2023-01-19 77 views
其實已經食左Downtown無數次,成日黎觀塘既應該都有食過。由佢哋新開張直到依家都仲有去食。價錢少貴,但味道、擺盤同環境都會令你回頭⭐️ 今次想介紹既係佢哋用左Semi buffet做gimmick,有Salad、海鮮、熟食、水果同甜品。整體味道都好好味,最鐘意佢哋既熟食部分,燒賣、餃子同蘑菇都唔錯!個人認為都係佢哋既Main course比較出色,鐘意散嗌多啲,但如果鐘意Semi buffet 既話就快啲黎試,之後又會連Menu lu😆🦑鮮魷魚手造闊帶麵 $298Set with salad bar🥗 配上飛魚籽、鮮嫩菠菜同咸蛋黃忌廉汁,食落好濕潤同特別鐘意闊帶麵,有口感得黎有少少蛋香味,食得出係Handmade 既🐽炭烤伊比利黑毛豬鞍 $408Set with salad bar🥗 黑毛豬鞍好Juicy,配上黑椒汁令味道更昇華

🦑鮮魷魚手造闊帶麵 $298

🐽炭烤伊比利黑毛豬鞍 $408
$350 (Dinner)
2023-01-19 60 views
🌟貴氣裝潢嘅半自助餐🌟喺The wave樓上嘅半自助餐餐廳,裝修高貴典雅✨空間咁十足,座位寬敞,啱晒朋友聚會;整體食物不錯自助區有冷盤沙律、小食、湯、甜品;主食就叫左三文魚,皮煎得幾脆;另有一杯飲品食物種類一定唔夠自助餐咁多,但半自助餐黎講都夠食,揀完main course之後就出去嘢食~💰人均約$400📍登堂#登堂 #觀塘 #觀塘美食 #自助餐 #半自助餐 #三文魚 #香港美食 #西餐 #hkfood #kwuntong
🌟貴氣裝潢嘅半自助餐🌟

💰人均約$400

📍登堂

2023-01-18 74 views
Bookmark左登堂好耐 之前上網見到佢嘅食物同環境好靚好吸引今晚撐枱腳諗住揾間舒服啲 就嚟試下價錢唔貴喎 夜晚semi buffet 每位298起想食豪啲 仲有一款任食美國靚牛扒添先講下buffet bar 真係應有盡有沙律 cold cut 凍海鮮 港式小食 甜品乜都有質素仲好好添 真心覺得好過出去食好貴嘅buffet沙律菜勁新鮮又多選擇藍青口同翡翠螺都係狂食之選煙三文魚不停refill 自製煙肉薯仔沙律都好出色淨係食salad bar都滿足到爆鮮海蝦煙豬腩貓耳粉首先個汁真係好惹味 落左好多半乾蕃茄味道濃郁海蝦大大隻幾爽口 貓耳粉幾彈牙有咬口炭烤美國特級肉眼扒(任食!!!)我地叫左五成熟 煎得啱啱好入面粉紅色 肉質又軟又juicy 好好味呀我地食左兩塊就飽晒 食肉獸嘅朋友不妨挑戰下出面仲有甜品架 有細細件凍餅同軟糖不過太飽食唔落喇 食啲水果解下滯先估唔到呢個月份嘅西瓜都咁甜起晒沙 好滿足嘅一餐呀
Bookmark左登堂好耐

淨係食salad bar都滿足到爆

鮮海蝦煙豬腩貓耳粉
首先個汁真係好惹味 落左好多半乾蕃茄味道濃郁
海蝦大大隻幾爽口 貓耳粉幾彈牙有咬口

炭烤美國特級肉眼扒(任食!!!)
我地叫左五成熟 煎得啱啱好
入面粉紅色 肉質又軟又juicy 好好味呀
我地食左兩塊就飽晒 食肉獸嘅朋友不妨挑戰下

出面仲有甜品架 有細細件凍餅同軟糖
不過太飽食唔落喇 食啲水果解下滯先
估唔到呢個月份嘅西瓜都咁甜起晒沙 好滿足嘅一餐呀

2023-01-18 81 views
今日一行十人食晏,諗住搵個舒服少少既地方食個lunch ,餐廳環境舒適又有半自助餐,而且buffet 款式都算多,有小食,沙律,水果等等。但係餐廳出餐既速度真係好差!.我哋等左九個字先上齊所有主食,中途有吹過好多次,店員都只係答哦或者指一指廚房😒餐飲係我哋食緊主食既時候上左三杯,之後就無再上過餐飲,不停問店員都係hea我哋,仲有個店員問我哋係咪埋單,餐飲都未上齊好意思叫我哋賣單?後尾有店員過黎問我哋差咩餐飲再重新落過單,但係之後都係上唔齊又錯單😒叫埋單又係叫左N次先有人理。.和牛牛裙肉配黑椒汁 $188牛裙肉叫左五成熟,肉質柔軟,肉味濃.如果你係時間太多想攝時間,我建議你可以試下呢間餐廳,但如果你lunch time 係得個零鐘或者你個人無乜耐性我奉勸你唔好去食,我哋所有同事都已經將佢永久black List.
叫埋單又係叫左N次先有人理。

和牛牛裙肉配黑椒汁 $188
牛裙肉叫左五成熟,肉質柔軟,肉味濃
2023-01-16 82 views
📍登堂係The Wave商場隔離條扶手電梯上去地鐵站行5分鐘左右上網見到幾靚就同朋友過左黎試下個地方都幾大坐得好舒服一大班人食飯傾計岩哂今次黎試左個 semi buffet個semi buffet都算多野食種類有熱食,炸物,沙律,湯,海鮮雖然唔係話好多,但係都唔錯另外,啲野食都fill得幾快個main叫左美國特級威靈頓牛柳配黑松露野菌汁個牛柳勁香個面勁趣好香嘅牛味肉質好軟⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️另外叫咗個烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲酥配羊燒汁 五成熟個羊鞍寄養味好香肉質好林烤焗得啱啱好⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️兩個主食都唔錯我覺得可以多啲朋友一齊食咁就可以一齊share另外見隔籬枱個炭烤黑毛豬安都好似唔錯餐飲叫左Calamarnsi ice tea 最後食咗個雲呢拿雪糕,同埋椰子雪糕做結尾😛
📍登堂
係The Wave商場隔離條扶手電梯上去
地鐵站行5分鐘左右
上網見到幾靚就同朋友過左黎試下
個地方都幾大坐得好舒服
一大班人食飯傾計岩哂
今次黎試左個 semi buffet

個semi buffet都算多野食種類
有熱食,炸物,沙律,湯,海鮮
雖然唔係話好多,但係都唔錯
另外,啲野食都fill得幾快

個main叫左

我覺得可以多啲朋友一齊食
咁就可以一齊share
另外見隔籬枱個炭烤黑毛豬安都好似唔錯

餐飲叫左Calamarnsi ice tea

最後食咗個雲呢拿雪糕,同埋椰子雪糕做結尾
😛
  • 美國特級牛柳威靈頓
2023-01-16 1126 views
每次行開The Wave都好想試吓呢間西餐廳 呢晚趁住朋友生日 就揀咗呢到食半自助晚餐😋每位298起就可以有主食+任食沙律吧😌餐廳環境富麗堂皇 與觀塘區四周嘅工廈顯然突出 好比高級fine dining 性價比高 難怪平日晚上依然頗多捧場客沙律吧款式超多超豐富🫶🏻有沙律菜、沙律冷盤、凍海鮮(凍海蝦、翡翠螺、藍青口)、煙三文魚、各式火腿、熟食(肉丸、燒賣、餃子等)、南瓜湯、生果、多款甜品😍款式多 味道都唔錯 而且refill得好快 淨係食呢個半自助餐都已經飽咗一大半🤣🍣香煎蘇格蘭三文魚柳 💰328擺盤超精緻 忍唔住影多幾張相🥰三文魚魚皮煎得好香脆 魚柳依然保持嫩滑 伴碟嘅日式高湯忌廉汁 配上三文魚籽 鮮甜可口🫶🏻🍝北海道帶子意粉 💰358意粉以XO醬日式高湯烹調 意粉彈牙且掛汁 帶子香甜 配以海蔘 勝瓜 雲耳 半乾車厘茄等配菜 有別於一般西式意粉☺️🥤金橘檸檬冰茶 💰0☕️熱柚子蜜 💰0跟餐配送的飲品 亦可另外加錢轉其他特飲或啤酒🍺值得一提嘅係 餐廳內設有一紅白酒展示區 標明價錢 客人可自行入內挑選喜好嘅酒 🍷

🍣香煎蘇格蘭三文魚柳 💰328

Type of Meal
Dinner
北海道帶子意粉
2023-01-15 108 views
今日同朋友去觀塘, 食個半自助餐,雖則話半自助餐, 佢嘅自助餐嘅款式非常之多, 沙律嘅配菜有10多款, 仲有生果甜品10多款, 熱盤方面, 除咗一啲慣常嘅款式之外,仲有啲街頭小食,我最鍾意佢嘅魚蛋, 咖喱深入去魚蛋芯,咬口彈牙, 冷盤仲有青口凍蝦, 非常之新鮮, 入口Q彈, 另外仲有煙三文魚火腿等真係冇得輸主菜方面有多款, 可以選擇除咗pasta之外,仲有Ming course, 我就選咗其中一個意粉, 北海道帶子意粉,除咗帶子之外, 配咗海參,車厘茄勝瓜,令到個口感更加豐富, 最重要係用咗XO醬去炒, 非常之惹味, 帶子Q彈, 意粉,亦掛滿左醬汁, 非常之滿足

🧑🏻‍🍳觀塘The Wave一直都有唔少西餐廳,今次黎到2樓既登堂,🪑入面地方闊落,坐得好舒服,用餐氣氛同環境都相當好!👍🥗佢地供應意粉或主菜+半自助餐,🥟自助區有海鮮、沙律、小食、甜品等,款式都唔少,💰當中仲有相對貴價食材,🐟如煙三文魚、風乾火腿、螺同北寄貝刺身,大家一定可以飽住個肚走👅🐑烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇($388)🐑🤩首先賣相已經十分吸引,有酒店級擺盤。 🔪羊架叫左7成熟,只需輕輕一切就分離。🟢表面鋪滿脆脆既開心果,配上肉質嫩滑既羊肉食夠曬正!🫙而旁邊除左有羊燒汁,更有薄荷醬可沾黎食,更添滋味🤭 飲品方面揀左柑桔檸檬冰茶,飲落開胃解喝,唔錯唔錯👍🍝北海道鮮帶子意粉($358)🍝🍅呢款意粉有帶子、海參、車厘茄、勝瓜、雲耳等材料,聽落都覺得豐富。🍴意粉軟硬度適中,採用既醬汁亦非常新穎, 🥣以X.O.醬日式高湯配搭意粉,味道甜甜兼微微辣,會令人追住食。🍊飲品就叫左橙汁($28),冰凍解膩🧊😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🧑🏻‍🍳There are lots of western restau

🐑烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇($388)🐑

🍝北海道鮮帶子意粉($358)🍝

🧑🏻‍🍳There are lots of western restaurants located in The Wave in Kwun Tong, 🪑and we go to Downtown this time, the place is spacious and the dining environment is excellent! 👍

🥗They offer Pasta or Main Course + Salad Bar, 🥟the self-service area have a variety of food choice, like seafood, salad, snack, dessert, 💰and including some comparatively expensive items, for example, 🐟smoked salmon, Parma ham, snail, surf clam, etc, you must be filling when you finish them all👅

🐑Pistachio Crusted New Zealand Rack of Lamb Provençal ($388)🐑
🤩The presentation is stunning and of hotel restaurant’s quality. 🔪The lamb chop is medium well and so soft in texture. 🟢It’s cover with crunchy pistachio granules and it goes perfectly with the meat! 🫙 Apart from lamb gravy, there are are mint sauce for you to dip in as well.🤭 For the drink, a cold citrus lemon tea is ordered, which is so appetising👍

🍝Hokkaido Scallop Spaghetti ($358)🍝
🍅The pasta has scallop, sea cucumber, cherry tomato, black fungus inside, which sound attractive. 🍴The pasta is Al dente and they use X.O. Dashi as the sauce, 🥣it’s a novel combination and taste slightly sweet and spicy. 🍊For the drink, orange juice ($28) is ordered and it’s cool and refreshing🧊

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2023-01-15 59 views
話說朋友真係好勵害,估唔到觀塘區入面有一間裝修精緻又華麗嘅餐廳,而且食物CP質素非常高😇Menus 方面, 如果係dinner time,設有salad bar buffet,可以揀配一份Pasta 或者main course,而有d 特別選項就另外再補小小錢😊另外都包左一杯餐飲Salad bar buffet 絕對唔簡單, 有沙律菜, 刺身,燒賣,小籠包,粟米,青口,麥樂雞,煎餃子,椰菜花湯,甜品,仲有雪糕😋 Main course美國特級牛柳威靈頓黃金酥皮又香脆,牛油味香味撲鼻,而最令我驚訝嘅係,酥皮包裹住嘅手柳,依然保持到七成熟,而且肉質鮮嫩的牛又夠稔,配搭埋黑松露野菌汁,冇得輸😎烤焗紐西蘭羊架開心果擺盤好靚,肉質嫩滑, 烤焗得岩岩好,有羊味,但又唔會好羶,外層鋪上開心果,咬落有口感,估唔到出奇地夾,配上薄荷jelly,令人食過返尋味😚 非常值得一試總結: 餐廳非常靚,空間感十足,食物CP值極高,員工非常有禮🙂

Main course

美國特級牛柳威靈頓

烤焗紐西蘭羊架開心果

2023-01-14 110 views
這個半自助餐十分之吸引,有各式各樣的海鮮,沙律熱食,給大家自由地選擇.餐廳環境充滿了氣氛,加上環境十分之舒適,適合朋友聚會.各式各樣的火腿擺設得十分之漂亮,水準也是不錯的.煙三文魚煙熏味道濃厚,感受到三文魚的鮮香.沙律有6 種醬汁給大家選擇,加上沙律菜十分之新鮮.凍海鮮方面,有大大隻的蝦肉,翡翠螺,青口等.主食的肉丸十分之推介,爽口配上自家製的醬汁真是好味道.香港特色的燒賣及魚蛋,也是大家最喜愛的小食,這裏都是自由地添加的.主菜的三文魚外皮十分之香脆,內裏卻是充滿了魚汁水準十足.最後甜品方面有時令水果,小朋友最愛的糖果,芝士蛋糕等可讓大家吃到飽.

餐廳環境充滿了氣氛,加上環境十分之舒適,適合朋友聚會.

各式各樣的火腿擺設得十分之漂亮,水準也是不錯的.

煙三文魚煙熏味道濃厚,感受到三文魚的鮮香.

沙律有6 種醬汁給大家選擇,加上沙律菜十分之新鮮.

凍海鮮方面,有大大隻的蝦肉,翡翠螺,青口等.

主食的肉丸十分之推介,爽口配上自家製的醬汁真是好味道.

主菜的三文魚外皮十分之香脆,內裏卻是充滿了魚汁水準十足.

2023-01-14 100 views
開足成個星期會,終於頂到Happy Friday 。收工後就梗係同同事食番餐好啦。【登堂】喺觀塘工業區The Wave嘅二樓,行去觀塘地鐵站都幾近,幾方便。上到去就眼前一亮,裝潢華麗又充滿現代感,地方寬敞坐得舒服,估唔到工業區都有咁靚嘅餐廳。同事話佢哋推出咗semi buffet,所以想嚟食吓~Buffet區都幾大,食物擺放整齊。要回本梗係勁食海鮮啦~有凍海蝦、藍青口、翡翠螺,全部都好新鮮;煙三文魚亦係必食。熱盤就以小食類為主,有煎餃子、燒賣等點心;亦有咖哩角、雞塊、芝士粟米等等。【香煎蘇格蘭三文魚柳】擺碟都幾靚,以日式高湯忌廉汁環繞,灑上香蔥碎,仲有晶瑩剔透嘅三文魚子點綴。切開見到裡面魚肉仲保持鮮橙色嘅鮮嫩,入口果然極嫩滑仲幾juicy;我就連埋三文魚子一齊食,感受雙重鮮味~【炭烤伊比利亞黑毛豬鞍】店員推介七成熟,輕鬆切開,肉色粉嫩,脂肪分佈均勻。入口首先係香烤味,然後就係香濃肉味同油香,肉汁係非常豐富。最初有啲點擔心太生,不過食得出係高質豬鞍所以就放心晒,店員絕對無介紹錯~包餐飲,亦可以加錢轉特飲。食完主菜去攞甜品同水果,有曲奇餅、donuts、小蛋糕、啫喱,仲有各款軟糖,甜品區佈

包餐飲,亦可以加錢轉特飲。

食完主菜去攞甜品同水果,有曲奇餅、donuts、小蛋糕、啫喱,仲有各款軟糖,甜品區佈置得幾靚,真係見到都開心。

$300左右就有咁豐富嘅semi buffet,兩個主菜亦好高質,性價比好高~
2023-01-14 72 views
今次專登預約咗係觀塘The Wave入面既登堂食晚餐,呢到主打晚餐加半自助餐,唔洗去酒店,都享受到自助餐體驗。沿住電梯上去,下面果層明明仲係快餐店,一上到二樓,感覺煥然一新。登堂裝修好有格調,色調以深色為主,配上木地板同柔和燈光,非常舒適。座位分隔得好遠,私隱度足夠之餘,亦唔會太逼太窄。半自助餐既種類好多,除咗多款特色沙律外,估唔到仲有海鮮吧,當晚就有赤貝,青口,蝦同埋翡翠螺。客人拎哂之後餐廳又會拎另一款海鮮出黎,選擇都好多架。冷盤仲有啲cold cut同埋煙三文魚等等。餐廳都準備咗幾款小食比客人,我我地等緊主菜都唔怕餓親架。小食包埋中式點心,芝士粟米,雞翼等等,質素都好唔錯。主菜黎啦,我地今次叫咗一個紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇同埋鮮海蝦煙豬腩貓耳粉。羊鞍人地點咗五成熟,完全冇overcook到,羊肉粉嫩多汁,外層包裹住開心果碎,增添咗一份口感,配埋個薄荷汁,一啲都唔輸蝕比啲酒店既質素。而pasta方面,煙豬腩味道好出,非常咸香,配上巴馬臣芝士忌廉汁,好creamy好好食。不得不讚既係佢地既擺盤,真係好有心機!最後我地嘆埋杯餐飲同埋半自助餐既甜品,好滿足呀。

最後我地嘆埋杯餐飲同埋半自助餐甜品,好滿足呀。
2023-01-13 83 views
位於觀塘興業街The Wave的「登堂」,環境寬敞舒適,更設有獨立包廂,私隱度高,無論係情侶用餐或大班朋友聚會都適合。最近推出咗全新Semi-Buffet,可選配意粉或主菜,價錢最低$298起。另外仲有提供4人、6人、8人套餐,多款套餐可供大夥人選擇自助buffet位置乾淨企理,款式包括沙律菜、煙三文魚、雜錦凍肉拼盤、熱湯、精選港式小食、水果及甜品等等海鮮包括有藍青口、凍海蝦及翡翠螺,每款都好新鮮呀香煎蘇格蘭三文魚柳魚皮煎得好香脆,充滿魚油香,蘇格蘭三文魚柳肉鮮嫩多汁,甜美可口,好高質炭烤伊比利亞黑毛豬鞍伊比利亞黑毛豬鞍以炭烤至全熟,肉質香軟有彈性,豬味濃郁突出,配上黑椒汁,更能提升滋味最後甜品仲有泡芙、冬甩、曲奇餅、糖果及新鮮時令水果等等,甜而不膩~雪糕仲有三款口味可選金桔檸檬冰茶 & 英式玫瑰紅茶冰凍酸甜的柑桔檸檬茶,好解渴~玫瑰紅茶香濃不澀口,帶陣陣玫瑰清香總括而言,環境、服務及食物質素都非常滿意,咁嘅價錢絕對係性價比高

海鮮包括有藍青口、凍海蝦及翡翠螺,每款都好新鮮呀

炭烤伊比利亞黑毛豬鞍

金桔檸檬冰茶 & 英式玫瑰紅茶

$400 (Dinner)
2023-01-12 56 views
12月真係充滿節日既氣氛,成日都要去聚餐,酒店去得多真係悶悶地,朋友介紹之下,黎左觀塘呢個工廈區,原來別有洞天,呢間“登堂”裝修好有格調,環境好有空間感,啱晒約朋友喺度聚會!餐廳係semi -buffet,可以選擇pasta $298起 或 main $328起,就可以享用salad bar既食物。先講salad bar自助區,意想不到咁多選擇:✨海鮮有蝦,青口,螺。✨刺身有赤貝,北寄貝。✨冷盆有cold cut,煙三文魚。✨小食有餃子,雞翼,咖哩角,燒賣。✨甜品有布朗尼朱古力,咖啡芝士蛋糕。雖然唔係啲貴價食材,但味道唔錯,食食下仲會轉換款式,咁既價錢真係好抵食。至於main course :分別order左炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 $408伊比利亞黑毛豬因為多吃橡果,令豬肉帶獨特榛子芳香,豬肉味清不燥,配合濃郁既黑椒汁,特別惹味。美國特級威靈頓牛柳 $498外部的酥皮焗得香脆鬆化,七分熟的牛柳中間不算太粉紅色,牛肉仍多汁鮮嫩,牛柳與酥皮之間夾有一層蘑菇蓉,濃香惹味!整體感覺非常好,又有節日氣氛,食物又吸引,重要價錢唔貴,絕對係聚會既好地方。⭐登堂⭐觀塘興業街4號The Wave2樓港鐵觀

先講salad bar自助區,意想不到咁多選擇:
✨海鮮有蝦,青口,螺。
刺身有赤貝,北寄貝。
✨冷盆有cold cut,煙三文魚。
✨小食有餃子,雞翼,咖哩角,燒賣。
甜品有布朗尼朱古力,咖啡芝士蛋糕。

至於main course :
分別order左
炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 $408

美國特級威靈頓牛柳 $498

⭐登堂⭐
觀塘興業街4號The Wave2樓
港鐵觀塘站B2出口,步行約5分鐘

2023-01-11 93 views
我知呢個商場一向有啲好正嘅餐廳,特別係因為呢度地方大,所以啲餐廳都好大🤪入到黎果然冇令人失望,職員安排咗我哋兩個人坐大大張枱,仲有好舒服嘅梳化!呢度一大特別喺有個半自助餐區域,入面都有唔少嘢食,甚至可以揀淨係食自助區嘅嘢食,唔嗌主菜,好適合唔同飲食需要嘅人。呢度啲沙律吧一啲都唔失禮,遠遠都見倒啲菜嘅顏色幾新鮮,都幾開胃嘅感覺,而且仲有唔少配料選擇,鍾意砌番個豪華版沙律都得呢度仲有我最愛嘅煙三文魚!成大兜俾我任攞,我都食咗好多轉!最令人驚喜喺,半自助餐竟然都有海鮮同埋刺身食!海鮮唔算超大隻,但肉質同味道都對得住個價錢。仲有呢個甜品站,好有童話嘅感覺😂冷盤嘅味道都幾新鮮,加上跟餐嘅冰茶酸酸地,好開胃主菜叫咗威靈頓牛柳,比我想像中好食,個醬汁夠味,酥皮好香,而且個牛柳真係岩岩好熟,唔會覺得韌呢個手造寬帶麵質地好得意,佢雖然好粗,但因為唔難咬斷,所以食落都幾方便。佢嘅蟹子幫手加多咗唔同層次嘅口感半自助餐最好嘅地方就喺,大食嘅人都一定食得飽,所以我再食多咗一轉,當然要拎埋我最愛嘅甜品!最後真係食到托住個肚走

呢度仲有我最愛嘅煙三文魚!成大兜俾我任攞,我都食咗好多轉!

仲有呢個甜品站,好有童話嘅感覺😂

冷盤嘅味道都幾新鮮,加上跟餐嘅冰茶酸酸地,好開胃