2007-08-02 15 views
一開頭未入去之前本身諗住同bf 去食日本野既...但係一行到去門口發現佢既前身間野執左變左依間..(前身既食店實太抱歉)入到去諗唔到間野係咁既格局好似同間店鋪既名字有點格格不入!!見到份menu 覺得唔算貴, 依個格局依個價錢可算係值!一入到去覺得好肚餓... 就叫左...雞絲粉皮(份量都夠, 唔錯!!)蒜泥白肉(細碟左少少,味道都唔錯)之後再嗌多幾碟野..豆花米線(豆腐都幾滑, 冇諗過可以咁都夾到)風乾肉(我大概未嗌之前都諗到係咁既樣)雲式四寶(有豆干,貢菜,青瓜,花生,材料係平但係我最中意食依一道)酥炸香酥(細細碟,唔會太油膩)三七花茶(甘甘地, 正!)終於搵到一間野可以同觀塘某出名既小店fight...!以後我會再去..!!
一開頭未入去之前本身諗住同bf 去食日本野既...
見到份menu 覺得唔算貴, 依個格局依個價錢可算係值!
一入到去覺得好肚餓... 就叫左...
雞絲粉皮(份量都夠, 唔錯!!)
蒜泥白肉(細碟左少少,味道都唔錯)
之後再嗌多幾碟野..
豆花米線(豆腐都幾滑, 冇諗過可以咁都夾到)
風乾肉(我大概未嗌之前都諗到係咁既樣)
酥炸香酥(細細碟,唔會太油膩)
三七花茶(甘甘地, 正!)

終於搵到一間野可以同觀塘某出名既小店fight...!
以後我會再去..!!
2007-07-31 10 views
在旺角找吃的, 說難不難, 因選擇多得很; 但說易亦不容易, 因未吃過或好吃的店並不多. 最近就去試了尚算是新店的"大救駕". 環境比想像中要好, 座位不會太逼, 格調比一般的雲南米線店高級, 再看印刷精美的menu就已經知道店方是有心走較高檔的路線. 當街坊格局的米線店開得成行成市, 投資多點走高級路線相信會是另一個趨勢. 先點了一個早已打算試的豆花米線. 還要了一客小食"風乾肉".米線賣相只算一般, 當中豆花佔了整碗份量約四份一, 口感軟滑, 有豆味但不濃而略帶點鹹,湯底對我來說是完全的不辣, 而米線跟豆花共吃, 也未覺特別好吃, 只算增加了米線的順滑口感; 炸醬味道則不錯, 香濃帶點微辣, 頗對我口味. 配料還有一般米線都有的腐皮酸菜芽菜等"指定動作". 吃過後我不認為豆花跟米線是甚麼絕配, 只可以算新奇, 但也值得一試的.風乾肉份量不多, 但只賣$18, 合理. 吃下去感覺像是略經過油爆的半肥鹹肉, 怎看也不是風乾的, 跟我預期的有點差距, 而且味道的確頗鹹, 若空口吃, 只怕一小碟也太多, 但跟米線同吃卻意外地美味. 不過, 吃不得鹹, 吃不得肥的朋友, 就不要點這個了.
在旺角找吃的, 說難不難, 因選擇多得很; 但
說易亦不容易, 因未吃過或好吃的店並不多.

最近就去試了尚算是新店的"大救駕".

環境比想像中要好, 座位不會太逼, 格調比一
般的雲南米線店高級, 再看印刷精美的menu就
已經知道店方是有心走較高檔的路線. 當街坊
格局的米線店開得成行成市, 投資多點走高級
路線相信會是另一個趨勢.

先點了一個早已打算試的豆花米線. 還要了一
客小食"風乾肉".

米線賣相只算一般, 當中豆花佔了整碗份量約
四份一, 口感軟滑, 有豆味但不濃而略帶點鹹,
湯底對我來說是完全的不辣, 而米線跟豆花共
吃, 也未覺特別好吃, 只算增加了米線的順滑
口感; 炸醬味道則不錯, 香濃帶點微辣, 頗對
我口味. 配料還有一般米線都有的腐皮酸菜芽
菜等"指定動作". 吃過後我不認為豆花跟米線
是甚麼絕配, 只可以算新奇, 但也值得一試的.

風乾肉份量不多, 但只賣$18, 合理. 吃下去
感覺像是略經過油爆的半肥鹹肉, 怎看也不是
風乾的, 跟我預期的有點差距, 而且味道的確
頗鹹, 若空口吃, 只怕一小碟也太多, 但跟米
線同吃卻意外地美味. 不過, 吃不得鹹, 吃不
得肥的朋友, 就不要點這個了.

兩樣食品一共四十三元, 價錢方面也不算特別
貴, 考慮其環境, 還不收加一, 絕對是合理的.
可以再來.

不過, 免加一服務費, 不等於食客要妥協, 服
務方面的確有改善空間. 並非態度差, 而是略
欠細心.
2007-07-29 2 views
岩岩見佢係旺角開業咁一心想試下...環境同..服務都算ok,但睇到餐牌..價錢都唔算好貴開頭黎左兩碗米線都賣相唔差..但味道真係一..般啦..湯真係冇味肉又冇質感最覺得好差係果個小食果碟小食睇個餐牌都可以算係有小小份量..點知一黎到..係用一個比醬油碟大小小的碟子裝住...數量真係小到嚇親人計埋可能得六件..收你十八蚊..真係好呃人..算..份量小都唔緊要..味道好都冇問題..唉..一食落去..咸到,..我真係怕呀.我自命自己都係食得咸的人..但食佢果個肉..真係..頂唔順..幾件都食唔駛..我放入湯度..沖淡佢都仲係咁咸..好唔掂.最我仲叫左一個..當歸氣鍋湯..唉個湯又唔多得用料一般又唔夠水喉.用料唔新鮮.湯..又好似味精水咁唉....本人覺得味道好差..唉令我大失所望
岩岩見佢係旺角開業
咁一心想試下...
環境同..服務都算ok,但睇到餐牌..價錢都唔算好貴
開頭黎左兩碗米線都賣相唔差..
但味道真係一..般啦..湯真係冇味肉又冇質感
....本人覺得味道好差..唉令我大失所望
2007-07-26 2 views
辣椒女看雜誌見這間食店的名字,這樣特別,再看內容都好像幾好,便決定來試試。我們叫了雜誌介紹的豆花米、騰衝大救駕,另外加了酥炸香酥和水晶皮凍。豆花米- 豆腐花很滑口,入口即溶,可惜沒有什麼豆味,有點唔多的感覺,肉碎帶有微微的辣味,加上清湯底、菜、腐皮等食物,幾開胃、味道也幾好;米煙韌,但奇怪唔得滑口,令口感失色了一點。總括來說,都算幾好,下次試試其它米先。騰衝大救駕- 蛋炒得剛剛好,很香又好味,菜絲和雲腿也炒得好入味,最可惜是餌塊大部份黏在一起,令中間的部分,完全唔入味,感覺就像食一大舊沒有味的年糕的感覺,實在可惜。酥炸香酥- 有點像羊乳扇,但就沒有這樣薄,而且很羶,口感也偏硬,可以不試。水晶皮凍- 問過老闆,他說這是用豬骨熬成濃湯後,再雪凍成固體狀,將面層的肥油切去,只拿出中間最靚的部份,食落感覺很滑口又煙韌,加上少許醬汁,感覺已經很出色了,聽說因很豐富骨膠,對骨銘也很有幫助,價錢唔貴又有口感,值得一試。真係最佳的涼拌開胃菜!店名原來是說永歷皇帝逃亡時,食過百姓獻上的炒餌塊,解了一時之難,救了朕的大架,所以得名為[ 大救駕]!價錢平,環境幾好,部分食物水準出色,可以考慮一試。(可惜冷氣

豆花米- 豆腐花很滑口,入口即溶,可惜沒有什麼豆味,有點唔多[實在]的感覺,肉碎帶有微微的辣味,加上清湯底、菜、腐皮等食物,幾開胃、味道也幾好;米煙韌,但奇怪唔得滑口,令口感失色了一點。總括來說,都算幾好,下次試試其它米先。

價錢平,環境幾好,部分食物水準出色,可以考慮一試。(可惜冷氣唔多夠凍)
(Non-member)
2007-07-23 3 views
裡面的裝潢都幾舒服,仲有樓上。食物方面都幾好味,炸撈米線呀咁,價錢都幾抵架..18蚊食倒,不過小食就唔係咁抵..= =因為超細碟!而d野飲都ok既,不過如果唔跟餐就唔抵囉!服務都幾好,唔似平時賣米線既鋪頭咁平民化,呢間好似扮高級,好在價錢無扮高上。
裡面的裝潢都幾舒服,仲有樓上。
而d野飲都ok既,不過如果唔跟餐就唔抵囉!