2024-01-09 72 views
魚香茄子煲:茄子煮得剛剛好,口感非常棒,內部保持著柔軟的質感,不會過分油膩,與其他配料相互融合得很好。調味料則帶有微辣的辣椒味,讓味道更加豐富多樣,每一口都能感受到不同的層次。紅燒乳鴿:是餐廳的招牌菜之一。乳鴿的肉質鮮嫩多汁,經過紅燒的過程後更是入味。紅燒的醬汁濃郁,帶有一點點的甜味,讓乳鴿肉的香氣更加凸顯。乳鴿的外皮烤得酥脆,內部則保持著嫩滑的質感,吃起來非常美味。通菜煲:通菜的葉子嫩綠多汁,入口爽脆,在煲裡加入了一些肉碎及辣椒,使得整道菜的味道更加鮮美。這道菜不僅口感豐富,而且營養豐富,是一道非常健康的選擇。
魚香茄子煲:

紅燒乳鴿:

通菜煲:
2024-01-04
2024-01-04 114 views
點心到在油尖旺有三間鋪,在金雞廣場地下的這間是最大和寬闊的,圓枱也比較多,可以不搭枱,坐得舒服。*今日去到坐下立即問姐姐有無鴨絲包,被告知還有三份後,即時落單先,然後才慢慢選其它點心。因此,我今日食到這個聞名已久的鴨絲包了,好開心。*招牌作,果然無令人失望。整體似叉燒餐包加黑色脆脆,不過內餡是鴨肉絲,好味和有創意。*皮蛋瘦肉粥多料到不得了,皮蛋多,瘦肉也多,而且是一絲絲的真豬肉絲,口感非常好。*腸粉的牛肉餡多到似食肉餅。*金錢肚又腍滑又入味,墊底是吸收了醬汁的白蘿蔔,超好吃。*炭燒山楂鴨絲包($30)晶瑩鮮蝦餃($17)原隻蝦燒賣($17)五香鹹水角($24)皮蛋瘦肉粥($29)醬皇金錢肚($28)香茜牛肉腸($26)茶芥($5/位)
腸粉的牛肉餡多到似食肉餅。
金錢肚又腍滑又入味,墊底是吸收了醬汁的白蘿蔔,超好吃。
炭燒山楂鴨絲包($30)
晶瑩鮮蝦餃($17)
原隻蝦燒賣($17)
五香鹹水角($24)
皮蛋瘦肉粥($29)
醬皇金錢肚($28)
香茜牛肉腸($26)
茶芥($5/位)
2024-01-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
點心到mix大排檔呢間餐廳位於旺角,交通方便,環境乾淨舒適,服務態度親切友善。佢哋嘅菜式有好多選擇😽😽😽我同家人上次去食咗豉汁蒸白鱔同麻辣雞煲,兩樣都好好食。豉汁蒸白鱔嘅魚肉鮮嫩彈牙,豉汁香濃唔鹹❤️麻辣雞煲嘅雞肉鬆化入味,麻辣醬汁夠勁夠香,仲有洋蔥、菇等配料,食落好有飽足感。兩樣菜式都好適合同白飯一齊食,份量足夠兩個人share😆😆😆點心到mix大排檔嘅價錢好合理,兩個人食咗兩個菜式,加埋飲品白飯同茶錢,總共只係$260左右。我覺得呢間餐廳好抵食,值得推薦俾😚❤️

2024-01-04 61 views
近排我哋都唔係咁舒服,想食啲清清地或者粥類食下,咁我哋就去咗旺角點心到,有粥類,有蒸野,有小炒,啱我哋食,這裹個裝修都好新淨,好光猛,座位都好多,坐位都好闊落, 都好適合各類嘅人士黎食飯生滾螺片滑雞粥 (细碗)螺片和滑雞都很多,滑雞有雞槌,雞翼和雞背,都好嫩滑,螺片已經切到細細塊,好容易食到,好軟熟,粥底煲得都好棉,係用個瓦煲仔出,份量都算多,够我哋兩個人食,天寒地凍嘅日子好啱食,暖笠笠 😍清蒸沙巴 (龍躉仔)蒸沙巴有幾款唔同嘅煮法,我哋揀咗用果皮蒸 條魚真係好新鮮,你見到個魚鰭都仲係飛起,好似游緊咁就畀人劏咗 😆,蒸得剛剛好,好滑,魚都好大條,好多肉,應該重過一斤,兩個人食剛剛好黑金流沙包 & 卡通芙蓉包我哋嗌咗兩款包食,一個係流沙包,一個係芋蓉包,兩個都係即叫即蒸,好新鮮流沙包搣開嘅時候,嘩,流沙好澎湃,湧曬出嚟,正 😅芙蓉包就相對冇咁流質,但係都係會流嘅,兩個包都唔係太甜,包皮好軟熟 😆

生滾螺片滑雞粥 (细碗)

清蒸沙巴 (龍躉仔)

黑金流沙包 & 卡通芙蓉包
流沙包搣開嘅時候,嘩,流沙好澎湃,湧曬出嚟,正 😅

2024-01-03 55 views
旺角呢間點心到朝早有點心,夜晚變身大排檔,我哋今次食晚餐。👉🏻沙拉骨$88見到佢係招牌菜就一於試下佢✅超級大碟,起碼有7、8舊沾滿沙律醬嘅炸肋排,啖啖肉,三個人share都夠。👉🏻魚香茄子煲$78真係超鍾意食呢味餸,勁好餸飯🤤🤤通常茄子煲都偏咸偏油,但呢度調味好好,唔過咸,仲有小小甜同淡淡薑味,肉碎又多,食到停唔到口。👉🏻鮮蝦炸春卷$65餐牌寫住有6條,仲以為係剪開6小條,原來真係有咁多,正🤑每條都有大大隻蝦仁,即叫即炸非常脆口。店員比左喼汁同浙醋我哋點春卷,仲比埋較剪,有服務✅
旺角呢間點心到朝早有點心,夜晚變身大排檔,我哋今次食晚餐。

👉🏻沙拉骨$88

👉🏻魚香茄子煲$78

👉🏻鮮蝦炸春卷$65
2024-01-01 56 views
叫個龍蝦伊麵成350蚊,隻龍蝦話有一斤,我諗得半斤多啲,個麵低成30蚊,個份量小到裝唔滿個飯碗,所以你話香港啲所謂餐廳邊做得住呀,呃人呃到咁,絕對沒下次,仲有個侍應不停係你身邊吹你落單,菜單都未睇完,就不停問你食咩,係咁推介叫龍蝦,你個龍蝦咁搵笨你仲好易思推介人地食
昨天,食除夕飯,叫左個羊腩煲,薑蔥炒龍蝦煎米粉底,第一,煎米粉底唔係放起龍蝦底,吸唔到d汁,同另外上無咩分別。第二,羊腩煲,無落生菜,仲有個羊腩煲等左成個鐘都未上,個廚想等埋其他客落單先一齊煮個羊腩煲,最後無客落單,死死地氣先煮我地枱羊腩煲。叫左侍應幾次 催個羊腩煲都無聲氣。羊腩煲因為太谷氣所以唔記得影相。去呢度食,一定唔好叫龍蝦同羊腩煲,呢個定律黎。除夕飯食到一肚氣。下次真係去深圳食,香港飲食業食得💩,國際金融中心遺址。從來未食過咁差!
2023-12-31
$275 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
2023-12-29 52 views
聖誕假期食咗幾餐西餐,我同老公都想食番晚中菜,去到旺角俾佢門口旣相吸引了入去。名係大排擋,不過環境乾淨又光猛,簡單點左了款小菜加個炒飯。冰鎮咕嚕肉呢樣係出面見到幅相已經覺得幾特別,想試吓,雖然底下係有冰,不過食落唔會凍,反而保持了肉嘅脆皮嘅香脆,入面熱辣辣,而且d肉質可能因為冰旣原因,食落好爽口,個咕嚕肉甜酸味適中。豆豉鯪魚炒時蔬老公話佢未結婚之前常食,雖然材料唔係咩貴價野,不過呢度炒得幾香,菜用了油墨菜,d菜好嫩加埋炒得啱啱好,豆豉鯪魚夾埋一齊用黎送飯,冇得頂。大肚婆炒飯 $82 其實基本上係楊州炒飯,足料,大量蝦,叉燒,帶子粒,不過加左d薑粒,食落少少辣,炒得幾有鑊氣,味道唔錯,原來薑對大肚婆有益,加上唔油,所以可能真係啱大肚婆食。

名係大排擋,不過環境乾淨又光猛,簡單點左了款小菜加個炒飯。

冰鎮咕嚕肉

豆豉鯪魚炒時蔬

大肚婆炒飯 $82
2023-12-26 57 views
呢間餐廳我經常去,佢哋日間係賣點心,而晚市就變成賣炒小菜,所以餐廳名字叫點心到MIX大排檔就係咁解🤭點心質素相當不錯,價錢又抵食,特別是蝦餃和燒賣大大件,可以揀兩件或四件,人少少點兩件可以食多幾款點心我媽咪最愛呢度嘅川芎白芷燉魚頭湯,佢話頭痛飲完舒服哂。薑蔥牛柏葉、山竹牛肉味道也不錯。燒汁釀虎皮椒十分惹味,叉燒包非常足料!總體來說,這家餐廳的點心質素不錯,建議可以多多嘗試不同的點心。餐廳的環境也很舒適,適合與家人或朋友一同品嘗美食。

2023-12-12
Tea
  • 原隻蝦燒賣
  • 川芎白芷燉魚頭湯
2023-12-23 59 views
今日喺旺角見到呢一間點心到,以為係淨係食點心,原來晚上時段係做港式大排檔。炒小菜、煲仔菜、炒飯,炒麵及小食,選擇好多。店內是用人手落單的。我們叫了的菜式:✅冰鎮咕嚕肉: 沾滿酸甜汁👏用新鮮菠蘿片👍外冰內脆,口感鮮嫩。✅紅燒乳鴿:外皮香脆、肉質潤滑。呢個價錢都低食。✅啫啫豬潤雞煲:雞及豬潤份量唔少。冬天食煲仔菜幾好👍店舖環境光猛,裝修簡潔。店員服務好有效率落咗order後,很快有食物可以進食,不用等好耐。
店內是用人手落單的。我們叫了的
菜式:

✅紅燒乳鴿:外皮香脆、肉質潤滑。呢個價錢都低食。

✅啫啫豬潤雞煲:雞及豬潤份量唔少。冬天食煲仔菜幾好👍

店舖環境光猛,裝修簡潔。店員服務好有效率
落咗order後,很快有食物可以進食,不用等好耐。
Dinner
  • 紅燒乳鴿
  • 冰鎮咕嚕肉
2023-12-22 49 views
依家餐廳超級可愛,雖然細細間餐廳,但係裏面菜式選擇好多,甚至可以多過酒樓,而且有啲菜式仲特別有特色添!就好似我嗌咗一個芋蓉包佢會印住咗一個好可愛嘅表情,真係令人完全唔捨得食。然後我地仲叫左好多常規野食,包括啫喱雞煲,土匪牛肉,白飯同奶茶。其實兩個餸一個飯已經好夠兩個人飯,正常份量嘅話記得淨係叫一個飯就夠。佢嘅土匪雞翼辣辣地,而且好多韭菜同芫荽,好夠味。而雞煲有洋蔥,豬膶同埋雞,非常之豐富。而飲品方面,佢依度嘅奶茶,除咗有普通嘅杯裝之外,仲會有樽裝,好適合一啲飲唔晒嘅人。

2023-12-22 55 views
都叫易搵,就係中旅社對面,金雞廣場個牌下面。都幾多人排隊,嚟到有條人龍😱不過好彩等一陣都好快有位😄😆🥢晶瑩鮮蝦餃2粒$17人唔多,好鐘意佢可以叫2粒only,咁可以試多啲其他嘢。🥢卡通流心芋蓉包$25一黎見到個3個唔通既卡通樣,勁得意!入面係甜嘅香芋蓉,有啲似芋頭西米露嗰陣芋頭味,好味喎!要試呀!👍👍👍🥢炭燒山楂鴨絲包$30見menu寫推薦,又好似幾特別就試下。薄薄的硬脆炭燒黑色外皮,原來入面其實係類似叉燒包嘅餡,只不過唔係用叉燒而係用咗鴨絲,味道冇叉燒包咁死鹹,兼且帶少少山楂味。🥢欖仁馬拉糕$23係濕潤嘅馬拉糕質地,欖仁香口🥢香茜牛肉腸26爆餡牛肉腸!每條都脹卜卜,好足料,睇相就知茶錢只係每位5蚊(不過無得揀茶,枱枱一壼都係一樣既茶),仲無加一,都幾抵。
都叫易搵,
就係中旅社對面,
金雞廣場個牌下面。

都幾多人排隊,
嚟到有條人龍😱
不過好彩等一陣都好快有位😄😆

🥢晶瑩鮮蝦餃2粒$17
人唔多,好鐘意佢可以叫2粒only,
咁可以試多啲其他嘢。

🥢卡通流心芋蓉包$25
一黎見到個3個唔通既卡通樣,勁得意!
入面係甜嘅香芋蓉,
有啲似芋頭西米露嗰陣芋頭味,
好味喎!要試呀!👍👍👍

🥢炭燒山楂鴨絲包$30
見menu寫推薦,又好似幾特別就試下。
薄薄的硬脆炭燒黑色外皮,
原來入面其實係類似叉燒包嘅餡,
只不過唔係用叉燒而係用咗鴨絲,
味道冇叉燒包咁死鹹,兼且帶少少山楂味。

🥢欖仁馬拉糕$23
係濕潤嘅馬拉糕質地,
欖仁香口

🥢香茜牛肉腸26
爆餡牛肉腸!
每條都脹卜卜,好足料,睇相就知

茶錢只係每位5蚊
(不過無得揀茶,枱枱一壼都係一樣既茶),
仲無加一,都幾抵。
2023-12-20 55 views
呢間食小炒既大排檔真係好旺7點半已經排長龍茶位$5/位唔使加一茶係一早用暖水壺裝好自己倒出來花膠海鮮小米粥小米粥係出面好少機會食到粥底應該加左南瓜所以呈橙紅同埋好綿花膠同海鮮分量都唔少入面有蝦、帶子、魷魚、花膠超足料有分大鍋同細鍋今次試左細鍋兩個人食好夠飽冰鎮咕嚕肉應該係人氣款式好多枱都有點用冰塊墊底直接擺咕嚕肉係上面咕嚕肉唔肥需且超夠汁好味夏天食應該會再爽啲川芎白芷魚頭湯燉湯都有4款揀杏汁白肺好快賣晒今次試魚頭湯每盅都好多湯料抵飲
呢間食小炒既大排檔真係好旺

小米粥係出面好少機會食到
粥底應該加左南瓜
所以呈橙紅同埋好綿
花膠同海鮮分量都唔少
入面有蝦、帶子、魷魚、花膠
超足料

今次試魚頭湯
每盅都好多湯料
抵飲
2023-12-17 3419 views
好幾次經過旺角金雞都見到呢間餐廳好多人,有時仲要排隊等入座。有人排隊我唸都應該唔錯掛😬今日有時間,即管同朋友仔排下。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗六款嘢食都幾好食😋鮑汁鳳爪 ($32)我的最愛,飲茶必食!特製的鮑汁醬配花生,整到好入味但又唔會太腍。份量都多,推介大家可以一試😌原隻蝦燒賣 (2粒$17)好鍾意可以叫兩粒,就可以留肚食多D其他款式👍🏻豬肉新鮮,食到有原隻蝦,啖啖肉。黑金流沙包 ($26)新鮮滾熱辣,似啱啱蒸起。將包餡打開,超多奶黃流出黎!大家食果時都要小心D唔好辣親嘴🤭醬皇金錢肚 ($28)金錢肚好入味,彈牙有口感,醬汁都好好味,蘿卜吾會苦。點少少辣椒油仲惹味😌金沙脆皮銀蘿腸 ($29)俾個名吸引咗,想試下係咩😬原來係腸粉包住脆卜卜米網&蘿蔔絲,口感非常豐富。外脆內暖,好食!👍🏻籠仔鳳爪排骨飯 ($40)有驚喜 估唔到咁大份!熱辣辣,有荷葉味。排骨蒜香味濃郁,鳳爪都好入味。D汁撈埋飯一齊食🥰正呀食完呢餐飲茶系列總結都好滿意,下次再黎試下晚餐小菜再報告俾大家知😊

鮑汁鳳爪 ($32)

原隻蝦燒賣 (2粒$17)

黑金流沙包 ($26)

醬皇金錢肚 ($28)

金沙脆皮銀蘿腸 ($29)

籠仔鳳爪排骨飯 ($40)

2023-12-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2023-12-17 44 views
再次探店點心到,鐘意尼到性價比高,環境舒適,同友人點三樣野:金銀蛋浸時蔬(菠菜):可以選菜,我們就選左菠菜。菠菜的營養價值高且口感爽脆。金銀蛋是這道菜的點睛之筆,分量十足,它們可為菠菜增添口感和味道的層次。 黃金桂花蝦球:以鮮嫩的蝦球為主,並添加了桂花的香氣和顏色。蝦球經過炸製後,表皮金黃酥脆,肉質鮮美。 黑金流沙包(2件):雖然是傳統的包子點心,由黑色外皮包裹著黃色內餡。內餡是由金黃蛋黃流沙餡料。一咬,流沙餡料溢出。味道濃度剛好不甜。卡通芋蓉包(2件):內餡是由芋頭製成的芋蓉,口感綿密細膩。整體而言,環境舒適,食物美味😋,高性價比之選。

金銀蛋浸時蔬(菠菜):

黃金桂花蝦球:

黑金流沙包(2件):

卡通芋蓉包(2件):
內餡是由芋頭製成的芋蓉,口感綿密細膩。

整體而言,環境舒適,食物美味😋,高性價比之選。