2020-01-19
星期六和老公來到大角嘴揾好野食,今次去到 Das Bier 德國餐廳。當日六點半鐘左右去到餐廳,有客人但唔太多,近門口位置係Bar枱位,很有異國風情。點了一個帶有香港風味嘅德國菜:鹹蛋黃豬手和 一杯Erdinger Weissbier 鹹蛋黃豬手($248)~一般去到德國餐廳,通常都會叫鹹豬手,果然無令人失望,好食!再用上鹹蛋黃醬做seasoning,別有一番風味。另外還有兩款醬汁:蜜糖芥辣 和 黃芥辣。 呢款鹹豬手不是脆皮款,外皮是煙煙韌韌的一種,再點上不同醬汁,感覺有多重口味。 鹹豬手一般比較大份和味濃,很好的是配上酸菜絲,有中和肥膩感的作用。 Erdinger Weissbier ($72)~ 不嬲都有飲開,充滿麥味嘅啤酒,女仔都好易入口。因為無乜胃口原顧,和老公二人一起分享,份糧恰好。
因為無乜胃口原顧,和老公二人一起分享,份糧恰好。