2017-09-17
今日放工後,約左朋友食旺角呢間新開嘅車仔麵店。喺砵蘭街離遠已經見到旺囍車仔麵個招牌,好易搵到間舖,喺砵蘭街同豉油街交界。可能因為係平日,所以一入去就有位,而且坐得好舒適。入到去見到裝修好有特式,墻上面有用紅字寫住菜式嘅鐵皮,好有懷舊車仔麵檔嘅風格。值得一讚嘅係餐廳點菜用可重複使用嘅膠餐牌,非常環保!而且筷子用膠盒裝住放喺枱上,相比起舊式車仔麵檔用筷子筒插住筷子,比較衛生同乾淨!食物選擇方面,除左車仔麵外,有好多特式小食可以選擇,比一般車仔麵店更多元化!最後我同朋友點左秘製口水雞,秘製雞中翼,車仔麵我揀左辣汁爽脆魷魚,麻辣豬耳,烏冬底同埋中辣嘅秘製辣汁。而朋友就揀左魚肉春卷,炸鯪魚球,幼麵底,中辣嘅麻辣汁,另外湯底加左沙爹汁。揀好食咩之後,店員好快就幫我地落好單,好有效率!朋友話加左沙爹汁嘅湯底香好多,加埋新鮮炸起嘅鯪魚球同魚肉春卷,十分香口同埋彈牙。而我果碗烏冬吸收左秘製辣汁都十分惹味,個辣汁魷魚同麻辣豬耳都十分爽脆同入味。我地點嘅小食,秘製口水雞 — 雞肉十分滑,加埋個秘製口水雞醬,好好味!雞中翼經過油炸後,唔單止更香口,而且可以令個秘製醃料味道更突出,食唔停口!呢餐飯加埋兩杯凍飲,
呢餐飯加埋兩杯凍飲,都係百零蚊,十分之抵!店員服務好好,而且好有禮貌!
今餐飯食得好開心!有機會一定會再encore!