2020-12-12 1802 views
香燒美國 CAB 牛仔骨 Grilled USA Short Rib Gravy Baked Potato,霸氣登場!意想不到巨獸般降臨,木板堅堅容納得到!先將肋骨分離,整條肉躺在木板上再慢慢解剖。紅紅嫩嫩黐滿甘甜油脂,烤肉焦脆,還有爽脆黐骨筋膜肉,多重享受。香煎美國頂級西冷 Pan-fried USA Prime sirloin,伴碟絕對一絲不苟,法國鞭豆極為爽甜脆身多汁,薯蓉清新幼滑。完全被主廚高超廚藝所瞞騙,還以為食著日本和牛,原來真身係美國西冷呢!牛味特級濃郁,油脂平均甘甜閃令令,彈牙外層包著嫩滑紅肉,肉汁滴滴回味再回味!眼前三種配料激發奇想,來轉西冷三食!油煎蒜子外層焦香,蒜肉成泥,辛甜撞肉甜當雞絕配!薯蓉已跟牛油及忌廉完全融合,格外幼滑芳香!我最最最愛搽滿雞牛豬羊鹿肉齊齊塞入嘴仔,震撼的味道使得我十分陶醉。法式芥末較英式味道溫和,更油潤幼滑,辛辣帶甜伴起靚牛使肉味更上一層樓!香煎美國頂級牛肋肉 Pan-fried USA Prime Rib,重量級足夠兩位享用,不過對我依個不折不扣食肉獸黎講無難度!左邊連著筋膜,右邊黏著牛脂,中間夾著嫩肉,多重複合攻擊!使我完全屈服。外層焦

香煎美國頂級牛肋肉 Pan-fried USA Prime Rib,重量級足夠兩位享用,不過對我依個不折不扣食肉獸黎講無難度!左邊連著筋膜,右邊黏著牛脂,中間夾著嫩肉,多重複合攻擊!使我完全屈服。外層焦香微脆,脂肪鬆化香噴噴,筋膜極彈越趙越多汁!

照燒汁燴牛腹柳闊條麵 Beef Hanger Teriyaki Sauce Fettuccine,疑幻似真西式乾炒牛河?有趣有趣。充滿彈性的牛腹片滲著肉汁,混雜爽脆波椒絲及紫洋蔥絲在其中,滑滑長長闊條麵索盡牛汁牛油照燒汁,有點瑞士汁的影子,味道十分濃厚帶甜甜的味道。

香煎西班牙豬柳配牛肝菌忌廉汁伴法式薯蓉 Pan-fried Spain Pork Porcini Sauce Mash Potato,擺盤美輪美奐活力充沛!豬柳看似普通,入口便知龍定蟲。厚身豬柳鎖汁特別多,啖啖都是甜美肉汁。西班牙種比大陸種豬甜味更鮮更濃,沒半點豬羶味。自家牛肝菌汁有畫龍點睛之效,芳香菇味將所有肉味踢出來!

蒜片辣椒蜆肉欖油吸管意粉 Bucatini alla Vongole,罕見的吸管意粉,而特別又有趣,中間空心架!所以不能吸啜入口好搞笑。比普通意粉更嚥韌彈牙更有嚼勁,滑嘟嘟夾著香辣茄汁連咸鮮蜆肉享用,百感交集感覺美妙!

香煎美國豬鞍架 Grilled U.S. Pork Rack,伴碟燒菜驚喜的美味,薏瓜非常爽脆清甜,青瓜多汁清新,法國鞭豆爽嫩依舊。特厚豬鞍連骨使要肉甜味格外濃郁,煎得恰到好處程現誘惑粉紅色,焦香鬆化滴著肉汁。我較喜歡用手整隻拿起咬,夠狂野豪邁奔放,啖啖肉原汁原味,搽埋薯蓉更加美麗!

華道夫沙律 Waldorf Salad,過百年的傳統沙律的改良版,青蘋果、提子乾、合桃混輕盈沙律醬,清新舒服開胃。法式西蘭花濃湯 Broccoli Bisque,原棵西蘭花打蓉,真材實料陣陣花香,混著忌廉幼滑吸入,舔舔脷!

香煎脆皮深海鱸魚配香茅忌廉汁伴法式薯蓉 Pan-fried Sea Bass Fillet Lemongrass Cream Sauce Mash Potato,賣相使人眼前一亮,香氣使人唾液欲滴!巨形厚厚魚柳躺在薯蓉頂端,再襯上紅綠橙黃的伴菜,購圖精緻顏色奪目,食慾大增!結實魚球一咬噴汁,魚汁閃令令,薄薄香脆魚皮搭著白肉再塗抹薯蓉及香茅汁大口塞入細味,高級享受!

盲鰽牛肝菌汁意大利飯 Calcarifer Porcini Sauce Risotto,盲鰽即係澳洲短吻鱸,廣闊的脆皮魚柳陣陣焦香,襯托著芝士雜菌意大利飯的芬芳,忍不住要立即開動!厚身魚柳鎖著兇湧魚汁,大大啖香濃意大利飯托著大大舊鮮魚在舌齒間翻騰,那有不好吃的理由,極度美味!

意大利雜菜湯 Italian Vegetable Soup,羅宋湯源自俄羅斯加入肉類餚主,而傳統意大利雜菜湯以不同蔬菜為主,不加肉的。來幾口淺嚐,清甜蔬菜味夾雜甜酸的鮮茄味道,醒胃增食慾,為大餐作好準備。

法式粟米濃湯 Sweet Corn Bisque,黃金粟米湯顏色鮮艷吸睛。新鮮粟米打蓉粒粒佳極品,純天然粟米甜,每啖都是粟米肉,味道香濃清新絕頂!法式洋蔥湯 Onion soup,感受到古祖味法國風情。特濃洋蔥甜,大量清爽洋蔥肉,芝士法包吸埋濃湯,不得了!

法式香草烤羊肋排配紅酒汁伴焗薯 Grilled Lamb Spare Ribs Gravy Baked Potato,索一索舒筋活絡,聞一聞精神爽利!焦香羶香肉香相互碰撞。肥美五部層次分明,脆脆羊皮、羊脂、羊油、嫩肉、筋膜,羶香撲鼻,脆嫩滑油彈集於一身!每條骨都被我啜得乾乾淨淨。

周打蜆湯 Chowder Clam Soup,難得一遇的經典西湯,其中一款我的最愛,仲要無洋蔥粒無西芹粒非常好!自家製靚湯加點即磨黑椒碎添點香氣生息不少,厚厚濃稠幼滑,忌廉蜆味出眾,蜆肉彈牙鮮甜,完成度極高。

菠菜汁野菌意大利飯 Wild Mushrooms Spanish Sauce Risotto,青咇咇的顏色十分奇特而可愛,似乎係我克星芫茜,幸好只不過係菠菜汁是也!飯粒嚥韌有咬口,每粒都被芝士忌廉菠菜汁抱著,清爽甜美菜蔬味,新奇有趣兼美味。

香煎印尼石斑配香茅忌廉汁伴法式薯蓉 Pan-fried Snapper Lemongrass Cream Sauce Mash Potato,加厚斑球啖啖肉,狠狠地大大舊沾埋香茅汁塞進嘴仔,魚甜味非凡,少許焦香少許鹽香,實淨有彈性,滾滿薯蓉更加甜美。

石板街朱古力蛋糕 Rocky Road Chocolate Cake,外形討好可愛,棉花糖頂層畫上焦糖醬,朱古力蛋糕底層,中層夾著脆卜卜果仁,多種味道多重口感。布朗尼蛋糕 Brownie,朱古力味強烈,入口嚥韌似蛋糕又似軟糖。

香煎盲鰽魚配香茅忌廉汁伴法式薯蓉 Pan-fried Seasonal Calcarifer Lemongrass Cream Sauce Mash Potato,震撼的畫面,巨形魚柳佔據半隻大碟!重份量。魚皮脆到普通餐刀魚刀都應付不了,給把扒刀我吧!用扒刀溫柔慢慢輕輕地鋸,發出撕裂的聲音悅耳非常,繼而白魚肉射出澎湃魚汁,使得我雙眼發光!立即連皮帶肉配埋薯蓉塞得嘴仔脹卜卜甚是滿足,慢慢嘴嚼細味,皮脆肉嫩鮮魚鹽香薯甜,百味交錯。

法式煎鵝肝 Foie Gras Saute,的的式式精緻的頭盤,好想一啖整舊啪入,但係高級場所要保持儀態,用刀叉慢慢品嚐更佳。分兩次享用,可獲得兩次高潮!法包多士煎鵝肝燒青瓜一齊放到舌頭,鵝肝油潤羶甜、青瓜爆汁爽甜、多士焦香脆脆,幸福的感覺從味蕾蔓延至全身。

香燒美國 Prime 頂級肉眼扒 Grilled US Prime Ribeye Steak (12oz) Foil-Wrapped Baby Potato,肉眼食其鬆軟油脂,西冷食其肉味有嚼勁。煎到牛脂溶到每條纖維中,更香更潤更綿。無得輸的肉甜味,無得頂的甘甜油脂,嫩肉搭著油膏同吃,味道達到另一境界。

意式雞髀扒配芥末籽忌廉汁伴焗薯 Chicken Thigh Pommery Mustard Sauce Baked Potato,原隻雞髀去骨去筋,食得方便舒暢,厚厚聚手重量級!肥美脆皮厚雞髀扒,油脂分佈均勻,彈滑白肉黏著薄脆雞皮,鳳脂混雞肉汁再滾埋芥末籽忌廉汁,熱騰騰香噴噴,無話可說。

風乾鴨腿胸片無花果沙律 Dried Duck Thigh & Breast Fig Salad,另類食材首次相遇,無花果的甜汁拼咸鮮油潤風鴨片還有清新沙律菜,咸甜反差永遠天衣無縫。

法式青豆濃湯 Green Beans Bisque,再遇上新奇菜色,第一次的青豆湯,我跟附近其他食客同樣戚戚稱奇。新鮮豆肉使得整碗湯程綠色,粉粉湯汁帶著清淡忌廉,豆味甜濃,另類獨特。

西班牙蟹肉煙三文魚卷沙律 Crab Meat Smoked Salmon Roll,高潮迭起一浪接一浪,顏色綣斕吸引,紅綠黃朝氣勃勃!煙三文魚捲成玫瑰花,蟹肉當作花芯,沙律菜彷似綠葉襯托著,圖畫美輪美奐藝術品一樣,有點不捨得吞下的念頭。濕潤的蟹肉鮮氣飄飄與彈彈煙三文魚咸鮮連結,十全十美。

沙巴龍躉伴牛肝菌意大利飯 Sabah Giant Grouper risotto Porcini Sauce,何解可以如此色香味俱全?煎魚配炒飯永遠長青!啖啖彈滑脆皮魚球跟濃濃黏黏意大利齊齊嘆,沒有挑剔的機會。

藍莓芝士蛋糕 Blueberry Cheesecake,高質芝士味道濃濃,香氣飄逸,幼滑入口還有藍莓醬的酸甜,拍爛手掌。

烤美國 Prime 頂級西冷扒 3 成熟 Grilled US Prime Striploin Steak (10oz) Medium Rare,厚厚巨大肉眼,見得到的油潤美味!已陶醉在香噴噴的肉香之中,還有烤薯的芬芳,我忍唔住喇!識食當然係斜切,片狀增加橫切面,將纖維切斷入口時能更彈更滑更嫩。淡淡嫩紅滴著肉汁,外層焦脆肉味特濃滲著油脂,甘香甘甜欲罷不能,不停一二三四件地消滅!淨原味、配醬汁、搭烤薯、襯鞭豆、夾薏瓜,任何食法都滿分!

蒜片辣椒阿根廷野生紅蝦闊條麵 Langostinos Fettuccine Chili Garlic Sauce,淨係外觀都贏晒!大大隻紅蝦全部爽彈蝦味鮮甜,闊條麵吸盡蝦油蒜味辣椒,惹味彈牙追住啜!

傳統法式焗羊架 3 成熟 Provencale Style Roasted Rack of Lamb Medium Rare,兩件四條骨絕對唔夠喉!先將每條骨分離露出嫩肉,鮮紅色立立令非常吸引!外層脆脆鬆化麵包糠香草芥末醬,羊肉羶香噴汁,再沾多點法式帶甜芥末醬,味道更豐富。
2020-11-27
$500 (Dinner)
今日嚟到大埔,見諗返起好多人都推介一間網紅嘅西餐廳Dionysus,決定去試一試!呢間餐廳嘅室內環境設計一流,簡直係打咭熱點,室內柔和嘅音樂音樂配搭十九世紀裝飾,一個人靜靜休閒午餐,或者拍拖傾揭休閒享受氣氛都極之一流❤️頭盤試咗蜆肉忌廉湯,蜆肉配搭忌廉香滑鮮甜,慢烤香草紐西蘭羊西冷充滿肉汁,而邊位燒得香脆沒有冇"蘇"味,配上香濃紅酒汁和薯蓉充滿味覺嘅享受,最後以香濃嘅美國芝士蛋糕完結,芝士蛋糕有大酒店出品質素,齒頰留香☺️一間很不錯的餐廳,值得一試!Dionysus📍 大埔懷仁街43號泰和樓地舖

一間很不錯的餐廳,值得一試!

Dionysus
📍 大埔懷仁街43號泰和樓地舖
2020-12-10 49 views
聖誕節就到,大家會去邊度食飯呢🥰 ig見到大埔有間環境一流既餐廳,聖誕前就試左先,已經感受到濃濃聖誕氣氛🎄☺️今次晏晝去就食個lunch😛價錢唔算貴,淨係環境都值哂跟餐可以揀餐湯或者沙律,叫左粟米忌廉湯。然後主菜揀左香蒜菠菜忌廉汁煙肉意大利粉($89) risotto做得好煙韌有口感,都好夠味,加埋脆煙肉粒好惹味。另一個叫左香煎美國牛腹排拌法式牛油焗薯 ($128) 牛扒揀左7成,某啲位置食落有少少乾身,但牛味就好濃,加埋啲配菜一齊食都唔錯🤩跟餐會跟埋是日甜品,今日有藍莓芝士餅,芝士味岀得黎又唔會食落太漏,好正🤤飲品賣相都唔錯~Golden empire ($68)British milk tea (跟餐)

今次晏晝去就食個lunch😛價錢唔算貴,淨係環境都值哂

跟餐可以揀餐湯或者沙律,叫左粟米忌廉湯。

飲品賣相都唔錯~Golden empire ($68)
British milk tea (跟餐)
#跟住我食唔中伏.西餐我都食好多,講真要搵間出色嘅真係唔易有時就算價位高嘅西餐廳都未必做得好住大埔嘅朋友留意!又有好介紹👇🏻😋.Dionysus 嘅出品堅持好質素無論食物、環境,還是招呼都令客人感到非常 appreciate👍🏻最初我係被餐廳內嘅吊燈吸引咗目光望下menu都覺得唔錯就試下😉.頭盤[西蘭花忌廉湯]西蘭花湯綿密幼滑而且營養好高,可以排毒助防癌❣️提升免疫力味道唔會草腥味,亦無過咸👍🏻[煙三文魚凱撒沙律]正正常常沙律菜新鮮,前菜份量適中.[芝士菠菜餡意大利雲吞]Order之前特別問店員得知意大利雲吞係廚師手工製🤤手工做嘅真係好好食,而且餡料調味都好出色經典嘅芝士菠菜餡,軟滑芝士加忌廉菠菜好快被我清碟😂感覺唔夠食阿😭.[香煎羊西冷配香草紅酒汁]羊味香濃,羊脂分佈都幾平均選擇七成熟,肉質厚實唔乾,非常好味❤️不過薯菜就比較普通,味道ok.Lunch set附送甜品[Blueberry Cheesecake]方型細細件幾好唔太漏,但唔出色有少少失望係杯cappuccino竟然無拉花🙈味道都不太好本身夢幻嘅感覺即刻無咗店內環境都有唔少打卡位可以呃下like😎正🤣.總括黎講都係值得一去嘅餐
#跟住我食唔中伏
西餐我都食好多,講真要搵間出色嘅真係唔易
有時就算價位高嘅西餐廳都未必做得好
住大埔嘅朋友留意!又有好介紹👇🏻😋
Dionysus 嘅出品堅持好質素
最初我係被餐廳內嘅吊燈吸引咗目光
望下menu都覺得唔錯就試下😉
頭盤[西蘭花忌廉湯]
西蘭花湯綿密幼滑
而且營養好高,可以排毒助防癌❣️提升免疫力
味道唔會草腥味,亦無過咸👍🏻
[煙三文魚凱撒沙律]正正常常
沙律菜新鮮,前菜份量適中
[芝士菠菜餡意大利雲吞]
Order之前特別問店員
得知意大利雲吞係廚師手工製🤤
手工做嘅真係好好食,而且餡料調味都好出色
經典嘅芝士菠菜餡,軟滑芝士加忌廉菠菜
好快被我清碟😂感覺唔夠食阿😭
[香煎羊西冷配香草紅酒汁]
羊味香濃,羊脂分佈都幾平均
選擇七成熟,肉質厚實唔乾,非常好味❤️
不過薯菜就比較普通,味道ok
方型細細件幾好唔太漏,但唔出色
有少少失望係杯cappuccino竟然無拉花🙈味道都不太好
食物水準good good👍🏻👍🏻💞
#大埔美食 #西餐廳 #小店
#高質小店 #高質餐廳
2020-12-07 43 views
喺大埔打滾左咁耐,都唔知有間咁正嘅餐廳!誠意推介俾大家!大家見嘅環境係咪好靚呢!好有外國同埋冬天嘅感覺🤣🤣🥰👍🏼我最欣賞都係呢個佈置,所以停係呢張相下面介紹俾大家😁其實間餐廳一啲都唔難搵,仲有兩層添!碗餐湯好似寫咗個心字係中間咁,我都係之後先發現,真係覺得用心製作!由於今日天氣太凍所以我哋兩個都飲餐湯所以介紹唔到沙律俾大家!西班牙豬好軟身,但同時保留到肉汁同咬口!牛肝菌汁好正,好夾到!另外薯菜都非常新鮮!薯蓉入口即化👏🏼😂👍🏼另外我點了一份慢烤香草羊西冷配焗薯,七成熟,好有驚喜!堅係好juicy好滑,一件接一件放入嘴,食得一啲都唔慢🤣😜😋食完西餐配返個茶飲,絕配!是日甜品係藍莓芝士蛋糕,高質蛋糕,不多介紹!
喺大埔打滾左咁耐,都唔知有間咁正嘅餐廳!誠意推介俾大家!

大家見嘅環境係咪好靚呢!好有外國同埋冬天嘅感覺🤣🤣🥰👍🏼
我最欣賞都係呢個佈置,所以停係呢張相下面介紹俾大家😁

其實間餐廳一啲都唔難搵,仲有兩層添!

另外薯菜都非常新鮮!薯蓉入口即化👏🏼😂👍🏼

食完西餐配返個茶飲,絕配!

是日甜品係藍莓芝士蛋糕,高質蛋糕,不多介紹!
2020-12-01
今日小妹放假一起身已經點幾兩點, 由於約左朋友食晚飯又未夠鐘, 於是就打算係屋企附近搵野食等朋友收工! 行過見到間新開嘅餐廳好似幾靚咁, lunch munu價錢又唔貴於是就入去試下!一入去好似去左另一個世界咁, 餐廳用左灰色做主調, 走古典風格, 打卡影相一流📸🤳🏻! 西蘭花忌廉湯🥦🥣西蘭花打到溶哂, 同忌廉味道融洽, 質感濃稠, 入口順滑!香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯🐂🥩➕🥔牛腹排小妹叫左5成熟, 外皮煎得幾香, 肉質鮮嫩, 牛味濃郁, 肉汁豐富, 配搭簡單嘅gravy sauce, 已經唔錯! 如果想味蕾更加清新d同解一解膩感, 小妹覺得配搭佢地嘅薄荷啫喱都係一個幾唔錯嘅選擇! 另外, 配菜之一嘅牛油焗薯, 外皮香脆, 牛油味香而不膩, 味道唔錯!藍莓芝士蛋糕🧀🍰藍莓味唔算太重, 芝士味適中, 大多芝士凍餅嘅質感都係偏硬身, 但E件芝士蛋糕中間位偏軟心, 口感幾creamy!

西蘭花忌廉湯🥦🥣
西蘭花打到溶哂, 同忌廉味道融洽, 質感濃稠, 入口順滑!

香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯🐂🥩➕🥔

藍莓芝士蛋糕🧀🍰
2020-12-04
$130 (Lunch)
2K
2020-12-07 36 views
自問好奇心重 幫襯呢間餐廳 係因為佢個名Dionysus 令我聯想起古希臘神話中嘅酒神 -🥗#凱撒沙律煙三文魚件份量充足 唔駛淨食雜菜咁單調-🥣#西蘭花忌廉湯湯款時常更換 西蘭花粒混和忌廉濃湯 香滑又有口感-🥩#香煎羊西冷配香草紅酒汁午市套餐 $138呢個同酒有關嘅主菜令我有所期待 想知道羊肉係唔係只適宜醮薄荷醬 羊西冷香煎至七成熟 肉香四溢 肉質嫩冇羊肉羶味 同紅酒汁幾夾-#香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯午市套餐 $128牛復排將牛肉牛筋同油花三合為一 所以牛味突出 有豐腴油香 牛筋位亦帶有輕度嚼勁 -🍰#藍苺芝士蛋糕細細件甜甜地 總結豐富嘅一餐-📍#Dionysus大埔懷仁街43號泰和樓地舖

🥗#凱撒沙律

細細件甜甜地 總結豐富嘅一餐
📍#Dionysus
大埔懷仁街43號泰和樓地舖
2020-12-02 40 views
就在旺街旁,午飯由80幾至130幾,選擇都可以。青豆湯及沙律:可以的水平,冇驚喜西班牙猪柳:煎得甘香,肉質夠淋,但有點嚡及根,就90元說,可以。照燒汁牛腹肉意粉:乾炒牛河的西式版,建議選擇其他甜品:芝士蛋糕,可以咖啡:有驚喜,有水準,甘味中有果實味服務:有禮,服務員擺餐具亦見有訓練過。但未飲完湯,未食完沙律已上主菜。未食完主菜,已上咖啡,當時連甜品都未有。店主請放慢腳步,要做一間有水準的西餐廳,上菜速度及次序都好重要架。
就在旺街旁,午飯由80幾至130幾,選擇都可以。
青豆湯及沙律:可以的水平,冇驚喜
照燒汁牛腹肉意粉:乾炒牛河的西式版,建議選擇其他
甜品:芝士蛋糕,可以
咖啡:有驚喜,有水準,甘味中有果實味
2020-11-30 999 views
從一次偶然中路過見到這餐廳,看見這間新餐廳,單看食店名字 “Dionysus “ 希臘神話中,God of the vine, 葡萄酒之神,於是記住餐廳名字,擇日過來試試⋯⋯電話預早安排,來到地舖,原來餐廳是有兩層。看餐廳內的裝修,相信店主下了不少心思,就是這樣的格調,筆者準備了一支 Brunello di Montalcino 感覺上又幾襯食店的風格。被安排了坐在餐廳中間位置,由於樓底矮,所以當坐滿食客之後,聲音感覺比較嘈吵。華道夫沙律~是日餐湯~什菜湯由於筆者未喜什菜湯,原先打算點,門外餐牌上的Duluxe Lunch Menu 的,因為有洋蔥湯選擇,但結果是,由於沒有預訂,食店只提供 set Lunch。照燒汁燴牛腹柳濶條麵~第一感覺像乾炒牛河,朋友笑了,吃一口,感覺真的像乾炒牛河呢⋯⋯西班牙黑毛豬柳伴牛肝菌忌廉汁伴焗薯~肉質嫩滑,但醃料偏重了點點,如輕減少少的話,相信更能帶出肉質的味道。配當日帶來的紅酒,又相當夾擋。香煎盲曹配香茅忌廉汁配薯蓉~魚皮煎焗得脆口乾身,一讚,但朋友也覺得味道偏重。慢烤香草紐西蘭西冷羊配紅酒汁薯蓉~朋友覺得味道唔錯,但可恨的是,未夠熱,像放涼之感。蒜片

電話預早安排,來到地舖,原來餐廳是有兩層。

華道夫沙律~

是日餐湯~什菜湯
由於筆者未喜什菜湯,原先打算點,門外餐牌上的

照燒汁燴牛腹柳濶條麵~

西班牙黑毛豬柳伴牛肝菌忌廉汁伴焗薯~
配當日帶來的紅酒,又相當夾擋。

香煎盲曹配香茅忌廉汁配薯蓉~
魚皮煎焗得脆口乾身,一讚,但朋友也覺得味道偏重。

慢烤香草紐西蘭西冷羊配紅酒汁薯蓉~
朋友覺得味道唔錯,但可恨的是,未夠熱,像放涼之感。

蒜片辣椒蜆肉欖油吸管意粉~
這碟的炒意粉,雖然用上西式碟去盛,但同樣也有中式的感覺。

朋友生日,食店很好,替壽星女用四件砌出一個四方形的作為蛋糕,在此多謝他們那份心意。

整體來說:
很多細節位看到食店花了不少心思,也看得出他們努力地想做得更好,但仍然有很多進步空間,新店,相信需要更多時間磨合。

尤其那洗手間位置,作為一間西餐廳,內部裝修花了不少心思,但顧客一去洗手間相信大打折扣,值得留意。

2020-11-21
$150 (Lunch)
2020-11-29 37 views
< Dionysus > 📍大埔前幾日難得家姐放假 就同佢去咗呢間最近好多人打卡嘅復古cafe 入面環境好靚🥰🥰 lunch set 都好抵食 值得一試✨🥗華道夫沙律擺盤好靚😍😍 有沙律菜、蘋果粒 上面仲有啲提子乾做點綴✨✨ 食落好清新 個沙律醬都唔會太膩😛🇮🇹意大利雜菜湯好足料嘅雜菜湯 食到啖啖蔬菜 好濃郁 而且唔會太酸 好開胃👍🏻😛🐑慢烤香草紐西蘭羊西冷配紅酒汁伴焗薯揀咗五成熟 外皮煎得香脆 羊西冷好嫩滑😛 唔會太 可接受👍🏻 份量幾多 大約有五六舊 配菜有薯角、西蘭花同甘筍 唔錯😋🐷香煎西班牙豬柳配牛肝菌忌廉汁伴法式薯蓉豬柳煎得好香 肉質完全唔嚡 好嫩滑😋😋 另外個薯蓉都好好味 入口即溶 應該加咗牛油令佢更加滑👍🏻🥤凍咖啡 跟餐會包一杯冷熱咖啡/茶 我就飲凍咖啡😛 奶係分開上 可以根據自己喜好加奶 飲落都有咖啡嘅香味 偏 fruity 👍🏻🍰熱情果芝士凍餅最後仲有甜品食😛 好香熱情果味 唔係好甜 啱啱好 熱情果同芝士都幾夾 為呢餐劃上完美句號😋 有機會再試下佢個dinner😍
< Dionysus > 📍大埔
🥗華道夫沙律
🇮🇹意大利雜菜湯
🐑慢烤香草紐西蘭羊西冷配紅酒汁伴焗薯
🐷香煎西班牙豬柳配牛肝菌忌廉汁伴法式薯蓉
🥤凍咖啡

🍰熱情果芝士凍餅
2020-11-27 59 views
朋友嚟咗大埔做嘢 今日難得可以做港女梗係搵緊靚餐廳打下卡 girls talk 一下呢間餐廳全部都係好評 非常期待呢度有兩層 我哋畀人安排坐上層一上到去已經係打卡位 又好靚既吊燈 唱碟機未叫嘢食已經先興奮😆😆😆呢度午餐有兩個menu 一個大概一百蚊鬆啲 另一個貴少少嘅二百幾 我哋揀咗個平啲嘅share❤️首先嚟嘅係沙律 擺盤已經非常精美蘋果肉好新鮮 非常爽甜主菜要左魚 呢到係每日新鮮肉唔同嘅魚去做今日主打盲曹 肉質比較實淨 魚味濃郁配上薯蓉 係自家制既 好滑身 好好味😁甜品係都係每日唔同 今日係mango cheese cake 自家制果然係唔同 叫貨個啲通常都會偏甜 呢到既cake 明顯減左糖既份量 芝士味非常突出細細件真係唔夠喉呀😆結尾黎杯咖啡 正常水準 ❤️
朋友嚟咗大埔做嘢 今日難得可以做港女

配上薯蓉 係自家制既 好滑身 好好味😁

細細件真係唔夠喉呀😆

結尾黎杯咖啡 正常水準 ❤️

2020-11-22 102 views
很久很久沒有有大埔食fine dinning 了.  (有十年吧)朋友介紹了一間比較新的餐廳, 有兩層樓高, 裝修得非常漂亮.    我們是日叫了set dinner, 價錢不貴, 食物, 環境的性價比十分高.更難得是free corkage, 但相關的服務十分足.    喜歡紅酒配 fine dining 的一定要試試.食物方便不會有太大的驚喜,  但也十分可口.    環境方面如果可以定到閣樓的特色卓, 三,五知己會有一個十分快樂的一餐.

美國頂級西冷
美國豬鞍架
是日甜品
Other Info. : free corkage still can have good wine serving
2020-11-21
$400 (Dinner)
美國頂級西冷
是日甜品
2020-11-19 48 views
法國私房菜餐廳外觀優雅樓底兩層,可見裝修用心,星級大廚即場為你烹調美味食材,當天吃了7成羊,魚和沙律,擺度一件件甘上碟,肉質非常鬆軟嫩滑,酒廊·名畫·公主座處處都是打卡熱點
法國私房菜餐廳
2020-11-18 63 views
係大埔印象都係去熟食市場多,大排擋飲啤酒,但朋友介紹左呢間餐廳,話區內少有質素西餐,即管試一試~~~👍👍👍餐廳分2層,裝飾raw但優雅,有女士打卡位Set lunch 選左 青豆湯 香煎盲鰽魚配薯蓉~唔錯的😋😋😋如果轉做我喜愛的紫薯蓉就更好了🤗🤗🤗🤗🤗🤗 塊魚份量都好大 皮脆肉嫩~~仲有甜品~呢個價位、環境、服務都好滿意~~唔錯唔錯可再黎幫襯~~感覺上餐廳應該有off menu既菜式🙂🙂

餐廳分2層,裝飾raw但優雅,有女士打卡位

Set lunch 選左 青豆湯 香煎盲鰽魚配薯蓉~

仲有甜品

呢個價位、環境、服務都好滿意~~唔錯唔錯
可再黎幫襯~~

感覺上餐廳應該有off menu既菜式🙂🙂
2020-11-17 44 views
美美的餐廳打卡勝地星級大廚法國菜Lunch Set可選擇餐湯或沙律一個主菜 + 當天甜品茶或者咖啡華道夫沙律蘋果,青蘋果配上合桃提子乾配上少量嘅沙律菜成個沙律好Fresh粟米湯好甜嘅粟米湯飲得出用粟米粒打成湯香煎時令魚配香茅忌廉汁伴法式薯蓉魚質好滑 外皮香口配上香茅汁 中和左魚腥味除咗薯蓉之外 仲有西蘭花紅蘿蔔做配菜慢烤香草紐西蘭羊西冷配紅酒汁焗薯羊架平時食得多羊扒反而少食揀咗七成熟,肉質啱啱好而且佢會保留返羊嘅鮮味份量唔少點上紅酒汁令出滋味同樣係配上西蘭花同紅蘿蔔配搭薯蓉主菜好大份精選甜品精緻嘅芝士蛋糕仲有擺碟 特別
美美的餐廳
打卡勝地
星級大廚法國菜

Lunch Set
可選擇餐湯或沙律
一個主菜 + 當天甜品
茶或者咖啡

華道夫沙律
蘋果,青蘋果配上合桃提子乾配上少量嘅沙律菜
成個沙律好Fresh

除咗薯蓉之外 仲有西蘭花紅蘿蔔做配菜

慢烤香草紐西蘭羊西冷配紅酒汁焗薯
羊架平時食得多
羊扒反而少食
揀咗七成熟,肉質啱啱好
而且佢會保留返羊嘅鮮味
份量唔少點上紅酒汁令出滋味