2017-09-10 171 views
聽同事講呢度啲食物唔錯,於是 book 好位,同朋友仔喺呢度圍埋聚一聚,自從港鐵開通後,去黃埔去飯都好方便。湯底揀咗藥膳文昌醉雞鍋,個湯底本身加咗好多當歸﹑紅棗﹑黨蔘同圓肉,雞件係分開上,聞到陣陣酒香味,煮完都仲 keep 到淡淡酒香,仲吸埋啲藥材味,肉質食落似走地雞,好濃味好滋補嘅湯底呀! 打邊爐點可以唔食牛肉,見到招牌手切肥牛同特級雪花牛柳粒做緊特價,當然即刻叫啦,手切肥牛食落牛味香濃,而且好淋,牛柳粒就比較有咬口,食到油脂香,適逢餐廳2週年,呢2款牛都做緊特價,抵食之餘,又唔會將貨就價,食完大滿足!!! 鮑魚好厚身,碌完仲好彈牙,一啲都唔韌,仲食到鮑魚嘅鮮味,正! 海蝦嚟到仲係識郁,一睇就知新鮮,煮完仲吸咗啲酒味,好鮮好香好彈牙,好味! 鮮炸魚皮嚟到仲係暖暖哋,原來係即炸,真係好驚喜,魚皮食落係薄身鬆脆嘅,本來想放落去打邊爐,但因為太好食,就咁空口食晒。食完咁多肉,係時候食返啲菜,粟米超甜,又係好好食。 脆鯇魚骨腩啲魚肉好彈牙,每次打邊爐都叫!蟶子皇好爽,仲要無沙,好鮮味! 鮮炸響鈴卷索湯一流,又係每次打邊爐必食。今餐食咗咁多靚海鮮同牛肉,每人埋單都係二百幾,性價比超高,多得同事

招牌手切肥牛,招牌雪花牛柳粒

8頭鮮鮑魚

生海蝦 (1份)

食完咁多肉,係時候食返啲菜,粟米超甜,又係好好食。

超甜粟米

脆鯇魚骨腩啲魚肉好彈牙,每次打邊爐都叫!
脆鯇魚骨腩

蟶子皇好爽,仲要無沙,好鮮味!

蟶子皇

鮮炸響鈴卷索湯一流,又係每次打邊爐必食。
鮮炸響鈴卷

今餐食咗咁多靚海鮮同牛肉,每人埋單都係二百幾,性價比超高,多得同事好介紹,又多一個有下次嘅地方。
2017-09-07
$254 (Dinner)
招牌手切肥牛,招牌雪花牛柳粒
8頭鮮鮑魚
生海蝦 (1份)
超甜粟米
蟶子皇
  • 鮮炸魚皮
  • 生海蝦(1份)
  • 藥膳文昌醉雞鍋(半隻)
朋有住黃埔,相約到附近既龍閣食中菜,其實港鐵通車後,黃埔開左好多有質素既食肆,就好似呢間龍閣,裝修華麗,新潮,環境好舒適,有卡位,亦有多張圓枱,見到餐牌好興奮,有海鮮,有小食,有名菜,先叫火焰冬瓜盅$128,好新穎好期待,不過理解上枱後因冬瓜肉層厚,所以叫上先再慢慢叫其他餸,一上枱好震撼,期待侍應表演,睇show 一樣,店員先在冬瓜旁落了些酒,滾一滾,點火,全枱嘩左幾聲,等啲火焰響冬瓜外圍燒吓,之後冇火,店員再加水煲!個冬瓜盅裡面挖到好深,可放湯在內,等佢慢慢滾吓先,見到有多款特價及推介菜色,尤其係熱石乳豬半隻都係$148, 一上枱都嘩一聲,成個鐵盤有好多塊黑色熱石墊底,㷫住烤乳豬上枱乳豬皮很脆, 皮鬆脆, 肥膏唔會好厚層, 少少令肉質更滑, 肉味夾了脆皮有濃烈脆皮香味, 超好味!少食多滋味, 作頭盤剛好。還有蒜蓉蒸扇貝($98有4隻), 好大隻再加兩隻, 蒜香味濃, 粉絲索晒味超正,帶子肉質彈牙鮮甜,食完兩個頭盤, 望吓個冬瓜盅開始有喜色, 再加多轉清湯, 好期待, 等滾起就可放食物配料,先準備吓火鍋醬料, 有一支好似酒既豉油, 份外高級, 還有九款配料, 有蔥花、生蒜、芫茜、炸蒜、

一上枱好震撼
,期待侍應表演
!個冬瓜盅裡面挖到好深,可放湯在內,等佢慢慢滾吓先,
火焰冬瓜盅
,成個鐵盤有好多塊黑色熱石墊底,㷫住烤乳豬上枱乳豬皮很脆,
熱石烤豬半隻
蒜蓉蒸元貝
食完兩個頭盤, 望吓個冬瓜盅開始有喜色, 再加多轉清湯, 好期待, 等滾起就可放食物配料,先準備吓火鍋醬料, 有一支好似酒既豉油, 份外高級, 還有九款配料, 有蔥花、生蒜、芫茜、炸蒜、辣椒、XO醬、蝦米醬和花生醬, 最特別係沙薑粒,好香,
醬料

滾得差唔多,個冬瓜盅因厚肉大隻,所以切記先叫,要滾住先,食埋頭盤剛好滾起,可以烚配料喇!
見到菜單做緊優惠,叮一聲,各款牛肉一律二折,難以置信,招牌手切肥牛$60已有一大碟,再叫多個特、尚級牛盛併盤$66,有特級雪花牛肉粒,金錢牛𦟌,仲有牛舌添。
特、尚級牛盛併盤

隨即將牛肉放入個火焰冬瓜盅裡面,烚一烚肥牛, 因冬瓜盅感覺像文火,所以烚牛肉岩晒,肉質相當嫩滑,肉味較濃莫過於雪花牛肉粒,肉質較厚身,唔會好韌,還有牛𦟌,爽口有根黏住,彈牙。

之後蝦都熟透,夠爽口,鮮甜用竹簽上容易食。

當然再要品嘗其他配料,重有即炸響鈴$38同魚皮,上枱時兩樣都熱燙燙的,急不及待就咁食,好鬆脆,響鈴還鬆代的感覺,再試放湯幾秒,也另一種風味,索晒湯味精華!

手打四寶丸有鯪魚球,蝦丸,墨魚丸同牛丸,各種都非常彈牙,新鮮。
四寶丸,響鈴
之後叫埋個稻庭烏冬$38,放入口冬瓜盅內滾,滑滑的烏冬扁身,好煙韌呀,吸收了個瓜既湯味。再落埋墨魚滑,細細粒,有埋蟹籽脆卜卜!

再來自選雙拼餃(黑松露帶子餃)(鮮蝦雲吞) ($78) ,雲吞餃較大隻,蝦大隻嘛,足料,另一黑松露較夠香,爽口,都有蝦既餡料。
雙併餃
到原裝美國桶蠔 $118
店員開桶後清洗,蠔上枱後
又再嘩一聲,每隻都好巨型,手板咁大隻,有六隻, 好蠔呀!食落肉質夠滑,好鮮甜,尤其帶子位超大,鮮甜。
美國桶蠔
尾聲菜藍$68, 有油麥菜, 生菜, 金菇, 南瓜, 白菜仔同雞肶菇,好大盤,放得靚靚,
每人埋單約$250 有乳豬同靚牛食, 好優惠呀!最緊要係坐得舒服,店員服務又好。
2017-09-06
$250 (Dinner)
火焰冬瓜盅
熱石烤豬半隻
蒜蓉蒸元貝
特、尚級牛盛併盤
四寶丸,響鈴
雙併餃
美國桶蠔
2017-09-08 273 views
今日同朋友約好食好野,去打邊爐.入黃埔食好野未食之前梗係撈下醬,有埋沙薑TIM今日叫左以下食品生海蝦,8頭鮮鮑魚,聖子皇,招牌手切肥牛,特級雪花牛肉粒,魚皮餃,脆鯇魚骨腩,雞脾菇,金菇菜,超甜粟米,鮮炸魚皮,鮮炸響鈴卷,藥膳文昌醉雞鍋鮮炸魚皮--熱辣辣岩岩炸起,超好食,水未滾就俾我地食晒藥膳文昌醉雞鍋--雞好有酒味,夠入味..唔鞋口,正生海蝦--好新鮮,好實肉,又大隻8頭鮮鮑魚,聖子皇--同樣新鮮好食,鮑魚都好大隻下魚皮餃--打邊爐就一定要食佢脆鯇魚骨腩--新鮮,好脆口彈牙雞脾菇,金菇菜,超甜粟米--食左咁多肉要食下D菜中和一下,粟米夠甜鮮炸響鈴卷--又係好食既,放入鍋入面2秒拎起食得,脆脆地岩岩好特級雪花牛肉粒--做緊優惠超抵食,佢重牛肉肉味,滾耐少少都唔會鞋招牌手切肥牛--齋睇已經正,入鍋5秒食得,得左......唔太肥香牛肉味,一個字正呀不時加湯而唔係平時加滾水
今日同朋友約好食好野,去打邊爐.
入黃埔食好野
未食之前梗係撈下醬,有埋沙薑TIM

今日叫左以下食品
鮮炸魚皮--熱辣辣岩岩炸起,超好食,水未滾就俾我地食晒
藥膳文昌醉雞鍋
藥膳文昌醉雞鍋--雞好有酒味,夠入味..唔鞋口,正
生海蝦
生海蝦--好新鮮,好實肉,又大隻
聖子皇
8頭鮮鮑魚,聖子皇--同樣新鮮好食,鮑魚都好大隻下
魚皮餃--打邊爐就一定要食佢
脆鯇魚骨腩
脆鯇魚骨腩--新鮮,好脆口彈牙
金菇菜
雞脾菇,金菇菜,超甜粟米
雞脾菇
特級雪花牛肉粒
不時加湯而唔係平時加滾水
2017-09-07
$250 (Dinner)
生海蝦
聖子皇
金菇菜
雞脾菇,金菇菜,超甜粟米
雞脾菇
特級雪花牛肉粒
  • 鮮炸魚皮
2017-09-04 1515 views
師奶A說準備了一個周年紀念派對,A先生是很好奇,這幾十年來,也沒有準備過什麼慶祝。 然後,我們這些朋友竟然也在席上,問番A先生,佢更加好奇。 最好奇,全人類到齊,師奶A好神秘咁話,今晚我地周年紀念,好高興,請大家食飯。 素來,師奶A精打細算,邊會咁好,仲要去一間不錯的火鍋店,龍閣。 之後佢話,全晚佢包,唔俾我地叫。 於是,和你慶周年紀念活動就此展開,我地抱著勁驚訝的態度開始吃飯。 椰子走地雞煲,加上八角,青檸和辣椒,半隻雞加上那香清幽的椰子香,就是吃雞也感受到到那鮮甜,夏天吃這種清新的煲,和冬瓜煲有異曲同工之妙。 師奶A神神秘秘的驚喜:佢沾沾話:edward ,你食家,今晚食完話我知,正唔正先。 然後,是牛肉瘋狂派台,同家有喜事每個新年瘋狂looping 一樣,成枱都係牛肉。 招牌手切肥牛,外貌似牛頸脊般,牛味勁濃,有咬口,每啖都是牛魔王的氣勢,原來只係六十蚊碟。 天啊,點解可以咁平,師奶A竟為我們叫了四碟。 雪花牛柳粒,三十八蚊,八粒大大粒,食到你嘔,最重要不是將貨就價,粒粒勁靚,每粒都是有一定的份量。 過份到我們兩個人一碟,平常在外邊最少二百蚊,我稱之為驚嘆。 然後最過份

然後,我們這些朋友竟然也在席上,問番A先生,佢更加好奇。

之後佢話,全晚佢包,唔俾我地叫。

天啊,點解可以咁平,師奶A竟為我們叫了四碟。

過份到我們兩個人一碟,平常在外邊最少二百蚊,我稱之為驚嘆。

然後最過份的係呢個拼盤,尚級牛盛拼盤,有肥牛,牛粒,牛展,牛舌,我只可以講,牛,全部都係牛,我立刻想唱番首阿牛。

牛舌牛展都是不錯的質素,當然最好是牛肉和牛粒,但得人驚係呢個拼盤只係六十六。

到而家先知,原來係因為呢間餐廳,龍閣兩周年紀念,全部牛兩折,所以,我地食牛食到咁瘋癲。

食牛食到驚,你試過未,A先生這周年紀念也真驚喜,一路佢咁鐘意食牛,真係姣婆遇上脂粉客一言中的。

不過,其他配料都好有驚喜,首推午餐肉,塊塊煎過,不用打邊爐,就咁食炸豬仔嘜的午餐肉,最滿足。

鮮腐竹也是不錯,又係大碟抵食。

松露帶子餃是驚喜,裡面的帶子和松露香,在薄薄的皮下,其美味完全係你口中表演一樣。

見餃好吃對辦,再加添一個花膠翅餃,同樣美妙。

曄,鮮魚標,質素新鮮到不得了,要小心,會在湯中爆炸,可見其魚標鮮到像剛剛從魚身拿出來一樣。

花膠片,幫你的湯加不少分,放入口中也不錯。

原味滑三弄,有蝦滑,墨魚,鯪魚滑,全部手打每啖都有心有力,特別喜歡蝦滑中有馬蹄,小巧又很可愛爽滑。

最後送個稻庭烏冬,成一個完美句號,同他們的愛情故事一樣,幸福美滿。

原來,師奶A話,佢食左一次好平覺得非常抵食,想將呢個咁平嘅送俾老公做周年紀念禮物,再介紹俾我地,簡直有中國獨樂樂不如眾樂樂的大愛。

講到呢度,我地幾個朋友都幾條冷汗,不過,真係平,真係抵食,係不錯的推薦。

最奇怪,感覺最深刻的應該是A先生。

我不明的是,A先生會怎樣想,會自滿有個咁精打細算的太太,還是不快有個令人顏汗可能出醜的另一半呢。

我可能冇乜感覺,但我謹祝他們和龍閣周年紀念快樂。

龍閣極上火鍋料理
紅磡黃埔花園第四期地下G4號舖
2017-09-04
2017-08-30 139 views
清酒可以配撘較清淡shabushabu, 也可配撘濃味的sukiyaki, 湯味介乎兩者之間的中式/港式火鍋自然也很適合配餸清酒。很多火鍋店現在也有清酒menu, 龍閣有🐟魚生供應卻無清酒賣,幸好附近有Aeon, 再加上corkage fee不高,便跑去選清酒。 清酒款式實在不少,比megabox的Aeon多很多,也不下於日本的一般Aeon(小城市及效區的大型Aeon例外,有大型獨立售酒區,有很多地酒選擇)。Sales姨姨也很好人,不停推介及給我試飲😌,最後選了這支半蔵大吟醸,與同一酒蔵的純米大吟醸相比,純米大吟醸味道顯得較清淡,味道被大吟醸搶過。此酒果香濃郁,辛口味濃,入口後中,後段在脷底感到強烈的苦味,非常配合火煱濃重味道的醬料,清酒及食物的味道均不會被覆蓋。淨飲味道則過強,不易入口。說回食物,牛肉有特價,很平宜,一行四人結賬每人不用200元,很飽,還剩下少量食物。牛肉的質素是中上,不是最高級,但抵吃,也推介響鈴及鮮蝦水較,order了兩次。半蔵 大吟醸大田酒造產地 三重県伊賀市使用米 三重県伊賀產山田錦精米歩合 40%酵母 --Alc 15-16%日本酒度 +4酸度 1.3飲用時

半蔵 大吟醸

日本酒度 +4
酸度 1.3
飲用時温度 冷飲
2017-08-30 149 views
今日約左舊朋友食飯,突然想食打邊爐,見到話手切肥牛 2折,就決定試下內在環境不錯,非酒樓格局,地方大同整齊清潔,位也坐得舒服。太肚餓既關係,叫左口水雞,醬料唔太辣,雞既肉質鮮嫰。邊爐方面叫左胡椒蘿蔔豬骨湯底,足料,大大件豬肉,湯底清甜,胡椒味輕。打邊爐緊係唔可以冇左肥牛,叫左牛盛拼盤,有肥牛,牛粒,牛脷,牛𦟌,肥牛牛香味重,夠滑,牛粒脂肪較重,好juicy , 牛𦟌味道清甜,牛脷夠爽,但價錢好平,只需$66 碟。因為太抵食既關係,再叫左碟肥牛,肉質色澤好好,又好食,完全唔會因大減價而質素下降!蠔大大粒,肉質厚,而且蠔味濃,最重要有專人幫你掉走蠔既污水,抵讚!其他配件質素都好好,睇到食店揀食材用心,埋單一人大約$249,味道唔錯,加上價錢唔貴,下次會再黎惠顧
今日約左舊朋友食飯,突然想食打邊爐,見到話手切肥牛 2折
,就決定試下

內在環境不錯,非酒樓格局,地方大同整齊清潔,位也坐得舒服。
口水雞

太肚餓既關係,叫左口水雞,醬料唔太辣,雞既肉質鮮嫰。

牛盛拼盤

,牛粒脂肪較重,好juicy
, 牛𦟌味道清甜,牛脷夠爽,但價錢好平,只需$66 碟
肥牛

桶蠔

2017-08-28
$249 (Dinner)
口水雞
牛盛拼盤
肥牛
桶蠔
點解說是抵食,因為牛肉2折,$60左右就可有一大盤! 重點是有牛味都十分新鮮,一個拼盤有不同部位。試過邊個部位好吃,再可以用2折價錢再Order。個人就喜歡手切肥牛了。肉質軟不會靭,油脂花狀平均,不會太肥! 說完重點,還是說回湯底吧! 這天點了味道清一點的泰式香茅肉蟹,香茅味清清地,加埋肉蟹便帶點鮮甜,想辣味重,有碟辣椒的,加以想幾辣便加幾多。 我們還點了雞件,一拼放湯底中,讓整體鮮味更出! 想讚一讚這家的兩款餃子,花膠素翅餃同松露帶子餃。 真材實料,花膠素翅少不了,就連松露帶子餃也真的有松露在內啦! 打邊爐是需要蔬菜的,放得好看一點,人也開心一點。 烏冬是稻庭烏冬,上等喲! 響鈴也是即炸的,值得耐心等待一下。
點解說是抵食,因為牛肉2折,$60左右就可有一大盤!

說完重點,還是說回湯底吧!

我們還點了雞件,一拼放湯底中,讓整體鮮味更出!

想讚一讚這家的兩款餃子,花膠素翅餃同松露帶子餃。

打邊爐是需要蔬菜的,放得好看一點,人也開心一點。
烏冬是稻庭烏冬,上等喲!
響鈴也是即炸的,值得耐心等待一下。

2017-08-16
$300 (Dinner)
2017-08-28 98 views
朋友推介特價手切靚牛肉龍閣火鍋,黃埔站開左一排都未入過去搵食,今晚一收工就入去會一會佢。本以為係黃埔做街坊生意,一睇見裝修都知係走高端路線,見到原價$298 肥牛減到$60 一碟 即入!上菜唔快,等左一輪我地都心急,尤其牛肉黎得最慢。但一黎d 食材非常有料到,即時冇晒火。叫左蘿蔔豬骨湯,豬骨足料好入味。魚皮唔係市面上果d 硬到咬唔開果d, 好香脆。牛肉先係主打,做緊兩週年特價,原價$298 家陣$60 一碟大大碟冇變細到。先叫左手切肥牛,一黎見到雪花紋已經嘩左一聲,再睇真d 佢d 刀工,用左魚片雙飛切法,難怪咁耐先上,真係手工料。厚度剛剛好,就算煮耐左都唔會韌,味道更係香濃。另叫牛肉拼盤,牛展,牛脷及牛柳都非常好食。桶蠔唔係細細隻果d, 係勁大隻!(用水樽對比下,煮完都成隻鮑魚咁大隻,而且好鮮甜。其實食物都係水準內,衝住牛肉黎,亦冇令人失望,反而喜出望外。下次要帶屋企人黎食多左。

另叫牛肉拼盤,牛展,牛脷及牛柳都非常好食。

2017-08-27 143 views
是日8號風球,我依然去黃埔shopping ,行行下發現有間龍閣火鍋做緊2周年優惠,尚品牛肉一律2折見到咁吸引冇理由唔食啦!手切肥牛一碟$60仲可以任叫😍餐廳環境舒適,空間寬闊,裝修新穎,燈光明亮。藥膳文昌醉雞鍋,湯底清淡,而且有半隻醉雞,雞肉熟後不會太鞋,湯底越煲越濃郁。招牌手切肥牛做緊優惠$60一份大大碟,肥牛油脂均勻,肉質嫩滑,牛味濃郁😋鮮炸嚮鈴好長好新鮮,卜卜脆。午餐肉是我的最愛,每次打邊爐必定叫,午餐肉非常美味。
餐廳環境舒適,空間寬闊,裝修新穎,燈光明亮。
鮮炸嚮鈴
鮮炸嚮鈴好長好新鮮,卜卜脆。
午餐肉
午餐肉是我的最愛,每次打邊爐必定叫,午餐肉非常美味。

2017-08-23
鮮炸嚮鈴
午餐肉
2017-08-27 99 views
今次去到紅磡,亂甘行,居然發現到一間新野名叫:龍閣好俊好架勢堂,就入去try try,2個人就試下火鍋,無計,最中意十下十下叫左個香茅肉蟹鍋,半只雞,一份手切肥牛,同個雜菜藍,首先登場既就係只羔蟹原只上俾你慢慢十,肉質夠實,好明顯係岩岩過身專業推薦中意食蟹就真係五好錯過跟住到只雞,原本對打邊爐既雞真係無期望架,點知只雞勁有雞味,無雪味,98元呢個價真係好難係其他地食到甘新鮮呢度今日我既重頭戲,60蚊肥牛!60蚊居然係呢個質素既牛,估佢五到甘好食,肥瘦剛好,五係雪藏,完全係岀面688元的質素我點左3碟食,因為真係好正斗呢度環景好,質素高,下次一定come back
今次去到紅磡,亂甘行,居然發現到一間新野
名叫:龍閣
原只上俾你慢慢十,肉質夠實,好明顯係岩岩過身
專業推薦
中意食蟹就真係五好錯過
我點左3碟食,因為真係好正斗
呢度環景好,質素高,下次一定come back
2017-08-26 80 views
印象中比較少去到黃埔區食火鍋,今日去到黃埔花園商場,發現呢間酒家做緊火鍋優惠,就一行人入去食返餐。菜單上火鍋材料選擇都幾多,挑選左牛骨湯底後,先叫左兩隻紅燒乳鴿醫醫肚。新鮮即叫即炸,上枱時夠晒香、而且肉質細嫩,肉汁豐富。之後,火鍋湯底黎到,當然要立即品嚐牛肉拚盤,手切肥牛肉美香濃,係濃湯中快滾半分鐘,立即品嚐到嫩香入口即溶嘅感覺、牛粒選用靚料嘅安格斯牛肉,紋理分明,新鮮無雜質; 而牛脷帶有爽勁嘅口感,亦係值得品嚐。而鱔片亦係新鮮即劏,魚皮嫩滑、魚身白析爽脆,唔需要滾太耐,都食到海鮮嘅鮮味。最後有手打肉丸(鮮蝦、鯪魚、牛肉),唔係加工食物,而係有真材實料嘅丸類,每一粒感覺都好實在,都有新鮮嘅海鮮或鮮肉加入在內,彈牙無比。
2017-08-17
$300 (Dinner)
2017-08-25 181 views
今日多了一天「天鴿」的假期,經天文台確認稍後時間會轉掛三號風球,一班飲食的朋友立即蠢蠢欲動岀發覓食,友人從家中岀車,沿途接我們一起向黃埔出發🚗🚙🚗🚙先點個較特別的藥膳文昌醉雞鍋來個湯底先,半隻雞配上濃郁的酒香 $148招牌手切肥牛 原價$298,現在做緊兩週年特價只需2折 $60,即刻order左兩碟捧捧場,牛肉一點也不馬虎亦 order 一點海鮮大元貝、南非鮑魚、花膠片......海鮮,元貝鮮甜,鮑魚爽口,花膠片嫩滑炸響鈴是朋友每次必點的小食,他亦稱讚鬆脆很薄炸豬仔嘜午餐肉第一次食感覺幾特別,先經油炸處理,我們再在火鍋湯底淥了一會,有少少脆脆的感覺,還看見有很大粒的午餐肉店員會遞上一盤調味料,十全十美乜都有夏天都可以打邊爐, 尚品牛肉仲有2折優惠,不限次數可任點下次還可以透過手機程式「FOOD GULU」遙距攞定位

大元貝
南非鮑魚
花膠片

炸響鈴是朋友每次必點的小食,他亦稱讚鬆脆很薄

即炸響鈴卷

炸豬仔嘜午餐肉

店員會遞上一盤調味料,十全十美乜都有
醬料

夏天都可以打邊爐, 尚品牛肉仲有2折優惠,不限次數可任點

下次還可以透過手機程式「FOOD GULU」遙距攞定位

2017-08-23
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
大元貝
南非鮑魚
花膠片
即炸響鈴卷
炸豬仔嘜午餐肉
2017-08-24 89 views
好少去黃埔食飯,因為住將軍澳如果五係有朋友住果邊幾乎五會去果邊穩食,因為我係路痴今次朋友帶我去龍閣,開頭聽個名同入到去都以為係貴價野點知,今次真係有驚喜,佢既火鍋真係抵食到爆炸啊,你睇下碟肥牛,雪花同肉既比例岩岩好 一食入口即溶,都只係60蚊,任叫五嬲我食完幾日都仲回味緊然後到湯底既羔蟹岀場,係岀面打邊爐通常都係俾d死蟹你,我本來亦不期待呢間會有分別,但平時食慣海鮮既我,一咬就知係新鮮野,d殻係脆既,肉亦好實,如果死蟹係散既,有圖有真相繼而到火鍋我必點既雞,拿,雞係香港穩有雞味既雞係堅難,仲要夠嫩先可以打邊爐,呢間龍閣既雞有雞味既程度令我懷疑佢好可能係新鮮雞,肉質又滑,令我一度同朋友爭吵左好耐,可能係新鮮走地雞好老實,呢間龍閣真係令我好驚喜,一定會再幫襯,等我
好少去黃埔食飯,因為住將軍澳
如果五係有朋友住果邊幾乎五會去果邊穩食,因為我係路痴
今次朋友帶我去龍閣,開頭聽個名同入到去都以為係貴價野
點知,今次真係有驚喜,佢既火鍋真係抵食到爆炸啊
安格斯肥牛
我食完幾日都仲回味緊
羔蟹湯底
好老實,呢間龍閣真係令我好驚喜,一定會再幫襯,等我
安格斯肥牛
羔蟹湯底
這天放工後第一時間趕上坐地鐵土,原因是約了好友到黃埔吃火鍋。 位於黃埔花園第四期的龍閣極上火鍋料理店,我還是第一次來幫襯, 酒家的裝修非常華麗,走高檔路線,確實令我滿心期待。 這裏的茶芥分了兩種,吃晚市小菜及火鍋的收費是不一樣的,所以,在用餐前大家還是向職員查詢一下會比較好。由於我們這天吃火鍋,所以每位茶芥為HK$20,沒有小食收費,個人認為這裏的茶芥價錢挺昂貴的。火鍋的配料選擇非常多,當中 2週年紀念尚品牛肉最抵吃,因為全都可以以2折價錢吃到。 湯底我們點了椰子走地雞煲(半隻),湯底和雞件是分開上的,職員表示當湯底熱透後,便可以將雞件放入湯內。說實,雞件口感細滑,而且非常鮮嫩,不過,湯底實在令人非常失望,要知道吃火鍋湯底是非常重要,這個.... 幾乎沒有半點椰子味,味道極淡。我們點了多款火鍋配料,可是店員多次告訴我們,部分已落單的火鍋配料經已售罄,令人感到相當失望。 鮮魷魚 - 個人來說非常推介這款火鍋配料,因為魷魚非常新鮮,入口爽脆,口感十足,帶有海鮮的鮮甜味道。 蓮藕片 - 蓮藕片也是另一款推介火鍋配料,因為它口感爽脆,而且味道也蠻清新爽甜。 特級牛舌 - 牛舌是厚切的

這天放工後第一時間趕上坐地鐵土,原因是約了好友到黃埔吃火鍋

特級牛舌 - 牛舌是厚切的,以HK$20來説,非常超值,牛舌放在鍋內要涮一段較長的時間,才能夠完全熟透,而個人認為在涮牛舌時,時間拿捏要相當準確,否則牛舌很容易變得粗韌。

羊肉片 - 羊肉片一碟共有9片,脂肪分佈平均,涮熟後沒有重重的羊羶味道,相反,它的味道挺鮮嫩,值得一試。

松露帶子餃 - 餃子非常足料,每一隻都是脹卜卜的,而內裏餡料十足,入口時帶有淡淡的松露香味,加上豬肉的肉香,非常好吃。

稻庭烏冬 - 這款稻庭烏冬與平日吃開的有點不同,就是很快會變得軟淋,不夠煙韌。
2017-08-15
Dinner
寶寶跟Auntie在紅磡附近等我放工食晚飯,選擇了龍閣。本以為是中式酒家般叫餸食飯,但原來這裡亦有火鍋提供。也很難得AUNTIE會一起打邊爐,原來她看見了這裡有不少特價的配料都很吸引,於是便決定來一個火鍋。湯底選擇了比較滋補的椰子走地雞煲(半隻)($98),原來雞跟湯底是分開上的。湯底本身已經放了椰子肉及不同的藥材,而水沸後我們便把雞件都放到湯底內。另外還有一碟沙薑﹑一碟紅辣椒和青檸。由於Auntie不能食辣,於是我們只放了沙薑,沒想到沙薑聞落雖然很重味,但放到湯底內反而不太覺得其搶味。跟雞肉還挺搭的。雞件都很多,是新鮮雞,肉味挺濃不過質地有點老,不夠滑。REFILL都是加入濃湯底。大元貝($28/隻)也是特價,每隻都很厚身很大隻。餐廳已經幫我們把柱位起肉,稍為放到湯底內煮熟,就已經十分鮮味,而且啖啖肉都很嫩。招牌手切肥牛(特價$60)色澤鮮紅十分新鮮,脂肪比例很好,不會太肥,看到油脂的花紋都已經覺得很吸引。肥牛切得都幾厚身,但只需輕輕一淥便可食用。肉質軟腍一點都不韌,咬落帶有很香牛味。雖說特價只要$60,但份量都不少,十分抵食。松露帶子餃($78)寶寶很喜愛的一個配料,同樣份量很多,

REFILL都是加入濃湯底。

招牌手切肥牛(特價$60)

松露帶子餃($78)
寶寶很喜愛的一個配料,同樣份量很多,而且每隻餃子都用料十足,包到脹卜卜十分飽滿。松露味很香,餡料咬落豬肉像帶子混了豬頸肉一樣有咬口。餃皮也很滑身,不會食到滿口粉,真正皮薄餡靚。

粒粒鮮打四寶丸($78)
分別有牛丸﹑墨魚丸﹑蝦丸和鯪魚丸,每粒都真正鮮打,味道十分香。特別喜歡蝦丸,咬落彈牙,而蝦味極之濃,完全不用沾豉油都已經很夠味,。鯪魚丸亦十分出色,很少可以食到如此結實的鯪魚丸,而且鯪魚味重,食得出十分足料。

牛丸我沒有試,不過Auntie說有很香陳皮味。

花膠片($68)
雖然不算大片,但每塊都很厚身。咬落就像食著骨膠原似的,很喜歡這裡黏口的口感。

鮮魚雲($48)
Auntie指定要點的,魚頭都很新鮮,而且魚肉都蠻多。皮滑肉香。

野人爆籃($68)即蔬菜籃,不同的蔬菜和菌類,而且份量很多。放到湯底內十分鮮味。

湯底十分好飲,由於不是點了很多肉類,所以打完邊爐後的湯底都還是很清,我飲了好幾碗。因為配料的鮮味都散到湯底內變成了整晚的精華。

這一餐寶寶和Auntie都食得很滿足,2週年優惠的牛肉PROMOTION真的很抵食。不過牛肉以外其實海鮮都有優惠,所以多點幾樣一試都不會肉赤,十分抵食。