2023-07-13 35 views
第一次黎到令酒場🏮位於中環,一間質素非常高的居酒屋。今日同屋企人係附近行街, 夜晚就book咗黎到呢間餐廳嘗試一下🍴入到去俾左張寬敞既私家座俾我地坐,感覺坐得好舒服👍內裏裝修都好優雅🤭因為我地行完街, 實再太肚餓了, 所以屋企人即刻order咗幾樣野食醫下個肚🥰首先, 上咗我最愛吃既日本生蠔🦪果然無令我失望, 超大隻, 又滿有光澤,食落海水味同蠔味都較濃, ,肉質厚身鮮甜,性價比甚高!食完肥美日本生蠔🦪就有蟹甲羅燒🦀同池魚薄切🐟蟹甲羅燒蟹肉量超多, 再加上旁邊超脆嘅多士食,每一啖都非常濃郁, 非常滋味, 口感層次完全不同😋而另一樣~池魚薄切🐟都很不錯, 佢放係碟上送餐過黎時都整得好靚, 而食落口好鮮甜, 佢有帶啲油香而且口感軟熟。最後就係我地order既海膽魚籽冷稻庭烏冬🥢我諗真係質素高餐廳果然唔同😜個烏冬好好食, 連我屋企人都讚個不停, 佢湯底唔會好濃, 清清地, 但佢加埋其他配料, 就令到碗烏冬嘅味道好不一樣💛海膽一黎夠新鮮, 再配上魚籽, 令到更加鮮甜, 一個字~正🙌

2023-07-10 18 views
好耐冇去日本,好掛住鋪滿半生熟燒牛肉既丼飯🥹估唔到呢間居然會有!🫶🏻溫泉蛋火山牛肉丼 11/10心心念念左好耐既牛肉丼完全冇令我失望🥰牛肉燒得好香,入面少少生,非常嫩滑🤤加埋大大隻溫泉蛋,撈埋蛋汁一齊食簡直一流🥴牛肉份量非常多好有誠意😉🫶🏻角切魚生丼 9/10同我一齊黎既男朋友就決定試有唔同魚生既角切魚生飯☺️魚生全部都好新鮮,完全冇腥味,魚既份量都非常多😗🫶🏻汁煮和牛面肉 10/10小食我地另外叫左汁煮牛肉😍牛肉非常入味,肉質嫩滑,索滿醬汁😚配菜既紅蘿蔔都非常好食😉係香港都食到日本既味,非常滿足🥰價錢係中環黎講算係非常實惠,因為係lunch set仲有配菜、麵豉湯同沙律,食到好飽😂
🫶🏻溫泉蛋火山牛肉丼 11/10
🫶🏻角切魚生丼 9/10
🫶🏻汁煮和牛面肉 10/10

呢晚同男朋友去了中環行街同影下相,晏就感到有d肚餓, 就上網搵下附近有咩食,因為我自己想食日本嘢,所以我男朋友就揀咗呢一間餐廳試,因為佢話見到呢間餐廳性價比高同人氣高質中環日本料理餐廳搵,入到去裝修都幾有日本居酒屋嘅feel, 座位又夠寬敞同舒適👍我地order咗d上網比較多人揀既野食🖖果然唔會伏, 超正!焦糖脆皮菠蘿🍍 事關我超中意食菠蘿,所以必定要試試。菠蘿表面食落好香脆, 因為佢加左焦糖, 但佢完全無無遮蓋佢原先菠蘿既鮮甜,超好味👅燒吞拿魚下巴🤤我都係第一次食近下巴嘅位置,原來係咁嫩滑,加上佢燒到剛剛好,香氣十足!最剛剛好既係佢會配埋柚子沙律係側邊🥬三文魚籽海膽和牛卷🤩 一上枱,賣相精緻吸引到我同男朋友即刻放落口,面上晶瑩通透既三文魚籽超鮮甜, 再加上三文魚籽下面既海膽勁新鮮😍
2023-07-07 20 views
😍又到6月, 超多朋友生日! 今次朋友話中環有間特色日本居酒屋,晚餐性價比高,食物又多選擇,環境舒服, 又岩幾個女仔吹水!所以就揀咗呢間嚟預祝生日❤️聽聞呢間餐廳既串燒質素比外邊普通店稍高,師傅烹調技術上超細緻, 食材又不錯!✔️汁煮和牛面肉🐂牛味重但又唔會有牛騷味, 食落比一般牛肉肉質更加嫩滑,非常軟腍👍✔️芫荽豚肉卷😍佢係豚肉裹面包住滿滿既芫荽🥬而每面煎至金黃, 食落非常惹味,值得一試!✔️露筍豚肉卷🥰佢係用薄薄既豚肉片包住蘆筍, 豚肉燒到好爽脆,露筍既口感係勁清甜脆口的🥢✔️雞皮🤩雞皮雖然係較厚身. 但燒得有d喜出望外,佢並唔係得脆口口感,而係脆中帶彈牙同煙韌✔️雞全翼😚師傅燒出來皮脆多汁, 咬開既雞肉肉嫩,好明顯燒得剛剛好熟透, 調味又調得啱啱好✔️椒鹽左口魚邊🐟平時我同FD都好少食左口魚, 今次我地想試一試椒鹽左口魚邊, 一上枱, 我地已經聞到椒鹽香噴噴, 好香口✔️黑豚腩肉串😋黑豚腩肉非常juicy,佢個肉味都好出色, 唔會太油膩✔️雞肉串🐥口感同味道都不錯,雞肉外層有少許香脆感覺
✔️雞肉串🐥口感同味道都不錯,雞肉外層有少許香脆感覺
2023-07-06 16 views
👧🏻👧🏻兩個女仔其實真係食唔到幾多🙆🏻‍♀️但係有口水多過茶🍵想搵個氛圍幾好,又坐得耐啲嘅餐廳食嘢,我哋就搵咗呢間係中環嘅人氣居酒屋,方便放工去🙌🏻🙌🏻👧🏻👧🏻我哋兩個女仔,就決定share一個主食,嗌咗個海膽魚籽冷稻庭烏冬🍥作為主食嚟講都唔差,海膽係來自北海道嘅根室🎎,入口鮮甜無比,完全冇澀嘅味道,下面嘅烏冬都似係手打嘅,好彈牙🦷加上嗰種冰涼真係透心涼,咩天氣食到絕🧊🧊👧🏻👧🏻跟住就帶咗個湯,呢個湯係鯛魚湯,清清哋咁好似幾健康😌😌個湯好夠熱,超級暖胃🥰裏面啲料都唔係Hea,有豆腐,菇,菜,紅蘿蔔,完全中曬我哋女仔驚肥嘅心態😂😂👧🏻👧🏻跟住又眼闊肚窄,嗌多咗個卷物:令海之幸太卷。有成三種魚🐟🐟🐟嘅赤身加個超清爽嘅青瓜做搭配,上面仲有黑魚子醬做點綴,用料非常新鮮,飯卷都壓得好夠實👍🏻👍🏻
😺朋友介紹來到中環「令酒場」,呢度環境寛敝,坐位舒服,環境清靜😸適合邊食邊傾計😽裝修上好有日本風格😺地點位置方便 燒吞拿魚下巴💮💮💮💮💮吞拿魚食得多😱燒出來既吞拿魚下巴就第一次食,份量十足好大塊,燒出黎既魚肉好鮮嫩有肉汁,另外有比埋醬汁😱一齊食味道更鮮味,燒到好好食,吞拿魚味好香❗️三文魚籽海膽和牛卷💮💮💮💮💮三種配料搭在一起😚令到整體上色彩繽紛,口感好豐富,呢三個口味加埋一齊都係我既最愛,和牛質感嫩滑又軟腍😋食物質素好好❗️慢煮雞胸芫荽沙律💮💮💮💮💮呢一個沙律主要較為清爽,雞胸肉鮮嫩多汁😋添加上沙律醬同莞荽😛食到停唔到口❗️日本生蠔💮💮💮💮💮呢度既生蠔好大隻😱入面多肉夠肥美,食落口滑溜溜,加埋調味好開胃 ❗️主要食日本野,廚師精心製作,每道菜都有質素,價錢方面合理❗️食物質素⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️環境衛生⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
燒吞拿魚下巴💮💮💮💮💮
三文魚籽海膽和牛卷💮💮💮💮💮
慢煮雞胸芫荽沙律💮💮💮💮💮
日本生蠔💮💮💮💮💮

食物質素⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
環境衛生⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
2023-07-05 26 views
今日放工同好姊妹慶祝升職,就黎佐呢度,估唔到呢度裝修都幾好,好和風,兩姊妹係度談心岩晒呀!🦪日本生蠔生蠔好大隻,肉質好厚,口感豐富,亦都食到好鮮甜,鮮味十足,仲好飽滿,中意creamy口感既朋友一定唔可以錯過呀!🍢燒免治雞肉棒(月見)免治雞肉棒既口感無得頂,唔止有軟嫩既雞肉,仲有少少雞軟骨,所以食落會有少少爽脆,有層次既口感,月見汁就更提升雞肉棒既味道,蛋香十足,同醬油配合得好好,非常惹味香口!🐟椒鹽左口魚邊左口魚裙邊本身就油脂十足,用椒鹽既方法去煮絕對係逼晒啲魚油出黎,勁滑勁嫩,因為椒鹽而味道更香口,唔駛再點任何醬汁已經夠晒味道呀!🍡串燒串燒我地叫佐幾款,我最中意佢地既露筍豚肉卷同埋雞全翼,露筍豚肉卷既豚肉燒得岩岩熟,唔會過老,焦香得黎肉質仲係嫩既,露筍亦都係鮮嫩既,完全唔會有渣,仲有豚肉既油香包住,成個口感味道都係有層次既;另外雞全翼勁大隻勁肥嘟嘟,燒到皮脆肉嫩,好味到爆!
🦪日本生蠔
🍢燒免治雞肉棒(月見)
🐟椒鹽左口魚邊
🍡串燒
2023-07-05 12 views
今日終於介紹一下我係中環其中一間最鐘意既日本餐廳,每次去都有種去居酒屋既感覺,Lunch去輕鬆下既感覺,熱鬧得黎都可以靜靜地。同埋可以感受到餐廳老闆好俾心去經營呢間餐廳,食材同款底味道都好令我滿意!💮溫泉蛋火山牛肉丼溫泉蛋非常滑嫩,味道鮮甜!放入了海量牛肉片,色澤紅潤。飯粒粒分明,煮過丼飯既人就知,要啲飯粒粒分明其實都幾難!成個Lunch set 附送矮瓜沙津同 麵豉湯。湯裡面各項配料都好入味。💮角切魚生丼作為一個Lunch Set,呢個組合已經好好! 當中有齊三文魚籽、油甘魚、赤身呢D我最愛既魚生,再加上劍魚腩、深海池魚同金目鯛等等,所以呢個SET對於有選擇困難症的朋友好友善!加上價錢不貴,但絕對不馬虎 — 每一件都很新鮮厚肉!整體來說是性價比之選🌟呢個價錢食到咁質既海鮮,我覺得值了!
💮溫泉蛋火山牛肉丼
💮角切魚生丼

整體來說是性價比之選🌟呢個價錢食到咁質既海鮮,我覺得值了!
2023-07-05 15 views
今日又黎到呢度食飯,公司附近有呢間裝修咁日式既餐廳真係好正,夠晒氣氛呀!我地叫佐令海之幸太卷,係拖羅蓉卷物,拖羅蓉好綿密好新鮮,軟淋淋咁,配細細舊既飯卷黎食就岩晒,一啖入面充滿拖羅蓉,好滿足呀😚另外試佐自家製燒飯團,配有梅醬 ,明太子,溫泉蛋,飯團燒完表面完全焦脆,硬硬地脆脆地,但一咬開入面仲係軟綿既,口感勁好,點梅醬黎食就會甜甜地酸酸地,明太子嘅話就好咸香,溫泉蛋就更加滑身,三種唔同配搭🤪我地亦都叫埋池魚薄切,上枱果陣擺得好靚,原條池魚既肉切好曬咁擺好,池魚亦連埋頭插好係度,仲有啲整佐做花型添,池魚每塊厚薄好適中,肉質比較緊實,但亦好爽口,都有油香,味道都好鮮甜,係好高質既刺身呀😍
2023-07-05 13 views
無意中發現中環有一間食日式嘢😍睇到openrice 好吸引,於是約好幾個姐妹,一齊試試佢,呢度既店員好好招呼阿🥰笑容甜美又有服務,店員都有推介一啲主打受歡迎菜式😘♨️三文魚籽海膽和牛卷出菜速度都好正常,呢份和牛卷好吸引,份量比較大,裡面既配料好夾,三文魚籽有口感,加埋一齊食有多一種口感,和牛既牛味好突出🫶🏻♨️慢煮雞胸芫荽沙律沙律既賣相都幾靚,呢一碟沙律都好健康,用慢煮出來既雞胸特別好味又有味道,裡面既沙律菜份量滿滿,我同姐妹一齊分,剛剛妹🫶🏻♨️燒免治墨魚棒(月見)上到來有好香既墨魚味,裡面既肉質豐厚,燒得好惹味,呢種食法好特別,忍唔住再叫另一款🫶🏻♨️燒免治雞肉棒(月見)雞肉既質素都有水準,好香既雞肉味,食法一樣咁特別🫶🏻
♨️三文魚籽海膽和牛卷
♨️慢煮雞胸芫荽沙律
♨️燒免治墨魚棒(月見)
♨️燒免治雞肉棒(月見)
雞肉既質素都有水準,好香既雞肉味,食法一樣咁特別🫶🏻
2023-07-04 12 views
講真,香港既日式居酒屋好少做到日本既風味🫕🥘🥗,但系今次我要介紹呢間真系值得一試! 🔥@芫荽豚肉卷///@露筍豚肉卷///豚肉質地鬆軟而多汁,味道濃鬱,每一啖都充滿豐富的肉汁,感覺有驚喜!🔥@雞皮///+@雞全翼///雞皮好嫩滑好認為,雞全翼啖啖肉一條骨都冇! 啱曬懶得拆骨嘅人,味道都唔錯好入味。🔥@三文魚籽海膽和牛卷///呢個配搭即刻有返去日本旅行既味道,味道好有層次。海膽好creamy,三文魚籽粒粒晶瑩通透,鮮甜的海味在嘴裡感覺好幸福。🔥@池魚薄切///切得好薄但系鮮味實在。🔥@令海之幸太卷///外皮看起來晶瑩剔透,而且味道清新,啖啖肉!🔥@蟹甲羅燒///所以我覺得呢個價錢都系值得既。蟹殼裡滿滿的蟹膏,有雜菜和青瓜絲,醬汁香味濃鬱。

🔥@池魚薄切///切得好薄但系鮮味實在。
2023-07-01 29 views
環較為隱蔽的食店多的是,今次與友人走到Foco的 Decree Izakaya by T,也可歸納在內,皆因食廈的位置一不留神就會錯過。然而揀選食物永遠都是痛苦的,看見款式琳瑯滿目,確是難定奪,所以最後都是揀選Tasting Menu。套餐驚喜的地方是可選清酒,而且是一壺的份量。先來些佐酒小食如鱈魚乾及醬油漬牛蒡,邊吃邊喝,真是寫意。不久,明太子蟹肉沙律及季節時令刺身拼盤隨後送到,沙律上舖滿了蟹肉及明太子,清新開胃;刺身則有深海池魚、大拖羅及金目鯛等,每件都是新鮮肥美。A4和牛海膽卷的賣相不俗,有海膽也有和牛,鮮甜味美;而蟹甲羅燒則是鮮甜的化身,塗在多士吃,甚為滿足。來到燒物時間,先是師傅發板的燒雞翼、五花腩及秋葵,燒得香口,恰到好處。主菜是燒吞拿魚下巴,份量十足,旁邊的柚子沙律正好可以中和油膩;最後的是火炙左口魚丼,二人分享是剛好的,最喜歡的就是燒過的左口魚邊,肥美甘香,份口即溶。中環的價位確是不便宜,但勝在地點夠方便,而且酒場的酒類選擇多,喜歡喝酒的朋友定會喜歡的。

$880 (Dinner)
2023-06-30 34 views
🫰🏻海膽魚籽冷稻庭烏冬🫰🏻💓賣相超靚,海膽好新鮮,確實唔差,成個烏冬首先擺得好靚,湯汁既味好有日式風味,同早前去日本食既口味一模一樣,如果覺得太過清,佢前面仲有其他調味可以加,烏冬好滑🫰🏻鯛魚湯🫰🏻💓呢個湯既魚味好濃郁,聽聞日本人經常都會飲,平時比較少飲湯,第一次試就愛上,裡面仲有啲豆腐同菇,又食又飲🫰🏻令海之幸太卷🫰🏻💓哇!呢個令海之幸太卷實在係豪華級數,超大碟,上面放著黑魚籽,都係比較靚既上等食材,每一啖啲慢仲有少少暖暖地,卷物認真好食,下次值得再來👉🏻呢度成間既感覺都好有特式,乾淨衛生,食物質素好好,黎到中環係質素各方面都零舍不同,好食過出面好多🙌🏻🙌🏻
🫰🏻海膽魚籽冷稻庭烏冬🫰🏻
🫰🏻鯛魚湯🫰🏻
🫰🏻令海之幸太卷🫰🏻
2023-06-29 15 views
1️⃣海膽魚籽冷稻庭烏冬烏冬煙靭有咬口,海膽鮮甜,加埋魚子同埋海帶成個烏冬非常之清新!2️⃣日本生蠔每日從日本蠔場經空運運抵港,食材新鮮度十分高。食落都好鮮甜,超級fresh,有煥然一新既感覺。3️⃣池魚薄切深海池魚是高級的刺身材料,入口質感爽脆,味道鮮甜。4️⃣蒜片厚燒牛舌芯牛舌芯既肉質比起其他牛既部位更加軟滑,咬落去口感棉棉地,令人回味無窮。仲要用蒜片厚燒,簡直係perfect match!5️⃣芫荽豚肉卷值得一試!6️⃣露筍豚肉卷香脆可口既露筍quite delicious,豚肉卷用左高質日本豚肉,肉質幼嫩,唔會好老。7️⃣雞皮由生雞皮製成的日本的傳統串燒料理,雞皮串吃起來很有彈性又帶點脆度,so special。8️⃣雞全翼食得好過癮,我一個人都食左3隻😋😋🤤
1️⃣海膽魚籽冷稻庭烏冬
2️⃣日本生蠔
3️⃣池魚薄切
深海池魚是高級的刺身材料,入口質感爽脆,味道鮮甜。

4️⃣蒜片厚燒牛舌芯
5️⃣芫荽豚肉卷
值得一試!

6️⃣露筍豚肉卷

7️⃣雞皮

8️⃣雞全翼
食得好過癮,我一個人都食左3隻😋😋🤤
2023-06-27 14 views
呢度中午麵幾多打工仔黎食,不過裝修幾好,又幾好坐,好有日式居酒屋既感覺。我哋先食日本生蠔,生蠔勁大隻,超級肥,食落好香,海水味唔係好重,但係真係好甜,好飽滿,勁好食!之後就食套餐,呀妹食角切魚生丼,刺身都幾多,有赤身、三文魚、劍魚腩、金目鯛、深海池魚、油甘魚同埋三文魚籽,雖然每個都係切到一粒粒,但係都仲食得出啲刺身嘅新鮮,好鮮味,食到刺身嘅肉質都好好,每一啖都有唔同嘅刺身,口感豐富!我就食令極上魚生丼,呢個仲豐富,有大吞拿魚腩,日本海膽,深海池魚,帆立貝,金目鯛,三文魚,赤蝦,油甘魚,每一款嘅刺身都大大塊,海膽好鮮味,帆立貝亦都好大粒,同樣好新鮮,其他魚嘅刺身肉質都好好,食得出肉質嘅鮮味,赤蝦都係好大隻好彈牙!最後叫多個蒜片厚燒牛舌芯,啲牛脷真係好厚,但係因為係牛脷芯,所以一啲都唔會韌,反而好有咬口,煙煙韌韌咁,燒到焦香,加埋蒜片,更香更惹味呀!