星期六和老公來到大角嘴揾好野食,今次去到 Das Bier 德國餐廳。當日六點半鐘左右去到餐廳,有客人但唔太多,近門口位置係Bar枱位,很有異國風情。點了一個帶有香港風味嘅德國菜:鹹蛋黃豬手和 一杯Erdinger Weissbier 鹹蛋黃豬手($248)~一般去到德國餐廳,通常都會叫鹹豬手,果然無令人失望,好食!再用上鹹蛋黃醬做seasoning,別有一番風味。另外還有兩款醬汁:蜜糖芥辣 和 黃芥辣。 呢款鹹豬手不是脆皮款,外皮是煙煙韌韌的一種,再點上不同醬汁,感覺有多重口味。 鹹豬手一般比較大份和味濃,很好的是配上酸菜絲,有中和肥膩感的作用。 Erdinger Weissbier ($72)~ 不嬲都有飲開,充滿麥味嘅啤酒,女仔都好易入口。因為無乜胃口原顧,和老公二人一起分享,份糧恰好。

Erdinger Weissbier

因為無乜胃口原顧,和老公二人一起分享,份糧恰好。

2020-01-18
$176 (Dinner)
Erdinger Weissbier
  • 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
2020-01-13 228 views
週末有空想帶小朋友去食德國鹹豬手,幸運地從眾多德國餐廳中找到這間小店。一坐下叫了鹹豬手,德國腸拼盤同芝士焗薯條。豬手香脆,味道鹹淡適中,加上已經切好,很好的一隻豬手。腸拼盤有4款不同選擇。每款都好食,尤其有一條少少spicy,好惹味。芝士焗薯條很香,熱辣辣,無得吾好食。吃豬手不能沒啤酒,點了Edinger黑啤,比較一般黑啤易入口,香,好味!小店的存在就是可以給消費者多一些選擇,很高興遇上了這小店,店雖小但感受到是用心經營的。值得支持!
芝士焗薯條很香,熱辣辣,無得吾好食。
2019-12-17 275 views
呢間餐廳既感覺好似去左德國一樣店入面既design半bar既感覺好有新鮮感仲可以好似lkf d bar咁坐係半Open既area食飯飲酒德國香腸拼盤呢度既香腸拼盤都有幾種不同既選擇我揀左呢個係德國香腸拼盤有3種不同既香腸都各有不同既口感同味道我個人黎講幾鐘意食呢個大大碌既!!好香既肉味法式燒春雞燒春雞既份量我估有半隻咁多,一份一份的已經切好上來的非常方便就食到,呢個最好食既地方就更係肉連皮吃完全不一樣的感覺係佢下面仲有D薯角!! 等於一個餐有兩份野食一樣
呢間餐廳既感覺好似去左德國一樣
店入面既design半bar既感覺好有新鮮感

呢度既香腸拼盤都有幾種不同既選擇
我揀左呢個係德國香腸拼盤
有3種不同既香腸
都各有不同既口感同味道
我個人黎講幾鐘意食呢個大大碌既!!
好香既肉味

法式燒春雞
燒春雞既份量我估有半隻咁多,一份一份的已經切好上來的
非常方便就食到,呢個最好食既地方就更係肉連皮吃
完全不一樣的感覺
係佢下面仲有D薯角!! 等於一個餐有兩份野食一樣
2019-11-12
2019-12-17 123 views
呢度既parkage都幾抵今次我揀左既係呢個蒜蓉包首先來一份的蒜蓉包一份有五塊的,而且都是滿滿的蒜蓉新鮮焗好香口非常,而且脆到不行了,因為係即點即焗的非常的咁不得了德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律先講一講個鹹豬手!超大份重點係超入味,而且係已經切好左先上枱入面既肉係超嫩滑!!性價比超高味道唔會太咸,餸酒一流!薯仔沙律唔係炸既薯仔健康非常 唔洗點醬都已經好夠味皮超級的脆,而且肉質不會乾到冇肉咁的有醬汁可以點,我最鐘意的當然是原汁原味的感覺啦!
呢度既parkage都幾抵
今次我揀左既係呢個

蒜蓉包
首先來一份的蒜蓉包
一份有五塊的,而且都是滿滿的蒜蓉新鮮焗好
香口非常,而且脆到不行了,因為係即點即焗的
非常的咁不得了

先講一講個鹹豬手!超大份
重點係超入味,而且係已經切好左先上枱
入面既肉係超嫩滑!!性價比超高
味道唔會太咸,餸酒一流!
薯仔沙律唔係炸既薯仔
健康非常 唔洗點醬都已經好夠味
皮超級的脆,而且肉質不會乾到冇肉咁的
有醬汁可以點,我最鐘意的當然是原汁原味的感覺啦!
2019-11-04
2019-12-04 154 views
今晚同朋友出開大角嘴,途经博文街,發現都有幾間酒吧,都很熱鬧。見到呢間餐廳叫Das Bier食德國食物,有傳統的德國咸豬手,當然要入去食一下啦。入內冷氣也充足,環境给我很放鬆的感覺而且装修也很吸引。而且啤酒的装飾物,好有德國風情。另外服務員也很有禮貌。看完餐牌,食物類別也很多選擇。我選擇咗我最喜歡的德國鹹豬手加酸菜。豬手份量十足,好大的豬手。而且熱熱地,塊皮好脆,好有口感,而且肉質又嫩又鲜,非常好食。十分難忘。個人認為再配芥未醬,味道也十分好的配搭。果然係這店的招牌食物。而朋友叫咗個香蔥芝士焗薯條,份量十足,而且薯條也十分入味道。芝士也十分多。是即焗出來的,熱熱地,非常好食。個人認為如一邊飲啤酒,一邊食會更正。综合各方面,是物超所值的一餐。
,好有口感,而且肉質又嫩又鲜
,而且薯條也十分入味道
2019-11-21 142 views
今次同兩個朋友一行三人去大角咀食德國菜,未去之前已經好期待😍去到門口見到餐廳唔大,但係見到星期一都坐爆哂就知食物質素有保證👍🏿去食德國菜就一定要食豬手啦🤣呢到有兩款豬手揀,我哋就揀咗咸豬手,白豬手就留返下次先再試啦!個鹹豬手皮同肉係分開上,啲皮脆卜卜勁好味,啲肉又唔會太鞋😍食豬手喎緊係要加埋啤酒啦😍1664 rosé係即斟出嚟,仲要夠哂凍喎,無得彈🤞🏻同行友人好中意食芝士,我哋就叫咗墨西哥芝士薄餅,個醬汁好fresh😍有意外驚喜🥰另外仲叫咗個10oz嘅肉眼扒,有得自己揀要幾多成熟,我哋叫咗7成,嚟到啱啱好,好重肉味又juicy😜驚唔夠飽仲叫多咗個卡邦尼意粉🤣個意粉都幾出色,啲野全部都好大碟,食埋個意粉,三個人夠哂飽啊👍🏿如果下次過嚟大角咀呢頭,都會食多次😍

如果下次過嚟大角咀呢頭,都會食多次😍
2019-10-10 189 views
要數香港好吃的豬手餐廳不算多,但最令我印象深刻的一定是Das Bier德國餐廳。來到發現新出了的鹹蛋黃豬手,有鹹蛋黃醬在豬手上面,雖然怕會好膩,但我係鹹蛋黃迷,自然心思思想試!果然這裡的豬手一如既往都是脆皮,而且肥瘦剛好,醃製味道都非常適中好味,所以豬手必定是必點Item,雖然加左鹹蛋黃醬,但都未至於好膩,可以選擇蘸醬或唔蘸,而且伴碟有我至愛的薯仔,一碟德國炸豬手簡直無得彈。因為最近胃量細,同M先生兩個人Share唔洗叫咁多,叫多碟細德國腸就岩岩好,不過原來最近新多左其他味道,例如有泰國冬蔭公、青咖哩同印度黃咖哩,因為要少吃辣,所以最後我地都係揀返原味。德國腸都分為三種腸,粗身粉肉既就係有芝士既;細短橙肉既紅腸煙熏味較重;最後就係白腸就頗為濃郁豬肉味,三種腸都有各滋味,腸永遠都唔會嫌多!因為唔飲得酒既關係,最後只可以飲芒果汁,而M先生杯可樂都冰到震,正啊!

2019-10-08 173 views
去左甘多次呢間酒吧,都係好難忘佢既豬手聽講佢仲要新出左黃金豬手,我當然環去會一會當晚去到係坐爆哂人佢新出兩口2人餐之前就有芝士奶蓋蘋果啤新出有雪糕蘋果啤😆我想試既就係呢款,真係望見都流哂口水🤣🤣可唔可以快食到今次怕食唔哂,我地就叫左個細既德國腸拼盤薯條德國腸一樣甘出色,不過會唔係主角主角出場啦,真係等到頸都長埋,個樣望落已經好吸引🤗食落好脆口,皮脆肉嫩唔駛講加上咸香既咸蛋黃簡直係極度邪惡簡直食唔停口,大家真係環試試佢新野
去左甘多次呢間酒吧,都係好難忘佢既豬手
聽講佢仲要新出左黃金豬手,我當然環去會一會

當晚去到係坐爆哂人
佢新出兩口2人餐
之前就有芝士奶蓋蘋果啤
新出有雪糕蘋果啤😆

我想試既就係呢款,真係望見都流哂口水
🤣🤣可唔可以快食到

今次怕食唔哂,我地就叫左個細既德國腸拼盤
薯條德國腸一樣甘出色,不過會唔係主角

主角出場啦,真係等到頸都長埋,
個樣望落已經好吸引🤗
食落好脆口,皮脆肉嫩唔駛講
加上咸香既咸蛋黃簡直係極度邪惡
簡直食唔停口,大家真係環試試佢新野
2019-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-09-17 1256 views
同事話搵到間唔錯既德國菜,就過黎試下啦,地點都ok就腳, 小店裝潢簡潔卻不失特色, 7點左右餐廳已經好爆,好彩有book位既然去得德國餐廳當然要點豬手啦我地揀左德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律上桌時已經把豬手斬件, 直頭已幫你切埋啲肉出黎, 可以慢慢食鹹豬手塊皮好脆,肉質唔會老夠嫩,份量夠多,外皮爽脆, 啖啖咬落去都有卡卡聲, 肉質又唔太靭 好大隻,4個人食都有淨,好多配菜芝士焗薯條 $88每次見到餐牌上有薯條都會忍唔住芝屎焗薯條 ,份量真係太多,夠晒4個人食有突,記得一定要襯熱食,一拮落去再卷起係好強勁既拉絲,唔錯放凍左就會唔好食, 記得要即食豬肋骨燒肋骨味道唔錯,上面嘅汁甜甜地,肉係好軟好林,易入口特別係隨餐附送既薯條,烤到超脆燒肋骨嘅份量都幾多,4個人share岩岩好了, 我計過每人平均食到2-3條ribs仲有煙三文魚caesar salad~~飲品揀左芒果汁、石榴汁同PEAR HONEY石榴汁坊間少見,所以點左,不錯的說4個人食埋單好抵平均人頭計落都係200一個人,大埋頭份量多,分享一齊食都仲有淨,真心抵

既然去得德國餐廳當然要點豬手啦

我地揀左德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
鹹豬手塊皮好脆,肉質唔會老夠嫩,份量夠多,
外皮爽脆, 啖啖咬落去都有卡卡聲, 肉質又唔太靭
好大隻,
4個人食都有淨,
好多配菜
芝士焗薯條 $88
每次見到餐牌上有薯條都會忍唔住

放凍左就會唔好食, 記得要即食

豬肋骨
燒肋骨味道唔錯,上面嘅汁甜甜地,肉係好軟好林,易入口

特別係隨餐附送既薯條,烤到超脆
仲有煙三文魚caesar salad~~

飲品揀左芒果汁、石榴汁同PEAR HONEY

石榴汁坊間少見,所以點左,不錯的說

2019-09-16 1130 views
禮拜四收工,同朋友本來打算係豪華戲院睇場戲先食飯,點知MISS左埸次,於是直接去食飯。朋友帶路話食過大角咀間德國豬手幾好食,重點價錢唔貴,問我有無興趣,我就梗係樂此之至啦。 黎到8點左右,店好FULL,原來打算坐店外(見到有客坐外面都好有風味),但剛好有一枱客起身走,所以有得店內坐涼冷氣 見到有個牌做緊PROMOTION,有豬手+腸都+都係598有找好抵,但得兩個人食真係驚食唔晒O徒野,所以最後都係單點,單點餒錢亦唔算貴點左個皇牌豬手 香脆豬手配燒汁上枱果下真係有D令我目瞪口呆,份量係好堅ABLE既大件呢,開頭我都擔心我地兩個食肉獸食唔食得晒, 最後清淨得番條骨 香脆豬手上枱果下真係有D令我目瞪口呆,份量係好堅ABLE既大件呢,開頭我都擔心我地兩個食肉獸食唔食得晒架(最後都比我地清淨得番條骨)。果種厚切程度真係唔係講笑豬手既皮烤得好香,肥瘦比例OK表層係金黃既脆,陣皮食入口好似食燒豬咁脆, 幾滋味豬手肉好軟滑,入口QQ既口感,我個人鐘情點埋個汁,更見惹味 呢個豬手有驚喜,酥脆既皮入面既肉唔乾身, 食到咁上下,可以食D 酸椰菜解解肥膩嘅感覺我地都一致認為呢個豬手好食 特登點個凱撤沙律平衡

點左個皇牌豬手

果種厚切程度真係唔係講笑
豬手既皮烤得好香,肥瘦比例OK
表層係金黃既脆,陣皮食入口好似食燒豬咁脆, 幾滋味
豬手肉好軟滑,入口QQ既口感,我個人鐘情點埋個汁,更見惹味

D 酸椰菜解解肥膩嘅感覺

我地都一致認為呢個豬手好食

特登點個凱撤沙律平衡一下,份量多,3人SHARE都仲得,菜蔬亦好新鮮,入口爽,佐煙三文魚片好食

仲有點左個芝士薯條,熱食時可以有拉絲效果,一盤好大好多薯條,建議多人黎食時點呢個

野飲點左Pear Honey + MANGO JUICE,清清地消下滯,個人鐘情前者口感較清甜

好實果汁味,唔死甜,夏日飲永涼解熱唔錯

服務:
晚飯時間8點到好忙,不過都好有禮貌。

食物:
好食,份量多

價錢:
抵而性價比高

整體:
總的來說,食物味道好有水準,食物性價很高,但價錢卻相對既抵,確係今餐無悔既正,每款食物份量都幾多下,建議多人一齊嚟食點多D唔同款SHARE食更好, 會食到更多款
2019-09-16 137 views
星期一未有心情返工,放工就同同事來到大角咀食好野飲下酒🙊。平日晚上唔算多人,都係啲三五成群嘅客人飲酒吹水嘅地方。見到menu有好詳盡嘅介紹,當然要試下佢地嘅招牌菜:德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙津($218)。超級大隻鹹豬手,店員幫我地切開左肉片同骨,食起來就方便好多喇。外皮脆而不膩係講得岩嫁,塊豬皮脆到好似薯片咁,配啤酒飲係好爽嘅。鹹豬手嘅肉都非常多,有2碟酸酸甜甜嘅醬汁,一啲都唔會食濟肚。酸菜同薯仔沙津都好清新,怕食得太多肉都唔怕,有沙津即刻覺得balance 返晒。因為第二日仲要返工,飲酒唔叻嘅我叫左枝apple cider ($62) 過下口引。飲得酒嘅話都想試下佢地個德國2L啤酒桶餐🙈。本身怕唔夠飽,叫多個pasta:香草醬煙肉三文魚意粉($128)。好大碟,上面有5-6塊煙肉三文魚,半熟嘅,好食。醬汁就有好勁嘅橄欖油同香草味,個人非常鐘意個醬汁。意粉亦唔會太乾身,值得推薦。下次再來幫襯會想試下ribs同其他小食,同朋友飲下酒放鬆下都好寫意。
星期一未有心情返工,放工就同同事來到大角咀食好野飲下酒🙊。

平日晚上唔算多人,都係啲三五成群嘅客人飲酒吹水嘅地方。

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙津

Apple  cider

香草醬煙肉三文魚意粉

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙津
Apple  cider
香草醬煙肉三文魚意粉
2019-09-11 137 views
今日同朋友食完飯行過大角咀嘅”酒吧街”,見時間尚早,就入咗尼間酒店飲杯嘢。見到Menu,有個好抵嘅2L啤酒餐!另外,餐廳仲特制咗一啲亞洲同德國菜mix and match嘅fusion菜式!可惜,啱啱食飽飯,無緣😢今日唔係幾好彩,餐廳得黑啤同Apple cider供應,其餘嘅啤酒都冇貨😭咁唯有飲黑啤啦,然後再叫一碟德國香腸拼盆送酒~我哋叫咗一杯Paulaner同一杯Erdinger Dunkel。兩杯黑啤都充滿濃濃嘅黑麥味。其中Erdinger Dunkel除咗麥味之外仲有一啲碳燒味,我哋平日少飲黑啤,都覺得幾好飲呢👍🏻德國香腸拼盆有四條香腸,仲有薯角同酸椰菜。每條香腸都各有特式,送酒一流!食埋酸椰菜,去一下油膩,中和下,幾好👍🏻

2019-09-08 258 views
最近好想食德國豬手,係滙豐做嘅朋友推介大咀角呢間 Das Bier比我。所以book定位,放工去搵食😬店舖小小,門外有坐椅,飲下啤酒應該幾正。小店設計都幾舒服,因為我食嘢會「先食環境」。我為豬手而來,必點,朋友選了德國腸、啤酒,這是滿滿的德國餐🤣1️⃣德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 >>豬手非常大隻,會切埋才上枱,皮是脆身的,即使後來放涼了還是脆,味道不過鹹。Honey Mustard 是絕配。 >>酸菜不太鹹或酸,味道剛好。 ps. 朋友說白豬手好好食,仲有鹹蛋黃豬手好特別,下次試。因為這次就是想吃香口嘢。2️⃣德國香腸拼盤 >>有多種香腸,其實種類我不太會分,但不太鹹,適合我的口味。(因為有些店的德國腸是非常鹹的) >>一樣是配有酸菜及薯……條 >>餐牌圖片是配薯角,如跟薯角會更吸引 3️⃣Stella Artois >>原本想點 Das Bier Large, 但因為最近promoting, 啤酒有些是指定款式,不過 Stella 像白啤,不愛啤酒的我也

1️⃣德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
>>酸菜不太鹹或酸,味道剛好。

2️⃣德國香腸拼盤
>>一樣是配有酸菜及薯……條
>>餐牌圖片是配薯角,如跟薯角會更吸引

3️⃣Stella Artois
>>原本想點 Das Bier Large, 但因為最近promoting, 啤酒有些是指定款式,不過 Stella 像白啤,不愛啤酒的我也喝了幾口。

店舖小小,坐得幾舒服,食物仲好大份。只點了 2 款食物但最後是吃不完的🙈🙈 ……兩個人去食,食唔到幾多樣。

三個人食2人餐,加多杯飲品就應該剛剛好,抵好多添🤣
stella artois
德國豬手
2019-09-04
2019-09-08 85 views
大角咀好多呢啲細細間嘅特色餐廳適合1-4個人親密啲食飯今晚揀咗德國菜喺香港好似真係好少專食德國菜嘅餐廳德國菜我以為得腸同豬手但原來選擇相當多話明德國餐廳邊度少得酒鹹蛋黃豬手係兩種唔同嘅鹹味同香味想像應該幾正 不過今晚一個人就唔嗌咁多了Parma Ham 成朵玫瑰花咁中間有一小粒切咗片嘅橄欖咸香嘅火腿中帶清新嘅酸甜火腿肉好薄好嫩 味道好濃縮👍🏿之後嗌咗個sausage platter各種嘅腸 但全部都唔同味有啲肉質冧身而香味滲出唻係慢慢滲有啲就實而爽 香味比較先聲奪人第一啖就食到肉嘅油脂嘅香各有得色薯角亦焗得好好係個起眼嘅配角

大角咀好多呢啲細細間嘅特色餐廳

各有得色
薯角亦焗得好好
係個起眼嘅配角
2019-09-04 87 views
今日放工想同朋友聚下舊,我哋諗住搵一間少啲人嘅餐廳,嚟到大角咀呢一間德國餐廳,雖然係晚餐時間,但係人流都唔算多,我哋好快就可以入去,環境亦都非常之好,餐牌食物嘅種類都有好多,我哋真係揀唔落手!晚餐嘅時段有一個套餐好抵食架!我哋首先叫咗巴馬火腿沙律!呢個pasta嘅味道都唔錯!當然仲有鎮店之寶德國鹹豬手,都幾值得一試架!嘢飲方面,係德國餐廳當然要試吓佢哋嘅啤酒啦!唔使係happy hour都有呢個優惠一pint都係得$44咋!!下次都會返嚟再試!

晚餐嘅時段有一個套餐好抵食架!
我哋首先叫咗巴馬火腿沙律!

呢個pasta嘅味道都唔錯!

當然仲有鎮店之寶德國鹹豬手,都幾值得一試架!

下次都會返嚟再試!