2017-11-03 1996 views
天水圍近來都多左好多野食,T TOWN呢度就更多新野食發掘。今次食呢間鴨子園, 岩曬一家大細食。餐廳裝修西歐風,好靚。首先要試既當然係出名既北京烤填鴨北京烤填鴨,肉質香嫩,鴨皮脆,餅皮加上青瓜,京蔥層次豐富 點埋醬食,味道正宗京城小籠包,一籠四粒皮好薄,夾既時候不易破,裡面肉餡好juicy多汁,值得encore擔擔麵,辣辣地,香香濃濃的湯底,濃濃的花生味,好開胃,有好多麵。生煎餃子,皮好薄,個底煎到金黃色,好吸引,肉餡都好多汁酒釀湯丸,跟餐加$10,湯丸芝麻味,淡淡清香桂花味豆沙鍋餅,豆沙餡好多,外面脆脆,熱熱地,份量多。

今次食呢間鴨子園,
岩曬一家大細食。餐廳裝修西歐風,
好靚。

首先要試既當然係出名既北京烤填鴨

北京烤填鴨,
肉質香嫩,鴨皮脆,
餅皮加上青瓜,京蔥層次豐富 點埋醬食,味道正宗

京城小籠包,
一籠四粒皮好薄,夾既時候不易破,
裡面肉餡好juicy多汁,值得encore

擔擔麵,辣辣地,
香香濃濃的湯底,濃濃的花生味,好開胃,有好多麵。

生煎餃子,

皮好薄,
個底煎到金黃色,
好吸引,肉餡都好多汁

酒釀湯丸,
跟餐加$10,湯丸芝麻味,
淡淡清香桂花味

豆沙鍋餅,
豆沙餡好多,
外面脆脆,熱熱地,份量多。
2017-11-03 239 views
今日黎同老表食飯, 我黎左我唔係好熟既T TOWN…呢邊有好多新餐廳但我至想食都係中菜…加上姑姐同埋我地食, 一定要傳統少少。新舖裝修風格唔錯 燈光充足 環境寧靜 牆身有唔同嘅設計 黃金四季豆--$65 炒得干身可口,加上咸蛋黃一齊更野味 咸味恰到好處 豆身幼細 口感不錯  椰菜回鍋肉--$68 回鍋肉半肥瘦 一d都唔膩 十分香口 配菜有豆乾好味 醬汁辣味適中 岩哂唔係好食得辣嘅人 野珍菌乾蔥鴨煲--$88 鴨煲好入味 有多種菌類 鴨肉嫰滑 好足料 起菜熱辣辣
今日黎同老表食飯, 我黎左我唔係好熟既T TOWN…
呢邊有好多新餐廳但我至想食都係中菜…
加上姑姐同埋我地食, 一定要傳統少少。

新舖裝修風格唔錯 燈光充足 環境寧靜 牆身有唔同嘅設計

好味 醬汁辣味適中 岩哂唔係好食得辣嘅人

2017-11-02 277 views
放工去食飯,雖然住係元朗,但去到天水圍亦有種迷失的感覺,從天水圍西鐵站坐輕鐵去到頌富站,到達隔鄰的T Town搵落腳點食飯,搜尋電子屏幕有一間叫鴨子園,心想難道用鴨做主題的餐廳,不妨去試試看。上到二樓,看到鴨子園內𥚃裝潢設計彌漫著那種中國古典氣派,登記不消一會亦已獲安排入座,剛巧亦有卡位坐。今晚食飯帶一個肚真係裝不完, 睇餐牌樣樣都想吃的感覺 ><很貪心最後點了北京填鴨例牌、黃金四季豆、涼菜三小拼、鴨子園炒飯。首先上菜的三小拼,小排骨應該係一大亮點,入口感覺嫰嫰。麻醬雞絲的麻醬委香滑, 加分!接著上菜的北京填鴨,填鴨皮爽脆, 肉多汁。我地鍾意塊粉皮夠熱辣辣, 好想再encore!!之後的黃金四季豆與鴨子園炒飯,兩者搭配出奇地適合,蛋黃的香與炒飯的香簡直一流,最後兩個人都食得飽飽的。埋單計數兩個人食飯三百幾蚊,唔算貴,如果下次encore再嚟多D人可以叫多幾個餸,試試其他推介菜式。

最後點了北京填鴨例牌、黃金四季豆、涼菜三小拼、鴨子園炒飯。

涼菜三小拼

北京填鴨

黃金四季豆

涼菜三小拼
北京填鴨
黃金四季豆
2017-10-29 265 views
今天再黎食鴨子園 一坐低就想也不想點片皮鴨例牌。例牌好處是價錢尚算可接受$78 都有八塊 當中四塊皮 四塊連肉皮 份量不算少 兩個人食啱啱好 皮算爽脆 鴨肉都好味 不會有陣鴨蘇味。夾著粉皮 清瓜絲 京䓤段 甜醬食 好味。保持到水準 所以每次來都必叫 另外點了前菜。涼菜三小拼。有小排骨 肴肉 雞絲粉皮。小排骨應該係糖醋之類調味 排骨不太肥 咬落鬆軟 味道甜甜地 醒胃 肴肉調味適中 賣相吸引 夾起不會散 雞絲粉皮 芝麻醬混合粉皮 味道惹味 雞絲不會切得太幼。三小伴$78 可以試到三款食物 每款份量不會太少 值得推介 點左京城粗炒作主食 味道惹味 粗麵條煮得剛好 不會煮得太淋 而麵條又吸收到鼓油醬汁 又不會炒得太油膩。配合椰菜 肉絲 冬菇片 好食 而且價錢都係$68 抵食加多個生煎包 三個$36 皮脆 入面豬肉新鮮好食

加多個生煎包 三個$36 皮脆 入面豬肉新鮮好食

2017-10-27 184 views
一看個名就知這是一家吃鴨的專門店, 入到來當然要嘗的必然是鴨肉菜色!! 今次我就重點推薦這兩個!! 回味無窮 鴨子園鴨肉小籠包小籠包都算食得多, 鴨肉味真係從來都未食過!! 小籠包的湯底換了鴨湯, 鴨味濃郁, 想不到鴨肉做的小籠包味道如此的夾!! 口感方面沒有什麼大分別, 但味道就提升了不少!! 鴨子園炒飯來到這裡必定要一試佢地既招牌炒飯, 顏色較深, 但味道卻不會太過重口味, 飯的份量很大, 約莫可以分到4碗飯, 材料也很足, 由頭到尾吃得到有肉, 而味道係中上水平!!千層鴨酥香!酥!鬆軟 估唔到呢個外貌不是太好的千層鴨酥的反而是我覺得最好吃的一道菜, 香香的鴨味, 口感完全是加分的部分!!

千層鴨酥
2017-10-11
Dinner
  • 鴨子園炒飯
  • 千層鴨酥
2017-10-27 207 views
想不到在香港也能吃到超好味的北京填鴨, 在這家小店入面, 裝備有特色之外食物質素都是值得一讚, 今次我特意點了填鴨來吃, 份量算幾大份, 而且味道出色!! 北京烤填鴨半隻北京填鴨總係令人著迷的, 出色的北京填鴨一定會是皮薄又脆, 油而不膩, 呢一間雖然唔係有廚房即席出現切填鴨, 但係質素都是高水平的, 不蓋為填鴨專門店, 除了鴨子本身, 包皮也是重點之一, 不是厚厚的一塊, 夾起來吃更加能吃到鴨的味道和口感!! 正 砂鍋雲吞雞半隻這是一道一餸兩味的菜式, 又有湯又可以當餸吃, 一舉兩得, 雲吞雞真的是軟如雲吞, 口感一流, 雞同湯既味道完全係勁夾, 而湯亦完全冇油膩既感覺, 反而會有一陣清新的感受!!

北京烤填鴨半隻

砂鍋雲吞雞半隻
2017-10-08
Dinner
  • 砂鍋雲吞雞
  • 北京烤填鴨
2017-10-15 277 views
商場內第二間新既上海菜館,裝飾中西合璧,佈置得幾大方得體,座位闊落舒適,價錢大眾化,上餐速度快。服務態度不錯。整體食物味道不過不失,岩曬一家幾口食餐普通飯。北京填鴨雖然片得唔夠薄,肉厚左d,$138半隻算係咁。黃金四季豆用鴨蛋黃炒,好惹味職員主動幫我地分好砂鍋鴨子雲吞湯,至少可以分到6~8碗,湯底少甜,略嫌鴨肉較靭,感覺始終都係煲雞湯較甜美D上海擔擔麵既湯底極濃稠,花生醬味太重既關係導致只食幾啖都覺得好漏。黃金炒飯粒粒分明,大蝦爽口彈牙啖啖鹹蛋香味,大大碟

北京填鴨雖然片得唔夠薄,肉厚左d,$138半隻算係咁。
黃金四季豆用鴨蛋黃炒,好惹味

黃金炒飯粒粒分明,大蝦爽口彈牙啖啖鹹蛋香味,大大碟
2017-09-12
$120 (Dinner)
2017-10-13 195 views
叫左一個冷盤-醬油鴨,現實同圖片不乎,間鋪主打鴨,所以有期望,食落有陣好唔新鮮既味,剩半碟無食另點了一個南乳扣肉,不過不失讚既係價錢不貴,裝修精美,仕應好有禮貌
另點了一個南乳扣肉,不過不失
讚既係價錢不貴,裝修精美,仕應好有禮貌
2017-10-11
$100 (Dinner)
2017-10-03 511 views
難得來到天水圍和朋友相聚就順他意來試試新開的一家餐廳例牌的北京填鴨就夠我們吃了填鴨屬皮少肉多的那種有點吃不慣鴨皮焦脆美味但仍缺少一份木香填鴨配上青瓜京蔥和甜麵醬鴨脂香口卻沒有油膩感鴨子園炒飯中有蝦仁和煙鴨胸飯粒分明乾身有鑊氣鴨肉小籠包還是第一看到傳統的小籠包換上鴨肉十分有特色餡料散發淡淡鴨肉香氣味道不俗內裡的濃湯是精華所在一口吃進去十分痛快鴨子園牛肉麵麵條質感彈牙牛肉的味道濃郁惜有點過甜以合理的價錢吃到十分對味鴨肉料理今晚又是心滿意足的一夜
難得來到天水圍和朋友相聚
以合理的價錢吃到十分對味鴨肉料理
今晚又是心滿意足的一夜
鴨子園牛肉麵
2017-10-01
$100 (Dinner)
  • 北京填鴨
第一次同細佬媽咪去食飯,諗住近近地落屋企樓下商場食。因為最近商場新裝修完,媽咪又鍾意食中菜,最後就選擇咗去呢間試下。呢間招牌菜係片皮鴨咁就一定要試啦!但我地人少只可以叫半隻,但都份量都唔少。另一個我最鍾意就係黃金蝦同埋醋脆鱔,一試難忘。黃金蝦份量唔多,但真係每啖都充滿住咸蛋黃香味,好正呀!個脆鱔係我最愛,平時我係唔食酸,仲要係好怕酸!但佢味道唔太酸又keep到香脆,而且黑醋汁比紅醋香濃。最後食唔曬我都無做大哂鬼,打包返屋企留返第二晚加餸。細佬就叫咗黃金四季豆,又係食到無停口,超香!媽咪就叫咗個鴨子園炒飯,我就無食,因為我唔鍾意食飯但另一個口水雞就略嫌唔夠速,花生芝麻太少,唔夠香辣,不過肉嫩嘅。下次返娘家又多個食堂喇!
另一個我最鍾意就係黃金蝦同埋醋脆鱔,一試難忘。

黃金蝦份量唔多,但真係每啖都充滿住咸蛋黃香味,好正呀!

細佬就叫咗黃金四季豆,又係食到無停口,超香!

媽咪就叫咗個鴨子園炒飯,我就無食,因為我唔鍾意食飯

下次返娘家又多個食堂喇!

2017-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 黃金蝦
  • 黃金四季豆
  • 脆鱔
2017-09-27 2137 views
今晚全家都去了附近T Town吃晚飯,不過我們真的超久沒來T Town,泊車也花了20分鐘時間,我們彷如隔世,這裡變化很大,多了很多食肆,不過弟弟想吃北京烤填鴨,那就試試鴨子園吧。京城小籠包皮相當的薄,比一般的小籠包皮還薄,卻不易戳破,裡面的肉餡很有彈性,還有濃厚的湯汁相伴,沾點薑絲及醋,味道格外鮮美。紅油抄手表面上看起來相當平淡,但下面紅通通的辣醬正伺機而動,一碟有六顆,份量充足。紅油抄手大大顆的,肉餡飽滿非常,抄手餃皮滑順軟嫩,再佐以後勁的辣醬,吃起來十分過癮。媽媽提議吃鴨子園牛肉麵,整體口感其實不俗,麵條爽口彈牙,芽菜清脆,不過牛肉超級重甜,我們都是偏愛鹹口味的牛肉多一些。爸爸點的鴨子園炒飯反而意想不到的美味,飯粒炒得粒粒分,且鑊氣十足,豉油均勻地吸附在炒飯裡,亳不油膩。加上炒香的鴨胸,餐肉及爽脆的芹菜粒,用料豐富,增添炒飯香氣及味道。乾爆辣子雞外層炸得酥脆,而且雞肉吃起來不柴,肉質軟嫩,配上開胃的辣椒,蔥花,蒜粒,讓嘴唇微紅的辣度,配炒飯一流,非常下飯。北京烤填鴨新鮮香嫩,肉質細緻,柔嫩更不絕於口。香酥而脆的鴨皮與綿密細嫩的鴨肉,烤填鴨的美味除了來自烤填鴨本身的精華外,加上青瓜

北京烤填鴨新鮮香嫩,肉質細緻,柔嫩更不絕於口。

香酥而脆的鴨皮與綿密細嫩的鴨肉,烤填鴨的美味除了來自烤填鴨本身的精華外,加上青瓜,蔥花的撲鼻濃香,混合烤填鴨的油香,更添豐富層次與輕爽口感,裹著片片餅皮,柔軟包覆紮實餡料沾覆特製烤鴨醬料,多麼驚艷。

2017-09-26 277 views
個人推介指數分7.5(10分為滿分)- 以巧手外健康的外省菜作藍本 食物款式主要以京滬為菜. 味道傳統京滬菜有點微調, 較為清淡少油, 很配合現代人注重健康的步履. 至於服務方面, 服務員細心有禮, 為此加了不少分數.小囡開始長大, 不用硬性坐BB椅, 預祝小囡 25個月生日, 我和太太仨人近近地到天水圍找了間坐得舒服的餐廳, 準備和小囡兒大塊朵耳. 我會仨口子食量可真不少, 以下是我們的是日生日菜單先來兩個點心試試這裡的水準, 點心用心中, 客人是會感受得到紅油抄手 - 每隻抄手也很飽滿, 皮薄且肉多,沾上少量的紅辣油, 味道剛好做到醒胃, 連小囡也吃了一隻.千層鴨酥 - 層層酥皮包住調好味道的和炒香了的鴨肉, 非常香口惹味, 絶無鴨"SO"味 小小提示, 放涼了一點才好食, 不然像小囡熱親咀仔. 再來一個韭王瑤柱豆腐羹, 這個是太太一定要叫的, 她說非常好飲, 只因她是韭菜的愛好者. 剛上枱時已聞到濃濃的韭菜味, 可惜小囡和本人不太受落, 雖然豆腐羹味道是不錯的, 羹本身濃度又配合到, 只是韭味實在太搶FO, 差不多一半也是給太太享用.  下次再來, 一定要還我的醃篤鮮. 主角終於

我會仨口子食量可真不少, 以下是我們的是日生日菜單

主角終於來了, 是久等了的北京烤填鴨
以皮脆肉嫩來形容, 實是沒有過份. 和平時的烤鴨不同, 這裡的肉的份量比較多, 包着薄皮, 青瓜和京蔥來食, 感覺反沒有只有薄皮那樣油膩. 加上
鴨肉控制火喉做得不錯, 肉嫩且多汁, 小囡兒非常喜歡食, 一口薄皮一塊鴨肉, 我也數不清她吃了多少. 以這樣的價錢能享受全只烤鴨也萛抵食.

又是味道濃郁的菜色, 雖說這裡的食飯相對清淡, 但爸爸總是愛點些濃味的食物. 難得仨口子到餐廳進食, 清淡的就留給太太在家中準備吧.
不知怎樣, 到街外吃飯就是喜歡點用咸蛋做的菜式, 這個咸蛋炒四季豆, 每條豆四季豆也平均沾水香濃的蛋漿, 老實說着實會有點咸, 但夾雜白飯來吃
軟軟的香飯融和了蛋漿, 就變了一個超美味的咸蛋豆角撈飯.

最後來一個酒釀丸子作結, 老婆不嬲也不喜歡這甜品, 一來太飽肚, 二來做得不用, 酸味有時會太濃, 這個丸子, 以桂花中和了酒的微酦, 甜度又剛剛好, 太太很喜歡, 全部給她吃掉.

整体來說, 食物水準相當不錯, 菜式油份較少, 比較健康. 服務員態度親切, 很快能回應客人的要求, 看來以後食好東西, 不用川州過省, 就要彼鄰的圍城就好地方.
2017-08-24
天水圍愈來愈多餐廳進駐,只要你諗到想食咩,附近商場都能滿足到你,真係食得方便,而且好容易找到好食的餐廳。前幾天來到這間食北京填鴨有名的鴨子園,朋友告知他早前晚市來到想食填鴨已經賣完,今次我地黎到食午市就可以試到了,看來哩間餐廳的填鴨好受歡迎。入到餐廳第一反應是:哇,裝修得咁靚既!餐廳的裝修非常精緻,有種中西合璧的感覺。環境的確能提升食客用餐的心情。打開餐牌見到有午市套餐,價錢大眾化,免加一及茶芥係加分位,我地點左一個烤填鴨同黃金蝦球套餐。大約等左10分鐘左右就上菜了,上餐速度快!套餐包一碗老火湯及白飯,特別一提是碗冬瓜火鴨湯好清甜,跟餐送既都唔係求其,好飲。北京填鴨肉嫩皮薄,夾住青瓜同填鴨皮食好味道!諗番起都好耐冇食過北京填鴨喇,今次食番格外好食。另外仲點左醉乳鴿,花雕酒好香,乳鴿都大隻多肉,完全高水準,我地都對哩碟小菜讚口不絕。黃金蝦球炸到金黃色,外層的咸蛋黃酥炸金香,蝦球爽口,真係好食!是日的另一亮點係哩碗酒釀湯丸,跟餐加$10,好抵,落單果陣叫左一碗,點知食左一啖已經要追加多一碗,淡淡清香桂花,湯丸薄皮多芝麻,好食到一啖湯水都飲清光。下次一定會再黎食,而且必會點哩碗酒釀湯丸!

花雕浸醉乳鴿
黃金蝦球
酒釀湯丸

下次一定會再黎食,而且必會點哩碗酒釀湯丸!
Lunch
黃金蝦球
酒釀湯丸
  • 北京烤填鴨
  • 花雕浸醉乳鴿
2017-09-24 184 views
天水圍抵食餐廳,餐廳環境幾大幾舒服,跟朋友聊聊天,幾好坐,啲食物都起得快,熱喇喇的,啱晒餓到飛起的我們!餐牌都有好多選擇,先點了擔擔麵,辣辣地,個湯唔會太杰,香香濃濃的湯底,刺激口水分泌,好開胃,好味道~再點了必吃小籠包,經典美食,一籠四粒,皮薄多汁,湯汁香濃,肉味鮮美,正~素鵝,賣相吸引,香脆多料,唔油膩,食唔停口!北京烤填鴨,一般大酒樓要一隻隻叫,鴨子園既烤鴨細細份,可以過過口隱,啱晒兩公婆或者少人既飯局點來試試,精緻,無蘇味,包埋青瓜點埋醬食,yummy~鴨包子,黎到鴨子園,當然要點多款鴨食品,香香甜甜的包,軟軟熟熟的包子,補充殿粉質,飽肚之選。成餐飯五樣食品都是$280,街坊的價錢,食到飽飽的,胃口滿足,值得推介天水圍的朋友試試。

素鵝,賣相吸引,香脆多料,唔油膩,食唔停口!

2017-09-23 176 views
頌富商場變左做T Town後,都無黎過,近來開左啲有特色嘅餐廳,吸引左我過黎行下同食嘢。鴨子園係食鴨主題嘅上海菜,今次同屋企人黎,應該都幾啱食。生磨豆漿$15: 真係同出面賣嘅豆漿有唔同,質感濃厚,豆味香濃唔太甜。鴨肉小籠包$43: 呢個小籠包相當有驚喜,個皮好薄但有靭性,唔易穿,裡面包住好多湯汁,打開少少先啜湯汁,充滿鴨香,肉餡鬆軟細滑。紅油抄手$43: 皮好薄嘅雲吞,包住軟熟又有肉汁嘅菜肉餡,沾上幾多辣汁悉隨專便,都唔會好辣。鱔糊湯麵$70: 鱔糊煮到好濃好香,加上幾多芽菜,唔會覺得膩,鱔魚肉有彈性,口感唔錯,建議同麵分開食,如果撈埋個湯會好似豉油咁味,分開清清地仲好味,個麵就有啲偏淋,普通啦。腿蓉津白$70: 津白即係黃芽白,本身都有種清甜味,煮到淋一淋時陣甜味更加出,間中食到佢啲火腿蓉,咸香得來剛好。

鴨子園係食鴨主題嘅上海菜,今次同屋企人黎,應該都幾啱食。

紅油抄手$43: 皮好薄嘅雲吞,包住軟熟又有肉汁嘅菜肉餡
,沾上幾多辣汁悉隨專便,都唔會好辣。

2017-09-12