2013-06-15 151 views
越式菜 離不開火車頭 牛肉麵 咖喱 馬拉盞今次點的菜有兩樣 一是咖喱魚咖喱是很辣 絶對不是日式咖喱那種是泰國咖喱那種味 因為有很重的香茅味就像平時飲冬蔭功那種味 對香茅味抗拒者(如我)真的要諗清楚另外點的是馬拉盞豬仔骨 馬拉盞的味不夠 有點失望反而有很濃的酥炸感 感覺很油膩 吃了幾舊感覺已經飽飽滯滯最怪是豬仔骨來了 吃了差不多半碟 個咖喱魚先來服務及環境中規中矩
越式菜 離不開火車頭 牛肉麵 咖喱 馬拉盞
反而有很濃的酥炸感 感覺很油膩 吃了幾舊感覺已經飽飽滯滯
最怪是豬仔骨來了 吃了差不多半碟 個咖喱魚先來
服務及環境中規中矩
2013-05-25
$100 (Dinner)
2013-06-13 101 views
這晚是平日大約7點幾, 門外已一堆人在排隊.二人檯等了15分鐘便有位, 但侍應事先聲明一小時後交檯, 倒也沒問題, 坐下便點了以下招牌菜:"春卷" - 有兩條,炸得很脆口, 另送2塊生菜, 都算OK."蒸粉包" - 得兩細舊, 一咬落去即賴野, 餡料得1毫子size咁多."香茅豬朳撈檬" - 塊豬朳size standard, 但唔夠香茅, d肉仲要係實又冇味."牛背肉湯粉" - 話係招牌菜, 但肉得兩片, 肉地連雪藏肥牛都不如.總括:價錢一般, 份量太小.
這晚是平日大約7點幾, 門外已一堆人在排隊.

坐下便點了以下招牌菜:

總括:

價錢一般, 份量太小.
2013-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2013-05-02 113 views
同個好朋友喺淘大睇完戲, 行左過黎德福, 行左陣街肚餓, 要醫肚啦~!好朋友知道我都幾鍾意食越南嘢, 雖然上個禮拜食過越南嘢, 今個禮拜再encore越南嘢, 不過今次就係「嚐越」啦~~間鋪裝修過, 比以前光猛左, 又fresh左, 我同朋友入去嗰陣差唔多到兩點半(不過, 我哋喺門口見到兩點半開始有下午茶, 本住「下午茶平啲喎」嘅心態就入去坐底啦~!點知入到去,俾左個lunch嘅餐牌俾我哋喎...我開聲問佢拎個下午茶餐牌, 佢居然話未到下午茶時間喎, 我哋同佢理論話兩點半下午茶嘛....佢話今日係星期日, 下午茶係三點至開始。但係你出面個牌明明寫住兩點半有下午茶架喎....我哋商量過後, 橫掂入左黎, 坐低左, 咁就照叫lunch啦....(最衰格係我哋諗好哂食乜, 有個狀似高級嘅侍應居然同我講, 話佢哋見而家都唔係咁多客, 可以提早少少叫下午茶啦....)心入面有十二萬個唔滿意啦.....「係咪玩嘢啊???諗好哂食乜至話可以叫下午茶!?」算數, 既然我哋諗左lunch餐牌上嘅食物, 照叫啦~!頭盤有個柚子沙律, 太少柚子, 太多蔥, 冇乜蒜片....同埋好似細碟左啲, 唔係幾食到有柚

間鋪裝修過, 比以前光猛左, 又fresh左,

點知入到去,俾左個lunch嘅餐牌俾我哋喎

但係你出面個牌明明寫住兩點半有下午茶架喎....

心入面有十二萬個唔滿意啦.....
「係咪玩嘢啊???諗好哂食乜至話可以叫下午茶!?」

算數, 既然我哋諗左lunch餐牌上嘅食物, 照叫啦~!
頭盤有個柚子沙律, 太少柚子, 太多蔥, 冇乜蒜片....同埋好似細碟左啲, 唔係幾食到有柚子味。
我揀左個香茅豬扒雞絲粉絲, 個豬扒幾好食, 個樣唔係好油, 仲以為佢會好韌, 好「黏牙」, 但出奇地鬆軟~~
個扒只有一舊骨「能住」, 佢剪埋俾我哋, 算係啖啖肉嘅豬扒

至於個粉絲就....
其實除左佢係灰黑色之外, (開頭以為係個湯灰黑色, 夾起至知原來係啲粉絲本身灰黑色), 冇乜特別...只係比平日我哋食嘅粉絲粗少少, 似食粉多啲....
btw, 個湯底有啲咸...

朋友叫左呢個.....
「牛柳粒炒紅飯」

呢個牛柳粒炒紅飯, 同我之前嗰篇寫越南嘢嘅食評入面嘅「牛柳粒炒紅飯」就差好遠啦....
1) 炒紅飯唔夠紅, 啲茄汁唔夠, 有啲乾身(本人唔係咁喜愛咁乾身...), 望落似蛋炒飯多過似炒紅飯。
2) 牛柳粒好大陣「美極」嘅味道, 一聞, 一食落就知用大量「美極」醃嘅....
3) 啲牛柳粒好細粒, 食落冇咁有口感。

唯一可以讚嘅就係...
牛柳粒唔韌, 尚算鬆軟。

輪到餐飲啦~~~
我同朋友都叫左呢個: 熱咸檸水
不過不失啦, 如果連呢杯嘢都唔好飲, 咁就真係冇下次架了。

Other Info. : 德福呢間「嚐越」, 已經幫襯左幾次架了, 以後都叫做幾好,有時都覺得佢哋整啲嘢食有驚喜嘅, 不過今次嘅經驗就真係麻麻了。 (尤其是服務態度, 搞清楚啲下午茶, lunch時間至得架!!) 有彈就當然會有讚啦, 呢間德福分店新裝修, 裝修過後, 門面光鮮左, 用左白色黎做主色, 感覺好fresh, 唔會有拒人於千里之外嘅感覺, 如果我係一個未入過去嘅客人,見到咁光猛嘅裝修, 都會好願意入去坐下~~ 唔似以前, 以前用啡色黎做主色, 雖然有越南色彩, 風格, 但入到去有時會好眼訓...
2013-04-21
2013-03-21 51 views
選擇這裡的下午茶,比較悠閒,不用等位置!來這裡吃越南菜,這裡算是表表者,很合我的胃口,特別是夏日現在到處到加價啦,這裡也不例外,所以下午茶的小吃特別貴,還說是特價呢!喜歡這裡熱熱的湯飯/湯粉,飽飽之外,也是健康之選!鮮甜的湯底特別吸引我!
選擇這裡的下午茶,比較悠閒,不用等位置!
來這裡吃越南菜,這裡算是表表者,很合我的胃口,特別是夏日
喜歡這裡熱熱的湯飯/湯粉,飽飽之外,也是健康之選!
鮮甜的湯底特別吸引我!
Other Info. : 還是以前的裝修好看!
2013-03-16
2013-01-21 43 views
是夜,經過了一天工作,再於九龍灣展貿打了三小時保齡球,終於來到了德福晚飯。本來想食上海菜,可是九時許還要等位實在不能接受,因此最後選擇了立即埋位的嚐越一行五人埋位即點了一個二人餐,另加半打串燒、菠蘿海鮮炒飯及牛油香蒜焗大頭蝦。順帶一提它們的水是很重檸檬味的,同事都說很像很開胃似的。這餐廳是很矛盾的,串燒最少三串起,但又不能夠豬、牛、雞各一串,要點雙數,其實即最少要點四串…由於二人餐內亦有四串串燒,因此我們共消滅10串。串燒不會overlook,不太乾,且肉質也能保持,而沙爹汁濃濃的厚厚的又有花生味,讚黃金酥炸軟殼蟹,蟹殼是軟的,又有少許肉地,可是太鹹了,幸好每人一件已清碟,否則不知要喝多少的水呢。馬拉盞炒什菜,沒什特色啊,而且可能是餐的關係,份量好像有點少特色雞絲湯粉絲2碗,粉絲是灰黑色的,很有咬感,但不知道特色在哪,還是那一句,湯太鹹。菠蘿海鮮炒飯夠料,最鍾意它多菠蘿。牛油香蒜焗大頭蝦是驚喜的,因為蝦肉很彈牙,而且牛油蒜香味濃,令人一再回味。甜品是千層椰汁糕,不太甜不會膩,而且可能真的是老了的關係,基本上都不會太愛吃過份味濃的,因此,這個糕是佳品。是夜5人約$700的消費,可以接受了

菠蘿海鮮炒飯夠料,最鍾意它多菠蘿。

是夜5人約$700的消費,可以接受了。但如要吃越南菜,這裡就真的不會是首選,可能現在流行fusion,因此無論它的菜色、做法或是味道,也不是正宗越菜,反而有點泰菜的風味。
$140 (Dinner)
住左九龍灣咁耐,都知道德福冇乜好食。。不過當晚費時行,就入左嚐越喇。等左冇耐就有位,但是帶位經理哥哥(?)態度麻麻,好似做到好忙咁。算!點野食。我地有四個人,但其中兩個唔太肚餓,叫左四樣:1. 菠蘿柚子蝦沙律2. 欖菜蝦海鮮炒飯3. 扎肉檬4. 蝦米卷等左一陣先有野食,但係分量偏少。檬粉、米卷、炒飯味道正常。沙律幾有特色,見到好似好多擡都有叫。D菠蘿幾甜,感覺冇浸鹽水/糖水。D蝦隻隻都有條長長既黑腸服務員好似個個都做到好晦氣,叫人添水都黑面?!埋單要三百元。覺得唔值呢個價!叫埋不過德福食野閒閒地都要咁既價錢,但係食物質素實在麻麻。。。食完返屋企爸爸居然喊肚餓。。。係海港城食過另一間越南菜都係差唔多價錢+超飽+好好味!海港城wor!!!! 呢度德福咋嘛。。。呢間唔會再黎。。。

算!點野食。

我地有四個人,但其中兩個唔太肚餓,叫左四樣:
1. 菠蘿柚子蝦沙律
2. 欖菜蝦海鮮炒飯
3. 扎肉檬
4. 蝦米卷
等左一陣先有野食,但係分量偏少。

檬粉、米卷、炒飯味道正常。
D蝦隻隻都有條長長既黑腸

服務員好似個個都做到好晦氣,叫人添水都黑面?!

2013-01-01
$75 (Dinner)
2012-12-11 29 views
星期日晚去九龍灣會康康,四周圍都是人,每間餐廳門口都有人等位,唯獨這間不用等,於是入內在近門口位坐下。套餐只有2人和4人,我們唯有散叫了以下菜。沙爹牛肉串燒 – 牛肉切成一件過長型,比正常大粒型要闊已是失敗,因客人要用牙力才分扯開件牛肉,否則要成件入口嘴饞,牛肉用過多鬆肉粉醃,沒有牛肉味,如果不點大量沙爹醬蓋過鬆肉粉味是很難入口。蒜香炒雜菜 – 最普通的一個炒菜,蒜香稱不上,這個菜似一人份量,$58是相當貴。香茅豬扒湯粉 – 豬扒不鬆味不香無驚喜,普通家庭煎出來的豬扒還要香,湯底清,我還是喜歡泰式湯底;唯一好是粉滑但份量少。南乳吊燒雞半隻 –雞剛熟,骨處沒有血水,肉亦沒有過老,皮脆,但吃到厚肉的雞件有少許雪雞味,康康和焯焯吃不出,因他們點大量南乳醬汁,那碟跟燒雞的醬又真是好味,比一般的南乳醬甜些,成件雞佈滿醬汁也不覺鹹。欖菜肉鬆海鮮炒飯 – 海鮮只見蝦,用來炒飯來說蝦是大隻些,欖菜切成不平均,有些很大條又較硬,除此外,炒飯炒至粒粒分開,鹹味適中。除了太差的沙爹牛肉外,不苛求的話,其餘都免強可接受,但當考慮到這個價錢吃這些食物就不值,尤其是那碟雜菜,所以很難會再回頭幫襯。
不值$58

2012-12-09
$130 (Dinner)
2012-09-22
一個人回公司前身處在德福二期,真係無乜選擇。搵來搵去,最後去嚐越食個叫左咖哩牛腩湯金邊粉及芝麻籽青檸梳打,原本都無想過這個咖哩湯粉會夠味, 估唔到比我預期中更香辣非常味道, 而且牛腩炆得夠淋身, 總算合我口味.至於個特飲芝麻籽青檸梳打味道酸酸甜甜又唔會太甜
一個人回公司前身處在德福二期,真係無乜選擇。

搵來搵去,最後去嚐越食個

叫左咖哩牛腩湯金邊粉及芝麻籽青檸梳打,

至於個特飲芝麻籽青檸梳打味道酸酸甜甜又唔會太甜
2012-07-23
$40 (Lunch)
2012-09-08 15 views
好耐冇打食評今次打返主要係為左個「嫩菜湯麪」$30就係咁, 得一條生菜唔知點解當時冇問下係咪真係得一條菜但就覺得好唔抵朋友叫既豬扒麪都一般粉包,,, $28 兩小舊 ><冇下次...P.S. 感覺係對面既拉麪小籠包既客多得滯先會流D人去呢間...
好耐冇打食評
今次打返
主要係為左個「嫩菜湯麪」$30
就係咁, 得一條生菜
唔知點解當時冇問下係咪真係得一條菜
但就覺得好唔抵

朋友叫既豬扒麪都一般

粉包,,, $28 兩小舊 ><

冇下次...

2012-09-05 12 views
有次經過見到已經好想試, 黎開呢頭當然唔放過!!!全日既第一餐, 瘋狂肚餓, 叫左個下午茶餐牛脊肉湯檬 + 蘋果梳打個湯夠濃味, 牛肉唔鞋好淋, 食得出係靚既位置, 而且檬粉同一般食開既唔同, 呢度唔係透明色, 係白色, 就咁望有d 似米粉, 但食落好滑又有d 煙韌,, 似金邊粉同粉絲之間既質感, 勁like 呢隻檬粉ar, 唔知出面有無得買呢...呵呵另外叫左個豬扒蒜蓉包大家share 食, 豬扒完全唔越式同普通茶餐廳無乜分別, 有d仲好食過佢... 個蒜蓉包還可以, 但唔夠熱辣辣!!!!!!差d 講漏左杯蘋果梳打, 無諗過又幾好味, 隻蘋果味唔會假, 最怕有d飲落去勁似食緊某d糖咁....仲要好解渴tim環境舒適, 某d擺設都幾別緻, 服務都可以, 食下午茶絕對抵食ar
有次經過見到已經好想試, 黎開呢頭當然唔放過!!!

全日既第一餐, 瘋狂肚餓, 叫左個下午茶餐

牛脊肉湯檬 + 蘋果梳打

但食落好滑又有d 煙韌,, 似金邊粉同粉絲之間既質感,
勁like 呢隻檬粉ar, 唔知出面有無得買呢...呵呵

落去勁似食緊某d糖咁....仲要好解渴tim

蘋果梳打
牛脊肉湯檬
豬扒蒜蓉包
2012-08-26
$50 (Tea)
蘋果梳打
牛脊肉湯檬
2012-08-31 9 views
粉包粉包既皮係腸粉皮,但乾身同較黏口入面好似粉果mix春卷,但冇花生,有粉絲點下面既汁最好食,個汁係燻蹄果種酸酸地令粉包個外皮濕潤d又冇咁劑同咁淡酥炸春卷外皮炸到一條條絲果種,好薄好脆好香,但唔油唔膩牛肉金邊粉牛肉唔油,食落唔韌唔柴皮,好入味粉冇咩特別,湯底幾清甜,但香料真係唔夠多已經請佢要落多d香料但都係唔夠味可能港式化左冇越南原本果d味啦酸甜魚塊醬汁同平時食既咕嚕肉唔同,有少少辣同埋入面有d菠蘿粒同青瓜魚柳炸得好香脆,外皮唔油唔會太硬入面既魚柳仍然好滑好嫩
粉包
粉包既皮係腸粉皮,但乾身同較黏口
入面好似粉果mix春卷,但冇花生,有粉絲
點下面既汁最好食,個汁係燻蹄果種
酸酸地令粉包個外皮濕潤d又冇咁劑同咁淡

酥炸春卷
外皮炸到一條條絲果種,好薄好脆
好香,但唔油唔膩
牛肉金邊粉
牛肉唔油,食落唔韌唔柴皮,好入味
粉冇咩特別,湯底幾清甜,但香料真係唔夠多
已經請佢要落多d香料但都係唔夠味
可能港式化左冇越南原本果d味啦
酸甜魚塊
醬汁同平時食既咕嚕肉唔同,有少少辣
同埋入面有d菠蘿粒同青瓜
魚柳炸得好香脆,外皮唔油唔會太硬
入面既魚柳仍然好滑好嫩

2012-06-26 11 views
行完九龍灣,有D累,又係下午茶時段,由於朝早已飲左茶的關係,所以我提議食其他野,阿媽中意食下D粉面的野,見到嚐越有下午茶餐,咪試下啦..我同佢都叫左香茅豬扒湯濛,我飲提子梳打,佢飲熱野....香茅豬扒湯濛:粉量較少,我食完唔會太飽又唔會太餓囉....而D香茅豬扒就幾好味,濛粉太淋啦,而個湯底就較多味精味....提子梳打:似普通罐裝飲品而已....服務:幾好,閒日下午茶都冇咩人...好快就可以入去....野食唔使10分鐘就黎到,讚! D侍應都好快手,招呼唔錯,可能少人掛....
香茅豬扒湯濛+提子梳打...
行完九龍灣,有D累,

我同佢都叫左香茅豬扒湯濛,我飲提子梳打,佢飲熱野....

香茅豬扒湯濛:粉量較少,我食完唔會太飽又唔會太餓囉

提子梳打:似普通罐裝飲品而已....

2012-01-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
香茅豬扒湯濛+提子梳打...
  • 香茅豬扒
2012-06-15 15 views
中伏了早知散叫, 二人餐D份量好少..... 同男友去食叫咗個二人餐, 小食得兩條春卷+兩塊好精細既碎豬肉蝦片, 小食份量少都算啦主菜個三椒豬頚肉得六塊肉........好細碟......個馬拉盞炒通菜好鹹, 份量係多但碟菜最多值20蚊......連埋加一HKD260.....係食唔飽ga.............
中伏了早知散叫, 二人餐D份量好少.....
主菜個三椒豬頚肉得六塊肉........好細碟......
Other Info. : 唔會再幫襯, 食物質素好一般, 服務都係一般.....咁不如加多百幾蚊去食圓方個間越泰菜, 食物質素同服務都係一流仲要係食很飽, 係好飽個隻
2012-06-14
$130 (Dinner)
2012-06-01 14 views
一個正夏,跟兩位加起已芳齡百歳之何先生敘會、當然首選商場,有冷氣之餘、又不用露天,還要食完可遊走購物,不倒是合正我心意嗎?之前也曾試過此店、但原來已轉下午茶餐牌、倒算快手,而且也多選擇、正先來的扎肉湯金邊粉$31.、穩陣之作,湯底濃淡適中,幾片薄切扎肉、加上份量不淺之金邊粉,實屬必選牛脊湯檬$32.、入口淋滑無渣,只是吃到最畢才有根尾在口咖喱雞扒撈檬$33.,反而給我意料之外,比準期辣、雞扒也煎得乾了得、再者上台之檬粉倒像糼米粉,但也不想再換、因很怕越換越走樣。咸0梳打,醃製過的咸0、已在越式餐室上買少見少,值得一讚。珍多椰香冰,比例也很平均、不會太死甜至於芒果青0梳打,就不感恭維、芒果味很人工化,不試無妨。
珍多椰香冰
咸0梳打
芒果青0梳打
扎肉湯金邊粉
牛脊湯檬
咖喱雞扒撈檬
先來的
牛脊湯檬$32.、入口淋滑無渣,只是吃到最畢才有尾在口
咸0梳打,醃製過的咸0、已在越式餐室上買少見少,值得一讚。
珍多椰香冰,比例也很平均、不會太死甜
至於芒果青0梳打,就不感恭維、芒果味很人工化,不試無妨。
Other Info. : 論環境與服務,加上食物之水準,只是茶餐廳價錢、那有不回頭之念。
2012-06-01
珍多椰香冰
扎肉湯金邊粉
牛脊湯檬
2012-05-09 21 views
跟朋友在magebox唱K過後,走在德福二期才感肚餓、左挑右剔下才選擇了嚐越大部份下午茶餐都由三十餘起、眼看舖面整潔又唔多人,盡管試試叫上一個 木瓜雞絲撈檬、來者碗子大大,但內裏份量也不算少、已茶餐來講,絕對抵食入口的木瓜絲來得爽脆,混和上驚喜之雞肉(肉質好有雞鲜味而且沒有用上雞胸不至鞋口、正再加上越式酸甜汁,絕配!至於咖啡,眼看亦知是即磨、入口味道很濃,不會酸但帶有少少澀味、未習慣者,我想要後加(奶)方為上計。
木瓜雞絲撈檬
大部份下午茶餐都由三十餘起、眼看舖面整潔又唔多人,盡管試試

入口的木瓜絲來得爽脆,混和上驚喜之雞肉(肉質好有雞鲜味而且沒有用上雞胸不至口、正
再加上越式酸甜汁,絕配!
Other Info. : [b]廣場二期下午時份人流不好,這處不失是一個優閑的進餐好地方。[/b]
2012-05-08
木瓜雞絲撈檬