2021-09-20 34 views
Dazzling Cafe 位於銅鑼灣皇室堡,周日晚餐時間全場爆滿,輪候時間較長。餐廳早年登陸香港,以售賣台式吐司為主打,逐漸再加入其他西餐,迎合本地市場。佛羅倫斯干貝麵,感覺有點中西合壁,日式帶子配意大利粉,餐廳服務一流,帶子的生熟度亦可按顧客喜好自選,加上黑椒炒意大利粉,味道一流。咸酥拼盤,台式小食拼盤,炸花枝丸,鹽酥雞,九不理,配上意大利沙律醬及甜酸醬,感覺不同。甜品可以說是餐廳最精緻的項目,甜品選擇極多,士多啤梨Waffle,配雪糕糖漿鍊奶士多啤梨醬,口味各有特色。

2021-09-19
15 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
1K
2021-09-20 55 views
一直以為Dazzling Cafe係港女餐廳,原來都唔係,入到嚟年齡層好廣,有一家大細,有上咗年紀嘅夫婦,當然唔少得拖友同閨蜜團啦。望下個餐牌,唔算貴喎,怪唔得咁受歡迎長期有人排隊啦!菜式款式多,台式fusion西式,好啱口味!軟殼蟹沙律,隻蟹好大隻好多肉!份量仲多過啲菜。如果可以多返啲菜我會開心啲。叫咗一份蕃薯條share,估唔到份量都幾大。望落去好似炸得耐咗,但食落唔係喎,仲好moist,啖啖蕃薯肉,好味過好多台式料理餐廳喎!呢個真心推介!主菜我哋叫咗佛羅倫斯花枝干貝麵,賣相非常唔錯,口味竟然係似台式嘅炒麵,好驚喜~用咗九層塔去找,加埋適量黑椒,辣辣地好開胃。服務員有問啲帶子上全熟定半熟,服務好好超乎我意料!食物賣相靚,飲品賣相仲靚!叫做兩款熱茶,一個earl grey同大吉嶺,估唔到嚟到咁多架生(笑)果然飲茶都要有儀式感!!服務員有教我哋呢套架生點用法,仲同我哋講可以加熱水~粒綿花糖係用來浸一下加啲啲甜味(或者用後面啲方糖都得)Earl Grey另外有杯奶,好英式呀~大吉嶺有兩片乾柚子,甜甜酸酸咁,好解膩。嚟到dazzling cafe唔可以唔食甜品打個卡,窩夫必食,有4款口味,

大吉嶺有兩片乾柚子,甜甜酸酸咁,好解膩。

嚟到dazzling cafe唔可以唔食甜品打個卡,窩夫必食,有4款口味,4款都想食,最後決定要朱古力!!果然冇失望,舊雪糕係movenpick嚟~加啲啲蜜糖,真係好味到停唔到口,個窩夫可以另加$15加麻薯,但我哋冇加到,窩夫一樣係好煙韌。今鋪又減肥失敗喇...
$170 (Dinner)
2021-09-18 60 views
做完yoga 突然想吃甜品,想起Dazzling Cafe 就在附近…Dazzling Cafe 是台灣女僕cafe,環境闊落,椅子有些是兔仔型狀,幾別緻還有些打卡位,不過我們坐入面😫地中海炒雜菌,雜菌全部是厚粒切有咬感,炒得夠香夠入味!極品可可沙冰,賣相一流,必打卡🤣雖然是沙冰但打得好滑,完全唔覺是沙冰👍🏻朱古力味香濃!綿綿珍珠奶茶鬆餅,升級左麻薯…鬆餅有蛋香口感軟綿,奶茶cream 夠茶味,珍珠煙韌..味道不錯…

地中海炒雜菌,雜菌全部是厚粒切有咬感,炒得夠香夠入味!

• 綿綿珍珠奶茶鬆餅
  • 極品可可沙冰
  • 地中海炒雜菌
2021-09-16 36 views
呢間café裝修真係好夢幻,岩哂充滿少女心既黎影相打卡啲櫈都加咗對兔耳仔,好可愛,好有童話feel 明太子義大利麵意粉軟硬適中,明太子味好濃厚,本身中意食明太子既千奇唔好放過佢 青醬奶油雞腿義大利麵雞腿煎得好好食,雖然個汁睇落青bb,但食落又好creamy好好食 小食拼盤(鹽酥雞&炸薯角&甜不辣)新鮮炸,熱辣辣 甜品方面佢地既顏值同味道完全相符,可以打完卡再好開心咁消滅佢 經典巧克力鬆餅入面仲有埋麻糬,口感好煙韌 草莓蜜糖吐司吐司入面係細細粒既多士仔,每一件都好香口,食落唔會好甜,食完係大大既滿足 飲品叫左個睇見就心心眼既,好似杯小甜品咁,睇得飲得又食得
呢間café裝修真係好夢幻,岩哂充滿少女心既黎影相打卡
啲櫈都加咗對兔耳仔,好可愛,好有童話feel

明太子義大利麵

青醬奶油雞腿義大利麵

小食拼盤(鹽酥雞&炸薯角&甜不辣)
新鮮炸,熱辣辣

甜品方面
佢地既顏值同味道完全相符,可以打完卡再好開心咁消滅佢

經典巧克力鬆餅
入面仲有埋麻糬,口感好煙韌

草莓蜜糖吐司

飲品叫左個睇見就心心眼既,好似杯小甜品咁,睇得飲得又食得
1K
2021-09-15 56 views
每次經過Dazzling Cafe都很多人在門口排隊,今次與瓊姐提早食個 early dinner, 避繁忙時間,就可即時入座不用等,而用餐時間為九十分鐘。仲夏Mango Time,必食期間限定的仲夏芒果蜜糖吐司, 賣相靚,而且愛文芒又超甜,生果吐司真是很香甜美味,甜品胃又啟動。番茄明蝦意大利麵是銅鑼灣限定的, 番茄醬酸甜帶微辣, 意大利粉煙韌, 蝦新鮮又爽口, 有驚喜。皇家抹茶拿鐵咖啡冰, 單看以吸引, 綠茶味不太苦澀,還清爽感。香桃薑綠茶是養生之茶, 再加多一粒棉花糖超邪惡。

香桃薑綠茶是養生之茶, 再加多一粒棉花糖超邪惡。

🍞Dazzling都算係香港第一代打卡Cafe📸但到咗今日都係大排長龍,我諗主要係兩個優點~第一係除咗影相靚,食物質素都係高😋第二點係就算兩間分店都係大商場入面,佢嘅價位都親民過好多新晉打卡Cafe👍🏻👍🏻🍞Cheddar Cheese丹麥吐司 $98 - 用丹麥吐司做底,上面係一層好厚嘅邪惡車打芝士,打卡靚到震😍當然上面係加咗蜜糖,令你每一啖都食到芝士、蜜糖、同吐司嘅完美搭配😛但真正重點係佢個吐司,整到十分鬆脆,基本上就係酥皮外層,但咬入去又好柔軟❤️配上Häagen-Dazs雪糕同夾心曲奇,好味,特別,仲要飽過食主菜~滿分推薦💯🍞青醬奶油雞腿意大利麵 $98 - 意粉係青醬同埋好重蒜香味,十分開胃🙉三大舊雞肶肉,層雞皮煎得好脆,雞肉保持到嫰滑,同樣係高分之選😍🍞愛文芒果烏龍冰茶 $48 - 呢個係期間限定飲品嚟,用咗當造愛文芒果配搭烏龍茶,消暑又解渴🥭🍞金莎榛子可可 $50 - 呢個好有心思,你會見到佢係分咗幾層咁,記得唔好攪勻佢🙊因為佢想做到金莎咁,最下面果層係朱古力,再上就係榛子同Cream,好正😊

台式少女系dazzling cafe, 周日晚上難得不用等位,就入去坐坐。用餐時間90分鐘食品、甜品飲品餐牌以彩色卡牌形式表達。Pop pop $58一杯有齊小朋友最愛食嘅topping,配 海鹽焦糖milk shake淋上朱古力醬更吸睛!玫瑰蜜香奶茶 $50 (熱)是非常順滑正宗台式阿薩姆奶茶帶點玫瑰花香氣,幾好飲又唔太甜,而且有滿滿一整壺,性價比高,推介!青醬奶油雞腿麵 $98味道沒大問題,醬汁亦拌勻到整碟意粉。唯意粉份量較少,像輕食。雞腿肉用迷迭香香草調味都夠味!提拉米蘇丹麥吐司 $108屬銅鑼灣新品,擺盤算幾精緻,吐司疊高像小塔,淋上提拉米蘇醬,旁邊有兩塊提子曲奇、有蜜糖及一球Haagen Dazs 咖啡味雪糕可沾住食!淋上提拉米蘇嘅丹麥吐司一樣有酥脆鬆軟口感,比原本招牌吐司更推介!

用餐時間90分鐘

食品、甜品飲品餐牌以彩色卡牌形式表達。

Pop pop $58

淋上朱古力醬更吸睛!

玫瑰蜜香奶茶 $50 (熱)

青醬奶油雞腿麵 $98

雞腿肉用迷迭香香草調味都夠味!

提拉米蘇丹麥吐司 $108

2021-09-12
$175 (Dinner)
  • 玫瑰蜜香奶茶
  • 提拉米蘇丹麥吐司
2021-09-12 42 views
去開cwb突然好想食個waffle同埋黑松露薯條,就黎到呢度。五點幾Walk in,唔洗等,非常好!可惜就冇得食黑松露薯條⋯原來六點有set,好抵食,四五百就搞掂,野食都足夠!第一次試烏魚子意粉,好香!好好食!不過比較乾,要有心理準備。Waffle正常發揮,好食!有加麻糬!不過真係太大份,希望可以好似lunch咁選擇迷你size,咁就唔洗浪費。青醬意粉都係好好食,橄欖油味多左,非常好。唯一就係飲品,薄荷朱古力就太甜,macchiato就冇上次飲咁甜,而雞翼就乾左少少。不過都唔係太大問題,會再encore。值得一提,服務員態度好好,好有禮貌!👍👍

五點幾Walk in,唔洗等,非常好!
可惜就冇得食黑松露薯條⋯

原來六點有set,好抵食,四五百就搞掂,野食都足夠!

Waffle正常發揮,好食!有加麻糬!

青醬意粉都係好好食,橄欖油味多左,非常好。

不過都唔係太大問題,會再encore。

值得一提,服務員態度好好,好有禮貌!👍👍
2021-09-10 778 views
好鍾意呢間呀!裝潢靚食物正值得寫返個食評做紀錄!一入到去,要填紙仔,店員已經好helpful咁講日期同時間比我知(我成日都唔記得要睇電話,哈)雖然只係平日嘅夜晚,而且時間尚早,但係都幾full下~今晚兩個人食,我哋一齊食意粉、飯同甜品,好飽暖心滷肉飯:呢間餐廳唔只一般嗰啲西式意粉,仲有台式便當飯。啲飯好多(我覺得如果我一個人食下次要叫少飯),一粒粒好好食,滷肉都唔係太多油,五花豬肉唔會好肥(不過有啲人可能鍾意食肥啲),溏心蛋好靚。如果需要仲可以走蔥(order時店員會主動問)。仲有蛋花湯同木耳小食,果然暖胃又暖心!佛羅倫斯花枝乾貝麵:一上碟香氣撲鼻,兩粒帶子大大隻,應該唔係煎好耐全熟,所以先咁厚肉冇縮水又唔韌。仲有魷魚圈,一樣好好味。不過建議大家都要趁熱食,我為咗等齊同影相都搞咗一段時間先起動,個麵就冇咁熱。同埋雖然唔乾身,但我鍾意再多啲汁會更加好!京都宇治抹茶紅豆鬆餅:因為愛文芒waffle已經賣晒,揀咗次選呢個。本身猶豫加唔加轉麻薯餡,礙於太飽就留返下次先試啦。好鍾意佢個擺盤,心形好靚!而且佢嘅雪糕係哈根大師,有質素保證除咗粒馬卡龍(COFFEE味)甜得濟,兩個人分享啱啱好!影咗好
好鍾意呢間呀!裝潢靚食物正
值得寫返個食評做紀錄!

雖然只係平日嘅夜晚,而且時間尚早,但係都幾full下~

今晚兩個人食,我哋一齊食意粉、飯同甜品,好飽

如果需要仲可以走蔥(order時店員會主動問)。
仲有蛋花湯同木耳小食,果然暖胃又暖心!

除咗粒馬卡龍(COFFEE味)甜得濟,兩個人分享啱啱好!影咗好多相
食完飯唔使另外搵糖水舖都食到靚嘅甜品真係好方便~

野梅荔枝冰沙:好大杯,唔只打卡一流,味道都唔錯。我好怕啲好甜嘅糖水/藥水味飲品,所以揀野梅荔枝想酸酸甜甜+清新啲,落單嘅時候仲特登問一問有無得少甜少冰嗰啲,雖然固定甜度,但除咗個舊cream,整體飲落都唔會太甜!

百香果鮮柚茶:未攪勻嘅時候飲就只係飲到好甜嘅糖水,篤完啲西柚飲好好多,啲西柚仲要大大片,超正呀!

P.S. 想order嘅愛文芒甜品同珍奶sold out有啲失望,希望下次食到啦!
2021-09-09
2021-09-08 36 views
今日就是特別想吃鬆餅!邊在銅鑼灣逛街邊想那裡可以吃到,逛著逛著就到了5時左右,最後走到Dazzling Cafe吃個早飯!時間尚早,等了一陣子便有位。正餐還未決定就立即點了一份《京都宇治抹茶紅豆鬆餅 $85》!製作需時,等待期間就可以選擇主食。等了15分鐘,鬆餅便製成送上。外層脆脆的很可口,入裡又有蛋糕的軟熟感,本身鬆餅味淡,配上雪糕和紅豆,甜度就剛好。之後才開始食主食:《養生。麻油雞麵線 $98》雞湯帶點藥膳味,不錯;雞肉入味但不可算嫩。《明太子義大利麵 $98》要襯熱食,明太子醬汁足夠,入口creamy又不過膩,味道香而不咸,都好吃。《Dazzling紅茶 $35》兩杯味道帶甜配有生果,其實是果茶,清甜不錯。

時間尚早,等了一陣子便有位。

等了15分鐘,鬆餅便製成送上。

之後才開始食主食:

《養生。麻油雞麵線 $98》
雞湯帶點藥膳味,不錯;雞肉入味但不可算嫩。

《明太子義大利麵 $98》

《Dazzling紅茶 $35》兩杯
味道帶甜配有生果,其實是果茶,清甜不錯。
2021-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-09-07 32 views
平時來吃午餐或者下午茶比較多,晚餐還是第一次,人流同樣多,一定要預訂座位!一直以為Dazzling Cafe只有西式食品例如多士、意粉之類,怎料看到餐牌竟然有台式食品,頓時感到有點驚訝,但忽然想起他本身就是台灣的一間咖啡室,那其實不出奇啊!今次就試試一台一西的主食:《我家。牛肉麵 $108》湯底香濃有驚喜,牛肉亦十分嫩腍有肉味,麵條麵彈牙有口感,整體沒令人失望(雖然過百元一碗牛肉麵有點小貴)。《皇家伯爵奶茶 $45》奶茶香滑,用上伯爵茶葉入口比一般更清香。《義式牛肝菌香菇義大利麵 $98》用上寬麵很掛汁,醬汁香濃惹味,牛肝菌比一般菇更有菇香,加起上來入口香郁。《樂活蜜桃柚香冰茶 $40》冰凍消暑,不會太甜。雖然已經很撐,但還是很想來一客餐廳出名的鬆餅 ,幾款之中選了《京都宇治抹茶紅豆鬆餅 $85》- 相賣吸引,本身加上了紅豆,還自選配料綠茶雪糕,鬆餅焗得外層香脆同時保持到內裡軟糯,入口一冷一熱特別滋味。

今次就試試一台一西的主食:

《我家。牛肉麵 $108》

《皇家伯爵奶茶 $45》
奶茶香滑,用上伯爵茶葉入口比一般更清香。

《義式牛肝菌香菇義大利麵 $98》

《樂活蜜桃柚香冰茶 $40》
冰凍消暑,不會太甜。

2021-08-18
15 Minutes (Dine In)
$210 (Dinner)
2021-09-07 36 views
< Dazzling Cafe > 📍銅鑼灣呢間黎自台灣嘅人氣cafe 一直都好多人食 之前喺尖沙咀食過 見佢最近有愛文芒果祭 一於試下😆🥭仲夏光芒蜜糖吐司 $118呢個係夏日期間限定❣️除咗呢款仲有仲夏芒果鬆餅🧇 蜜糖吐司烘得好脆 甜甜地 加埋cream 同芒果雪糕食好消暑👻 另外一邊嘅吐司上面有芒果雪葩 個樣好似太陽蛋好得意🤣🤣 值得一讚嘅係芒果雪糕酸酸甜甜 配埋吐司一齊食好夾😋🍝青醬奶油雞腿麵套餐 $120雞腿有三大舊 肉質好嫩滑😋 青醬意粉好香香草味 意粉唔會煮過淋 另外仲有杏仁片好香脆🥰🥰 跟餐仲包沙律同飲品 沙律係凱薩沙律 飲品有好多選擇 我揀咗蜜桃柚香冰茶 唔太甜 有蜜桃味 幾好飲😆🍹愛民芒果烏龍冰茶 $48呢杯芒果烏龍冰茶都係愛文芒果祭新出嘅產品😋 唔會好甜 飲品入面有好多芒果肉 烏龍茶底清香唔澀 清新得黎又解渴👻
< Dazzling Cafe > 📍銅鑼灣

🥭仲夏光芒蜜糖吐司 $118

🍝青醬奶油雞腿麵套餐 $120

🍹愛民芒果烏龍冰茶 $48
2021-09-07 39 views
難得同老婆舒舒服服食午飯,當然要精心選擇一間可能受女仔歡迎嘅餐廳,於是想到位於銅鑼灣皇室堡的Dazzling cafe,坐得比較舒服而且午飯後又可以跟她去逛街、看戲。當然要訂座,否則閒日都要等1小時以上。"lunch set $98-$128" 價錢不算貴,包前菜沙律,主食都有西式和台式的選擇,還包飲品,想學整損咖啡都只是加$5。我想老婆最開心的就是加$38有迷你鬆餅。我們各點了一份主食:《蕃茄明蝦義大利麵 +$10》夠熱又夠醬汁,說說蕃茄味道不會太酸,意粉掛執汁,入口很開胃,他又有四五隻都很爽彈。《暖心。滷肉飯》常常覺得這是西餐廳,卻忘了他本身是台灣的cafe,所以有滷肉飯都很合理。滷肉飯調味不錯,對於我來說當然想分量更多。加配《Ice Caramel Macchiato +$5》加了Caramel 更香甜。加配《凍香草Latte +$5》只是加$5覺得很抵飲,味道不會太重奶味,微甜不錯。最後兩個lunch set都加配了《香草雪糕迷你鬆餅+$38 +麻糬+$8》香脆內糯,麻糬增加口感,但夾在鬆餅中間都不會太甜,所以加上雪糕甜度剛好,而且一冷一熱很好吃。

當然要訂座,否則閒日都要等1小時以上。

我們各點了一份主食:

《蕃茄明蝦義大利麵 +$10》

《暖心。滷肉飯》

加配《Ice Caramel Macchiato +$5》
加了Caramel 更香甜。

加配《凍香草Latte +$5》
只是加$5覺得很抵飲,味道不會太重奶味,微甜不錯。

2021-08-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$175 (Lunch)
2021-09-07 35 views
這間Dazzling Cafe 位於銅鑼灣(皇室堡)3樓嘅店舖,店面環境都算好寬鬆,坐著感覺都好舒適😙而去嘅食物質素都唔錯🤔!.蕃茄明蝦義大利麵 $118賣相都唔錯🤔,色香味都有,尤其是去嘅明蝦都夠大隻,蝦肉肉質爽口又彈牙😋👍,而去嘅獻汁沾住整個義大利麵味道適中😋我覺得真係味道十足!.甜在心。地瓜薯條 $48呢款地瓜薯條,賣相金黃一條條😮,食到入口夠哂鬆脆又帶點甜😋又有口感🤔,我覺得好好食!. 京都宇治抹茶紅豆鬆餅 $85睇見都好吸引😍,以心型製作鬆餅,真係睇得又食得😋,而去嘅鬆餅食入口口感鬆軟又帶點脆口,鬆餅面加咗D忌廉更加滑口,再食埋抹茶雪糕抹茶味好重😙味道濃郁😋!.熱玫瑰拿鐵 $48聞到香噴噴濃郁咖啡味😙,又帶點玫瑰花清香味😙,飲到入口香濃之中又帶滑口,味道都算唔錯😋!.凡爾賽荔枝冰茶 $45呢杯茘枝冰茶賣相都好靚😍,飲入口荔枝味都好香又夠清甜😋,甜度適中恰哈好!

蕃茄明蝦義大利麵 $118

甜在心。地瓜薯條 $48

京都宇治抹茶紅豆鬆餅 $85

熱玫瑰拿鐵 $48

凡爾賽荔枝冰茶 $45
2021-09-03
15 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
2021-09-05 370 views
屋企人話呢間啲嘢好好食,依次約埋一齊嚟食下😋我地平日下午時間嚟到,門口有好多人等位,好有人氣喎💗不過唔算等咗好耐~好鍾意依度粉色系嘅裝修,感覺優雅又有少女感。有部份椅子仲有一對兔仔耳朵,好cute 💗◽️莓好時光蜜糖吐司 $108見到Menu呢個厚吐司🍞好巨型好吸引,二話不說就點咗佢。嚟到點知比想像中仲巨型仲靚,忍唔到手不停打卡😆真係超開心~食落都真係好好食~熱烘烘又鬆脆嘅吐司上面有香甜軟滑嘅忌廉,最頂頂仲有Macaron同埋士多啤梨雪糕,🤤邪惡又美味。◽️綿綿珍珠奶茶鬆餅 $90呢一個鬆餅我哋都好鍾意,味道好有驚喜💗鬆餅上面有香濃嘅奶茶忌廉,上面有Q彈珍珠同埋棉花糖,中間個冰淇淋都係珍珠奶茶🧋味,成個配搭好好食😋想再邪惡啲,仲可以+$15加埋麻糬。◽️香草焙茶歐蕾 $55凍香醇味濃,入口陣陣焙茶和奶香👍🏼◽️愛民芒果烏龍沙冰 $55是期間限定啊!芒果迷必點的🥳在香甜的芒果沙冰裡蘊藏了烏龍茶茶香,很搭配的組合。我哋依日主要嚟食甜品😋不過見到佢餐牌意大利麵同埋台式料理都好吸引,下次再嚟食。

◽️莓好時光蜜糖吐司 $108

◽️綿綿珍珠奶茶鬆餅 $90

◽️香草焙茶歐蕾 $55凍

香醇味濃,入口陣陣焙茶和奶香👍🏼

◽️愛民芒果烏龍沙冰 $55

• 綿綿珍珠奶茶鬆餅