2009-12-04 26 views
每個禮拜都要去九龍灣一次,又乘機多一次搵食嘅機會。今次選了在五樓嘅嚐越。有5-6款tea,一個粉/飯 + drink。要了鮮黃牛脊河粉 + lime soda。唔洗等好耐就有得食喇!份量ok wor, 幾大碗。不過粉多肉少,只得三塊牛脊肉。湯底味道ok, 不會太咸,也帶甜味,又夠熱。又足夠芽菜,河粉質地唔錯,爽滑,又唔會太易碎。牛脊肉好好味,同肥牛唔同,佢無肥肉,好瘦的,但又唔會鞋sap sap,仲好有牛味添!只可惜只得三塊,到喉唔到肺。lime soda 夠味,即使好多冰都無溝淡到。服務員有禮貌亦有笑容,
每個禮拜都要去九龍灣一次,又乘機多一次搵食嘅機會。
今次選了在五樓嘅嚐越。
有5-6款tea,一個粉/飯 + drink。
要了鮮黃牛脊河粉 + lime soda。
唔洗等好耐就有得食喇!
份量ok wor, 幾大碗。
不過粉多肉少,只得三塊牛脊肉。
湯底味道ok, 不會太咸,也帶甜味,又夠熱。
又足夠芽菜,河粉質地唔錯,爽滑,又唔會太易碎。
只可惜只得三塊,到喉唔到肺。
lime soda 夠味,即使好多冰都無溝淡到。
服務員有禮貌亦有笑容,
$30 (Tea)
2009-11-24 11 views
與朋友一行四人,在德福內找了很多食店,大多排了長龍,但發覺這間店可以不用排隊,為怕等就入內用膳。要了一客湯粉、蝦卷撈檬、糯米飯及春卷、鳳爪。老實說,整體不算太難吃,但如其他網友所言,其實看不出是正宗的越菜。春卷及蝦卷比較爽脆,糯米飯還算香口,其他沒什麼特別,價錢亦不見得便宜,難怪繁忙時間沒不用排隊吧!

(Non-member)
我同朋友兩個食左 $166 ( 恆生咭滿$150有10% off), 雞絲湯河得好少雞絲, 河粉差過$10雲吞面d河粉, 成碗野無味既!! 成為$48豬扒無香味, 原全都唔拈!!!椰子飯$30得一大口, 仲要無味, 唉!!!!通菜都正常,不過都差過茶餐廳law !!! 成$48 !!早知去大家樂啦 !!!!!或者去宜家仲好, 又平又好味 !!

豬扒無香味, 原全都唔拈!!!
椰子飯$30得一大口, 仲要無味, 唉!!!!
通菜都正常,不過都差過茶餐廳law !!! 成$48 !!

早知去大家樂啦 !!!!!

或者去宜家仲好, 又平又好味 !!
2009-11-02
$83 (Dinner)
2009-10-25 6 views
:今日特別肚餓,所以早d食晚餐.....好耐無食過越菜,見到呢冰有一間,就去試下啦~6:30到,唔洗等位~餐廳很多萬聖節的佈置.....侍應著住越式制服加頭頂帶住萬聖節的頭式,格格不入....上菜速度都算快!點了三越(即是併盤) $68......越南春卷, 很很香口 新鮮; 蔗蝦, 一般,味道淡,無咩味, 蒸粉卷, 味道ok, 好漏~香矛豬扒湯粉 $45.........豬扒同湯粉分開上,湯粉既湯很多,要倒起一個中碗先影到d粉....豬扒好多味精咁....食左兩件就無食啦~豬脛肉撈濛 $45..... 普通啦, 同出面食既好似有d唔同~晚市食夠$150可以+$1叫一客小食,我地叫了蒜蓉包.....正價好似要$38.....呢樣好食~蒜蓉醬舖滿包上面~共有5塊~唔知d野食係咪太油啦~所以都食淨左1/3既野食~埋單$175.....ok la......

好多油
2009-10-25
$88 (Dinner)
2009-09-14
今日係開心星期五,為了明天不用返工,所以同黃兔出街食飯慶祝!因為比較早到,因此不用排隊(本人最怕排隊)! 不過只許食一個鐘,但都無咩所謂,快些食完可以早些去SHOPPING嘛, HEHE我們叫了:檸汁鳳爪 - 當然份量係極少, 不過都幾惹味!越式併盤 - 包括有蔗蝦,春卷及肉碎包, 前兩樣比較乾身, 要點汁才好食! 後者味道比較淡,感覺一般!越式糯米飯 - 糯米飯太硬同乾, 不太好食!墨魚煎餅 - 味道一般! 都係夠個汁才可以!要讚係上菜速度都快同埋侍應都好有禮貌地提醒夠鍾交枱!

我們叫了:
檸汁鳳爪[優惠:滿150蚊加一蚊] - 當然份量係極少, 不過都幾惹味!
越式糯米飯 - 糯米飯太硬同乾, 不太好食!
墨魚煎餅 - 味道一般! 都係夠個汁才可以!

要讚係上菜速度都快同埋侍應都好有禮貌地提醒夠鍾交枱!
檸汁鳳爪[
越式併盤
越式糯米飯
墨魚煎餅
2009-09-11
$80 (Dinner)
檸汁鳳爪[
2009-09-06 2 views
黎呢度已經食了N咁多次, 皆因味道真係OK, 而且是某女同事的最愛。呢度由無咩客仔, 到宜家人來人往, 仲要等位先入到去食, 就知道佢地不停進步。進步一, 餐牌一星期左右就更新一,兩次, 唔會悶, 而且每天兩點推出超抵食既"十幾蚊碗湯粉",加埋青檸梳打, 十幾蚊好抵~!!!! (記住要加一) 因十幾蚊碗粉, 令佢地人流日漸多~~進步二, 食物方面也有進步, 之前被我批評佢地D雞亦油多到爆, but最近一次去食, D雞亦真係無咩油啦~!!! (見相啦), 真係好味jor~~~進步三, 服務好, 員工多, 做野有效率, 又有時有D靚仔WAITER, 唔錯~~~地方一向都係好架啦, 好RELAX, 坐得舒服!今次都係讚佢地個"酸辣牛丸水晶粉"同"酸辣豬扒水晶粉"酸酸地既香草湯底, 好開胃, 佢地既奶茶亦有水準, 似茶餐廳個D(雖然無咁茶香)!推薦佢地兩點後既B餐, 有兩個蒜蓉包, 白雲鳳爪, 有時配雞亦, 有時配雞扒, 不過呢個餐真係食得岩岩好, 唔會太飽~~!廿幾蚊又抵食~!

地方一向都係好架啦, 好RELAX, 坐得舒服!

今次都係讚佢地個"
酸辣牛丸水晶粉"同"
酸辣豬扒水晶粉"

酸牛丸水晶粉
$27 (Tea)
酸牛丸水晶粉
2009-07-25 2 views
一行四人到此午膳,要了4個午餐,包括雞絲河扎肉河酸辣水晶粉咖哩牛腩飯小吃是鳳爪,炒菜和雞絲粉皮份量足,味道不錯,速度快,侍應態度有禮。可能是因為點的都是普通的越南食品吧,沒有出現其他食評家寫的問題。五十多元的午餐(恒生卡更有九折),我覺得是物有所值。
一行四人到此午膳,要了4個午餐,包括
雞絲河
扎肉河
酸辣水晶粉
咖哩牛腩飯

小吃是鳳爪,炒菜和雞絲粉皮

份量足,味道不錯,速度快,侍應態度有禮。

$60 (Lunch)
加$1 白雲鳳爪 - 都ok幾好味,不過,辣左D 鮮蝦卷 - 都可以 串燒帶子 - 冇味 咖哩雞 - 好油冇咖哩味 豬肉串燒 - 冇味 推介 - 南瓜糕 - 好好味呀~ 裡面有o的椰青架!! 正呀~唔太好味又貴架~ 都係個句...唔會再食~
加$1 白雲鳳爪 - 都ok幾好味,不過,辣左D

鮮蝦卷 - 都可以

串燒帶子 - 冇味

咖哩雞 - 好油冇咖哩味

豬肉串燒 - 冇味

推介 - 南瓜糕 - 好好味呀~ 裡面有o的椰青架!!
 正呀~
唔太好味又貴架~ 都係個句...唔會再食~

2009-06-30
$117 (Dinner)
同2個朋友去德福睇戲, 順便食飯, 諗住去試下呢間嚐越雖然之前睇到有評語話佢唔老實, 但係心諗應該都唔會差得去邊掛入到去已經覺得幾逼下, 好似茶餐廳......佢晚市食夠$150可以+$1叫一客小食, 我地計過會食$3xx, 所以+$2叫左2款小食, 一款蒸粉卷, 另一款係蒜蓉包...完全想像唔到越南餐廳最好味果樣竟然會係蒜蓉包!!!蒸粉卷:唔可以話唔好味, 因為我完全唔知佢係乜野味, 只係食到酸汁味道蒜蓉包:應該係鎮店之寶, 最好味係呢樣, 可惜好多油, 我食完之後3隻手指都係油......炒金邊粉:淡而無味!!!應有既花生碎/辣椒粉/芽菜 統統都無!!!而且我未食過有咁大舊西蘭花同椰菜花墊底既金邊粉囉火車頭牛肉粉:一d出面普通越南粉既味道都冇, 本身已經唔夠味, 仲有僅餘既味道都咁唔掂,又細煲, 仲比我食到粒類似豬肉丸既物體, 火都黎香茅墨魚餅:信我, 食完你唔會知自己食緊墨魚餅!!! 我咬落去只係食到膠味, 仲要係白色, 一d炸既感覺都冇, 又唔熱炸蝦餅:一d咬感都冇, 咬落去好似食緊蝦味麵粉整出黎既野咁, 一咬即裂開, 唔同出面餐廳果d韌韌地咁, 好好咬咖喱雞煲:唔應該有香茅既
同2個朋友去德福睇戲, 順便食飯, 諗住去試下呢間嚐越
入到去已經覺得幾逼下, 好似茶餐廳......

一款蒸粉卷, 另一款係蒜蓉包...
完全想像唔到越南餐廳最好味果樣竟然會係蒜蓉包!!!

而且我未食過有咁大舊西蘭花同椰菜花墊底既金邊粉囉

香茅墨魚餅:信我, 食完你唔會知自己食緊墨魚餅!!!

唔同出面餐廳果d韌韌地咁, 好好咬

咖喱雞煲:唔應該有香茅既就有香茅味, 勁!!!一煲野入面有2件得一半既雞翼, 好多薯仔,
令人懷疑佢將d整吊燒雞剩既雞翼+其他骨部分用黎整咖喱

講真, 我真係未食過咁難食又唔正宗既越南野!!!
難食到我地未食晒就拿拿聲埋單走人
不過到埋單都可以激多次, 按鍾叫左埋單, 阿部長定經理走黎應左聲得就行開左
等左n年都冇人黎, 再按多次+西面先肯拎張單黎

大佬, 我有比錢食飯架, d野已經唔好食, 又貴, 得個樣, 華而不實, 仲要埋單都咁樣!!!

真係唔明點解仲可以有幾間分店?!?!

絕對唔會再幫襯呀!!!!!!

2009-06-27
$120 (Dinner)
2009-06-14 8 views
第一次食呢間~同D同事!!!!(午餐)                   本身我好少,亦冇咩興趣!!!但食落都唔錯     加上只其他圬地方要等位,呢間好快有位~                     都幾扺食..一人叫一個餐~~買三送一         最唔得係個蝦(跟餐ge),食到蝦尾先有小小蝦肉                   我食果個套餐有(照片1,2,3)~~~  套餐加$6有甜品(照片4)~~細細件~ 照片6...上面個肉醬好味--->>>正!!!!!下面好脆~~~~D服務OK!!!!!!
第一次食呢間
~同D同事!!!!(午餐)
                   本身我好少,亦冇咩興趣!!!但食落都唔錯

最唔得係個蝦(跟餐ge),食到蝦尾先有小小蝦肉
D服務OK!!!!!! 整體來講~~唔錯
青檸梳打
差(鳳尾蝦)
豬頸肉飯...D飯硬左d
2009-05-23
$70 (Lunch)
青檸梳打
豬頸肉飯...D飯硬左d
2009-04-29 3 views
上星期六又係要下午回公司工作, 所以都係在附近搵食就算.原來想去意粉屋, 可惜星期六無set lunch, 最後就來此店食個set就算.不過估唔到此店d set都幾抵食, 2個人叫左人2個set; 一個咖哩牛腩湯金邊粉+炒菜+青檸梳打; 另一個set叫左炒金邊粉+鳳尾蝦+芝麻籽青檸梳打個人最欣賞係個咖哩牛腩湯粉,d咖哩汁好濃又唔係太辣就算配上湯都唔會好淡, 個牛腩亦炆得好夠味, 小食份量都好多,個炒粉份量真係好多,味道都唔錯, 最重要唔太油幾好味, 基本上如果2個人細食既話叫一個炒粉餐都夠食.
2009-04-25
$60 (Lunch)
2009-03-15 6 views
食佢個下午茶, 真的食過幾次都OK, 今次見佢有個雞亦+蒜蓉包+白雲鳳爪,加埋野飲只是$24.5/.....其實個賣相好OK, 因為夠多, 蒜蓉包,白雲鳳爪都不錯,雞亦原本第一口食落好OK,好多肉, 大大隻, 肉質OK嫩口, 不過, 點解食到我成口油既?????真的好多好多油喎.......雞皮好肥!!!!!食呢個餐係好飽, 因為多油.......

食呢個餐係好飽, 因為多油.......
$25 (Tea)
2009-03-07 362 views
8點半後入席有7折係幾抵好似..但d野本身相對越式小本經營黎講都係貴..食個刻幾ok~本身自己低下階層~所以之前巴黎餐廳平成條街都幫襯過..呢度係勝在個feel囉..叫左波羅炒飯,8x$,ok但未ok到呢個價..,,,豬頸肉炒檬粉6x$(好麻麻d肉= =) 仲有杯可裝成4杯左右既雜果果汁60$ 不過不失..回想起,,真係比分係比係其他因素多過d食物質素
回想起,,真係比分係比係其他因素多過d食物質素[v0v]
$80 (Dinner)
2009-01-09 11 views
I always know there's this Vietnamese restaurant, but my sis says it's expensive and not that outstanding with its food, so i never bother to try.Tonight after a movie at MCL, tummy isn't quite well, my friend E suggests to have vietnamese as she feels it's very good. So here we are ordering Vietnamese: Raw Beef with rice noodle in a hot pot (HKD59)* the beef is done very quickly after it arrives* 4-5 pieces of beef, a lot of sprout n onion* enough noodles that one can't finish Vietnamese 3 Pl

Vietnamese 3 Platter (for 2 people)
* this platter has two spring roll (into 4 pcs) , 2 prawn on sugar cane and 2 steam mince rice roll
* The spring roll is excellent - cripsy with many content, fresh lettuce with good sauce
* prawn on sugar cane - WHAT THE...HALF???? half pawn on half sugar cane???
* prawn taste ok, sugar cane - normal sweet, good enough
* steam roll - quite good actually. The steam rice roll wrap isn't too soft and to a point where it's soggie. It's the best steam roll i have so far with Vietnamese restaurant. The mince is just so so, not that great.
$120 (Dinner)
  • Vietnamese Platter
2009-01-04 6 views
食物水準都不作詳細評論,大家可以睇吓其他D食評參考..... Post呢篇食評只係想大家小心呢D咁嘅經營手法.今晚一家五大一細,叫咗個4人套餐,誠惠 $568 , 再散叫但咗金邊粉($42)同兩杯嘢飲(@$12,每杯平咗十幾蚊)埋單連加一, $697. 本來都相安無事, 但係check單時,奇怪地張單無寫什麼套餐,只係將上菜的食物每項列出及標價,臨尾加多兩項so call “飲品手寫單”, 收咗$23 & $84. 問一問 … 侍應回答話係機印單,各項價錢加埋就會係個套餐價同埋D散叫嘅價錢…俾錢埋單後,攞咗張單泊車用…一路行一路諗,再計一計,套餐裏面的食物,根據單面嘅價錢加埋都係 $461 貴咗 $107. 結果返轉頭再了解吓, 最初有個經理話張單嘅價錢同menu嘅唔同,又話套餐嘅份量多D…但係當我不厭其煩去check吓個menu後,D價錢根本就一樣,食物份量又唔係特別多 (仲要其中係有半隻燒雞&原個菠蘿炒飯,唔通散叫果隻係燒火雞&大樹菠蘿炒飯??). 之後仲俾張卡片我,話下次幫襯搵翻佢,送返D小食俾我,留個熟客咁話… (仲有下次我就唔係熟客,係”傻”客!?)

$140 (Dinner)
  • "散叫套餐食物"