2020-06-06 66 views
傍晚時分來到大呷台灣,讓舌尖來一趟台灣旅行。餐廳位置容易找,門前嘅招牌明亮,大大的寫著大呷台灣四個字。店鋪不算大,但坐得幾寬敞舒適。餐牌上有琳瑯滿目的台灣美味,想點的都有齊。我和朋友點了最愛的台灣腸,小籠包,古早肉燥飯配糖心鴨蛋,當然還有台灣飲品黑糖珍珠奶茶。肉燥飯嘅肉燥份量多,米飯香口煙韌,配鴨蛋同埋酸菜,非常好送飯。叫咗碟蒜蓉炒水蓮,這個蔬菜好特別,平日較少看到。 水蓮口感清爽,富有纖維,是健康嘅菜式👍
傍晚時分來到大呷台灣,讓舌尖來一趟台灣旅行。

餐廳位置容易找,門前嘅招牌明亮,大大的寫著大呷台灣四個字。

2020-06-02 73 views
下午約了朋友閒遊中環, 見面之前先吃個午飯。 在中環 ,也不知吃什麼比較相宜。 走啊走 ,看到了這間台灣餐廳,看餐單 感覺不算昂貴 。好,一於試一試。▶️古早肉燥飯 配滷香糖心 鴨蛋肉燥飯都做到水準 ,吃到一些古早滷台灣味道 。用的是珍珠米 ,可惜整體嚟講, 偏細份, 肉燥 偏少, 男士有機會吃不飽。滷香糖心鴨蛋 ,沒太多滷香味 ,亦因此帶點腥。 可能用雞蛋比較好。珍珠奶茶 (紫心地瓜味) 完全沒有 紫心地瓜味, 只有色水香精, 奶可能冇落 ,所以口感不順滑。👎

▶️古早肉燥飯 配滷香糖心 鴨蛋

$62 (Lunch)
2020-05-30 72 views
今晚做廿四考女朋友,去左中環接男朋友收工。攰攰地唔想食貴,但係中環搵平野食都唔係咁易。經過門口果陣見到呢間野晚市有折,價位ok就入左去,因為都唔想再搵🤪呢間餐廳主打地道台灣菜,menu都有唔少台灣夜市小食,幾吸引。🐥高樑酒香雞湯麵⁣(轉左做新竹米粉,因為我鍾意食😚)個雞砌到成個波咁好得意,有酒味所以苦苦地,👦🏻話新竹米粉係幼版超力米粉lolllll⁣⁣但新竹米粉明明就係咁😂⁣⁣🐷干貝蔥油豬扒乾拌麵⁣⁣豬扒幾大塊同厚肉,個面偏鹹,唔怪得佢話係地道台灣菜。⁣⁣⁣⁣🥚皮蛋肉鬆豆腐⁣⁣正常發揮,個汁幾好味,皮蛋多過menu張圖🤣⁣豆腐高蛋白正呀💪🏻(又黎懶健康mode😂)⁣

🐥高樑酒香雞湯麵⁣
⁣⁣
🐷干貝蔥油豬扒乾拌麵⁣⁣
豬扒幾大塊同厚肉,個面偏鹹,唔怪得佢話係地道台灣菜。⁣⁣
⁣⁣
🥚皮蛋肉鬆豆腐⁣⁣
2020-05-28 69 views
是日又同友人落中上環食lunch,見到好似幾多好評,決定試一試佢🤗套餐選擇唔算多啦大呷香酥雞排配古早肉燥飯.😋本人每次見到炸雞排,都頂唔住誘惑,雞排手掌🖐️咁大塊,表面唔係垃圾炸粉,都好香口,雞排肉都仲keep 到嫩滑,肉燥都都正常,但未去到冧入味 . 古早珍珠奶茶😟,不過真係淡過水,冇茶香奶香可言,所以寧願留返係街度買既仲開心滷海帶.😟海帶比想像中大塊,但滷味唔夠入味,似係普通海帶,有d失望古早味蔥油雞😐友人話見喺呢度特色,所以想試下個古早風味,點知都係麻麻地,似係街市買反黎蔥油雞,冇乜特別可以唔使試🌟餐廳位唔算多,lunch 既時候爆曬人,可以打電話去book 左位先架,唔係既過咗lunchtime 都冇得食

套餐選擇唔算多啦

大呷香酥雞排配古早肉燥飯.😋

滷海帶.😟
海帶比想像中大塊,但滷味唔夠入味,似係普通海帶,有d失望

古早味蔥油雞😐

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-05-04 67 views
今日由威靈頓街行去中環自動電梯,途中被店員介紹叫我試食呢個外賣超值套餐,$50已經包含飯和飲品,以中環食飯來講價錢確係吸引,於是要買一次試吓:1. 鹽酥雞排配古早肉燥飯 有4大大塊厚切雞排,分別加上1/4份量肉燥和配菜,飯有半個盒份量,一定食得飽。鹽酥雞排炸得脆,無咩油,連皮食都無問題,而且肉夠厚,調味又好好味,作為主菜真係一流👍🏻。肉燥唔鹹,我今次係肉燥連配菜撈飯一齊食,所以覺得所有味道夾埋一齊去食好正😋。2. 烏龍茶外賣套餐送咁大支烏龍茶,以價錢來講真心覺得超值,不過就唔夠茶味,可能只得一個茶包關係,但係office飲係方便,可以加凍水番飲幾次。雖然天氣熱行去係有點辛苦,但我都期待再試其他佢菜式😋。

1. 鹽酥雞排配古早肉燥飯

2. 烏龍茶

雖然天氣熱行去係有點辛苦,但我都期待再試其他佢菜式😋。
大呷鹽酥雞排配古早肉燥飯
烏龍茶
2020-05-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
大呷鹽酥雞排配古早肉燥飯
烏龍茶
晚上在中環見完客,都差不多10點了,經過見到這間大呷台灣,這小店好幾次經過也沒有進去,今晚就選擇這間台灣小店,看見餐牌,我點了蔥油雞乾伴麵跟上湯再加多一個麻辣豬耳絲,同事點了大呷香酥豬扒配肉操飯,古早珍珠奶茶,看似簡單台灣小食,估不到有驚喜,蔥油雞有油香,拌麵做得出色,有咬口夠煙韌,豉油夠香,簡簡單單,食得舒服, 同事的香酥豬扒反而一般,豬扒不夠肉汁,但肉操飯沒有失望,一碗小小的肉操飯足夠補償香酥豬扒的不足,珍珠奶茶也不錯😉
2020-03-17 199 views
Ot o到差唔多9點,去到餐廳都成9點半,係app卜左有半價。叫左溏心蛋肉躁飯鹽酥雞排,鴨肉面,炸花枝丸,干拌麵,蝶豆花鮮奶,芋泥鮮奶。個溏心蛋唔熱仲有啲硬,肉躁飯好食,不過唔夠多汁。鹽酥雞排隻色唔夠金黃唔夠脆,有啲似煎雞排,干拌面賣相好掂,不過食落就麻麻,好油而且唔夠濃味。鴨肉面好穌,普通煙鴨胸,面又普通,唔好食。蝶豆花真係有朵花係上面,仲會甩啲藍色落去,幾得意,不過淨係飲到鮮奶味。芋泥鮮奶ok,芋泥好多粒粒唔夠粉。總括泥講,有半價就值得嘗試,正價就食番茶木好過。

個溏心蛋唔熱仲有啲硬,肉躁飯好食,不過唔夠多汁。

鴨肉面好穌,普通煙鴨胸,面又普通,唔好食。

芋泥鮮奶ok,芋泥好多粒粒唔夠粉。
總括泥講,有半價就值得嘗試,正價就食番茶木好過。
2020-03-16 114 views
去大館參觀前,搵間餐廳食左野先。見到有間台灣菜下午茶幾抵就決定試下鍋燒三杯雞三杯雞指那一杯麻油,一杯酒,一杯醬油,三杯加埋一齊煮雞,另一個特點就係一定要加九層塔!呢度既三杯雞夠哂正宗,雞肉熱辣辣上檯,店員再輕輕炒幾下,香氣四溢!雞肉吃起上黎甜甜地,又有麻油既香味,配埋九層塔濃郁既特殊香氣一齊食,味道層次非常豐富!香菇肉絲炒水蓮水蓮係台灣常見既蔬菜,但喺香港就好少見!水蓮食落有淡淡既蓮花香,口感爽脆,加埋肉絲同香菇一齊炒可以去除草青味。估唔到喺香港都可以食到咁有特色既台灣菜。紅燒雙盛牛肉麵配三杯魷魚燒牛肉麵係台灣食品中我最鍾意食既野食之一!好食既牛肉麵,湯底係非常重要,呢度既牛肉麵湯底清甜,唔會太咸。另外,牛肉麵既麵質非常好,粗幼適中,食落有少少彈牙,唔會太淋。而雙盛牛肉都就有牛筋同牛展,兩樣都非常入味。大呷香酥豬扒配肉燥飯香酥豬扒非常出色,炸漿做得夠薄夠香脆,豬扒肉汁豐富。肉燥飯都幾大碗,肉燥份量亦都足夠,肉燥係偏向瘦肉較多,唔會太肥膩,個汁都唔會油淋淋。大呷小籠包(4粒)小籠包下午茶時段特價$18有4隻超抵!小籠包即叫即蒸,熱辣辣上檯。小籠包超多汁,一啖咬落去爆哂啲汁,超正!

鍋燒三杯雞

香菇肉絲炒水蓮
水蓮係台灣常見既蔬菜,但喺香港就好少見!

紅燒雙盛牛肉麵配三杯魷魚燒

大呷香酥豬扒配肉燥飯

大呷小籠包(4粒)

淳樸地道風格配出獨門炮製風味,尤其採用最常有的鹵水作招牌,如 : 麵品/湯頭/小吃涼拌作為最經典的菜色,讓人不禁流露出當中既滋味「干貝蔥油雞排乾拌麵」條條厚身的麵條相當有嚼勁味道不會過嗆,配上脆香熱辣輕盈雞排惹味誘人,厚切四溢鬆脆兼份量蠻多,外皮連肉不分離咬下多汁共進上湯品嚐享受三種不同的滋味「大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵」鹵出層層濃厚味道,豐富料足既牛腱及牛筋幼細爽滑煙煙韌韌啖啖充斥著,滿口膠質之下入口被濃湯索盡湯麵係我經常吃的唯一至愛

「大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵」
2020-03-13
$140 (Dinner)
  • 大呷紅燒筋肉雙盛牛肉麵
2020-03-12 75 views
今晚同同事食左呢間係公司附近嘅正宗台灣店,廚房師傅係台灣人。呢度裝修好靚好有心思!我同同事點左大呷紅燒牛肉麵 ($88)、干貝蔥油乾拌麵($88)。同事嘅牛肉麵勁大碗,好多料,有四大塊牛腱,仲有蔬菜。我呢個乾拌麵都唔錯,跟一碗湯等食個麵時候無咁乾口。油香四溢,好快就成碗食曬!小食點左酥炸雞排($58)、大呷小籠湯包($38)。呢個雞扒超厚肉!個皮炸得脆脆,下面嘅肉依然鮮嫩。小籠包嘅皮就比較厚。不過入面嘅料同湯汁依然飽滿,點啲醋超好食!呢度有加一。人均$150,食飽飽!最後仲有迷你鳳梨酥送!

同事嘅牛肉麵勁大碗,好多料,有四大塊牛腱,仲有蔬菜。
我呢個乾拌麵都唔錯,跟一碗湯等食個麵時候無咁乾口。
油香四溢,好快就成碗食曬!

個皮炸得脆脆,下面嘅肉依然鮮嫩。
小籠包嘅皮就比較厚。
不過入面嘅料同湯汁依然飽滿,點啲醋超好食!

呢度有加一。人均$150,食飽飽!最後仲有迷你鳳梨酥送!
2020-03-11
$150 (Dinner)
2020-03-10 75 views
今日試下係openrice落外賣自取,落左2份大呷小籠包。外表幾好,但點知食食下發現原來食緊“加料醋”,而且仲要唔止一隻而係有幾隻,我都唔知食食左幾多隻落肚🤮無下次
2020-03-10
TakeAway
2020-03-10 98 views
這間台灣菜舖頭好有特式!地方位於香港上環,搭車方面都好方便。舖面裹面坐落都好寬闊!裝修都好特別!至於食物方面好有特式!我叫咗幾款台灣出名食物,鹽酥排骨賣相好吸引!外脆內軟食入口好鬆脆!肉質新鲜味道好正!必食之選!大呷小籠包都係招牌菜!即叫即蒸,食落口咬入去流洒D计出來!肉味一流好新鮮!真係冇得頂!古早味呵仔煎!真係台灣特色食品,食到入口同台灣一樣的口味!味道一流!咬落去好有口感,蠔仔又唔會腥味,賣下相都好吸引,真係睇得又食得真係好正!大呷綜合凉拼盆!係這間舖頭招牌菜!賣相睇落好吸引!味道都好特別!食物都係凍食,酸酸甜甜食咗好開謂!打以值得試吓!至於價錢方面都唔係好貴,識合大眾化!唔需要去到台灣先可以食到道地食物!唔錯之選。
2020-03-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-03-08 1790 views
受到疫情影響很多地方封關 連港人大愛的台灣也是😭暫時去不到台灣也不緊要吧 香港也有不少特色小店🤤這次去了一家位於中環半山扶手天橋附近的台灣菜店名字挻特別叫做“大呷台灣” 已經有不少朋友介紹這家去到時間晚市剛開始 進店舖已經聞到濃濃的奶茶香味問問店員原來是在煮奶茶 用了自家獨特配方製作而成所以忍不住要點一杯來試試 看到餐牌有很多小菜選擇~·古早珍珠奶茶(原味) HKD$28 | 百香果QQ HKD$33 香濃奶茶採用多款不同茶葉做茶底 配合自家配方製作令到奶茶的味道濃郁香滑😍😍 選擇了走冰不會太凍❤珍珠口感煙韌有咬感挻好 百香果味不挻香不太甜剛好·大呷小籠湯包(4隻) HKD$38 看到有小籠包忍不住要點來吃 因靜靜很喜歡吃小籠包小籠包可以以“爆汁”來形容😍😍 口腔裡充滿湯汁很香外皮不太厚味道不錯 很快就被靜靜食清光全部了🤤🤤·鹽酥排骨 HKD$58 外皮做到挻酥脆口感不錯 肉質鮮嫰有咬感挻不錯😍😍味道與鹽酥雞很像😆 不用次次食雞扒也食到這個味道·古早味蚵仔煎 HKD$78 蚵仔煎偏佈台灣各大夜市 我也很喜歡食這個食物呢❤蚵仔的份量很多還有椰菜😆 煎到很香配上醬汁更好吃·大呷綜合涼菜拼盤
受到疫情影響很多地方封關 連港人大愛的台灣也是😭
暫時去不到台灣也不緊要吧 香港也有不少特色小店🤤
這次去了一家位於中環半山扶手天橋附近的台灣菜店
名字挻特別叫做“大呷台灣” 已經有不少朋友介紹這家

去到時間晚市剛開始 進店舖已經聞到濃濃的奶茶香味
問問店員原來是在煮奶茶 用了自家獨特配方製作而成
所以忍不住要點一杯來試試 看到餐牌有很多小菜選擇~

香濃奶茶採用多款不同茶葉做茶底 配合自家配方製作

食物素質和份量也是不錯 職員服務態度很友善熱情❤
這個價錢在中環食再是性價比不錯 可以再來吃東西😆

2020-03-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-03-05 103 views
帶口罩既日子幾時完結呢🤥·🥢干貝蔥油乾拌麵跟上湯($73)賣相不錯👍🏻麵條粗身有咬口😋拌均蔥油及干貝碎香口惹味~但食完要食番粒香口膠🤪·🥢紅燒雙盛牛肉麵($78)朋友點的.紅燒牛筋牛肉軟腍入味·🐥鹽酥雞.跟餐送~但麻麻地🤥色澤偏黑.似炸過龍🥱🐽鹽酥排骨.炸粉勁厚🤢·🥛古早珍珠奶茶(+$8)好耐無飲.覺得好!好!味😍😍甜度適中·📍大呷台灣中環威靈頓街112-114號新威大廈地下A號鋪
帶口罩既日子幾時完結呢🤥

🥢紅燒雙盛牛肉麵($78)朋友點的.紅燒牛筋牛肉軟腍入味

🐥鹽酥雞.跟餐送~但麻麻地🤥色澤偏黑.似炸過龍🥱

🐽鹽酥排骨.炸粉勁厚🤢

📍大呷台灣
中環威靈頓街112-114號新威大廈地下A號鋪
炸雞排麵個湯好夠味,麵係粗麵,好食。雞排炸得啱啱好,肉多汁,都算嫩口。蚵仔煎唔算大份,啲蠔無話特別大隻好食,但都唔錯。但係其他真係一般。皮蛋豆腐好大份,但係唔好食唔香口。小籠包個皮太厚,吸曬啲湯,咬開都無咩剩。員工服務態度優質
蚵仔煎唔算大份,啲蠔無話特別大隻好食,但都唔錯。

但係其他真係一般。
皮蛋豆腐好大份,但係唔好食唔香口。
小籠包個皮太厚,吸曬啲湯,咬開都無咩剩。

員工服務態度優質
2020-02-28
$200 (Dinner)
  • 雞排麵