前排同朋友出咗去港島區行街,所以夜晚揀咗比較近我哋嘅中環區呢間日式餐廳——🌟令酒場🌟係23樓高層咁望住夜景,再包房咁食,一路食一路傾好Enjoy💃而且店員服務態度好好,好nice,加茶又加得密👍🏻食物餐牌方面,種類選擇好多,無論係壽司類、炸物定燒物都好吸引,想試🤩餐廳仲會有時令推介tim架._.💛|日本海膽壽司|💛見佢做緊6月份激安嘅日本直送軍艦,勁吸引我同友人,上到枱啲海膽比例真係佈滿係軍艦上,海膽勁鮮味,靚海膽,成舊放入口簡直係幸福嘅味道🥰·🐥|慢煮雞肝薄脆|🐥呢個見個名幾特別,賣相又係好精緻,雞肝上放滿魚籽,再放係好薄嘅脆餅上,口感好特別,粉嫩到起砂嘅雞肝再埋脆脆嘅口感,好味😋·🐥|日本免治雞肉串|🐥呢個配上醬油加蛋黃,係日本都有食過,免治雞肉串估唔到咁香濃而且肉質腍身,我都友人讚👍🏻·🐥|雞皮|🐥炸雞皮多數居酒屋我都必點,佢呢到嘅炸雞皮大大塊串起,炸到好香脆,又夠味👍🏻·🐥|雞軟骨|🐥呢個燒到好香,本身已經好夠味,再加埋7味粉,味精更提昇·🦀|蟹甲羅燒|🦀呢到嘅蟹甲燒又係好讚,唔係好鹹嘅蟹膏,而係滿滿嘅蟹肉再加魚籽,啖啖蟹肉配埋蒜茸包咁食好正·🦪|吉列廣島蠔|🦪呢個廣島蠔大大隻
._.
🐥|雞軟骨|🐥
呢個燒到好香,本身已經好夠味,再加埋7味粉,味精更提昇
🦀|蟹甲羅燒|🦀
🦪|吉列廣島蠔|🦪
呢個廣島蠔大大隻,外表炸到金黃香脆,但裏面嘅廣島蠔竟然仲保留到生蠔汁,勁嫩滑,香濃嘅生蠔鮮味,一啲都唔乾身💕
🤍|海膽冷稻庭鳥冬|🤍
天氣咁熱我同友人二話不說點咗呢個冷烏冬作為主食,上面仲有海膽更加吸引我地點呢個食,配上鵪鶉蛋黃撈埋啲蔥花咁食,好食到清曬🌟
🐂|A4和牛海膽卷|🐂
呢個又係好正,炙燒過嘅A4和牛壽司卷已經夠正,啲油脂感出曬黎,而上面仲要有滿滿嘅海膽,好食到又係讚口不絕💕
._.
Type of Meal
Dinner
2023-06-26 21 views
經過中環閣麟街見到呢間鐵板燒居酒屋,就決定即興同朋友飲下酒食下嘢~呢間環境相當唔錯,真係好似去左日本居酒屋咁🗼食物方面有好多選擇~特別推介係呢幾樣:蟹甲羅燒⛩️,師傅先在蟹蓋上盛載蟹膏、蟹肉絲、蟹籽、生鵪鶉蛋和香蔥,再將蟹蓋放上爐燒,淺嘗一口,頓覺蟹膏味濃、質感幼滑,送酒一流❗️海膽魚籽冷稻庭烏冬⛩️調味一流❗️ 湯底調味上有好重蒜味。魚籽全部都大大粒肉質飽滿。令海之幸太卷⛩️其實就系用吞拿魚蓉加黑魚子作為主要的餡料。吞拿魚蓉份量相當有驚喜❗️製作得非常之精美,而且好好味。 嘢食方面真係值得一試,好啱同朋友吹水食嘢,推薦🔥

食物方面有好多選擇~特別推介係呢幾樣:
嘢食方面真係值得一試,好啱同朋友吹水食嘢,推薦🔥
Weekend約咗朋友去中環食飯,去咗一間平日lunch好多人排隊嘅日式料理。我哋叫咗兩份午餐,午餐包括湯、沙律、前菜、主菜同兩款串燒,性價比好高非常抵食👍🏻-海膽帆立貝丼帆立貝好大粒份量都幾多,最緊要係好新鮮鮮甜。海膽都好足料,食落味道清甜,入口即溶,非常滿足。呢份餐配咗大蒽雞肉同甜薯兩款串燒,兩款都燒得好香,特別係雞肉好嫩滑好惹味👍🏻-角切魚生丼入邊有多種刺身,非常豐富而且魚肉好厚肉,雖然係角切但食得出好新鮮,鍾意食魚生嘅朋友一定唔好錯過~-安格斯牛粒串牛肉好厚肉但一啲都唔鞋,食落好有牛肉味,燒得好香口,非常推薦👍🏻-日本免治雞肉串雞肉串用雞肉同埋軟骨製成,識落非常有口感層次豐富,燒得好香好惹味,配埋蛋黃一齊食又香又滑。-吉列車海老大蝦好大隻,炸得香脆可口,炸粉唔係太厚剛剛好,一啲都唔會覺得油膩。-吉列廣島蠔炸蠔真係好抵食,每隻都大大隻,仲有五隻咁多。同樣都係新鮮炸起好香脆,一啲都唔油膩。-忌廉蟹肉薯餅佢哋嘅咋嘛真係唔錯,所以我哋又加多一份炸薯餅。裡面薯蓉好軟滑,外脆內軟,令人食唔停口。
海膽帆立貝丼
角切魚生丼
安格斯牛粒串
日本免治雞肉串
吉列車海老
吉列廣島蠔
忌廉蟹肉薯餅
2023-06-24 33 views
我想同你一齊去…居酒屋🏮🤭最近最常去嘅地方🏮生活很累總需要放鬆下,特別係照顧一下吃貨嘅胃口🫶🏻🤭放工即刻跑出室外給一下新鮮嘅空氣,然後放低所有煩惱行到呢間居酒場…食,我鍾意食嘅燒物先!椒鹽左口魚邊滿口魚油香味,表皮好脆,入口即溶蘆筍日本豚肉卷蘆筍吸收豚肉嘅油脂,爽口香甜芫荽日本豚肉卷強勁嘅芫荽味😍好juicy,我好鍾意😝對芫荽愛好者超級吸引🥰黑豚厚切腩肉卷厚燒腩肉肉串,滿滿油香免治雞肉串好少見免治雞肉用上黑胡椒,香又惹味蟹甲羅燒面頭嘅三文魚籽,咬落去啵一聲,啲汁咇晒出嚟😍蟹肉啖啖蟹味😚鹽燒白鰻肉厚皮脆,配酒應該很不錯唐揚炸雞唐揚炸雞好juicy,我減肥都要點埋蛋黃醬食😚厚燒牛舌芯(6粒)牛舌好嫩滑,配柚子胡椒醬嘅味道幾得意日式炒雜菜終於有一大碟嘅炒雜菜食😝雜菜夠晒鑊氣!令酒場 (中環)📍中環閣麟街46-48號Foco23樓#居酒屋 #燒物 #長沙灣美食 #尖沙咀美食 #荔枝角美食 #chantaljj荔枝角 #foodporn #foodphotography #Izakaya #izakayafood #food #hkfoodie #中環美食 #旺角美食 #元朗美食 #尖沙咀美食
我想同你一齊去…

椒鹽左口魚邊
滿口魚油香味,表皮好脆,入口即溶

蘆筍日本豚肉卷
蘆筍吸收豚肉嘅油脂,爽口香甜

芫荽日本豚肉卷
強勁嘅芫荽味😍好juicy,我好鍾意😝
對芫荽愛好者超級吸引🥰

黑豚厚切腩肉卷
厚燒腩肉肉串,滿滿油香

免治雞肉串
好少見免治雞肉用上黑胡椒,香又惹味

蟹甲羅燒
面頭嘅三文魚籽,咬落去啵一聲,啲汁咇晒出嚟😍蟹肉啖啖蟹味😚

鹽燒白鰻
肉厚皮脆,配酒應該很不錯

唐揚炸雞
唐揚炸雞好juicy,我減肥都要點埋蛋黃醬食😚

厚燒牛舌芯(6粒)
牛舌好嫩滑,配柚子胡椒醬嘅味道幾得意

日式炒雜菜
終於有一大碟嘅炒雜菜食😝雜菜夠晒鑊氣!

令酒場 (中環)
📍中環閣麟街46-48號Foco23樓

#居酒屋 #燒物 #長沙灣美食 #尖沙咀美食 #荔枝角美食
2023-06-23 12 views
蟹甲羅燒特別加入咸蛋黃 · 令咸香味更為濃郁。蟹肉蟹膏份量十足,蟹肉鮮甜香濃。再配埋烤過既多士一齊食,好味到返尋味,超級入味。海膽魚籽冷稻庭烏冬,稻庭烏冬麵條細扁,如象牙般的美麗光澤,軟硬度適中。芫荽豚肉卷,芫荽味香濃,for 芫荽迷來食就受歡迎了👏🏻👏🏻露筍豚肉卷,以薄薄的豚肉片包着蘆筍,味道有層次感之餘更加營養價值高。雞皮,見到咁惹味,平時唔食雞皮既me都忍唔住了。雞全翼,full version,夠我食!爽!日本生蠔,完全唔會有沙,清洗得好乾淨。加上大大粒,好抵食。蠔味濃,夠曬肥美,爽滑。池魚薄切,肉質亮麗柔軟,薄切切得薄如翼翼,透出碟底的花紋,很美。時令刺身盛盒 (大吞拿魚腩 ,日本海膽,深海池魚,帆立貝,金目鯛,南非鮑魚,赤蝦 )包羅萬有,刺身厚切大大塊,好鮮甜,my favourite!!世一!

2023-06-20 10 views
時令刺身盛盒😻呢個好得意,整到好似港女下午茶咁,擺得好靚,有大吞拿魚腩 ,日本海膽,深海池魚,帆立貝,金目鯛,南非鮑魚同赤蝦,蝦肉好有彈性;大拖羅嫩到滑入喉嚨咁;海膽份量都唔少,用青瓜墊底更清新;鮑魚都係好大隻好q彈,其他魚刺身都好鮮味,超正呀!汁煮和牛面肉😽和牛本身已經夠嫩,牛面肉就更嫩,同時有啲筋,燒完都仲好腍,燒汁又夠香,咸咸甜甜咁,加埋啲芝麻,更加香口,仲有大量蔥絲,夠晒味啦!串燒😸芫荽豚肉卷有大量芫荽,草青味得黎又夠脆,而露筍豚肉卷既露筍都好鮮嫩脆口,兩款既豚肉就都係又脆又腍,雞皮同埋雞全翼都係好香雞皮,味道更濃更香,好脆好正!蟹甲羅燒😺呢個又係要打卡先既,蟹蓋裝住啲蟹肉,蟹肉好多,亦都有啲蟹籽,飽滿口感,仲有啲蟹膏添,配上烘到脆晒既多士,放上去食真係好夾!
時令刺身盛盒😻
汁煮和牛面肉😽
串燒😸
蟹甲羅燒😺
2023-06-20 746 views
令酒場佈置以木系為主調,美觀雅致,洋溢日式居酒屋風情, 餐廳選用食材新鮮時令,製作認真, 令人食指大動。令海之幸卷 $128顏色粉嫩吞拿魚蓉,潤澤細緻, 油脂盛腴, 放在飯捲上, 中間卷上爽脆的青瓜條, 口感好清爽, 柔軟吞拿魚蓉, 鮮味在口中迴盪, 再配上白飯, 啖啖是幸福的滋味。厚燒牛舌心 $68熱燙燙的牛舌心, 邊緣燒得香脆 ,十分香口,鮮味帶嚼勁的口感,令人著迷。燒白鱔 $88白鱔外皮燒到微微焦脆 , 香氣四溢, 雪白的鱔肉,鮮味帶嚼勁, 口感一流, 我特別喜歡。味噌燒蠔 $48肥美飽滿味噌燒蠔, 表面鋪滿味噌 醬, 蠔肉入口不但嫩滑, 滋味的蠔汁在口中爆發, 加上啖啖味噌的鹹香, 滋味過癮。法式鵝肝 $98法式燒鵝肝,入口超級柔軟, 有綿化的口感, 滿嘴鵝油的甘香,又不會有油膩感, 十分推介。揚炸雞 $58即叫即炸的唐揚炸雞, 外皮炸至金黃香脆,雞肉十分嫩滑,充滿肉汁,越吃越想吃。忌廉蟹肉薯餅 $38金黃香脆的蟹肉薯餅, 外脆內軟, 中間填滿滑溜忌廉及一絲絲的蟹肉, 鮮味十足。牛稻庭烏冬 $98熱湯湯冒著煙的牛稻庭烏冬,大大片的牛肉, 鋪滿在烏冬之上 , 賣相吸睛 ,入口好軟

令海之幸卷 $128

厚燒牛舌心 $68

燒白鱔 $88

味噌燒蠔 $48

法式鵝肝 $98

炸雞 $58

忌廉蟹肉薯餅 $38

牛稻庭烏冬 $98
熱湯湯冒著煙的牛稻庭烏冬,大大片的牛肉, 鋪滿在烏冬之上 , 賣相吸睛 ,入口好軟嫩, 跟配的稻庭烏冬, 煙韌充滿彈性,十分掛汁。

焦糖脆皮菠蘿 $48
燒後嘅菠蘿, 再淋上糖漿,凝固成脆卜卜的焦糖, 菠蘿鮮甜多汁,淡淡菠蘿的清香,酸酸甜甜, 開胃解膩,最適合飯後的甜品

椰子雪葩 $68
用新鮮椰子果肉加上奶而成, 清甜 滑溜,滿滿的奶香和椰子的清香, 冰涼透心。

2023-06-19 19 views
喺中環做咗咁耐嘢先知道,原來公司附近有間咁正嘅居酒屋,真係相逢恨晚🥲好彩依家知道都唔遲,一於多啲幫襯😆♦️時令刺身盛盒♦️好華麗嘅刺身組合,矜貴日本直送大吞拿魚腩 、日本海膽、深海池魚、帆立貝、金目鯛、南非鮑魚、赤蝦,樣樣新鮮,同喺日本食到嘅無分別🌊♦️池魚薄切♦️追加一份薄切池魚,白裡透光刀功無得頂🔪魚肉有咬口帶有淡淡嘅魚味,鍾意食白身魚嘅人一定like 👍🏻♦️令海之幸太卷♦️拖羅蓉太卷,再加上少許魚子醬點綴,正😍♦️三文魚籽海膽和牛卷♦️炙燒和牛包住海膽壽司,面頭有大大粒三文魚籽,依個組合真係神仙級美食😚♦️蟹甲羅燒♦️燒得甘香惹味,附送多士俾你伴蟹膏食,口感同味道都一流😋
♦️時令刺身盛盒♦️
♦️池魚薄切♦️
♦️令海之幸太卷♦️
拖羅蓉太卷,再加上少許魚子醬點綴,正😍
♦️三文魚籽海膽和牛卷♦️
♦️蟹甲羅燒♦️
燒得甘香惹味,附送多士俾你伴蟹膏食,口感同味道都一流😋
2023-06-19 20 views
呢間居酒屋係Decree by T的姊妹店,呈獻東京現代居酒屋文化,供應逾80款日式美食,包括串燒、煮物等,更從日本直送吞拿魚鮫製作限量招牌菜。我都係搭mtr到香港站Exit C,行左大約5-7分鐘就到。我真係好鍾意呢到既裝飾,日本風設計。而家openrice 網上訂座仲有85折優惠~😋自家製燒飯團有梅醬 ,明太子and 溫泉蛋,成個組合咁,哈哈哈,配搭都好適合。😋燒吞拿魚下巴下巴位原來十分軟嫩幼滑, 透出淡淡魚香, 不會太濃烈。下巴原來係咁既口感,真係令我眼前一亮🤩平時唔鍾意食魚,今次都破例嘗試下👏🏻❤️👍🏻😋焦糖脆皮菠蘿好正,好脆身,酸酸甜甜實在開胃。
😋自家製燒飯團
😋燒吞拿魚下巴
😋焦糖脆皮菠蘿
好正,好脆身,酸酸甜甜實在開胃。
2023-06-18 24 views
這裏的廚師發辦套餐除咗壽司刺身,仲包含精巧料理,不太好生冷嘢的人都可以享受吓廚師發辦,而且都係$800位,對比而家動輒過千元的,性價比都不錯🔸明太子蟹肉沙律這道明太子蟹肉沙律賣相澎湃、口感豐富,蟹肉鮮嫩,搭配上明太子的微辣,口感豐富,又清新🔸季節時令刺身 - 金目雕、中拖羅、池魚其中,金目雕刺身質地細膩,口感滑嫩,嚼勁十足,入口即化,令人難以忘懷🔸A4和牛海膽卷這道A4和牛海膽卷造型精美,吸引眼球🤩和牛肉質鮮美,入口溶化,海膽口感綿密,卷起後相互融合,味道絕佳🤤🔸蟹甲羅燒蟹甲羅燒香氣撲鼻,肉質鮮美,油潤不膩,讓人回味悠長🦀🔸師傅發板串燒 - 牛舌芯、雞腎、日本青椒串燒烤得剛好,牛舌芯口感綿密,雞腎爽脆,日本青椒增添清爽口感~ 🤩🔸燒吞拿魚下巴配柚子沙律第一次食吞拿魚下巴,燒得恰到好處,油潤口感讓人欲罷不能🤤 好欣賞它在口化開的曼妙口感,如果擔心太油膩,搭配上柚子沙律和芫荽牛油醬汁,口感豐富,令成個配搭好清爽🔸海膽魚籽冷稻庭海膽魚籽冷稻庭上桌時,精美的刺身擺盤讓人垂涎三尺,在加入鵪鶉蛋鵪鶉筒拌勻,每一口都讓人陶醉在海洋的美味中🫶🏻🔸清酒最開心是套餐還包括一瓶清酒🤤讓您在品嚐美食的同時,也

🔸明太子蟹肉沙律

🔸季節時令刺身 - 金目雕、中拖羅、池魚

🔸A4和牛海膽卷

🔸蟹甲羅燒
蟹甲羅燒香氣撲鼻,肉質鮮美,油潤不膩,讓人回味悠長🦀

🔸師傅發板串燒 - 牛舌芯、雞腎、日本青椒

🔸燒吞拿魚下巴配柚子沙律

🔸海膽魚籽冷稻庭

🔸清酒
最開心是套餐還包括一瓶清酒🤤讓您在品嚐美食的同時,也能與朋友暢飲美酒,盡情享受😋
2023-06-16 11 views
之前講左好耐話想來食居酒屋🏮好耐㗎啦,今次終於來到!!😎☺️👏🏻好興奮呀!我地食左黑豚腩肉串,串燒肉味香,油脂充足而且柔嫩多汁,好吃!豚肉燒到好爽脆又好,十分美味。雞肉串都唔輸,好有雞味,燒完更加爽口。另外仲食左蟹甲羅燒,外型擺相都好靚,好吸引。超級邪惡既甲羅燒,見到點忍口呀😌😌食埋今餐先減啦😂😂😂以蟹膏及挑選的蟹肉為主,加入蛋黃,把蟹膏及蛋黃拌勻,再把旁邊的多士浸在這些蟹精華之中,真係正到無得彈。✌🏻😘令海之幸太卷,個名已經好特別😂我都係第一次食,口感都好特別。
2023-06-14 11 views
時令刺身盛盒🫶🏻呢個未食前一定要打卡先,刺身放係層架上面,好似港女tea set呀!入面有大吞拿魚腩 ,日本海膽,深海池魚,帆立貝,金目鯛,南非鮑魚,赤蝦。我既最愛一定係大拖羅,入口即溶,棉花咁呀;海膽都係好滑好鮮,鮑魚又爽彈,每一樣都係無可挑剔呀!串燒👏🏻我地一叫叫佐幾款,兩款豚肉卷都各有風味,芫荽豚肉卷就有充足芫荽,脆口得黎又香芫荽味,露筍豚肉卷既露筍就軟冧清香,豚肉充滿油香,滲晒落配料;而雞皮同雞全翼亦好食,又脆肉又腍,燒到好香!汁煮和牛面肉🫰🏻牛面肉有食過,和牛面肉就係第一次食,比普通既牛更嫩更腍,肉味更濃,煙韌濃香,燒汁更帶出和牛既香味,食到停唔到口!蟹甲羅燒👍🏻同樣要打卡先既一個料理,蟹蓋裝住海量蟹肉,蟹肉多得黎亦有蟹籽,口感有層次又豐富,食得出仲有啲蟹膏,另外配有烘脆既多士,放上去食又無咁滯,出色!
時令刺身盛盒🫶🏻
串燒👏🏻
汁煮和牛面肉🫰🏻
蟹甲羅燒👍🏻
2023-06-14 9 views
呢度嘅食物真係好出色㗎!我試咗A4和牛海膽卷,真係好滑好嫩,入口即溶,加埋啲新鮮嘅海膽,真係令人回味無窮。 再嚟一串日本免治雞肉串,啲肉好有咬口,加上燒烤嘅香味,令人食到停唔住口。 A4日本和牛串,啲肉質地好細嫩,每一啖都好juicy,真係太好食啦。 如果你鍾意鰻魚,一定要試下佢哋嘅燒白鰻,啲鰻魚好滑又鮮美,加埋啲炭燒香味,真係一流! 如果你鍾意串燒,啲雞尾串真係好juicy,又唔會太燒焦,上面嘅味粉令到味道都升華。最後,如果你係鍾意日式飯菜,就試下佢哋嘅左口魚邊丼,啲魚肉好鮮甜,加上溫泉蛋蓋住啲飯,真係好開胃。 另外甲羅燒都係一個唔錯嘅選擇,滿滿嘅蟹肉,好滋味!總括而言,真係一間好正嘅餐廳,啲食物好味又好新鮮,服務態度都好好,值得一試!

另外甲羅燒都係一個唔錯嘅選擇,滿滿嘅蟹肉,好滋味!

2023-06-12 5 views
三文魚籽海膽和牛卷Omggggg😍😍😍又有三文魚籽,又有海膽,又有和牛,大din!!yum yum🤤🤤真係想起都已經垂延三尺~蒜片厚燒牛舌芯牛舌芯夠厚切,入口爽脆多汁,有嚼勁而唔韌,配乾蒜片一流啊~味道超級香,離遠就已經聞到陣味。時令刺身盛盒 包括大吞拿魚腩 ,日本海膽,深海池魚,帆立貝,金目鯛,南非鮑魚,赤蝦 ,刺身非常新鮮,仲有好多選擇,真係好正!椒鹽左口魚邊有驚喜,好特別,椒鹽好香,左口魚夠入味,又好滑,越食越上癮,而且超香油香,見到大廚既功夫! 份量亦好多!
三文魚籽海膽和牛卷
蒜片厚燒牛舌芯
時令刺身盛盒
椒鹽左口魚邊
2023-06-12 20 views
今日lunchtime多佐時間,即刻同同事黎呢度試下,一直被呢度居酒屋咁既裝修吸引住,入到黎真係好有feel,好似去佐日本咁呀!同事食溫泉蛋火山牛肉丼,牛魔王至愛!成碗都淨係見到滿滿既燒牛肉,非常重手,每塊厚薄適中,粉嫩既牛肉食落口係軟腍既,滲出陣陣牛味,肉香十足,加埋粘口新鮮既溫泉蛋,再配埋醬汁,簡直係一大享受呀😚我就食食角切魚生丼,食到有赤身、三文魚、劍魚腩、金目鯛、深海池魚、油甘魚同埋三文魚籽,角切更加食到魚肉新唔新鮮,魚肉肉質相對係厚實有口感啲,但都係好香魚既鮮味,亦食到應有既魚油,三文魚籽粒粒一咬就卜卜聲,新鮮到爆,質素超好🥰我地亦有叫到一客焦糖脆皮菠蘿,菠蘿真係燒到好脆,表面好焦香,一咬落去必晒啲汁出黎,超級清甜,爽甜甘香呀😋套餐包埋既沙律茄子同麵豉湯都好唔錯,絕對值得回頭呀!

套餐包埋既沙律茄子同麵豉湯都好唔錯,絕對值得回頭呀!