你以為尖沙咀諾士佛臺剩係得酒吧?其實仲有好多餐廳,跟住就去咗食西班牙菜!唔好睇小尖沙咀EL CID,其實佢已經喺香港屹立左30年,據說喺香港第一間西班牙餐廳🇪🇸!焗香草田螺牛骨髓味道濃郁,田螺和牛骨髓都鮮美味道,而且香草和大蒜好香,口感豐富。特別鐘意食牛骨髓,質地柔軟,而田螺的口感鮮嫩,加上焗烤後的外層焦香,口感豐富、層次分明,正!西班牙大蝦海鮮焗飯超鍾意食西班牙焗飯,飯粒吸收晒海鮮嘅鮮味,粒粒脹卜卜,而且番紅花令飯粒有金黃色好靚靚,勁大隻蝦和青口,西班牙菜必食!😋Fruit Garden Red Sangria

Fruit Garden
Red Sangria
2023-04-03
2023-04-10 96 views
到久違了的諾士佛台,依然氣氛十足;朋友說最近胃口麻麻,所以選了一間西班牙餐廳,可以吃tapas 又惹味餐廳裏面的牆身鋪滿了不同顏色的磚,圖案很西班牙風情,外面也有露天座位,很寫意午餐可以選擇兩個tapas / 主食 + 沙律/ 湯+ 多士+飲品 $130🔸松露忌廉湯🔸沙律配莎拿美腸多士🔸扒沙丁魚燒得很香,加檸檬汁吃,鹹鹹的酸酸的很開胃🔸香煎鹹牛脷稔身保濕,醃製得很濃味🔸香煎美國西冷扒五成熟,醃製了一些地中海香料,香口🔸燒大蝦 有一點酸酸甜甜的感覺,很西班牙風味,蝦爽口

🔸松露忌廉湯
🔸沙律配莎拿美腸多士
扒沙丁魚
🔸扒沙丁魚
燒得很香,加檸檬汁吃,鹹鹹的酸酸的很開胃
香煎鹹牛脷
🔸香煎鹹牛脷
稔身保濕,醃製得很濃味
香煎美國西冷扒
🔸香煎美國西冷扒
五成熟,醃製了一些地中海香料,香口
燒大蝦
🔸燒大蝦
有一點酸酸甜甜的感覺,很西班牙風味,蝦爽口

2023-04-04
$160 (Lunch)
扒沙丁魚
香煎鹹牛脷
香煎美國西冷扒
燒大蝦
2023-04-06 37 views
記得那些年常常去諾士佛臺的日子,通常係黃昏時分來Happy hour , 又或者係零晨時分兩三點,仲要再來一杯的青春歲月。時光飛逝,今次約咗朋友聚舊,就呢位朋友係美麗華返工,約左係諾士佛臺食lunch , 成機懷緬一下過去情懷。選了呢間「EL CID意大利餐廳」,喜歡佢裝修佈置十分典雅,座位寬敞,適合邊食邊傾計,餐廳更設有室外座位。餐廳午市提供有Tapas Lunch ($130/person),可自選兩款西班牙小食。亦有 Set Lunch B ,價錢$90-$130不等,午餐包餐湯或田園沙律、即蘑咖啡或茶。《凱撒沙律配香煎雞扒》($90),沙律菜十分新鮮,雞扒煎得皮脆肉嫩。《香煎是日鮮魚魚柳》($90),是日鮮魚是三文魚,配薯條及蔬菜。

田園沙律

2023-03-18
$100 (Lunch)
✏️ 西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒呢道真係有驚喜,好好味🤤西班牙飯好鍾意用鹽同埋黑胡椒調味,感覺突別惹味嘅💯‼️用中火將腸煎香,放入調好味嘅飯中。雞扒住得尤其出色💯‼️雞皮煎香至黃金香脆配上西班牙甜紅椒粉,滋味滿分💯💯💯‼️‼️‼️由於我係下午時分去,我同朋友都會想享用午餐,呢到又有set lunch 🥗 我哋各人都揀選左蘑菇湯🍄⋯⋯✏️香煎美國西冷牛扒我知道如果以西冷牛扒厚度2cm為例,如要5成熟,每面煎約3分鐘係屋企煮都唔太難,但要揀上好嘅肉扒卻貴,有時候覺得既然花錢買不如出街食。連所扒房又有好多到大為失望,呢度有好介紹💯‼️lunch 都做得好唔錯👍🏻Set lunch 當然會跟埋餐飲,咖啡茶任君選擇。小提示係,如果凍咖啡必須要講明走甜呀😜舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#西班牙🇪🇸 #尖沙咀美食 #美食#尖沙咀 #支持小店 #foodguide#吃貨人生 #吃喝玩樂 #hkgers #hkfoodie
✏️ 西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞
我哋各人都揀選左蘑菇湯🍄⋯⋯

✏️香煎美國西冷牛扒

Set lunch 當然會跟埋餐飲,咖啡茶任君選擇。
小提示係,如果凍咖啡必須要講明走甜呀😜

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#西班牙🇪🇸 #尖沙咀美食 #美食
#尖沙咀
#支持小店
#foodguide
#吃貨人生 #吃喝玩樂
#hkgers #hkfoodie
2023-04-03
2023-04-05 50 views
呢日同Friend子吃比較少食嘅西班牙菜,EL CID 西班牙餐廳位於尖沙咀諾士佛台,地點方便~餐廳好寬敞,設戶外和室內座位,如果下次夜晚嚟,我一定揀坐出面更feel啲~呢度嘅Lunch menu都有幾多選擇,Japas Lunch或Set Lunch會包餐湯或沙律,仲有開邊多士和飲品~ 我地就點左Japas Lunch同Set Lunch各一份, ~沙律都幾有睇頭,多士好香脆,加埋風腸特別滋味~Japas Lunch內包2款西班牙小食,我地點左焗菠菜芝士卷和香煎鹹牛脷~菠菜芝士卷入口鬆化,餡料滿滿,味道比較清怡,感覺好健康,好啱素食人士~香煎鹹牛脷味道啱啱好,唔會死咸,夠爽口~Set Lunch 西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒,上枱時已經聞到蒜香,風腸同雞肉味道十分夾,雞肉嫩滑juicy~最後飲番杯檸水就啱啱好喇!愉快的午餐,二百多元已能享用西班牙特色美食~

沙律都幾有睇頭,多士好香脆,加埋風腸特別滋味~

香煎鹹牛脷味道啱啱好,唔會死咸,夠爽口~

2023-03-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 香煎鹹牛脷
  • 菠菜芝士卷
平時都好鍾意食唔同菜式俾我哋😼上網見到有人介紹諾士佛台附近有一間西班牙餐廳🇪🇸,餐廳嘅裝飾都幾有風格✨,食物質素唔錯價錢又抵食👍🏻,今次就嚟到試一次先😙🧊餐湯及前菜🥣餐湯係羅宋湯🥘羅宋湯蕃茄味充足🍅,仲加入咗好多唔同嘅蔬菜,飲落濃郁蔬菜味🥬,呢一件係莎樂美腸多士🍞加入咗少少蕃茄碎,令香腸減低油膩感,兩樣食物酸酸甜甜夠晒開胃🤩🧊香煎美國西冷扒🥩 $130西冷扒肥瘦均勻,肉質比較淋而且肉汁都唔少🥩牛香味都幾重🐮,今次選擇左薯仔及薯菜🍟,薯條咬落熱辣辣質地香脆,牛肉嘅質素都唔錯🧊西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒🐥 $120焗飯嚟到嘅時候夠晒熱辣辣🔥上面有大大塊嘅炸雞扒🍗,外面炸到金黃色脆卜卜👍🏻,切落仲有唔少肉汁質地啱啱好,焗飯加入咗蕃茄醬,食落酸酸甜甜嘅感覺,加入西班牙風腸同雞肉粒,令整個飯油香味更加豐富,呢個飯嘅大細啱啱好🤩整體嚟講都幾推薦大家嚟試下嫁💥地理位置方便之餘,食物嘅質素都唔錯,嚟到都可以感受下異國氣氛✨人均消費💵: $120-140性格比: 8/10好食程度😋:8.5/10回頭指數💓:8/10📍EL CID西班牙餐廳 (尖沙咀)尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下

🧊餐湯及前菜🥣

🧊香煎美國西冷扒🥩 $130

🧊西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒🐥 $120

人均消費💵: $120-140
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10

📍EL CID西班牙餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下
2023-03-30 47 views
這個位置一向有很多有特色的酒吧進駐,想不到走到街尾會有一個小驚喜以西班牙菜為主題的餐廳,侍應大部份是外國人,增添了異國用餐的感覺提供了多款美食焗香草田螺牛骨髓這家餐廳的招牌菜之一,牛骨髓的組織口感滑嫩,田螺爽滑,香草味濃郁,味道很夠惹味另一道受歡迎的菜式是西班牙大蝦海鮮焗飯色澤誘人、香氣撲鼻😍😍大蝦和青口都相當新鮮及大隻,肉質鮮美,米飯口感煙韌,伴有帶子粒,吸收了海鮮的鮮味,加上香草的調味,味道相當豐富來到西班牙餐廳當然不能錯過它們的Sangria。這款酒由紅酒、橙汁和白蘭地組成,口感清新,果香四溢如果想喝非酒精飲品,這裡也提供了多款Mocktail,其中包括左這款,是多種水果組成的水果茶

提供了多款美食

另一道受歡迎的菜式是西班牙大蝦海鮮焗飯

放風好地方 諾士佛台西班牙菜 經過尖沙咀諾士佛台 呢度酒吧林立 放工時間 好多人喺度飲 嘢好有氣氛🥰🥰 呢間西班牙菜 門口已經好搶眼 佈置得好靚 好有特色 最鍾意有露天座位嘅餐廳 好有feel 所以今晚一於幫襯佢😋😋 焗香草田螺牛骨髓$130呢個超推介 牛骨髓呈啫喱狀 充滿油脂 田螺口感軟腍 配埋一齊食 好夾 好正😋😋 西班牙海鮮飯$380 熱辣辣用鑊仔上枱 飯粒粒分明 有咬口 飯入邊仲有魷魚粒 海鮮汁香濃 上邊有4只大大只青口 同埋4只超大嘅大蝦 賣相同味道都有交代 所有材料都好入味 大蝦鮮甜彈牙 仲有膏添 👍👍😄呢個係二人份量🥰 都幾大份抵食🤣 係咁嘅環境,當然要叫啲特飲嚟飲啦🥰 🍹Law in Forest水果茶$78有好多水果粒 味道清新鮮甜 😄 🍸Red Sangria水果酒$108有幾款水果粒及紅酒調製而成 果感豐富 👍 整體來講食物有質素 環境舒適 服務都幾好 好放鬆的一個晚上🥰🥰🥂 🎈EL CID西班牙餐廳 (尖沙咀)尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食

放風好地方 諾士佛台西班牙菜

焗香草田螺牛骨髓$130

西班牙海鮮飯$380

係咁嘅環境,當然要叫啲特飲嚟飲啦🥰

🍹Law in Forest水果茶$78
有好多水果粒 味道清新鮮甜 😄

🍸Red Sangria水果酒$108
有幾款水果粒及紅酒調製而成 果感豐富 👍

🎈EL CID西班牙餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 焗香草田螺牛骨髓
  • 西班牙大蝦海鮮焗飯
2023-03-27 37 views
我同家姐叫左1)自選西班牙小食2款西班牙風腿底層係哈密瓜,清甜嘅哈密瓜配搭微咸嘅風腿,兩者好夾,好好食。2)香煎鹹牛脷厚切嘅鹹牛脷,味道唔算咸,容易咬開。3)是日餐湯或沙律我選擇沙律菜,沙律菜新鮮爽脆。4)西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒原來西班牙風腸係好細條,切成粒粒,風腸同雞肉混入焗飯中,飯粒唔乾,蒜片炸雞扒唔油膩。5)轉龍蝦湯+19呢個龍蝦湯飲得出有龍蝦嘅鮮味,好濃厚嘅質感,一定熬製好多龍蝦。6)即磨咖啡(凍同熱各一)
我同家姐叫左
1)自選西班牙小食2款
西班牙風腿

2)香煎鹹牛脷
厚切嘅鹹牛脷,味道唔算咸,容易咬開。

3)是日餐湯或沙律
我選擇沙律菜,沙律菜新鮮爽脆。

4)西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞

5)轉龍蝦湯+19

6)即磨咖啡(凍同熱各一)
2023-03-26 51 views
本身都幾鍾意食西班牙菜,不過香港嘅西班牙餐廳唔多,今日同朋友來到尖沙咀呢度,見到呢度竟然有加西班牙餐廳就入左去試下。睇完menu, 點左兩個菜同兩杯野飲。西班牙大蝦海鮮焗飯是我今晚晚餐的主角!香氣四溢,菜式精美可口。米飯充滿了海鮮和大蝦的鮮味,炙燒後的米飯表皮固化,口感非常脆口感柔軟。大蝦和海鮮的鮮味非常濃郁。真係十分完美。 焗香草田螺牛骨髓令我印象難忘!它的香草味和肉汁混合得非常恰到好處。骨髓口感濃郁鮮美,它的口感在嘴裡融化,也會讓人感到幸福。炙燒的骨髓餘韻瀰漫口感綿密與酒精和諧地結合在一起,真是無法錯過。 叫咗杯Sangria,帶有濃郁的水果香味,佢係我必點的一款西班牙酒。紅酒爽口而持久,喝起來真的非常清新、甜美。 熱情果梳打帶有甜味和微酸味,交融在一起,口感很清新,佢完美地融合了熱情果和梳打水,夏天飲一流。

2023-03-26 38 views
今日去左朋友公司整野,係尖沙咀附近一齊lunch,搵左間西班牙餐廳。。每個Set lunch 都會包括:開邊多士(西班牙火腿、蛋沙律多士)」、是日餐湯或田園沙律,同埋飲品。西班牙火腿配蛋沙律多士細細地幾的骰又好味,開胃菜岩岩好。。🥢香煎美國西冷配薯菜 $130美國西冷煎香後真係好無窮滋味,肉質嫩度適中,叫7成剛剛好,另外值得一讚跟餐既薯條好脆好好食。。🥢西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞排 $120香脆既炸雞排配西班牙風腸及雞肉焗飯,成個飯好香既香料味!好有西班牙🇪🇸style,值得一嘗。。跟餐額外可加錢轉配菜 「黑毛豬肉及雞肉丸 $15」,一粒大大粒好好食既肉丸配蕃茄蓉!好ll好食。最後餐飲擇左凍咖啡及凍檸茶就完結左呢個西班牙lunch 🤭主廚Danny遠赴西班牙進行交流,廚藝精湛,除了烹調食物用心之外, 有歷史價值分享

🥢香煎美國西冷配薯菜 $130

🥢西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞排 $120

2023-03-21 41 views
《尖沙咀諾士佛台休閒西班牙菜》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧放工嘅時候想同朋友飲番杯,就去左尖沙咀諾士佛台搵左間西班牙餐廳坐低。餐廳門口掛咗好多西班牙國旗,所以好搶眼又易認。焗香草田螺牛骨髓炭燒嘅牛骨髓上面鋪滿香草醬同埋焗田螺,遠遠地已經聞到好香。田螺吸引哂香草醬嘅味道,軟身又濃郁。牛骨髓燒到好似啫喱狀咁,啖啖嘅脂香味又唔膩。西班牙大蝦海鮮焗飯用左傳統大鐵鑊嚟煮,有4隻嘅海蝦、青口、魷魚。4隻香烤嘅海蝦,蝦身都好大隻,鮮甜又彈牙。魷魚有嚼勁,青口又鮮甜。橙黃色嘅米粒,軟硬適中,吸收哂海鮮嘅鮮味,好推介。Sangria 食得西班牙菜又點得西班牙水果酒,紅酒底加入左蘋果同埋橙,同一班朋友一齊飲就啱哂。Passionfruit cooler帶微微嘅熱情果酸味,消暑又清新。
《尖沙咀諾士佛台休閒西班牙菜》
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
Sangria
Passionfruit cooler
帶微微嘅熱情果酸味,消暑又清新。
2023-03-21 53 views
第一次食正宗西班班牙菜,食完感覺都唔錯,都幾岩我口味焗香草田螺牛骨髓 $130第一次食呢款菜式,田螺吸哂牛骨髓的精華和香草的芳香,特別香滑,原來呢個組合可以咁夾,必食!!西班牙海鮮大蝦焗飯 (2人用)$380賣相相當吸引,睇落材料都相當豐富,大蝦🍤肉質爽口,海鮮方面除左必備既大蝦外,仲有魷魚、青口等, 米飯完完全全吸收哂海鮮既精華,再配上西班牙醬汁,令到味道更豐富,值得一試。Sangria $108西班牙傳統水果酒,比較易入口,都幾香水果果香~
第一次食正宗西班班牙菜,食完感覺都唔錯,都幾岩我口味

焗香草田螺牛骨髓 $130

西班牙海鮮大蝦焗飯
西班牙海鮮大蝦焗飯 (2人用)$380

Sangria $108

西班牙傳統水果酒,比較易入口,都幾香水果果香~

2023-03-20
Type of Meal
Dinner
西班牙海鮮大蝦焗飯
  • 西班牙大蝦海鮮焗飯
2023-03-21 29 views
同朋友到這裏食生日午飯😋, 地點在諾士佛臺,有戶外小花園雅座, 靜靜的坐在角落裏,遠離尖沙咀午膳時段的繁囂😇 我們點了午市套餐😃有沙甸魚, 素菜pizza,焗菠菜芝士卷, 西班牙風腸半蘋果,酥炸魷魚 香草雜菌 仲有餐湯 Tapas toast 樣樣都好食😆😋😋 環境都好舒服😌。甜品時間,我們就在餐牌上選了一件小切餅,店員即安排免費提字送給主角更令我們驚喜的是幫我們拍照,即打印相片連相架做禮物超級窩心服務💯 驚喜又開心
更令我們驚喜的是幫我們拍照,即打印相片連相架做禮物

超級窩心服務💯 驚喜又開心

2023-03-09
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • Tapas
2023-03-21 39 views
每一次經過諾士佛臺間西班牙餐廳都想試,今日終於唔係去前面酒吧飲野,而係入去EL CID食正宗的西班牙菜 呢度裝修都幾靚,環境幾舒服~上openrice 見到好多人推介食牛骨髓同西班牙海鮮焗飯,自己都唔執輸要試試~⭐焗香草田螺牛骨髓$130田螺加上勁濃烈油脂香草味同牛骨髓一齊烤焗,原來係勁香滑~味道好豐富,田螺好鮮美,成個都焗得岩岩好~⭐西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)$380 完全明白點解咁多人會order佢!佢配料超豐富,包捨:有大蝦、青口、魚肉、車厘茄檸檬另上,我自己就再落左少少檸檬汁。蝦好大隻,而且蝦頭蝦膏味道超濃,蝦肉鮮美飯粒蓬鬆,口感十分好飲品🍷⭐Sangria$108是西班牙傳統水果酒,水果粒份量唔少,水果香氣濃郁,喝起來十分清爽⭐Law in Forest$78 (Peach, Tea,Mixed Fruits)朋友唔想飲酒但又想飲到有果肉味~呢杯野就岩曬,因為佢有各種水果粒,水果甜味好好最後我仲order 左個traditional 西班牙甜品,超香口又熱LALA~好好食!

⭐焗香草田螺牛骨髓$130
田螺加上勁濃烈油脂香草味同牛骨髓一齊烤焗,原來係勁香滑~
味道好豐富,田螺好鮮美,成個都焗得岩岩好~
⭐西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)$380
檸檬另上,我自己就再落左少少檸檬汁。
蝦好大隻,而且蝦頭蝦膏味道超濃,蝦肉鮮美
飯粒蓬鬆,口感十分好
飲品🍷

⭐Sangria$108
⭐Law in Forest$78
(Peach, Tea,Mixed Fruits)
朋友唔想飲酒但又想飲到有果肉味~
呢杯野就岩曬,因為佢有各種水果粒,水果甜味好好