Restaurant: Fairwood
Info:

今日試吓小西灣藍灣廣場大快活藍灣大快活早餐,那兩條牛肉腸粉(見附圖)😣與雪條一樣咁堅硬😆。食落口好似食緊塑膠一樣。都未食過咁難食嘅腸粉。原則上應該唔可以叫做腸粉。食緊塑膠物料一樣。大快活啲食品質素真係越嚟越差。👎🏻👎🏻前兩日吃了另一個早餐,要求滑蛋要更改為「熟炒蛋」,但分店的廚房每次都「將滑蛋反轉擺放扮熟炒蛋」(見附圖),今次已經是第三次,客人不吃滑蛋,主要原因是因為怕吃半生熟雞蛋,會感染感染沙門氏桿菌。但每次本人order 「熟炒蛋」,但此店的廚房為了方便自己,行為實在不老實,「將滑蛋反轉擺放扮熟炒蛋」。👎🏻👎🏻

2024-07-22
TakeAway
2024-04-05 66 views
去探朋友仔的,經過附近有間大快活,肚餓食個Tea先!😅💓🤪😆班蘭鮮油多士配燒雞翼有D罪惡感既厚厚鮮牛油,配上班蘭醬,係口感豐富又好味!凍檸茶茶香!夠醒神!

班蘭鮮油多士配
燒雞翼
有D罪惡感既厚厚鮮牛油,配上班蘭醬,係口感豐富又好味!

凍檸茶
茶香!夠醒神!

2024-03-23 42 views
下午茶時間!附近有間大快活,耐冇去就去了,價錢實惠!🤣💓一於食甜品先!叫了粒粒芒果牛角窩夫!有少少失望,太硬難切之外,芒果顏色似不太新鮮!好彩有燒脾補數!啖啖肉!😉飲品叫了可樂少冰,又係耐冇飲,正!
下午茶時間!附近有間大快活,耐冇去就去了,價錢實惠!🤣💓

好彩有燒脾補數!啖啖肉!😉
飲品叫了可樂少冰,又係耐冇飲,正!

2024-01-06 64 views
呢間喺我公司附近既大快活我都經常食,一來因為位置方便,二來佢少鹽少糖,符合我健康飲食既需求,始終肚腩太大有礙觀瞻嘛介紹返今次食既菠蘿咕嚕肉套餐先,整體黎講係水準以上,成碟菜最緊要既係個醬汁,要夠酸酸甜甜先會開胃,呢方面佢做得好唔錯,我食到停唔到口,咕嚕肉都好入味,唯一係份量少左啲啲,如果係胃口大既朋友可能會食唔飽,我就剛剛好七成飽

菠蘿咕嚕肉套餐
菠蘿咕嚕肉套餐
2023-02-05 202 views
試紅米飯餐雞胸有汁,不乾。微煎適合減肥人士。叫了少飯,仍然很大碗。我是吃得下但因不合餐單標準,我放棄了。沒想到會有汁,是蘑菇汁。減肥人士不宜吃太多汁,所以我試了味就沒有再吃
試紅米飯餐

平時都有去食大快活,不過就多數是去食早餐或是下午茶,午餐時間過來倒是比較少。午市是上午11點半開始,但原來不是全部在午市會供應的餐點會同一時間供應。因為我之前在網上看到午市有煲仔飯想吃,但最後聽到店員話煲仔飯不出住要等等就只能放棄 ... 最後見別桌的在吃燒鴨好似幾吸引,又見自己好耐沒吃過就點了 - 燒味雙拼瀨粉 ($43) + 熱奶茶 ($7),加熱飲品要$7在快餐店來說有點少貴吧?不過個人覺得大快活的奶茶是幾好飲,香滑得來有微微的茶澀,不加糖也可以入口。燒鴨的肉質較為厚身,會有少許的肉羶味。另外叉燒雖然不是蜜汁那種吃落帶甜味,但口感軟嫩還是不錯。不太喜歡瀨粉

燒味雙拼瀨粉 + 熱奶茶

燒鴨的肉質較為厚身,會有少許的肉羶味。
另外叉燒雖然不是蜜汁那種吃落帶甜味,但口感軟嫩還是不錯。
不太喜歡瀨粉
2022-01-09
$50 (Lunch)
成個冬天都諗住煲仔飯🤣喜愛煲仔飯嘅程度係去到夏天都想食😀成個冬天都冇食過大快活煲仔飯 於是趁佢仲有得供應嘅時候就去咗大快活食晚飯😚🍚煲仔飯 唔記得exactly幾錢 (around $55)有臘腸 冬菇 菜心同埋滑雞 可能佢煲得唔夠耐 同平時煲仔飯嘅質感差少少 同埋佢隻煲仔飯豉油好似唔係嗰隻甜豉油 不過其實佢一樣好香同彭好足料 仲要咁大煲🤩季尾仲食到煲仔飯已經好開心了🌶川味系列 - 水煮肥牛煲配白飯 $52另外仲嗌咗個水煮😋超級香噴噴🥰份量好多 有肥牛 豆卜 仲有好多萵筍🥒湯底好重花椒同麻辣味🌶豆卜、萵荀同埋粉絲滲入哂湯底好入味😍食落去勁滿足

有臘腸 冬菇 菜心同埋滑雞

🌶川味系列 - 水煮肥牛煲配白飯 $52
2020-12-20 311 views
暖笠笠呀~好貼心呀🥰終於試左大快活既魚香煲仔飯🍲! 其實是焦香煲仔飯,唔知點解睇左是魚香😂🙈外賣可選原煲拿番屋企,只需加$6! 退煲時可攞返$6現金券!較 環保又鼓勵再消費👍試了章魚肉餅蛋煲仔飯,味道唔錯,略有飯焦,隻蛋熟晒,整體調味適中,夠熱夠香,又唔會油膩熱氣!叉燒糯米煲仔飯的糯米飯質感好,唔會過粘,近煲底的還有一點點脆口,調味適中,不會肥膩。兩塊厚叉燒望落過瘦,幸好唔會鞋,口感都可以。配菜的蛋絲和花生,令口感更豐富😋大快活今次貼心既地方,除左俾你帶走個煲甘有創意,當然都有保溫作用,頭先經歷嚴寒北風,佢都仲暖笠笠。打開個盒見到張卡紙,細心教你摺成隔熱墊,好安全咁拿個煲出黎。總之成個體驗正呀👍#夜晚禁堂食唯有外賣#飲食情侶🥰#MagicCherry攻飲食#Cherry攻商鋪
暖笠笠呀~好貼心呀🥰

兩塊厚叉燒望落過瘦,幸好唔會鞋,口感都可以。
配菜的蛋絲和花生,令口感更豐富😋

總之成個體驗正呀👍

#夜晚禁堂食唯有外賣
#飲食情侶🥰
#MagicCherry攻飲食
#Cherry攻商鋪
叉燒糯米飯
章魚肉餅煲仔飯
2020-11-28 171 views
難得平日請了假,再加上約了朋友談天~所以就打算去吃下午茶。最後決定去大快活~因為疫情的關係,桌子上有放牌子叫大家「坐疏啲,開心啲」!沒想到原來下午茶的選擇還頗多,價錢大約由$20起~還滿難決定的呢最後我點了的是 - 奶醬厚多士 + 珍寶腸 + 迷你雪茶肉絲湯米粉 ($28)多士頗脆身,花生醬和甜奶要自己塗~前者很幼滑,但甜奶是植脂的 ... 印象中含有反式脂肪,好像對身體不是太好 ... 珍寶腸就一般~不過也脆身香口的。米粉的話偏硬身了一點,看湯湯那麼深色還以為會很濃味 .. 但其實調味倒是剛剛好奶茶幾順滑,喝起來有淡淡的茶味~好像奶落得多一點!? 另外不需要加糖也可。
難得平日請了假,再加上約了朋友談天~所以就打算去吃下午茶。

印象中含有反式脂肪,好像對身體不是太好 ...
珍寶腸就一般~不過也脆身香口的。
奶醬厚多士 + 珍寶腸 + 迷你雪茶肉絲湯米粉 (餐)
2020-11-25
$28 (Tea)
2020-10-25 187 views
秋冬來臨,自然就是香港人吃煲仔飯的季節,近日得知大快活有外賣煲仔飯的消息,今晚就過去嘗試一下。排隊購買時只餘下窩蛋肉餅冬菇煲仔飯,所以只能勉強選擇,等了大約10分鐘才有得取。窩蛋肉餅冬菇煲仔飯  3/5分   55元外賣1. 窩蛋好失敗,因為外賣回家太熟了吧,而且沒有蛋味,好難食2. 肉餅同樣失敗,因為好粉無肉味,所以大快活的肉餅是出名唔好食架3. 冬菇反而幾有味,但只有1粒,太少4. 飯焦方面不夠多,建議大家取回家後可以先加豉油,然後再用火燒2分鐘,效果會更佳其實可以外賣煲仔飯已經好難食,原價49元,加6元變成外賣自取。洗完煲仔後歸還會得到1張6元券下次使用,不失為鼓勵消費的策略。用紙盒包好亦非常方便,實在是幾值得支持的措施,只是不建議大家選擇肉餅。排骨或滑雞煲應該會好味一些。盒有提供餐具及2包豉酒,夠用啦~~

窩蛋肉餅冬菇煲仔飯  3/5分   55元外賣

3. 冬菇反而幾有味,但只有1粒,太少

2020-10-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$55 (Dinner)
2020-08-21 125 views
小西灣藍灣半島的大快活一直是我覺得最穩陣的快餐店,因為早餐午餐下午茶晚餐都食過,味道都是非常正常沒有任何問題。今次有機會吃下午茶,就吃A03的套餐。A03套餐 - 雪菜肉絲米粉&熱狗&熱飲/凍綠茶 27元 4/5分- 價錢方面是不能要求更多- 雪菜肉絲米粉份量夠,個人喜歡其湯底夠清- 熱狗是神來之筆,面包整得夠脆,配沙律醬一流- 飲品有熱或綠茶,通常我選後者會健康一些有冷氣環境好又方便,夫復可求?
今次有機會吃下午茶,就吃A03的套餐。

- 價錢方面是不能要求更多
- 雪菜肉絲米粉份量夠,個人喜歡其湯底夠清
- 熱狗是神來之筆,面包整得夠脆,配沙律醬一流
- 飲品有熱或綠茶,通常我選後者會健康一些

有冷氣環境好又方便,夫復可求?
2020-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2020-02-11 235 views
平時真是沒什麼機會吃快餐店,差不多是大年初一才會去吃。因為在我住的那邊大部份餐廳都會休息,或者即使營業~能選擇的餐點不多,甚或需要加二或加三的收費。所以便來到很久沒去過的大快活!原來現在連早餐的選擇也多了不少呢!我點的是 - 午餐肉火腿湯通粉+脆皮腸+即炸脆魚柳+茄汁豆+英式多士 ($37.5)整個很豐富!脆皮腸也有兩條呢~茄汁豆可以配多士來吃。厚多士還可以選擇飛邊,亦可以選塗果醬 / 花生醬 / 煉奶 ~如果不選的就是配牛油。魚柳炸得金黃色,吃的時候仍然透著熱氣~魚肉也很滑的呢配通粉的火腿和午餐肉都有稍微煎過,吃起來很香口。將全部吃完已經覺得十分飽!跟餐飲品是 - 茶走 ~會配一包植脂甜奶阿活香嫩炒滑蛋 + 脆皮腸 + 香辣醬肉湯上海麵 ($36)蛋很滑嫩~那個香辣醬真的超辣,除非真的很吃得很辣,不然不要選這個囉牛奶燕麥(無糖) +  烚蛋 + 英式多士 ($23)想吃較為健康的可以選這個。
平時真是沒什麼機會吃快餐店,差不多是大年初一才會去吃。

整個很豐富!脆皮腸也有兩條呢~茄汁豆可以配多士來吃。
魚柳炸得金黃色,吃的時候仍然透著熱氣~魚肉也很滑的呢
午餐肉火腿湯通粉+脆皮腸+即炸脆香魚椰+茄汁豆+英式多士

配通粉的火腿和午餐肉都有稍微煎過,吃起來很香口。

阿活香嫩炒滑蛋 + 脆皮腸 + 香辣醬肉湯上海麵

牛奶燕麥(無糖) +  烚蛋 + 英式多士 ($23)
想吃較為健康的可以選這個。
牛奶燕麥(無糖) + 烚蛋 + 英式多士
2020-01-25
$32 (Breakfast)
午餐肉火腿湯通粉+脆皮腸+即炸脆香魚椰+茄汁豆+英式多士
連鎖食肆最多就是與同類型的餐廳做對比,不論是款式、味道和價錢的競爭也很大。天氣漸凍,自自然然想起火鍋、煲仔飯之類可以暖身的例牌。今次這直接把鐵板和火鍋一次食了,意外地價廉物美。紅棗杞子淮山濃雞湯火鍋(穀飼肥牛半磅) ♥♥♥♥4安士穀飼肥牛(+$25)看到已經分裝好的4安士小盒,其實半磅有2盒不算少,不過對於我這種食肉獸還是額外點了盤,至少比起加配其他配菜,我覺得肉還是比較OK。雜錦菜盤拼出來像朵花滿好看,重點是這樣放也省了些空間。雖說份量不太多,畢竟原意是一人份的,但勝在款式多。總共有4款蔬菜,6款"丸"。讚岐烏冬(可選即食麵)不是少看它好像只有一餅很少,食到最後其實還有機會沒食完,好處是鳥冬不像即食麵會發漲,愈食愈多。經典雜扒鐵板餐(黑椒汁) ♥♥♥♥聽見不少人說這裡的扒切得有多薄,但仔細想想,平民價錢來說它的質素和份量已經好好,回想下那些近百元的茶記扒餐,不也是薄薄的。我倒是覺得每款口感都不錯,又不"削"又不韌。迷你粟米魚塊飯雖然只是小碗但味道不錯,也真的是魚塊不是炸麵衣。如果說只食扒怕不夠,這小碗正好把胃剩下的那點空間填上了。炒什菜坦白說菜很普通沒什麼好說的,但因為黑椒汁夠惹味令
連鎖食肆最多就是與同類型的餐廳做對比,
不論是款式、味道和價錢的競爭也很大。
天氣漸凍,自自然然想起火鍋、煲仔飯之類可以暖身的例牌。
今次這直接把鐵板和火鍋一次食了,意外地價廉物美。

紅棗杞子淮山濃雞湯火鍋(穀飼肥牛半磅) ♥♥♥♥
穀飼肥牛
4安士穀飼肥牛(+$25)
看到已經分裝好的4安士小盒,其實半磅有2盒不算少,
不過對於我這種食肉獸還是額外點了盤,
至少比起加配其他配菜,我覺得肉還是比較OK。
雜錦菜盤
雜錦菜盤
拼出來像朵花滿好看,重點是這樣放也省了些空間。
雖說份量不太多,畢竟原意是一人份的,但勝在款式多。
總共有4款蔬菜,6款"丸"。
紅棗杞子淮山濃雞湯火鍋
讚岐烏冬(可選即食麵)
不是少看它好像只有一餅很少,食到最後其實還有機會沒食完,
好處是鳥冬不像即食麵會發漲,愈食愈多。
經典雜扒鐵板餐
經典雜扒鐵板餐(黑椒汁) ♥♥♥♥
聽見不少人說這裡的扒切得有多薄,但仔細想想,
平民價錢來說它的質素和份量已經好好,
回想下那些近百元的茶記扒餐,不也是薄薄的。
我倒是覺得每款口感都不錯,又不"削"又不韌。
迷你粟米魚塊飯
雖然只是小碗但味道不錯,也真的是魚塊不是炸麵衣。
如果說只食扒怕不夠,這小碗正好把胃剩下的那點空間填上了。
炒什菜
坦白說菜很普通沒什麼好說的,
但因為黑椒汁夠惹味令菜也變好食了。
12安士可口可樂
普通的可樂,但送的有何不可?

三個人食完這些其實也很飽,
我看掛牆的廣告,以上這兩款還有17:00-18:00早鳥優惠。
Other Info. : 很多人沒有位子坐就先點火鍋,令出餐那邊準備好卻找不到送餐的桌子,要食的話還是先坐定定吧。
2019-11-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Dinner)
穀飼肥牛
紅棗杞子淮山濃雞湯火鍋
經典雜扒鐵板餐
2019-10-10 162 views
今日去藍灣半島買野,順便搵食見到大快活剛轉餐牌轉下午茶就過去幫襯下佢有幾款配搭主要都係西多士,雞餐,雞脾,公仔麵類,左搭右,右搭左咁,仲有D小熱狗之類最特別而家有2人套餐下午茶呢個先搞笑最新出左紅豆沙,仲有鐵板黑椒牛肉炒烏冬 C04套餐一隻燒雞翼加一個餐肉煎蛋公仔麵熱水唔夠熱,撞落個麵度,泡唔夠軟身,食起上黎仲係好硬身,即係生骨雞翼OK啦,少少甜味,煎脆得幾脆既,所謂既燒雞翼其實都係煎扒爐度煎包埋杯熱飲咖啡,份量食完都好夠飽
今日去藍灣半島買野,順便搵食
見到大快活剛轉餐牌轉下午茶就過去幫襯下
佢有幾款配搭
最特別而家有2人套餐下午茶呢個先搞笑
最新出左紅豆沙,仲有鐵板黑椒牛肉炒烏冬
C04套餐
一隻燒雞翼加一個餐肉煎蛋公仔麵
包埋杯熱飲咖啡,份量食完都好夠飽
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
2019-07-08 158 views
今日eatmug9 #59最近喺某個討論區上面睇到大快活出咗款健身人士食過都有讚冇彈嘅餐依個雞胸紅米飯餐46蚊跟一杯嘢飲當中包括低糖綠茶雞胸紅米低糖根本就係for減肥又或者健身嘅人食聽聞佢依個飯嘅汁每隔一排都會轉嘅咁啱我食呢排就係配南瓜汁唔怕齋食雞胸冇乜味好寡配返個蔬果整嘅汁成個餐健康曬再講下塊雞胸唔係small size 唔係middle size 係大碼 沙煲咁大嘅雞胸😍而肉質絕對唔似自己整嘅咁嚡口係嫩滑嘅易入口嘅呢個餐簡直係健身界嘅恩物🙇🙇🙇
今日eatmug9 #59

係大碼 沙煲咁大嘅雞胸😍
而肉質絕對唔似自己整嘅咁嚡口
係嫩滑嘅易入口嘅
呢個餐簡直係健身界嘅恩物🙇🙇🙇

$50 (Lunch)