2024-09-04 0 views
係附近嘅太安樓行完,想揾間小店坐低休息下。呢間小店主打和風小食,有主食、咖哩系列、揚物和冷盤小食,小店嚟講都算幾多嘢食~法式清酒煮蜆鮮嫩的蜆肉在帶點甜味的清酒調味下更加美味。好多蜆肉,不會得殼咁揾笨,一殼一肉,而且冇乜沙,清理得幾乾淨。特製雞軟骨貪得意加咗$10試下煙薰味,鹹香撲鼻,坊間比較少有呢個味道,值得一試。香脆可口,同朋友吹住水,好快食晒。最後,叫咗個燒野菜漬物。店主話個醬汁係自家調製,酸甜開胃。野菜有蓮藕、粟米仔同埋蘆筍,好味又健康,冰冰涼涼好清爽。
法式清酒煮蜆

特製雞軟骨

老闆由日本學師回來開了這家小店,以外賣為主,需要即時用餐,小店也能提供用餐位置。日式甜咖哩飯$50咖哩湯底用法式洋蔥湯的做法,炒香洋蔥後,再加入蘋果,水蜜桃和蘿蔔等材料慢火熬製4小時,最後客人下單後再加入咖哩磚煮成,香濃的咖哩滲透着水果香,連素食者都適合。老闆說,這個喱飯沒有額外添加鹽和糖,很適合注重健康的人。雙色親子丼$60親子丼是日式料理很受歡迎之一。鹿巷的雙色親子丼是即叫即做,而且還選用白蛋和日本三大名蛋之一的「蘭王」制做,蛋味更濃郁更絲滑。老闆真的為了品質,寧願花貴價錢買蛋,也要顧客食到最好吃的親子丼。

日式甜咖哩飯$50

老闆說,這個喱飯沒有額外添加鹽和糖,很適合注重健康的人。

雙色親子丼$60

• 日式甜咖哩飯
  • 雙色親子丼
2024-08-13 162 views
早兩日跟同事放工周圍逛吓有咩好食俾我發現到依呢間超隱細角落的小店太富街本身不多人行所以平時路過都難見到竟然這裏存在着一間日系小店🇯🇵店面有很多日式海報相信是店主收集得來風格很獨特!日迷表示大愛🥰還以為去了日本的店鋪因為未到晚間,我哋只是點了幾款小吃填填肚子。🎀雞軟骨這是老闆特意推介的,炸出嚟唔油膩,而且味道香口,落左特製山椒粉,唔辣而且惹味🎀可樂餅(忌廉蟹 & 日本南瓜)蟹味濃,淡淡有咬口,不會食到好粉夠creamy.🎀八爪魚燒餅棒感覺有點似章魚燒,不過是棒的形狀,加上沙律醬和紫菜粉,有創意,唔油膩也好咬口
早兩日跟同事放工

店面有很多日式海報
相信是店主收集得來
風格很獨特!日迷表示大愛🥰
還以為去了日本的店鋪
因為未到晚間,我哋只是點了幾款小吃填填肚子。

🎀雞軟骨

🎀可樂餅(忌廉蟹 & 日本南瓜)
蟹味濃,淡淡有咬口,不會食到好粉
夠creamy.

🎀八爪魚燒餅棒

2024-08-10 147 views
住咗呢頭兩年竟然最近先發現呢間巷弄小店一發現之後一星期食咗三次已成為新飯堂每樣嘢都係幾十蚊 但有日本味性價比驚人蘭王蛋和風牛肉丼 9/10 (限量隱藏menu)好經典嘅日式牛肉丼味道,啲肉有啲煙燻味,好香☺️吉列蠔 9.3/10外脆內軟又多汁,炸物食落好清爽,無油耗味日式甜咖喱牛肉飯 10/10 甜咖喱係我最愛,有種日本人妻煮比我食嘅味道(雖然我未食過?!),咖哩好甜香,我本身係食好少飯嘅人,撈汁勁上癮,爬哂啲飯鯖魚定食 9.5/10 (限量隱藏menu)鯖魚係無骨的!心機嘢!魚肉香甜唔腥。飯底有啲似梅味茶漬飯,酸酸甜甜,啲飯變得神奇開胃,又係食哂。而家隔離有個鋪位可以堂食堂食仲開心 所有唐揚炸物都可以即食今晚決定要食炸雞🍗

住咗呢頭兩年竟然最近先發現呢間巷弄小店
一發現之後一星期食咗三次
已成為新飯堂
每樣嘢都係幾十蚊
但有日本味
性價比驚人

蘭王蛋和風牛肉丼 9/10 (限量隱藏menu)
好經典嘅日式牛肉丼味道,啲肉有啲煙燻味,好香☺️

吉列蠔 9.3/10
外脆內軟又多汁,炸物食落好清爽,無油耗味

日式甜咖喱牛肉飯 10/10

鯖魚定食 9.5/10 (限量隱藏menu)

而家隔離有個鋪位可以堂食
堂食仲開心 所有唐揚炸物都可以即食
今晚決定要食炸雞🍗
  • 日式甜咖哩飯
2024-08-08 202 views
放工好餓,去西灣河日式外賣店🦌鹿巷買飯回家食🍽🍴。餐廳位於小巷,佈置好有日本感覺。店員幾nice,叫我在冷氣堂食區等候,因為食物即刻製作,所以都等咗一陣。🍚和風牛肉飯$50肥牛片軟硬適中,不會太肥,配飯素食幾惹味,份量足夠👍🐙八爪魚燒餅 $25一份有2串,味道幾似章魚丸。🐔雞軟骨 $25炸得脆卜卜好香口。西灣河筲箕灣道48號地下3B號舖#鹿巷 #deeralley #saiwanho #takeaway #japanese #restaurant #food #lunch
放工好餓,去西灣河日式外賣店🦌鹿巷買飯回家食🍽🍴。

🍚和風牛肉飯$50

肥牛片軟硬適中,不會太肥,配飯素食幾惹味,份量足夠👍

🐙八爪魚燒餅 $25

一份有2串,味道幾似章魚丸。

🐔雞軟骨 $25

炸得脆卜卜好香口。

西灣河筲箕灣道48號地下3B號舖

2024-08-08
2024-06-25 265 views
今日OT,跟住仲要去西灣河訓練,訓練前要醫肚,唯有食外賣,行經一間日式小店,門面都幾吸引喎!牆上餐單有咖哩系列、和風系列、串揚系列、揚物系列、和風小食和加配食品,仲有每日限量。我揀咗炒雜菜加配牛肉、兩份三文魚和溏心蛋(共$95),勁足料,好豐富!睇住老闆即切即煮,夠晒新鮮。炒雜菜好新鮮,除咗有大椰菜外,仲有洋蔥、甘荀,炒得爽口,有些胡椒和芝麻香,不油不鹹,健康之選。加配牛肉($15)差不多有六至七大件,抵!炒至迫出油份,食落唔肥膩,整得入味,正!追加三文魚 ($30/2份)好厚身,一片片魚肉,無添加太多調味,食到原有味道。追加溏心蛋($10/隻)流心狀極佳,滑嘟嘟,好有蛋香。
牛肉
三文魚及溏心蛋
2024-06-24
三文魚及溏心蛋
香港人快来这里集合!!尤其是上班或者住在西湾河的宝子们~这是一家外卖店,可以提供1-2人的堂食服务。之前一直觉得外卖店都是快餐🍱式的,但是「鹿巷」的定位真的完全不同。老板是从日本回来的。坐在外面的长桌品尝料理,和老板聊天,都能看到到他眼里的光,感觉出他对料理的热爱🫶所以可想而知口味如何🥹推荐〈日式甜咖喱牛肉饭〉首先分量真的很大,一人食的话真的吃到扶墙出。老板说咖喱里真的一点盐都没有加,所以咖喱味真的很浓郁,酱汁裹满每一粒米饭🍚,真的可以直接光盘行动〈炭烧鸡软骨〉一开始以为是一串一串的,后来才发现有整整一纸碗👍🏼鸡软骨制作完成后,再次用「樱桃木」烟熏,这种果香和烟熏的味道可以渗透进食物里,从而增加质感〈梅子醋慢煮鲭鱼定食〉鲭鱼是用姜和青梅汁腌制而成的,吃起来酸酸甜甜的~老板还在旁边开玩笑说,一般熟客都会问鱼腌制了第几日,腌制的越久越好吃❗️〈蚬肉面鼓汤〉蚬肉很新鲜,汤也只是加了一点盐而已,保留了原本属于海鲜的清甜味,陪着乌冬吃,很爽口
香港人快来这里集合!!尤其是上班或者住在西湾河的宝子们~

推荐

2024-05-13 176 views
鹿巷依家位於西灣河嘅日式外賣小店,店舖裝修好有日本風格,掛滿咗唔同嘅紙燈籠入到舖頭,老闆主動同我哋推介最出名嘅咖喱系列,我哋就點咗咖喱肥牛烏冬同埋咖喱肥牛飯,加咗個小食關東煮。呢間嘅咖喱,味道唔會太過濃烈,係甜甜嘅日式咖喱味,我自己就鍾意咖喱烏冬,有啲似沾麵嘅感覺,每條烏冬都會沾滿咖喱好入味😋😋而關東煮,$10一款,味道比較普通,但係五目福袋都幾好食,呢個價錢嚟講算係唔錯,支持香港小店文化✨👍🏻
鹿巷

2024-04-14
Type of Meal
Dinner
2024-05-08 154 views
鹿巷 (西灣河)位於寧靜小巷的日式外賣小店😊,專做外賣,應該係家庭式經營,啊仔掌廚,媽媽照顧店面落單嘅感覺。.即使我同前面嘅食客order同一款食物,都係獨立處理,⏱️計時並分開煮。💡感受到對食物一絲不苟嘅日本精神。.自家製日式甜咖喱牛肉烏冬$55香甜可口嘅咖喱,調味啱啱好,每一條烏冬都可以沾滿咖喱汁。🐮肥牛的分量比相象多,有一大堆舖滿滿,牛肉味好香而且滑身又唔太肥,很滿足😆。.雙色親子丼(蘭王+白蛋+雞肉)$50健康之選,口味比較清淡,面上的飯素係主要調味嘅來源。雞肉大件厚身加埋滑蛋配飯,三扒兩撥就食完嚕。.如果二選一的話,我會揀甜咖喱牛肉烏冬!
鹿巷 (西灣河)

自家製日式甜咖喱牛肉烏冬$55

雙色親子丼(蘭王+白蛋+雞肉)$50

如果二選一的話,我會揀甜咖喱牛肉烏冬!
2024-04-28 150 views
呢排比較多時間喺西灣河出沒發現原來呢區有唔少小店,選擇多元化咁一定要支持吓啦喺西灣河的橫街有一間極有日本風的日式外賣店「鹿巷」提供多款日式飯、烏冬和多款小吃鋪面雖然不大,但很企理有心思🥰和風牛肉飯加三文魚,牛肉肥瘦適中仲好嫩滑,自家秘製醬汁香濃,配上日本珍珠米再加配三文魚,抵食又好味😋特大炸章魚丸,大大粒新鮮熱辣,咬落鬆脆,裏面還有章魚粒👍北海道芝士,即叫即炸,外層炸到金黃卜卜脆,內裏軟綿綿❤️

呢排比較多時間喺西灣河出沒
發現原來呢區有唔少小店,選擇多元化
咁一定要支持吓啦
喺西灣河的橫街有一間極有日本風的日式外賣店「鹿巷」
提供多款日式飯、烏冬和多款小吃
鋪面雖然不大,但很企理有心思🥰

特大炸章魚丸,大大粒新鮮熱辣,咬落鬆脆,裏面還有章魚粒👍

北海道芝士,即叫即炸,外層炸到金黃卜卜脆,內裏軟綿綿❤️
2024-04-28
Type of Meal
Lunch
2024-04-23 96 views
朋友推介呢間小店 性價比高👏🏻👏🏻日式小店位於西灣河地鐵站 步行約數分鐘。👉🏻👉🏻小店開左4個月門面已經非常有日式餐廳的風味🎌🇯🇵《學生套餐》 凡光顧咖喱或和風系列,一律35$並送飲品🥤😃😃😃關東煮🍢湯底採用日本昆布及木耳花熬製而成,鮮甜美味😋 每款10$日本大根炆到非常軟腍。年糕魚板、魔芋絲、竹輪准山魚卷第一次食,有驚喜!內裏有淮山加魚卷 非常有口感。雙色親子丼 $50🥚採用 蘭王日本蛋+日本白蛋🤩滿滿的飯素加埋內裏的薑粒混和雞扒日本飯很好食啊🤤滿足的一餐。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友推介呢間小店 性價比高👏🏻👏🏻

日式小店位於西灣河地鐵站 步行約數分鐘。

👉🏻👉🏻小店開左4個月

門面已經非常有日式餐廳的風味🎌🇯🇵

《學生套餐》 凡光顧咖喱或和風系列,一律35$

並送飲品🥤😃😃😃

關東煮🍢

湯底採用日本昆布及木耳花熬製而成,鮮甜美味😋 每款10$

日本大根

炆到非常軟腍。

年糕魚板、魔芋絲、竹輪

准山魚卷

第一次食,有驚喜!內裏有淮山加魚卷 非常有

口感。

雙色親子丼 $50

🥚採用 蘭王日本蛋+日本白蛋🤩

滿滿的飯素加埋內裏的薑粒混和雞扒日本飯

很好食啊🤤滿足的一餐。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-06 94 views
店裡有好多日本食店嘅poster, 係有啲年代感嘅裝修,真係好有日本小店feel。主打咖哩,牛肉,茶漬飯,special manual就有雞扒。幾本上都係飯/烏冬加牛肉再睇下有無咖哩汁咁。雖然選擇唔多,但食物其實都唔錯,份量合理。我就叫咗牛肉烏冬同牛肉飯,啲牛肉好過吉x家/Suxxya好多,唔會好肥。兩款上面都有啲飯素,個湯有啲木魚味,味道唔錯,烏冬相當彈牙。希望店主研究多啲菜色啦。而家有啲似好食版吉x家咁。
幾本上都係飯/烏冬加牛肉再睇下有無咖哩汁咁。
雖然選擇唔多,但食物其實都唔錯,份量合理。
牛肉飯/牛肉烏冬

希望店主研究多啲菜色啦。而家有啲似好食版吉x家咁。
2024-04-02 68 views
西灣河有間日式外賣小店,位置就在巴士站後轉角位,店外掛滿不同顏色的日式燈籠,店內貼滿日式海報及日式飾物主食有和風及咖哩系列,最後選擇了和風系列的 [ 茶漬飯 $36 ] 滿滿飯素灑在米飯上,把熱辣辣的湯汁倒入飯內,米飯慢慢吸引湯汁,中間有大大粒酸梅,伴飯一同食更美味[ 特大炸章魚丸 $15/3粒 ] 一啖都食唔哂,外層香脆內𥚃軟熟,口感鬆脆美味,食三粒真係唔夠喉即叫即整,熱辣辣一碗份量多又滿滿的 [ 雞軟骨 $20 ] 粒粒細細粒有肉有軟骨,食落口感惹味有咬口有幾款不同材料任你選擇 $10/款 [ S級 関東煮 ] 最後配料選擇了玉子、准山魚卷、五目福袋、魔芋絲,湯底清甜好飲,煮到好入味,福袋餡料滿滿

2024-03-31
2024-03-20 99 views
西灣河精緻日式外賣店,店舖雖然細小,但係佢嘅裝修充滿着日本風,有一種感覺自己好似身處日本咁😳店舖嘅嘢食全部即叫即整,價錢非常親民,所以我哋就決定試吓🤭⭐️八爪魚燒餅棒🐙✨燒餅棒入邊有粒粒嘅八爪魚🐙食落口好似食緊大阪燒咁樣,加埋海苔同埋沙律醬,呢個配搭真係冇得輸🤤⭐️特大炸章魚丸✨大大粒嘅章魚丸,咬鬆脆,識落口完全唔會有一種好厚粉嘅感覺,味道非常好食🤩⭐️忌廉粟米可樂餅🌽✨可樂餅外皮卜卜脆,餡內嘅粟米忌廉香滑濃郁,食完一件之後,真係會忍唔住想再食多一件😋⭐️關東煮🍢✨芋絲,蘿蔔,大根,玉子,福袋🍥煮得非常入味, 湯底味道清甜,蘿蔔完全冇渣,食完之後再飲埋啲湯,感覺非常滿足😍

⭐️八爪魚燒餅棒🐙

⭐️特大炸章魚丸

⭐️忌廉粟米可樂餅🌽

⭐️關東煮🍢

2024-03-17 86 views
非常推薦呢一間小店,用心製作,價錢又平,唔可以剩係得我知道😁😁😁位置不算繁忙鬧市,但裝修佈置滿滿日本風,幾特別餐牌食物選擇唔算多,主要有飯、烏冬、關東煮,同埋一啲炸物喺餐牌上見到親子丼「即叫即製」呢四隻字,相當吸引日式甜咖喱牛肉飯賣相精緻,牛肉份量亦非常多咖喱甜甜地,冇乜辛辣感覺,餸飯一流超級推薦佢哋嘅親子丼,雞肉份量好多,而且肉質唔會太鞋,除咗雞蛋之外,仲有洋蔥、飯素等等,令到每一啖飯有濕潤感覺之餘,口感味道層次都好豐富,好好食!估唔到小店咁高水準,咁梗係要大力支持啦

位置不算繁忙鬧市,但裝修佈置滿滿日本風,幾特別

餐牌食物選擇唔算多,主要有飯、烏冬、關東煮,同埋一啲炸物
喺餐牌上見到親子丼
「即叫即製」呢四隻字,相當吸引

日式甜咖喱牛肉飯
賣相精緻,牛肉份量亦非常多
咖喱甜甜地,冇乜辛辣感覺,餸飯一流