2015-07-02 1102 views
呢度主打係semi buffet 呀 ,所以我同我朋友都知道要揀個平啲既主菜....反正食沙律吧同埋甜品,加埋海鮮,應該都夠飽啦~今次係中同因為去法國working hoilday所以食番餐勁,\\貴係貴啲不過值得!好在可以無限飲可樂,都算唔\\錯主菜揀咗觸肉三重奏,好細份,不過好好食.\佢個米紙卷好正,好好味.\佢個雲吞好厚,皮,但裡面啲蟹肉都好正~好jusiicyjuicy的蟹肉大大!!!!!!!!!!我最中意春卷嗰part呢.最好食呢個吞拿魚,好新鮮,仲係任食~~~~我朋友好鍾意食涼粉,堅鍾意,超鍾意.\我恥笑佢白痴,食埋啲唔回本嘢食食凍肉區我都好鍾意,因為任食得嚟,覺得幾抵食我食食下食到有啲....飽\\主菜都大份,但食任食part都唔少甜品先係重點~~~~\好多時大家期待酒店甜品,呢度都叫做可以滿足你\!!!!最好食係芝士餅同埋朱古力餅好多都好好味好好味好好味~~~~可以的話希望打包,芝士啊 好正呀,選擇又多~~~\其實同朋友一餐半餐食好啲,都無謂,反正最緊要係可以傾計,又可以大食一餐~

反正食沙律吧同埋甜品,加埋海鮮,應該都夠飽啦~

好在可以無限飲可樂,都算唔\\錯

主菜揀咗觸肉三重奏,好細份,不過好好食.\

佢個米紙卷好正,好好味.\

佢個雲吞好厚,皮,但裡面啲蟹肉都好正~好jusiicy

juicy的蟹肉大大
!!!!!!!!!!

我最中意春卷嗰part呢.
最好食呢個吞拿魚,好新鮮,仲係任食~~~~
我朋友好鍾意食涼粉,堅鍾意,超鍾意.\

我恥笑佢白痴,食埋啲唔回本嘢食食
凍肉區我都好鍾意,因為任食得嚟,覺得幾抵食

我食食下食到有啲....飽\\

主菜都大份,但食任食part都唔少
甜品先係重點~~~~\

好多時大家期待酒店甜品,呢度都叫做可以滿足你\!!!!
芝士啊 好正呀,選擇又多~~~\

其實同朋友一餐半餐食好啲,都無謂,

反正最緊要係可以傾計,又可以大食一餐~
2015-07-01 1225 views
我一直以來吃酒店是吃一種服務!Edenfa比到我的係一種態度。我常常覺得酒店的食物質素有限!但今次真係另眼相看。今次係一個半自助形式的晚餐。前菜都是圍繞一般的沙律等的食物!我覺得味道都算是不錯!但真正令我驚喜的是澳洲肉眼牛仔扒。肉眼牛仔扒著重是膏肉相連!呢塊牛扒除左肉味濃郁!最重要係入口即溶!牛扒最怕老!一老即難以入口!但呢塊牛扒做到嫩滑可口!一咬下去!肉汁就充斥在口腔中!而且肉質相當幼嫩!極為可口!極為美味!真心值得同樣愛扒之人一試! 快來試試吧!

快來試試吧!
2015-06-29 2984 views
放工後約左豬一樣的朋友以及她和他食晚飯,友人選址尖沙咀寶勒巷粵海酒店內的新餐廳Edenfa。據說餐廳只開業兩個星期多,供應半自助晚餐,晚菜主菜價錢由$198~$668不等,豐儉由人。.除左可自選主菜外,外面更有提供冷盤、沙律、水果、甜品等任食。.今晚的冷盤有供應凍蝦及翡翠螺,凍蝦食落肉質爽彈,質素唔錯啊!.仲可以摸下酒杯底。.主菜方面,小妹要左澳洲M5肉眼扒 $398,要了五成熟。.塊牛扒份量都唔少,另有薯仔和蔬菜作配菜。不過牛扒切開後,看看顏色感覺有點過熟,食落帶韌又唔鬆化,而且牛味唔重,說實在有點失望。.反而試左朋友既慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬 $268,感覺好有驚喜,棄用急凍龍蝦,選用原隻起肉既緬因洲龍蝦,食落啖啖肉,肉質鮮嫩,比起牛扒,呢個好味好多呢! 而且以$268價錢黎講頗抵食!.最後試左幾款甜品,以芒果布甸的味道較為美味,其他味道一般吧。
仲可以摸下酒杯底。
主菜方面,小妹要左澳洲M5肉眼扒 $398,要了五成熟。
$400 (Dinner)
  • 慢煮緬因洲龍蝦伴牛油果醬
話說呢間野前身好似係做自助餐近呢期先轉左做半自助餐(我聽返黎架)但唔理啦,總之我係黎食野佢之前係做咩我就唔理架啦 =P咁呢到係一個主菜,自己可以另外叫飲品出面有西湯、沙律吧、甜品、冷盤仲有兩款海鮮:蝦同蟹沙律吧都多選擇,可以自己配下冷盤方面都有泰式鳳爪,酸酸地幾開口另外,有D 冷麵、茹子凍食、豬頸肉一開始都食左陣佢D "頭盤"先叫主菜另外,試左呢到既芝士,同埋佢都有餅俾你配芝士芝士唔錯,唔會好強味,唔配餅食都得因為D 餅好似放耐左...有D 唔夠硬但勝在可以自己切黎加沙律 XD食完前菜就叫埋個主菜:野生紅鹿脊柳($398)係香港好似好少見有鹿肉食係外國小說就成日話郊外獵左兔仔、鹿呢D 黎食一直都好食試下咩味 =P口感有D似牛肉,都幾鬆鬆地大家都係紅肉,但好似味道唔算太有主要都係食到佢個醬汁味配菜反而特別少少,相入面個幾舊唔係薯仔竟然係蕃薯,呢個幾過癮另外試左友人既香煎智利深海軍曹魚($238)整得唔錯,條魚煎到岩岩好入口幾滑,又唔會散開成餐最注目既係杯生啤($78)終於出現左唔係"圖片只供參考"既野啦!!!!真係同餐牌一樣,有酒有泡架 XD
話說呢間野前身好似係做自助餐
近呢期先轉左做半自助餐(我聽返黎架)
但唔理啦,總之我係黎食野
佢之前係做咩我就唔理架啦 =P
咁呢到係一個主菜,自己可以另外叫飲品
出面有西湯、沙律吧、甜品、冷盤
仲有兩款海鮮:蝦同蟹
沙律吧都多選擇,可以自己配下
冷盤方面都有泰式鳳爪,酸酸地幾開口
另外,有D 冷麵、茹子凍食、豬頸肉
一開始都食左陣佢D "頭盤"先叫主菜
另外,試左呢到既芝士,同埋佢都有餅俾你配芝士
芝士唔錯,唔會好強味,唔配餅食都得
因為D 餅好似放耐左...有D 唔夠硬
但勝在可以自己切黎加沙律 XD
食完前菜就叫埋個主菜:野生紅鹿脊柳($398)
係香港好似好少見有鹿肉食
係外國小說就成日話郊外獵左兔仔、鹿呢D 黎食
一直都好食試下咩味 =P
口感有D似牛肉,都幾鬆鬆地
大家都係紅肉,但好似味道唔算太有
主要都係食到佢個醬汁味
配菜反而特別少少,相入面個幾舊唔係薯仔
竟然係蕃薯,呢個幾過癮
另外試左友人既香煎智利深海軍曹魚($238)
整得唔錯,條魚煎到岩岩好
入口幾滑,又唔會散開
成餐最注目既係杯生啤($78)
終於出現左唔係"圖片只供參考"既野啦!!!!
真係同餐牌一樣,有酒有泡架 XD

Other Info. : 基本上尖沙咀地段,魚個個主菜係二百頭左右算合理 另外,主菜都有幾多選擇下 如果晚市,尖沙咀既酒店做二百幾,算唔錯 同埋可以坐耐D,同FD子一路食,一路飲下野,吹下水 不過鹿肉個個接近四百,好似價錢上高左少少
2015-06-25
2015-06-26 1930 views
聽友人說Edenfa轉左半自助餐,今晚就相约好友飯聚吧!環境真好,入內已經很舒服,可能街上太熱了。坐下待應放下餐牌,看看今晚有什麼好吃,因為食品會不時轉換太熱吧!就來一杯德國黑麥beer,微苦帶焦糖甜味,入口容易,不太飲酒 的我,都覺得超爽頭盤,沙津都半自助,除你心水去選擇食品主菜(伊甸皇帝蟹腳三食)(米纸蟹肉卷),酸甜辣剛剛好,沒有創了蟹的鮮味,米纸還是脆脆的(蘇皮焗野菌奶油蟹肉)鬆脆的外皮帶着濃濃的牛油香味,內層野菌和蟹肉帶着清新的田園味道(牛油煎蟹腳)牛油煎最能凸出鮮味,加上紫薯伴着食,濃中帶甜, 值得一讚而甜品都是半自助,包括西瓜、桃、菠蘿、西餅、桂花糕等等……我最愛的是桂花糕,賣相令,甜度剛好,令你一件會一件吃着,今晚真的令你飽食滿足。
聽友人說Edenfa轉左半自助餐,今晚就相约好友飯聚吧!

環境真好,入內已經很舒服,可能街上太熱了。

坐下待應放下餐牌,看看今晚有什麼好吃,因為食品會不時轉換

頭盤,沙津都半自助,除你心水去選擇食品

主菜(伊甸皇帝蟹腳三食)

2015-06-26
$368 (Dinner)
  • 皇帝蟹腳三食
2015-06-26 1614 views
法式烤焗加拿大白雪魚$258銀雪魚就聽得多,白雪魚都係頭一次,原來白雪魚係貴格魚,一試魚肉都幾嫩幾滑,個魚皮好脆身,不過鹽都有點多,魚肉有好似牛奶既香同味!配菜都幾夠飽,薯蓉幾多下又香囗,整體都夠我食既!!前菜都幾多選擇下,有沙律食同海鮮,我都食唔少,啲醬汁都有七八種,最愛黑醋汁,酸酸地又開胃又好食!!甜品就吃咗啲cake因為都已經幾飽冇咩再食咩,個人覺得甜品最好食係芒果個個,甜度岩岩好,果甜不輕!?

2015-06-26 1270 views
我們約在粵海酒店裡的西餐廳,進行每月一聚的約會來這邊是因為環境清幽,原因是剛剛開業不久自助餐形式主要有沙律吧冷盤,凍海鮮,小食,湯,甜點這晚有泰國深海蝦、翡翠螺火腿及莎美腸 素翅酥 蛋糕,小小一件,可以多試幾件沙律配料選擇多,做為前菜很開胃!海蝦來得非常大隻,很爽甜翡翠螺食起來沒沙,洗得很乾淨晚餐主菜由 $198 ~ $668 不等(設加一服務費)最後我點了澳洲 M5 肉眼扒 $398點了五成熟,配菜也蠻多的肉眼扒偏薄,肉味還算不錯偷食了友人的龍蝦,後悔沒點到龍蝦最後來杯白酒用作結尾
我們約在粵海酒店裡的西餐廳,進行每月一聚的約會

來這邊是因為環境清幽,原因是剛剛開業不久
自助餐形式主要有沙律吧

冷盤,凍海鮮,小食,湯,甜點
這晚有泰國深海蝦、翡翠螺
火腿及莎美腸
素翅酥
蛋糕,小小一件,可以多試幾件
沙律配料選擇多,做為前菜很開胃!

海蝦來得非常大隻,很爽甜

翡翠螺食起來沒沙,洗得很乾淨
晚餐主菜由 $198 ~ $668 不等

(設加一服務費)
最後我點了澳洲 M5 肉眼扒 $398

點了五成熟,配菜也蠻多的
肉眼扒偏薄,肉味還算不錯

偷食了友人的龍蝦,後悔沒點到龍蝦
最後來杯白酒用作結尾
2015-06-25 1153 views
之前朋友約我試下呢間半自助晚餐,佢話同事食過唔錯。聽佢講啲主菜係整得幾好食同埋出面自助攞嗰啲前菜都出色咁就一於陪佢去try try 入到去見到個環境都幾好,地方唔算大,不過氣氛同格局係舒服嘅。咁坐低冇耐,就出去自助bar攞前菜啦,除咗有沙津,火腿,海螺等等基本野,仲有一啲特色海鮮料理:個人最鐘意就係呢三款,下面微烤吞拿魚刺身配蟹籽做得唔錯,外層烤得香口,內裡鮮甜嫩滑,右上個蝦都出色,啲香料配搭加埋彈牙嘅開邊蝦,非常開胃,而左上嗰杯睇落平平無奇,未食之前我以為係普通千島醬配車厘茄,點知上面原來係一絲絲蟹肉配上一種酸酸甜甜又creamy嘅醬汁,意料之外嘅好食!食完前菜就食主菜,朋友揀咗牛扒而手我就揀咗燴牛面頰。牛燴得非常入味,咸度啱啱好,口感又軟稔,仲好有牛嘅鮮味!而薯蓉creamy之餘又有保留少少大粒啲嘅薯蓉,口感好有層次,如果薯蓉有得添就好喇哈哈 最後食甜品,佢每份蛋糕上都有唔同pattern嘅一小塊朱古力,都略見心思,熱情果慕絲幾清甜醒胃,值得一試!

食完前菜就食主菜,朋友揀咗牛扒而手我就揀咗燴牛面頰。
2015-06-08
2015-06-24 945 views
自助餐平時就食得多, 食半自助餐嘅機會就唔係好多, 今次朋友邀請, 係度粵海酒店edenfa, 試試半自助餐到底係咩一回事。原來半自助餐, 就係前菜、甜品任食, 只係main course係佢地menu挑選一款, 咁ok啦, 最緊要野食好食就得。前菜嘅選擇非常之多, 淨係芝士都有三款, 配埋香脆十足嘅餅乾, 感覺唔錯! 而泰式豬頸肉非常之醒胃, 酸酸辣辣, 肉質好鮮嫩! 食完任食嘅前菜之後, 就係呢個menu度揀個main course喇, 我地幾位朋友就揀左以下嘅菜式:伊甸皇帝蟹腳三食, 牛油煎蟹腳, 牛油味同蟹腳非常之合拍, 蟹腳煎過後香味更盛; 蘇皮焗蟹蟹肉亦深得我所愛, 香脆嘅蘇皮下係野菌同埋鮮奶蟹肉, 口感之豐盛, 味道之濃郁, 真係令人久久未能忘懷!朋友叫左呢個香煎軍曹魚, 脆脆嘅魚皮, 配上滑嫩嘅魚肉, 好容易叫人食多兩啖。最吸引人嘅就係紫薯蓉, 味道甜甜的, 口感亦好嫩滑, 好正! main course之後, 由黎返任食嘅環節, 甜品時間!!! 呢度啲甜品選擇都幾多, 我覺得最出色嘅就係鮮奶奶凍同埋blueberry cheese cake。個奶凍完全無任何雜質, 味

main course之後, 由黎返任食嘅環節, 甜品時間!!! 呢度啲甜品選擇都幾多, 我覺得最出色嘅就係鮮奶奶凍同埋blueberry cheese cake。個奶凍完全無任何雜質, 味道亦唔會太甜, 滑滑的感覺, 如果唔係想試均全場嘅甜品, 個奶凍我起碼會食兩杯!!

成個場好有情調, 食物亦出色, 無論你係帶另一半黎, 定係三五知己, 呢度都係個好選擇!
2015-06-22
尖沙咀寶勒巷粵海酒店 1樓新自助餐-- Edenfa,原來開業不足一個月。現正以超低價試業,要吃的話,要快手訂位。不過酒店的實Q老點了我去2樓,令人不安。 1樓只見潮州酒樓,無店名,無招牌,有點不安。不過吃飯時,發現食物質素平均,環境安靜。尖沙咀寶勒巷粵海酒店 1樓新自助餐-- Edenfa,原來開業不足一個月。現正以超低價試業,要吃的話,要快手訂位。不過酒店的實Q老點了我去2樓,令人不安。 1樓只見潮州酒樓,無店名,無招牌,有點不安。不過吃飯時,發現食物質素平均,環境安靜。 餐廳可以容納80人,沒有燈光可言,情侶比較喜歡。父親大人老花,看不到餐牌,有點嬲。哈哈,我幫他看了有何選擇好了。這裡的半自助晚餐,由 6:30開始。父親大人說價錢公道。意大利飯 $198。Roasted Lamb Rack Provencale$278。日本 A5 和牛冷扒 $768。不俗。無限量的紅白酒,很簡單,不要喝。我不過想咪一咪,反正母親在,不會吵我吧。不過紅酒掛杯不佳,半掛不掛。嗯,最後我喝白酒好了。雖然我父親想我喝紅的,因為紅的對皮膚好呀。素顏請見諒,跟我媽咪吃飯,不能化妝,一點都不行,原諒我。我點了

現正以超低價試業,要吃的話,要快手訂位。

不過酒店的實Q老點了我去2樓,令人不安。

1樓只見潮州酒樓,無店名,無招牌,有點不安。

不過吃飯時,發現食物質素平均,環境安靜。

現正以超低價試業,要吃的話,要快手訂位。

不過酒店的實Q老點了我去2樓,令人不安。

1樓只見潮州酒樓,無店名,無招牌,有點不安。

不過吃飯時,發現食物質素平均,環境安靜。
餐廳可以容納80人,沒有燈光可言,情侶比較喜歡。

父親大人老花,看不到餐牌,有點嬲。

哈哈,我幫他看了有何選擇好了。

這裡的半自助晚餐,由 6:30開始。

父親大人說價錢公道。

意大利飯 $198。

日本 A5 和牛冷扒 $768。

不俗。
無限量的紅白酒,很簡單,不要喝。

我不過想咪一咪,反正母親在,不會吵我吧。

不過紅酒掛杯不佳,半掛不掛。

嗯,最後我喝白酒好了。

雖然我父親想我喝紅的,因為紅的對皮膚好呀。
素顏請見諒,跟我媽咪吃飯,不能化妝,一點都不行,原諒我。
我點了Roasted Lamb Rack Provencale$278。

話明是SEMI BUFFET,我們去沙律吧和甜品地方看看。

都是新鮮生菜和配菜,排列得乾淨。

還有很少很少,可以保持鮮嫩。
COLD CUT方面有四個選擇,辣味吞拿魚最惹味。

風乾火腿也是我的三甲之選。
泰式牛肉,這個好辣,不過四季豆則是很爽口的。
不同的調味沙拉,感覺對味。
這道吞拿魚是很鮮嫩的粉紅色。入口軟滑,不俗。
沙拉很開胃,我懷疑吃了這樣多前菜,有沒有胃納放其他主菜。
己調味的意粉,爽口又惹味,香草味道亦不錯。

我個人認為,如果可以大份一點,我更盡興。
沒有沙的青口和大蝦,我都很喜歡吃呢。

嗯,我要認真一點啦,心情差仍要繼續好好吃飯。
甜品區的選擇,超級多。

全部都小巧可愛,味道方面是水平之作,你說很好吃嗎,不算。

你說不好吃嗎,也不是。

就是甜品應有的水平。
甜品是挺有心思的,一層又一層,每一層沁入心脾,的確叫人難忘。
我最愛吃紅菜頭,不過泡水太久,感覺太淋身。

去哪裡我都愛吃,寶雲酥。

Provencale,台灣叫普羅旺斯烤羊架。

大廚把羊架外表烤得金黃酥脆,肉質細緻軟嫩又多汁!

普羅旺斯烤羊架,因為為上面的寶雲酥!

完全沒有羊騷味,因為羊架上面的脂肪都去掉了,切掉了。

醬汁先用法式的黃汁粉,加水調勻,加入紅酒,還有問了店員為何汁醬如此好吃。

原來加入了黑朱古力,天啊。

明天放假,我要回家試弄。

加上蒜碎和百里香,整道法式寶雲酥羊架,真的叫人驚喜。

七成熟的羊架,肉質鮮嫩,已封煎成的羊架,吃著麵包屑的寶雲酥,太好吃了。
看上去很好吃的桂花糕,吃了好幾件。

我記得這是小時候的味道。
周打蜆湯,味道不俗,不過太稠了。
如果跟朋友來吃,好好安靜談天,應該是不錯了。

地點方便,價錢公道。

店員對酒品,食物,都好好好了解。

服務一流!
Other Info. : 店員對酒品,食物,都好好好了解。 服務一流!
昨晚跟朋友一行4人撐台腳,吹水、吃嘢同喝酒,抒發自己呢排的工作壓力。一去到餐廳,右手面的台一半都坐唔滿,左手面的食物一盤盤好似冇乜郁過。正,睇黎我可以試晒我想食嘅嘢。食自助餐最忌"就"住"就"住,難得今日咁開心,我都放開肚皮食。講漏左少少嘢添,我哋今次食嘅係半自助餐,除左個Main Course 係點菜之外,前菜、沙律、甜品、 飲品等都係自助式。一坐㡳,我哋即刻睇主菜有咩揀。自中六唔食牛以來,羊我都已經少食,因為我麻麻嗰陣臊味。鹿肉應該跟牛肉差不多嘛,又少個選擇。Menu上面,我可以揀的選擇不算多,最後拍板皇帝蟹腳三食。朋友仔逐一揀左自己的心水主菜後,我哋就開始食同飲+吹水的神聖任務。大家先喝杯暖暖胃先,我揀了白酒,有啲揀左紅酒,有啲就兩隻酒都有試。結論係白酒好飲啲!酒一落肚,我哋就開始是但噏,唔知邊個開左個topic講FB抽水,跟住就講到100毛,再講到高登。前兩個topics我都仲吹到,之後的高登話題,我簡直係呢一台的外星人,我聽得明所有的字,但係夾埋一齊,我就聽唔明。我個好"毒"的朋友話,她問我一條問題就知道我“毒”不“毒”!"好啊,你問啦" (By me); "你知唔知咩係"阿

一坐㡳,我哋即刻睇主菜有咩揀。
酒一落肚,我哋就開始是但噏,唔知邊個開左個topic講FB抽水,跟住就講到100毛,再講到高登。前兩個topics我都仲吹到,之後的高登話題,我簡直係呢一台的外星人,我聽得明所有的字,但係夾埋一齊,我就聽唔明。我個好"毒"的朋友話,她問我一條問題就知道我“毒”不“毒”!"好啊,你問啦" (By me); "你知唔知咩係"阿Me呀" (By friend); "咩來㗎?" (By me); "睇黎你一啲都唔"毒"!(By friend)

跟住,我的"毒"友們,就開始解釋咩係"阿Me呀",高登成立時的經典人物,如:改圖熊貓......(其它唔記得左)。我好似聽到了很多專有名詞,一頭霧水!睇黎我都答唔到咀架啦,惟有寄情於食物。

我夾了一些Salad、凍肉、凍虾及澳洲青口做前菜。其中的有個泰式白雲鳳爪的Salad真是超辣,我是一個能食辣的人,但係第一啖食落口都覺得好辣,都要即刻飲水,但是辣的過癮同很開胃。
Assorted Cold Cut
泰式白雲鳳爪沙律
在我仲食緊第一盤前菜的時條,我的主菜:伊甸皇帝蟹腳三食(米紙蟹肉卷,牛油煎蟹腳,蘇皮焗野菌奶油蟹肉)已經送上台了。最緊要正字問題:究竟係"酥皮"定係"蘇皮"呢?有冇人可以解答到我啊?
老老實實,我覺得除左牛油煎蟹腳係好食之外,其餘兩食我都覺得麻麻地!我的目光及嗅覺反而被朋友的法式保雲蘇烤焗羊扒吸引了過去。朋友好慨慷地分了少少俾我哋食,哇,真是很好吃。平時吃羊扒的時候,一夾到鼻子下面就可以聞到羊臊味。但是吃這個羊扒時,第一下聞到的味到的是焗面包糠的香味及甜甜地的香味。一啖咬落啲羊扒到,好嫩~~配埋嗰汁真係好好食。嗰汁食落水甜甜地的同埋有香草味,有烤汁的感覺,但又不完全是烤汁。我哋忍唔住就叫左侍應哥哥來問啲汁係用咩整的。
法式保雲蘇烤焗羊扒
侍應哥哥話嗰汁係用Rosemary (迷迭香)、朱古力、薄荷調配而成的。羊扒先用迷迭香混合朱古力調配成的醬搽在表面燒一陣鎖住肉汁及辟臊,然後搽上麵包糠漿再放入焗爐焗,其它的我已經不記得了。我會因為呢個羊扒而對羊扒或羊架而有所改觀,同埋我會帶媽媽去食。

另外一個朋友仔叫左香煎智利深海軍曹魚,朋友話都唔錯!個皮煎得幾香脆,魚肉都幾結實,我自己對個綠色的汁有興趣,我又同另朋友"乞"左少少汁來試,原來係牛油果整成的汁,配番啲結實魚肉一齊食的,可以令魚肉滑啲但又不至於成口油。紫色的係紫薯蓉,甜甜地,又襯色,我都幾欣賞這個配搭!
香煎智利深海軍曹魚
食完Main Course後,又係甜品時間,我淨係食左我啲有興趣的甜品和水果。我已經覺得這晚的晚餐好圓滿了。但是,我的朋友們又開始了另一輪高登話題,例如有Come On, James 等等(我又唔記得左啲專有名詞了)!
Dessert
Other Info. : Edenfa在閒日夜晚唔多客,完全冇同人爭食的感覺,可以"滋滋油油"的享用個半自助餐。因為間餐廳冇招牌,所以我以為自己行錯路,入錯餐廳。
2015-06-22
Dining Offer
Tasting Event
法式保雲蘇烤焗羊扒
香煎智利深海軍曹魚
Dessert
2015-06-23 865 views
粵海酒店,粵海酒店,還記得很久前吃過一次晚餐,是自助餐的!媽媽近日心癮起想到尖沙咀吃頓自助餐晚餐,那小妹也盡孝心請媽媽吃晚餐!媽媽也沒有要求的所以我就上網找找合適的餐廳,粵海酒店原來近日轉型變了半自助餐加主菜形式!媽媽沒有要求,那試新東西是小妹的興趣,當然要試下這店家!幸好今日是星期二,我倆walk in也有些少空位,不過想吃最好要訂訂枱,不會落空嘛!甫坐下,侍應先放下餐牌,我倆也沒有頭緒,路過的經理就見此狀況,走了過來好好推介!前菜主要有些沙律吧,冷盤,凍吃小食。小妹的媽媽看到沙律也必定會吃上兩大碟!墨魚仔凍盤 墨魚仔雪白,沒有太重海水味,口感爽彈,帶點微鮮味!翡翠螺凍盤 ,大廚先把翡翠螺處理及清洗,吃用時用叉弄出便可,加點檸檬味道更佳!黑椒煙燻魚 ,魚肉口感紮實帶嚼口,黑椒味不重!火腿及莎美腸 ,會有些少鹹味,味道不是小妹最愛!煙肉車厘茄 ,車厘茄酸溜溜的頗開胃,煙肉不油膩!啤酒 液體濃厚,口味不太苦,喝上去口感潤滑,小妹也能喝上半杯,Happy hour還有買一送一的!!!半自助餐的前菜,巴拿馬火腿配金瓜 一所半自助餐有巴拿馬火腿已經令小妹很滿足,因為小妹
粵海酒店,粵海酒店,還記得很久前吃過一次晚餐,是自助餐的!媽媽近日心癮起想到尖沙咀吃頓自助餐晚餐,那小妹也盡孝心請媽媽吃晚餐!媽媽也沒有要求的所以我就上網找找合適的餐廳,粵海酒店原來近日轉型變了自助餐加主菜形式!媽媽沒有要求,那試新東西是小妹的興趣,當然要試下這店家!

沙律吧
墨魚仔凍盤

墨魚仔雪白,沒有太重海水味口感爽彈,帶點微鮮味!
翡翠螺凍盤
黑椒煙燻魚
,魚肉口感紮實帶嚼口,黑椒味不重!
凍吃小食
火腿及莎美腸
,會有些少鹹味,味道不是小妹最愛!
煙肉車厘茄
,車厘茄酸溜溜的頗開胃,煙肉不油膩!
啤酒

自助餐的前菜,巴拿馬火腿配金瓜
一所半自助餐巴拿馬火腿已經令小妹很滿足,因為小妹有名是巴拿馬火腿的狂迷!!巴拿馬火腿透光,薄切得很,油脂分佈均勻,每口也會帶出微香微鹹的味道,當然要配上金瓜才是完美配搭,金瓜香甜又清新,加在一起是最棒的!!
M5澳洲肉眼扒 $398:chopstick: :bowl:
M5澳洲肉眼扒 $398

肉質非常香濃軟嫩,只需灑上適量調味即可,便可品嚐到牛扒的甘香甜美。肉眼扒煎至兩面焦焦,但沒有半點過熟的口感!!!

完美一天當然要甜品!!

甜品選擇也頗多的,有糕點類,飲品類,水果類及涼粉類
小妹吃完主菜其實也有點飽,所以只吃了點雜果加涼粉
,味道普通沒有特別!

糕點類吃了芒果慕士及桂花糕
芒果慕士細滑香甜,桂花糕則彈彈的,桂花花香濃郁帶甜,杞子不錯,整體味道清甜!

這夜媽媽很滿足,下次小妹也要帶媽媽到處吃吃!!
沙律吧
2015-06-21 634 views
近來流行半自助餐,朋友話Edenfa環境清靜,想傾下計慢慢坐係好選擇。半自助餐即頭盤、沙律、湯同甜品以自助餐形式,而自己再選一樣主菜。先講講前菜啦,老老實實選擇就唔算多,不過又可以話係貴精不貴多。我去果日就有唔同既cold cut,味道幾好,應咸就咸,應淡就淡,配埋沙律一齊食就fit晒,感覺好fresh。另外仲有蜆同屝翠螺,兩樣都好新鮮,可以食到淡淡既海水味。另外不得不提就係個南瓜湯,係我食buffet入面飲過最好既湯之一,一個唔覺易飲左兩碗,佢勁多南瓜蓉又夠creamy,配埋蒜蓉包真係大fit。主菜就試左西班牙黑毛豬扒,厚切既豬扒煎到微焦,味道好好,多左一份普通豬扒冇既香味。而且夠晒厚,咬落去滿足感超大,好耐冇食過咁出色既豬扒啦!

自助餐即頭盤、沙律、湯同甜品自助餐形式,而自己再選一樣主菜。

2015-06-19 344 views
時常去尖沙咀的我們,無意中發現這間在粵海酒店裡的西餐廳。我們就不妨上去看看,見到有salad bar,價錢也合理,又清清靜靜!所以,就給它一試吧![salad bar]不錯!有沙律、海鮮、小食、湯、甜品!當中最欣賞就係翡翠螺!非常大隻、鮮味十足!忍不住食多一碟!相反蜆就很一般!其他的都同出面既自助餐沒有什麼分別![法式焗白雪魚]絕對沒有叫錯!那白雪魚很滑!沒有over cooked! 加埋藍瓜薯容襯托!簡直是剛剛好!雖然份量不是很大,但食左salad bar 之就剛剛好喇!總結來說,幾滿意!不過,salad bar 食完第一轉之後就好似無再refill!

[salad bar]

[法式焗白雪魚]

2015-06-15 440 views
晚上放工後朋友相約一起去edenfa吃半自助,可以先自選一個主菜,我選了炸蝦,墨魚飯,鵝肝一起的一個組合,名字忘了,先說鵝肝吧,鵝肝外焦裡嫩,濃郁的香味咬一口就會散發出來。炸蝦很驚喜,因為一開始並未留意到有加入大蒜和朝天椒的成分,吃到嘴裡才發現有大蒜香味。吃完主菜,也去試了幾個甜品和生果,菠蘿據說是有機的,雖然我不知道有機和無機有什麼分別,不過很甜就是。侍應在用餐期間給我們開了瓶紅酒和德國啤酒。名字都忘了,紅酒醇香,入口不澀,個人來說相比德國啤酒,我更加喜歡紅酒的口感,新鮮,香氣持久不散。