2010-09-14 21 views
叫左四樣野,香茅豬扒:味道唔錯,夠"林",大碟火車頭:湯好飲,河粉夠滑,只係粒牛丸內有舊"牛骨"。三越(併盤):庶蝦 ~ 唔掂當,個蝦膠好"銀"似食香口膠咁,無乜味 越南春卷 ~ 炸得好硬身,味道都係靠個酸甜醬 蒸粉卷 ~ 無乜味,味道都係靠個醋清酒煮蜆:D 蜆完全無味,但又唔見話落左個湯度,好奇怪,下面有一大堆似薯粉既野,但好似未煮透,重係好硬身。由於叫夠 $180 ,會送一個小食,所以叫左青木瓜雞絲沙律:完全唔掂,青木瓜太少,椰菜絲反而多,重要係好硬身果 D 部份,咬落好 "鞋"口,呢碟野,食左頭果啖就唔要啦總括離講覺得麻麻
叫左四樣野,
香茅豬扒:味道唔錯,夠"林",大碟
火車頭:湯好飲,河粉夠滑,只係粒牛丸內有舊"牛骨"。
越南春卷 ~ 炸得好硬身,味道都係靠個酸甜醬
蒸粉卷 ~ 無乜味,味道都係靠個醋
由於叫夠 $180 ,會送一個小食,所以叫左

總括離講覺得麻麻
2010-09-13
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
2010-09-07 16 views
德福D食肆普遍都算收得早~嚐越算係一間收得幾夜O既食肆~收11點~平時DINNER時間門口一定堆滿人~今晚9點50分去到~門口無人~連入面都得返3,4檯~我問個STAFF係咪收11點~佢話係~不過10點15 LAST ORDER~見重有差唔多半個鐘~決定入去食~~~!最鍾意呢度每次比O既水都係熱水/暖水~~飲完個人暖晒~好舒服~好快揀左幾樣野~ 嫰湯野菜窩~唔記得個名係咪咁~但係真係必食之選!!!個湯好好飲~又唔油~而且有唔同O既菜~非常健康~~~次次我都飲晒D湯~!!!酥炸魚頭金邊煲又係必食之選!!!魚頭好多~亦都好脆~金邊粉撈辣醬食~好野味~!!!菠蘿炒飯次次黎親都會見到好多人叫~但自己一直都未試過~見今次多人食~ORDER左一個~份量好足~都唔錯~~~不過無想像中咁好食~HA~南越扎肉炒粉絲呢個係新菜式~粉C都彈牙~肉碎好多~~~都唔錯~炸春卷好夠脆~但略嫌油左少少~~~柚子白雲鳳爪食夠150蚊可以加一蚊換O既白雲鳳爪~~~1蚊食到呢個QUALITY~抵~!!!!
德福D食肆普遍都算收得早~
嚐越算係一間收得幾夜O既食肆~
收11點~
平時DINNER時間門口一定堆滿人~
今晚9點50分去到~
門口無人~連入面都得返3,4檯~
我問個STAFF係咪收11點~佢話係~
不過10點15 LAST ORDER~
見重有差唔多半個鐘~
決定入去食~~~!
最鍾意呢度每次比O既水都係熱水/暖水~~
飲完個人暖晒~好舒服~
好快揀左幾樣野~
嫰湯野菜窩~
唔記得個名係咪咁~
但係真係必食之選!!!
個湯好好飲~又唔油~而且有唔同O既菜~非常健康~~~
次次我都飲晒D湯~!!!
酥炸魚頭金邊煲
又係必食之選!!!
魚頭好多~亦都好脆~
金邊粉撈辣醬食~好野味~!!!
菠蘿炒飯
次次黎親都會見到好多人叫~
但自己一直都未試過~
見今次多人食~ORDER左一個~
份量好足~
都唔錯~~~
不過無想像中咁好食~HA~
呢個係新菜式~
粉C都彈牙~肉碎好多~~~
都唔錯~
炸春卷
好夠脆~但略嫌油左少少~~~
柚子白雲鳳爪
食夠150蚊可以加一蚊換O既白雲鳳爪~~~
1蚊食到呢個QUALITY~抵~!!!!

加1蚊的柚子白雲鳳爪
炸春卷
嫰湯野菜窩~必食之選~
酥炸魚頭金邊煲~必食之選~
2010-09-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
加1蚊的柚子白雲鳳爪
炸春卷
嫰湯野菜窩~必食之選~
酥炸魚頭金邊煲~必食之選~
  • 嫰湯野菜窩
  • 酥炸魚頭金邊煲
2010-08-13 1 views
今日約咗個friend 响九龍灣,襯呢個機會就去搵食搵食! 發覺原來德褔商場五樓有間“嚐越”既越南菜,就入去試試我叫了個鮮黃牛脊湯檬餐 + 青檸梳打,牛脊肉味道真係非常唔錯,同肥牛唔同,瘦得嚟無肥肉,食落又唔鞋,而d湯檬就好有越南風味... 個friend仲話,呢到除咗食物味道ok外,餐廳環境仲好舒服,可以再來嫁!
今日約咗個friend 响九龍灣,襯呢個機會就去搵食搵食!

發覺原來德褔商場五樓有間“嚐越”既越南菜,就入去試試

2010-08-13
$32 (Tea)
  • 鮮黃牛脊湯檬
2010-07-30 9 views
又到午餐時間,今日同同事行咗去"嚐越"食嘢...我哋四個人,各自叫了個Set Lunch...我叫咗個豬扒水晶湯粉餐,包括有豬扒水晶湯粉 + 小食 + 飲品豬扒水晶湯粉足料,豬扒都幾淋同香,口感唔錯,而水晶粉就幾爽滑...小食既越南春卷就炸得幾脆同香口,饀料都幾好味...總括,味道唔錯...
又到午餐時間,今日同同事行咗去"嚐越"食嘢...

我哋四個人,各自叫了個Set Lunch...

小食既越南春卷就炸得幾脆同香口,饀料都幾好味...

總括,味道唔錯...

2010-07-30
$55 (Lunch)
2010-07-24
一諗起食越南菜,我必然的選擇就係撈檬~今次同友人的下午茶,我叫了香茅豬扒撈檬同青檸梳打,豬扒既味道好味,檬粉就非常有越南既風味...友人就叫了牛脊湯金邊粉,佢話d牛脊肉好正,湯好鮮甜...還有,我覺得呢處是一個聊天的好地方,我會再來...
一諗起食越南菜,我必然的選擇就係撈檬~

友人就叫了牛脊湯金邊粉,佢話d牛脊肉好正,湯好鮮甜...

還有,我覺得呢處是一個聊天的好地方,我會再來...

2010-07-24
$25 (Tea)
2010-07-24
响睇戲前,我同朋友試了九龍灣德福商場嚐越...我哋食咗幾樣嘢食~分別係軟殼蟹沙律、咖哩海鮮椰皇焗飯、火車頭同越式小食拼盤~軟殼蟹沙律,味道唔錯,軟殼蟹炸得非脆口,又有蟹味,蝦片加上沙律好食...咖哩海鮮椰皇焗飯,幾有特色,焗飯濃味,不過份量較少~火車頭,份量就夠,河粉同牛丸d配料都幾襯,好食...越式小食拼盤有炸春卷、蔗蝦、蒸粉皮,炸春卷皮薄同炸得幾香口,蔗蝦就幾鮮,炸得唔錯,味道可口;蒸粉皮就幾香滑...整體而言,是一餐好食的晚餐....
响睇戲前,我同朋友試了九龍灣德福商場嚐越...

咖哩海鮮椰皇焗飯,幾有特色,焗飯濃味,不過份量較少~
火車頭,份量就夠,河粉同牛丸d配料都幾襯,好食...

整體而言,是一餐好食的晚餐....

2010-07-23
$100 (Dinner)
2010-07-22 7 views
第一次寫評,唔知寫成點呢~~~中午同兩個同事唔知去邊食LUNCH時,就行咗間越南餐廳嚐越試下~ 好彩早到,入到去都幾爆下...我選擇咗個豬扒凍朦粉~呢度豬扒食落夠淋,再加上魚露,味道非突顯,好味~我d同事就試咗扎肉湯金邊同豬扒飯,佢哋話嘢食都唔錯~仲有環境都ok,坐得都幾舒服,正常情況下我哋會再去~
第一次寫評,唔知寫成點呢~~~

好彩早到,入到去都幾爆下...

我d同事就試咗扎肉湯金邊同豬扒飯,佢哋話嘢食都唔錯~

仲有環境都ok,坐得都幾舒服,正常情況下我哋會再去~

2010-07-22
$45 (Lunch)
2010-07-09 6 views
越點o左越式拼盤, 咖哩牛腩, 炒通菜, 雞絲湯水晶粉, 春卷撈檬, 白飲兩碗, 仲有叫夠$180加$1可以點o既小菜, 木瓜雞絲沙律.個拼盤o既粉皮包個皮同涵幾新鮮, 個春卷幾脆, 但蔗蝦條蔗好大條, 切細o的會易入口o的, 個生菜包o的菜好新鮮.咖哩牛腩唔辣, 好重椰汁味, 相對o的咖哩味少o左, 可能係越南咖哩o既特色, 但我就唔鍾意咁勁椰汁味o既咖哩.個通菜非常咸, 所以要跟個飯, 不過都有o的類似咸魚蝦醬o既香味, 但真係非常之咸.雞絲水晶粉個湯好濃雞味, o的水晶粉唔會太o霖, 同索o左o的雞湯,o的雞好新鮮, 無雪味, 但有少少腥味, 不過都幾好.春卷撈檬個春卷有o的, 但好脆,o的檬粉幾彈牙,o的撈汁 撈檬o既靈魂青瓜絲同蘿蔔絲得好少, 失望.青木瓜雞絲沙律o既青木瓜好新鮮, 好爽脆.服務方面都ok,環境ok,有輕音樂,因為係平日,又無波睇,唔使等位.

夠$180加$1可以點o既小菜, 木瓜雞絲沙律.

個通菜非常咸, 所以要跟個飯
, 不過都有o的類似咸魚蝦醬o既香味, 但真係非常之咸.

青木瓜雞絲沙律o既青木瓜好新鮮, 好爽脆.

2010-07-05
$94 (Dinner)
  • 青木瓜雞絲沙律 雞絲湯水晶粉
2010-06-30 4 views
大蝦柚子沙律: d蝦好爽, 不過冇挑蝦腸. 柚子好清甜, d菜都好新鮮.脆脆飯: 好脆! 但上面的醬食唔出係咩野. 野菌黑椒牛柳粒: 肉質好淋, 好有肉味. 但個汁比較鹹而且多油南越扎肉炒粉絲: 炒得好乾身, 唔油膩.

脆脆飯: 好脆! 但上面的醬食唔出係咩野

南越扎肉炒粉絲: 炒得好乾身, 唔油膩.

脆脆飯
大蝦柚子沙律
野菌黑椒牛柳粒
2010-06-28
$110 (Dinner)
脆脆飯
大蝦柚子沙律
野菌黑椒牛柳粒
2010-05-30
當晚揀咗哩一個 “滙豐” 套餐真係唔記得D餸名, 只肯定食過D嘜!!串燒 = 選咗牛同雞各兩串, 都幾香口 OK素湯 = 幾多豆類瓜類食物, 湯一般海鮮 = 有豆有瓜有魚有蝦有鮮魷有帶子, 好似有D馬拉盞, 都幾野味湯粉 = 可能我哋等咗一陣至食, 粉有少許發漲 大頭蝦 = 蒜茸大頭蝦, 大隻且有蝦膏, 蝦肉都有質感; 但燒焦了一點!! 甜品 = 蕉葉椰香甜米卷, 對我囄講好甜; 個friend 就食哂!!我哋用一蚊加咗一個餸 = 香脆爆飯, D肉 OK其實一直食哩餐飯食得幾開心, 有說有笑, 有講有傾!!直至……個侍應突然拿張單過囄, 又唔出聲一直响度企!! 我見到個friend臉色大變, 我都心知不妙; 只好說我無滙豐咭……佢先至緩緩地攞張咭出囄埋單!!講真….一般的食物一般的價錢, 但咁嘅 service; 真係可以 bye bye!!!
當晚揀咗哩一個 “滙豐” 套餐
真係唔記得D餸名, 只肯定食過D嘜!!

串燒 = 選咗牛同雞各兩串, 都幾香口 OK
素湯 = 幾多豆類瓜類食物, 湯一般
湯粉 = 可能我哋等咗一陣至食, 粉有少許發漲

我哋用一蚊加咗一個餸 = 香脆爆飯, D肉 OK

其實一直食哩餐飯食得幾開心, 有說有笑, 有講有傾!!
直至……個侍應突然拿張單過囄, 又唔出聲一直响度企!!

佢先至緩緩地攞張咭出囄埋單!!

串燒 + 香脆爆飯
大頭蝦
2010-05-25
$160 (Dinner)
2010-05-16
lunch 又係食sandwich,所以四點幾放工就去tea一tea。想食一碗熱騰騰嘅粉,所以都係去嚐越。今次要了扎肉湯金邊粉 + 青檸soda ($25)。落單不到五分鐘就有得食,真係好快。隨湯粉附上青檸、辣椒同香葉。一併加晒落去香好多。有四片扎肉,厚度適中,不會太薄。金邊粉有少許韌度,不碎不削。份量也足,食完都幾飽。服務不錯,有幾個後生嘅男侍應好有禮貌。
想食一碗熱騰騰嘅粉,所以都係去嚐越。
今次要了扎肉湯金邊粉 + 青檸soda ($25)。
落單不到五分鐘就有得食,真係好快。
隨湯粉附上青檸、辣椒同香葉。一併加晒落去香好多。
有四片扎肉,厚度適中,不會太薄。
金邊粉有少許韌度,不碎不削。
份量也足,食完都幾飽。
服務不錯,有幾個後生嘅男侍應好有禮貌。
$28 (Tea)
2010-04-17 7 views
是夜晚餐!好久無食越南嘢,所以試下!發覺原來這度食滿$180加$1可以指定食物一份,$350就兩份!兩個人叫在d相咁多!豬手檬粉,太少豬手又無咩肉,肥在d香茅豬扒,煎得ok,值得再食拼盤少d油好d!加$1元的東西,我都唔記得叫咩名!但幾好食總括都有啲ok!
是夜晚餐!好久無食越南嘢,所以試下!

兩個人叫在d相咁多!

豬手檬粉,太少豬手又無咩肉,肥在d

香茅豬扒,煎得ok,值得再食

拼盤少d油好d!

加$1元的東西,我都唔記得叫咩名!但幾好食

總括都有啲ok!
豬手檬粉,太少豬手
香茅豬扒,煎得ok
食滿$180元加$1元
越式拼盤(三越)
無冰奶茶,有d怪但有ok
2010-04-16
$125 (Dinner)
香茅豬扒,煎得ok
食滿$180元加$1元
無冰奶茶,有d怪但有ok
  • 香茅豬扒
2010-01-21 28 views
I went to Deli Viet with my husband and friends from Hong Kong in my recent trip to Hong Kong. Deli Viet offers sizzling, fresh traditional Vietnamese food to a mixed crowd of Chinese style Vietnamese food. The decoration of the restaurant is simple and bright and lets the food speak for itself. The atmosphere is bustling and breezyRecommended: Spring roll, Curry Crabs, Vietnamese stewed Ox Tail 牛尾煲, pineapple sweet and sour chicken feet 波蘿白雲鳳爪 (in white color)I will definitely be there again in

I will definitely be there again in my next trip to Hong Kong!
2010-01-11 1 views
10年1月3日(星期日)下午,是日女友的大學同學出嫁,中午要去觀禮而晚上要出席婚宴,就趁下午這個空檔和女友相聚,順道去買新玩具。買完玩具,女友覺得肚餓而我還未吃過午飯,於是去找地方吃點東西。上到德福廣場第二期5樓,走廊右邊是「翡翠拉麵」而左邊是「嚐越」,兩者之間我們選擇了後者。正值下午茶時間,我們各自點了一個茶餐。女友點的是酸湯雞絲水晶粉,酸湯的主要材料相信是蕃茄,但蕃茄的鮮甜味多過酸味,所以湯底清甜卻不太酸,反而味道有點像冬蔭功;雞絲尚可且份量不少,水晶粉亦即是紅薯粉,晶瑩滑溜;餐飲好像是芒果凍飲,我試了一口,應該是用濃縮果汁開的,味道不會很差。我點的是黃牛脊湯金邊粉,牛肉祇得三、四片,肉質不韌卻略嫌份量較少,金邊粉夠爽口,湯底尚算清甜,不過味道較淡不夠濃;因為想不到喝甚麼餐飲,就依舊叫了熱咖啡,但意想不到的好喝,沒有苦澀味而且口感香濃幼滑,意外收鑊。另外我們還點了蒜香牛油雞翼(兩隻),因為牛油雞翼是女友去越南餐廳必點的食物,驚喜的是這裡是用雞全翼,炸得香脆不過火,雖然吃不到有牛油味,但仍有很濃的蒜香,雞肉嫩滑且沒有雪味,真的不錯。回家上OR才得知這個集團的幾間分店皆是喊面多於笑面,
回家上OR才得知這個集團的幾間分店皆是喊面多於笑面,約略看過大多是因為服務欠佳所致。就今次經歷而言,無疑服務上是有改善的空間和人手欠缺是不爭的時實,但若論食物質素則是在OK之上,不過仍未足以給予笑面。

餐飲:熱咖啡 & 芒果凍飲
酸湯雞絲水晶粉
蒜香牛油雞翼(兩隻)
黃牛脊湯金邊粉
2010-01-03
$45 (Tea)
蒜香牛油雞翼(兩隻)
2010-01-10 1 views
好耐冇番過黎HK. 星期五晚有個朋友帶左我同我老公(洋人)去食嚐越. 好多人話墨爾本d越南野好正宗. 所以我地冇咩特別期望. o個晚我朋友ORDER左個二人套餐加牛尾煲. 個牛尾煲都幾正. 我地食左蒜蓉包同D咖哩蟹, 真係幾好味. 我老公仲要ORDER多一客蒜蓉包撈埋D汁. 我地兩個都推薦呢間野. 上菜又快. 價錢又合理.. 如果去記得ORDER個春卷. 真係好好食下次我地返黎HK一定會再黎

下次我地返黎HK一定會再黎
2010-01-08