2013-04-25 942 views
係銅鑼灣返工,要搵到抵食ge lunch 真係好難今日去到世貿搵食,發覺hakata dojo ge lunch set都好平, 於是就入去試下la餐廳環境寧靜坐係卡座,有布廉遮住,私隱度很高,十分適合同朋友傾計lunch set 的選擇多達十數款價錢大約$50-80左右,係銅鑼灣黎講唔算貴係咁多款set 入面,我揀左我至愛ge 雜錦刺身飯刺身的數量都算多,亦都十分肥美新鮮飯ge size 不大,女仔都勉強夠飽男仔就建議叫d 其他小食la但係刺身飯ge 賣相不太吸引,有少許失望
係銅鑼灣返工,要搵到抵食ge lunch 真係好難

餐廳環境寧靜
坐係卡座,有布廉遮住,私隱度很高,十分適合同朋友傾計

lunch set 的選擇多達十數款
價錢大約$50-80左右,係銅鑼灣黎講唔算貴
係咁多款set 入面,我揀左我至愛ge 雜錦刺身
刺身的數量都算多,亦都十分肥美新鮮
飯ge size 不大,女仔都勉強夠飽
男仔就建議叫d 其他小食la

但係刺身飯ge 賣相不太吸引,有少許失望

2013-04-03
2013-04-18 690 views
之前朋友討論過呢間店, 博多的食物似乎唔同關東及中部所以就去一試.味道方面, 似乎類似關西的比較重口味, 正. 而且分量幾多醬汁也很多.明太子沙丁魚. 呢條魚勁好食, 魚肉味濃且香, 上面的魚子鹹鹹的很下飯.吞拿魚飯都是味道偏重, 配串燒同埋湯, 美味的一餐就咁搞惦!串燒方面, 肉類很不錯入味多汁, 蔬果類就很爽口. 非常好食!三文魚腩膠多好補, 而且肉甜~ 香味重很好食.
三文魚腩膠多好補, 而且肉甜~ 香味重很好食.
2013-03-22
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 明太子沙丁魚
  • 燒三文魚腩
2013-04-13 293 views
昨晚和友人下班後覓食,因與友人都愛日本料理,就選了這間九州料理一試。1) 店頭新品:雲鍋 評分:2.5/5好奇試試,其實就是綿花糖甜醬油牛肉鍋。跟隨餐牌的instruction,等綿花糖溶了才攪拌。然後發現...牛肉老了= =對我和友人來說,湯有點過甜,重點是吃不出綿花糖的化學作用。一致認為:Gimmick野。PS: 但之後配個烏冬,狠心地在湯裡煮長點時間,吸收了甜味的湯,不錯。(也是這鍋唯一可取的)2)店頭人氣no. 2:一口餃子 評分:3.5/5有點小驚喜。個人很怕明明叫自己做一口餃子的但根本大到不是一口的。這個size剛好,香口,肉汁也不會太濃。不錯之作。3)炙燒明太子 評分:3/5友人十分了解我對明太子的鐘愛,直接就點了這個。個人喜好,基本上怎樣弄的明太子我都喜愛的。不過,客觀點的話,沒有炙燒的香味。就是一般一口吃下的明太子。4) Sashimi (三文,蝦,北寄貝) 評分:3/5不錯。至少沒有雪味。5)串燒 評分:1/5晤,這個.....友人點了雞串,一條配芝士,一條配明太子。(係..又係明太子...)真心的簡而清結論:柴皮。oh sorry...是no雞

1) 店頭新品:雲鍋 評分:2.5/5
好奇試試,其實就是綿花糖甜醬油牛肉鍋。
跟隨餐牌的instruction,等綿花糖溶了才攪拌。
然後發現...牛肉老了= =
對我和友人來說,湯有點過甜,重點是吃不出綿花糖的化學作用。
一致認為:Gimmick野。

2)店頭人氣no. 2:一口餃子 評分:3.5/5
這個size剛好,香口,肉汁也不會太濃。
不錯之作。

3)炙燒明太子 評分:3/5
友人十分了解我對明太子的鐘愛,直接就點了這個。
個人喜好,基本上怎樣弄的明太子我都喜愛的。

4) Sashimi (三文,蝦,北寄貝) 評分:3/5
不錯。至少沒有雪味。

5)串燒 評分:1/5
真心的簡而清結論:柴皮。
oh sorry...是no雞味的柴皮
配明太子的那條,我本想俾面明太子吃完它。但sorry...點解無啦啦會有薑味?
算.......

雞翼,沒特別。咪雞翼加醬無雞味,咁囉。

總結:一般。可能會再去,但應該會試其他食物。
2013-04-12
$345 (Dinner)
2013-04-09 124 views
一個滿足的午餐熱辣辣的新鮮牛脊骨由待應棒上即場可以睇住牛脊骨係窩上由紅色慢慢轉變成啡紅色本人較喜歡等待牛熟左先食既雖然牛熟透 但配上雞蛋牛脊骨依然都是滑滑的 沒有"鞋"口既感覺另外 牛配上醬汁 再食一口白飯 正呀!!令我更想食多一碗飯不過可惜的是份量應該對男孩子黎講就不足夠了
一個滿足的午餐

熱辣辣的新鮮牛脊骨由待應棒上
即場可以睇住牛脊骨係窩上由紅色慢慢轉變成啡紅色
本人較喜歡等待牛熟左先食既
雖然牛熟透 但配上雞蛋
牛脊骨依然都是滑滑的 沒有"鞋"口既感覺
另外 牛配上醬汁 再食一口白飯 正呀!!
令我更想食多一碗飯

不過可惜的是份量應該對男孩子黎講就不足夠了
2012-12-04 132 views
爭取時間同老友傾偈,所以選向朋友公司附近既餐廳, lunch 唔多人, 不用排隊~~lunch set 選擇都幾多, 而價錢中等, 銅鑼灣區差唔多吧~~叫左3色三文魚飯定食 ($88), 可惜唔記得影相賣相同相上面一樣, 3色即魚生, 半生熟同熟三文魚, 而set包括蒸蛋,麵豉湯, 漬物, 份量比女士食岩岩好.味道方面, 魚生夠新鮮, 珍珠米, 但蒸蛋就唔夠滑~~

叫左3色三文魚飯定食 ($88), 可惜唔記得影相

味道方面, 魚生夠新鮮, 珍珠米, 但蒸蛋就唔夠滑~~
2012-11-20
今天就是慶祝兩位致友的生日,一行五人就出發到博多道場(在香港的銅鑼灣哦),這地點就是其中一位朋友不愛吃生的朋友提議,感覺就怪怪的。今天點五人就點了四杯飲品,一個二人餐(包括的就有前菜煙肉薯仔沙律,刺身兩款,小食兩款,料理兩款,主食兩款,甜品兩客),炸蠔及雞翼。先來的就是三文魚及海膽刺身。先說三文魚水準不過不失,但過份冰冷影響口感了,海膽就較腥,水平也是一般。接著來的是什錦天婦羅,次序上就怪怪的,沙律也未吃就吃天婦羅。基於不是每件也有試,很難逐一評論。整體而論不會太油,而且也是乾身,脆口,算是不錯的。這個煙肉薯仔沙律就是全晚壽星女最欣賞的產品,他基本上就可以一個吃掉全個XDDDDD。味道有頻重的著味,而且口感不會太濕及太乾,確實做得不差。炸蠔份量正常,而且不會炸得過火,能保持蠔一定水份和鮮味,外層也香口不錯。這個蔥吞拿魚飯就真的味淡,不值一吃。這個明太子蛋卷算是不過不失的產品,明太子味道不大,但蛋還是有蛋香,口感還算可以帶點滑的。這個一口餃子就是喜出望外之作,份量多,味道香脆,肉身不會太乾。雞翼沾滿黑椒是很香的,用來佐酒的一流小食,加上單骨雞翼吃起上來就十分方便。這個長崎拉面份量也很足的

這個蔥吞拿魚飯就真的味淡,不值一吃。
這個長崎拉面份量也很足的,面身也算乾身,不會有太濕的感覺,但味道不重,只算一般。

這個黑豚肉鍋就是朋友指定的產品,肉身較香,而且因有一定肥肉,口感滑,算是可以的。

芝麻雪糕就是頻香的產品,但布旬配雪糕就很難吃,布旬是苦苦的,配雪糕也是帶著一股苦味。

整體來說這餐的食物水平就不過不失,其中應該以前菜小食最為理想。
服務方面就有足夠人手換水及上菜。
環境方面,當天吃飯就坐不滿,而且人不多環境較靜,可以坐很久的地方,比較適合一班人談天的地方。
2012-10-30 105 views
之前跟同事黎過呢間位於世貿既博多道場,覺得不錯,便帶男友到此晚飯。顧名思義,此店是以九州料理主打,其中值得一讚的除了是食物本身之外,是私隱度甚高的環境,座位是卡座,有兩塊布半掩著... 還有....入面提供免費Wifi....Very Good!講番食物, 我最欣賞長崎拉麵和沙律 (唔記得左咩名, 見圖)邊傾邊食, enjoy the Friday Night so much!!! ^^

入面提供免費Wifi....Very Good!

2012-08-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
2012-10-15 137 views
若以視牛如命來形容香港人,相信沒有太多反對聲音吧! 無論是牛的任何部位都被人們視為珍味。神屋流博多道場看中這一點,大約於兩年多前落戶香港,主打九州料理,賣的是當地人喜愛的腸鍋物、串燒和五島烏冬,牛腸鍋更是滿堂紅。好多日本鄉里也會來這裡一解思鄉情懷。再者,日本人認為内臟能提供豐富骨膠原,女士們當然趨之若鶩,美肌牛腸鍋之風已由日本横掃至香港!正當坊間讚賞著和牛腸鍋是何等的口感爽脆、油香四溢、美容活顏.... 也統統沒有我這不吃牛的份兒。不打緊,沒有牛腸,也試試高熱量和增肥鍋物吧! 就是有日本國粹之稱的相撲手必食料理:相撲火鍋! 講明是相撲手吃的,不難聯想到特色是份量大和食材豐富。噢,主角終於上場,食物舖得整齊包括一條立魚、蜆、蝦、豚肉片、豆腐、油揚、蔬菜和冬菇,視覺上滿滿的一盆,精彩。其實鍋中食物味道不怎特別,最吸引反而是在旁以竹筒盛載的雞肉丸子,免治雞肉混入了雞軟骨,放在超濃豬骨湯底內滾兩滾,丸子嫰滑中帶脆口又多肉汁。老實說份量並想像中般多,兩個女生們應付絕對綽綽綽有餘。賣相小巧精緻,只見玻璃杯內的脆米片、紅豆蓉、抹茶蛋糕和抹茶雪糕層層疊著,最上處添了鮮忌廉與脆餅。我先吃脆餅,薄而脆的兩

相撲火鍋
以竹筒盛載的雞肉丸子嫰滑中帶脆口
抹茶芭菲

我先吃脆餅,薄而脆的兩三口便幹掉,然後才開始品嚐以紅豆蓉、鮮忌廉和雪糕蘸著來吃的抹茶蛋糕和脆米片,哈哈,在口中亂中有序,口感豐富。

其實我意悠未盡還想再吃串燒,可是友人已即時叫停,似乎今晚施展的催肥法的行動要宣布失敗。
2012-10-14
以竹筒盛載的雞肉丸子嫰滑中帶脆口
抹茶芭菲
2012-07-18 78 views
26 MAY 2012一直好想試博多道場既牛腸鍋,但皆因同行人仕唔食牛腸,所以今次黎博多道場食簡單大路既日本菜今次既主打有串燒,拉麵同魚生丼燒三文魚,帶子,螺肉: 以上三款食物都燒得比想像中乾身,特別係螺肉;三文魚連皮燒係可取既,令成件燒三文魚更滑燒芝士雞軟骨:好得意既係長雞軟骨燒牛脷:加上香蔥既牛脷有加分,有另一分既香味, 牛脷燒得幾香博多道場拉麵: 湯底幾香濃,最鍾意啲麵夠彈性魚生丼: 全晚最佳之作, 魚生色澤很吸引,食落亦好有新鮮,有很多唔同款既魚生,有大蝦, 魚子,三文魚,鰻魚,墨魚,油金魚等等, 加分既係飯上細細條既既雞蛋絲,食落令白飯更唔單調
26 MAY 2012

今次既主打有串燒,拉麵同魚生丼

燒芝士雞軟骨:好得意既係長雞軟骨
博多道場拉麵: 湯底幾香濃,最鍾意啲麵夠彈性

Other Info. : 呢度有免費WIFI架,可問店員拎密碼
2012-05-26
Celebration
Birthday
  • 魚生丼
2012-05-09 40 views
和同事下班後到這家餐廳吃日本菜,由於是星期一的關係,人流極少。女侍應引領我們進入座,我們查詢可否坐有布簾的卡座,她語氣不太好地回應:「有booking 㗎!」,禮貌不佳。因天氣炎熱,我們不想吃火鍋,點了以下食物 – 煙肉沙律 ($78)有4至5件煙肉和炒雜菌,全都是炒得熟透,熱騰騰的;下面鋪滿棷菜而旁邊配有蕃茄,它們是冰冷的。一熱一冷、一鹹一甜的沙律,感覺怪怪的,有點不倫不類,而且價錢偏高。海鮮飯 (Don) ($128)海鮮包括蝦、三文魚、油甘魚、蟹肉和三文魚子。味道不太鮮甜,蟹肉起得不夠仔細,仍有蟹殼。跟飯的還包括面豉湯,它有一點鹹味,只有一塊細小的紫菜,製作不認真。溫泉蛋牛肉飯 ($78)溫泉蛋巨型,牛肉汁充足,白飯份量多但牛腩肉堅韌。即使只有5-6枱客人,但上菜須等約20分鐘,十分緩慢。食物份量足夠但味道不濟。

因天氣炎熱,我們不想吃火鍋,點了以下食物 –

煙肉沙律 ($78)

海鮮飯 (Don) ($128)
溫泉蛋牛肉飯 ($78)
溫泉蛋巨型,牛肉汁充足,白飯份量多但牛腩肉堅韌。

2012-05-07
$160 (Dinner)
2012-03-04 39 views
第二次泥,上次食過相撲火鍋同串燒, 呢次試下第D野。難得星期日晚上七點幾都唔洗等位~四個人食左以下既野,四百蚊有找!抵!串燒:三文魚腩 好肥美饅魚 饅魚同饅魚汁配合得好好肥牛X蕃茄 肥牛包住車厘蕃 咬果時蕃茄好JUICY!必食!海鮮丼:個飯有D碎蛋,海鮮方面有三文魚,劍魚,帶子,鮮蝦,魚子;仲有豬頸肉添!個配搭幾特別~加小小醬油撈飯已經好好味!讚芝蔴味單骨雞翼:個名好特別~味道仲特別!必食!薯蓉沙律:我唔中意食沙律所以冇食明太子玉子:相對下冇咁好味既一道
第二次泥,上次食過相撲火鍋同串燒, 呢次試下第D野。
難得星期日晚上七點幾都唔洗等位~

四個人食左以下既野,四百蚊有找!抵!

串燒:
三文魚腩 好肥美
饅魚 饅魚同饅魚汁配合得好好
肥牛X蕃茄 肥牛包住車厘蕃 咬果時蕃茄好JUICY!必食!

個配搭幾特別~加小小醬油撈飯已經好好味!讚

芝蔴味單骨雞翼:個名好特別~味道仲特別!必食!

薯蓉沙律:我唔中意食沙律所以冇食
明太子玉子:相對下冇咁好味既一道

$98 (Dinner)
  • 芝蔴味單骨雞翼、串燒
為慶祝叻叻松鼠公升職兼加薪,帶左佢去世貿間博多食好野原本諗住同佢邊嘆串燒,邊飲番兩杯sake的點知原來中午係冇my fav. 串燒食的...冇得佐酒了..但是,中午就有好多lunch set選擇,仲做緊85折呢!!!好抵呀!!於是我地一人嗌了一set松鼠公叫了刺身飯set :刺身 :上枱時賣相都幾吸引,食落除左有塊白色"唔知咩魚"味道麻麻外,整體都幾新鮮美味炸雞沙律+牛肉蘿蔔粒小食: 味道好一般,但幾like d青瓜片,好fresh~~三文角壽司x2 :好正正正正 三文魚是厚切的,紋理好靚,食落新鮮溫泉蛋+麵鼓湯: 因為太飽飽飽,被擱置了....=___="""我倉鼠妹點了my fav.豬骨濃湯拉麵set:內容大致同松鼠公個set差不多,不過我那邊的主角係拉麵今日的拉麵的湯底依然濃郁好味,麵條亦十分煙韌,保持到一貫水準唯獨是今天的叉燒有點失色,一來太厚切了,二來缺少了點點脂肪層,有點"鞋"...我地仲order左個辛辣單骨雞翼小食,味道都唔錯,但冇咩辣味~第一次lunch time去食博多,有85折真係抵好多!!一個set有咁多野食之餘,仲有埋野飲,計埋加一先係約$114度一位!!不過
為慶祝叻叻松鼠公升職兼加薪,帶左佢去世貿間博多食好野

原本諗住同佢邊嘆串燒,邊飲番兩杯sake的

於是我地一人嗌了一set
松鼠公叫了
刺身飯set :
刺身

三文角壽司x2 :好正正正正
三文魚是厚切的,紋理好靚,食落新鮮

我倉鼠妹點了my fav.豬骨濃湯拉麵set:
內容大致同松鼠公個set差不多,不過我那邊的主角係拉麵

第一次lunch time去食博多,有85折真係抵好多!!

不過我依然好掛住d串燒燒~~~~所以貴d都好,下次都係會同松鼠公夜晚黎幫襯~~

2012-02-23
  • 豬軟骨拉麵
  • 三文魚壽司
2012-02-21 27 views
自從上年去過日本四國的高知後, 一直都好想再去多一次品嚐鰹魚! 鰹魚係去高知的必吃美食, 係聞名日本全國的. 今次經過流博多道場前看過餐牌後, 除咗見到有相撲鍋(除咗在京都吃過相撲鍋之外, 在香港根本很難找到)之外, 仲有我最喜愛的鰹魚! 此店的鰹魚跟高知的, 味道分相似, 魚身經火烘烤一下,等冷卻之後用刀切成生魚片大(如果係厚切就更多好),表面有些烘烤的味道, 入面仍然保持鰹魚肥美的肉味! 放在碟上,搭配蔥跟大蒜、灑上醬汁. 嘩! 而家諗起, 真係想食多一碟! 今次比我發現香港都有咁好食的鰹魚, 下次一定要再黎品嚐!
燒鰹魚

今次比我發現香港都有咁好食的鰹魚, 下次一定要再黎品嚐!
相撲鍋 (如果有和牛就更多好!)
2012-02-17
$230 (Dinner)
燒鰹魚
相撲鍋 (如果有和牛就更多好!)
2012-02-16 21 views
今次第一次食, 星期六LUNCH HOUR好好彩唔洗等位!我地兩個人, 一個叫左個吉列黑豚肉定食, 一另個係拉面拼三文魚壽司。吉列黑豚肉定食 - 吉列黑豚肉炸得好鬆脆, D肉又肥瘦適中!個拉面有兩塊叉燒, 太厚又“嚡”…個拉面係白色既, 同平時食黃色個D唔同, 有D似上海面。 個湯底非常清, 如果中意食清淡既朋友會好D, 如果唔係會覺得佢無味!環境舒服, 裝潢仲好有特色, 我地就好似坐係日本街邊拉面檔既格局。最好既地方就係佢提供免費WIFI, 不過就要問侍應攞密碼。仲要一提既係, 果度d侍應節奏比較急速, 成日都會黎睇下你食完未, 食完就會即刻收野, 而且2點半就會last order, 所以想坐耐d既朋友就要諗過喇!
今次第一次食, 星期六LUNCH HOUR好好彩唔洗等位!

吉列黑豚肉定食
白色拉面
拉面拼三文魚壽司
提供免費WIFI
日本街邊拉面檔既格局
2012-02-11
$150 (Lunch)
吉列黑豚肉定食
拉面拼三文魚壽司
白色拉面
日本街邊拉面檔既格局
提供免費WIFI
2012-01-31 14 views
用膳前一日已經致電訂座,但可惜服務員指訂座額已滿,要我們早點去餐廳碰碰運氣。我和朋友大約六時四十五分到達餐廳,當時餐廳仍未滿座,但服務員向我們表示稍後已留座給其他客人,所以要求我們八時前要交枱,而在用膳途中,服務員又再叮囑我們要八時前交枱,令我們在整個用膳過程都十分急促,就算食物有多好,都大打折扣。坐下來,第一時間就點了一客相撲火煱(豬骨味),並加了一粒骨膠原球。 湯底味道十分濃郁,煱內的食物完全不用點任何醬油,都十分美味。此外,還點了一客鰤魚刺身,聞說鰤魚在這時候是最肥美。結果都不負所望,相信網友們亦相片都可看出鰤魚的肥美!鰤魚的味道十分鮮甜,而刺身的厚度亦十分有份量,吃起來很有質感,當大家食過鰤魚之後,一定會覺得油甘魚變得平平無奇。小食方面點了炙燒明太子、烤榮螺及香辣雪魚胃這味炙燒明太子,令我以往對明太子的印象完全改觀。這道小食佐酒一流!!外表脆身,內裏軟身,十分美味可口!!至於烤榮螺的味道十分普通,其特別之處,是只不過是原隻榮螺放在我們面前烤。另一款小食香辣雪魚胃,只可以說味道似韓國的泡菜,味道十分濃郁,但可惜完全蓋過雪魚胃的味道總括而言,大致上都滿意這次的晚餐,只是食得有點急

小食方面點了炙燒明太子、烤榮螺及香辣雪魚胃

外表脆身,內裏軟身,十分美味可口!!
總括而言,大致上都滿意這次的晚餐,只是食得有點急。
Other Info. : 餐廳的佈置都十分有特色,更有廂房提供,但就要預早訂座。
2012-01-06