙餡味....
2008-03-01 13 views
灣仔翡翠食物的味道比國金店和銅鑼灣二店好。當晚點了以下菜式:醉雞- 唯一欠水準的項目。小籠包- 皮薄,有豐腴的肉汁,比尖沙咀鼎泰豐的“衛生迷你版”小籠包好得多。紅油抄手- 辣汁味道濃淡得宜,皮薄有質感。生煎包- 稍小,只比小籠包大小許,但味道好。素鵝- 腐皮炸得鬆脆但不乾,餡料豐富。砂鍋粉皮魚頭- 精彩之作,連我這樣怕腥味的都吃得差點兒舌頭都吞下。毫無腥味,滿口鮮,魚的炸漿很薄,粉皮和湯汁的鮮味二合為一。

醉雞- 唯一欠水準的項目。
紅油抄手- 辣汁味道濃淡得宜,皮薄有質感。
生煎包- 稍小,只比小籠包大小許,但味道好。
素鵝- 腐皮炸得鬆脆但不乾,餡料豐富。

2008-02-17 4 views
路經此地,兩口子撐檯腳食餐晏。見到檯檯都叫小籠包,以為好正,於是叫番籠。誰知來到一睇,個個都穿底,D湯俾塊墊底菜葉索晒!對住四個扁塌塌「小籠貼」,都唔之好嬲定好笑,笑自己咁好彩?差D想食塊菜葉唔食個包,又驚俾隔離檯笑我寒酸!成26蚊架大佬!又叫左個酸辣湯拉麵,四十幾五十大洋,個碗就大得很,湯同麵加埋得個碗容量一半,睇起黎鬼鬼鼠鼠!MEAN到極!酸辣湯只得幾條冬菇絲,豆腐絲,唔知雞紅定豬紅絲,同埋一D似筍又似沙葛物體,加埋豆粉芡,唔夠酸又唔夠辣,半天吊!加多個雞絲粉皮,個四吋碟仔上面舖左D粉皮,上面再加一撮熟雞胸肉絲,淋D麻油撈花生醬,盛惠四十幾皮,真係新春大吉(老闆)大利!呢餐晏仔連茶共銀一百四十個大洋,多謝都冇聲!食完得七成飽,夠晒健康!香港地食野愈來愈貴,此等小店都仔浸蛟龍!計起上來重貴過日本!回想到日本自由行,晏晝成街類似格局食店,定食不外乎800-1000,就算去百年名店「玉秀」食親子丼,都係八百零而已,何況進店離店,都有員工大合唱「歡迎!」同「多謝!」,差天共地!
路經此地,兩口子撐檯腳食餐晏。

2008-02-16 2 views
昨晚同大學同學聚會,同時係要派利是俾佢地.星期五揾地方俾8個人食飯都几難,銅鑼灣好多地方都要有時段限制,我這班朋友咁忙,相信有時要食住等到收枱都到齊人架!今次我BOOK咗灣仔,近我office又book到枱,7:30pm去到即刻有枱,正!咁多人叫野食最開心,叫咗N咁多樣:1)年年有餘(松子桂花魚):我的致愛!好味吔!!如果大條d會更滿足!2)橫財就手(醉豬手):小食黎架,好細碟,如果鐘意花雕酒就會鐘意,好似醉雞的味道.3)脆鱔:好乾,唔知係唔係正常呢?但味道唔錯,所以都有不停咁食4)鎮江小排骨:好味,酸酸地好入味,好淋,如果有碗白飯我會用d汁送飯食晒5)小籠飽:依舊皮薄多汁,次次去都會食.6)鮮肉鍋貼:好味,好juicy.7)蘿蔔絲蘇餅:好熱好新鮮吔!!一隻可以分兩件俾兩個人分享都得,因為唔係太細舊.好多汁!8)炸醬面:本來想叫酸辣湯面,但有朋友話唔食辣,所以就叫這個,點知佢一樣係唔食,早知我叫酸辣湯面,比這個好味!9)雞火炒飯:每次想食飯都叫這個,今次叫咗都無食,因為太飽,但睇個樣都好好,好乾爽好香.10)粒粒炒年榚:好味喎,年糕切細咗,可以吸收多d汁,無大大件炒年榚咁淡,有雞肉粒同

咁多人叫野食最開心,叫咗N咁多樣:

5)小籠飽:依舊皮薄多汁,次次去都會食.
6)鮮肉鍋貼:好味,好juicy.
10)粒粒炒年榚:好味喎,年糕切細咗,可以吸收多d汁,無大大件炒年榚咁淡,有雞肉粒同d菜粒伴住,几特別.
11)木鬆肉炒拉面:有兩位朋友好遲先到,所以另外叫咗這個面俾佢地食,我無食,但聞到好香麻油味,都見到好多肉碎,不過炒拉面好似好油.但朋友都話好味.
12)甜品叫咗杏仁豆腐同豆沙鍋餅,一貫的味道,無令我失望.

服務方面都算唔錯,雖然張枱就細d,好似係六人枱,但我地坐八個人,都唔係剩低好多位放d餸,唯有一路食,一路叫侍應收d碟.侍應服務都唔錯,識得自動加水,見我大肚又好細心咁俾杯熱水我,其他人就飲熱茶.埋單$720,唔貴!可以同大班朋友一齊食餐飯團拜好開心!祝大家身體健康,心想事成,快d結婚然後派利是俾我個BB!!
2008-02-16
中午路過此地,兩口子撐抬腳食晏。看餐牌都係D普通大路上海菜式,無甚特色!看價錢一D都唔普通,新春後應該仲加左價添!叫左酸辣湯拉麵,連埋加一過五十皮一碗,個碗就認真大,味道唔酸又唔辣,幾條木耳,筍o既替身(即係沙葛),唔知雞紅定豬紅,五香豆腐等等切絲,杰蹋蹋豆粉水加味精,認真你就大吉,佢就大利!小籠包就差唔多每檯都叫,可惜手勢就真係麻麻!個個都穿底,塊墊底菜葉索晒D湯,總之對住四個扁躂躂小籠包唔知好嬲定好笑!真係想食菜葉唔食個包,不過好似好寒酸咁,而且又唔知塊菜葉有冇洗過,食唔食得?成三十蚊架大哥!四百幾YEN重貴過日本食架!仲有個雞絲粉皮更加名貴!一個四吋碟載住D粉皮,上面舖住一撮雞絲,淋D麻油撈花生醬,有幾多料大家可以想像!連加一盛惠差不多四十大圓,發啦!佢老闆!埋單連茶錢加一,成百四蚊咁滯,得幾成飽,侍應多謝一句都慳番!午餐一人一千YEN,以為去左日本!日本食午餐一般唔使咁貴添,八百零YEN都得啦!重有店員大合唱歡迎同多謝添!
中午路過此地,兩口子撐抬腳食晏。
看餐牌都係D普通大路上海菜式,無甚特色!
看價錢一D都唔普通,新春後應該仲加左價添!
2008-01-26 15 views
本來想要Kafa嘆咖啡,怎料已經關門大吉,也懶得四處走,直接到旁邊的大有商場去。難得此長龍店會有不用排隊的分店,便進內一試。甫入坐就聞到醋味,果然每桌也有小籠包。我倆卻意不在此,只點了其他小菜雞絲粉皮($35)--花生醬似是混了醬油,有點鹹味。粉皮爽口,算是不錯鹹肉津白($48)--上湯變了玻璃獻,不過津白倒是難得地有味。上湯雞煨麵($38)--和相片大相庭徑,一塊塊的雞件變了雞肉碎。煨湯也不是奶白色,有點失望高力豆沙($32)--豆汁甜度適中,蛋白球也炸得漂亮,好吃極了。似乎除了小籠包外其他食物都是普通而已。埋單$184,應該不過再惠顧吧。(果然是冷門店,居然是第一個食評)

難得此長龍店會有不用排隊的分店,便進內一試。

(果然是冷門店,居然是第一個食評)
2008-01-21 7 views
去食過2 次, 因為佢有素菜飽同埋一個上海冷麵. 素菜飽好食, 不過好細個, 真係有d 唔夠喉!個冷麵有d spicy (係越食越spicy), 不過就好正!次次去都係食呢2 樣, 所以其他食物水準唔清楚, 但係呢2 樣就好好味!

2008-01-19 4 views
本人都幾好翡翠的食物. 所以差不多大部份的都到訪過. 是日剛好找不到心儀的食肆, 友人提議這裡, 當然無異議啦!點了:1. 小籠飽: 仍舊多汁好味.2. 雪菜毛豆炒年糕: 味道很淡, 年糕沒啥味道.3. 酸辣湯: 本人至愛, 可是這裡的不夠辣也不夠酸. oh no!4. 腐皮卷: 呢個ok, 腐皮卷內的配料為素菜, 清新.5. 上海粗炒: ok.6. 鍋貼: 味道可以, 但始終別家的鍋貼皮煎得金黃可口.7. 豆沙鍋餅: 都唔錯.感覺上, 味道跟別家的稍遜. 但都可以的.

點了:
1. 小籠飽: 仍舊多汁好味.
2. 雪菜毛豆炒年糕: 味道很淡, 年糕沒啥味道.
4. 腐皮卷: 呢個ok, 腐皮卷內的配料為素菜, 清新.
5. 上海粗炒: ok.
6. 鍋貼: 味道可以, 但始終別家的鍋貼皮煎得金黃可口.
7. 豆沙鍋餅: 都唔錯.

感覺上, 味道跟別家的稍遜. 但都可以的.
2007-12-24 2 views
6時多就去食,當然唔駛等位,不過食到近八時都唔滿,唔知係咪地點問題,所以少啲人呢?叫咗小籠包。之前係沙田那間食過,沒有好感,所以沒有期望,但結果又做得幾好喎,阿媽話好食過金滿庭添。我最欣賞清炖牛肉湯拉面,湯同面分開上,個湯味道一流,牛肉又焾,仲有桂圓。下次我一定會試清炖雞湯拉面,睇吓係咪一樣咁出色。魚頭湯、京燒蝦球、松子魚都ok,正賞水準。不過湯就嫌少,唔知係未本身只係4人份量,我們一行7人,每人飲得少少。不過有失望位,就係甜品了。酒釀丸子我一向唔鐘意,所以唔comment。但係叫個拔絲香蕉,要成半個鐘!侍應又唔講,早知就早啲order 啦。拔絲香蕉我鐘意自己玩那隻,點知呢度係完全整好,一粒一粒咁上,冇糖自已點,一啲「拔絲」feel 都冇。味道也一般。
2007-11-30 10 views
今日下晝二點后兩個人去諗住唔駛同人迫, 果然冇乜人得番幾枱客. 叫咗薺菜炒年糕,小籠包, 韮王炒鱔糊,山東手抓餅。先嚟抓餅, 碎哂又唔熱...再嚟炒年糕, 切得太厚, 咬落暖嘅兼硬口好似未夠熟唔夠軟...小籠包okay不過不失..最后碟炒鱔糊, 第一淡食落既然係凍嘅, 忍唔住叫部長埋嚟向佢投訴...佢話幫我換過碟. 等咗成十五分鐘, 望吓個錶, 個侍應即刻埋嚟問我係咪埋單..俾佢吹漲!叫佢幫我催吓, 之后卒之攞嚟, 碟嘢炒到直情鹹到苦...又腥又咸...D service 又差, 待應大部份企埋傾偈多個做嘢...埋單$182..差過食街邊嘢..從此可以blacklist呢間。不過唔知第二間例如時代廣場會唔會都係甘, 還是淨係大有呢間先至甘差??

2007-10-21 13 views
3人行但未到齊,我倆先入來坐下,侍應隨即放下3杯用普通玻璃杯盛載的熱茶,人未到但茶已上,不怕放涼嗎?原來收$6位茶,怪不得那麼緊張。要收茶錢不是問題,不過也請似模似樣的放低個茶壺,如金滿庭一般的列出幾種表面上特別/高級的茶葉讓客人選擇,更差的是那杯茶不香且味淡,與茶餐廳的膠杯茶又有多大分別?!打開餐牌一看,驚覺價錢貴了不少,結果吃了幾款簡單的:雪菜咸肉炒年糕、排骨拉麵、擔擔麵、窩貼及蘿蔔絲酥餅。食物水準其實尚算不錯,尤以蘿蔔絲酥餅最理想,夠鬆化。擔擔麵湯底相當濃,也夠辣,如果麻醬再多些會更好。年糕不過鹹、不太油膩,而且並不「立」口,亦幾好。相對上排骨鞋口不鬆化,窩貼欠肉汁,麻麻。吃得飽,但價錢不便宜,埋單$199,並不抵食。

吃得飽,但價錢不便宜,埋單$199,並不抵食。
2007-08-31 20 views
今日同朋友六點幾去食晚飯,食物ok la1.小籠包夠皮薄2.五香牛肉拉麵個湯底淡左少少,麵質ok3.原盅雲吞雞湯,雲吞好味,雞就例牌煲到好”鞋”4.鍋貼就少少油,但個底算脆,我覺得再煎多一陣會好味d之於敗筆之處在那?話說是在埋單時,有個男侍應(或者唔係la,因佢的衣著不同一般的侍應...好似係灰色衫的)攞張單埋黎,咁我便拿出信用咭la埋單。等左一陣,那位男士在我身後放下銀盆連信用咭及簽賬單給我簽名,當時我冇比tips(因有加一架la),只是圈出總數,當我簽名後,佢攞起那一式三份的單,”卒”返那張”cardmember copy ”比我,隨後,佢係個銀盆度攞起並”pet”張信用咭在枱面。我即刻好大聲話:「乜我冇比錢咩?」(佢"pet"完後多謝都冇句咁即刻走人)...而我的朋友睇住佢係全程黑面的(佢去第二張枱都係咁黑面)...wa...我都唔知我係咪欠左佢錢lor,一或係佢嫌是我地食得少錢好唔高興掛(兩個人都食左$144 la,都唔算太cheap掛...因我地想去其他地方食cake先冇食咁飽之麻)其實,其他的侍應的服務態度好好架,間舖真係比佢影衰晒la..我覺得佢好可能係劉華的超級fans
今日同朋友六點幾去食晚飯,食物ok la

1.小籠包夠皮薄
2.五香牛肉拉麵個湯底淡左少少,麵質ok
3.原盅雲吞雞湯,雲吞好味,雞就例牌煲到好”鞋”
4.鍋貼就少少油,但個底算脆,我覺得再煎多一陣會好味d

之於敗筆之處在那?

其實,其他的侍應的服務態度好好架,間舖真係比佢影衰晒la..我覺得佢好可能係劉華的超級fans,好想劉華黎同佢講:「今時今日的服務態度係唔夠好架...」
2007-08-27 6 views
食物無咩特別,服務亦不很好,有少少rude.仲係人客未食晒已經想收人的碗筷。價錢貴。最好的只是坐得舒服。
食物無咩特別,服務亦不很好,有少少rude.
仲係人客未食晒已經想收人的碗筷。

價錢貴。

最好的只是坐得舒服。