Restaurant: EverShine
Info:

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $86帶子好新鮮肉質彈牙,好香濃黑松露味,意粉食落好creamy 配埋牛肝菌一齊食口感好豐富。薑黃芒果乳酪碗 $86賣相好吸引啱曬打卡,乳酪碗好豐富有好多款水果,食落好有口感,同埋份量都好多好飽肚。蜂蜜芥末雞翼 $42雞翼外脆內軟,好香濃嘅蜂蜜芥末好開胃。香煎比目魚配檸檬牛油汁拌蔥粉 $86比目魚煎到外皮香脆肉質嫩滑,意粉煮得啱啱好吸曬啲檸檬牛油汁食落好入味。原個椰青咖啡 $68🥥椰青咖啡好特別都係第一次試,除咗飲到濃濃嘅咖啡味,尾段仲有椰青味兩樣加埋都幾夾,好清新。

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $86

薑黃芒果乳酪碗 $86

蜂蜜芥末雞翼 $42
雞翼外脆內軟,好香濃嘅蜂蜜芥末好開胃。

香煎比目魚配檸檬牛油汁拌蔥粉 $86

原個椰青咖啡 $68
2024-03-06
Type of Meal
Lunch
2024-03-13 338 views
成間cafe都係以花花擺設做主題,行到入面亦都有一個露天小角落去比大家享受室外嘅空間( ´▽`)藍色螺旋藻乳酪碗 🥣 💰$84成個bowl望起上嚟精緻得嚟又colorful,除咗有主角smoothie,仲有黑桑子、黃番薯片🍠、紫番薯片🍠 、香蕉、士多啤梨🍓、提子、奇亞籽,番薯片食落好脆口,脆脆的口感為smoothie bowl增添左口感,配搭埋好多唔同生果嘅甜味,食落一啲都唔會覺得寡(o^^o)輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 🍝 💰$86份量俾得都幾足( ´▽`),上面亦都放咗兩粒好大大粒嘅煎帶子,食落啲意粉整得幾creamy,味道唔會太漏,濃郁程度啱啱好~加埋菠菜做伴菜相對令到碟意粉🍝即刻健康左🤣🤣招牌藍莓乳酪雲石芝士餅🍰 💰$68食物有少少似豆腐口感,而且幾順滑一啲都唔會Heavy ,再配埋下層層薄薄的餅皮,有少少鹹味,最估唔到係食食吓中間會有啲藍莓醬🫐🫶Rose Cafe Latte🌹 💰$48首先剩係睇拉花已經加曬分(。ì _ í。)估唔到會用到咁fancy 精緻嘅🌸pattern 杯去裝,而且個杯咖啡仲拉左玫瑰🌹圖案&玫瑰花瓣🫶🫶即刻心心眼😻😻 飲落去係有幾香的玫瑰香味,而且有

藍色螺旋藻乳酪碗 🥣 💰$84

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 🍝 💰$86

招牌藍莓乳酪雲石芝士餅🍰 💰$68

Rose Cafe Latte🌹 💰$48
首先剩係睇拉花已經加曬分(。ì _ í。)估唔到會用到咁fancy 精緻嘅🌸pattern 杯去裝,而且個杯咖啡仲拉左玫瑰🌹圖案&玫瑰花瓣🫶🫶即刻心心眼😻😻 飲落去係有幾香的玫瑰香味,而且有啖啖的咖啡☕️餘韻🥰

Happiness 💰$46
玫瑰🌹、甜菊葉、茉莉花、千日紅
飲落去甜得黎又有菊花味,本身好少飲依種味嘅茶,感覺幾特別( ´▽`)
藍色螺旋藻乳酪碗
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
招牌藍莓乳酪雲石芝士餅
Happiness
煙三文魚牛油果野菜沙律
呢間Cafe主打多款嘅營養健康菜式,有乳酪沙律意粉類小食甜品等等❤️最貼心既係📋Menu上所有食品款式都會標明咗卡路里,蛋白質,脂肪同埋碳水化合物含量嘅資訊✅對體重管理中做gym要keepfit嘅人特別友好呢👍🏻地方不算大,有室內嘅吧枱位置同埋有戶外坐位🌿戶外位置裝飾咗好多花草擺設💐 難得中環鬧市之中會有個小型露天後花園可以relax一下的感覺很不錯~很吸睛的Drinks~-🌹Ice rose Café latte 玫瑰鮮奶咖啡 / $54很推薦這杯玫瑰咖啡,超級濃的玫瑰香氣~好喝!-🍫仙氣朱古力 / $62 很IGable!綠色棉花糖倒入朱古力~濃而不甜呢!到食物方面~-🍝黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉 / $84味道不錯有很多蜆肉~但意粉份量確實較少,女仔lunch 食量剛好七分飽-🐟香煎比目魚配檸檬牛油拌意粉 / $86比目魚超級出色!煎得啱啱好夠香脆惹味~-🥗煙三文魚牛油果野菜沙律 / $84健康沙律之選~-🐔香蒜牛油黑松露雞翼(3隻) / $45伴有黑松露香氣~

地方不算大,有室內嘅吧枱位置同埋有戶外坐位🌿

很吸睛的Drinks~
很推薦這杯玫瑰咖啡,超級濃的玫瑰香氣~好喝!
玫瑰鮮奶咖啡

-🍫仙氣朱古力 / $62
很IGable!綠色棉花糖倒入朱古力~濃而不甜呢!
仙氣朱古力

到食物方面~
-🍝黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉 / $84
黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉

-🐟香煎比目魚配檸檬牛油拌意粉 / $86
比目魚超級出色!煎得啱啱好夠香脆惹味~
香煎比目魚配檸檬牛油拌意粉

-🥗煙三文魚牛油果野菜沙律 / $84
健康沙律之選~

-🐔香蒜牛油黑松露雞翼(3隻) / $45
伴有黑松露香氣~
香蒜牛油黑松露雞翼
2024-02-24
$208 (Lunch)
玫瑰鮮奶咖啡
仙氣朱古力
黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉
香煎比目魚配檸檬牛油拌意粉
香蒜牛油黑松露雞翼
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
2024-02-23 332 views
有啲伏 lunch time唔建議去試開開心心放飯去食吓嘢同兩個同事去食一人叫咗個意粉我叫咗個比目魚檸檬汁牛油拌意粉嚟到真係俾個分量嚇親雖然都知係cafe 分量唔會多 但係真係輕食都講唔上🤔啲意粉嚟到仲細過我個拳頭✊🏻午餐嚟講係冇可能夠飽🫢五分鐘食完之後轉場買個飯返公司再食Fyi在場個女同事本身都細食但係都唔夠飽🤷🏻‍♀️味道偏酸 有少少食緊味覺糖嘅感覺酸味蓋過晒其他 完全食唔到有咩其他味好彩個魚係正常少少 冇咁酸但係成碟嘢都係涷涷地建議得閒唔肚餓 想搵間cafe坐下先再去但係位置係好少 我諗夾埋bar枱可能只係坐到16個人大家自行判斷👍🏻但點都要讚下人地整既菊花水幾特別~
有啲伏 lunch time唔建議去試

建議得閒唔肚餓 想搵間cafe坐下先再去
但係位置係好少
我諗夾埋bar枱可能只係坐到16個人
大家自行判斷👍🏻
但點都要讚下人地整既菊花水幾特別~
2024-02-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2024-02-21 187 views
最近我有機會光顧位於中環的Evershine Cafe,這家咖啡店以其精緻的菜品和舒適的用餐環境吸引了我的注意。在這次的訪問中,我選擇了香辣蜆肉意粉和森林菇菌伴煙三文魚配蝴蝶粉作為我的午餐,兩道菜都讓我印象深刻。首先談談香辣蜆肉意粉,這道菜的味道完美平衡了辣度和海鮮的鮮甜,蜆肉的質感鮮嫩,與意粉的口感相得益彰,辣味則在不過分壓倒其他味道的同時,為整體帶來了額外的層次和活力。這道菜是對於喜愛嘗試具有特色口味的食客來說的絕佳選擇。接著是森林菇菌伴煙三文魚配蝴蝶粉,這道菜的亮點在於其豐富的口感和層次。煙熏三文魚的鹹香與森林菇的地道味道完美融合,而蝴蝶粉的輕盈質地則使得整道菜不會顯得過於沉重。每一口都充滿了驚喜,讓人不禁期待下一口。仲有好靚既伴碟,令人食起上黎特別開胃。但美中不足既係,今日好多單,所以等左半個鐘先有野食😞整體而言,Evershine Cafe的這兩道菜不僅在味道上滿足了我的期待,更在視覺和口感上提供了豐富的體驗。這家咖啡店無疑是中環一個值得推薦的用餐地點,無論是尋求一個悠閒下午的休息之所,還是想要享受一頓美味午餐的食客都將在這裡找到滿意的答案。

仲有好靚既伴碟,令人食起上黎特別開胃。

但美中不足既係,今日好多單,所以等左半個鐘先有野食😞

被譽為「中環後花園」,餐廳佈置花盡心機,以原木做傢私,配上唔同既花藝裝飾點綴,加上户外既空間,食個早餐食個lunch食個tea都可以好relax😌🐟 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉💰$86比目魚煎得金黃香脆、肉質幼嫩,意粉掛到濃濃嘅檸檬牛油汁,有檸檬汁食落就唔會覺得好油膩🥣 原味乳酪碗 💰$78賣相非常吸引,好多水果、紫薯片、食用花朵,顏色相當豐富,乳酪唔杰身,連埋配料食,口感好豐富,最重要係得393kcal,飽肚得嚟,又唔怕肥🧇 紫薯窩夫配海鹽雪糕💰$108餐廳好有心思地自己製作窩夫,加入紫薯做餡料,窩夫多左口感之餘,果腹感亦會增加,仲要連埋雪糕同水果食,食落去滿足感更加高🍹 亞麻籽紅肉火龍果汁💰$54健康飲品唔少得依杯亞麻籽紅肉火龍果汁,首先亞麻籽係一款超級食物,對身體有19種功效,而紅肉火龍果更加可以抗氧化,飲品純天然唔甜,超級推薦👍🏻🍹 仙氣朱古力 💰$62廚師嘅心思莫過於一杯朱古力嘅賣相都可以似甜品多過飲品,打卡一流📸凍朱古力倒落薄荷味棉花糖度,會先食到薄荷味棉花糖,然後再飲到凍朱古力,個口感、味道好特別

🐟 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉💰$86

🥣 原味乳酪碗 💰$78

🧇 紫薯窩夫配海鹽雪糕💰$108

🍹 亞麻籽紅肉火龍果汁💰$54

🍹 仙氣朱古力 💰$62
2024-01-25 116 views
🍅普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞|🎃南瓜湯🍖香蒜黑松露雞翼|3隻🍵ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ.⚡️話說小女子出中環洗牙🦷見附近有間cafe小店,心血來潮入去食個lunch~點知幾有驚喜😳入面有個露天後花園,唔同嘅💐植物+花卉佈置打卡able得嚟又有詩意,好啱嘆咖啡+同fd chill住傾計✨.⚡️Menu好細心咁標明每款食品嘅營養+卡路厘,主打賣相、味道、營養兼重,超啱減重/關注健康人士🙌🍅普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞輕盈又有滿足感,強推🤣lunch menu跟湯/沙律,小女子揀咗是日靚🎃南瓜湯~湯郁又綿密,完全滿足到南瓜控👍🏼要特別讚🍵ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ拉花好靚~.⚡️P.S. 店主係個超好人+好客嘅大美女🤣
🍅普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞|🎃南瓜湯
🍖香蒜黑松露雞翼|3隻
🍵ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

⚡️P.S. 店主係個超好人+好客嘅大美女🤣

ෆ⃛ EverShine ෆ⃛中上環有好~多~嘅特色小店cafe,試唔晒٩(๑•̀ㅂ•́)و呢間有後花園主打健康又好味嘅cafe,睇得出係由成個menu都係精心設計的,每款都標明營養素,飲控人士可以放心揀!♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 慢煮雞胸肉配椰菜花意大飯 $84♪ Keto 的好選擇٩۶ 椰菜花飯唔會煮到軟爛仲保留到蔬菜爽脆口感,忌廉白汁煮法食落更有滿足同飽肚感🐷慢煮雞胸食落唔乾柴呢! ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 $♪ 係朋友的fav💖 普羅旺斯燉菜酸酸甜甜,搭配埋雲吞一啲都唔濟٩ ۶ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 紅肉火龍果乳酪碗$♪ Yogurt bowl係減唔減肥都會中意食的野🪹除咗有紅肉火龍果做base仲有好多水果🫐🍓🍌colourful 之餘 維他命都滿滿的♡ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 Happiness $60 ♪ 由玫瑰,甜菊葉,茉莉花同千日紅,非常清香,店員都會keep住refil 水~ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5
ෆ⃛ EverShine ෆ⃛

 慢煮雞胸肉配椰菜花意大飯 $84♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 $♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 紅肉火龍果乳酪碗$♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 Happiness $60 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 Rose café Latte $♪
唔飲得咖啡嘅我試咗朋友一啖,有啖啖嘅玫瑰🌹香而且latte都好smooth

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.25 / 5

✎ 總括:環境好舒適,我哋係到坐咗成個下午🎀 而且味道同外表都完全兼顧到的呢♡
✼ 加一服務費✘
ෆ̈ EverShine (中環)
✇ 地址:中環卑利街13號地舖

今日去中環AIA之前嚟咗呢間餐廳打下卡~呢度嘅環境設計好多花花佈置,絕對係一個打卡好地方💐而且餐牌都詳細列明咗每款菜單嘅營養資訊,令你更加清楚了解食物嘅營養價值🤣乳酪系列,紅肉火龍果乳酪碗($82)同藍色螺旋藻乳酪碗($84)有香蕉🍌士多啤梨🍓青提🍇黑桑子、紫薯片🍠南瓜片~紅肉火龍果乳酪碗鮮甜多汁,顏色鮮豔,而藍色螺旋藻乳酪碗就有獨特嘅風味同口感,真係意想唔到!至於主菜,我揀咗慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯($84)🐓雞胸肉慢煮得剛剛好,鮮嫩多汁,加埋椰菜花意大利飯,味道少少creamy好正!😍甜品方面,我食咗抹茶焙茶紅豆忌廉毛巾卷蛋糕($78)毛巾卷蛋糕質感細緻,抹茶同焙茶嘅結合帶嚟獨特嘅香氣同口感,令人回味無窮🥰至於飲品,我哋飲咗熱焙茶鮮奶($48)同凍茉莉茶鮮奶($52)🍵🥛兩款飲品都好清新爽口,熱焙茶鮮奶帶有濃郁嘅茶香同滑順嘅口感,而凍茉莉茶鮮奶則帶嚟茉莉花嘅芳香同凍爽嘅口感,真係好解渴!🤤🤤💕值得一提嘅係,店主好友善,令我哋成個用餐都覺得好chill😌呢間隱世高質cafe,絕對要帶好姐妹打卡食嘢,食多啲都會少啲罪惡感㗎🤫🫶🏻

有香蕉🍌士多啤梨🍓青提🍇黑桑子、紫薯片🍠南瓜片~
至於主菜,我揀咗慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯($84)🐓
甜品方面,我食咗抹茶焙茶紅豆忌廉毛巾卷蛋糕($78)
2024-01-06
2024-01-09 55 views
😋⁡📍中環 - 【 𝘌𝘷𝘦𝘳𝘚𝘩𝘪𝘯𝘦 】中環卑利街13號地舖⁡呢日Lunch時間唔係幾肚餓,又想食得健康d🤔上網睇到呢間EverShine Cafe,係間主打健康嘅餐廳,而且網上d相食物環境都好靚咁,於是嚟試試!! 其實環境就真係麻麻,間鋪好細,建議Lunch都要早d去,唔係好快冇位,而出面個個所謂花園都唔係幾靚😅 有個位仲好近廁所,仲有蚊…感覺唔太衛生🫣強烈建樓坐返室內‼️感覺乾淨同光猛d💡⁡但食物方面我就覺得幾驚喜同滿意,通常健康都係唔好食,但呢間嘅嘢食係又健康又好味!! 賣相仲好靚tim💖滿足食慾之外仲大飽眼福😍⁡餐廳將每樣食品嘅卡路里、蛋白質、碳水化合物同脂肪呢啲營養標籤都詳細咁標哂係餐牌上面,想keep fit嘅朋友仔想話計住自己食咗幾多,要做番幾多運動就可以一目了然啦💪🏻⁡🥣薑黃芒果乳酪碗 $86呢碗乳酪碗賣相好靚,顏色鮮艷,仲真材實料,入面有唔同嘅水果,有🍌香蕉🍇提子🍓士多啤梨, 亞麻籽, 紫薯, 番薯脆片, 黑桑子等等,每啖啖都食到唔同嘅口感😋值得推薦⁡🐥 慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯🥦 Lunch Set $134 (湯/沙律+Main course+可選$50或以下飲
😋

📍中環 - 【 𝘌𝘷𝘦𝘳𝘚𝘩𝘪𝘯𝘦 】
中環卑利街13號地舖

🥣薑黃芒果乳酪碗 $86

🐥 慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯🥦
Lunch Set $134
(湯/沙律+Main course+可選$50或以下飲品)
呢個set真係好健康😍慢煮雞胸通常感覺好dry,但呢個完全唔會,冇好鞋嘅感覺,個椰菜花意大利飯仲非常creamy😋忍唔住食完一啖一啖🤣

2024-01-09
$100 (Lunch)
2024-01-03 86 views
很久沒有來中環區所以提前已經選了兩家店家想去食食,對於我來講店家食物和服務是最重要的今天的第一家從網絡上看到他們的主食已經很想開吃了說到服務店家好細心知道我是第一次來 讓我自己選擇自己喜歡的坐位後送上餐牌後就慢慢回到廚房給我足夠時間去思考要吃什麼知道我在右邊劃手機他就在我左邊上菜這家店我是一定會做回頭客的強烈推介
很久沒有來中環區

知道我在右邊劃手機
他就在我左邊上菜
這家店我是一定會做回頭客的
強烈推介
朱古力咖啡(熱)
2024-01-03
Type of Meal
Tea
朱古力咖啡(熱)
香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉
✨紅肉火龍果乳酪碗✨購自:Ever Shine(中環)價錢:$82推薦度:8/10(卡路里參考:426kcal)-呢碗乳酪杯真材實料 入面有唔同嘅水果 有香蕉🍌提子🍇士多啤梨🍓黑桑子等等 上面加入咗番薯乾 每啖乳酪都食到唔同嘅口感 而且乳酪口感順滑 令人一啖接一啖 特別欣賞店舖用水果天然嘅甜味 無添加糖 飽肚得嚟又健康🩷乳酪杯偏常溫 冬天食都非常適合🈴 顏色鮮艷 打卡同味道一流 值得推薦👍🏻🩷-💛✨香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉🍝✨價錢:$86推薦度:8/10(卡路里參考:451kcal)-比目魚煎得好香脆 一食落口已經好重牛油香味🧈比目魚口感好鮮嫩 煎得薄身 唔會咬落口好多油👍🏻加入咗檸檬汁 味道酸酸甜甜 意粉軟硬度適中 口感煙韌彈牙👍🏻💜✨紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕🧇✨價錢:$108推薦度:8/10(卡路里參考:528kcal)-今日嘅雪糕係曲奇忌廉味 窩夫係薄身 入面有薄薄嘅紫薯蓉 口感外脆內軟 加入咗唔同嘅水果粒同脆片 窩夫嘅甜味主要來自水果同入面嘅紫薯 加入埋曲奇忌廉雪糕 整體口感層次豐富✨擺盤亦都非常精緻💛✨秋Autumn (雪菊 羅漢果芯 熱)✨價錢:$40推薦度:7/10-
✨紅肉火龍果乳酪碗✨
購自:Ever Shine(中環)
價錢:$82
推薦度:8/10
(卡路里參考:426kcal)
🩷
💛
✨香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉🍝✨
價錢:$86
推薦度:8/10
(卡路里參考:451kcal)
💜
✨紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕🧇✨
價錢:$108
推薦度:8/10
(卡路里參考:528kcal)
💛
✨秋Autumn (雪菊 羅漢果芯 熱)✨
價錢:$40
推薦度:7/10
呢杯花茶有陣陣嘅羅漢果同菊花味 味道好清甜 飲完之後喉嚨好舒服💛 功效係清熱明目 潤喉 無論係男女士都非常適合✅
紅肉火龍果乳酪碗
紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕
紅肉火龍果乳酪碗
紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥這間坐落於中環嘉咸街市內的小餐廳,看起來非常不起眼,但是不論裝修及食物都充滿驚喜,戶戶的地方佈置成小花園一樣,令人忘記了中環繁華鬧市的繁囂生活,而食物亦主打健康為主,難怪黃金時間經常滿座。This small restaurant located in Graham Street, Central may appear unassuming, but it is full of surprises in terms of its decor and food. Each corner of the restaurant is beautifully decorated like a small garden, allowing guests to forget about the hustle and bustle of Central. The food also focuses on promoting health, which is why it is always packed during peak hours

This small restaurant located in Graham Street, Central may appear unassuming, but it is full of surprises in terms of its decor and food. Each corner of the restaurant is beautifully decorated like a small garden, allowing guests to forget about the hustle and bustle of Central. The food also focuses on promoting health, which is why it is always packed during peak hours.

鮮奶咖啡 (跟餐 Set+$15)
Latte

咖啡與鮮奶的比例十分恰當,而且製作亦十分花心思

The coffee-to-milk ratio in the coffee is perfectly balanced, and great care is taken in its preparation.

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)

這個牛肝菌意粉加上了黑松露,令整道菜式的味道更具層次,廚師將非常新鮮的帶子輕微煎香,口感更佳

The porcini mushroom spaghetti with black truffle enhances the flavors of the dish with its layered taste. The chef lightly sears the fresh scallops, resulting in a delightful texture.

朱古力咖啡 (跟餐 Set+$15)
Mocha

朱古力咖啡不會太甜,而且喝後亦不會留下酸的味道

The chocolate coffee is not overly sweet, and it leaves no sour aftertaste.

Evershine黃金香辣蜆肉意粉 ($82)
Evershine Spicy Clam with Spaghetti

這個招牌香辣蜆肉意粉,單看顏色已非常吸引,廚師用了肥美的大蜆,配以香口的辣醬,令整個意粉的味道更加突出,並且能夠增加食慾

The signature spicy clam spaghetti is visually stunning, featuring plump clams and a flavorful spicy sauce that elevates the overall taste of the dish, making it more enticing.
(左上起 Form top left) 鮮奶咖啡、輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉、朱古力咖啡、Evershine黃金香辣蜆肉意粉- Latte, Black Truffle Spinach Spaghetti with Sauteed Scallops, Mocha, EverShine Spicy Clam with Spaghetti

紫薯窩夫配焦糖海鹽及雪糕 ($98)

這個紫薯窩夫配雪糕單看名字已相當吸引,雖然海鹽味道不太突出,廚師將紫薯融入窩夫來,不但沒有令窩夫變得太多水份,反而卻非常脆口,m配以幼滑的雲呢拿雪糕,令人想不斷吃下去

The purple sweet potato waffle with ice cream is already enticing by name. Although the sea salt flavor is not very pronounced, the chef incorporates purple sweet potato mixed into the waffle, which not only prevents it from becoming too moist but also adds a delightful crispiness. The smooth vanilla ice cream is the perfect accompaniment, making you want to keep eating.
紫薯窩夫配焦糖海鹽及雪糕 - Purple Potato Waffle with Ice cream, Sea Salt & Maple Syrup

西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉($78)

這個煙三文魚忌廉汁貝殼粉,廚師將西蘭花融入菜色之中,令整道菜變得更加健康,雖然煙三文魚非常新鮮,貝殼粉易煮得非常煙韌,可惜忌廉汁太濃,令到口感有點黏笠

The smoked salmon cream sauce shell pasta incorporates broccoli, making the dish healthier. Although the smoked salmon is very fresh, the shell pasta tends to be slightly chewy. Unfortunately, the cream sauce is a bit too thick, resulting in a slightly sticky texture.
西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 - Broccoli & Smoked Salmon in Herb White Sauce with Conchiglie

玫瑰鮮奶咖啡 (跟餐 Set+$25)
Rose Cafe Latte

玫瑰鮮奶咖啡的賣相非常精緻,雖然鮮奶咖啡的味道很好,可惜卻蓋過了玫瑰的味道

The presentation of the rose milk coffee is exquisitely done. Although the milk coffee itself is delicious, it overpowers the flavor of the rose.
玫瑰鮮奶咖啡- Rose Cafe Latte

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅大部分食物都非常用心製作,營養比例及加路里相當均勻,而且味道非常好,是健康人士最佳之選
Most of the dishes are meticulously prepared, with well-balanced and nutritious proportions. The flavors are exceptional, making it an ideal choice for health-conscious individuals.

❌可惜餐牌的菜式比較少,如果經常來的顧客,可能會覺得有點沉悶
Unfortunately, the menu offers a limited selection of dishes, which may be slightly monotonous for regular customers.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅戶外布置非常具有特色,令人有如置身於鬧市中的花園一樣
The outdoor seating area is uniquely designed, creating an ambiance akin to a garden within the bustling city.

❌室內的空間比較細,而且座位也不太舒適
The indoor space is small, and the seating is not very comfortable.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應生非常殷勤有禮,食物下單後亦能迅速送到客人手上
The waitstaff are attentive and polite, ensuring prompt delivery of orders to customers.

❌無NIL

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅以中環這個地段來說,性價比非常高,定價亦非常合理
Considering the location in Central, the restaurant offers great value for money, with reasonable pricing.

❌份量較細,男士們可能不夠飽
The portion size at this restaurant is relatively small, which may not be filling enough for male customers.
2023-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
玫瑰鮮奶咖啡- Rose Cafe Latte
  • 紫薯窩夫配焦糖海鹽及雪糕 - Purple Potato Waffle with Ice cream
  • Sea Salt & Maple Syrup
  • (左上起 Form top left) 鮮奶咖啡、輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉、朱古力咖啡、Evershine黃金香辣蜆肉意粉- Latte
  • Black Truffle Spinach Spaghetti with Sauteed Scallops
  • Mocha
  • EverShine Spicy Clam with Spaghetti
2023-12-03 34 views
呢日嚟到中環嘅後花園靜靜咁過個休閒嘅下午🌿餐廳係有營食肆 無論係選材定烹調方式都相當健康Menu上面都寫晒卡路里 蛋白質 碳水化合物 總脂肪 客人就可計住嚟揀 非常細心💪🏻紅肉火龍果乳酪碗🥣 $84包含左唔同嘅新鮮水果 香蕉 士多啤梨 藍莓 青提 紫薯乾 蕃薯乾 同埋亞麻子等等🍓乳酪口感順滑 加埋配料口感層次提升整體味道融洽 唔會好酸 好refreshing😙普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞🍅 $78大讚嘅一道菜 雲吞仔餡料滿滿 咸淡剛好醬汁完美配合 茄汁唔會假 掛晒汁 非常開胃😇輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉🍝 $86兩隻帶子鮮甜嫩滑 加埋黑松露菠菜牛肝菌 十分香口薄醬都相當入味👍🏻蜂蜜芥末雞翼 (3隻) $42煎得恰當好處 皮香肉滑 蜂蜜芥末醬無可挑剔😝Latte $40Charcoal Cafe Latte $52拉花係心思之作☕️中環呢地段嚟講 呢度嘅性價比相當高😆
呢日嚟到中環嘅後花園靜靜咁過個休閒嘅下午🌿

Charcoal Cafe Latte $52
拉花係心思之作☕️

中環呢地段嚟講 呢度嘅性價比相當高😆

2023-11-28 31 views
返返下工,突然好想食all day breakfast 所以行咗十幾分鐘去食lunch 有湯,飲品同埋重點嘅all day breakfast 😋 雖然味道偏健康,但係食材好新鮮,搭配的咖啡也非常優質(roaster alchemy 真係唔錯)但因為鋪頭細細抽風唔好,所以有啲油煙味🥲
2023-11-23
$138 (Lunch)