Restaurant: Evvoke
Info:

2024-11-13 714 views
環境雅致嘅餐廳,煲仔飯真係好有驚喜!呢度嘅氛圍同一般大排檔完全唔同,感覺相當高級,連茶水都有菊花等選擇,令人感受到一種更高尚嘅用餐體驗。臘腸臘味煲仔飯呢道係餐廳嘅招牌菜,煲仔飯粒粒分明,煙韌有嚼口,臘腸同臘肉嘅咸香令你食多幾碗飯。最特別嘅係,職員會幫你潷飯焦,服務真係好周到!同傳統大排檔唔同,佢哋唔會將豉油倒喺飯蓋上,無暖熱豉油,就不夠風味。咕嚕肉咕嚕肉嘅份量非常大,排骨炸到香脆可口,每一口都充滿肉香,仲有好多配菜添!食落去真係好滿足。胡椒芥菜胡椒芥菜味道香甜,食得出新鮮感,雖然芥菜好味,但排骨就有啲老,呢個係唯一嘅小遺憾。

臘腸臘味煲仔飯

咕嚕肉

胡椒芥菜

2024-11-12 765 views
憶食尚臘味煲仔飯文匯街22-24號地下2-4號舖朋友提議來到近柯士甸這家出名臘味煲仔飯的餐廳共進晚餐。👭🍽️🥢🏠 餐廳環境 🏠餐廳裝修十分新穎,以湖水綠為主色調,坐位寬敞舒適。餐桌之間設有屏風,私隱度相當高,讓人可以放鬆地享受美食。😍🥤 茶品選擇🥤茶品選擇豐富,包括普洱、鐵觀音、菊花茶和玄米茶。🫖☕️🍛 食物 🍛1. 廣式臘味煲仔飯|$177煲仔飯上舖滿了三種廣式臘味,包括鮮肉臘腸、南安板鴨和廣式臘肉。據說所有臘味都是來自自家工場製作。臘腸的豬肉經過花雕酒浸泡,選用3肥7瘦的豬肉,入口甘香而且相對健康。臘肉帶點脆口,油而不膩。底部的米粒燒得脆脆的。煲仔飯獨有的焦香混合著臘味的油香,再混合特製的醬汁,別有一番風味。🍚🍲🐷2. 黑松露雞煲|$167雞煲雖常見,黑松露雞煲還真是第一次見。黑松露雞煲熱上桌時熱辣辣,特別適合秋冬,看著已經生出一股暖意。雞件鮮嫩多汁,色澤金黃,很是吸引。配上特調的黑松露醬汁,吃一口特別香。🍗🍄3. 瑤柱上湯菜心|$87菜心浸滿鮮甜的上湯,柔軟入味。上湯配料豐富,可以看到一顆顆蝦米和瑤柱,特別足料,喝一口特別鮮甜。
憶食尚臘味煲仔飯
文匯街22-24號地下2-4號舖

🏠 餐廳環境 🏠

🥤 茶品選擇🥤
茶品選擇豐富,包括普洱、鐵觀音、菊花茶和玄米茶。🫖☕️

🍛 食物 🍛

1. 廣式臘味煲仔飯|$177

據說所有臘味都是來自自家工場製作。
臘肉帶點脆口,油而不膩。
底部的米粒燒得脆脆的。

2. 黑松露雞煲|$167

雞煲雖常見,黑松露雞煲還真是第一次見。
雞件鮮嫩多汁,色澤金黃,很是吸引。
配上特調的黑松露醬汁,吃一口特別香。🍗🍄

3. 瑤柱上湯菜心|$87

菜心浸滿鮮甜的上湯,柔軟入味。
2024-11-05 693 views
餐廳分上下兩層,環境好安靜好舒適,枱與枱之間唔會太迫,有屏風分隔開,亦有VIP房間提供足夠私隱度~✨廣式臘味煲仔飯($177)煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸用茅台酒加土黑豬肉製成~臘腸肥瘦適中,有肉鮮味~係三款入面最好食🤤臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜✨甜蜜咕嚕肉( $127)咕嚕肉表面有一層酥脆炸粉,肉質鮮嫩搭配紅黃椒、菠蘿、洋蔥,酸酸甜甜,非常開胃✨臘味炒芥蘭大推👍🏻好好食!好重蒜香,芥蘭切到一片片,甘香唔會苦澀!好有鑊氣,同臘味超夾

餐廳分上下兩層,環境好安靜好舒適,

✨廣式臘味煲仔飯($177)
煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食
臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸用茅台酒加土黑豬肉製成~
臘腸肥瘦適中,有肉鮮味~係三款入面最好食🤤
臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味
食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜

✨甜蜜咕嚕肉( $127)
咕嚕肉表面有一層酥脆炸粉,肉質鮮嫩
搭配紅黃椒、菠蘿、洋蔥,酸酸甜甜,非常開胃

✨臘味炒芥蘭
  • 廣式臘味煲仔飯
2024-11-04 601 views
廣式臘味煲仔飯大大煲香氣撲鼻,份量好多仲好足料 ,臘味好高質,飯粒軟硬適中,粒粒分明,而且每一粒飯都吸滿哂臘味嘅香味,配埋甜豉油、芫荽同埋蔥,更加香口!而且飯焦都好多,脆卜卜又香口,甘香又惹味黑松露雞煲熱辣辣上枱,一睇就見到勁多黑松露,黑松露香氣非常濃郁!雞件鮮嫩多汁,配埋黑松露醬汁,好入味上湯娃娃菜,上湯有大量配料,飲落口特別香濃鮮美!娃娃菜好新鮮,鮮甜脆嫩又多汁!餐廳舒適寬敞,裝修精緻有格調,以湖水綠為主調,私隱度高!餐廳店員服務態度好友善,抵讚

秋風起點少得臘味?!風雅風味並存煲仔飯>>> 今年第一次食煲仔飯,果然由老字號開始係唔會令人失望<<<🥢🥢靈魂菜色正 = 回訪率95% 🥢🥢⭐️必食臘味煲仔飯!本身火候好好,拌勻之後第一層鬆軟香口,食到最後都有飯焦但唔會𠝹口~腦鴨同臘腸醃得好好又唔肥,每一啖都感受到米飯同埋配料嘅完美融合~⭐️經典咕嚕肉好正!色彩鮮艷到令人食指大動,肉無雪味,炸得外脆內軟,裹住啲糖醋醬,酸酸甜甜嘅味道真係好啱,仲有三色椒同洋蔥增加層次感!⭐️估唔到雜菜煲到勁清甜,用咗瑤柱同大大粒蝦米提鮮果然唔同啲
秋風起點少得臘味?!風雅風味並存煲仔飯

🥢🥢靈魂菜色正 = 回訪率95% 🥢🥢

2024-11-01 485 views
憶食尚臘味煲仔飯之前同家人嚟過呢度食煲仔飯,覺得好有水準,所以今次就帶好友嚟食😋餐廳有兩層,環境好優雅,連餐桌上的擺設、餐具、枱布都好講究,食物質素不俗👍😋🥘廣式臘腸排骨煲仔飯($187)店員打開煲蓋,熱騰騰的蒸氣馬上湧上嚟,再倒入店家自家古法頭抽及撒上葱粒再撈勻D飯,臘腸鮮甜,油香滿溢,簡單配排骨,已經好美味😍🥘黑松露雞煲($167)用洋蔥🧅青椒🫑一起烹調嘅雞件,配上香濃美味嘅黑松露醬 ,份外惹味😋🍲芥菜排骨煲($137)我當湯咁飲😋,芥菜唔苦仲帶點甜,同黃豆、排骨經典組合一齊煲,好有我爸爸家常湯的味道,正❤️🫖茶介($15/位)叫咗普洱茶,幾香濃喎👍憶食尚臘味煲仔飯🍲📮佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖☎️35909933
憶食尚臘味煲仔飯

🥘廣式臘腸排骨煲仔飯($187)

🥘黑松露雞煲($167)

🍲芥菜排骨煲($137)

🫖茶介($15/位)
叫咗普洱茶,幾香濃喎👍

憶食尚臘味煲仔飯🍲
📮佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
☎️35909933

2024-10-23 1007 views
每次來香港旅行後,西九龍坐高鐵前,常到佐敦渡船街附近打卡熱點,尋找香港美食。今次專程去品嚐「憶食尚」佐敦煲仔飯。進入食店後,從食店的環境佈置,已知道這煲仔飯有名堂,一定與別不同。煲仔飯真材實料,一粒一粒米飯好爽口,沒有多餘的油,飯焦脆脆的,完全不會有滯口的感覺。配上南安板鴨,廣式臘肉臘腸,完全不油膩,板鴨啖啖肉,肉質超味美,高質臘肉,原來可以咁美味,太正了。咕嚕肉沒有多餘芡汁,酸甜適中,美味可口,睇到已經流口水,食下去,肉質新鮮又不肥膩,骨與肉比例剛剛好,伴菜配搭顏色吸引最令人驚喜的,是筷子夾起咕嚕肉時,會出現拉絲景象,這應該是食店獨門秘方造出來的特色。雜菜煲超正,配上大大粒江瑤柱,各類精選海味,增加味道層次感,雜菜唔會煮到軟淋淋再配上非常高素質的蒜,令整煲味道很鮮很清甜,好味到連汁都撈埋呢。#憶食尚#香港美食#佐敦煲仔飯#煲仔飯#真材實料#香港旅遊攻略#香港美食指南#憶食尚臘味煲仔飯#真材實料

煲仔飯真材實料,一粒一粒米飯好爽口,沒有多餘的油,

飯焦脆脆的,完全不會有滯口的感覺。

#憶食尚
2024-10-22
  • 臘味煲仔飯
  • 咕嚕肉
2024-10-19 1218 views
好耐無食煲仔飯,睇到好多好評,所以決定嚟試試,點知。。。啲嘢好細碟,得幾舊就收百幾蚊,味道一般,偏咸,性價比低,連所謂最出名嘅煲仔飯都普通到不得了,好似食蒸飯咁最差嘅感覺係。。。食中式法國菜,啲菜上得好慢好慢,不停追,慢到你已經唔想食,又漏單,最後等到已經唔耐煩,cut咗個反沙芋,因為當時餐飯已經食咗2個半鐘,但我相信佢連整都未整。。。成餐飯食唔飽之餘,仲食到好燥,啲總之無下次!俾啲所謂食評呃咗!😞
2024-10-19
朋友前日帶我食左個用料好講究既煲仔飯,搞到我而家對佢都仲好念念不忘😬✨廣臘味煲仔飯✨$177粒粉分明、用左黑土種植嘅五常米煲仔飯上面鋪滿左好多皇牌茅臺土黑豬臘腸、臘肉同臘鴨王南安板鴨;臘味份量十足、入口鹹香油潤又惹味,加埋煲底既焦香飯焦,真係香口到不得了🫰🏻我地仲食左:⬇️⬇️✨芥菜排骨煲✨$137用爽脆清甜既大芥菜同鹹排骨煲出嚟既湯清而不膩、菜綿肉香,有埋胡椒嘅加持,味道醒神又暖胃👍🏻👍🏻✨甜蜜咕嚕肉✨$127呢碟咕嚕肉真係好出色👍🏻👍🏻炸皮超薄,外脆內嫩又唔嚡,酸酸甜甜真係超級開胃🤟🏻✨sunset 梳打✨$39 @呢杯特飲系用左菠蘿汁、提子汁、橙汁加梳打製成,飲落又酸又甜又夠氣,夏天飲番杯真系好消暑😬🟥憶食尚臘味煲仔飯📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖#憶食尚 #香港美食 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯 #米芝蓮食家 #佐敦美食 #真材實料 #打卡熱點 #香港旅行 #香港旅遊攻略 #香港美食指南 #週末探店 #憶食尚臘味煲仔飯 #懶人煲仔飯 #懶人恩物 #臘味煲仔飯零售包 #川味臘腸煲仔飯 #真材實料 #廣式臘肉 #全新菜式 #bojarfan #Claypot #ClaypotRice

✨廣臘味煲仔飯✨$177

我地仲食左:⬇️⬇️

✨芥菜排骨煲✨$137

✨甜蜜咕嚕肉✨$127

✨sunset 梳打✨$39 @

🟥憶食尚臘味煲仔飯

📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

#憶食尚 #香港美食 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯 #米芝蓮食家 #佐敦美食 #真材實料 #打卡熱點 #香港旅行 #香港旅遊攻略 #香港美食指南 #週末探店 #憶食尚臘味煲仔飯 #懶人煲仔飯 #懶人恩物 #臘味煲仔飯零售包 #川味臘腸煲仔飯 #真材實料 #廣式臘肉 #全新菜式 #bojarfan #Claypot #ClaypotRice #selfcooking #熱辣辣 #午餐肉 #自家製
憶食尚臘味煲仔飯.五常米飯焦香脆,用料鮮味滿分今日介紹呢間餐廳叫「憶食尚臘味煲仔飯」,喺佐敦文匯街22-24號,位置唔難搵。呢間餐廳主打廣式臘味煲仔飯,其他配菜同特飲都好有特色,最重要嘅係用料非常新鮮,每碟都可以食到用心嘅味道。廣式臘味煲仔飯用嘅係上等五常米,煮出嚟嘅飯真係粒粒分明,夠香夠滑,最驚喜嘅係飯焦,鍋底煎到啱啱好,唔會過火燶但又好脆,每一啖都充滿焦香味,呢個係地道煲仔飯迷最想搵嘅口感!臘味嘅質素都好高,香腸、臘肉、鴨肝腸味道濃郁,鹹香入味,配埋嗰碟飯,齋食飯已經夠滿足。個煲仔飯份量恰到好處,唔會過飽但又好有滿足感。黃金蝦真係一上枱就勁有睇頭,金黃色嘅蝦炸到香脆,但係入面依然保持嫩滑多汁最重要嘅係佢有鑊氣,即係蝦唔係淨係炸過而係喺上碟之前用猛火快炒,保留到蝦嘅鮮味同鮮甜感無論係口感定係賣相,都係高水準嘅演出,食完真係有種「再黎一碟」嘅衝動瑤柱蝦米雜菜煲呢道菜就非常適合去平衡一下煲仔飯油膩瑤柱同蝦米本身鮮味十足,煲煮出嚟嘅時候已經聞到陣陣香味,最特別係蔬菜煮到啱啱好,夠嫩而且保留咗原味,配埋瑤柱嘅鮮甜,呢道菜雖然簡單,但味道層次豐富真係食落去感覺非常清新正正係發揮到解膩、調和味蕾
憶食尚臘味煲仔飯.五常米飯焦香脆,用料鮮味滿分

呢間餐廳主打廣式臘味煲仔飯,其他配菜同特飲都好有特色,
最重要嘅係用料非常新鮮,每碟都可以食到用心嘅味道。

用嘅係上等五常米,
煮出嚟嘅飯真係粒粒分明,夠香夠滑,
最驚喜嘅係飯焦,鍋底煎到啱啱好,
唔會過火燶但又好脆,每一啖都充滿焦香味,
呢個係地道煲仔飯迷最想搵嘅口感!
臘味嘅質素都好高,
香腸、臘肉、鴨肝腸味道濃郁,鹹香入味,
配埋嗰碟飯,齋食飯已經夠滿足。
個煲仔飯份量恰到好處,唔會過飽但又好有滿足感。

黃金蝦
真係一上枱就勁有睇頭,金黃色嘅蝦炸到香脆,
但係入面依然保持嫩滑多汁
最重要嘅係佢有鑊氣,即係蝦唔係淨係炸過
而係喺上碟之前用猛火快炒,保留到蝦嘅鮮味同鮮甜感

瑤柱蝦米雜菜煲
呢道菜就非常適合去平衡一下煲仔飯油膩
瑤柱同蝦米本身鮮味十足,煲煮出嚟嘅時候已經聞到陣陣香味,
最特別係蔬菜煮到啱啱好,夠嫩而且保留咗原味,
配埋瑤柱嘅鮮甜,呢道菜雖然簡單,但味道層次豐富
真係食落去感覺非常清新
正正係發揮到解膩、調和味蕾嘅作用

果汁特飲
同樣用料新鮮,冇過分甜膩,反而保留到果汁嘅鮮味。
飲落去清涼解渴,尤其食完幾道有啲濃味嘅菜式後,
好似俾你啲味蕾嚟個大洗滌咁,唔單止解渴,仲帶出果汁自然嘅鮮甜

呢間「憶食尚臘味煲仔飯」係一間值得推介嘅餐廳
唔止係因為佢用料新鮮,仲因為佢每道菜都做到有質有量,仲充滿地道風味

餐廳:憶食尚臘味煲仔飯
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
❤️菠蘿咕嚕肉醬汁酸甜,令人胃口大開!咕嚕肉外脆內嫩~😋除了菠蘿還有紫洋蔥、燈籠椒等配菜,十分豐富!燈籠椒🫑有紅黃綠三隻色、配上紫色的洋蔥🧅,看起來很美觀~😍可謂是色香味俱全!👏🏻❤️時令蔬菜可選白灼/蒜蓉/上湯。時令蔬菜揀左菜心同上湯。蒜片、瑤柱絲、紅蘿蔔片等配料,令菜心入口好香~菜心夠鮮嫩爽脆👍🏻。❤️香菇鮮滑雞煲仔飯雞肉新鮮嫩滑~加上香菇很香口~上枱時侍應很貼心地替我們倒進少許頭抽用匙羹撈勻👍🏻。近煲底的飯有少少香脆飯焦,很正的煲仔飯😋。食完煲仔飯飲番啖菊花茶熱氣全消~🥰❤️嗌左杯特飲入面有菠蘿汁、紅莓汁、橙汁再加雪碧,酸甜開胃,加埋雪碧爽呀!🤩
❤️菠蘿咕嚕肉

❤️時令蔬菜
可選白灼/蒜蓉/上湯。

❤️香菇鮮滑雞煲仔飯

食完煲仔飯飲番啖菊花茶熱氣全消~🥰

❤️嗌左杯特飲

如果平時朋友話去食煲仔飯,我一定換套運動衫同鞋,因為預左d地d台d餐具都係好油咁,運動衫返屋企容易洗。但係竟然比我搵到裝修好似老香港,空間寬敞,幾張台之間有屏風,煲仔飯d飯同臘味都好食,服務態度超好,又舒服又安靜又有情調嘅餐廳!服務員係咁行過來睇仲有咩可以服務,換餐具,加茶,幫手整松d飯。推薦廣味臘味煲仔飯同四季豆炒雞脾菇。飯焦脆脆哋,唔會好硬。四季豆同菇都入味。唔知係咪改進左,總之就係非常滿意。
  • 廣式臘味煲仔飯
  • 四季豆乾煸雞髀菇
2024-09-29 769 views
🍲廣式臘味煲仔飯🍲叫左兩人份量嘅煲仔飯,一上枱就見到份量好多,足夠2-3人食都得。材料用上自家製臘味(臘腸、腊肉、臘鴨)打開嗅已經覺得好香,當職員幫我地加入蔥花同鼓油 再撈勻之後,更加色香味俱全。白飯吸收了臘味嘅油脂鹹香味,令人停唔到口🫢🫢🍤黃金蝦球🍤蝦球大大粒,外皮炸得脆脆再沾上鹹而不膩的鹹蛋黃醬,配上一碗白飯 最適合不過🥬薑汁炒芥蘭🥬薑汁味重,最重要係佢只會炒芥蘭莖🫢岩晒我呢啲唔鐘意食菜葉嘅人
🍲廣式臘味煲仔飯🍲
白飯吸收了臘味嘅油脂鹹香味,令人停唔到口🫢🫢

🍤黃金蝦球🍤

🥬薑汁炒芥蘭🥬
2024-09-29 630 views
✨ 朋友介紹我去億食尚午餐,位於舊佐敦道碼頭,有樓上樓下兩層,坐位闊落環境很不錯。***** ***** ***** ***** ***** 香菇🍄滑雞煲仔飯🍚有別於以前食過嘅煲仔飯,香味濃郁,雞件軟腍,豉油味甜甜哋。甜蜜咕嚕肉🥓好耐無食過有拉絲效果嘅咕嚕肉,味道很不錯,每舊咕嚕肉都裏滿醬汁,酸甜適中撈飯一流,口感外脆內嫩。小炒王🥬小炒王係大排檔檔嘅鑊氣指標,主要用咗韭菜、蝦乾、魷魚、魚仔,食材唔複雜,但炒起嚟好考功夫;這碟小炒王夠晒鑊氣,韭菜油亮爽嫩,蝦乾惹味,原來仲有脆卜卜腰果。

***** ***** ***** ***** *****

香菇🍄滑雞煲仔飯🍚
有別於以前食過嘅煲仔飯,香味濃郁,雞件軟腍,豉油味甜甜哋。

甜蜜咕嚕肉🥓

小炒王🥬
2024-09-23 640 views
【佐敦•憶食尚臘味煲仔飯】@ππππππππππππππππππππππππππππππ香噴噴熱辣煲仔飯廣式臘味煲仔飯秘製xo雞脾菇四季豆瑤柱上湯田園時蔬廣式臘味煲仔飯經典的廣東美食,將香腸、臘肉和其他臘味與米飯一同煮製而成。在這道菜中,米飯吸收了臘味的煙熏香氣,外層微焦的米飯底部更是脆口可口,令人垂涎欲滴。每一口都能感受到臘味的濃郁與米飯的柔軟,口感豐富。秘製XO雞脾菇四季豆組合非常出色。XO醬的香辣與雞脾的鮮嫩交融,為這道菜帶來了豐富的層次感。四季豆的脆口和菇類的滑潤,增添了口感的多樣性,讓人每一口都能感受到不同的風味。瑤柱上湯田園時蔬是一道清新而健康的選擇。瑤柱的鮮甜味道與高湯的鮮美結合,讓整道菜的底味更加深厚。各種時蔬如西蘭花、胡蘿蔔和菠菜等,不僅顏色鮮豔,還保留了蔬菜的原汁原味。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 488✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#佐敦美食 #憶食尚臘味煲仔飯 #web3佐敦憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
【佐敦•憶食尚臘味煲仔飯】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 488
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#佐敦美食 #憶食尚臘味煲仔飯 #web3佐敦

憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖