2021-03-11 46 views
因為有番堂食嘅原因,所以再次光臨中環威靈頓廣場M88六樓全層的新派中法精品純素餐廳,享用由他們的中法非傳統素食。素食如常地精緻,而且菜式多元化,別有用心。我同朋友點了湯品(soup )丶中西小菜(main )同丶甜品(dessert),還試了他們的菊花普洱茶。 Soup (湯品)1.日本南瓜盅南瓜蓉較黏稠,順滑而香,每啖都嚐到南瓜本身的甜味。2.黑虎掌燉鷄油菌燉湯燉湯火侯十足,菌味濃烈但飲落去清純。黑虎掌的草本味都香醇。Main (中西小菜)3.雞頭米雙色淮山配青汁青汁十分之清新,淮山山藥味濃而清爽,雞頭米清淡而健康。4.黃金素鵝肝球佐松露白汁黃金球外脆內軟,素鵝肝味道偏淡,而麵包點上松露白汁十分滋味,白松露汁味道濃烈而突出。5.特色頭菜頭新豬肉炒雙色飯紅菜頭保留了原有的菜青味,炒飯香而不油膩還十分飽肚 。Dessert (甜品)6.雪影酪梨薑汁味十分之濃郁,而牛油果味比較清淡造型都十分之精緻。7.生磨蓮子露熱呼呼的蓮子露甜而清新,綿滑的口感,配合著中式養甜的藥材,多了一份健康。中法素食配合住養生的食材,滋味而更健康。

Soup (湯品)
1.日本南瓜盅
南瓜蓉較黏稠,順滑而香,每啖都嚐到南瓜本身的甜味。

2.黑虎掌燉鷄油菌燉湯
燉湯火侯十足,菌味濃烈但飲落去清純。黑虎掌的草本味都香醇。

Main (中西小菜)
3.雞頭米雙色淮山配青汁
青汁十分之清新,淮山山藥味濃而清爽,雞頭米清淡而健康。

4.黃金素鵝肝球佐松露白汁

5.特色頭菜頭新豬肉炒雙色飯
紅菜頭保留了原有的菜青味,炒飯香而不油膩還十分飽肚 。

Dessert (甜品
6.雪影酪梨
薑汁味十分之濃郁,而牛油果味比較清淡造型都十分之精緻。

7.生磨蓮子露

中法素食配合住養生的食材,滋味而更健康。

2021-03-10 331 views
餐廳裝潢配色簡約自然,感覺適舒;餐桌一字排開,座位之間有足夠隔離。素菜的款式選擇非常豐富:頭盤、湯品、小菜、飯麵以至甜品都有,每款都有令人想試的衝動。水晶粉撈素翅配麻辣醬 ($98)• 麻辣香口的前菜小食,醬料撈得均勻入味,麻比辣重,吃完會停留在口腔一段時間。• 粉和素翅爽滑帶點彈牙,當中加入的芝麻粒令口感更加豐富。至尊猴頭菇 ($128)• 擺盤非常精緻,值得一讚。猴頭菇酥炸程度恰到好處,極之香口但又不會感覺油膩,外層用一些果仁包著,吃的時候除了有啖啖肉的口感,更有果仁獨有的香味伴隨。• 用上不同香料泡製,嚐得出的有孜然粉和一些印度香料。玫瑰叉燒 ($118)• 同樣值得推薦的一道小菜,口感跟一般的叉燒十分相似,外層焦香內𥚃肉質緊緻。• 味道比較清新,蜜汁味突出同時帶有陣陣花香。• 沾上伴碟旁的醬汁令香甜味更加突出。特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯 ($128)• 擁有紅菜頭一貫奪目的暖紅色,頂上放了兩片牛肝菌乾點綴,飯內充滿不同食材:青豆、粟米粒、新豬肉和兩款不同米飯等,口感相當豐富,是一道輕盈卻又十分飽肚的主食。雪影酪梨 ($68)• 以薑汁和牛油果汁混合的甜點,上層有一堆薑汁打成的泡沫

水晶粉撈素翅配麻辣醬

水晶粉撈素翅配麻辣醬 ($98)

• 粉和素翅爽滑帶點彈牙,當中加入的芝麻粒令口感更加豐富。

至尊猴頭菇

至尊猴頭菇 ($128)

• 用上不同香料泡製,嚐得出的有孜然粉和一些印度香料。

玫瑰叉燒

玫瑰叉燒 ($118)

• 味道比較清新,蜜汁味突出同時帶有陣陣花香。

• 沾上伴碟旁的醬汁令香甜味更加突出。

特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯 ($128)

雪影酪梨

雪影酪梨 ($68)

• 以薑汁和牛油果汁混合的甜點,上層有一堆薑汁打成的泡沫,底下有一顆牛油果肉,整體味而言薑味比牛油果味濃郁。
2021-03-07 88 views
中環蘭桂坊附近,有一間雅緻嘅素食餐廳,賣相精緻,味道出眾,自然有一批捧場客。唔想等位嘅話,記得先訂座啦!水晶粉撈素翅配麻辣醬 $98素翅晶瑩剔透,而且仲幾彈牙,涼拌製法加上又香又刺激嘅麻辣醬,真係勁爽勁開胃,值得推介的頭盤!黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138外皮是炸燕麥,卜卜脆的很香口!內裡的素鵝肝醬軟綿綿的,配松露白汁,菇香四溢!玫瑰叉燒 $118擺盤精緻,味道相當有層次!入口先是一陣淡雅清幽的玫瑰露香,然後是叉燒醬料的甜,細嚼後有一點焦香的感覺!素食也能做到"燶邊"的效果,的確好嘢!XO醬牛肝菌炆新竹米粉 $118用上的幼細的新竹米粉,加入XO醬同炒,鑊氣足夠,頗為惹味!生磨腰果露 $68口感細滑,入口香甜暖入心,真係幾正!黃金脆皮燕麥奶 $68以燕麥奶和燕麥去製作的炸鮮奶,外脆內軟,頗有特色!

水晶粉撈素翅配麻辣醬 $98

黃金素鵝肝球佐松露白汁 $138

玫瑰叉燒 $118

XO醬牛肝菌炆新竹米粉 $118

用上的幼細的新竹米粉,加入XO醬同炒,鑊氣足夠,頗為惹味!

生磨腰果露 $68

口感細滑,入口香甜暖入心,真係幾正!

黃金脆皮燕麥奶 $68

以燕麥奶和燕麥去製作的炸鮮奶,外脆內軟,頗有特色!
2021-03-05 35 views
今天我哋去咗見好多人推介嘅中X法fusion素食餐廳,叫咗$428午餐二人套餐!頭盤:羊肚耳秋葵配甜醋醬油,田園沙律湯:南瓜湯,百合竹笙羮主菜(八選三):玫瑰叉燒,燒汁芥末姫松茸,百靈菇馬鈴薯丸子,蘆筍黑松露意大利飯甜品(+$30):脆皮燕麥奶飲品(+$20) : 咖啡1️⃣脆皮燕麥奶呢個有啲似炸鮮奶!外層脆皮比較硬脆,裡面綿密。🙆🏻‍♀️美味指數:7/102️⃣玫瑰叉燒玫瑰香味好突出,叉燒顏色仿真度極高,叉燒煙靭有咬口。🙆🏻‍♀️美味指數:7/103️⃣蘆筍黑松露意大利飯呢個幾有驚喜!意大利飯好有咬口,飯粒軟硬度適中。黑松露香味芳香撲鼻。🙆🏻‍♀️美味指數:7/104️⃣百合竹笙羮材料有:竹笙,金菇,百合,荀。味道啱啱好。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10珺 (中環)地址🐾:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓
[中環~ 珺]
頭盤:羊肚耳秋葵配甜醋醬油,田園沙律
湯:南瓜湯,百合竹笙羮
甜品(+$30):脆皮燕麥奶
飲品(+$20) : 咖啡
1️⃣脆皮燕麥奶
呢個有啲似炸鮮奶!外層脆皮比較硬脆,裡面綿密。
2️⃣玫瑰叉燒
玫瑰香味好突出,叉燒顏色仿真度極高,叉燒煙靭有咬口。
3️⃣蘆筍黑松露意大利飯
4️⃣百合竹笙羮
材料有:竹笙,金菇,百合,荀。味道啱啱好。
珺 (中環)
地址🐾:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓
同有番點年紀嘅屋企人食飯少不免會食清啲,食素可能都係一個choice,最近發掘到依間新嘅素食餐廳,最特別係主打中法Fusion,絕對打破到我一個唔覺得素食古板嘅印象(๑´ڡ`๑)========================▪️Stirred glass noodle & vegetarian shark fin with sichuan spicy sauce 水晶粉撈素翅配麻辣酱 $98透亮嘅水晶粉同素翅兩者混合入口爽滑,麻辣香氣好有四川風味特別係花椒等味道都好突出,除咗麻辣醬之外仲可以揀芝麻柚子醬,係個好開胃嘅前菜✨▫️Rose barbecue pork 玫瑰叉燒 $118由依碟菜可以品嚐到廚師嘅心意心機,真係令人驚艷! 素叉燒其實用上大豆纖維、水麵筋製造,有別於坊間一買以蜜糖醃製,依度用左以玫瑰露酒製作嘅玫瑰醬作調味,而玫瑰香味道亦唔會好假,而最令人欣賞亦最重要係依碟菜能夠重組返叉燒半肥瘦嘅口感,完全拍得上真實叉燒,值得encore!▪️Vegan prawn with Sichuan peppercorn 鮮花椒麻鳳尾蝦 $118依碟鳳尾蝦絕對不輸啱啱嘅玫瑰叉燒(๑´ڡ`๑)外

========================

依碟鳳尾蝦絕對不輸啱啱嘅玫瑰叉燒(๑´ڡ`๑)外層炸粉薄身兼且炸至脆身,大大隻素蝦估計亦有蒟蒻成份混合,質感豐厚略帶韌勁,令人越食越上癮

▫️Stir-fried rice noodle with XO sauce & porcini mushroom XO醬牛肝菌炆新竹米粉 $118
看似平凡嘅米粉都好食得出廚師嘅功夫,特別係米粉炒得好乾身清爽,又能夠做到唔會油淋淋咁,鑊氣好充足,XO醬唔算好濃好重味加上片片牛肝菌略帶鹹香為外食比較light嘅米粉

✏️食物質素: 4/5
✏️回頭率️: 3.9/5
✏️CP值: 3.9/5
✏️服務質素‍: 3.8/5
✏️環境裝修: 3.3/5
========================
📍 珺 (中環)
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓
========================
新餐廳 西餐X素食餐廳新派素食已經成為了獨樹一幟菜系變化萬千,慢慢令好多人對素食改觀越見流行既飲食文化,自然更多餐廳開幕今次走到中環的一家新派素食餐廳每一道菜都令我好有驚喜,相當推薦給大家記得訂位,座位有限,配以高雅自然風格裝飾擺盤,餐具精緻,有幾分貴氣如西餐廳一樣昆布天使配欖油爆珠 $98 天使麵凍食出奇地好吃麵身仍然保有爽身口感,幼身既麵條吸飽微酸既調味,清爽得黎開胃,用麵做前菜,夠創意!鮮花椒麻鳳尾蝦 $118素食給人感覺就係清淡,其實配合唔同既香料一樣可以辛香美味,辣味溫和,有麻度又夠香氣一入口麻香瞬間擴散到整個味蕾,帶來鮮美的感受。絕對能滿足愛吃刺激味蕾的你蝦肉部份做得口感豐富,有彈牙既質感配上炸脆既麵衣,唔食素既我都覺得值十分玫瑰叉燒食到淡淡花香既玫瑰叉燒,清香味鮮素叉燒用上大豆纖維,燒得香口,咬開幾軟嫩口感,味道做得相當唔錯特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯主食類,有幾款炒飯,用上素食界名牌素肉加上紅菜頭汁炒製而成,食到有豆,粟米粒等等口感爽脆,粒粒分明顏色鮮艷搶眼,味道自然清新健康最後就係甜品時間,純素芝士蛋糕生磨蓮子露,完美作結素食新體驗總評: 味道出色,價錢合理,食物有創意配
新餐廳 西餐X素食餐廳
新派素食已經成為了獨樹一幟菜系
變化萬千,慢慢令好多人對素食改觀
越見流行既飲食文化,自然更多餐廳開幕
今次走到中環的一家新派素食餐廳
每一道菜都令我好有驚喜,相當推薦給大家
記得訂位,座位有限,配以高雅自然風格裝飾

擺盤,餐具精緻,有幾分貴氣如西餐廳一樣

昆布天使配欖油爆珠 $98
天使麵凍食出奇地好吃
鮮花椒麻鳳尾蝦 $118

素食給人感覺就係清淡,其實配合唔同既香料
一樣可以辛香美味,辣味溫和,有麻度又夠香氣
蝦肉部份做得口感豐富,有彈牙既質感
配上炸脆既麵衣,唔食素既我都覺得值十分

玫瑰叉燒
食到淡淡花香既玫瑰叉燒,清香味鮮
素叉燒用上大豆纖維,燒得香口,咬開幾軟嫩
口感,味道做得相當唔錯
特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

主食類,有幾款炒飯,用上素食界名牌素肉
加上紅菜頭汁炒製而成,食到有豆,粟米粒等等
口感爽脆,粒粒分明
顏色鮮艷搶眼,味道自然清新健康
最後就係甜品時間,純素芝士蛋糕
生磨蓮子露,完美作結素食新體驗
總評: 味道出色,價錢合理,食物有創意配搭
服務好,有效率,換碟快,收碟快,有禮貌

中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓
6/F, M88, Wellington Place, 2-8 Wellington Street, Central
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
我已經就快唔記得我上一次出街食晚餐係幾時嘅事🤔 最近終於恢復晚市堂食,各路人馬都猶如猛獸出籠咁紛紛book枱,唔少餐廳都full哂,可見大家真係對晚市堂食期待已久😂 所以我都唔執輸,揀咗呢間啱啱開業嘅素食餐廳!順便帶條佬過嚟試新嘢😋對於習慣餐餐都要有肉食嘅人嚟講,普遍都唔太鍾意食齋,佢哋刻板印象中都覺得齋菜係單調,同「好食」扯唔上關係,覺得質素同街上齋舖食嘅齋菜唔會有太大分別!如果你都係咁諗,咁你就大錯特錯啦!! 🤫 依家好多素食餐廳已經打破咗舊有嘅傳統風格,就以呢間餐廳為例,佢哋揉合咗中式與西式嘅烹調方法,去炮製出別具風格誘人精緻素菜!💁🏻‍♀️餐廳位處於中環威靈頓廣場M88六樓,佔地全層!由中環地鐵站D1出口行過嚟都好快,大概3-5分鐘!裝修風格係墨綠色嘅高級主調配木製座椅,呢度座位唔算多,沿著窗邊有一整排靠窗座位,幾寬敞!座位嘅另一邊就係廚房,廚房佔地面積都幾大,眼見廚房面積與用餐位置面積幾乎係1:1大細😲 睇報導得知原來佢哋有設置中菜及西餐兩個廚房,方便分開料理菜式😉 餐廳內更設有小型包廂,可提供俾食客聚會或開Party!室內照明柔和,座位後方亦有一列玻璃窗,相信中午時分店內會更

室內照明柔和,座位後方亦有一列玻璃窗,相信中午時分店內會更光猛,採光度十足!餐廳更有特色草牆,延續清新嘅裝修風格,係店內嘅打卡點!📸 餐廳亦播放著輕快嘅音樂,甚有情調🎼

餐廳主打中法Fusion素菜,菜式擺盤都好有Fine dining嘅感覺!🤩 全部菜式都不含蛋、奶類食材、肉類食材及五辛👀 晚餐定價唔算高,分別有$388 & $588嘅套餐!我今次就散叫啦!

呢度嘅餐具都別出心裁,睇報導話呢間餐廳有兩位老闆,一位係法式私房菜廚師,另一位係有三十年中式素菜經驗嘅師傅!名符其實係中西合璧,估唔到喺餐碟上都有反映到餐廳嘅特色,結合咗中西兩個元素嘅設計,非常有心思!👀

❤️ 桂花柚子車厘茄
桂花柚子車厘茄
啱啱坐低,侍應就奉上餐前小食!去皮嘅車厘茄配上桂花柚子醬汁,桂花香味環繞舌尖😛 味道酸酸甜甜,甜度與酸度完美融合,開胃醒神!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 昆布天使麵配欖油爆珠 $98
昆布天使麵配欖油爆珠
頭盤揀咗個冷盤,冰涼嘅天使冷麵消暑清涼,口感清爽!昆布嘅鮮美加上黑松露嘅香氣,二者嘅美味相輔相成!😋 面頭嘅欖油爆珠係用分子料理方法製成,外形同三文魚籽非常相似,用湯匙輕推瞬間爆開,為天使麵加點油份,增加油潤感。另外,廚師巧妙運用食用花搭配,帶來視覺上嘅驚喜!🤩

❤️ 燒汁芥末姬松茸配黑松露脆片 $118
燒汁芥末姬松茸配黑松露脆片
餐牌上有標示🌶辣椒仔,但我食落覺得唔算辣,怕辣嘅朋友都可以試下!姬松茸係有助增強人體免疫力,功效比靈芝更高,被譽為「菌中之王」🏆
姬松茸外有層薄薄嘅脆漿,非常香脆!姬松茸口感緊緻有彈性,有種獨特香氣,甘香滿滿!配上燒汁,令人食指大動!
黑松露脆片薄薄一片,鬆脆可口不油膩,細味之下食到淡淡黑松露香😌
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ 雞頭米雙色淮山配青汁 $128
雞頭米雙色淮山配青汁
呢道菜擺盤似一幅畫,流露出藝術感😍 中間一列卷物係用咗淮山及紫淮山做餡,再用紫菜同腐皮包裹而成!淮山口感綿密,我一度以為係紫薯同芋頭😂 淮山同紫淮山配上紫菜同腐皮有種食緊飯卷嘅錯覺🤫
淮山蘊含大量膳食纖維素,可以增加飽腹感,啱哂減肥瘦身人士。淮山亦有補陰生津功效;紫淮山有助增強免疫力,健脾止瀉!
旁邊嘅青汁係豌豆汁,啖啖清新🌿 卷物上面係雞頭米同薏米,增加咗整體口感。

❤️ 君子炒飯 $148
君子炒飯
炒飯材料有鮮百合、蘆筍粒、玫瑰叉燒、粟米、榛子、三色藜麥飯💁🏻‍♀️ 面頭同樣有欖油爆珠,如果你覺得炒飯已經有足夠油份就可以將爆珠放埋一邊!😏
三色藜麥飯有嚼勁,粒粒分明,黑松露香氣撲鼻!齋聞香氣已經讓人垂涎欲滴🤤
當中嘅玫瑰叉燒係呢個炒飯嘅靈魂所在,玫瑰叉燒係呢度嘅招牌菜,有玫瑰味道,醬汁用咗自家製玫瑰花醬、玫瑰花&玫瑰花花茶🌹 素叉燒採用大豆纖維,像真度極高,不論口感同味道都非常接近真叉燒!應該係我食過嘅素叉燒之中最似真叉燒👍🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ 雪影酪梨 $68
雪影酪梨
呢道甜品係牛油果愛好者必食!🥑 綠色嘅汁係薑汁同牛油果混合而成嘅果露,底部有牛油果粒。果露上有薑汁打成嘅泡沫,深化咗薑味嘅濃度!
整體薑味濃厚,辣辣哋,刺激味蕾🙊 果露入口順滑!

❤️ 純素芝士蛋糕 $68
純素芝士蛋糕
純素蛋糕要整得好食係唔容易,呢個蛋糕嘅Mousse同平時食到嘅唔同,質感更結實,但唔會比真正嘅芝士蛋糕遜色👌🏻 略帶少少海鹽味,甜度啱啱好,食完都唔會覺得有罪惡感😈
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
估唔到素食世界都會有另一片世外桃源🤩 以素食餐廳嚟講係相對出色!大廚對美學嘅執著與烹調嘅熱情顛覆我對素食嘅想像!不止單憑實力,更以「高顏值」取勝!😍 而且上菜速度快,侍應態度親切友善,臉上總帶著微笑!

今餐我同條佬都覺得幾滿意,第一次試中法Fusion素菜,每道菜都甚有美感,品嚐到大廚嘅誠意👨🏻‍🍳 將西式料理元素融入素菜,破格得嚟又唔會突兀,相信會為非素食者或素食者帶來全新體驗!🍽
2021-02-28
$345.4 (Dinner)
2021-02-28 46 views
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝔼𝕞𝕖𝕣𝕒𝕝𝕕 珺 🌱📍中環威靈頓街𝟚-𝟠號威靈頓廣場𝕄𝟠𝟠 𝟞樓➰「珺」主打中法素菜,素菜不含蛋奶及五辛,特設中菜和西餐兩個廚房,高質素食選擇💚➰🔹𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚘𝚛 𝚃𝚠𝚘 二人套餐 $𝟺𝟸𝟾▫️素芝士番茄配黑醋珍珠 🍅▫️麻辣繡球菌萵筍絲 🌶兩款涼拌前菜,個人較喜歡麻辣前菜,以繡球菌和萵筍絲取代土豆絲,香辣爽脆;而純素芝士有陣羶味,未必個個可以接受,反而伴碟的車厘茄頗清甜。▪️特濃蘑菇湯 🍄▪️雞油菌竹笙素翅 🥣蘑菇湯菇味濃郁,配上一條麵包條;素翅口感黏稠,湯羹鮮甜。▫️玫瑰叉燒🌹▫️千絲虎蝦配日式芥末泡沫 🍤▫️黑松露新豬肉炒雙色飯🍘招牌菜玫瑰叉燒用麵筋製成,配自家製的玫瑰醬,甜蜜清香;千絲虎蝦仿真度高,用蒟蒻製成素蝦,質感彈牙;推介黑松露炒飯,份量超級足料,上碟時黑松露味香濃,配料豐富,飯粒分明。▪️脆皮燕麥奶 +$𝟹𝟶 🥛黃金粉漿外層酥脆,內𥚃口感軟綿,濃濃燕麥奶香。▪️燕麥奶咖啡 +$𝟸𝟶 ☕️
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝔼𝕞𝕖𝕣𝕒𝕝𝕕 珺 🌱
📍中環威靈頓街𝟚-𝟠號威靈頓廣場𝕄𝟠𝟠 𝟞樓

🔹𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚘𝚛 𝚃𝚠𝚘 二人套餐 $𝟺𝟸𝟾
▫️素芝士番茄配黑醋珍珠 🍅
▫️麻辣繡球菌萵筍絲 🌶

▪️特濃蘑菇湯 🍄
▪️雞油菌竹笙素翅 🥣

蘑菇湯菇味濃郁,配上一條麵包條;素翅口感黏稠,湯羹鮮甜。

▫️玫瑰叉燒🌹
▫️千絲虎蝦配日式芥末泡沫 🍤
▫️黑松露新豬肉炒雙色飯🍘

▪️脆皮燕麥奶 +$𝟹𝟶 🥛

黃金粉漿外層酥脆,內𥚃口感軟綿,濃濃燕麥奶香。

▪️燕麥奶咖啡 +$𝟸𝟶 ☕️
2021-02-28 215 views
素食愈來愈流行與普遍,由以前只有中式齋菜館的麵筋,其後流行西方烹調方法如焗大啡菇、瓜菜焗飯及牛油果薄餅等,現時演變至素食仿肉類菜式,更吸引不少非素食者走進素食世界。新年過後油膩飽肚感揮之不去,選了素食餐廳與久遺的朋友共進晚餐進內便看到百花齊開的境像,不但心曠神怡,還留下點點新年的氣息餐廳主要以綠色及及淺木為主,帶出一種清新悠然舒適感,每枱都放在黃色新花,坐下已聞到陣陣清花香方間對「素食」有好多定義,甚至每個素食者都會對個人素食要求有所不同,而素食對該餐廳來說是不含蛋、奶類食材、肉類及五辛如蒜頭、大蒜、蔥、洋蔥及韭菜共提供了2款晚市套餐,分別為6道菜與8道菜之分別,初嚐fusion 素食的我倆選了6道菜式菜單一試蕃茄內裡質感成蓉,咬下時蕃茄汁有口中四濺,味道帶有清新柚子及蕃茄味,餘韻滲出陣陣桂花香,餐前來一口酸甜清新果物確在開胃舒暢兩片蕃茄上下夾著撈有青蘋果粒與蕃茄粒的素沙律醬,素沙律醬雖然比一般沙律醬來得清淡,但仿真度極高,仍帶有沙律醬之味,加上切得如米般細小的青蘋果粒增加了層次感同時口感不覺兀突,每口沾少許伴碟牛油果蓉,牛油果味更突出。由於上中下都佈滿蕃茄,加上多汁鮮味,所以整體味道

桂花糖浸蕃茄

蕃茄牛油果素蝦肉千層

兩片蕃茄上下夾著撈有青蘋果粒與蕃茄粒的素沙律醬,素沙律醬雖然比一般沙律醬來得清淡,但仿真度極高,仍帶有沙律醬之味,加上切得如米般細小的青蘋果粒增加了層次感同時口感不覺兀突,每口沾少許伴碟牛油果蓉,牛油果味更突出。由於上中下都佈滿蕃茄,加上多汁鮮味,所以整體味道主要為蕃茄,而且素蝦肉不甚突出

黑虎掌燉雞油菌燉湯

服務員端上茶具時我倆也不禁嘆然,原壺燉湯既有玩味又有賣相,配上道具紅葉等擺設營造出日式風情,而且燉湯顏色呈淺啡,視角上真以為自己在品茶
黑虎掌燉雞油菌燉湯

燉湯採用了黑虎掌、雞油菌及粟米等食材熬製而成,菇菌味十足同時沒有草腥味,還帶甜,濃郁度拍的住慣常落瘦肉的中湯,該走肉配方還較低脂低油,湯面上並無油層,非常清澈
雙色淮山繡球菌鮮百合
炸紫菜包裹著白色與紫色淮山並放上杞子,旁邊則擺放著三色椰菜花、百合及繡球菌,整碟菜式先色奪人,帶有視覺上的享受。炸紫菜為煮至薯仔般質感的淮山增加脆口度及紫菜鮮,旁邊的椰菜花、百合及繡球菌各有質感,提升不少口感。整體食材味道清淡,所以味道主要源於白汁,味道與西式焗餅上之白汁甚為相似,略帶點椰汁香
桂花柚子拔絲猴頭菇 配 黃金素鵝肝球佐松露白汁

金黃炸球內藏有仿鵝肝蓉,視覺真會被騙到,一嚐原來是芋蓉,撈上油份質感滑溜,配搭松露白汁味道新穎
桂花柚子拔絲猴頭菇 配 黃金素鵝肝球佐松露白汁

猴頭菇口感與豬肉丸有八成相似!被柚子桂花炸粉包裹著整體感覺如咕嚕肉,更帶有陣陣桂花餘韻,比咕嚕肉輕型清新
香草青汁意大利飯配姫松茸露荀

炸飯有香濃羅勒葉味道,飯粒中夾雜著露荀粒增加了口感,整體炒飯不算油膩。飯上放了兩件炸姫松茸,質感軟熟不從爽脆,炸物上加上了燒汁,還減輕了菇菌吸入油份的油膩感,可惜姫松茸與炒飯兩者沒有太多的交雜,會分開進食
脆皮燕麥奶 配 純素朱古力芝士蛋糕

酒樓炸鮮奶球理念相同,燕麥奶取代了傳統採用之鮮奶,雖然奶味略減,但其實味道與口感十分相似
脆皮燕麥奶 配 純素朱古力芝士蛋糕

素朱古力芝士蛋糕味道與質感對我來說極為新穎,質感濕潤實在,口感如蓉略帶沙粒感,味道鹹中帶椰油與輕朱古力味,與一般朱古力芝士蛋糕相比不大一樣,還在適應接受當中
——
整體評語:
食物-彷如體驗了素食新天地般大開眼界,透過不同的烹調方法、優質食材、創意及法式擺盆,採用蔬果雜菇也可烹調出既有口感又有層次的菜式,外表亦耀目奪眼。仿肉類如脆皮燕麥奶、純素朱古力芝士蛋糕、桂花柚子拔絲猴頭菇、素鵝肝及燉湯等食物如肉類相比相似度甚高,不常吃素食的我倆也十分接落,沒有肉的晚餐也吃得飽肚
服務-服務員好客有禮,非常留意客人需要,並會立即行動,而上菜速度則不會怠慢,剛好是吃過一道菜再上一道菜的節奏,有如進食法式西餐的感覺
衛生-所有餐具碗碟潔淨閃亮,並沒有任何食物殘渣的蹤影,傢俱也完整企理,同樣沒有食物番下殘渣
環境-素食餐廳主要以綠色與淺木為主,加上周遭都擺放著鮮花,令我倆心曠神怡,仿如置身戶外花園中,還不時聞到陣陣我們枱上的鮮花花香
2021-02-21
Type of Meal
Dinner
桂花糖浸蕃茄
蕃茄牛油果素蝦肉千層
雙色淮山繡球菌鮮百合
香草青汁意大利飯配姫松茸露荀
2021-02-28 418 views
/珺🇭🇰/#sa中環篇 #sa素食篇➖➖➖<素食都可以好吸引•中法fusion 素食🌱> ➖➖➖以前食素成日都覺得味道清淡好寡但依家嘅素食真係越來越多元化無論係擺盆、賣相 一樣可以做到西餐咁精緻睇得出係幾有心思❤️有一刻以為自己去左食西餐~➖➖➖1️⃣奇脆茄子配日式芥末純素蛋黃醬 $128 🌟(𝟟.𝟝𝟝/𝟙𝟘) 淨係睇賣相係唔會覺得似茄子😆 感覺幾考功夫茄子外層薄脆 、呈金黃色 唔會好厚炸粉!入面夠飽滿juicy! 蛋黃醬都係純素嘅不過味道就唔算好突出➖➖➖2️⃣玫瑰叉燒 $118 🌟(𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 睇圖真係同真叉燒一樣 無分別其實係素叉燒呢~仿真度非常高外層有烤過 微微燶邊 內裏其實係麵筋無平時食嘅真肉咁鞋口 都頗有嚼口 但同時又有啲汁 似肥叉燒嘅口感側邊仲有玫瑰醬做點綴 玫瑰味濃而不濁 唔會好大香精味➖➖➖3️⃣ 露筍黑皮雞樅菌羊肚耳 $138 (𝟟.𝟛/𝟙𝟘) 呢款相對較似平日食嘅中菜😛唔同嘅蔬菜同菌類炒成一碟 最鍾意係口感爽脆嘅竹笙同香口嘅果仁!➖➖➖4️⃣大烤菇意大利飯 $148 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘) 無諗過中菜嘅地方都有得食risotto 🌱而且賣相真係似西餐~大啡菇面會有半
/珺🇭🇰/
#sa中環篇 #sa素食篇
<素食都可以好吸引•中法fusion 素食🌱>
以前食素成日都覺得味道清淡好寡
但依家嘅素食真係越來越多元化
無論係擺盆、賣相 一樣可以做到西餐咁精緻
睇得出係幾有心思❤️
有一刻以為自己去左食西餐~

1️⃣奇脆茄子配日式芥末純素蛋黃醬 $128 🌟
(𝟟.𝟝𝟝/𝟙𝟘)
淨係睇賣相係唔會覺得似茄子😆 感覺幾考功夫
茄子外層薄脆 、呈金黃色 唔會好厚炸粉!
入面夠飽滿juicy! 蛋黃醬都係純素嘅
不過味道就唔算好突出

➖➖➖
2️⃣玫瑰叉燒 $118 🌟(𝟟.𝟠/𝟙𝟘)
睇圖真係同真叉燒一樣 無分別
其實係素叉燒呢~仿真度非常高
外層有烤過 微微燶邊 內裏其實係麵筋
無平時食嘅真肉咁鞋口 都頗有嚼口
但同時又有啲汁 似肥叉燒嘅口感
側邊仲有玫瑰醬做點綴 玫瑰味濃而不濁
唔會好大香精味

➖➖➖
3️⃣ 露筍黑皮雞樅菌羊肚耳 $138 (𝟟.𝟛/𝟙𝟘)
呢款相對較似平日食嘅中菜😛
唔同嘅蔬菜同菌類炒成一碟
最鍾意係口感爽脆嘅竹笙同香口嘅果仁!

➖➖➖
4️⃣大烤菇意大利飯 $148 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘)
無諗過中菜嘅地方都有得食risotto 🌱
而且賣相真係似西餐~
大啡菇面會有半溶純素芝士
做到拉絲效果 大啡菇都帶炙燒過嘅香味頗juicy 飯較黏身 仲有露筍粒 汁較清淡 稍作調味更佳
大烤菇意大利飯
大烤菇意大利飯

➖➖➖
5️⃣純素芝士蛋糕 $68 (𝟟/𝟙𝟘)
係朱古力口味 稍甜 不過唔會太膩
同平時嘅蛋糕比會比較黏
側邊有芒果醬同新鮮生果伴碟

➖➖➖
6️⃣黃金脆皮燕麥奶 $68 (𝟟.𝟛/𝟙𝟘)
呢樣會令我諗番起大良炸鮮奶~🤓
即叫即製 送到黎仲係暖!
外層硬脆 唔會好厚粉漿👍🏻
有少少似米餅口感
內裏細滑 有啲似燉蛋咁😆
但燕麥香不算重
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 脆皮燕麥奶
2021-02-26 87 views
術業有專攻,其實每個人都是有自己獨特的優點和能熠熠閃耀的領域,就如“珺”一樣。持素多年,從昔日市場上並沒甚麼菜式選擇的日子,走到今天能嚐到“珺”這種能提供如此獨特的中法fusion菜式的境地。彷彿感覺到自己對素菜能走到多遠的認識,又提昇了一個全新的層次。吃著的每一道菜,就像吃著一道道心曠神怡的風景,味道亦非常獨特可口,濃淡恰到好處,稱得上是一試難忘。有人說:吃素是對生命的慈悲。“珺”說:王者仁心,君子素食。用心制作如詩畫般的素食,何嘗不是為心中的慈悲添了一抹增艷的彩霞?
有人說:吃素是對生命的慈悲。
2021-02-25
  • 玫瑰叉燒
  • 脆皮燕麥奶
  • 水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬
  • 黑虎掌燉雞油菌燉湯
  • 露筍黑松露意大利飯
2021-02-24 379 views
近年都推崇環保回收,減碳生活,可持續發展,就連飲食都唔例外,外國嘅beyond meat 未來肉亦開始流行起來,香港茹素嘅餐廳愈來愈多,但好似呢間主打中法fusion 素菜嘅珺應該係第一間。呢度嘅每一逆道菜無論賣相、味道,都令人眼前一亮,係素菜之中fine dining 嘅代表。坐低冇耐,店員就奉上小食,係佢地自家製嘅腰果,外面嘅糖粉有薑糖嘅味道,咬入口亦都好鬆脆。啲炸粉仲要係勁薄,冇諗過茶樹菇炸完之後都可以keep到菇既形狀,底部仲有啲薯蓉支撐着,咁菇可以垂直企喺度,構成一個好靚嘅圖案鮮花椒麻鳳尾蝦蝦肉非常彈牙,配上麻辣嘅外皮令人愈食愈上引。咬開一半俾大家望吓,其實同真蝦嘅色水係差唔多呢度嘅素羊肉都係非常之出色配上意大利青瓜,有兩種顏色分別綠色同黃色口感就有啲似麵筋嘅質地君子炒飯炒得粒粒分明,而且每一啖飯都滲出淡淡嘅黑松露味。蓮子露係第一次試,味道似蓮蓉,但質感就似芝麻糊、杏仁露,蓮子露入面仲有原粒蓮子豐富咬感。
風沙茶樹菇佐雅枝竹蓉

鮮花椒麻鳳尾蝦蝦肉非常彈牙,配上麻辣嘅外皮令人愈食愈上引。
鮮花朝麻鳳尾蝦
咬開一半俾大家望吓,其實同真蝦嘅色水係差唔多

呢度嘅素羊肉都係非常之出色
普羅旺斯燴素羊腩
配上意大利青瓜,有兩種顏色分別綠色同黃色
口感就有啲似麵筋嘅質地
君子炒飯炒得粒粒分明,而且每一啖飯都滲出淡淡嘅黑松露味。

2021-02-22
$356 (Dinner)
風沙茶樹菇佐雅枝竹蓉
鮮花朝麻鳳尾蝦
普羅旺斯燴素羊腩
2021-02-22 45 views
珺 網址: 地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓電話: 28559555===================家中老人信佛,初一十五與大節日上香茹素,多年來食清淡所以拓福九十多歲身體仍健康。被家人感染也想積點福,新年期間去了食素。反沙甜腰果好香$428 午市二人套餐沙律有烤菇沙律醋醬汁酸酸利落同麻辣蓮藕bb , 爽口又辣辣地好開胃,蓮藕中間的小洞好吸汁。湯有羅宋湯及泰式冬陰公淡淡香茅同蔬菜粒,岩鍾意比較濃味架人。椰菜同紅蘿粒,蔬菜湯的甜度適合。任選三個主菜,擺盤都精美。玫瑰叉燒是必試,個醬味道呈真度高,模仿的麵根都似叉燒肉的口感。金湯意大利飯用了素湯汁,當吸了南瓜湯汁飯粒飽滿,橙色增進食慾。桂花柚子拔絲猴頭菇,要做到要好好拿捏,猴頭菇炸後再裹汁,吸汁惹味,似咕嚕肉好好食。甜品有4款,加$30 就試到了。素朱古力蛋糕,mousse 富朱古力香同普通蛋糕一樣美味。蓮子露好杰,養生套餐每星期都會轉換一次,期待下次來再試美味又創意架素食。

網址:
地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 6樓
電話: 28559555
===================

被家人感染也想積點福,新年期間去了食素。

反沙甜腰果好香

$428 午市二人套餐

任選三個主菜,擺盤都精美。

蓮子露好杰,養生

套餐每星期都會轉換一次,期待下次來再試美味又創意架素食。
2021-02-20 44 views
新年呢排食咗好多肥膩野,呢日同朋友唔想食得咁Heavy,於是就試咗呢間素食餐廳🍴午市二人套餐($428)素芝士番茄配黑醋珍珠蕃茄夾住芝士,可以減低膩口感,配合埋酸酸甜甜嘅黑醋,都幾開胃🤓芝士有淡淡嘅羶味,可能未必個個都鍾意😛麻辣繡球菌萵筍絲平時好少食繡球菌,上網一睇先知原來係「萬菇之王」😆食落好爽口,幾鍾意佢嘅麻辣味,絕對係都唔錯嘅開胃前菜!特濃蘑菇湯蘑菇湯質感十分濃稠😋湯如其名,真係有超濃郁嘅蘑菇香🤤仲有好多蘑菇粒,超足料!🍄 玫瑰叉燒叉燒擺盤好精緻🥰 就咁睇真係同平時叉燒一樣樣!食落味道都好似😋 叉燒表面充滿微微嘅焦香,加埋秘製玫瑰醬汁,味道非常突出🌹值得一試!XO醬牛肝菌炆新竹米粉米粉配料好豐富,有大量牛肝菌、椰菜、芝麻粒同素肉等,加埋XO醬炆都幾香幾入味🥳至尊猴頭菇呢道菜最令小編驚喜‼️🤩 賣相已經好吸引😋外皮炸到超級香口表面有杏仁粒增添口感😚裏面啖啖菇味,好滿足!脆皮燕麥奶燕麥奶外皮好香脆,好鍾意個口感❤️裏面嘅燕麥奶好香滑😋食落都唔會覺得好油膩,唔錯👍 生磨蓮子露蓮子露好滑身,裏面有粒粒蓮子,甜度適中,令口感更豐富🥳

午市二人套餐($428)

素芝士番茄配黑醋珍珠

麻辣繡球菌萵筍絲

特濃蘑菇湯

XO醬牛肝菌炆新竹米粉

脆皮燕麥奶

生磨蓮子露
蓮子露好滑身,裏面有粒粒蓮子,甜度適中,令口感更豐富🥳

2021-02-18 365 views
越來越多新派的素食餐廳,主打精緻新穎的食物。年前就來跟媽媽試一下吧!午餐在中環來說定價不高,$188一位或$428二人套餐,二人套餐主菜選擇比較多又可以共享第三份主菜,我們便決定點份二人套餐了!昆布天使麵配欖油爆珠前菜選了各一,都賣相精美,天使麵軟硬度適中,入口有頗香的欖油味。水晶粉撈素翅配麻辣醬怕辣還可以選擇芝麻柚子醬,但愛辣的絕對要吃這個麻辣醬,有辣味之餘絕對不難以入口,真惹味。上面的食用花添加了不少精緻感,芝麻則令口感更豐富呢!西班牙番茄波椒湯配上一條小吐司,特別精緻。番茄和波椒的味道濃郁,酸酸的帶點微辣,冬天喝特別暖胃。秘制牛肝菌酸辣湯酸辣湯跟不是素食的分別也不大,牛肝菌跟其他的材料都有帶出湯的口感,不過我覺得可以再酸辣一點!玫瑰叉燒原來主菜也會分兩盤。玫瑰叉燒是熟悉的傳統齋的感覺,玫瑰味挺也特別的,上面還放了一點脆脆,增加了口感。金湯鮮竹竹笙浸時蔬上菜的時候嚇了一跳,一人一份的第二道主菜份量也很足!金湯原來是南瓜湯。除了菠菜、竹笙、菌類之外,還有用鮮竹捲起來再炸過,真特別!健康又飽肚呢!特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯口感味道超有臘味糯米飯的感覺,確是素食,好吃之餘最主要還是比較健康

特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯

口感味道超有臘味糯米飯的感覺,確是素食,好吃之餘最主要還是比較健康,應該是整頓飯我的最愛!

黃金脆皮燕麥奶

最後加了$30要個甜點。一直很喜歡吃炸鮮奶,健康版本也喜歡燕麥奶的味道,脆片雖然很難跟香炸的作對比,但是低卡那麼多真的很值得!

黃金脆皮燕麥奶

整體賣相精美,食物水準不俗,偶爾來頓素食也可吃得精彩呢!