2016-09-05 2569 views
潮食街buffet星一至四 $448加一 星五至日 $508加一好食指數: 7/10抵食指數: 7/10位於新蒲崗嘅新派型格酒店😎入面有條以各國不同美食匯聚而成嘅食街裝修有別一般酒店自助餐拎食物嘅地方設係不同區域真正行到邊 食到邊😆各式海鮮冷盤 新鮮又多款冷盤有生蠔 青口 蝦 翡翠螺 長腳蟹 同面包蟹生蠔有專人即叫即開 好鮮甜😍長腳蟹大大條無花假 面包蟹多膏到爆炸😋溫馨提示係海鮮冷盤非常搶手雖然refill 速度ok 但一定要先攻呢邊😏刺身雖然種類唔多 但算新鮮值得介紹係三文魚 好鮮甜瑤柱牛蒡粟米燉西施骨食buffet都有湯飲 唔係掛?仲要係一盅盅敦好等你拎盅入面塞到滿滿 香氣十足因為係燉 有別一般老火湯濃郁相返飲到非常清甜嘅味道 好滋潤繁忙嘅都市人一定要呢度另一重點就係甜品選擇非常之多全部都係細細件 方便你可以試匀所有野有特色葡撻仔 蛋糕仔 布甸仲有香港特色山渣餅 陳皮梅 曲奇餅當然緊係有搶手嘅哈根大師雪糕
潮食街buffet

雖然refill 速度ok 但一定要先攻呢邊😏

刺身雖然種類唔多 但算新鮮

值得介紹係三文魚 好鮮甜
瑤柱牛蒡粟米燉西施骨
食buffet都有湯飲 唔係掛?

仲要係一盅盅敦好等你拎

有特色葡撻仔 蛋糕仔 布甸
仲有香港特色山渣餅 陳皮梅 曲奇餅
當然緊係有搶手嘅哈根大師雪糕
2016-09-01 18811 views
✨Buffet Dinner (平日$448* 假期$508*)✨-👉🏻剌身:💥吃了兩款 三文魚夠肥但鬆散 吞拿魚淡口但不腥🐟-👉🏻即開生蠔 冷盤海鮮:💥生蠔雖然不大 但味道鮮中帶甜 感覺算creamy😋圖中的是蟹腳🦀 真正的蟹柳啊 甜甜的~😆海鮮鮮味淡淡 青口海螺等 其中蟹腳和蝦較爽口👄-👉🏻燉湯:💥 蓮藕花菇蟲草雞腳湯🐓十分清澈的燉湯🍲泛了一層雞油但不膩 呷下夠鮮!-👉🏻熱葷:💥冬蔭公偏稀 烤薯乾 紅酒燉牛尾濃但肉可以更嫩😤豬排包一定要食即製不然很硬 還有意粉記得趁熱🍝-👉🏻燒牛肉🐮和燒骨🐽💥有光澤但嫩度一般 暖暖的但肉質不夠嫩 滿乾的😳-👉🏻甜品:💥喜歡即烘的窩夫💕雖然富有空氣感 但質感香脆⚡️配上Haagen-Dazs雪糕 有杏仁片 花生醬等配料!有蛋糕 曲奇 果凍 cupcake等 鬆軟但味道很普通🤔最特別有山楂餅 間中仲有迷你萄撻 復古的小吃😎-👉🏻Overall:💥坐得舒適 適合一家大小 朋友去門口又有桌球打Rating💁🏻(6.2*/10*)
👉🏻剌身:💥
吃了兩款 三文魚夠肥但鬆散 吞拿魚淡口但不腥🐟
👉🏻即開生蠔 冷盤海鮮:💥
生蠔雖然不大
但味道鮮中帶甜 感覺算creamy😋
圖中的是蟹腳🦀 真正的蟹柳啊 甜甜的~😆
海鮮鮮味淡淡 青口海螺等 其中蟹腳和蝦較爽口👄
👉🏻燉湯:💥 蓮藕花菇蟲草雞腳湯🐓
十分清澈的燉湯🍲泛了一層雞油但不膩 呷下夠鮮!
👉🏻熱葷:💥
冬蔭公偏稀 烤薯乾 紅酒燉牛尾濃但肉可以更嫩😤
豬排包一定要食即製
不然很硬 還有意粉記得趁熱🍝
👉🏻燒牛肉🐮和燒骨🐽💥
有光澤但嫩度一般 暖暖的但肉質不夠嫩 滿乾的😳
👉🏻甜品💥
喜歡即烘的窩夫💕雖然富有空氣感 但質感香脆⚡️
配上Haagen-Dazs雪糕 有杏仁片 花生醬等配料!
有蛋糕 曲奇 果凍 cupcake等 鬆軟但味道很普通🤔
最特別有山楂餅 間中仲有迷你萄撻 復古的小吃😎
👉🏻Overall:💥
坐得舒適 適合一家大小 朋友去門口又有桌球打
Rating💁🏻(6.2*/10*)
2016-08-29 2167 views
講真食物已經麻麻地,選擇太少,見個男侍應全程木口木面唔識笑,最不快就是訂枱同時訂了個果碟比家人慶生,但人未齊個侍應就直接送出來仲要攪錯送番比我,完全冇哂驚喜囉。
2016-08-28
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Coupon
2016-08-25 1954 views
朋友琴日由台灣黎香港玩於是特登佢住酒店度探佢佢話住係新蒲崗佢唔講我都唔知新蒲崗有酒店而且同普通的酒店裝修好唔同餐廳旁就正正係登記入住大堂果度放左張桌球檯比客人玩同埋附近有遊戲室兩部電腦咁多野玩,住係度朋友都應該住得幾開心餐廳環境寬敞,野食夠多其中即開生蠔同刺身都要特別排隊拎怪不得佢刺身要排隊拎因為個三文魚刺身十分肥美入口即融,即使要排隊都甘願排多幾次豬扒包又係值得推介通常食到的豬扒包個包都會較韌但依度食到的係較軟身搽左牛油再連埋豬扒一齊食,好好味甜品方面都好多選擇雪糕用Häagen Dazs之餘糖果果度有山渣餅拎平時自助餐好少見到我就揀左依幾樣試下特別推介個玫瑰奶凍(粉紅色果個)食落好香玫瑰味而且同奶凍味道好夾奶凍都好滑身估唔到工廠地方都有咁特別既酒店仲要由個台灣朋友介紹番下次到我介紹番比其他朋友先
朋友琴日由台灣黎香港玩

於是特登佢住酒店度探佢

佢話住係新蒲崗

佢唔講我都唔知新蒲崗有酒店
而且同普通的酒店裝修好唔同

餐廳旁就正正係登記入住大堂

果度放左張桌球檯比客人玩

同埋附近有遊戲室兩部電腦

咁多野玩,住係度朋友都應該住得幾開心
餐廳環境寬敞,野食夠多

其中即開生蠔同刺身都要特別排隊拎

怪不得佢刺身要排隊拎
因為個三文魚刺身十分肥美

入口即融,即使要排隊都甘願排多幾次
豬扒包又係值得推介

通常食到的豬扒包個包都會較韌

但依度食到的係較軟身

搽左牛油再連埋豬扒一齊食,好好味
甜品方面都好多選擇

雪糕用Häagen Dazs之餘

糖果果度有山渣餅拎

平時自助餐好少見到

我就揀左依幾樣試下

特別推介個玫瑰奶凍(粉紅色果個)

食落好香玫瑰味

而且同奶凍味道好夾

奶凍都好滑身
估唔到工廠地方都有咁特別既酒店

仲要由個台灣朋友介紹番

下次到我介紹番比其他朋友先
2016-08-25 1497 views
潮食街自助餐 星期一至四$448 加一 星期五至星期日$508加一 潮食街匯聚中西美食除左中式粉麵 燉湯同小菜雖然我冇試 但爸爸激讚燉湯 仲飲左2碗忝!仲有西式牛扒同babyrib即叫即切架~牛肉唔算太腍 不過尚算可口反而babyrib做得唔錯 一切就開 而且味道好好食~仲有澳葡既菜式 就好似呢個即點即造豬扒包咁豬扒香軟肉腍 麵包以炭火燒過 香脆可口拍得住澳門食果d架~ 刺身驚喜地非常新鮮 encore再encore另外亦都有海鮮冷盤 最令人回味就係個長腳蟹鮮甜到不得了!! 簡簡單單落檸檬汁已經帶出哂d鮮味所以話食物新鮮就係最好食 令人瘋狂既甜品~~ 正呀 多款式不特止 質素亦都好高 果然有酒店既水準!睇我食咁多就知啦.. 哈哈!最後整多碗超滑豆腐花 正呀~ ><staff既服務質素好好 密密換碟 而且好主動加水 好有賓至如歸既感覺~ 地址:新蒲崗六合街19號香港九龍貝爾特酒店1樓
潮食街自助餐

星期一至四$448 加一

星期五至星期日$508加一
潮食街匯聚中西美食

除左中式粉麵 燉湯同小菜

雖然我冇試 但爸爸激讚燉湯 仲飲左2碗忝!

仲有西式牛扒同babyrib

即叫即切架~
牛肉唔算太腍 不過尚算可口

反而babyrib做得唔錯

一切就開 而且味道好好食~

仲有澳葡既菜式

就好似呢個即點即造豬扒包咁
豬扒香軟肉腍

麵包以炭火燒過 香脆可口

拍得住澳門食果d架~

刺身驚喜地非常新鮮 encore再encore

另外亦都有海鮮冷盤
最令人回味就係個長腳蟹

鮮甜到不得了!!

簡簡單單落檸檬汁已經帶出哂d鮮味

所以話食物新鮮就係最好食

令人瘋狂既甜品~~ 正呀

多款式不特止 質素亦都好高

果然有酒店既水準!
睇我食咁多就知啦.. 哈哈!
最後整多碗超滑豆腐花 正呀~ ><

staff既服務質素好好 密密換碟

而且好主動加水 好有賓至如歸既感覺~

地址:新蒲崗六合街19號香港九龍貝爾特酒店1樓
2016-08-25 1443 views
在香港,吃自助餐的地方,實在是太多,各有各主打,各有各宣傳,沒有親自吃過,難分軒輊。很多時候,只能靠網上所謂的口碑,又或是親朋的評語,來略窺一二。網上的食評固然有參考價值,但口味人人不同,最有參考價值的,有時並非對食物的評語,而是對服務和環境的評語。 而我不得不說,潮食街自助餐的環境,真是一流。 為甚麼這樣說呢?潮食街的位置在一樓(地面上一層),這一層除了潮食街餐廳以外,便是各種娛樂設施,包括而不限於:足球機,wii,桌球等,試想想: 吃自助餐吃到極飽,正在等食下一轉而空虛無聊之時,可以和朋友篤一鋪桌球,玩兩鋪足球機再返來食,何等舒服酣暢?如果帶了小朋友,帶他們去玩一下wii ,他們又是何等開心?我卻不需要試了,因為我就是剛從前幾天吃的時候試了一次,試完之後,感覺真是大大的加分。不得不上來稱讚一下。 好了,為了符合"食評"的條件,我還是要寫一下食物質素的。平心而論,不過不失。我吃了甚麼呢?其一是自選沙律,蔬菜都十分新鮮,麵包粒很脆,沒有失分的地方。其二是烤吧的烤肉,烤牛肉正正常常,但烤雞翼和烤菠蘿都相當不錯,尤其是烤菠蘿,外帶炙燒的熱氣,咬落香甜多汁,十分之正。其三是刺身,一連試了幾款

而我不得不說,潮食街自助餐的環境,真是一流。

好了,為了符合"食評"的條件,我還是要寫一下食物質素的。平心而論,不過不失。我吃了甚麼呢?其一是自選沙律,蔬菜都十分新鮮,麵包粒很脆,沒有失分的地方。其二是烤吧的烤肉,烤牛肉正正常常,但烤雞翼和烤菠蘿都相當不錯,尤其是烤菠蘿,外帶炙燒的熱氣,咬落香甜多汁,十分之正。其三是刺身,一連試了幾款刺身,都是鮮甜,不會失禮。當然是少不了吃生蠔,但我本身不太喜歡吃生蠔,所以並沒有吃太多,反而蟹腳等吃了幾碟,海鮮的質素很好,主力推介。最後已經沒有甚麼空間食甜品了,所以只是草草吃了碗雪糕便了結。總的來說,不過不失,有出彩的地方,也有平平無奇的地方,如果選對的東西來吃,還是能吃到性價比很高的一餐的。
2016-08-13
$450 (Dinner)
2016-08-18 1449 views
1🔑 自助餐飽飽❤️ 🔑————————————————————#澳門葡式自助晚餐🍽 (HKD448)✔️👅:7/10✏️ 好多選擇的晚餐✅ 由魚生、海鮮、生蠔、蟹腳、麵包蟹、串燒、西冷、羊架、烤肉、日式料理到SHABUSHABU、中式蒸點、豆腐花、中式糖水應有盡有😍 食飽仲有多類甜品可供選擇:抹茶紅豆卷、葡撻❤️、彩虹蛋糕🌈、即製窩夫、Haagen Dazs🍨、杏仁餅等。 味道可以的 唯性價比較低⭐️ 食完仲可以玩 酒店裝修得好有特色 服務員睇唔出係服務員😂 去左你就明我講咩😌

🔑 自助餐飽飽❤️ 🔑

————————————————————

#澳門葡式自助晚餐🍽 (HKD448)

✔️👅:7/10

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • Oyster
2016-08-17 1221 views
食過兩次晚餐自助餐,入住會有折,星期一至四去食會抵啲。長腳蟹好新鮮,但上新有啲慢,一上新就會比人搶晒啲又靚又大件嘅,但總括都好好。刺身就一般般。每位會有一客海鮮,第一次去食就係芝士龍蝦,第二次就係鮑魚,飽魚無味同埋好難咬。有朋友拎左幾碟生蠔食左好多轉,味道就唔清楚啦因為我無食過。最推介佢嘅甜品--窩夫,佢會即場焗窩夫,記得要去排隊拎👍🏻,會有埋Haagen-Dazs雪糕同配料比你加,食兩件就飽到咩都食唔落 所以要最尾先食呀。
食過兩次晚餐自助餐,入住會有折,星期一至四去食會抵啲。

刺身就一般般。

有朋友拎左幾碟生蠔食左好多轉,味道就唔清楚啦因為我無食過。

近排全城都迷上了一隻手機遊戲, 大家都紛紛議論著那地區可以捉到稀有小精靈。 就是因為啟暴龍,我才聽過和去過摩士公園。 甚少在樂富至鑽石山這幾個站遊走,但就因為想捉到小精靈,最近經常穿梭這幾個站。決定上網發掘一下這地區有甚麼值得吃,才發現原來新蒲崗工廠一帶有一間酒店,內裏的自助餐價錢不算貴,食品選擇也算多,忙著捉小精靈之餘,也得食飽些。酒店裝潢特別,食品放置得不似一般酒店的死板,這兒把食物劃分多個園區,並把整地方裝備成老香港的街道般,位置十分闊落。酒店自助餐每隔一段時間,就會轉主題,而7/15-8/31這時間,正推岀澳門葡國自助餐,食物加入不少葡式主素,如豬扒飽,馬介休等。星期一至四: $448星五至日: $508晚市由6:30-9:30,可以食捉3個鐘,但因下班時間較晏,於是book了8點。晚了入席,雖然食物還未被人拿光,但有些園區,如沙律吧,沙律和芝士已經餘下很少,而且沒有再refill了。略略介紹自助餐內的各個園區。輕型營: 食物有沙津,凍肉,海鮮,即開生蠔,魚生及卷物等烤吧: 有烤肉,串燒及意粉等籠點蒸: 有點心,燉湯,潮洲鹵水等鑊鮮: 有中式小菜,炒飯炒麵甜蜜蜜: 有中式糖水,

星期一至四: $448

星五至日: $508

略略介紹自助餐內的各個園區。
輕型營: 食物有沙津,凍肉,海鮮,即開生蠔,魚生及卷物等
烤吧: 有烤肉,串燒及意粉等
籠點蒸: 有點心,燉湯,潮洲鹵水等
鑊鮮: 有中式小菜,炒飯炒麵
甜蜜蜜: 有中式糖水甜品杯,蛋糕,即製窩夫及任食4款haagen dazs 雪糕
卷物方面: 外層是火炙過的芝士,入面是青瓜和雞蛋,食吃正正常常,入口有芝士的咸香,唯壽司飯有點太濕,影響口感。
刺身也有6款,試了吞拿魚,三文魚,八爪魚及甜蝦。 每次拿刺身不會被限制最多拿多少款。
三文魚還算新鮮,但不算太肥美,其他刺身也大致正正常常。
芝士餘下很少了,每日有2款芝士供應。
試了一款夾餅乾來吃,入口綿腍,帶奶脂香,加著鬆化餅乾一齊吃,能配上一杯葡萄酒就好了。
生蠔是即開的,也是永遠要排隊的一個區域。
生蠔新鮮,濃海水味,也算不俗。
烤吧方面,試了烤牛,烤粟米,烤菠蘿,豬助骨和非洲雞。
牛烤得火力不均,有些很紅,但有些過熟,而且入口有些韌,令人失望,希望可改善一下。
至於烤粟米及烤菠蘿就不錯了,粟米香甜帶淡淡牛油香,菠蘿十分多汁,帶著烤香惹味。
當中非洲雞是我最愛的! 入口滑嫩,醃製得十分入口,有很濃郁的香料味,別錯過。
豬扒包
卡邦尼意粉,沒有再refill,而且有點碎濕濕。
全晚的重點落在甜品區!除了有一些港式懷舊零食外,還有彩虹蛋糕,杯子蛋糕,即製窩夫同任食唔嘅haagen dazs 雪糕。
彩虹蛋糕味道正常,沒一般忌廉蛋糕差不多,但幾軟熟。
杯子蛋糕幾香牛油味。
先排隊拿窩夫,再到自助雪糕櫃拿雪糕,最後加些toppings。
窩夫雖然好薄身,但幾意外的,入口算幾濃蛋香,麵粉香,雪糕每日有4款,當日有咖啡,士多啤梨,朱古力及雲呍嗱。

窩夫配士多啤梨及雲呍嗱最夾,那天瘋狂的吃了6球雪糕的。
值得一提,酒店有生日蛋糕盤,可向酒店預

訂,那日也見到不少人客枱上有蛋糕盤呢,壽星仔壽星女收到都幾開心。

總結,自助餐食品種類多,但不算refill到快,晏去的話,有些食物會錯失。店員手腳快,枱上的碟收得快。 食物質素只算是普普通通,但甜品區是相對有些驚喜的。

潮食街 eatstreet@pentalounge

新蒲崗六合街19號香港九龍貝爾特酒店1樓

2016-07-28
$448 (Dinner)
2016-07-31 13479 views
搵食嚟到工廠區,見朋友食過都讚,而且平平地得嚟質素又幾好,不過地點確是有點不就腳,要開定地圖搵間酒店。上到嚟,周圍嘅佈置都幾特別,尤其鍾意有2張桌球枱,一間遊戲室,仲有2部電腦,啱哂大人同細路,其實可以早d嚟玩一輪先開餐。嘢食嚟講,種類唔算多,尤其熱葷,但夠食到飽😁😁精選咗以下必食回本推介比大家😋即開南非生蠔見師傅密密開,無停手,蠔嘅size幾大,每次最多4隻,生蠔以外有長腳蟹、蝦、螺....好新鮮,甜美。生蠔估唔到咁正,食到它嘅鮮甜蠔味,最值得食item之一。沙律吧沙律菜、配料全部都好新鮮,值得一讚有紅菜頭沙律,整得唔錯;另外想提提「薯絲馬介休」,話哂葡菜主題,呢個幾特別,將薯仔刨絲,加馬介休炸,咸咸地,好好味,薯絲好脆口牛蒡西施燉湯好好飲,睇到幾足料燉,清清地嘅藥材味,牛蒡有益,所以全枱人都一人飲一盅😊濃湯生菜鯪魚肉喜歡生菜魚肉就咪錯過呢個,真係好濃魚味,有別於街頭果d生菜魚肉,魚肉係全魚,無溝其他肉同粉,魚湯真材實料,好味道!日式火鍋睇到呢盤一品鍋,咁多料,仲可以加配自選肉類,整番個小鍋嘆下都幾爽,樣樣配料都試下,好入味,鍾意冬菇,好淋身好有味。甜品部有葡撻呀😊😊細細粒一個,食咗

即開南非生蠔
沙律吧

牛蒡西施燉湯

濃湯生菜鯪魚肉

日式火鍋
甜品

有葡撻呀😊😊細細粒一個,食咗3、4個,好味!但如果唔係出爐食,擺耐咗撻底淋哂唔好食。

各類蛋糕就一般般,無乜特別,芒果蛋糕嘅芒果都唔甜,蛋糕類可以唔試。
最後係雪糕,4隻味哈根大師,正!成日覺得大筒嘅雪糕好味過細杯裝,所以點都要食番幾球。

雪糕隔離有即製窩夫,又係我至愛,不過要排隊,等4分鐘先做起一底窩夫。等完窩夫就筆雪糕,美味!
2016-07-29
$350 (Dinner)
  • 即開生蠔
  • 各式刺身
  • 甜品
說起新蒲崗,印象就是工廠林立,直到最近才得知原來內有一間型格的酒店—九龍貝爾特酒店。從鑽石山站走過來也挺方便,就是約15分鐘左右的步距吧。自助餐餐廳外有不少特色的裝潢。有點沒想到的是在一個平日的晚上竟會遇上全場滿座的情況!在此簡單介紹一下我認為的自助餐亮點吧。南非生蠔: 領取生蠔的地方總會出現小小的人龍—是即開即取的,當天吃到的是南非的出品,生蠔看起來水噹噹的,即使不加任何調味料已是挺鮮的。魚生: 沒想到魚生的質素也是挺理想的,有典型的三文魚,八爪魚和吞拿魚等等,特別一提的是三文魚的水準是比想飲中要好呢。冷盤: 我都是挺欣賞這裡的冷盤,簡單卻討好,有帶酸的,也有帶辣的—皮蛋,青瓜,豬耳朵和雲耳等等,吃後是甚為開胃呢。燉湯:最令人心動的是燉湯是熱騰騰的,分量不少,建議二人一同分享呢!關東煮:挺有趣的是還有一大盤關東煮的選擇~有點像是很常在自助餐中吃到的即煮自選配料湯粉麵,挺有趣的。燒烤:特別一提的是喜歡惹味一點的話則可吃各煩燒烤食品喔。甜品: 選擇不少,不得不提得還有Haagen Daz的雪糕,當晚的口味選包括了朱古力,士多啤梨,雲呢拿和咖啡,自己的心水之選是士多啤梨呢。除了一貫的甜品外

在此簡單介紹一下我認為的自助餐亮點吧。

燒烤:特別一提的是喜歡惹味一點的話則可吃各煩燒烤食品喔。
除了一貫的甜品外,甜品桌上還有出現一系列懷舊的小食,如山楂餅和各種莓煩,是挺驚喜的。稍嫌後期補給水果的速度是沒之前那麼快便是了。
總的來說,潮食街的自助餐水準是比想中再理想,環境方面有一分濃厚的'香港情',食物方面也是令人挺有驚喜的。假如大家也想吃吃在工廈中吃吃這個全場滿座的自助餐,值得一吃喔。
潮食街

網址: http://s.openrice.com/QrbS0BZO200

地址: 新蒲崗 六合街19號香港九龍貝爾特酒店1樓

電話: 3112 1998

2016-07-27 1360 views
13大3 小 來食生日慶祝, 諗住光顧一下呢間新酒店, 有d失望牛扒 又生 又韌 完全切吾到, 刺生大人每人4塊, 小童得2塊d生蠔超細隻,冇咩野食, 唯一特別是有得比小朋友玩下桌球但吾會再來

牛扒 又生 又韌 完全切吾到,
刺生大人每人4塊, 小童得2塊
d生蠔超細隻,
冇咩野食,
唯一特別是有得比小朋友玩下桌球
但吾會再來
2016-07-25
$360 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2016-06-30 10664 views
以前同開朋友食放題,但黎黎去去都係日式野又真係有啲悶,今個月就同左一班朋友去食自助餐提早慶生,去左pentalounge既潮食街擦一餐,我地既肚皮已經準備好!黎到酒店上幾層樓梯,就會見到eatstreet依個字,環境非常之大,除左自助同用餐區,仲有休閒比大家放鬆心情,篤下波傾下計咁~入面全部分左好幾個區域,可以行到邊食到邊,由早餐至海鮮都應有盡有,我地都會乜都食下試下~飲品選擇唔算多,都係正常既茶、咖啡同汽水,不過汽水落得太多冰,搞到冇咩條又冇咩味。仲有港式特色風味,仲有象拔蚌燉盅,燉盅既數量有限需要排隊輪候呢~象拔蚌燉盅,湯味夠濃又帶鮮,飲落去幾滋補,象拔蚌口感煙韌,材料都幾豐富。除左港式西式食物之外,日本刺身都有嫁,有師傅即場幫你切件,每人係分得岩岩好既份量。龍蝦海鮮汁燴意大利飯,意外地有驚喜,龍蝦汁做得好到位,溫熱既口感,充滿陣陣鮮香味,意大利飯顆粒感重,海鮮料唔多但出奇地好食,不過自助餐飯類方面都係少食為妙xd(你懂的)仲有一啲西蘭花、扭扭粉、焗薯可以拎,我就樣樣都拎左啲番去試~除左以上野食外,自助餐又點少得海鮮依個咁重要既一part呢?我相信大部份人黎到,都會瘋狂食海鮮食到夠
以前同開朋友食放題,但黎黎去去都係日式野又真係有啲悶,
今個月就同左一班朋友去食自助餐提早慶生,
除左自助同用餐區,仲有休閒比大家放鬆心情,篤下波傾下計咁~
象拔蚌燉盅
龍蝦海鮮汁燴意大利飯
充滿陣陣鮮香味,意大利飯顆粒感重,海鮮料唔多但出奇地好食,
不過自助餐飯類方面都係少食為妙xd(你懂的)
我相信大部份人黎到,都會瘋狂食海鮮食到夠本,而海鮮依一part就係一個盡頭處,
岩岩黎到已見到好多人排隊,有專人師傅幫你即場開蠔,每人每次拎生蠔都有限數量!
想食生蠔既朋友真係要襯早喇~
生蠔
生蠔,尺寸中等,肉質唔算厚但勝在夠晒鮮甜,口感嫩滑,難怪個個都咁愛食!
非常值得再排多轉,可以加上茄汁同檸檬汁去一去個腥味,very good~
其實有一邊係熟食區,但因為海鮮區太受歡迎,依邊顯得格外無人問津呢~
另外一邊,依然係大家好喜歡既海鮮!有松葉蟹腳、田螺、青口等等,真係手快有手慢冇
特別係蟹腳!轉個圈就會唔見晒,又要等下一批喇q_q
松葉蟹腳
松葉蟹腳食落去非常之新鮮,有咸咸既海水味,反而令其更加鮮,食落去啖啖肉,比想像中多肉呀!
田螺同青口都唔錯,味道雖唔夠蟹腳黎得鮮甜,但勝在有口感。
芝士焗龍蝦
芝士焗龍蝦,凡食自助餐都會每人送一隻芝士焗龍蝦,誠意度加晒分,賣相好吸引,
不過味道則有啲失望,龍蝦焗得比較老,肉質偏韌,芝士味唔多,比較一般。
牛排
牛排,烤至岩岩好7成熟,口感依然嫩身,肉質香口,牛味尚濃,唔錯~
清酒煮蜆
清酒煮蜆,唔算太入味,而且蜆肉都唔厚,比較上冇得突出。
食到咁上下,就黎輕盈部食番啲生果平衡一下,唔同既生果分時段上,種類都幾多~
原本都仲有西瓜同菠蘿,但出面行一轉之後就冇左喇,所以拎個蜜瓜同火龍果~
最後既最後,當然就係唔少得出動另一個甜品胃!!有好多蛋糕同奶凍,雖然嗌晒飽,
但都拎左唔少既甜品番去食xdd女人果然係有第二個胃...hahaha
大部份都唔錯,最中意係佢個抹茶奶凍,質感做得好滑,抹茶味偏甜~
如果仲頂得順可以食埋雪糕,或者甜品雪糕二揀一,係Häagen-Dazs出品的喔!

今次慶生真係好圓滿~大家都食到飽死咁濟先番去,難得一次自肋餐都幾值既~
食物質素同種類都唔錯,有好有壞,最起碼重頭戲海鮮部係好食就回本了xddd
2016-06-04
$465 (Dinner)
象拔蚌燉盅
龍蝦海鮮汁燴意大利飯
生蠔
松葉蟹腳
牛排
2016-05-23 10546 views
黎之前聽過其他人既cm都係話一般, 無咩期望之下反而有少少驚喜, 餐廳裝修有玩味, 帶點香港舊式情懷,餐廳出面仲有桌球枱同足球機免費比你玩, 又幾特別喎!講番食物, 呢度熟食比較少同普通, 但就有得任食生蠔, 長腳蟹, 多款刺身, 即制waffle同Haagen Dazs雪糕, 淨係食蠔同雪糕都回到本~生蠔每次限拎4隻, 長期都有人龍, 所以一入座要即刻走過黎先呀!生蠔同刺身都幾新鮮, 生蠔係法國蠔, 幾清甜同creamy, 唔會腥~ 而刺身種類都有幾多, 試左三文魚, tuna同甜蝦, 各款都幾肥美同無雪味~ 每位食客送半隻焗波士頓龍蝦, 龍蝦雖然唔係好大隻, 但都啖啖肉同幾爽口, 算唔錯~ 而海鮮方面必食既係長腳蟹同面包蟹, 前者好鮮甜多肉, 後者就好多膏, 唔錯~頭先講過呢度既熟食比較小. 比較好食既係羊架, 煎得好香同半生熟, 另外燉湯亦幾好飲, 其餘既熟食主要都係點心, 粉面同飯, 就無咩興趣了~甜品方面選擇都幾多, 仲有山楂餅同陳皮梅,  cake方面整體都一般般, 無邊隻特別好食, 甜品最值得食既係即整waffle, Haagen Dazs雪糕同豆腐花, waffle每次
餐廳出面仲有桌球枱同足球機免費比你玩, 又幾特別喎!
甜品方面選擇都幾多, 仲有山楂餅同陳皮梅,  cake方面整體都一般般, 無邊隻特別好食, 甜品最值得食既係即整waffle, Haagen Dazs雪糕同豆腐花, waffle每次出爐只係有6件, 所以都要等下, 建議大家早小小拎, 到所有人都開始食甜品既時候就有排得ga la~
整體呢度野食都算多, 4百幾蚊有咁既質素同任食生蠔都算唔錯, 只係熟食可以改善一下, 同埋好中意呢度既格局, 好多common area比人玩桌球同足球機, 餐廳外面仲有好多sofa位比人休息, 係個舒服既地方~
2016-05-21
$540 (Dinner)
2016-05-23 7603 views
一直知道這間新酒店, 但嫌地點麻煩沒有來, 聽說自助餐頗不錯, 於是便來一試。在鑽石山mtr出了, 走了10分鐘左右便到了, 沒有想像中難找。平日的晚上, 人流真的不少呢。芝士有2款, brie奶香十足, 很美味! 還有龍蝦沙沙和自製沙拉。冷盤方面, 海鮮有長腳蟹、蝦、螺和青口。長腳蟹很鮮味, 肉質一梳梳, 又不過鹹, 不錯!! 螺有少許沙, 而蝦沒什麼味道。刺身款食頗多, 連甜蝦也有! 三文魚不太肥美, 立魚帶點爽口, 吞拿魚無筋, 整體新鮮。熟食的選擇很多, 有點心、粥品、即製粉麵以及各種中式小菜。 最吸引的莫過於燒牛肉。牛肉燒得粉嫩, 牛味濃郁, 不錯。燒豬肋骨肉質過份鬆化, 欠了點質感。愛喝湯的我取了瑤柱粟米西施骨湯, 非常清甜, 令我喝不停口。每人還有半隻芝士焗龍蝦。芝士焗龍蝦芝味薄弱, 龍蝦大大隻很多肉, 但有點un, 不夠嫩滑, 帶有鮮味。甜品方面, 有綠茶卷蛋、cupcake、芝士蛋糕、麵包布丁和各式奶凍, 還有豆腐花和綠豆沙等中式甜品。oreo芝士蛋糕軟滑而芝味濃郁, 我也不禁不住吃了2件! 綠茶卷蛋茶味薄弱, 質素一般。豆腐花嫩滑但豆味淡, 配上綠豆沙同吃很不錯!!
雪糕是HD出品, 有咖啡、温呢拿、朱古力和草莓4種味道, 質素不容置疑, 配上熱辣辣的窩夫更好吃!
這間位置偏僻的酒店, 想不到裝潢如此型格漂亮, 自助餐質素亦不錯, 值得一試。