Restaurant: Dong Lai Shun
Info:

2022-10-26 1954 views
每次帝苑酒店的東來順換新套餐餐牌都會來一趟,嚐嚐它的點心拼盤、麵食或餃子和甜小點。今次點心的賣相非常吸引,黑金小籠包的皮有黑芝麻香,灑上金箔,肉汁充足,大讚。香梨帶子角外型可愛,手工精緻,有點不捨得吃掉;想不到帶子很鮮嫩,味道不錯。焗胡椒餅有驚喜,餅裡載著數顆原粒胡椒,雞肉也算滑,口感挺好的。吃煎牛肉餡餅時一時大意,弄丟了餅內的肉汁,可惜。擔擔麵的麻醬味很足,但覺得今次稍辣和鹹,麵條不夠彈牙。甜品香酥菠蘿超好看,見到點心師傅的創意和心思,炸糯米內有粒粒菠蘿,味道清香,但個人不太喜歡那黏黏的口感。喜歡東來順除了它的食物,還有它的高質服務。每位員工都很有禮貌,上菜的速度也很配合我的食速,可以輕輕鬆鬆的享受一頓美食。

吃煎牛肉餡餅時一時大意,弄丟了餅內的肉汁,可惜。

擔擔麵的麻醬味很足,但覺得今次稍辣和鹹,麵條不夠彈牙。

2022-10-22
$210 (Lunch)
2022-09-25 1685 views
終於第一次嚟試晏晝都幾多人睇得出好多都係熟客我哋今次都誇張兩個人叫咗水煮魚再加其他嘢但係都食晒😂個魚嚟到都幾驚艷原條片出嚟再擺返成條魚嘅形狀啲魚好滑 辣味夠配料多數係芽菜同寛粉有少量秀珍菇如果加埋窩筍同多啲菇類會更正麻辣鳳爪相對失色做法有啲似鮑汁鳳爪但麻辣味太多嘅花生令外觀都差咗黑松露蝦春卷好香黑松露味蝦夠爽口彈牙蟹棗好好味 非常脆小籠雞肉包及唔上豬肉餡肉汁係多嘅 但雞肉始終味道唔夠濃個皮再薄啲會更好甜品叫咗高力豆沙冇影相好味嘅 不過壽桃包有驚喜出面一般麻蓉餡 佢係豆沙餡唔太甜但好好味旁邊好多人打邊爐啲配料都好靚 下次可以試
終於第一次嚟試

唔太甜但好好味

旁邊好多人打邊爐
啲配料都好靚 下次可以試
2022-09-21
$450 (Lunch)
Celebration
Birthday
水煮魚
黑松露蝦春卷
蟹棗
2022-08-24 1544 views
抵禦嚴寒法寶,緊係涮羊肉啦喂🐑🐑🐑香港東來順雖然無用碳爐但諗起羊肉火鍋無理由唔係呢度點咗杜泊羊上腦(肉卷嚟,唔係又食腦),口感幼嫩,食落無腥味厚切羊肩係比較濃味款,比較有咬勁小小,個人比較喜歡羊上腦口感比較細緻嫩滑咁當然唔會淨係食羊嘅,本地牛頸脊肥瘦均勻,肉味濃都好食仲有必須要提埋個鵝腸,十分甘香又爽口,大推💓麻辣湯底唔會好辣,香口為主。配上招牌嘅醋麻點醬好帶得起肉嘅鮮味食物整體滿意,食完之後夜晚被都唔使冚🌞暖粒粒好舒服 (有個人熱到食咗兩碗涼粉😂)服務嚟講就係負分嘅,平時嚟食小菜都正正常常,今次食火鍋就出事啦。啲姐姐見你自己整火勢望都唔望你,掂行掂過。但個重點係,個爐嘅switch 係喺個枱底,你見個客痞低整嚟整去你都好似無事發生見唔到咁,係勁嘅🤷🏻‍♀️(唔係個別例子,一晚發生咗起碼兩三次)都唔提人哋碌緊嘢食都未拎出嚟佢就加水,無錯我哋係答話加水嘅而且個煲都真係要加,但你都等人拎返舊肉同隻手走先呀,結果舊肉就沖咗落煲底搵都搵唔返變成煲湯渣,手又比熱水彈到,乜玩法😤 (as usual 啲姐姐係無知覺地已經走咗去了)加水又加到個煲就爆,兩邊湯底就嚟撈埋,仲要我哋自己request 自己

點咗杜泊羊上腦(肉卷嚟,唔係又食腦),口感幼嫩,食落無腥味

咁當然唔會淨係食羊嘅,本地牛頸脊肥瘦均勻,肉味濃都好食
仲有必須要提埋個鵝腸,十分甘香又爽口,大推💓

加水又加到個煲就爆,兩邊湯底就嚟撈埋,仲要我哋自己request 自己要筆返走(well, 自己動手豐衣足食呢句嘢真係冇錯嘅)

要開嘅酒幾支都無,無言...可能係懲罰我平時冇珍惜寶貴嘅地球水資源
2021-12-28
$1000 (Dinner)
2022-08-19 1438 views
福布斯四星推介-帝苑東來順Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station第二次黎東來順,記得上次水煮牛都唔錯😛今次小仙子已訂左星級點心lunch set,6折好抵(每位$210),份量都唔少架😉最鍾意佢環境幾舒服,枱與枱之間都有距離先黎4款點心,擺盤都好靚😌有黑金小籠包: 聽個名都好高貴,小籠包中間放上金箔,皮唔算太薄,都算多湯香梨帶子角: 賣相已經好吸睛🤩原隻梨上🤣入面係大大粒帶子,好新鮮!煎牛肉餡餅: 肉汁香濃,細細件唔太膩😗焗胡椒餅: 胡椒味重,小🐷麻麻胡椒😅仲有賽螃蟹春卷: 配埋香醋,好似食蟹肉咁🤣之後係東來順水餃同京城擔擔麵,配埋食好match😙 擔擔麵麻醬味濃郁😜食到呢度都好飽😝最後點少得甜品🥳香脆菠蘿🍍聽個名已經好期待,整到好似菠蘿咁架😂表面香脆,入邊係一絲絲嘅菠蘿,甜度適中,為呢餐畫上完美嘅句號😌
福布斯四星推介-帝苑東來順
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

先黎4款點心,擺盤都好靚😌

煎牛肉餡餅: 肉汁香濃,細細件唔太膩😗
焗胡椒餅: 胡椒味重,小🐷麻麻胡椒😅
仲有賽螃蟹春卷: 配埋香醋,好似食蟹肉咁🤣

$250 (Dinner)
2022-08-01 1305 views
首先係間餐廳環境舒服,座位寬闊,枱與枱之間嘅距離充足,完全冇壓迫咁,亦唔會好似其他茶樓咁好嘈,感覺良好,而且服務員充足,態度亦好,值得一讚。首先講吓個手撕雞,雖然份量唔多,但確實做到皮脆肉滑,醬汁亦唔太鹹,值得一試。至於個黑松露蝦肉春卷,入邊隻蝦好大,而且黑松露味芳香撲鼻,春卷脆口,絕對唔係出邊酒樓平時食啲春卷咁行貨,係有質素嘅👍🏻呢度三個人食$900,價錢屬於偏貴,如果你要good food good service good environment, 昵度係唔錯嘅!值唔值呢個價錢就見仁見智喇!

2022-07-31
$300 (Lunch)
2022-08-01 1708 views
這次慶祝友人的生日,來到帝苑酒店的東來順,一嚐他們的北京填鴨。北京填鴨一食 $620賣相很不錯,外片鬆化,不是薄和脆的類型,這種皮片鴨非常不錯,配上特別調製的醬汁,沒有過鹹的情況,能襯托出鴨皮的油香,而且配上青瓜絲等,口感香脆得來又清新,就算單吃鴨皮也不會過膩。侍應也會配上山楂條解膩,這家北京填鴨的確不錯👍🏻👍🏻二食方面我們點了蔥爆鴨件 $120這道菜平平,鴨件相對較老,而且稍欠鑊氣。另外也點了無錫脆鱔 $188這道菜頗有驚喜。鱔炸得非常香脆,而且能夠保持完整,外層配上外層包裹的醬汁,醬汁不會使鱔變軟,帶出鹹甜香味,推薦👍🏻最後要推薦的是驢打滾 $78新鮮的驢打滾香甜軟糯,外層灑上黃豆粉,內層包著紅豆蓉,甜度適中,不會過甜,是必點的甜點👍🏻
燻蛋

北京填鴨一食 $620

二食方面我們點了蔥爆鴨件 $120
這道菜平平,鴨件相對較老,而且稍欠鑊氣。

北京填鴨二食—  蔥爆鴨件

另外也點了無錫脆鱔 $188
無錫脆鱔

最後要推薦的是驢打滾 $78

無錫脆鱔
2022-07-02 3657 views
外母生日想在九龍區吃北京烤鴨, 不知何解選擇了東來順, 這以火鍋為主軸的中菜餐廳. 說回香港的東來順, 和大陸版本除了裝橫Luxurious得多, 而且價錢昂貴得多之外, 也提供了火鍋以外的不少巧手菜式, 甚至有點”妹仔大過主人婆”的意味, 像是我們預訂了的鶴湖蟹影, 碟中的仙鶴擺設, 絕對成為全場焦點. 它是蟹膏蟹肉龍蝦鍋巴, 配以蟹狀的薑茶凍. 除了外表吸引外, 菜式在味道和口感上的層次也做得很不錯, 濃香的蟹膏和柔軟的蟹肉, 中間有微爽帶鮮的龍蝦粒, 底部香脆的鍋巴吸收了前者的精華, 比起一般的蟹粉蟹膏更複雜更可口, 薑茶凍除了比一般薑茶更易入口外, 外表上也更可愛, 更吸引到食客.松子桂魚和黃金大餅同樣做得出色, 太太點的眼光相當不錯. 桂魚外皮香脆, 就算淋上糖醋汁也沒有變軟, 內裡肉質實在, 夾起來保持原型. 糖醋汁甜中帶果香, 酸度柔和, 沒有一聞起來就有刺鼻的味道. 黃金大餅香酥鬆軟, 蔥油可喜但如果份量再多一點就更完美. 反而今次的主角北京烤鴨有點失望, 鴨油酥香但鴨皮不夠香脆, 焦香也少了一點. 配料和甜麵醬沒有問題, 但起肉和起皮的刀工還有改進的地方, 皮中帶肉,

反而今次的主角北京烤鴨有點失望, 鴨油酥香但鴨皮不夠香脆, 焦香也少了一點. 配料和甜麵醬沒有問題, 但起肉和起皮的刀工還有改進的地方, 皮中帶肉, 起肉的部分則過厚, 這點要改進了.

Dong Lai Shun HK is much more luxurious than those in mainland China, no matter in decoration and the style of cuisine. We can taste a lot of complicated Beijing and Shanghai style cuisines here. One of the most famous one is crab yellow and lobster with the rice cracker. The taste and texture is extreme fresh and rich. The crane in the middle of the dish makes it extremely descent. The roasted duck is not as good as our expectation as the skin is not crispy enough.
  • 鶴湖蟹影
  • 松子桂魚
2022-06-30 1058 views
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻最近發現左原來餐廳有個hideen menu叫”福布斯晚餐”, 當中有幾道菜都拎左香港旅發局’美食之最大賞’金獎名菜😂最特別一定係圖1嘅”鴆湖蟹影”, 鹹蛋黃蟹肉加蟹膏鋪滿咗係米餅上面, 仲有係隔黎好似裝飾嘅蟹型啫喱係用咗薑茶去整, 等你食完之後驅寒解毒, 廚師都幾有心思👍🏻.🔻🍽 東來順📌 地址: 尖沙咀麼地道69號帝苑酒店B2層.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🍽 東來順
📌 地址: 尖沙咀麼地道69號帝苑酒店B2層
2022-05-31 1286 views
兩個童年好友想打邊爐,由於慶祝生日所以就決定去東來順食過羊肉火鍋未打邊爐之前我哋點咗脆鱔同海蜇當小吃脆鱔炸得香脆,涼拌海蜇頭都整得好好味火鍋就更加冇得輸羊肉同海鮮都好滋味如果想同朋友慢慢打邊爐又坐得舒服東來順確實係一個好好嘅選擇
兩個童年好友想打邊爐
,由於慶祝生日所以就決定去東來順食過羊肉火鍋
未打邊爐之前我哋點咗脆鱔同海蜇當小吃
脆鱔炸得香脆,涼拌海蜇頭都整得好好味
火鍋就更加冇得輸
羊肉同海鮮都好滋味
如果想同朋友慢慢打邊爐又坐得舒服
東來順確實係一個好好嘅選擇
2021-12-19 2187 views
✨黑金小籠包用上黑芝麻做皮 再加上金箔 賣相高貴又型格 皮薄 但有少少易穿多汁 鮮味 調味偏淡左少少✨龍井煙燻蛋煙燻味好突出 但味道又唔會過濃有蛋香 流心程度唔錯✨北京填鴨睇就知隻烤鴨唔錯 脹卜卜 有光澤 肥瘦適中 鴨皮酥脆鬆化 肉嫩食落滿滿油脂香 又唔會膩調味少少偏淡薄餅 軟熟 密度高 帶啲煙韌配料 蔥絲 青瓜 蘿蔔 另配上一碟山楂片 酸酸甜甜可以清一清味蕾解下膩生菜包鴨崧 (二食)少有地有啲擺盤 賣相唔錯生菜 裁過 細細片新鮮爽脆鴨崧 唔會乾柴 炒得惹味 配料有啲蔬菜粒菌粒 增加香味同口感整體唔錯✨文思豆腐羹呢度得獎名菜之一文思豆腐羹 係個好考刀工嘅菜式將豆腐 菠菜 木耳 甘筍等材料切成極幼嘅幼絲湯羹稀稠度適中 味道清清地 唔錯✨鶴湖蟹影鶴湖蟹影係呢度招牌菜之一 賣相精緻 職員上菜時會比你影相先 之後會幫你分面層 炒蟹粉蟹肉龍蝦肉鮮味十足中層 鹹蛋黃鍋巴 鬆脆可口 帶濃濃鹹蛋黃甘香底層 炸芋片 香脆 有淡淡芋香蟹仔係薑茶啫喱✨醉人蟹后牛油果蟹肉沙律 牛油果同蘋果混合蟹肉 幾清新酒釀蛋白蟹鉗 蟹鉗好細隻 冇乜肉食連埋酒釀蛋白食 帶少少酒香 三款中相對普通蟹粉銀絲卷蟹粉蟹肉鮮味 銀絲卷
✨黑金小籠包

薄餅 軟熟 密度高 帶啲煙韌
配料 蔥絲 青瓜 蘿蔔
另配上一碟山楂片 酸酸甜甜
可以清一清味蕾解下膩

生菜包鴨崧 (二食)
少有地有啲擺盤 賣相唔錯

另外用餐當日會主動更換熱茶同換茶葉
幾點都顯得相當貼心 值得一讚
價錢合理 值得一試
2021-12-14 1442 views
十一月初黎食仲有大閘蟹Menu,唔想拆蟹嘅我哋,叫左”清炒大閘蟹粉”,有蟹油香又多蟹膏蟹肉😍 建議配手擀麵做伴麵(圖2) 另外好多人(包括我)都會專程過嚟打邊爐,為左食內蒙古羊肉,記住唔好叫拼盤,散叫質素好啲🤔 推介”厚切羊肩”同”羊肉卷”! .🔻🍽 東來順📌 地址: 尖沙咀麼地道69號帝苑酒店B2層

🍽 東來順
📌 地址: 尖沙咀麼地道69號帝苑酒店B2層
2021-12-01 1737 views
帝苑酒店-真係每一間餐廳都有唔同嘅驚喜今晚人多,選擇咗比較舒服(最緊要有private room)首先頭盤選擇咗好特別嘅「牛叉燒」同埋「乳鴿」今日有朋友唔食牛肉,所以餐廳特別幫我哋安排咗喺帝苑軒果度飛咗隻「bb乳鴿」仲有一隻大家期待已久嘅「片皮鴨」呢隻鴨真係每一次嚟都要食蛇羹係特別預訂嘅,呢兩日天氣凍,真係一流嘅補品「水煮魚」係各位辣妹的最愛,連正宗四川辣妹都話又麻又辣捉住最後「蟹粉」的尾巴,呢個「蟹粉炒粉皮」真係令人愛不釋手烤羊排又係別一必食推介最後主食選擇咗薄嘅蔥油餅當然要order個「黃金琉沙球」為美味嘅晚餐畫上完美嘅句號
帝苑酒店-真係每一間餐廳都有唔同嘅驚喜

首先頭盤選擇咗好特別嘅「牛叉燒」

仲有一隻大家期待已久嘅「片皮鴨」呢隻鴨真係每一次嚟都要食

蛇羹係特別預訂嘅,呢兩日天氣凍,真係一流嘅補品

「水煮魚」係各位辣妹的最愛,連正宗四川辣妹都話又麻又辣

捉住最後「蟹粉」的尾巴,呢個「蟹粉炒粉皮」真係令人愛不釋手
烤羊排又係別一必食推介
最後主食選擇咗薄嘅蔥油餅
當然要order個「黃金琉沙球」為美味嘅晚餐畫上完美嘅句號
2021-11-28 1465 views
生日和女友去東來順打邊爐, 簡單但夠爽, 和北京不同的是除了定位升價10倍外, 也由傳統的炭火爐變成一般家用氣體爐, 無他, 集體在五星酒店內燒碳真的不太吉利, 而且相當危險. 點上鴛鴦湯底, 麻辣湯麻香而不會死辣, 味道刺激但不會完全麻痹味覺, 平衡度相當不錯. 清湯以雞骨熬製而成, 加上雞髀菇和大蒽, 湯底清澈得沒有油光, 純粹的鮮甜味就是為了提升肉類的鮮味, 純粹而自然.來到東來順, 當然要吃它的涮羊肉, 羊肉細塊, 在涮湯底時要眼明手快, 才可避免它過熟或者溜走, 我們點的是原種來自南非, 但在內蒙飼養的杜泊羊, 膏肉層次分明, 這次是其上腦肉, 也就是後頸肉連著脊骨位置的兩塊肉, 除了位置矜貴外, 肉香比其他部位的更為澎湃, 羶香柔和但持久, 是其他火鍋店的羊肉不能媲美的. 牛肉則是來自本地的牛頸脊肉, 也就是在潮汕牛肉火鍋店見到的脖仁, 本身已偏瘦而肉香豐富見穩, 這裡的雪花度同樣出色, 肉香不在話下, 如此出色的肉類, 以極鮮的雞湯涮熟就夠. 其他配料相對有印象的是鵝肝龍蝦丸, 白麵及燒飯, 鵝肝龍蝦丸除了用料矜貴外, 龍蝦的口感爽彈與內裡半溶的鵝肝, 形成口感上的強烈對

其他配料相對有印象的是鵝肝龍蝦丸, 白麵及燒飯, 鵝肝龍蝦丸除了用料矜貴外, 龍蝦的口感爽彈與內裡半溶的鵝肝, 形成口感上的強烈對比, 但在味道上互相提鮮. 白麵就是單純的麥香, 扁平麵身煮完口感爽實, 筋性適中, 用來填飽肚子相當舒服. 燒餅我還以為是有味的那種, 但原來就只有淡淡的麥味, 層次豐富, 中間的空間就是為了吸汁吧!

至於生日蛋糕嘛, 自然是來自同一間酒店的餅房, 著名的拿破崙蛋糕就是, 不用切餅費, 吃得相當滿足而飽足.
2021-10-26 2120 views
我一向好鐘意食蟹膏蟹粉,喺香港好食嘅蟹粉唔多,呢個👍🏻👍🏻,淨係賣相都嘩一聲嘅鶴湖蟹影😂😂顏色鮮艷,好睇好食!隻蟹仔係薑,食完可以驅寒!桂花糖脆鱔炸到好脆,脆到唔知食緊魚咁,但唔覺唔覺就食哂喇!京葱爆羊肉東來順出名食羊,有一個羊架要冬天有得食,而家食住爆炒羊肉先,我唔好,但朋友鐘意食羊嘅話好惹味煙燻乳鴿焗飯鴿油滲入飯,飯質粒粒分明,煲底做到有飯焦效果,略嫌有啲淡味同唔夠飯焦黃金大餅葱油餅,外層好香,好多芝麻,煎得好脆👍🏻👍🏻有時,越簡單嘅食物越好食驢打滾甜品時候,清朝宮廷食物,因為佢好似毛驢咁碌地沙嘅形態,所以有個咁嘅名!其實係煙韌嘅糯米皮包住紅豆饀再加上黃豆粉俾你碌下碌下咁玩住食🙂有得食嘅地方唔多,留肚試下!餐廳走中高檔路線,待應服務、餐廳環境不錯,始終喺酒店入面,唔會坐到局好迫。我下次京去試打邊爐喇😙

桂花糖脆鱔
炸到好脆,脆到唔知食緊魚咁,但唔覺唔覺就食哂喇!

京葱爆羊肉

煙燻乳鴿焗飯

2021-10-17 1651 views
通常在帝苑軒叫過黎食,今日真正座低食,脆鱔係必食🥂小食,烤夫一般,🍅仔加話梅幾開胃都ok, 但係冇suprise, 印象中食過呢個小食但係忘記在那吃過,羊肉出品幾好,應該係只羊幾靚,羊架話係蒙古羊,不So, 但係做得乾左吾夠juicy, 和牛煲仔飯好食,幾百元一煲叫做交到貨,冇驁喜。service 更係ok la 😂呢個可以放心。price Vs 出品,可以叫做收貨。來得呢啲餐廳食吾會looking for 低食,係looking for 驚喜😂,呢個暫時未有😂。甜品都係比交heavy 的出品,真係食唔落. Manager 幾細心,見到我哋人小,一些出品cut side 份量,好窩心。