2021-08-31 81 views
最近有朋友搬到這裡,他說這邊的餐廳很好吃,這天來探望他,他便帶我來這裏吃。這間餐廳的門口看似平平無奇,可是一打開門,便有種世外桃源的感覺😮而且私隱度很高👍🏾適合三五知己們來閒聊聚餐~🔶泰式瀑布醃豬頸肉沙律這個是傳統泰式菜都會有的生菜夾豬肉。可是這個菜式比較特別,不是用肉碎的,而是一塊塊豬頸肉😙肉碎容易弄到落枱都是肉碎粒,吃起上來比較狼狽,而這個豬頸肉不會有這個問題👍🏾而且肉碎的肉有機會是不新鮮的,更有機會是夾雜不同部位的肉,所以這個菜式的肉會比較新鮮和清楚看到一定是豬頸肉🤗老闆娘說這個是清邁的菜式,難怪與別不同💕🔶金柚子蝦沙律我們還點了這款沙律,是我的最愛🥰這個的柚子肉一點也不酸👏🏾甘甘甜甜的,非常之開胃,還加了些少椰汁😋非常美味!蝦還有不少啊🤪很快就給我吃光光了😂🔶明爐青檸汁鮮魷盤子是魚的造型,切合海鮮主題😂除了賣相吸引之外,味道也非常之棒👍🏾這個是用新鮮的魷魚即時煮熟的,吃下去肉質異常地嫩滑😱而且非常之彈牙!一點腥味也沒有!與一般吃到的魷魚,有非常大的分別~醬汁帶有一點辣辣的,另魷魚的鮮味更加突出☺️的確是色香味俱全❤️🔶雅閑泰海南雞喺泰國菜,怎能少得海南雞呢~雖然我們點了半隻雞,可是

🔶泰式瀑布醃豬頸肉沙律

🔶金柚子蝦沙律

🔶明爐青檸汁鮮魷

🔶雅閑泰海南雞
喺泰國菜,怎能少得海南雞呢~雖然我們點了半隻雞,可是份量也不少啊😃比起其他餐廳的半隻雞,份量還要多!雞肉嫩滑不在話下🤩還可以看到有一層薄薄的啫喱狀油脂,凝結在雞皮與雞肉之間😋有別於一般的脂肪,吃下去不會有油膩感🙌🏾非常好味😋

🔶油飯
這碗油飯帶點薑味,正😄

🔶龍眼冰
我點了杯龍眼冰,冰粒的份量不太多,不怕會飲料的味道會變淡~龍眼味超級濃🤪還要龍眼粒超級多啊☺️又大又圓,而且也很甜😋

🔶益力多沙冰
朋友點了益力多沙冰,超級大杯!非常好飲😚還加了幾片檸檬片作點綴,益力多的甜味加上淡淡的檸檬清新感,好飲好飲😁

🔶椰汁糕/奶茶糕/阿華田拼椰汁糕
老闆娘十分好人🥰送了甜品給我們吃❤️我本來以為是上錯了枱,原來是老闆娘請我們吃的😱她說有時候吃泰國菜沒有甜品好像不太完美,因此她有時會請客人吃甜品🤗真的非常窩心🥰而且甜品也非常之好吃!椰汁糕不太甜~令我感到驚喜的,是奶茶糕和阿華田椰汁糕😱第一次品嚐,奶茶味超重👍🏾而另一款的阿華田味都很濃👏🏾超好味😋

泰式瀑布醃豬頸肉沙律$88
龍眼冰$30
益力多沙冰$34
椰汁糕/奶茶糕/阿華田拼椰汁糕
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
雅閑泰 (元朗)
元朗錦上路祠堂村10號舖
-醃海鮮粉絲沙律($95)🍤一嚟到望到已經有少少俾佢個份量震撼左😯,粉絲沙律山😂?食落去酸酸地辣辣地好開胃😋,唔知係咪我廢我覺得越食越辣😅。而一路食中間都有食到唔少海鮮🐙,絕對唔係得面頭嘅蝦㗎🤪。配埋生蒽一啖食落去仲更加清爽添😙。-粉絲肉碎春卷($76)🐖明明寫住四嚿😗,點知一切開咗就好似變到好多咁🤓。春卷入面有唔同配料令到口感更加多層次😋,配埋我最愛嘅泰式辣醬都真係唔錯👍🏻。-泰式明爐青檸蒸烏頭($198)🐟呢個可以自己揀要烏頭或者鱸魚😛,我哋就揀咗食烏頭😚。幾搞笑佢連個碟都係魚嘅形狀😂,加埋個火滾住就唔驚條魚會食食吓會凍到腥咗啦🔥。另外值得讚嘅係烏頭食落完全冇泥味😋,而且雖然望落去顏色比較淡😎,但魚肉好入味😙,仲有淡淡的青檸香🍋,食落去好清新☘️。-泰式繪豬手($138)🐽鐘意食肉的朋友仔絕對唔可以錯過😎。豬手比較偏瘦😌,啱晒我呢啲鍾意食瘦肉嘅😚。而豬手下面都有配啲椰菜🥬,咁就唔使淨係食肉咁滯口😜。而且仲有配一個辣醬🌶,覺得口味唔夠嘅朋友都可以點住黎食😉。-甜品🍮平時的我食泰國嘢一定會叫芒果糯米飯🥭,但今日真係太飽所以就冇叫到😗。點知老闆娘請我地食甜品hehe💁🏻‍♀️,有奶茶糕🧋,椰
-醃海鮮粉絲沙律($95)🍤

-粉絲肉碎春卷($76)🐖

-泰式明爐青檸蒸烏頭($198)🐟

-泰式繪豬手($138)🐽

-甜品🍮
平時的我食泰國嘢一定會叫芒果糯米飯🥭,但今日真係太飽所以就冇叫到😗。點知老闆娘請我地食甜品hehe💁🏻‍♀️,有奶茶糕🧋,椰青糕🥥同椰汁西米糕。奶茶糕一咬落去就食到泰茶獨有嘅香味😋,而椰青糕就食到有椰肉😯,3種都唔會太甜😌,食落冇咁膩囗😙。

-椰青($38)🥥
平時就一定會叫泰茶嘅🧋,但因為咁岩晏晝飲完奶茶所以就叫咗椰青🥥,點知成為咗我全晚最愛💕。唔知係我唔好彩定係真係難得🤨,無論喺泰國定係香港飲嘅椰青都係唔係好甜🥲,泰國嗰啲仲要成日都唔夠凍⛄️,今次終於飲到啲又清甜又夠凍的新鮮椰青😭。推薦大家如果有機會黎一定要試吓飲👍🏻,因為我哋兩個個椰青都好甜好正呀🤩。

✨btw大家覺唔覺得個門囗好有feel😌,我仲勁傻咁問人正門係咪係到入🤣。
太耐無去旅行,今日就約埋朋友去錦上路紅磚屋同壁畫村行下,影下相,行到好攰之際竟然發現哩間好有泰國feel既泰菜餐廳,於是就走左入去試下。餐廳有戶外同戶內位置,戶外環境好有特色,夠曬闊落,座位亦舒適。餐廳既食物種類選擇多樣,而我自己每次食泰菜,都一定會叫生菜包同冬陰功😆另外我地仲叫多左幾款食物share👇🥣冬陰公湯 細$95 大$158冬陰公湯酸甜香辣,非常開胃,裏面既材料亦好豐富,有好多隻大蝦,大蝦已經剝好蝦殼,好方便食,另外入面仲有車厘茄、草菇同秀珍菇。🥬辣豬肉碎生菜包 $88生菜新鮮爽甜,辣豬肉碎非常有驚喜!肉碎仍然保留肉汁,味道香辣惹味。🦐花生蝦薄餅 $78餅皮香脆,裏面夾住好多花生碎,下面仲有一層蝦肉,口感非常豐富,會配埋甜酸醬,特別岩鍾意食香口野既人。🐑黃咖喱羊扒 $138有4大件羊架,非常抵食!羊架一啲都唔羶,肉質軟腍,黃咖喱帶有香濃既椰汁味,唔算太辣得黎亦非常惹味,我地仲叫左個薄餅配埋咖喱一齊食,薄餅酥脆,薄餅配咖喱哩個組合真係冇得輸👍🏻🍹珍多冰 $30椰奶味香濃,入面仲有好多配料,包括大樹菠蘿、椰肉同「珍多」,珍多即係用糯米粉製作,再用斑蘭葉染色既綠色粉條,質感爽滑,味

🥣冬陰公湯 細$95 大$158

🥬辣豬肉碎生菜包 $88

🦐花生蝦薄餅 $78

🐑黃咖喱羊扒 $138

🍹珍多冰 $30
椰奶味香濃,入面仲有好多配料,包括大樹菠蘿、椰肉同「珍多」,珍多即係用糯米粉製作,再用斑蘭葉染色既綠色粉條,質感爽滑,味道清甜,每飲一啖都有滿滿既配料。

🥭芒果糯米飯 $65
糯米軟綿,食落煙韌有咬口,上面除左淋上香甜既椰汁外,亦灑上綠豆邊,綠豆邊煮完再焗,食落脆脆地,芒果份量多,亦香甜無渣,超好味推介👍🏻

整體黎講,餐廳既食物味道真係唔錯,環境亦好有去左泰國旅行既感覺,思鄉病發作又鍾意食泰國嘢既朋友可以去試下。

🌟溫馨提示🌟
餐廳逢星期三休息,記得唔好摸門釘啊!

1K
2021-08-27 266 views
#元朗 #錦田 原來我好多好多年無去過錦田, 本想去紅磚屋市集睇睇, 點知喺元朗行下買下攪到去到都已經好夜….見隔離有間泰國菜, 好似幾好氣氛, 一於試試! 推開木門才是餐廳內部, 滿滿泰國特色擺設, 好掛住泰國呢...青木瓜沙律 $78 ~ 少辣, 青木瓜夠爽脆, 醬汁唔會太酸, 有大量花生, 好開胃, 讚! 明爐青檸蒸烏頭 $198 ~ 媽媽最愛, 魚肉夠新鮮, 肉質結實無泥味! 串燒沙嗲 $64/4串 ~ 豬、雞配! 唔會燒到好乾身, 內裡仍有肉汁! 馬拉盞炒椰菜苗 $78 ~ 激讚! 唔會死咸, 菜苗軟硬度炒得剛剛好, 馬拉盞好香! 泰式濕炒河 $78 ~ 份量大到一個點! 平時我好怕勁芡汁 & 一 Pat Pat嘅食物, 但呢個做得好好, 個汁唔會好 “杰”, 肉片亦夠滑! 芒果沙冰 $38 ~ 濃濃的芒果味, 芒果季節, 大杯又夠冰凍, 飲極都飲唔完咁!泰奶紅荳冰 $30 ~ 店員推介, 好有驚喜! 泰式奶茶唔太甜, 好香濃好滑, 如果紅荳再腍啲完美喇!最後來一客甜品拼盤, 完美的一夜!

最後來一客甜品拼盤, 完美的一夜!

2021-08-25 84 views
《雅閑泰》泰國菜餐廳成日都嚟錦田壁畫村影相🤣食飯就真係未試過啦🙈今次同朋友一齊去錦田行街~行到咁上下已經肚仔餓啦一於去搵嘢食!最後朋友揀咗呢間《雅閑泰》餐廳🌟 餐桌四周栽滿店主悉心打理的花木,鳥語花香,好適合去打卡!🤩店內嘅裝修同典型泰式風格都幾唔同🙈周圍牆上掛滿中式字畫,正中四幅最大的畫法作品,行草寫成,每幅足有八九呎高,另一邊又掛著毛筆構成的春宮圖😍而且值得一提嘅係佢個廁所又大又靚忍唔住自拍幾張🙈🤣——————————————————————聽老闆娘講佢哋嘅餐廳廚師係正宗泰國人🤩至於有幾正宗就一定要試吓先知我哋揀咗泰式咖喱炒大蝦🍤($298)、醃酸辣鳳爪($78)、泰式炒時菜($68)、無國界蒜蓉包($50)、辣椒膏炒大蜆($138)以及飲品泰奶紅豆冰($30)、益力多冰沙($34)開胃菜:醃酸辣鳳爪($78):食落酸甜帶有微辣,凍凍地🤣開胃又解暑主食方面:泰式咖喱炒大蝦🍤($298):咖喱好足!好重椰味😋而且蝦夠大隻,十分新鮮,肉質緊實,仲有好多蝦膏無國界蒜蓉包($50)🍞:蒜味濃重,烤得外脆內軟,點埋咖喱汁一齊食一流辣椒膏炒大蜆($138):蜆肉好大隻鮮甜十足,配上惹味辣椒膏,
《雅閑泰》泰國菜餐廳

——————————————————————

開胃菜:
醃酸辣鳳爪($78):食落酸甜帶有微辣,凍凍地🤣開胃又解暑

主食方面:

辣椒膏炒大蜆($138):蜆肉好大隻鮮甜十足,配上惹味辣椒膏,唔錯

泰式炒時菜($68):正常發揮都唔錯幾惹味

飲品:
益力多冰沙($34):冰涼解暑!😍好濃益力多味,再配上檸檬嘅香味激發一出益力多與檸檬嘅交響樂曲

泰奶紅豆冰($30):好重泰式奶茶味😋底下嘅紅豆甜甜地。最特別嘅係仲有一隻用泰奶整嘅熊仔!😍😍😍超得意!

甜品
老闆娘好好人送咗我哋一份甜品(椰汁西米糕、奶茶糕)味道都唔錯😋作為完美嘅ending

——————————————————————
值得一提嘅係餐廳有免費泊車位,方便大家,而且設有室外座位可以帶埋寵物一齊享用😏🤩
1K
2021-08-21 81 views
原來TGIF放工搭屯馬綫唔算好逼,輕輕鬆鬆嚟到錦田搵食,夜晚格外寧靜,卻掩藏住另一天地有間泰式私房菜開喺鄉村裡面,外面睇係普通已經收爐嘅餐廳,一打開門燈火通明好泰國風情呢度啲菜餚既有創意又別出心裁,邊個會諗到鮑魚同蟶子居然可以同金柚子沙律mix埋?醬汁酸酸甜甜,帶出蟶子嘅鮮味,但又無損金柚嘅甘甜。適當嘅黑松露醬,鋪喺醃咗兩日嘅鮑魚上,可謂天下無敵,想食呢味傑作真係要早一日訂定,等師傅可以買定醃定餐廳推介呢個無國界蒜蓉包,話佢十幾年前開始做飲食嗰時,播天涯俠醫,興咗一排無國界醫生,所以inspire到佢創出呢個包,希望好食到任何國界嘅人都鍾意食。呢刻,至少大胃都好愛食,因為太出色太有蒜香喇,齋食都好好味同時亦可以試吓點黃咖喱食包,唔會太辣,香椰味,裡面啲料多到呢,都數唔晒蝦有幾多粒,食極仲有生菜包用豬頸肉做餡極之特別,豬頸肉惹味之處,在於師傅磨碎米漿煮成吊出辣味又加添質感,成為菜肉之間嘅橋樑泰式蟹鉗menu係冇㗎,但就好多食客指名要嗌,皆因佢真係好大隻好脆口即使俾打成漿嘅蝦肉包住,咬落仍然蟹香滿溢,蝦蟹同偕泰茶同紅豆嘅配合,原來係如此登對撩吓撩吓仲有玫瑰型冰塊,驚喜不已芒果沙冰幻滑到不得

鮑魚蟶子沙律

咖喱蝦

泰式瀑布豬頸肉

吊出辣味又加添質感,成為菜肉之間嘅橋樑

泰式蟹鉗

即使俾打成漿嘅蝦肉包住,咬落仍然蟹香滿溢,蝦蟹同偕

泰茶同紅豆嘅配合,原來係如此登對

泰奶紅豆冰

撩吓撩吓仲有玫瑰型冰塊,驚喜不已

芒果沙冰

芒果沙冰幻滑到不得了,似足當年喺泰國飲到嘅質感,但又唔會死甜

食完仲有泰式糕點送,清新脫俗,係完美句號
2021-08-20
$350 (Dinner)
鮑魚蟶子沙律
咖喱蝦
泰式瀑布豬頸肉
泰式蟹鉗
泰奶紅豆冰
芒果沙冰
話說約咗朋友去錦田紅磚屋嘅市集,行完之後就去附近搵嘢食,直接就入咗去呢間泰式嘅餐廳試吓,佢既價位唔算貴,但門口有啲隱閉,你需要推門入去先會見到間餐廳既全相。喇沙湯河粉配海鮮 $60 呢個喇沙湯嘅顏色有啲似咖喱😂雖然湯底食落口唔難飲既,但唔咪一個合格嘅喇沙湯。首先佢喇沙嘅味道唔算好濃郁,而且冇椰香。另外佢加咗一啲已經切開咗既蟹柳,但睇色水就知啲蟹柳質量好一般。入面仲有幾隻蝦同青口,海鮮嘅質量真係唔可以係新鮮同好食,但求放得入口就算啦😂😂泰式奶茶 跟餐 +$2泰式奶茶一路俾我既印象係茶味會比較香濃,呢杯入口有陣淡淡可可味,有茶味但我覺得可以更濃。整體來講唔差嘅,但未去到我會覺得係必嗌嘅一個水平冬陰功湯配雞翼 $56朋友叫咗呢一個冬陰功湯配雞翼餐,佢認為呢個雞翼比好多舖頭佢做得係好食,而冬陰功湯都係屬於正常嘅水準,但未至於令人覺得值得推介總結:我認為呢一間餐廳屬於一般嘅茶餐廳水平,你話好食又未去到😂但係又唔會令你食唔落口嘅😂😂比上不足比下有餘,唔值得特登走去食

喇沙湯河粉配海鮮 $60
泰式奶茶

泰式奶茶 跟餐 +$2
冬陰功湯配雞翼
冬陰功湯配雞翼

冬陰功湯配雞翼 $56

2021-07-13 164 views
陪朋友到錦田壁畫村影相,首次踏足新界這條歷史悠久老圍村。我們一行四人尖東站出發,搭西鐵半個鐘唔使就抵達錦上路站。出閘見到幾個年輕人現場演唱,遙遠處可見大帽山,藍天白雲,空氣清新,整個畫面就有一種很令人緩緩放空的歐洲小鎮感覺。錦田壁畫村內有一座用紅色磚頭砌成的古老舊建築,這座「紅磚屋」似乎很受少女歡迎,目測個個都在牆外留影拍照。遊覽前我哋做過research,聽講「紅磚屋」旁邊的泰國餐廳廚師是正宗泰國人,所以我們一早便計劃要來試試。餐廳名為「雅閑泰 Elegant Thai」,近大門半露天法式路邊茶座區域,餐桌四周栽滿店主悉心打理的花木,鳥語花香,又一個打卡位!我們每人先叫個椰青解解渴,四人舒舒服服揭住餐牌傾住計慢慢點菜,慢,是我們今次去新界嘅目的。決定好菜式後推開大門原來有彩蛋,雖說是泰國餐廳,但牆上卻掛滿中式字畫,正中四幅最大的畫法作品,行草寫成,每幅足有八九呎高,另一邊又掛著毛筆構成的春宮圖,幅幅精緻典雅,值得細細鑑賞。原來除了中環陸羽,錦田也有一間臥虎藏龍的藝術餐館。據店主透露,所有字畫原是業主個人珍藏。最近租了給店主經營泰菜才得以公諸於世,對於喜歡中式字畫藝術嘅人嚟講確係一個難

決定好菜式後推開大門原來有彩蛋,雖說是泰國餐廳,但牆上卻掛滿中式字畫,正中四幅最大的畫法作品,行草寫成,每幅足有八九呎高,另一邊又掛著毛筆構成的春宮圖,幅幅精緻典雅,值得細細鑑賞。原來除了中環陸羽,錦田也有一間臥虎藏龍的藝術餐館。據店主透露,所有字畫原是業主個人珍藏。最近租了給店主經營泰菜才得以公諸於世,對於喜歡中式字畫藝術嘅人嚟講確係一個難能可貴的勝地。

天氣熱,我們選擇了一些清涼菜式,先來一碟泰菜必食的生蝦刺身,此店出品爽脆鮮甜,一食已食出不是普通貨色,配合酸辣醬汁,極之惹味!另外的「金柚子大蝦沙律」「豬頸肉瀑布沙律」也是開胃清怡的美味頭盤,極速掃清!再來一客「無國界蒜蓉包」,蒜味濃厚,麵包脆中帶軟,烤得其所!「蝦醬炒飯」和「泰式海鮮炒粉絲」,配料十足,色香味俱全,泰國廚師炒得落力,夠哂鑊氣!晚餐最後以「芒果糯米飯」作結,適逢夏天芒果當造,令這道世界聞名的泰式甜品更趨完美!

整體來說,這間泰國餐廳就是「舒服」兩個字!小鎮feel嘅清幽環境,具藝術感的裝潢,坐得舒服,適合成班friend嚟傾計慢慢享受人生,這樣的餐廳在香港其實很罕有,最重要收費合理,晚飯人均不過二佰蚊左右。

店主是愛貓之人,晚飯其間交流了不少養貓心得,臨走時還叮囑下次可以揸車入嚟,有免費車位,而且叫我哋一定一定一定要提早預訂佢哋嘅隱藏版招牌菜「咖喱龍蝦伴伊麵」。
泰式金鉗子蝦沙律
泰式生蝦刺身
2021-07-10
泰式金鉗子蝦沙律
2021-05-11 286 views
星期日同朋友去錦田紅磚屋行下, 見到呢度有間特色泰國餐廳。 環境唔錯, 仲有個小花園。午餐時間叫左4個set lunch, 首先我叫左個船河。 船河豬骨湯底濃郁, 仲有貢丸, 豬肉, 雞蛋, 份量非常豐富, 又好食又好飽。朋友叫左個冬蔭公海鮮湯河, 睇落色澤豐富。 佢話辣度適中, 香口好食, 下次有機會我會試下叫。 另外一位朋友叫左青咖哩雞飯, 佢話湯汁帶少少辣, 非常開胃, 配白飯一流!!!最後一位朋友食素, 估唔到錦田既餐廳仲有素食選擇。 佢就叫左雜菜濕炒河, 讚~~~呢度室內室外空間好大,  適合一大班人黎食, 又近錦上路西鐵站, 非常方便。個人覺得值得一試再試~~~

船河~

午餐大合照~

青咖哩雞飯

雜菜濕炒河

個人覺得值得一試再試~~~
2021-05-09
$55 (Lunch)
船河~
午餐大合照~
青咖哩雞飯
雜菜濕炒河
  • 船河
2021-05-08 132 views
Pre celebrating the mother's day in this thai restaurant. The first impression, there have a relaxing environment with tiny pretty house but tall ceiling. Very nice owner and delicious dishes, looking forward to enjoy again. Great experience.
2021-05-07
$250 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2021-04-05 226 views
沙律都15分鐘上仲要係暖既,味道完全唔知咩嚟其他食物等了超過35分鐘。食物質素可以話係不合乎價錢,不會再來,兩樣野加野杯300蚊,中伏 浪費時間,第一次食咁既價錢咁既味道同食店質素
沙律都15分鐘上仲要係暖既,味道完全唔知咩嚟
金柚子蝦沙律
2021-03-30 179 views
星期日晚難得係錦田食飯六點walk in 三個都有位老闆娘好主動招呼我地三個人叫左四樣野食酸辣鳳爪好大碟,酸味食到,但辣味唔夠再加多d 辣會更惹味馬拉盞雜菜唔會太鹹,味道岩岩好烏頭都幾大條下,老闆娘話要加青檸好味d果然無講錯,青檸先帶多少少酸味本身個湯底偏淡左d食到最後其實都覺得個湯底唔夠味烏頭無個陣泥味,肉質都算滑依個係我最失望,,因為真係估唔到仲有餐廳用蟹柳扮海鮮。。真心接受唔到而且連青口都要切開一半。。。。咖哩汁份量好多,但海鮮真係好少老闆娘叫我地加個蒜蓉包沾咖哩食,甘我地都有加蒜蓉包係長方體甘,如果可以再幼身少少更好太粗條難擺落口,但係蒜蓉味係夠,多士都夠香脆整體水準不過不失,係唔夠辣唔夠惹味。。仲有唔明點解百幾蚊既菜式要用蟹柳同切半既青口濫竽充數三個人人均都要接近二百蚊。。真係同元朗食差唔多價
星期日晚難得係錦田食飯

六點walk in 三個都有位

老闆娘好主動招呼

我地三個人叫左四樣野食

酸辣鳳爪

酸辣鳳爪好大碟,酸味食到,但辣味唔夠
再加多d 辣會更惹味

馬拉盞炒雜菜

馬拉盞雜菜唔會太鹹,味道岩岩好

明爐青檸烏頭

烏頭都幾大條下,老闆娘話要加青檸好味d
果然無講錯,青檸先帶多少少酸味
本身個湯底偏淡左d

食到最後其實都覺得個湯底唔夠味
烏頭無個陣泥味,肉質都算滑

南瓜黃咖哩海鮮

而且連青口都要切開一半。。。。

咖哩汁份量好多,但海鮮真係好少

老闆娘叫我地加個蒜蓉包沾咖哩食,甘我地都有加

蒜蓉包係長方體甘,如果可以再幼身少少更好

太粗條難擺落口,但係蒜蓉味係夠,多士都夠香脆

整體水準不過不失,係唔夠辣唔夠惹味。。

仲有唔明點解百幾蚊既菜式要用蟹柳同切半既青口濫竽充數

三個人人均都要接近二百蚊。。真係同元朗食差唔多價
2021-03-28
$200 (Dinner)
2021-03-26 143 views
The owner of 比比書屋 recommended this restaurant to us. Their food was absolutely delicious. The portion was generous. Loved the curry soft shell crab with garlic bread! Their tom yum soup with prawns was sick! It’s the most delicious tom yum soup I’ve ever had. Unfortunately, there were only two of us so we weren’t able to try a lot of dishes. I’ll definitely come back again. ❤️❤️❤️

2021-03-26
$245 (Dinner)
2020-10-11 636 views
今日天氣好得很, 老遠走入元朗悠悠行, 原本我哋食泰菜嘅target系好多網友推介嘅正宗泰菜Kok, 誰不知朋友一個屈尾十就改咗食呢間, 反正兩間我都未試過,沒所謂吧。店內裝修一點都不泰, 有啲似港式酒樓。門面都幾high下, 睇返價錢則十分大眾化, 可能Lunch關係, Set lunch 連飲品大部分都是五十多元, 有齊飯、河粉及金邊粉任君選擇, 炒的, 放湯的也有。凍泰式奶茶  (SET LUNCH加配$2)泰式奶茶熱飲香好多, 不過行到興烚烚改凍飲, 可能茶味畀冰粒溝稀了, 較為淡口, 但都有泰式奶茶嘅清優淡淡花草香。海南雞配黃薑飯 ($58)樣子見得下人,  海南雞量多, 配泰式薑蓉海南雞醬。海南雞肉浸得嫩滑, 雞肉入味, 鹹香, 相信浸雞前應該用調味料醃過,  就算雞胸肉都唔太嚡口, 有啲肉汁, 不错。黃薑飯有淡淡的雞湯香及黃薑的香味, 可惜米飯粒係軟飯偏濕潤, 個人唔太鍾意食, 較鍾意食煙韌及乾身的海南雞飯, 沒關係, 可幸有香香辣辣既惹味泰式薑蓉醬撈飯泰式雞肉炒金邊粉 ($56)朋友的選擇, 金邊粉炒得太濕了, 唔夠乾身, 且味道偏甜, dislike. 免加一萬歲!!

店內裝修一點都不泰, 有啲似港式酒樓

凍泰式奶茶  (SET LUNCH加配$2)
凍泰式奶茶 (SET LUNCH加配$2)

海南雞配黃薑飯 ($58)
樣子見得下人,  海南雞量多, 配泰式薑蓉海南雞醬。
海南雞配黃薑飯 ($58)

泰式雞肉炒金邊粉 ($56)
泰式雞肉炒金邊粉 ($56)

免加一萬歲!!
$60 (Lunch)
2020-09-26 522 views
同家人行元朗紅磚屋,未行先肚餓,想搵間舒服啲既餐廳坐下,呢間雅閑泰外面有位,大門內原來都仲有唔少位,環境舒服。我地叫左無骨豬手飯、泰式炒金邊粉、黃咖喱牛肉飯、新鮮椰青、泰式奶茶。無骨豬手飯十分好味,份量都足!泰式金邊粉不過不失,起碼唔會似某些餐廳偏甜、肉質硬等問題。黃咖喱牛肉飯好香,牛肉量都夠,起碼我哋share 食都ok~至於不得不讚的是那個新鮮椰青,鮮甜到震!又勁多椰青水,正!我同仔仔都飲到勁滿足。家人叫左泰式奶茶,因為我地一坐低已經聞到個種獨有的茶香,果然無令我地失望,係好飲既~總括而言,值得去食,值得再試。

總括而言,值得去食,值得再試。
2020-08-30