2019-04-27
早幾年朋友聚會,總有人提議食放題,平有平食,貴有貴食,但講到最穩陣嘅,我一定投大喜屋一票。以前真係好威水,食過嘅人都知道,一夠鐘,樓下排隊等電梯嘅人好洶湧。今時唔同往日,放題真係少人食左;換個角度睇,我覺得對食客而言係好事。就好似當日咁,我地兩個人都坐到好闊落嘅卡位、上菜速度快而準、成個場又唔會好嘈吵星期一至三晚市收費$238/位,任食3小時,8點半入座,可以食到11點3,真係咪話唔飽。如果7點半前埋單或9點3後入座,可以額外有85折,都算性價比好高了。上次黎都仲係手寫落單,原來而家好環保,入座時會俾張飛仔你,上面有枱號同一個二維碼,用手機掃一掃就可以落單,非常方便。一早都覺得啲放題真係唔應該大疊大疊紙咁浪費,希望其他放題都參考。手機落單一樣有圖片睇,基本野都有齊哂,刺身款式多,仲有壽司、手卷、卷物、小食、炸物、天婦羅、一品料理、甜品等。飲品可以自取,另外亦都好貼心,可以用手機點一啲冇冷藏嘅飲品。首先一定係點一盤刺身,因為我地得兩個人,就唔點太多,款款點少少淺嚐,啱食、正嘅先加單。三文魚、油甘魚、八爪魚、赤貝、甜蝦、帶子、北寄貝等,冰底上,整體都非常新鮮,唔會話雪到死實實,三文魚、油甘
首先一定係點一盤刺身,因為我地得兩個人,就唔點太多,款款點少少淺嚐,啱食、正嘅先加單。三文魚、油甘魚、八爪魚、赤貝、甜蝦、帶子、北寄貝等,冰底上,整體都非常新鮮,唔會話雪到死實實,三文魚、油甘魚厚切,食落特別滿足
因為我無飯不歡,所以食放題都會點啲壽司。佢地嘅壽司其實幾唔錯,首先舊飯唔會太大件,唔洗食幾舊就飽哂啦。二來質素唔會差過啲連鎖日本料理,軍艦紫菜都仲脆。
encore左呢做辣味三文魚同蟹籽軍艦
芝士蟹棒係另一樣我fav~
仲有鰻魚、左口魚邊壽司呢。
沙律、前菜例如八爪魚、螺肉。
熟食方面都好多選擇,基本上全部都係比較「新鮮」,唔會好似啲平價放題咁,全部整定哂。幾鐘意佢地嘅天婦羅,唔會好厚粉同埋幾脆
另一半就好鐘意呢度嘅西京燒,貪佢燒得幾香,唔會好油,又啖啖肉
牛舌就老左少少,食落會韌。
雞翼唔錯,夠乾身,有少少鹽調味。
其他小食中規中矩。
臨尾我鐘意點個牛油粟米,牛油唔夠多啊。
甜品細細杯,幾好,唔怕浪費嘛,食過啱食先再點。
最後每人有一杯雪糕,我地就一定揀haagendaz嘅,當日仲有焦糖脆餅口味,yummy