另外追加斧頭排骨(牛肋骨)\\ 炒飯 $30C+搵食團 || 與OPPA大杯酒大塊肉 - 【銅鑼灣】達人包車 睇韓劇見到d韓國女仔成日都大塊肉大杯酒咁隊之前已經勁想試下不過朋友之間都一直唔太好大塊肉既野難得搵到友人'sss由好遠水路過黎香港呢邊陪我搵食當然要捉佢陪我大塊肉大杯酒咁隊喇--2個女人仔就咁開始左瘋狂大杯酒大塊肉一晚--銅鑼灣食韓國野既鋪頭開到成行成市就係京都廣場都有成5間韓國野樓下就有勁多姐姐係到拉客所以我地都係點指達人包車--我地7:00 上到餐廳都唔算太多人係門口等位果陣門口果位應該係韓國Oppa黎要用上英文同佢地溝通--上到餐廳當然要播返K-POP Music枱多數以2人 & 4人枱為主如果人多既可以拼枱成為大長枱10幾人一齊食都唔係問題 --我地2個女人仔就安排坐張兩人枱枱面寬闊而且位同位之間都唔算太迫都夠空間感--一坐底服務生都好快手已經放好晒水壺水杯當然例牌會放底d例牌既餐前小食泡菜、粟米沙律、酸瓜 --Menu都幾多野選擇例牌既部隊窩、石鍋飯其實我地兩個女人仔都唔係好食得辣落Order之前都先問左服務生d野辣既程度--等左一陣就先上左飲品先是晚主題 -
另外追加

都夠空間感

一坐底服務生

都好快手已經放好晒水壺水杯

當然例牌會放底d例牌既餐前小食

泡菜、粟米沙律、酸瓜

Menu都幾多野選擇

例牌既部隊窩、石鍋飯

其實我地兩個女人仔

有酒飲

當然就到大塊肉上場喇

食既主菜都有返咁上下份量

服務生推薦我地食一款新菜式

\\ 斧頭排骨(牛肋骨) ($210 / 1pc;$ 388 / 2pcs;$530 / 3pcs)

聽到斧頭排骨好似好特別

而且肉嫩唔會太韌

食落有少少似炆到好淋既牛腩

有少少肥肉位

好香牛味

入面有好多三色椒、洋蔥、菇菇薦底

食落果醬汁甜甜地

食完要加錢

另外追加

\\ 炒飯 $30

追加炒飯

炒飯入面有生蛋、紫菜、碎蘿蔔粒、芝麻等

當食到咁上下

加既入個飯到一齊食

唔勁唔覺又食多兩碗

兩個女人仔

邊傾邊食咁就食晒成枱野

有時真係唔好睇少女人既「食力」呀!

P.S成晚有3枱人生日

服務員會親自將蛋糕捧到你枱面

仲有全體服務員圍住生日果枱

齊齊唱生日歌

2016-08-04
吊環雞尾酒(石榴)500ml
辣炒雞排
追加炒飯
  • 吊環雞尾酒(石榴)
  • 斧頭排骨
早前卡米拉到過螢壽司後,發覺京都廣場都是一個美食集中地。是晚來到最近落戶銅鑼灣的達人包車。 免費的前菜味道不錯,也可以再添加,可惜都以沙律為主。每檯上都有掛勾準備掛上1M超大串燒。來到這裡必點的1M超大串燒,索價$328,就算以銅鑼灣來說,卡米拉都覺得定價是過於進取。 串燒材料包括青椒、脆皮芝士腸、南瓜、大蝦、雞肉、大蔥、大菇、豬扒、菠蘿、黃椒、豬肋條、洋蔥、五花腩及車厘茄,很有霸氣!店方送上蜜糖芥末醬、黑椒海鹽及辣醬。最初店員幫忙串燒把逐件拆下、剪開食物及烤熟,桌上也有大型剪刀方便剪開食物。很多食家都覺得韓國店員十分有禮,可以我只覺得一般。穿上粉紅色制服的均笑容欠奉,也沒有指示串燒要燒多久。以這個價格,我的期望不是這樣。 至於味道方面,肉類用上同一醬汁,味道很相似。至於味道方面,肉類的肉汁都不錯,可惜肉類用上同一醬汁,味道很相似。打造成1M超大串燒的設計只是噱頭,對串燒味道沒有幫助。豬肋條燒過後頗為硬身,都費了一些力氣才能咬開。不過看在它開張不久,食物及員工質素都在磨合期的時侯,卡米拉都覺得可以一試。

免費的前菜味道不錯,也可以再添加,可惜都以沙律為主。

1M超大串燒

1M超大串燒
至於味道方面,肉類用上同一醬汁,味道很相似。

Dinner
朋友是尖沙咀達人包車的常客,得知銅鑼灣開設了分店,即時致電訂座。
我們七時多到達,食客還未坐滿,但進餐期間,不斷有食客被拒於門外,原來當晚座位已全部訂滿,沒有訂座的客人,就是要撲空了。
朋友點了她的至愛,醬烤牛肉,原鍋上桌,湯汁泡煮過的牛肉,帶點甜口,感覺像吃著日本的壽喜燒,伴著大量的雜菌及新鮮蔬菜,還有口感煙韌的韓式粉絲,吸飽了牛肉的精華,份外惹味。
再來,超辣海鮮湯,單看那一大鍋的火紅色辣湯,已覺刺激,內裡有大蝦、蟹、青口、蜆、魷魚、五花腩及泡菜,大堆頭的湯料,口感層次非常豐富,而且鮮味十足,絕對是味覺大享受,一大鍋辣湯足夠四人分享,確實是超值之選。
呷下不少辣湯,要來點杯柚子果汁舒爽一下,味道清新解渴,可惜分量太小,要多追加一杯,才可舒緩辣辣的味蕾。
我們雖然只是點了兩款菜式,餐後,確實要捧著肚子。這裡除了食物美味外,價錢亦合理,而且每道菜式,都是足料奉上,難怪於黃金時段,總是座無虛席。

2016-09-22
$300 (Dinner)
2016-10-09 2887 views
由讀書都出黎做野,活動範圍多數都係港島區,要係銅鑼灣搵野食已經難我唔到。今晚就同朋友黎左試新野。舖入面既客人好多,雖然先7點幾,但係已經差唔多FULL哂,而且仲有好多訂左位既客人黎拎位。雖然我地已經BOOK左位,但係可能溝通上出錯,佢無幫我地留位。不過好彩老細好人,係門口等左一陣就幫我地安排返座位。一坐低,店員已經拎左前菜過黎俾我地食住先,有泡菜、醃菜、同粟米沙律。韓式芝士排骨鍋  (5pcs)   $280 佢既選擇都好多,5舊起跳,可以再根據自己既雖然揀多D排骨既鍋。因為我地仲點左芝士炸雞,所以只係點左最少既5件排骨。如果點左拎個,店員就會先準備定個爐。終於黎到,雖然話係5件雞,其實都幾多下,外圍仲有2兜滿滿既芝士,加上仲有飯團、蕃茄仔,年糕,真係未食都飽定。排骨好好味,D汁好入味,而且D芝士仲可以做到中和作用,減低左排骨既辣味。oppa見我地個鍋岩岩滾起,幫我地一人整一件當係示範。芝士炸雞    $180今次點左芝士味既炸雞,份量都好多,而且仲有炸薯角做伴碟。外面層炸粉唔會太厚,不過略厭芝士味唔係好夠,下次都係試下其他味先。店員好好,提供左2隻手套俾我地用。不過其實,我原先好似係

如果點左拎個,店員就會先準備定個爐。
oppa見我地個鍋岩岩滾起,幫我地一人整一件當係示範。
店員好好,提供左2隻手套俾我地用。不過其實,我原先好似係想叫佢拎其他野俾我,但係oppa聽錯左。XDXD
枱面都有個鐘仔,可以落單、埋單都撳呢個鐘,就會好快有人認你架喇,好方便
2016-09-08
2016-10-05 223 views
早少少迎接星期五,星期四晚上我們收工後去左銅鑼灣行街食K Food其實是被樓下派傳單的姐姐吸引過去的個姐姐好好人,不停向我地推介,反正都未決定食咩,又好耐無食過韓國野!一於一試! Oppa! I am coming! Hahahah~ 餐廳原來好大!一整層都是!台既數目也不少,地方闊落!驚喜既係整間餐廳都是韓國店員!好似去左韓國咁餐牌選擇算多,可惜全部都好大份,建議多d人一齊食,可以試多幾種,開心d店員好有耐性地同我地推介新餐單~ 我地一於一試啦首先叫既係pig's feet with vegetables! 估唔到連冷盤都咁大份!豬腳調味唔算多,但質地唔錯,爽口彈牙!配菜有好多款,包括3色椒、中蝦、青瓜、蟹柳、洋蔥、海哲!海哲唔錯,爽口清新青瓜都3色椒也是很爽脆的!美中不足既係蟹柳比較粉同埋硬!而調味醬汁就甜甜辣辣、辣味是由wasbi 而黎的!所以令到整個前菜好開胃我地兩人把整碟清哂king size rib:真係估佢唔到! 超巨型最後當然係食唔哂!怪自己太貪心,其實叫一件已經足夠有餘⋯⋯上台時的確嚇親應該係我食過最大件既牛肋骨!!!!!上台熱了一會兒後,oppa就黎幫我地處理!op
早少少迎接星期五,星期四晚上我們收工後去左銅鑼灣行街

食K Food其實是被樓下派傳單的姐姐吸引過去的

店員好有耐性地同我地推介新餐單~ 我地一於一試啦

估唔到連冷盤都咁大份!
豬腳調味唔算多,但質地唔錯,爽口彈牙!

配菜有好多款,包括3色椒、中蝦、青瓜、蟹柳、洋蔥、海哲!

海哲唔錯,爽口清新

青瓜都3色椒也是很爽脆的!

美中不足既係蟹柳比較粉同埋硬!

我地兩人把整碟清哂

king size rib:
真係估佢唔到! 超巨型

應該係我食過最大件既牛肋骨!!!!!

上台熱了一會兒後,oppa就黎幫我地處理!
oppa 同美食當前....其實見到條骨都知道并不簡單
店員好細心地幫我地將兩條骨都起左佢,然後剪細舊牛肉,再熱多數分鐘!食得
牛肉既油脂分佈十分均勻
好鮮嫩!

個人認為比美頂級牛肉
圖片完全可以表達我所講既油脂分佈均勻

牛肋骨既牛味好重,煮得好淋!

特別鍾意食佢骨附近那些位置,更添口感
到飲品方面,男友貪得意叫左呢個

吊鹽水?!其實係blueberry cocktail! 當然是無酒精的

的確幾新奇!要飲呢杯其實唔簡單!

首先店員會幫手係餐台上面set個架!

然後掛上飲品,飲品要流到杯入面也可以自己控制!是有趣的
是晚2個人食左800幾,偏貴!是我們太貪心
牛肋骨叫左兩條!其實咁既份量夠4個人食!4人食的話人均消費又會底d!

建議黎食既朋友約多d人一齊 開心share

整體黎講:

食物份量超大

環境闊落
2016-08-04
2016-10-05 162 views
八號風球走了,班仍要上,但返到公司其實又無咩做,hea下hea下,同事話放工去捉精靈,捨命陪君子,雖然無玩都可以一齊出黎食下飯嘅。黎到銅鑼灣,同事話食韓國菜,揀左黎達人包車,貪佢地方大,碟頭大,地點又方便喎。枱上有水,紙巾,仲有一個呼叫器,一按響鈴,侍應聽到鈴聲就會過黎。前菜三樣,酸蘿蔔,粟米沙律同泡菜,味道蠻不錯的,喺其他食物未到前過過口引吧。部隊鍋 $240自從炸雞興起後,都好少叫部隊鍋了,好像熱潮減退了點。一鍋入面有辛辣麵,芝士,午餐肉,腸仔,餃子,年糕,大蔥,茄汁豆等,雖然材料簡單,但加埋個辣辣湯底又真係幾正喎,個鍋唔係好深,但都好多料,絕對夠飽了。粉絲餃子,因泡在鍋裏很久了,變得很淋,一夾即散,但吸了辣湯好好味喎。另一樣正野就係個麵,就算煲左好耐都唔會淋哂㗎,辣湯加滆左嘅芝士,又彈牙,good!點了炸雞隨送的沙律,只有紅青椰菜同紅蘿蔔絲,簡單但睇落顏色靚,沙律醬有點蕃茄味又有點像千島醬,甜甜酸酸的,而菜亦很新鮮。蜜糖炸雞 $180主角炸雞到了,滿滿一盤呢。炸粉不算厚,炸得很脆,內裏的雞肉仍很滑,熱辣辣好正。選了蜜糖味,甜甜的很香口,而且感覺上無咁熱氣,哈哈,自我感覺良好啦。除

部隊鍋 $240

自從炸雞興起後,都好少叫部隊鍋了,好像熱潮減退了點。
蜜糖炸雞 $180

主角炸雞到了,滿滿一盤呢。
炸粉不算厚,炸得很脆,內裏的雞肉仍很滑,熱辣辣好正。選了蜜糖味,甜甜的很香口,而且感覺上無咁熱氣,哈哈,自我感覺良好啦。除了雞,仲有幾件炸薯角伴碟,叫做唔係齋食雞啦
西柚特飲 / 芒果特飲 $50ea

飲品五十蚊杯算幾貴,但食雞好難唔叫番杯凍野飲,飲水就係無咁解渴。西柚有兩片,酸酸地帶柚子香,幾好飲呀。芒果我覺得太甜,但朋友話正,有果香喎。

韓國菜就係好大碟,兩個人叫兩樣野太飽了,只叫一樣又唔夠食,包走幾舊雞留明天加料吧
2016-08-02
$280 (Dinner)
2016-10-04 122 views
女生特別愛食韓菜,男友唔陪我去好彩仲有女仔朋友陪我去「芝士排骨」一定會點黎食既因為上次食過一次有個韓仔幫我地捲芝士係排骨度當然今次都真係唔例外😆芝士中和左排骨辣度唔食辣既小妹都食到拉絲芝士,味道唔算好膩傍邊仲有幾個飯團可以蘸芝士食怕唔夠飽,再點左個「午餐肉紫菜包飯」一口一個岩岩好,午餐肉唔算咸飯夠軟身,食埋都好飽肚「柚子果汁飲料」「西柚果汁飲料」

女生特別愛食韓菜,男友唔陪我去
好彩仲有女仔朋友陪我去
「芝士排骨」一定會點黎食既
因為上次食過一次有個韓仔幫我地捲芝士係排骨度
當然今次都真係唔例外😆
芝士中和左排骨辣度
唔食辣既小妹都食到
拉絲芝士,味道唔算好膩
傍邊仲有幾個飯團可以蘸芝士食
怕唔夠飽,再點左個「午餐肉紫菜包飯」
一口一個岩岩好,午餐肉唔算咸
飯夠軟身,食埋都好飽肚
「柚子果汁飲料」
「西柚果汁飲料」
2016-09-21
Dinner
呀,位於銅鑼灣的達人包車呀,很久以前就想去。一直都聽講這邊有多種韓式食品選擇,味道亦備受好評。今次終於約到好友來這邊吃吃看~ 店子並不算大,但人流也算多的,畢竟我拍這張照片的時候是Blue Monday的晚上9時多嘛~ 剛坐下不久就有前菜啦~ 泡菜酸辣度適中,份量也很足夠,食完之後很開胃啦;醃蘿蔔亦一樣,酸酸甜甜的令人喜愛;中間的票米十分香甜,加入適量沙律醬更是美味~ 芝士排骨 ($320/6件) 在韓國,總會找到芝士排骨的蹤影。對於香港這個美食之都,怎會缺少這道美味的菜式。賣相美得令人忍不住要「相機先食」。中間的排骨浸在辣醬當中,單是聞就已經有種快要流口水的感覺,跟排骨一起放的還有年糕跟腸仔啦,恨不得它們把辣的味道都吸收掉。至於旁邊還有另一個主角芝士、紫菜飯團跟配菜。紫菜飯團十分鹹香,一個飯團波波入面加入了紫菜、芝麻,不但香氣十足,而且口感十分豐富;配菜蕃茄仔一點也不馬虎,也算大粒的,而且很清甜。 對喔,整盤食物一直都放在爐上面的。看著排骨沸騰的感覺十分興奮,它好像在跟我招手叫我快點把它吃掉一樣。至於旁邊的芝士,因爐的溫度而慢慢的溶化,再變成芝士醬,絕對是有一種邪惡的感覺滲

剛坐下不久就有前菜啦~

芝士排骨 ($320/6件)

對喔,整盤食物一直都放在爐上面的。看著排骨沸騰的感覺十分興奮,它好像在跟我招手叫我快點把它吃掉一樣。至於旁邊的芝士,因爐的溫度而慢慢的溶化,再變成芝士醬,絕對是有一種邪惡的感覺滲出來,那種令人完全失去抗拒能力的脂肪,令人恨不得一口吃掉它們。

芝士差不多全溶掉的時候,有真正的韓國oppa為我們在排骨上捲芝士,見到芝士拉絲,作為一個芝士控,實在難掩心中的興奮。Oppa三兩下手勢就已經把排骨捲好了。

一條本來已經很吸睛的排骨,加上芝士以後,魅力加強了十倍有多。入口的時候,芝士九陣陣的香氣,中間被包裹著的排骨,肉質十分鬆軟,不費吹灰之力就可以把整條骨取下。

這個芝士排骨,多吃也不會漏,全因店員用上了份量蠻多的辣醬,平衡了芝士跟肉帶來的油膩及滯胃的感覺。

吃完一塊排骨以後,很滿足的,一口咬落去就是軟棉棉的芝士跟十分淋身又香噴噴的排骨,口感跟味道的層次都很高,令人愛不釋口~

芝士雞蛋卷 ($160)

這個雞蛋卷比想像中的份量還要多很多,單看賣相覺得不錯的,除了有雞蛋的鮮黃色以外,還有令人喜歡的紅色跟白色,帶來視覺的滿足。至於香味嘛,有微微的蛋香,大大件的雞蛋卷相當吸引我的目光喔。

直到夾起了第一件,見到芝士在卷蛋中流出來,微微的芝士香夾雜著雞蛋的香味,令人垂涎。

入口的時候,會發現雞蛋卷的口感比想像中還要豐富,而且蛋內還加入點點蘿蔔粒,令口感很棒的。還有,咬落去的時候,會吃到卷蛋一層又一層包裹著的感覺,感到用料十足。愛蛋的朋友不容錯過呀~
Other Info. : 呀,這頓晚餐真的很滿足,不枉我一直想來吃這家達人包車。每一份食物都大大件的,物有所值啦。然而,對於女生們來說,份量有點多,個人認為,要是同一種食物可以有多幾種不同的份量及費用供食客們選擇,我們會吃得會更多,也可以盡量減少浪費啦~
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-10-02 207 views
韓風吹襲,韓星韓劇要幾多有幾多,連韓國菜的餐館都越來越多選擇。說起達人包車的非一般體驗,除了餐廳內必然有的韓語歌曲作背景音樂外,還有些職員是真·韓國人。有某些菜式他們會走過來替客人燒一燒再分發給我們,態度親切有善。芝士排骨,芝士配上有點辣的排骨感覺很新奇,味道很濃郁。還有車厘茄作伴菜,很生津開胃。蜜糖炸雞,有檸檬又有蜜糖混合的炸雞甜甜酸酸的,雞很鬆脆,啖啖肉,又另配有薯角,不怕吃不飽。海鮮味蔥煎餅,油量適中,不會讓人吃後覺得膩。吃了那麼多煎炸食物,一定要杯酸甜的西柚果汁來清清腸胃解解渴。
海鮮味蔥煎餅,油量適中,不會讓人吃後覺得膩。
2016-09-29 153 views
(達人包車)已經不知多少次到達人包車進餐,可想而知它的質素是絕對有保證了。這次點了一份調味炸雞、部隊鍋和雞蛋卷。先介紹一下炸雞,韓國炸雞又怎會有錯呢,大愛它的醬汁,前味時一陣香甜味道,後湧一陣淺淺的辣味,包裹住整個雞件的香脆外皮,雞肉依然保留到其肉汁不會太乾。雞蛋卷一上菜就被它的份量給嚇呆,每件差不多和我掌心一般大, 咬下去每口都充滿蛋香,口感厚實但絕不覺得老和硬。至於部隊鍋初初還以為份量很少,但當材料被煮起後,份量𣊬間多了一倍似的,材料十足,而且湯汁亦開始變得越來越香濃。一餐過後又抱著大肚腩回家了~
(達人包車)

2016-09-28 257 views
小人國嘅食物一向生得唔算細份嘅我,今日終於覺得自己好細粒。點解?因為我又去食巨型的食物!串燒丫,燒烤丫就食得多,但係成半個人甘高咁大吋嘅燒烤我都係呢度先見到!喺咪好想知邊到有得食呢!就係位於銅鑼灣嘅達人包車有得食!佢位於銅鑼灣極旺嘅地區,佢嘅位置喺商場嘅3樓。上面地方好大,好闊落,大概有1000多呎,座位好舒服,木色的設計,旁邊嘅卡位仲可以望到出面街外嘅風景。淨係講佢嘅位置已經係一流之選。好啦我哋再講返我哋嘅超級巨型串燒,超級巨型串燒用咗四隻唔同嘅肉,有豬肋骨,豬五花,豬小排和雞扒。另外仲有蝦,腸仔。菜類呢,就有好大隻嘅雞髀菇,青椒,洋蔥,菠蘿,仲有南瓜。淨係靠講出嚟,都起碼要講1分鐘先講得完你就知道佢有幾大陣仗啦。由於串燒攞出黎嗰陣時候已經半熟嘅狀態,所以放落個鐵板到燒一陣就已經好好食,本身會有三種唔同嘅調味料(麵豉醬,椒鹽豉油,類似泰式辣醬)可以俾你點肉食,但係冇點已經有足夠嘅鮮味同埋燒烤嘅香味就咁食都好好食。如果有陣時食覺得比較油膩嘅話可以夾一塊生菜包住來食會比較好,有清新嘅感覺。本人覺得最好食就係烤雞扒同埋烤豬肉啦,雞扒,雞扒入邊超級嫩滑而且應該已經經過一些調味所以特別好味。烤
小人國嘅食物

本人覺得最好食就係烤雞扒同埋烤豬肉啦,雞扒,雞扒入邊超級嫩滑而且應該已經經過一些調味所以特別好味。烤豬肉因為有肥嘅部份,肥膏經過一段時間嘅燒烤之後會形成一種脆香嘅感覺,食落去肥瘦夾雜着特別好食。

另外就仲有嗰隻雞髀菇都要提一下,嗰個雞髀菇超級巨型從來都未見過咁巨型!經過烤之後會完全吸收左肉汁嘅鮮味,令到雞髀菇食落去好鮮甜好味。
嚟得食韓國料理點可以食佢最出名嘅炸雞同啤酒呀,呢度炸雞嘅味道有五至六款有醬油炸雞,芝士炸雞,辣味等等。今次我就選左芝士炸雞

芝士炸雞--呢種炸雞外面全塊皮都係脆卜卜嘅,上面加左芝士粉喺到,外層食落去就d似芝士味嘅薯片,入面的雞肉好厚,唔會好鞋,我估計係分量大概係半隻雞,好大碟,入邊有雞翼,雞髀,雞胸,唔同嘅部位。
涼拌豬手--涼拌豬手睇張相個係時候已經覺得超級靚,點知嚟到嘅時候碟餸完全同張相一樣,入面嘅配料超多,有紅黃綠椒,蟹柳,青瓜,洋葱,青菜,蝦仁等等。有小小似我地新年的撈起。豬手經炆煮到淋,切片上。食法可以撈埋一齊食又得,分開食都得。大熱的天氣先食個涼拌小菜都不錯。
每樣食物嘅份量都超大型,我地3人食三樣嘢,份量有點多,如果一次過想試多幾樣嘅的話,不妨多叫幾個朋友一適嚟食下,飲下嘢,環保又舒服,飯物又好!

2016-09-28 136 views
好多菜式,都係自己動手,唯有韓菜,食過幾次唔同啲嘢都有人服侍,例如今晚啲芝士鍋。細妹係韓迷,平日追韓劇貼市到近乎當地直播,自從杜如風啲旅遊節目介紹過芝士排骨鍋之後,迷戀至今,今日又嚷著要我陪吃,其實想我請就真,人生有幾多個妹,只好隨佢。周圍都係年輕學生,感覺都馬上細了10年。要個芝士排骨五支份量啲鍋售$280,都咪話唔足料,中央係鍋,辣底,有韓國年糕,四面係芝士,仲有紫菜飯球及車厘茄。本來以為要自己燒,點知有韓藉型男親身上場,為我哋將溶化芝士包住排骨,都要啲技巧嘅,最好就係唔駛我做,好似睇蘇咁,當做少少加插娛樂,見細妹眼定定,多陶醉!味道幾好,唔辣啲,甜味解咗辣,都幾飽,兩個人夠唒。

周圍都係年輕學生,感覺都馬上細了10年。

味道幾好,唔辣啲,甜味解咗辣,都幾飽,兩個人夠唒。
無錯!!!!! 係韓式芝士排骨鍋呀~~~~~~~~~~ 終於我去到食啦~ HAHAHA!!! 老公次次都唔會選韓食, 因佢覺得來來去去都係炸雞、泡菜、石頭飯無咩特別wor! 韓食其實又點止得呢d呢...... 唉, 正一傻豬黎既~ 今次我帶佢出城食好野啦~ 位於CWB的達人包車, 長期都咁多人, 好在我地都好快入到~ 餐牌其實都幾多選擇!!但我今次既目標好明顯~ 就係芝士排骨!!! 未到主菜出場, 都有小小的泡菜、醃菜、同沙律食~~ 先來飲品! 我們點了好得意既 - 吊環雞尾酒, 有藍莓同石榴味道~ 我就選了紅色的石榴味. 味道有點像兒時的唧唧冰味XDXD 一包夠兩個人飲~~ 可以同朋友share, 由管道慢慢流入杯, 都幾得意! 好了, 來到我最想吃的芝士排骨~ 我們點了最少的5pcs, 但其實都好多!! 因為每一條都有份量喔!!! 芝士、全部都係芝士!! 被芝士滿滿包著既排骨真係爆好食!!! 店中仲有兩位真.oppa幫大家手架!! ((雖然老公在旁, 但仍擋不住靚仔oppa的耀眼!!)) 除了芝士排骨外, 旁邊的波波紫菜飯團也非常好吃~~~~ 好了, 身為食肉獸的老公
無錯!!!!!

係韓式芝士排骨鍋呀~~~~~~~~~~

終於我去到食啦~

HAHAHA!!!

老公次次都唔會選韓食,

因佢覺得來來去去都係炸雞、泡菜、石頭飯無咩特別wor!

韓食其實又點止得呢d呢...... 唉, 正一傻豬黎既~

今次我帶佢出城食好野啦~

位於CWB的達人包車,

長期都咁多人, 好在我地都好快入到~

餐牌其實都幾多選擇!!

但我今次既目標好明顯~

就係芝士排骨!!!

未到主菜出場, 都有小小的泡菜、醃菜、同沙律食~~

先來飲品!

我們點了好得意既 - 吊環雞尾酒, 有藍莓同石榴味道~

我就選了紅色的石榴味.

味道有點像兒時的唧唧冰味XDXD

好了, 來到我最想吃的芝士排骨~

我們點了最少的5pcs, 但其實都好多!!

因為每一條都有份量喔!!!

芝士、全部都係芝士!!

被芝士滿滿包著既排骨真係爆好食!!!

除了芝士排骨外, 旁邊的波波紫菜飯團也非常好吃~~~~

好了, 身為食肉獸的老公經oppa重點推介, 點了這個斧頭排骨!!

是好大的一條牛肋骨!!!

讓鍋滾起後, 用大剪刀剪開, 熱呼呼吃~

超級美味!! 濃郁的牛肉味, 再有黑椒、醬汁、及不同的蔬菜拌著~~

牛肋骨入口軟身夠味, 根本停不了口喔!

個人反而更喜歡這一道斧頭排骨喔!!!!

配上白飯更好!!!! XDXD

經過是晚, 老公對韓食大大改觀, 常嚷著要再去吃這一鍋斧頭排骨, HAHAHA!!!
  • 斧頭排骨
  • 芝士排骨
2016-09-24 154 views
*不是試食*我已經食左好多次架啦!喺Sogo行完街肚餓夠鐘食飯,於是就行左去Sogo後面呢街覓食,見到京都廣場人頭湧湧等排隊入𨋢,於是八排望下水牌發現原來「達人」都喺左銅鑼灣!二話不說即上3樓!一開𨋢已見有人潮等位,等左15分鐘終於有枱。餐廳有備BB餐桌,令客人一家大細都可以去食,真細心!見佢呢款飲品幾有趣 ($78),好似吊鹽水甘~店員話餐牌上雖然寫「cocktail」,但其實只係「mocktail 」嚟,0酒精成份老少佳宜。鹽水包送到,有條管做幾石榴汁直送到杯中。份量夠3大杯,所以share嚟飲就岩晒。《醬烤牛肉 $280》有菇、少量菜、牛肉同韓國粉絲,份量足2人食。鍋中無湯,所以會癡底,記住要不時夾起下d食物。牛肉多汁帶甜,調味足夠。粉絲吸了牛肉汁變得入味帶醬油甜。煮左一陣之後oppa會過嚟幫手翻下d牛肉,之後我地就開動了!
*不是試食*我已經食左好多次架啦!
《醬烤牛肉 $280》

2016-09-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-09-23 121 views
韓風似乎繼續吹襲香港,不斷有新的韓國餐廳陸陸續續地開業,好似達人包車,早前只有在尖沙咀開業,宜家又在銅鑼灣開分店。一早聽聞它們的招牌菜式是一米長的燒烤串,好早已想嘗試,今晚難得我的飯腳也有興趣和時間,就當然去逹人包車朝聖一下!店內的裝潢只屬一般,一如普通的韓國餐廳一樣,有一碟3款前菜給你享用。今晚的首選當然是我最渴望的超級大肉串,這個肉串真的很長,真是聞名不如見面,如果你們只得兩個人,我奉勸不要點這個菜式,否則實在裝不下其他的食物了!因為這條肉串以肉類為主,其次是青椒、南瓜和菠蘿等一起串成。我反之比較喜歡另一多人熱捧的芝士排骨,旁邊有芝士、飯團、蕃茄仔,排骨裡面還有年糕,食法是要把芝士捲著排骨才食用,再加上惹味的醬汁,食入口有濃郁的芝士味,肉質香嫩,值得推介。這麼多款菜式也夾雜了芝士的。順道提提大家,這兒的用餐時間是一個半小時,我個人就對這種用餐時限時限刻的要求不太有好感了!

• 芝士排骨