諾士佛臺最街尾的EL CID是一家西班牙菜餐廳。是日目的是生日慶祝。西班牙油炸鬼  Churros🌟🌟油炸鬼略嫌太油膩,玉桂味不足。黑毛豬醬鵝肝扁意粉🌟🌟🌟🌟鵝肝非常惹味,配搭黑毛豬醬扁意粉,味道濃厚,非常不錯。無花果醬配黑毛豬肋骨🌟🌟🌟🌟黑毛豬肋骨尚算大份及入味。大蝦西班牙海鮮飯🌟🌟🌟🌟西班牙有名的海鮮飯,除了大蝦,還有其他海鮮及肉類配料可以選,但份量略少。由於是慶祝生日,人頭十元切餅費,餐廳示應會為你拍照,再即印出來用相架鑲好。總結略嫌少貴 但服務和味道都超好的西班牙菜
諾士佛臺最街尾的EL CID是一家西班牙菜餐廳。

是日目的是生日慶祝。
西班牙油炸鬼  Churros

西班牙油炸鬼  Churros
🌟🌟
油炸鬼略嫌太油膩,玉桂味不足。

🌟🌟🌟🌟
鵝肝非常惹味,配搭黑毛豬醬扁意粉,味道濃厚,非常不錯。

無花果醬配黑毛豬肋骨

無花果醬配黑毛豬肋骨
🌟🌟🌟🌟
黑毛豬肋骨尚算大份及入味。

總結
略嫌少貴 但服務和味道都超好的西班牙菜
2023-05-10 1038 views
返左2日工係要chill下既,今晚同朋友去諾士佛台食下野,比自己放鬆下💁🏻‍♀️行過呢間餐廳比佢既外表吸引左,好靚呀💁🏻‍♀️📍焗香草田螺牛骨髓上枱時係用靚靚既鹽堆成小山丘一同上枱,唔好比佢外表厄左,牛骨髓加上田螺勁香勁好食!田螺好淋好入味,牛骨髓向來係我既喜好,焗出黎牛油精華好香牛味,簡直係精粹😍📍西班牙海鮮焗飯唔好以為一盤仔唔夠食,佢份量都唔少架,絕對夠2個人食用💁🏻‍♀️,大蝦蝦膏好多好突出,而且大蝦爽口彈牙,焗得香脆好食👍🏻另外青口新鮮,處理得好好,無法,鮮甜好食,飯既醬汁好都足夠,能夠每一粒飯都被醬汁包住👍🏻📍Passionfruit Cooler熱情果調配出黎既特飲👍🏻👍🏻味道清香,完全解渴,味道唔會死甜,夏天之選呀📍Red Sangria 咪話要黎chill 下,唔會唔飲酒既,但聽日要返工,所以都係飲少少開心下就算,店員介紹左呢款西班牙特飲,味道清新,以紅酒為底,加上紅同青蘋果,味道清新好飲呢💁🏻‍♀️餐廳裝修好靚,食物出色,完全係同朋友知己食飯之選👍🏻

📍焗香草田螺牛骨髓

📍西班牙海鮮焗飯
西班牙海鮮焗飯

📍Passionfruit Cooler

📍Red Sangria

餐廳裝修好靚,食物出色,完全係同朋友知己食飯之選👍🏻
2023-05-09
西班牙海鮮焗飯
  • 西班牙大蝦海鮮焗飯
🇪🇸EL CID西班牙餐廳主打正宗西班牙佳餚,用料新鮮,服務細心,於尖沙咀已開業31週年仍屹立不倒,真材實料不容置疑。店外掛滿西班牙國旗,内部裝潢掛牆畫充滿西班牙民族特色,昏暗燈光、色彩繽紛的擺設、瓷磚、餐碟都洋溢着濃烈的地中海風情🎨🐚焗香草田螺牛骨髓 ($130)我第一次試這道菜,居然有驚喜,香滑田螺盡吸青醬、香草的芳香和牛骨髓啫喱般的精華🦐西班牙大蝦海鮮焗飯2位用 ($380 )Paella是馳名的西班牙海鮮鍋飯,源自西班牙東部Valencia。焗飯有4隻大蝦、4隻青口、魷魚肉、青豆和車厘茄, 用料充足,而且混入橄欖油烹調,符合營養健康的原則🍷Sangria ($108)Sangria是西班牙傳統代表性飲品,以紅酒、白蘭地、梳打、糖漿混合,加入水果和冰塊,淡淡酒精帶有雜果的甜香,透著血紅寶石的色澤,沁涼而充滿西班牙風情🍹Law in forest ($78)Peach tea mixed fruits,馥郁蜜桃香融合醇厚甘香的紅茶,配上粒粒雜果,香氣縈繞All prices are subject to 10% service charge📍EL CID西班牙餐廳尖沙咀天文台道諾士

🐚焗香草田螺牛骨髓 ($130)

🦐西班牙大蝦海鮮焗飯2位用 ($380 )

🍷Sangria ($108)

🍹Law in forest ($78)

📍EL CID西班牙餐廳
尖沙咀天文台道諾士佛臺14號地下
(港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約6分鐘)
  • Sangria
2023-05-07 96 views
呢日同朋友去咗諾士佛台食飯傾計💬 揀咗呢間西班牙餐廳🫔Spinach & Cheese Pastry 酥皮包住菠菜芝士嘅卷物,係個開胃Tapas🥘Seafood Paella份量都幾多,有四隻大蝦、青口,仲有一堆墨魚同魚!粒粒飯粒都被海鮮汁包裹住🍹Law in Forest 粒粒蜜桃水果茶,清新之選🍷Sangria (Red)水果味幾豐富,紅酒唔算太濃,好易入口放工嚟happy hour,同朋友吹吓水飲吓嘢食吓嘢,係放假前夕嘅好去處
呢日同朋友去咗諾士佛台食飯傾計💬 揀咗呢間西班牙餐廳

🫔Spinach & Cheese Pastry
酥皮包住菠菜芝士嘅卷物,係個開胃Tapas

🥘Seafood Paella

🍹Law in Forest
粒粒蜜桃水果茶,清新之選

🍷Sangria (Red)
水果味幾豐富,紅酒唔算太濃,好易入口

2023-05-06 110 views
▫️西班牙大蝦海鮮焗飯🍛($380)👉🏻配料有大蝦、青口、魚肉同車厘茄,非常豐富☺️ 青口好肥美,魚肉超大舊但就要小心啲會有骨,大蝦燒得好香,肉質彈牙👉🏻飯粒粒分明仲有啲咬口,最正係吸收哂海鮮汁嘅精華好鮮味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️焗香草田螺牛骨髓($130)👉🏻田螺放係牛骨髓上面焗,吸收哂牛骨髓嘅精華同香草非常之惹味!田螺好鮮嫩,有咬口,牛骨髓好柔軟同滑身,入口會溶化,如果單食會有啲油膩感,但加埋田螺一齊就唔會☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Sangria 🍷 ($108)👉🏻西班牙傳統紅酒,酸甜適中好易入口,面頭有切粒嘅紅蘋果同青蘋果賣相好吸引🙆🏻‍♀️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Law in forest ($78)👉🏻呢杯係Mocktail, 飲落係桃茶嘅味道,再加生果粒,感覺好清新⭐️⭐️⭐️⭐️—————環境:裝修有異國風情嘅感覺,佈滿各色各樣嘅擺設,最欣賞係牆身嘅瓷磚同埋餐碟色彩好繽紛,可以盡顯西班牙風情.評分:8/10.平圴消費:~$350
▫️西班牙大蝦海鮮焗飯🍛($380)
👉🏻飯粒粒分明仲有啲咬口,最正係吸收哂海鮮汁嘅精華好鮮味

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️焗香草田螺牛骨髓($130)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Sangria 🍷 ($108)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Law in forest ($78)

—————
評分:8/10
平圴消費:~$350
2023-05-03 657 views
能夠屹立多年,加上又拿到不少獎項,一定有它獨特之處,小編今次就慕名拜訪,品嚐他們的美食。◇ 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗻𝗮𝗶𝗹𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗕𝗶𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 焗香草田螺牛骨髓 田螺同牛骨髓這個配搭好少見好期待,上枱賣相不太討好,但那陣陣香草味就已經好吸引,入口感受到田螺那種吸收牛骨髓精華的味道,確實好夾,確實好有風味◇ 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 西班牙大蝦海鮮焗飯多次遇到西班牙餐廳都有鑊仔上枱菜色,小编極喜歡那種熱辣辣感覺,4隻大蝦加上4隻青口,2人份量剛好,大蝦肉質結實爽口彈牙,煱飯入面仲有魚塊同八爪魚粒,食材豐富,而焗飯粒粒分明兼入味,必食選擇◇ 𝗥𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮Sangria亦即水果酒,係西班牙嘅國飲,而這款Red Sangria係餐廳嘅Signature Drink,酒味不太濃烈易入口,上面仲有青紅蘋果粒,無論好酒不好酒都值得一試◇ 𝗟𝗮𝘄 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁如其話係森林,不如話果園更適合,這款有多種水果粒,味道亦混合多款水果味,清新可口

◇ 𝗥𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮

◇ 𝗟𝗮𝘄 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁

𝗥𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮
𝗟𝗮𝘄 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁
Type of Meal
Dinner
𝗥𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗮
𝗟𝗮𝘄 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁
📍尖沙嘴 El Cid是日約咗啱啱喺日本旅行完返嚟極度滋潤嘅兄弟出嚟晚飯🍴咁打算搵個方便啲嘅地方,就去咗尖沙嘴諾士佛臺喇🍺一向都幾好西班牙嘢嘅我就搵咗呢間已經開業31年嘅老字號一探究竟🧐 由於係weekday嚟,所以都唔使驚話周圍大聲到講嘢要大嗌😎裝修都幾有異國風情,令個腦可以快速由返工mode 適應返去放工relax mode 💁🏻‍♀️喺點菜方面,西班牙海鮮飯同Sangria是常識吧😆 西班牙海鮮飯屬於非常高水準之作 - 調味唔會太鹹🥰 而且海鮮汁成功包裹每一粒飯但又唔會搞到個飯水汪汪,係一個幾微妙而完美嘅濕度⚖️ 大蝦非常新鮮爽口,分量好足(每人有兩大隻🦐) 青口唔會煮到過老😌呢位識食朋友亦高度推薦呢道菜,話係佢喺香港 so far 食過最好食嘅西班牙海鮮飯✨我哋另外點咗個焗香草田螺牛骨髓🐮 本身我對牛骨髓呢樣嘢有啲恐懼😨 點知原來係好重油香,而且質感好似牛排啲脂肪咁🐂 無想像中咁可怕,仲超正添🤣 咁好食嘅嘢我相信以後都會擺入食飯bucket list🪣
📍尖沙嘴 El Cid
是日約咗啱啱喺日本旅行完返嚟極度滋潤嘅兄弟出嚟晚飯🍴
咁打算搵個方便啲嘅地方,就去咗尖沙嘴諾士佛臺喇🍺

西班牙海鮮飯
西班牙水果酒
西班牙海鮮飯
  • 西班牙大蝦海鮮焗飯
有沒有人和我一樣有個小癖好,喜歡看那種不說話只是在吃東西的那種視頻 (有一些更是只集中於吃的聲音的視頻,我會看不停😝) ,如果你有看,應該會看過吃牛骨髓的那個吧!每次看到我都會蠢蠢欲動想找來吃,結果,是我的欲望太強烈,還是吸引力法則又在運行,就在某大平台中就看到這家竟然就有著我想吃很久的牛骨髄!❤ 焗香草田螺牛骨髓 $130甫上菜,香氣撲鼻,熱呼呼的急不及待挖一口牛骨髓連田螺,入口即溶滿滿油香的牛骨髓包裹著鮮甜的田螺 🤤 欲罷不能!最後兩個人完美清空了整條牛骨髓😝👍🏼 西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用) $380每次到西班牙餐廳,還是會忍不住點西班牙海鮮飯😆 大蝦果然有份量,青口煮得剛好,軟滑肥美~ 米飯粒粒分明,帶點煙韌,裡面還有魚肉和魷魚,海鮮的鮮甜中還有點像鰹魚的甜味,米飯很好吃耶!❤ Red Sangria🍷 $108 / Law in Forest 🍹$78Sangria也是西班牙餐廳必點的項目吧😎 而Law in Forest就是蜜桃茶加水果,兩杯飲料的水果都超多,如果不能喝酒,Law in Forest都是一個很好的選擇喔!

❤ 焗香草田螺牛骨髓 $130

👍🏼 西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用) $380
西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)

Red Sangria & Law in Forest
2023-04-25
$380 (Dinner)
焗香草田螺牛骨髓
西班牙大蝦海鮮焗飯(2位用)
Red Sangria & Law in Forest
2023-04-27 53 views
以前嘅諾士佛台的確好少去,因為感覺只係酒吧,但近年越來越多餐廳。食物絕對唔係只係「多一樣產品」,而係好有水準嘅美食亦唔好以為佢會好貴。好想同大家推薦呢間因為佢值位好啱一班ol, 又坐得舒服,真心唔會再想去茶記同人逼我最中意食佢地嘅小食餐($130位)但今日比較餓,揀左2個正式lunch set西班牙腸雞排飯:腸切碎左混入飯到煮,乾身唔會好淋好濕。雞排皮脆肉嫩,面頭有大量香料超級惹味西冷牛扒:出奇地大塊,厚身👍好有口感,絕對唔係平價肉。內裡粉嫩多汁大大見意大家加錢轉龍蝦🦞湯,勁鮮甜,仲有一層泡泡口感,好滑。跟湯有件ham toast, 絕無戲場其實佢地嘅是日湯一樣出色,但龍蝦湯更絕

亦唔好以為佢會好貴。

西班牙腸雞排飯:

西冷牛扒:
出奇地大塊,厚身👍好有口感,絕對唔係平價肉。內裡粉嫩多汁

其實佢地嘅是日湯一樣出色,但龍蝦湯更絕
2023-04-25
Type of Meal
Lunch
諾士佛臺除了是酒吧一條街,仲有間開左30年嘅西班牙餐廳。佢門口嘅佈置好搶眼,除左掛滿西班牙旗,露天位置仲對住巴塞著名嘅 park guell 嘅牆紙,所以一於試下。餐廳環境很好,內裡佈置精美,每枱亦放置了蠟燭故甚具情調。此外,好鍾意佢嘅餐碟花款每隻不同,令到食慾大增。首先試左兩杯飲品,西班牙著名的 Sangria 水果茶和另一杯沒有酒清的 mocktail 水果茶 Law in forest,果味濃,開胃。焗香草田螺牛骨髓 130餐廳將田螺放在油脂滿滿的牛骨髓上,再配上香草醬。田螺口感軟腍,加上牛骨髓的油脂,香氣四溢。西班牙大蝦海鮮飯 330海鮮飯一向是我的至愛,呢間餐廳嘅鑊仔海鮮飯重點在於有四隻大蝦同四隻青口,大蝦處理得很好,大隻爽身易剝兼且有蝦味,至於青口亦都非常鮮味。海鮮飯則主要是鮮茄味和海鮮味的混合,二人份量作為主食已經足夠。屹立30年,好有興趣知道呢間餐廳曾經歷過甚麼故事

焗香草田螺牛骨髓 130

西班牙大蝦海鮮飯 330

屹立30年,好有興趣知道呢間餐廳曾經歷過甚麼故事
2023-04-24 52 views
I've been a member of King Parrot group and the advantage is that they often offer discounts and special offers at their outlets. EL CID in Knutsford is one of them. Was around the area today at 2ish but most restaurants were closed and currently they seemed to be the only restaurant serving lunch til late.Set lunch comes with salad or soup. I picked the rich and starchy mushroom soup with salami toast.Chorizo Paella with Fried ChickenSomewhat similar to Paella Valenciana. The chewy and slightly

Somewhat similar to Paella Valenciana. The chewy and slightly sticky rice had absorbed the flavors of the broth. Tender chicken leg meat.

Pan-fried USA Strip Loin Steak
Served with lots of crispy fries. Requested the steak to be medium rare. The steak was finely seasoned and had a firm texture with a little fat on the side.

2023-04-24 39 views
一間系諾士佛台之中既西班牙餐廳間唔中去飲野,都會不時望下餐廳無論外面同裡面都好靚好西班牙風撞岩有機會就試下餐廳開左好耐,好有歷史食既系正宗西班牙菜而且開系酒吧街,當然唔少得好多酒品首先一定要叫兩杯chill一下一杯cocktail ,一杯mocktail 兩杯都好有水準之後叫左一個前菜一個主食前菜小食試左 -焗香草田螺牛骨髓幾特別,出面少見香草味濃,田螺有咬口再加埋又滑又濃牛味既牛骨髓之後主食叫左 -西班牙大蝦海鮮焗飯份量唔小,四只大蝦飯入面重有好多海鮮啲飯亦都煮得好有咬口

一間系諾士佛台之中既西班牙餐廳
間唔中去飲野,都會不時望下
餐廳無論外面同裡面都好靚好西班牙風
撞岩有機會就試下

餐廳開左好耐,好有歷史
食既系正宗西班牙菜
而且開系酒吧街,當然唔少得好多酒品

首先一定要叫兩杯chill一下
一杯cocktail ,一杯mocktail
兩杯都好有水準

之後叫左一個前菜一個主食

前菜小食試左
-焗香草田螺牛骨髓
幾特別,出面少見
香草味濃,田螺有咬口
再加埋又滑又濃牛味既牛骨髓

之後主食叫左
-西班牙大蝦海鮮焗飯
份量唔小,四只大蝦
飯入面重有好多海鮮
啲飯亦都煮得好有咬口
  • 焗香草田螺牛骨髓
餐廳位於尖沙咀天文台道諾士佛台入面。餐廳外半空掛滿西班牙國旗,也讓我回味著西班牙國家隊的種種片段,好有氣氛,入面裝修以歐陸風格為主,佈滿各樣的細心擺設,牆身的瓷磚甚至檯上的餐碟也能突顯盡西班牙風情,用餐環境亦十分寬敞舒適。西班牙🇪🇸特飲: Red Sangria $108果酒混入多款新鮮水果粒於紅酒中,口感豐富,酒味和甜味調製得恰到好處,夏天飲更是非常涼透心。西班牙特飲:Law in Forest 水果茶果味濃郁,開胃又解渴💖海鮮頭盤:Baked Snails with Bone Marrow焗香草田螺牛骨髓 $130一睇餐牌見到牛骨髓已經好想試,加入香草將田螺焗至軟身,味道既能保持鮮味,再配埋牛脂香的juicy,油而不膩,正!西班牙大蝦海鮮焗飯 $380(2人分量)用傳統鑊仔上枱,香噴噴的飯粒粒分明,軟硬度恰到好處,吸收海鮮汁的精華後惹味非常,一共4隻大蝦🍤和4隻青口,值得一讚係大蝦肉質鮮嫩彈牙,果然十分足料!

西班牙🇪🇸特飲: Red Sangria $108

西班牙特飲:Law in Forest 水果茶
果味濃郁,開胃又解渴💖

海鮮頭盤:
Baked Snails with Bone Marrow
焗香草田螺牛骨髓 $130

西班牙大蝦海鮮焗飯 $380(2人分量)

開業30年的西班牙餐廳 果然很不錯😍都是根據別人推薦的去點餐原來真的很好吃😍😍跟著點一定滿意 焗香草田螺牛骨髓🌿$130 (另加一)一上菜已經聞到香味是非常美味和邪惡的組合!😳田螺柔軟 不會過熟 一瞬間就吃完🤧 西班牙大蝦海鮮焗飯🥘$380 (另加一)飯的軟硬度剛剛好 很煙韌😍味道很足而且醬汁濃度也剛好 不會太稠或太稀大蝦是一大亮點😍😍雖然是帶殼 但是蝦肉非常入味 很厲害😳強烈推薦!! 西班牙特飲Sangria (Regular)🍷$108 (另加一)來到西班牙餐廳必須嚐嚐這個特飲把酒拿前一點就已經聞到果香😋 果汁特飲Law in forest $78 (另加一)不喝酒的話 這個也不錯裡面的水果粒也很好吃🤣 一開始餐廳像適合約會的西餐廳越晚就越多客人 氣氛就越像酒吧一頓晚餐兩個體驗 很喜歡😚
開業30年的西班牙餐廳 果然很不錯😍
都是根據別人推薦的去點餐
原來真的很好吃😍😍跟著點一定滿意
西班牙大蝦海鮮焗飯

焗香草田螺牛骨髓🌿$130 (另加一)
焗香草牛骨髓

一上菜已經聞到香味
是非常美味和邪惡的組合!😳
田螺柔軟 不會過熟 一瞬間就吃完🤧

西班牙大蝦海鮮焗飯🥘$380 (另加一)

飯的軟硬度剛剛好 很煙韌😍味道很足
而且醬汁濃度也剛好 不會太稠或太稀
大蝦是一大亮點😍😍
雖然是帶殼 但是蝦肉非常入味 很厲害😳
強烈推薦!!

來到西班牙餐廳必須嚐嚐這個特飲
把酒拿前一點就已經聞到果香😋

果汁特飲Law in forest $78 (另加一)
不喝酒的話 這個也不錯
裡面的水果粒也很好吃🤣

一開始餐廳像適合約會的西餐廳
越晚就越多客人 氣氛就越像酒吧
一頓晚餐兩個體驗 很喜歡😚

焗香草牛骨髓
  • 西班牙海鮮飯
2023-04-18 62 views
餐廳介紹🧑🏻‍🍳:通常都是晚上才到諾士佛台的,今次第一次中午去,這間是一間西班牙餐廳,lunch set不會太貴,包括一個主食、是日餐湯或田園沙律、開邊多士、飲品。美食介紹🍔:🍴 香蒜橄欖油義大利麵 ($85) 除了蒜香味之外,香辣的味道也很足夠,麵條比較幼,同時也很有口感,十分推介給喜歡吃辣的朋友們!😋: 7/10🍴 西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒 ($120) 焗飯的每一粒飯都有滿滿的西班牙醬汁的味道,而炸雞扒炸得很香酥,肉汁豐富,有西班牙特色的味道😋: 8/10
餐廳介紹🧑🏻‍🍳:

美食介紹🍔:
🍴 香蒜橄欖油義大利麵 ($85)
😋: 7/10
香蒜橄欖油義大利麵

🍴 西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒 ($120)
😋: 8/10
西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒
2023-04-18
$100 (Lunch)
香蒜橄欖油義大利麵
西班牙風腸及雞肉焗飯伴蒜片炸雞扒