2017-10-21 147 views
自從黃埔站開咗地鐵之後,我就經常去呢度行,發覺原來呢度有好多唔同種類嘅餐廳同埋食肆!估唔到龍閣極上火鍋料理原來都有小菜,尋日先打完邊爐,不如就試吓佢哋嘅小菜啦!一睇個餐牌,發覺有好多野都做緊優惠,選擇真係多到不得了!想食多d唔同嘅嘢,所以點左一d一人份量既食物!鮑參翅肚佛跳牆$48(位)超級甜,足料,有鮑魚ga,一d都唔鹹。蒜蓉粉絲蒸日本大元貝$88有4大隻,多蒜蓉多粉絲,元貝好大隻同好實,啖啖肉,好鮮味!藜麥蠔油4頭鮑 $68估唔到$100都唔使就食到一隻4頭鮑,鮑魚唔「韌」,一切就分開,配上藜麥,非常新鮮既配搭,個汁好好食!瑤柱海皇蛋白炒飯$98衣個炒飯可以用頂級來形容,乾身,炒到d飯粒粒分明,多料,簡單菜式,突顯師傅功架!漁香海鮮豆腐煲 $78一上枱就「支支」聲,海鮮料真係鮮,隻蝦大大隻,好多魷魚,豆腐又滑,撈飯正吖!下次試下佢地d火鍋先。

一睇個餐牌,發覺有好多野都做緊優惠,選擇真係多到不得了!

想食多d唔同嘅嘢,所以點左一d一人份量既食物!

鮑參翅肚佛跳牆$48(位)
超級甜,足料,有鮑魚ga,一d都唔鹹。

蒜蓉粉絲蒸日本大元貝$88
有4大隻,多蒜蓉多粉絲,元貝好大隻同好實,啖啖肉,好鮮味!

藜麥蠔油4頭鮑 $68

瑤柱海皇蛋白炒飯$98

漁香海鮮豆腐煲 $78

下次試下佢地d火鍋先。
終於完成個大PROJECT,辛苦左幾個月緊係食返餐好嘅惠勞下自己朋友早排WTSAPP左呢間,係咁話D牛好正,好啦!一於就試下你啦!叫左椰子走地雞鍋(HK$98),有半隻雞!湯底好清至於雞我鐘意點鼓油加少少沙薑,仲帶出鮮味,勁正!聽我FD講D牛咁正,緊係去盡佢豪食啦!!!不過我去果陣佢地牛肉做緊2折優惠叫前記得問問侍應有冇優惠呀~~招牌手切肥牛 (原價:HK$298)D脂肪分佈平均~~~~超靚呀!而且食落好有牛味,誠意推介尚級・牛盛拼盤 (原價:HK$328)拼盤包括手切肥牛、牛粒、牛𦟌、牛脷除左上面提過好正嘅手切肥牛,牛粒比較多根,但咬落去D油脂香氣滿佈整個口腔,不得了!牛𦟌本人麻麻地,牛脷比較爽口,唔錯!馬上ENCORE多2碟牛粒!松露帶子餃 (HK$78)呢個係睇OP食評D人勁讚所以點的,但有點失望呢,食落冇乜松露味,同帶子都唔太夾。另外仲叫左D蔬菜食,菜幾清爽,不錯~埋尾就整個烏冬,滿足到捧住個肚走XDDD男友食完後已經問下次幾時再黎食喇~~~哈哈!

叫左椰子走地雞鍋(HK$98),有半隻雞!

湯底好清
至於雞我鐘意點鼓油加少少沙薑,仲帶出鮮味,勁正!
聽我FD講D牛咁正,緊係去盡佢豪食啦!!!
不過我去果陣佢地牛肉做緊2折優惠

叫前記得問問侍應有冇優惠呀~~
招牌手切肥牛 (原價:HK$298)
D脂肪分佈平均~~~~超靚呀!
而且食落好有牛味,誠意推介

尚級・牛盛拼盤 (原價:HK$328)
拼盤包括手切肥牛、牛粒、牛𦟌、牛脷
除左上面提過好正嘅手切肥牛,
牛粒比較多根,但咬落去D油脂香氣滿佈整個口腔,不得了!
牛𦟌本人麻麻地,牛脷比較爽口,唔錯!

馬上ENCORE多2碟牛粒!

松露帶子餃 (HK$78)
呢個係睇OP食評D人勁讚所以點的,

但有點失望呢,
食落冇乜松露味,同帶子都唔太夾。
另外仲叫左D蔬菜食,
菜幾清爽,不錯~
埋尾就整個烏冬,
滿足到捧住個肚走XDDD
男友食完後已經問下次幾時再黎食喇~~~哈哈!
$380 (Dinner)
  • 招牌手切肥牛
  • 尚級・牛盛拼盤
  • 牛粒
2017-10-16 120 views
細細個响紅磡番學 經已成日蒲黃埔, 依家大咗 响學校番工 都忍唔住要黎變咗好多好多嘅黃埔行街食飯~行完 AEON, 揾食啦我地又~呀牛牛愛好者, 猛話要黎呢間打邊邊... 話好抵喎...我諗 佢今日咁好同我黎行玩具部 應該係早有預謀的... XD佢好開心仔 o既混醬時刻又黎鳥...例啦, 比埋我個醬碟佢自溝多款~  HeHe~算佢啦, 有我心~(因為我想慢慢開始以食素為主, 所以少食肉~ 而今日由佢發板, 佢卦住叫牛牛牛牛牛之餘, 都仲記得我, 為我叫個冬瓜湯底)燒過後, 加入湯煮滾 就可以開始打邊邊喇~ (都要啲時間呀, 可以傾陣計先~ XD)謝謝佢...我的菜籃~ (以為係驚驚蘿蔔的 原來係好味藍瓜, so nice!)怕我餓 叫比我食嘅即煎餐肉~ 好味啊! (因為餓極嗎!?) 熱熱脆皮~>///< 好在有叫呢個, 因為等牛肉, 我地等到呆又餓... 魚皮大大塊 脆卜卜,印象中... 好似幾乎係我食曬...Round 1佢先叫咗個 牛盛拼盤, 試下最鐘意食邊款 先再 encore~我地都覺得招牌手切肥牛最好味, 牛味濃 口感到位 又快熟嘛~ (牛脷 牛展 我無食過,
細細個响紅磡番學 經已成日蒲黃埔,

行完 AEON, 揾食啦我地又~

呀牛牛愛好者, 猛話要黎呢間打邊邊... 話好抵喎...

佢好開心仔 o既混醬時刻又黎鳥...
例啦, 比埋我個醬碟佢自溝多款~

HeHe~
算佢啦, 有我心~

燒過後, 加入湯煮滾 就可以開始打邊邊喇~
(都要啲時間呀, 可以傾陣計先~ XD)

謝謝佢...
我的菜籃~
(以為係驚驚蘿蔔的 原來係好味藍瓜, so nice!)

怕我餓 叫比我食嘅即煎餐肉~
好味啊! (因為餓極嗎!?) 熱熱脆皮~

魚皮大大塊 脆卜卜,
印象中... 好似幾乎係我食曬...

Round 1

[入面有 招牌手切肥牛 . 牛粒 . 牛展 同 牛脷]
(牛脷 牛展 我無食過, 佢就話 ok 嘅都; 牛粒好耐先熟 又有小小硬~)

整體係好滿意啊!
同事們超 nice 勁殷勤, 好樂意為你服務~
食物質量 good good 呀, 牛肉們 以呢個價錢來講 完全超出所想, 抵食~

係爭在等候時間, 質優牛肉因為現場即切 而且超級無敵勁多人柯打嘅關係, 係要等勁耐先會有...
第一 round 我哋等左40分鐘, 等到爭啲想棄權... XD
第二 round encore 嘅時候, 我哋醒目咗啲 做咗D叫, 就好番小小...
哈哈哈~~~
2017-10-07 121 views
我跟家人也去過這酒家好幾次,向來都上菜服務有遺留,昨晚太座提議去試火鍋,點佐菜後,上碟牛肉,半小時後開始催羊肉,菜,服務員和綰經理當我食佐透明藥,到我強硬要求查單了,佢話我點菜劃菜單時冇點,咁我話睇返張點菜紙,查我有冇漏劃,見到服務員走去櫃臺眼望望我,我忍不住走去自己睇單,櫃檯的人見我走過來查單,冇得推,直認她睇漏冇入單,我話冇入單我明白,但中間我催佐幾次冇人幫我查?無言,一句道歉都冇,黑面,how am I the bad guy in this scenario?只係問我仲要唔要,我話仲要,快D送羊肉和青菜過來,後來十分鐘後陸續送到。食火鍋點菜到上菜要一個鐘,太座只是說永久blacklist . 中價位中式酒樓難做是常態,但管理係需要改善,如果唔係生存室間只有越來越少。
2017-10-06 4272 views
火鍋控又出動,聽說黃埔龍閣極上火鍋料理店正進行2週年紀念,所以店內尚品牛肉一律2折,我們當然不錯過這個超級優惠啦﹗龍閣地方頗大,火鍋配料選擇很多⋯大部份火鍋必吃的都供應齊全⋯還清楚列明茶介和醬汁收費,我喜歡這種老實的店⋯湯底我們點了椰子走地雞鍋(半隻)是的,湯底是有點失望,因為真的沒有味道,不過叫做有半隻雞食⋯湯底失望不要堅,今天的主角是2折尚尚品牛,我們點了個尚級‧牛盛併盤,原價$328,現在只需$66,對啊﹗只需$66就大大份牛盛伴盤放在眼前了,當中包括招牌手切肥牛、牛粒、牛𦟌和牛脷,招牌手切肥牛肉質最嫩和最重牛味,亦比軟腍身,而牛𦟌較有咬口,牛粒太大粒,筋比較多,煮的時間需要長一點,所以會令到肉質變軔,而牛脷亦都是厚切的,所以會較硬⋯但$66真的非常超值⋯招牌手切肥牛單點都是$60,值得ENCORE我們另外點了一碟特級牛脷,只需$20,份量絕對不少啊﹗原味滑三弄分別有蝦滑、墨魚滑和鯪魚滑,當中最出色是蝦滑,蝦味濃郁,而且調味也較重手⋯打讚爐當然不能少炸響鈴,即炸的很香脆本來想點豬膶,但手快剔錯了豬紅,沒關係,反正豬紅我也喜歡吃,不過份量太多了XD食得肉多當然要點個菜才合適每天營養

龍閣地方頗大,火鍋配料選擇很多⋯

大部份火鍋必吃的都供應齊全⋯

還清楚列明茶介和醬汁收費,我喜歡這種老實的店⋯

椰子走地雞鍋(半隻)
湯底我們點了椰子走地雞鍋(半隻)

椰子走地雞鍋(半隻)

尚級‧牛盛併盤

招牌手切肥牛單點都是$60,值得ENCORE

特級牛脷
我們另外點了一碟特級牛脷,只需$20,份量絕對不少啊﹗

原味滑三弄

即炸響鈴卷
打讚爐當然不能少炸響鈴,即炸的很香脆

豬紅

白菜苗
食得肉多當然要點個菜才合適每天營養吧﹗咔⋯

2週年優惠真的很受歡迎,2折食牛更加沒有其他餐廳可以做出這個優惠,所以深信龍閣是真心回饋食客,絕對是良心企業﹗
2017-09-26
白菜苗
2017-10-05 143 views
放工同朋友去黃埔拎月餅,跟住食埋野先走。朋友一向鍾情於中菜,是晚就來到龍閣食晚飯。地方都幾大喎,可食晚飯或火鍋,呢度個火鍋幾特別,真接張個鍋放枱布上面,唔唔,個爐應該係襄左係枱中。是晚選了食小菜,隨意點了幾款野,睇睇份量如果先,唔夠再加單。鮑參翅肚佛跳牆($48/位)細細碗的一人份,瘦肉,雞腳,鮑魚,翅,真係樣樣都有啲,湯頭清甜極重雞味,意外地唔係好油膩,幾好飲。熱石醬烤乳豬($148/半份)石頭同個鐵盤都勁熱,小心碰到燙親呀!半隻乳份量都不算少,哈哈,個豬頭好有殺氣。豬皮卜卜脆,皮下油脂不多,肉嫩滑帶鹹香,幾好味。點少得乳豬醬,旁邊係砂糖,第一次食乳豬點砂糖,原來一甜一鹹又幾夾喎。露筍山藥炒藕片($88)點左肉又點返一道菜,露筍,淮山,蓮藕都係我愛食的,點呢樣啱哂。份量不少,炒得香口,個芡汁調味不錯。漁香海鮮豆腐煲($78)一開煲蓋啲鹹魚味超香呀,內裏有魷魚,魚肉塊,蝦等,豆腐走過油外脆內軟,鹹鹹地下飯一流,白飯都食多幾碗。白飯($10)軟硬度同飯味都ok。飲住茶吹下水,卡坐濶落坐得舒服,整體感覺良好。
鮑參翅肚佛跳牆($48/位)
熱石醬烤乳豬($148/半份)
豬皮卜卜脆,皮下油脂不多,肉嫩滑帶鹹香,幾好味。
露筍山藥炒藕片($88)
漁香海鮮豆腐煲($78)
白飯($10)
軟硬度同飯味都ok。

飲住茶吹下水,卡坐濶落坐得舒服,整體感覺良好。
2017-09-26
$200 (Dinner)
2017-09-30 3175 views
未有地鐡開通前, 黃埔地區已有不少美食。現在人流更多, 食店競爭加劇, 沒有多點噱頭或優惠實在很難吸引食客。這次我們就被這個特價手切肥牛吸引去打邊爐了。這個2折優惠真的很適合愛好牛肉的人士, 特別是身邊那位經常說沒有肥牛就不能稱為"打邊爐"的人。走進店內, 一點也不像火鍋專門店。地方空間感十足, 坐得十分舒服外, 更一點也沒有那種"火鍋店味", 空氣清新, 更像一間中高檔的中式酒褸。這天有點肚餓, 我們先點了燒腩仔作餐前小食。想不到份量也不少呢, 每粒燒腩仔都皮脆肉香, 肥瘦相間, 不會過肥或過鞋。雖然味帶略感, 但整體質素不錯, 熱辣辣的肉香配上黃芥辣吃真是幾好吃。湯底我們選了近期較少吃的胡椒豬骨湯底, 內裏都有不少大件豬骨和蘿蔔, 胡椒味亦不算太重, 尚算足料。招牌手切肥牛送上, 份量不少, 油脂分佈平均, 看起來也開心。肥牛有肉味, 切得厚薄適中, 亦不會過肥, 咬吃來鬆軟可口, 一點也沒有將貨就價。以六十元一碟可真是超值, 可惜因吃了不少燒腩仔, 否剛我會多點一碟牛舌再試試。手打蝦滑加入了蟹籽, 多了脆卜卜的口感。這個蝦滑也用料十足, 鮮中帶甜, 肉質爽彈, 不會咬下去一口粉,
這天有點肚餓, 我們先點了燒腩仔作餐前小食。

手打蝦滑加入了蟹籽, 多了脆卜卜的口感。這個蝦滑也用料十足, 鮮中帶甜, 肉質爽彈, 不會咬下去一口粉, 配着點點辣椒豉油吃最夾味。

即炸的響鈴也是我的所愛, 夾起來也知新鮮香脆, 而且又不算多油, 涮兩涮沾了點熱湯便吃得。

我們也點了這兒的特色花膠素翅餃。

自家製的花膠素翅餃比一般的餃更多層次, 內有蝦肉和豬肉外, 素翅提供了彈牙的質感, 而花膠的特有軟滑令整個餃子更有特色。加上花膠粒吸收了不少湯底和肉的精華, 吃起來自然美味加分。

最後當然也要點一些蔬菜中和一下, 這天我們選了油麥菜。每棵都洗得乾淨新鮮, 淥起來也很嫩綠。

火鍋店無論環境和食物的質素也不錯, 最吸晴和抵食當然是各款肥牛火鍋料, 喜愛牛的火鍋迷值得一試。
Type of Meal
Dinner
2017-09-22 237 views
今晚去朋友家附近打邊爐晚飯,質素之高定必再吃首先侍應帶位,一行二人安排卡位, 不論餐廳環境及坐位乾淨舒適,沒有一般打邊爐食肆的氣味,很清潔,已對此餐飯很期待。坐下便即點我大愛的 胡椒蘿蔔豬骨鍋底 ,湯底胡椒味濃, 蘿蔔最後才食,很入味及沒有渣, 而且豬骨是用鹽醃過才熬製湯底(因我們都食)可見其對食物質素有要求。當然開動前先飲一碗湯, 味道很好,沒味精感覺 ,因為飲完唔口乾。醬油配料新鮮整齊,可供客人慢慢選擇調配到了主打食物的時候,先來即炸響鈴, 脆香皮薄,熱騰騰的一口咬下,一點油膩感也沒有,將邪惡的小食化身天使油墨菜很新鮮,全部是綠油油的,而且很大碟及有上桌前經清洗過, 黑松露鮮蝦餃: 淡淡的松露味,不太濃烈,沒有搶走鮮蝦的味, 皮薄蝦彈牙,一碟8隻,很多很滿足。到了牛的主打部份,餐廳正在做推廣,$60 有一份$298的手切本地牛肉 , $38一份的牛肉粒, 而且味道沒有將價就貨, 口感十足,牛味濃,對愛食牛的我們覺得驚喜十足另點了手打墨魚滑, 很彈牙鮮味仲有脆鯇魚片, 很新鮮及爽口,上佳之配料另外餐廳每次均多預一份上湯在桌上,讓我們自行按進度及喜好加湯 (很怕很多餐廳在客人滾緊牛肉
今晚去朋友家附近打邊爐晚飯,質素之高定必再吃

)可見其對食物質素有要求。

醬油配料新鮮整齊,可供客人慢慢選擇調配

到了牛的主打部份,餐廳正在做推廣,

另點了手打墨魚滑, 很彈牙鮮味

仲有脆鯇魚片, 很新鮮及爽口,上佳之配料

(很怕很多餐廳在客人滾緊牛肉時突然加湯) ,可見這裡對客人比較細心。

吃到滿滿的離開, 以服務、環境、食物質素來說,性價比十分高, 一定會再來幫襯

2017-09-21
$296 (Dinner)
2017-09-20 333 views
同家人到黃埔食飯,訂了新開的龍閣,以中菜為主,環境高級優雅,似酒店級的中菜廳,入到餐廳裡面,見到一大個海鮮櫃,有多款游水海鮮,當然要點多啲啦,先點了蒜蓉粉絲蒸鮮元貝,一放下,香噴噴的蒜蓉香味,咬落,帶子好彈牙,粉絲吸收了帶子鮮味,$98@四隻,再散叫兩隻$76兩隻,另外知道呢度有多款出名名菜,有中式小炒,被半價既熱石脆皮乳豬吸引住,叫了半隻都係$148,店員送上燙手熱石醬乳豬$148,一塊塊熱石,好似人地做熱石spa既熱石,冇諗過熱石都可以做主菜的伴碟,而且好有佢既用處,㷫住乳豬,可以keep 住熱燙燙的,食下乳豬件皮脆肉嫩,食完停唔到口,已想食第二件,而且唔會好肥膩,皮下薄薄的一層肥膏帶點油香,而且肉質嫩滑。混完醬之後叫鍋底,叫了湯底椰子走地雞鍋 ($98) ,已有半隻雞喇,而且新鮮斬件上, 還有青檸指天椒同沙薑跟上,好有海南風味。火鍋配料叫了原裝美國桶蠔 $118店員先送上原桶桶蠔, 話要再拎入廚房洗, 大家都好期待品嚐,就咁望超巨型大隻,食入口一啲都唔腥,肉質好肥美,好滑,還叫了海蝦$58,好爽口,肉質直程脆身,好新鮮。烚左既蠔就算熟左都冇縮水,的確有份量,還有手打四寶丸 包含鯪

蒜蓉粉絲蒸鮮元貝

燙手熱石醬乳豬

火鍋配料叫了原裝美國桶蠔 $118

原裝美國桶蠔

還叫了海蝦$58,好爽口,肉質直程脆身,好新鮮。
海蝦
響鈴,四寶丸

烚左既蠔就算熟左都冇縮水,的確有份量,還有手打四寶丸 包含鯪魚球 ,牛肉 ,墨魚同蝦丸,

彈彈墨魚滑$68
彈彈墨魚滑

再來了炸至脆身還暖的鬆脆響鈴$38,叫得響鈴要叫埋鮮炸魚皮$32才可雙映成'脆',好大件,同樣熱辣辣脆口,有啲鹽已曬上,節以一放湯即食,味道剛好!

酒家周年推廣,所有牛肉二折,
叫了招牌手切肥牛$60同尚級牛盛併盤$66,牛肉香味濃郁,厚切新鮮,有雪花紋,油脂分布均勻,
尚級牛盛併盤

併盤的手切肥牛肉入口即溶、還有牛粒,牛舌,爽脆的牛𦟌部份,各不同質感,

還叫了自選雙拼餃(有黑松露帶子餃及鮮蝦雲吞) ($88) 都好大粒,黑松露帶子香味甚濃;鮮蝦雲吞,口感爽脆,蝦肉新鮮。
自選雙拼餃

還有稻庭烏冬 $48 - 要最後先落烏冬,可索晒濃濃椰子雞湯既精華,超鮮甜,另外還可將青檸沙薑一併加埋,湯味變得更清新,特別滋味,而稻庭烏冬帶點煙韌彈牙滑溜。

尾聲係菜藍$68, 有油麥菜, 生菜, 金菇, 南瓜, 白菜仔,加埋火鍋醬料$20 位,每人承惠約$250,超值。
招牌手切肥牛
  • 美國桶蠔
  • 雙併餃
  • 特尚牛
2017-09-20 122 views
餐廳好出名,已經預先book定,但當日早上打風,我仲好擔心會唔會冇得食,好在香港係一個福地,到最後都提早落波,而餐廳亦有開。可能因為打風,所以都多人嚟食,而餐廳人手唔夠,有少少亂,我地book咗位,都等咗一陣,不過都情有可原。牛頸脊切得好簿,一般牛要煮多一陣先熟,呢隻煮十五秒左右就熟,好好食!牛仔粒好爽口,一啲都唔硬,又夠大粒!帶子好新鮮,好爽口!煎炸午餐肉較爽口,又特別,豬肉味好出!鮑魚都係新鮮!

牛仔粒好爽口,一啲都唔硬,又夠大粒!

帶子好新鮮,好爽口!

煎炸午餐肉較爽口,又特別,豬肉味好出!

鮑魚都係新鮮!

屋企人在黃埔工作,見到呢間龍閣甚有氣派,所以介紹到來食晚餐,環境高檔,聽聞呢度出名食海鮮,夠晒新鮮,火鍋料有多款特價夠抵食。而且見到餐牌有多款驚喜推介,於是選了首創熱石醬烤豬,好期待。上枱好嘩然,乳豬皮光肉滑,真係有多塊熱石熱燙燙的放上碟上令乳豬保持熱燙溫度,食時皮相當脆口,索索聲,而且肥膏少少黏住,唔會大膩,海鮮叫了蒜蓉粉絲蒸扇具,夠大隻,帶子彈牙鮮味又清甜。先叫湯底選了椰子走地雞鍋 (半隻) ($98) ,椰子有降火清涼作用。未上湯底前,先混吓醬先,醬汁料一大盤, 指定既豉油啦, 還有其他九款醬料, 包括沙薑粒好新穎,蔥花、生蒜、芫茜、炸蒜、指天椒、XO醬、蝦米醬和花生醬, 我較愛放豉油,蒜,蔥就夠了。混醬後隨即上湯底椰子走地雞鍋 ,話明走地雞,好期待,有半隻新鮮雞跟上,配埋青檸,沙薑一齊,先將整碟雞放下,湯底都見一條條椰子,香氣撲鼻。走地雞熟透後,一試,好滑嫩,唔好烚得太耐,緊緊熟,雞味鮮甜,隨即叫了火鍋配料,有美國桶蠔,超巨大隻,隻湯勺都畢唔起,所以烚耐少少,但居然冇縮細,果然質素高既蠔,食吓,鮮味蠔味夠濃。海鮮主打,當然再點了鮮蝦,超爽脆,鮮味夠出。餐單有兩周年紀念,尚品牛肉

海鮮叫了蒜蓉粉絲蒸扇具,夠大隻,帶子彈牙鮮味又清甜。

海鮮主打,當然再點了鮮蝦,超爽脆,鮮味夠出。

餐單有兩周年紀念,尚品牛肉,一律2折,有多款牛肉都好超值,叫了特尚級,牛盛併盤 $66同一碟招牌手切肥牛$60!望落牛肉都好多雪花,即脂肪分布平均,食入口,牛肉味香濃,好juicy ,肉汁多。

還有好多配料選擇,有脆口既小吃,如炸響鈴$38同魚皮,兩樣都係即炸,真係就咁當小食都得,放入口還熱辣辣的,好鬆化,脆口,
之後再放晒啲鮮打四寶丸,有鯪魚球、蝦、墨、牛丸,夠彈牙,
還叫了自選雙拼餃(我地揀左黑松露帶子餃同鮮蝦雲吞) ($88) ,兩款都有蝦在內,鮮蝦味濃夠爽甜,蝦新鮮,

飽肚的叫了稻庭烏冬 $48 - 放湯索晒椰子湯既精華,放埋青檸令個湯更特別清甜,因酸味令個鮮雞甜味更出,放埋沙薑粒更顯不同,而且烏冬質感煙韌,好快已食晒成配烏冬,食到尾聲,個椰子湯夠濃,才連湯飲,真係好回味。

還叫了一板墨魚滑,一個chop board 好新潮既器皿,又似塊球拍咁,將蟹籽攪勻,放湯食,自己鐘意大細粒都得,好爽,

還有野人爆籃,其實即係什菜籃$68,排得靚靚既雞肶菇,南瓜片,油麥菜、 生菜、金菇、白菜仔。

食完好滿足,每人大約$250 ,夠超值。
2017-09-07
$250 (Dinner)
😈🐮牛魔王必試!🐮😈<2週年優惠,60 蚊碟靚牛肉打邊爐>😍喺旺角同黃埔都有店既龍閣 食既係打邊爐同中菜 , 因為開業兩週年所以紅磡店做緊海鮮同牛肉優惠🦀🦑🦐🐟🐮 尤其係牛肉類平得過份但維持住高質素 鍾意食牛既朋友一定要去食😆🐂食店環境同酒樓一樣 坐位寛闊舒服 , 有一張大menu紙點邊爐 亦有張兩週年特價邊爐紙 醬料費每人20 蚊 我地首先叫左個湯底😆🍴火焰冬瓜盅 128蚊🔥用一個大鍋放住冬瓜, 鍋同冬瓜之間放左中國酒 🥃然後點火 , 外觀度十足 火燒完後 keep住喺同一位置倒水, 挖空既冬瓜入面放住湯成 底 一路煲一路食 😍 個湯底浸住冬瓜係好味 , 不過因為冬瓜太窄所以唔夠位放太多食物 要慢慢食等到邊位既冬瓜肉慢慢林就越黎越多位 要俾d耐性😂😍超抵食既牛肉😍特價menu上既牛肉有4.款 全部點哂 🐮😂🍴招牌手切肥牛🐮 60 蚊 大大碟 牛肉切得每一塊差唔多中細, 脂肪同肉成37 之比花紋幾靚 肉味偏濃 好有咬口 60 蚊一碟太開心la 😆🐂🍴特級雪牛肉粒🐮 38 蚊又係勁多粒 肥膏有5 成 一咬落去啖啖油花 😆 煙靭爽口 好味!🍴特選金錢牛 🐮28 蚊切得比
😈🐮牛魔王必試!🐮😈
<2週年優惠,60 蚊碟靚牛肉打邊爐>😍

🍴火焰冬瓜盅 128蚊🔥

😍超抵食既牛肉😍
特價menu上既牛肉有4.款 全部點哂 🐮😂

🍴特級雪牛肉粒🐮 38 蚊

🍴特選金錢牛 🐮28 蚊
切得比較薄身,濃度一般 , 比較煙靭 . 我個人鍾意味道濃d會更好👍🏻

🍴特級牛脷🐮 20 蚊
牛脷好爽口彈牙 而且口切 甘樣食落更有口感😍🐂

🍴松露帶子餃 78 蚊🍄
一碟8 粒既松露餃 , 餃皮夠薄, 入面咬開啖啖黑松露香 加上帶子既煙靭 味道唔錯😍

🍴七色爆籃 野菌蔬菜籃 88 蚊
放左7 種蔬菜同菇 🥗 油麥菜 冬菇 生菜 金菇等等 最緊要新鮮就夠啦👍🏻

🍴粒粒鮮打四寶丸 78 蚊
🐟🦐🦑🐷
魚味香濃有口感既鯪魚丸,鮮甜蝦丸, 肉味濃既豬肉丸 同彈牙墨魚丸 呢4 種丸手打材料新鮮基本上係無得輸😋

🍴海蝦 58 蚊🦐
特價左既新鮮海蝦一上枱仲郁緊 真係游水蝦🦐 仲要有8 隻 放落滾湯 一陣就熟 好鮮甜彈牙 好食👍🏻

🍴即炸響玲卷 38 蚊
即炸響玲夠哂鬆脆, 放2 秒就食得 盡吸湯汁 好好食呀 !

整體黎講龍閣食材質素高 環境舒服 , 本身價錢尚算合理👍🏻
不過大家若想再抵d真係唔好錯過佢兩週年😆discount , d牛肉真係勁抵 , 牛魔王一定要試!🐮😈

Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#龍閣極上火鍋料理
紅磡黃埔花園第4 期地下g4 號鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-14
$220 (Dinner)
2017-09-15 2086 views
打邊爐湯底鍾意揀D可以飲埋既湯,揀左椰子走地雞煲.雞件同湯底係分開上的,湯底本身已經放了椰肉同藥材,之後將雞件都放到湯底內.仲有一碟沙薑同紅椒,不過唔係好食得椒所以淨係放左沙薑,又估唔到咁香,味道同雞件都好夾.好多火鍋配料都係特價,包括大元貝,每隻都好大隻.起左柱位,放入湯底淥一淥就已經食得.又鮮味又軟嫩.招牌手切肥牛同樣做緊特價,以為會係一般貨色,點知質素都幾好.唔會太肥.又好厚身.淥一淥就熟.牛味鮮香,而且肉質一點都唔韌.雖然只係特價$60,但份量都不少,十分抵食。魚頭好新鮮,魚皮香滑大塊,都有唔少魚肉,特別滑溜.四寶丸($78)包括牛丸,墨魚丸,蝦丸同鯪魚丸.鮮打四寶丸,每款都好鮮味,食到好足料.特別鍾意墨魚丸同埋蝦丸,鮮味又彈牙.松露帶子餃,餃皮好薄又好滑身,裡面的肉彈牙爽口得好似豬頸肉口感.打邊爐最岩就飲埋啤酒,每人仲叫左一杯1664.但湯底又好飲到庄少飲左2碗.因為每碟份量都唔少,而且又好多款牛肉類同海鮮類都做特價,所以都好抵食.

魚頭好新鮮,魚皮香滑大塊,都有唔少魚肉,特別滑溜.

2017-09-14 81 views
今日同朋友行開黃埔花園 發覺有間叫做龍閣既打邊爐, 朋友話 試過旺角分店 材料新鮮 係幾好食既 甘啱大家都想打邊爐 見到話有d乜野兩週年discount就入去試下 食店邊爐料係一碟碟叫既 最正係平時成200 蚊碟既手切牛肉因兩週年 60 蚊就得 牛肉肉質煙靭充滿牛味 冇得輸 另外仲有爽滑彈牙 40 幾蚊一碟牛脷 . 40 幾蚊一碟牛柳粒 牛肉味juicy香濃 好正 ! 活海蝦 78 蚊有8 隻 好抵食 超鮮甜 蔬菜亦好新鮮 響玲炸得香脆 講番個湯底 點左冬瓜盅 喺側邊著火後喺冬瓜入面邊打邊爐邊食慢慢煲得軟林既冬瓜肉 湯底鮮甜夠哂清熱 又抵又好食 推介
食店邊爐料係一碟碟叫既

2017-09-11
$200 (Dinner)
2017-09-13 88 views
喜歡打邊爐嘅我嚟到黃埔搵打邊爐,吸引我係因為龍閣極上做緊抵食手牛肉優惠,內裝潢感覺舒服,座位都唔會太逼,但由於去到比較遲,所以有d火鍋配料已無。湯底藥膳文昌醉雞煲,湯底配上唔少藥材,但味道唔算濃味,d醉雞熟後唔會好鞋,雖然得半隻雞,但期待試其他。招牌手切肥牛,因做緊牛優惠,大大份先$60,真係好抵食,牛脂分怖均勻,牛質地嫩滑炸牛餐肉,在外很少吃到炸午餐肉,好好味,雖然係炸,但唔會覺得油膩新鮮大元貝,都幾鮮鮮甜

新鮮大元貝,都幾鮮鮮甜