2020-01-03 557 views
第一次試呢間點點心,有少少失望每杯茶都要收錢之餘,食物價錢又貴需知道呢類型既食點心食店周圍都有而冇過人之處,食物質數又不是特別的好很快會被淘汰。今日下午去食下午茶兩個人食幾個點心都係有限錢,不過估唔到點心款式咁少,套餐價都唔係特別平我食左個套餐豉油王炒麵同蝦餃味道屬一般,一個咁貴租既地方咁唔明點解仲生存到
第一次試呢間點點心,有少少失望
每杯茶都要收錢之餘,食物價錢又貴
需知道呢類型既食點心食店周圍都有
而冇過人之處,食物質數又不是特別的好
很快會被淘汰。今日下午去食下午茶
兩個人食幾個點心都係有限錢,不過
估唔到點心款式咁少,套餐價都唔係特別平
我食左個套餐豉油王炒麵同蝦餃
味道屬一般,一個咁貴租既地方咁唔明點解仲生存到
2020-01-03
$50 (Tea)
2020-01-02 347 views
叫左個蝦腸 味道正常燒賣就不過不失春卷入面係千島醬 鐘意傳統既春卷就唔好叫懷疑奶皇包翻叮 就是熱 入面都好水 糯米雞仲衰過可以買翻屋企叮既珍珠雞 鳳爪都正正常常仲唔掂係佢唔收一千蚊紙 雖然倒水啊姐好有禮貌但收銀個啊叔態度唔掂啊ma 整體而言 成個晚餐都覺得好差feeling特別係個糯米雞真係要再三提醒大家唔好叫完全唔值呢個價 連酒樓用荷葉包住糯米雞都好食過佢 同埋個奶皇包 真係唔好嗌 嗌咗你一定會後悔!!! 絕對要再三提醒大家!
叫左個
但收銀個啊叔態度唔掂啊ma
整體而言 成個晚餐都覺得好差feeling
特別係個糯米雞真係要再三提醒大家唔好叫

2019-10-16 600 views
依間好近個地鐵站 出左尼之後就係先達小巴站果邊話咁快就到左 入到去裝修吾錯 配色格調都潮既 吸引下後生因為7個人叫左好多籠 但平均除翻開都係$100一個 我覺得飲茶就差唔多依個價 而且好飽另外 我覺得好處係每一個人都可以用到自己想飲既茶 因為係每人一杯飲自己想飲既茶葉包 咁就吾會有分歧 有菊普、鐵觀音果啲 都幾多選擇仲有 野食味道同普通茶樓一樣啦 無乜差別 唯一特別係個豬仔流心奶黃包 真係幾cute而且仲可以打卡金錢肚好正同埋個豬肚湯都幾好飲
依間好近個地鐵站 出左尼之後就係先達小巴站果邊
話咁快就到左 入到去裝修吾錯 配色格調都潮既 吸引下後生
金錢肚好正
同埋個豬肚湯都幾好飲
$100 (Lunch)
2019-10-04 417 views
點點心自從佢由舊鋪搬左去隔離兩個鋪位之後都未黎食過~今日就黎試試睇佢同之前有咩分別先~首先裝潢靚左好多,位置都多左闊左好多~野食都多選擇左!睇睇menu 先~不過留意,佢係冇飲品提供比你,茶的話要自己叫,幾多個人要飲就叫幾多杯,自已選擇想飲咩~之後見到你飲晒就會加水咖啦~香片姐係JASMINE TEA 呀~去圖~~點心方面都係一樣高質呀!不過胡椒鹹菜豬肚湯就稍稍略鹹~但個鹹水角好好食!賣飛佛呀~個茄子同腸粉我都覺得係必需要點的!心心眼所有點心都係熱騰騰的~新鮮出爐,但要小心熱呀~
點點心
自從佢由舊鋪搬左去隔離兩個鋪位之後都未黎食過~
睇睇menu 先~

去圖~~

所有點心都係熱騰騰的~新鮮出爐,但要小心熱呀~
翠肉瓜叉燒腸
銀杏胡椒咸菜豬肚湯
蟹籽燒賣皇
安蝦咸水角
荷香珍珠雞
翠肉瓜叉燒腸
蟹籽燒賣皇
安蝦咸水角
成日經過先達都想試。。以前未搬大舖時食過也ok。。但搬新舖後今晚見無咩人就試。。應該無下次。。炸雲吞。。好脆。。但個汁又稀又吾酸吾甜。。👎 唔知佢想點。。虎皮尖椒叫做最滿意。。😍黑松露腸。。。吾好食。。吾鍾意呢隻質地似水晶皮的腸粉😞叉燒包叫做正常。。不過不失。。蝦餃。。得個型似。。入面多蝦。。但無咩味。。皮厚。灌湯餃無。。 點心種類一般啦但係就有好多飯類。。茶位唔算好貴最平$6起。。。不過有啲一位$30就真係唔多識欣賞。。而且呢度食點心仲要加一添。。今晚比較夜黎食其實坐得唔係咁舒服。入面大把位侍應就經常叫你坐門口。。。佢門口有盞大光燈。。光線滲入座位感覺唔舒服。。影食物唔同角度都反晒光。。

虎皮尖椒叫做最滿意。。😍

黑松露腸。。。吾好食。。吾鍾意呢隻質地似水晶皮的腸粉😞

叉燒包叫做正常。。不過不失。。

蝦餃。。得個型似。。入面多蝦。。但無咩味。。皮厚

。灌湯餃無。。 點心種類一般啦但係就有好多飯類。。

2019-08-16
$75 (Last Night Supper)
2019-07-10 223 views
今日同家姐去試吓點點心. 因為平日通常冇人排隊. 諗住試吓佢哋啲嘢食又幾好味啦. 點不知係極度失望. 求其搵間酒樓點心都好味過佢.我哋叫咗四款點心(佢哋嘅價格係唔平嘅)而本人是素食者, 眼見佢哋都有幾款素食選擇.我自己就點左鮮竹卷,黑松露腸粉.而家姐口講叉燒腸但佢畫左牛肉腸(哈哈)同帶子蝦餃.首先先嚟咗鮮竹卷,第一啖食落去口係好味嘅,覺得終於都搵到間點心係有其他嘢可以食到. 但係其他嘢食係好唔好味嘅. 腸粉皮極度厚,又唔夠熱,入面啲餡又冇味.帶子蝦餃冇特別,牛肉腸一樣皮極厚.都唔明白點解咁多人去排隊食。冇下次
我哋叫咗四款點心(佢哋嘅價格係唔平嘅)

而本人是素食者, 眼見佢哋都有幾款素食選擇.
我自己就點左
鮮竹卷,
黑松露腸粉.
而家姐口講叉燒腸但佢畫左
牛肉腸(哈哈)同
帶子蝦餃.

帶子蝦餃冇特別,牛肉腸一樣皮極厚.

都唔明白點解咁多人去排隊食。冇下次

2019-06-14 200 views
每次行過點點心到大排長龍,見今日冇乜人即刻試一試食🤤🤤芥末咸水角🤩大愛!本身唔係好鐘意食咸水角,不過佢食落煙un👍🏻👍🏻芥末味又岩岩好!必叫!蟹籽燒賣皇🙂普普通通,不過口感都札實既黑松露小籠包🙃黑松露味唔夠出,小籠包唔多湯汁,好一般⋯七味一口豆腐🙃炸粉唔厚既,不過豆腐唔夠滑汁燒虎皮尖椒🙃都係一般之選,但佢每一條都啖啖肉,加左小小分既銀杏胡椒咸菜豬肚湯🤩個湯反而有啲驚喜,胡椒味足夠二個人食岩岩好🙂
每次行過點點心到大排長龍,見今日冇乜人即刻試一試食🤤🤤

芥末咸水角🤩大愛!

蟹籽燒賣皇🙂普普通通,不過口感都札實既

黑松露小籠包🙃黑松露味唔夠出,小籠包唔多湯汁,好一般⋯

七味一口豆腐🙃炸粉唔厚既,不過豆腐唔夠滑

銀杏胡椒咸菜豬肚湯🤩個湯反而有啲驚喜,胡椒味足夠

二個人食岩岩好🙂
  • 芥末咸水角
2019-05-06 146 views
經過先達舊果間成日都好多人排開左間新既大間好多座位多d都坐得舒服d 唔洗再等位一人一個茶位$5-6豆苗餃必食好飽滿既豆苗 皮薄炸蝦腸粉 好特別 腸粉中間係天婦羅炸蝦咁食過最好食既腸粉金錢肚 夠淋夠入味 有蘿蔔索哂d 汁鳳爪正常水準兩人埋單$200左右食到好飽唯一要彈既係d員工帶住手套 看似衛生但又走去掂垃圾桶又掂野食 又出菜 又掂塊抺台布 睇到唔開胃
經過先達

唯一要彈既係d員工帶住手套 看似衛生
但又走去掂垃圾桶
又掂野食 又出菜 又掂塊抺台布 睇到唔開胃
2019-04-18 200 views
旺角先達附近竟然有兩間,當然試這間新開仍在試業中的,我食過佐敦店同灣仔店,佐敦店CP 值好高,今日帶埋媽咪來試旺角新店,燒汁釀茄子保持水準、蝦膠爽口、茄子唔太油,蝦餃的皮有點厚,燒賣王皇豬肉有點硬,叉燒包的麵包皮不太軟、叉燒的肥膏太多,魚翅灌湯餃的湯味精有點重手。可能因為仍在試業中,服務員的答案不一致,我向第一位服務員要求清水,她說沒有免費清水供應,一定要order茶,然後才可以給我們水,後來我哋差唔多吃完的時候,看見隔離枱沒有order茶,她們向另一位服務員要求水,就有水供應了,可見服務員也不太清楚😂
2019-04-18
$78 (Tea)
  • 燒汁釀茄子
2019-04-05 451 views
「點點心」是新開的小店,顧名思義餐廳主打各式中式點心。三人同行先後嚐過九款點心及一款蒸飯。甫坐下後先點茶,每人一杯自選茶包出品。雖然是茶包,但這杯「林奇苑 普洱」的味道比很多酒家出品要好,沖泡數次仍有一定餘味。晶瑩鮮蝦餃:餃皮略厚,蝦肉餡料爽甜。金沙肥豬仔:出品熱辣可愛,流沙效果明顯。醬皇蒸鳳爪:調味稍鹹。香芋蒸排骨:選材半肥瘦,容易帶來平均軟腍的食味。藥膳綿花雞:與一般綿花雞的最大分別是多了藥膳原素,尤其是置底的綿花,吸汁後風味明顯。翠玉瓜叉燒腸:腸粉賣相油潤通透,只是叉燒選材碎而乏味,影響了評分。鮮蝦脆雲吞:脆而實是小編的評價。燒汁虎皮尖椒:尖椒有一定辣感夠惹味。古法馬拉糕:出品對辦,甜度鬆軟感適中。花菇滑雞飯:餸料相對多,雞件味香挺滑。結賬人均消費約 $90,與附近的酒家消費相約。有機會會再來享用點心。
林奇苑 普洱
晶瑩鮮蝦餃:餃皮略厚,蝦肉餡料爽甜。
晶瑩鮮蝦餃
金沙肥豬仔:出品熱辣可愛,流沙效果明顯。
金沙肥豬仔
醬皇蒸鳳爪:調味稍鹹。
醬皇蒸鳳爪
香芋蒸排骨:選材半肥瘦,容易帶來平均軟腍的食味。
香芋蒸排骨
藥膳綿花雞
翠玉瓜叉燒腸
鮮蝦脆雲吞:脆而實是小編的評價。
鮮蝦脆雲吞
燒汁虎皮尖椒:尖椒有一定辣感夠惹味。
燒汁虎皮尖椒
古法馬拉糕:出品對辦,甜度鬆軟感適中。
古法馬拉糕
花菇滑雞飯:餸料相對多,雞件味香挺滑。
花菇滑雞飯

[2/4/2019; Tue]
2019-04-03
$90 (Lunch)
林奇苑 普洱
晶瑩鮮蝦餃
藥膳綿花雞
花菇滑雞飯
2019-03-31 173 views
點心店來越多,始終都是香港人的至愛。不過水準就因人而異,今天在這裏是了幾款點心,發現水準都十分之高。蟹籽燒賣皇,入口感受到鮮蝦的彈牙和豬肉的肥美,最重要是不會嚐到咬不開的肥豬肉,這個很重要,蟹籽反而是可有可無的。沙茶牛肉腸粉,這個中規中矩,因為沙茶牛肉的味道不明顯,還幸腸粉皮做得不錯,下次可以試吓其他餡料。蛋白翡翠菜苗餃,這個十分之好味,入口滿是新鮮的蔬菜,而蛋白令到材料更豐富。醬汁燒茄子亦是不會輸的,最重要就是入口要夠熱,這個絕對合乎標準。鳳爪排骨飯就會用超值之選形容,雖然不是驚為天人,但絕對是吃得過的。因為價錢相當便宜。

蟹子燒賣皇

沙茶牛肉腸