2021-08-21 111 views
中環行人天橋附近有好多美食小店,唔同類型;今日想搵啲唔貴既湯麵食下,就試左呢間。台灣野招牌牛肉麵一定要叫,黎到牛肉厚身好大塊,仲好多舊,麵條唔算多岩岩好,湯底唔係藥味重個隻,加左好多酸菜反而好開胃。見餐牌好多古早小食想試,所以叫左3款;有酥炸鹽酥雞、花枝丸同醬油涼拌茄子🍆。個人覺得最好係涼拌茄子,茄子清甜又大舊,配埋醬油似煎釀三寶咁濃味,當然係清爽健康版。兩樣鹽酥夠晒多粉係面頭,同係台灣夜市食既味道一樣。配埋個台式飲品清新冬瓜茶解膩,同加左香芋的紫色珍珠奶茶🧋

配埋個台式飲品清新冬瓜茶解膩,同加左香芋的紫色珍珠奶茶🧋
2021-08-21
Tea
  • 醬油涼拌茄子
  • 蘆薈冬瓜茶
2021-08-13 108 views
好耐冇食台灣菜🤤 今次同朋友你試咗唔少菜式😍 價錢相宜,性價比高👍🏼 雖然地方比較狹窄,但店員服務非常殷勤有禮,值得再去😜.🐮大呷牛肉麵 $83: 有4大舊牛𦟌肉,炆得非常嫩滑👍🏼 牛肉湯底夠濃郁揀咗粗麵 掛湯能力不錯🤩.🍜酥炸雞排麵 $83: 雞扒炸得好香脆,雞肉仍然Juicy🤤 配埋清湯麵底 非常滋味😇.🦑香炸花枝丸$48: 花枝丸厚而爽彈,仲食到一粒粒花枝😋 .🦪蚵仔酥 $68: 蚵仔粒細細粒好肥美,炸得香脆,鹽酥調味粉好惹味😋.🥚滷糖心鴨蛋 (2隻) $28: 糖心鴨蛋名副其實嘅糖心😍 有2隻再切半,送飯同麵好正😁

🐮大呷牛肉麵 $83

🍜酥炸雞排麵 $83

🦑香炸花枝丸$48
: 花枝丸厚而爽彈,仲食到一粒粒花枝😋

🦪蚵仔酥 $68
: 蚵仔粒細細粒好肥美,炸得香脆,鹽酥調味粉好惹味😋

🥚滷糖心鴨蛋 (2隻) $28
: 糖心鴨蛋名副其實嘅糖心😍 有2隻再切半,送飯同麵好正😁
2021-08-10 90 views
行左好耐都唔知食咩😂路過見到就行入去了點知見到我最中意既蕃茄🍅叫左個蕃茄湯底既蕃茄麵🥢🥢個湯底幾重蕃茄味👍🏻蕃茄麵麵好食但佢麵就一舊舊麵身鬆軟會比較好最後我連湯都飲哂🥰再加多杯蘆薈冬瓜茶為作End
行左好耐都唔知食咩😂
但佢麵就一舊舊
麵身鬆軟會比較好
最後我連湯都飲哂🥰
再加多杯蘆薈冬瓜茶為作End
中環美食好多,今日就食台灣嘢啦。見到依度promo緊小籠包,有優惠,就試試。紅燒牛肉麵🐮 - 好大碗麵加超多牛肉,share嚟食先有胃試埋其他嘢,牛肉煮得幾腍,麵條係台式粗麵有咬口,湯底唔會太鹹太濃味。鹵肉飯🍚 - 超多鹵肉仲有我最愛嘅流心蛋,白飯份量驚人,細食女生需注意!小食拼盤🤪 - 拼盤好抵食,有醉雞,木耳,豆腐,茄子同流心蛋,醉雞係我嘅最愛,充滿花雕酒嘅幽香,雞肉嫩滑,茄子煮到好腍,木耳爽口,雞蛋creamy 流心,豆腐個xo 醬好惹味,可以撈飯食。小籠包🥟 - 小籠包好有驚喜!皮薄餡靚多湯汁,夾起唔會爛,即叫即整熱辣辣,點啲姜醋食好好味。黑糖珍珠奶茶 & 蕃薯芋頭奶茶🥤珍珠奶茶因為茶味較重,令甜味不太突出,比較港式。而芋頭奶茶相對甜度合適,裡面有大量番薯粒,芋頭味濃郁😬。最後要提提依度啲staff全部都好nice,超級有禮貌!

黑糖珍珠奶茶 & 蕃薯芋頭奶茶🥤

最後要提提依度啲staff全部都好nice,超級有禮貌!
$170 (Dinner)
  • 醉雞
2021-08-03 108 views
前晚有位中環返工既朋友帶我黎呢間台灣餐廳食晚飯😋😋聽講平日lunch hour 都要排好耐,好彩我地夜晚早d黎就唔洗等~~🍜干貝蔥油雞扒乾拌麵 跟上湯 $98✨干貝絲同蔥油既份量好多,味道濃郁好入味~~醬油比較甜,有台灣的味道,加少少上湯拌麵就一流👍🏻👍🏻拌麵麵質好煙韌,有咬口🤤🤤而且好大碗,兩個人share 都夠食~~雞扒炸得外脆內滑,啖啖肉~不過略嫌味粉唔夠多,重口味既朋友要預先同店員要求多少少🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🍳櫻花蝦九層塔煎蛋角 $92✨蛋角煎得好靚,帶點點櫻花蝦既鮮味~~裡面仲有好多蔬菜,口感豐富❤️❤️🍖大呷紅麴排骨 $93✨上枱時已經好香,排骨有少少肥膏,好腍身~~味道酸酸甜甜,有d似糖醋排骨,唔錯🤤🤤
前晚有位中環返工既朋友帶我黎呢間台灣餐廳食晚飯😋😋

🍜干貝蔥油雞扒乾拌麵 跟上湯 $98✨
干貝絲同蔥油既份量好多,味道濃郁好入味~~
醬油比較甜,有台灣的味道,加少少上湯拌麵就一流👍🏻👍🏻
拌麵麵質好煙韌,有咬口🤤🤤
而且好大碗,兩個人share 都夠食~~

🍳櫻花蝦九層塔煎蛋角 $92✨
蛋角煎得好靚,帶點點櫻花蝦既鮮味~~
裡面仲有好多蔬菜,口感豐富❤️❤️

🍖大呷紅麴排骨 $93✨
上枱時已經好香,排骨有少少肥膏,好腍身~~
味道酸酸甜甜,有d似糖醋排骨,唔錯🤤🤤
2021-07-31 73 views
唉~好掛住台灣掃街呀~放我出去行完大館,一心想食台灣野Search下附近有咩,*大呷台灣*肚就得一個,又想食肉燥飯,又想食麵唔揀啦,同朋友share就最開心啦叫咗個溏心鴨蛋加肉燥飯$58分左佢少少黎食,媽吖~早知叫肉燥飯自私食啦~米飯粒粒果滿肉汁,魯肉唔係死鹹死甜加埋酸菜,中和返,鹹甜鹹甜油滋滋加隻溏心鴨蛋,我想添飯蔥油拌乾麵併炸雞扒$98乾麵係扁身闊款,麵質煙韌彈牙蔥香有蝦米,不過醬汁偏甜,用佢跟埋嘅湯撈少少就好啦小食叫咗柯仔煎$78飲埋杯手搖飲品正呀啊~我杯百香果QQ少甜$33,好好飲,食埋入便的粒粒耶果同啫喱飽晒~~~朋友叫左杯紫心芋頭粒粒$33,芋頭夠粉,不過偏甜,下次可以叫少甜
唉~好掛住台灣掃街呀~
放我出去
行完大館,一心想食台灣野
Search下附近有咩,*大呷台灣*

肚就得一個,又想食肉燥飯,又想食麵
唔揀啦,同朋友share就最開心啦

叫咗個溏心鴨蛋加肉燥飯$58

加埋酸菜,中和返,鹹甜鹹甜油滋滋
加隻溏心鴨蛋,我想添飯

蔥油拌乾麵併炸雞扒$98
炸雞排拌蒽油乾麵

乾麵係扁身闊款,麵質煙韌彈牙
蔥香有蝦米,不過醬汁偏甜,用佢跟埋嘅湯撈少少就好啦

小食叫咗柯仔煎$78

飲埋杯手搖飲品正呀啊~

2021-07-31
炸雞排拌蒽油乾麵
  • 溏心鴨蛋加肉燥飯
2021-07-30 87 views
2021年7月29日 時晴時雨今日lunch 同朋友出左黎食飯, 行過見到呢間, 本身以前食過一次覺得普通, 但朋友話想試咁就等下la。首先環境都幾迫, 一坐底想叫餐冇人理, 我都明lunch time 好忙, 但叫左好多次理隔離枱都唔理我個枱就有d 燥C 紅蔥油香酥豬扒飯 $55, 蔥油撈飯幾香, 豬扒正正常常咁。H. 紅麴排骨拌溏心鴨蛋飯 $58,  排骨夠淋, 酸酸甜甜, 幾好食, 鴨蛋夠溏心, 但係d 飯煮得比較淋。個餐仲包左野飲,  但冇咩事我都唔再去了。
2021年7月29日 時晴時雨

個餐仲包左野飲,  但冇咩事我都唔再去了。
2021-07-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2021-07-22 1530 views
中環除咗有唔少越南菜同酒吧外,間唔中都想食下台灣嘢,所以就揀咗佢😜 咁呢間都幾方便,喺Donki對上嘅威靈頓街就係啦。餐廳有各種台式麵食同台式飲品,例如珍珠奶茶🧋干貝蔥油雞扒乾拌麵 配上湯 $98揀咗拌麵跟鹽酥雞排,拌麵係干貝蔥油味🍜 每條麵都沾上醬油,面頭仲有好多蔥頭同蝦米,味道濃厚,不過唔會太鹹,平衡得幾好😚 另外,拌麵嘅麵條係伊麵嘅粗度,麵條煙韌,又掛到汁。呢個拌麵另配埋上湯,湯頭帶鹹,不過可以撈埋濃郁嘅蔥頭拌麵🤓酥炸雞扒麵 $83朋友叫咗湯麵,同樣係跟鹽酥雞排🐥 鹽酥雞排大大份,應該有五、六大切件。鹽酥雞排肉質唔會硬爭爭,仲有肉汁,唯炸皮略厚🙈 湯麵嘅湯底係清湯,有唔少蔬菜拌,例如蘿蔔同白菜仔。整體嚟講,呢款湯麵雖然清淡啲,但加埋鹽酥雞排就夠晒味😗香炸蚵仔酥 $68一般都好少見到呢個菜式,所以就叫咗🦪 原來佢係將平時嘅蚵仔一隻一隻咁炸脆,蚵仔本身個size唔算太大,細細隻,一口一啖。記住趁熱食,咁先脆,如果炸粉再薄啲就更好😝黑糖珍珠奶茶 $28黑糖漿好多,店員就提我哋一定要攪勻咗先好飲,我覺得佢個奶茶偏向重茶味🧋香芋珍珠奶茶 $28香芋味都夠足,佢嘅香芋紫色都幾靚,珍珠食落去都

干貝蔥油雞扒乾拌麵 配上湯 $98

炸雞扒麵 $83

香炸蚵仔酥 $68

黑糖珍珠奶茶 $28

香芋珍珠奶茶 $28
香芋味都夠足,佢嘅香芋紫色都幾靚,珍珠食落去都煙煙韌韌🤪

2021-07-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-07-19 110 views
———📍上環#大呷台灣👭🏻平時行開中上環多數都係見西式日式餐廳🍴多 冇諗過轉角位會有間新開冇耐嘅台灣餐廳👅✨🙁去唔到台灣旅行唯有食下台灣菜黎一解思鄉之情👋🏻👋🏻🤔綜合網上咁多嘅食評 以下落嚟嘅菜式我覺得係最值得推介❏ 古早蔥油雞 $88🙈份量大概有🐓嘅三分之一 兩個女仔食啱啱好 雞都算嫩滑入味 面頭都加左乾蔥同蔥油 少少甜豉油 味道好夾 如果加多碗白飯食就一流🤤❏ 大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵 $98🤩好耐冇食過台灣麵啦 見到有即刻叫黎試下 台灣麵偏粗身 麵質都幾彈牙 掛湯 而值得一提筋肉都滷得好入味 ❏ 台醬涼拌茄子 🍆 $43🤤茄子外面少少淋 但入面仲保持爽脆 加埋店家自製嘅醬汁 酸甜酸甜 又係涼拌 好岩夏天食 好開胃—————大呷台灣 (中環)中環威靈頓街112-114號新威大廈地下A號舖
———

❏ 古早蔥油雞 $88

❏ 大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵 $98

❏ 台醬涼拌茄子 🍆 $43

—————
大呷台灣 (中環)
中環威靈頓街112-114號新威大廈地下A號舖
2021-07-18 116 views
以前喺上環做嘢,都會行去威靈頓街食lunch,選擇多又算經濟🤗呢間次次經開都係大排長龍,都無緣食到,難得夜晚經過,冇咗人來人往但都有幾枱食客,坐得舒服😌古早肉燥飯 伴滷糖心鴨蛋 $𝟓𝟖我好鍾意食肉燥飯🍚肉燥好香又惹味,份量足,啖啖飯都有肉燥唔怕食到尾得白飯😉加埋糖心蛋一流呀💯大呷紅燒牛肉麵 $𝟖𝟖去食台灣野又點少得牛肉麵‼️湯底好濃,要一讚係麵質好有咬口,厚切牛𦟌滷得入味,做得唔錯👍🏻干貝蔥油豬排乾拌麵 跟上湯 $𝟗𝟖乾拌麵都係我心水✨干貝蔥油香氣四溢,類似𝐱𝐨醬,撈勻拌麵相當惹味,酥炸豬排炸得好香脆,可以加多少少味粉,略嫌有少少淡,但整體都好好食😋😋香蔥脆皮炸大腸 $𝟔𝟖邪惡炸大腸😈 外皮炸得香脆,一啖咬落去好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲又有咬口,配埋酸汁中和返啲膩感仲幾開胃😄順帶一提💁🏽‍♀️佢哋服務態度真係好好又殷勤,價錢合理絕對加分🆙

古早肉燥飯 伴滷糖心鴨蛋 $𝟓𝟖

大呷紅燒牛肉麵 $𝟖𝟖

干貝蔥油豬排乾拌麵 跟上湯 $𝟗𝟖

香蔥脆皮炸大腸 $𝟔𝟖

2021-07-13
Dinner
2021-07-16 1003 views
好耐無食台灣菜,今日收工嚟到中環近SOHO區見都幾多人推介嘅「大呷台灣」,一嚐久違嘅台灣滋味🤤《 大呷紅燒牛肋條麵 》 $98 4 / 5已經好入味嘅牛肋條,肉質鬆軟,少根位所以啖啖都係肉😋 紅燒湯底唔會好咸,屬於比較貼近香港人口味,而麵質更係好彈牙好有咬口😍🤤 《 鹽酥雞 》 $68 3.5 / 5份量頗多,但略嫌味粉唔係好夠😗 鹽酥雞炸至乾身唔油膩👍🏻 炸皮唔厚好香口😋《 干貝蔥油豬扒乾拌麵 跟 上湯 》$98 4.5 / 5對比湯麵更喜歡哩道乾拌麵😍 蔥油同醬油撈麵雖然邪惡,但無浸湯嘅麵條更彈牙有韌口🤤👍🏻 豬扒大件夾抵食😋 肉汁仲鎖左係入面😚《 紫心地瓜粒粒芋頭 》 $33 4 / 5底下嘅芋頭粒令人滿心歡喜😊 大大啖綿綿嘅芋頭粒,配上清甜紫薯奶,兩者好配搭😋《 古早仙草奶茶 》 $33 4 / 5仙草比珍珠無咁heavy🤪 所以有得選擇嘅情況下都係會點仙草奶茶🤤 台式奶茶都係奶味偏重,好傳統,少甜剛好😛

《 大呷紅燒牛肋條麵 》 $98 4 / 5

已經好入味嘅牛肋條,肉質鬆軟,少根位所以啖啖都係肉😋

《 鹽酥雞 》 $68 3.5 / 5

《 干貝蔥油豬扒乾拌麵 跟 上湯 》$98 4.5 / 5

豬扒大件夾抵食😋 肉汁仲鎖左係入面😚

《 紫心地瓜粒粒芋頭 》 $33 4 / 5

《 古早仙草奶茶 》 $33 4 / 5

Dinner
2021-07-16 84 views
今次嚟到中環嘅大呷台灣食台灣料理,餐廳小店唔大,勝在環境整潔。平日晚上冇咩人,夠清靜。食物選擇都幾多,大部份台灣食物都有。酥炸雞扒$58份量都幾多,雞扒香脆可口又咸香,外脆內軟好有口感,雞扒肉質唔會太乾,食落啖啖肉幾正。水煮滑魚柳$138估唔到台灣嘢都有辣嘢食,最愛食辣嘅我哋梗係要試吓。不過呢碟水煮魚柳係唔辣的,只係個湯底夠濃郁又足料。有好多片滑滑魚柳,然後有金菇,寬粉,配料十足,香料夠多好惹味。紅燒豬軟骨麵$88豬軟骨肉質軟嫩,湯底濃郁。麵身有彈性又幼身好掛湯,味道唔錯,份量幾多幾抵食。黑糖珍珠奶茶$28黑糖珍珠奶茶水準不過不失,黑糖味好重茶味濃

炸雞扒$58

水煮滑魚柳$138

紅燒豬軟骨麵$88

黑糖珍珠奶茶$28
黑糖珍珠奶茶水準不過不失,黑糖味好重茶味濃
2021-07-13 106 views
<好呷☺️!台灣菜> _中環-大呷台灣: 薑絲炒水連$88+10%丶皮蛋肉鬆拌豆腐$48+10%丶鍋燒三杯雞$108+10%丶古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋$58+10% _聽住Eason Chan 嘅「是但求其愛」去回顧上星期手術前嘅晚餐,其中一句不停浮現腦海中「若愛是但求終身 你問,怕只怕求其終生 被固」,人生如夢,從夢走出來請不要害怕,勇敢點揀不一樣的路,感受不同的人生😉行行出狀元🥳_致忙碌的星期五,大呷台灣食返餐地道嘅台灣菜,今晚簡單叫左薑絲炒水連、皮蛋肉鬆拌豆腐、鍋燒三杯雞同古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋☺️安慰下手術前嘅心情😉_薑絲炒水連:水連一直喺包包台菜中最愛嘅蔬菜,佢獨特無比嘅口感同味道一直記掛著,簡單嘅用薑絲同少少紅椒絲炒一炒,已經好好餸飯👍🏻_皮蛋肉鬆拌豆腐:皮蛋很香,唔會太過爛,豆腐豆味夠膿,肉鬆同醬油膏味配恰到好處😊_鍋燒三杯雞:依款三杯雞味道帶有少少薄荷葉、金不換味,雞肉炸過滾油,keep 到肉質鮮嫩同去到雪味,如果可以多返少少酒就prefect 😋_古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋:肉燥飯不過不失,飯煮得岩岩好,喺粒粒飯有米香,至於肉燥唔會太咸,份量足夠去撈勻每一粒米飯
<好呷☺️!台灣菜>
_
古早肉燥飯伴滷糖心鴨蛋:肉燥飯不過不失,飯煮得岩岩好,喺粒粒飯有米香,至於肉燥唔會太咸,份量足夠去撈勻每一粒米飯😆建議配菜方面再多返D雪菜或加返辣椒豉油,就有另一番風味喔🤓
2021-07-13 90 views
中環蘇豪區除咗酒吧林立,仲有一間台灣美食,係由台灣師傅坐鎮。🍆大呷綜合涼菜拼盤$108 一次過試到5款冷盤,有高樑酒香雞、黑醋小木耳、糖心鴨蛋、葱油干貝豆腐和台醬拌茄子。醉雞花雕味香濃,幾嫩滑。茄子上咸咸地,茄子亦唔會太淋,入口鬆軟,小木耳酸酸地,幾開胃。薄片豆腐可見刀工細膩。糖心蛋用咗鴨蛋,蛋味較濃,蛋黃較凝固。🦪古早味蚵仔煎$78幾𥺦身,夾起來唔容易散。配埋酸酸甜甜嘅醬汁,幾滋味,不過蚵仔份量再多啲,就更加好。 🍝大呷新竹炒米粉$98銀芽、冬菇絲、肉絲、雞蛋、櫻花蝦係店舖推介,材料豐富,米粉幼身入味,份量可以分成四小碗。🍹冷泡洛神花乾果茶$332 個人分享都可以,帶少少酸,幾開胃。

🍆大呷綜合涼菜拼盤$108
糖心蛋用咗鴨蛋,蛋味較濃,蛋黃較凝固。

🦪古早味蚵仔煎$78

🍝大呷新竹炒米粉$98
銀芽、冬菇絲、肉絲、雞蛋、櫻花蝦

係店舖推介,材料豐富,米粉幼身入味,份量可以分成四小碗。

🍹冷泡洛神花乾果茶$33
2 個人分享都可以,帶少少酸,幾開胃。
  • 大呷綜合涼菜拼盤
想食嘅台灣美食基本上都有得揀❗️-🍅鮮茄濃湯精品牛肉蕃茄麵 ($93)1️⃣湯底相當濃郁蕃茄味,酸酸甜甜,亦鋪滿蕃茄蓉。2️⃣麵條呈紅色,用上真蕃茄麵,幼身,略帶微酸,而牛肉就係滑牛,醃過,入味軟滑。🥘鍋燒三杯野菌 ($88)相當豐富嘅雜菌,用上多種唔同嘅菇菌,爆香,非常香口惹味。🍆台醬涼拌茄子 ($43)相當清新嘅涼拌茄子,醬汁濃甜,茄子冰涼軟熟,解膩一流。🍖滷台灣貢丸 ($48)比較特別嘅台灣貢丸,較香港平時食開嘅貢丸清淡,勝在滷水香濃。
想食嘅台灣美食基本上都有得揀❗️
🍅鮮茄濃湯精品牛肉蕃茄麵 ($93)
1️⃣湯底相當濃郁蕃茄味,酸酸甜甜,亦鋪滿蕃茄蓉。

🥘鍋燒三杯野菌 ($88)
相當豐富嘅雜菌,用上多種唔同嘅菇菌,爆香,非常香口惹味。

🍆台醬涼拌茄子 ($43)
相當清新嘅涼拌茄子,醬汁濃甜,茄子冰涼軟熟,解膩一流。

🍖滷台灣貢丸 ($48)