2017-12-15 2168 views
平時講起食齋,好多時都係去齋鋪 同埋好多都係中式齋為主 食西式齋的地方的確唔太多 而且仲係食素菜既私房菜,真係第一次呀~ 呢度入面既裝修真係好特別 好有田原自然風之餘,亦帶出強烈的素食訊息~ 叫得工廈,地方當然唔細,每張枱之間都好有距離,自成一閣~ 每一角都有一個特色設計,好似一間間唔同既房咁,好特別~ 呢度仲有一個售賣素食食材既地方,好多食物都係平時好少見, 睇完一轉,真係大開眼界呀~ 話明係私房菜,食物飲品都係由店主發板~ 先黎一個香香的,清徹通透的玫瑰花茶~ 玫瑰花朵朵都好大朵,唔係平時既細細粒花朵~ 而且仲有好香的玫瑰花味 最重要係無左廉價玫瑰花個陣野 UP UP 花草味~ 前菜也很是特別的 甜甜的黑豆,加入了醬油和糖煮,非常可口,用來平時做小食一流~ 生果也非常清甜可口 那個炸雞脾菇外脆內滑,炸得非常好~ 珍菌黃耳牛肝菌養生燉盅 雖然入面全係菌同素菜,但味道非常濃郁,好似飲緊豬肉湯咁~ 第一次食黃耳,質感同桃膠好似,功效亦都非常相似,所含膠質亦非常豐富 而且它能促進肝脂肪代謝,防止脂肪在肝臟中累積,提高肝臟解毒功效架~ 成個湯超級多料,飲完食左都飽左一半~ 黑松
平時講起食齋,好多時都係去齋鋪
同埋好多都係中式齋為主
食西式齋的地方的確唔太多
而且仲係食素菜既私房菜,真係第一次呀~

呢度入面既裝修真係好特別
好有田原自然風之餘,亦帶出強烈的素食訊息~

叫得工廈,地方當然唔細,每張枱之間都好有距離,自成一閣~
每一角都有一個特色設計,好似一間間唔同既房咁,好特別~

呢度仲有一個售賣素食食材既地方,好多食物都係平時好少見,
睇完一轉,真係大開眼界呀~

話明係私房菜,食物飲品都係由店主發板~

先黎一個香香的,清徹通透的玫瑰花茶~
玫瑰花朵朵都好大朵,唔係平時既細細粒花朵~
而且仲有好香的玫瑰花味
最重要係無左廉價玫瑰花個陣野 UP UP 花草味~

前菜也很是特別的
生果也非常清甜可口
那個炸雞脾菇外脆內滑,炸得非常好~

珍菌黃耳牛肝菌養生燉盅

雖然入面全係菌同素菜,但味道非常濃郁,好似飲緊豬肉湯咁~

成個湯超級多料,飲完食左都飽左一半~

黑松露素鵝肝拼鮮果

素鵝肝的的質感較實,感覺似食緊午餐肉
不過加埋醬汁調味,成個感覺好實在

有機鮮蕃茄焗大啡菇

呢度菜,就咁睇,點都唔似齋,賣相非常靚~

大啡菇非常厚肉,咬落好JUICY
有機蕃茄都好甜,一D酸味同草腥味都無~
啡下面有非常多的雜菜同菇菌,有各種唔同品種
不過我覺得煮得有少許淋,如果爽身番少少就更好~

有機椰油牛油果炒飯

呢個飯非常的香,那陣椰油味真的非常濃郁

飯入面加入了好多牛油果,仲有菇粒同松子
口感有軟有硬,好複雜,但亦很新奇有趣~

不過因為加入左椰子油的關係,呢個飯亦都比較油膩,感覺有D滯~

甜品

黑冰糖好清甜,
加上最近大愛的桃膠,真係又滑又滋潤~
雖然好飽,但最後我都食哂成碗~XD

第一次食西式全素宴,估唔到感覺好特別
有D似食緊FUSION 菜,亦真係似食緊平時既西餐咁,最重要係無中式齋咁油膩
之前以為食素菜唔太飽,但唔估唔到同食肉一樣咁飽肚
每款菜都好有新鮮感~ 睇得出廚司亦落左好多心機係每一度菜度

試過呢個私房菜,包保你會對素食改觀
2017-12-04
$250 (Dinner)
  • 黑豆
  • 黑松露素鵝肝拼鮮果
  • 黑冰糖貢棗燉桃膠
2017-12-11 1566 views
人生有過一些經歷, 及來到一定年紀後, 開始著重養生, 當健康正常時, 你會覺得理所當然, 但當失去健康時, 才知道後悔太遲。吃進肚的東西, 直接影響我們的健康, 多菜少肉不只是口號, 還要實行, 偶爾吃一餐素菜, 也令人覺得很舒服。今晚相約女生朋友, 來到觀塘吃工廈中的素食私房菜, 聊聊近況。先送上有機玫瑰花茶, 倒出來已嗅到清香的玫瑰香氣, 令人心情放鬆, 也溫暖手和身子, 為這晚女生之夜展開美麗的序幕。頭盤有黑豆、新鮮生果和焦鹽杏鮑菇, 黑豆醬汁帶甜, 幾開胃, 生果中芒果香甜, 最為突出, 焦鹽杏鮑菇不很脆卻很有台灣夜巿風味。牛肝菌竹笙燉黃耳湯, 是我這晚最喜歡的菜式, 一向都喜歡喝湯, 這燉湯味道很濃郁, 牛肝菌、竹笙、黃耳、杞子等都是很營養的食材, 喝湯時慢慢吃光湯料。唯一意見是湯有點油, 明明無用肉燉, 不知油從何來, 也可上菜前先撇去部分油。蕃茄煮大啡菇, 蕃茄蓉酸酸甜甜, 是天然的調味品, 啡菇煮得夠軟和多汁, 不需要肉的存在, 已很美妙, 底下有薯絲、芹菜絲、紅椒青椒等, 烹煮得宜, 保留爽口感, 最後連一點蕃茄湯汁都喝光才滿足。黑松露鵝肝, 與其說是鵝肝, 不如說

先送上

頭盤有

牛肝菌竹笙燉黃耳湯,

黑松露鵝肝, 與其說是鵝肝, 不如說它更似午餐肉, 口感像厚火腿, 彈牙, 配上一些黑松露醬, 不過本人較喜歡吃原來的食物, 不太喜歡加工品, 所以對這個菜一般。

椰子油牛油果炒飯, 今晚的嗅覺很活躍, 又聞到濃濃的椰油香味, 椰子油一般用於護膚品較多, 用來入饌比較少吃到, 味道個人幾接受, 飯粒飽滿油潤, 並夾雜頗多菜, 所以即使有牛油果和椰油, 也不會覺得很膩。

最後甜品
桂花桃膠, 桃膠清理得乾淨, 是平民燕窩, 養顏之選, 配合桂花的清香, 味道好夾, 又不會過甜。
觀塘工廈的餐廳, 給我的印象都很用心, 家素也不例外, 兩個女生在開放式廚房烹調食物, 兼照顧客人, 確是很有家的感覺, 定價也合理, 每位$250無加一, 是可以再回頭的餐廳。
2017-12-11 1474 views
要在香港食到好食的素食一點都不容易,好多人嫌傳統素食太油膩,澱粉質太高; 西式素食好多時候都用油炸去處理食材,而且價錢比較貴,不過今次朋友訂了這間觀塘隱世工廈素食私房菜, 就有好大驚喜,由食第一道菜開始,已經feel到主廚用心的烹調方法和創意。第一道菜“家素招牌餐前小食”,醬醃黑豆甜中帶鹹,豆的軟度適中,一食就覺得味道好獨特,老闆說是秘製,所以都無再追問;中間的是生果盤,用了紅肉火龍果,很清甜;第三樣是椒鹽素雞,超好食,皮脆內軟,火喉剛剛好!就是這3個小食,令我對素菜完全改觀。這個鮮菌味濃郁的燉湯令我忍不住要請教老闆,原來除了加了杞子、北芪等的藥材外,還有充滿膠質的黃耳,入口比雪耳更腍,牛肝菌味亦好濃厚,這個珍菌黃耳牛肝菌養生燉湯確實是真材實料。黑松露素鵝肝拼鮮果:單看擺碟已經夠功架,素鵝肝絕對不是平時能在超市買到的素肉,加上特調醬料同黑松露調味,味覺上大滿足!配上甜蜜蜜的布冧,精緻!我一向都鍾意食大啡菇,有時會自己煮,不過多數都會用好濃味的醬料調味。而這裡用了酸甜清新的蕃茄,效果係很好,令我食到蔬菜應有的原味。有機椰油牛油果炒飯:完全是一個全新的配搭,牛油果份量十足,加上松子增加咬口
家素招牌餐前小食

珍菌黃耳牛肝菌養生燉湯

有機鮮蕃茄焗大啡菇

有機椰油牛油果炒飯:完全是一個全新的配搭,牛油果份量十足,加上松子增加咬口,清新得來又椰香氣撲鼻,賣相也精美。
有機椰油牛油果炒飯

最後是黑冰糖貢棗燉桃膠,加了桂花,桃膠明顯是師傅揀過的,沒有硬邊位出現,桃膠粒粒都是滑溜的。
黑冰糖貢棗燉桃膠
這家素食店平日通常只做午市,午市套餐由五十幾蚊起,晚市就只做私房菜,每位約$250,會根據菜單而定,一定要訂位才可。

2017-12-01
家素招牌餐前小食
珍菌黃耳牛肝菌養生燉湯
2017-12-10 490 views
小妹會周不時來到工廈,看看有什麼好吃,發掘未吃過的餐廳。是次中午來到了一間挺特別的隱世餐廳 - 家素素食私房菜。時常吃肉類,總要吃一點素食中和一下,這家雖午市食物款色選擇不多,但價錢合理,加上優勝在將清淡的蔬菜,加以主理,令味道更有驚喜,非常值得推介。內裡的佈置亦色彩繽紛,除了吃之外,亦有乾貨售賣。點餐後,先送上一份前菜,是日老火湯就是木瓜雪耳粟米湯,味道相當不錯,內裡加了粟米令整體十分清甜,非常適合近日乾燥的天氣喝,挺滋潤呢。旁邊放有黑豆,黑木耳及一份橙,健康十足。先說黑豆,軟腍腍之餘,不失咬感。要大讚的是,另一黑木耳,加進了胡椒一併製,有種微辣又不會太嗆喉的感覺,提升味蕾。素食理應上所有蔬菜加起來味道會較清淡,言而調味真的是很重要,這碟招牌鹽酥鮮菇飯/$70實在有驚喜。清清的蔬菜之中,混入了主角鹽酥菇,微鹹加上酥炸,令味道更突出,不會過份油膩,相反更顯香口,好吃得令人一口又一口,連飯吃非常不俗。吃了幾口友人的家鄉椰菜鹽飯/$60,另有一番味道。飯是用了糯米飯,煙煙韌韌,以咬感為重,混入椰菜更健康,也很好吃。午餐奉送任飲黑豆漿,是自家製的,由於是自己即斟,故能保持熱騰騰的温度,捧着手
內裡的佈置亦色彩繽紛,除了吃之外,亦有乾貨售賣。
午餐奉送任飲黑豆漿,是自家製的,由於是自己即斟,故能保持熱騰騰的温度,捧着手心一喝更佳。黑豆的份量頗足,每啖也可喝到粒粒黑豆,而且味道濃郁。

對於素食一詞,會充利用素食,混合各種調味,健康之餘,亦沒有忽略味蕾之充分感,絕對值得到訪。
2017-11-23
$70 (Lunch)
2017-12-06 261 views
每天都是大魚大肉,開始有點吃不消。觀塘有間新開的素食,讓心理上好過一點。餐廳內沒有餐牌,進去後要再走到門外,看看門口黑板上的「是日菜式」,建議可以考慮在店內加設多一塊黑板,讓客人可以安坐店內選擇。套餐只有3個選擇,簡單的家庭式作業。幽暗的燈光,營造柔和的氣氛。配合素食的平和感,只是暗黃的燈讓食物看起來不清楚,顏色不太吸引。雜糧黑豆漿免費供應,濃稠得很。不太甜,豆味也不重,被雜糧蓋過,像紫米或是糙米的味。吃完飯,當是糖水再飲杯,夠滿足,我倆喝完一杯又一杯。套餐包老火湯和前菜。青、紅蘿蔔粟米栗子湯味道清淡,但有足料的夠味。沒有味精,很順喉。材料都是當造的,還有適合秋冬的栗子。前菜有爽甜的蘋果,黑豆和杏甫。全都不錯,但作為乾果的杏甫,甜味跟湯撞了,而且用作前菜有點奇怪。紅菜頭撈麵淡紅的麵沒有紅菜頭味,預料之內,最重要是其不俗的口感,不會太腍。旁邊有不少蔬菜,配搭出不同口感,爽、脆、多汁、清甜。醬汁是菇煮的,是正宗的中式香菇汁,配麵都夾。咖喱素蝦飯好奇用素做的蝦肉味道如何。一上桌,眼前各式配料搭配出的色彩很豐富。咖喱偏甜,完全沒有辣味,不合口味。飯粒分明,濕度剛剛好,混了紅米的口感更佳,即使淋

雜糧黑豆漿
套餐包老火湯和前菜。
青、紅蘿蔔粟米栗子湯
紅菜頭撈麵
紅菜頭撈麵
咖喱素蝦飯
好奇用素做的蝦肉味道如何。一上桌,眼前各式配料搭配出的色彩很豐富。咖喱偏甜,完全沒有辣味,不合口味。飯粒分明,濕度剛剛好,混了紅米的口感更佳,即使淋上咖喱汁也不會太濕。素蝦很大隻,還有一條條橙紋,扮得似模似樣。口感不像蝦肉,口感彈彈的,似魚蛋。還有兩件牛筋樣的豆腐乾製品,不過不失。各式蔬菜在旁作點綴,既能夠為賣相添加幾分,又吃得健康。
咖喱素蝦飯
店內設有開放式廚房,可以看見店員用心準備每道菜。店員只有兩名店員,似乎不太熟手,反而沒有了太商業的感覺。整體來說是一家質素頗高、用心經營的素食小店。
2017-11-28
$65 (Lunch)
2017-12-02 282 views
同事之前帶我揾食,感覺很回味,所以相約他再來呢間素食店去食多次。來到門口,餐牌就已經放响門口,每次都會有三款不同的菜式,仲配有前菜、中湯和豆漿。不過入去坐低之前就要睇定食咩,因為裡面係沒有餐牌的。餐廳入面設計簡單得來都不乏一些小心思,不但有牆上有美麗的圖畫,仲有一個乾貨區。最令我印象深刻的是這個半開放式廚房,我在想︰如果我家有一個咁大的廚房,我一定會努力研究廚藝的。前菜&餐湯前菜有橙、酸醃木耳和豆。而 蓮藕花生眉豆湯 味道清清地,用料很足,飲完完全唔會喉乾,完全不加味精。豆漿豆漿係自家製的,質感厚厚的很有豆香,不過要小心豆漿太熱。忌廉什菌天使麵雖然話係加咗忌廉,其實唔會好杰一 pat,好容易把麵撈勻。味道淡淡地,加埋d菇又腍又爽身,感覺很輕怡。食緊的時候,職員走過來說認得我們,特意把給我們一小碗 A 餐的南瓜,可以用作餸天使麵,味道多了一點清甜。醬爆鮮肶菇飯而同事這個飯,鮮肶菇很爽,醬汁也很入味,用來餸飯確實很開胃。

不過入去坐低之前就要睇定食咩,因為裡面係沒有餐牌的。

前菜&餐湯
前菜有橙、酸醃木耳和豆。

豆漿
豆漿係自家製的,質感厚厚的很有豆香,不過要小心豆漿太熱。

忌廉什菌天使麵
雖然話係加咗忌廉,其實唔會好杰一 pat,好容易把麵撈勻。
味道淡淡地,加埋d菇又腍又爽身,感覺很輕怡。

醬爆鮮肶菇飯
2017-11-20
$65 (Lunch)
2017-12-01 160 views
So素@家素 Family Vegetarian觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓24室自家湯水,廣東湯水補充身體水份,更有營養可視作養身美顏。平日返工訂湯要成$28,有無限飲一定要補一補。木瓜雪耳粟米湯,好足料呀,又唔會太鹹,很清的。好多雜豆,因營養最多我必定把湯渣吃掉前菜仲有水果木耳同紅豆,補血補鐵質,真的好講究養生健康。木耳有醋同香醬油,味呈微辣,調味剛好不過火。主菜有3款,日日MENU都不同, 主菜要了雪耳豆卜炒勝瓜$50,勝瓜纖維高口感爽利,雪耳是補充膠原良品,嚐得出是少油少調味,吃是食材本身最真摯的味道。即炒的 飯上好多菜自助任飲的雜糧暖豆綠,好杰身微甜,似食中或糊類的口感。女生要皮膚靚身體好,間中食素是件好事。現在素食變化多端又好味,身體力行。
So素@家素 Family Vegetarian

觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓24室

自家湯水,廣東湯水補充身體水份,更有營養可視作養身美顏。

自助任飲的雜糧暖豆綠,好杰身微甜,似食中或糊類的口感。

2017-11-30 91 views
本身諗住幫襯對面嗰間小菜,但係已經冇做囉。見到對面有呢一間餐廳雖然係以素菜為主,但係入到去都有唔少人幫襯,特別係女士,我深信對女士來講食素對維持健康美麗係有一定的幫助。今日嘅午餐有三個,我就揀咗第三嘅醬爆鮮菇飯,但係甘啱冇晒。所以佢就轉左醬爆素雞比我。估唔到素雞嗰種口感同真正嘅雞肉來講係十分之相似。而我覺得最正嘅係佢嗰種醬爆嘅味道,炒得非常之有火候,味濃,我可以講話係比醬爆嘅回鍋肉仲好食,而且拒唔會有油,係較乾身的質料。仲有一個要提就係佢呢一度嘅老火湯,係任飲嘅。任飲係一個重要嘅噱頭,但仲有另外一個噱頭就係湯完全唔會用肉,純粹係用菜,但係佢竟然可以煲到湯嘅味道非常之夠,而且仲有好甜,係令我覺得好正!

2017-11-30 63 views
開咗唔係好耐嘅全素飯堂,佢中午就會有指定嘅三至四個客飯餐,夜晚就會有素菜嘅私房菜,今日我哋就試吓佢嘅午餐。佢會首先有個小食嘅拼盤,會有一個紅火龍果,炸芋頭同埋我比較鍾意食呢個黑豆,食落好似鐵蛋嘅感覺,但係又會好甜,好得意嘅前菜。今日叫咗個天使麵做主菜,煮法係西式的煮法,類似卡邦尼亞意粉嘅味道,但係佢用咗天使麵會更加吸收左忌廉嘅味。而且佢哋係冇用到任何嘅肉類,但係用咗菇更加有口感,而且同軟身嘅天使面個對比好大。除咗前菜主食之外仲會有個餐湯同埋豆漿,豆漿唔係普通嘅黃豆。豆漿係用咗五穀類整嘅豆漿,所以會較稠身,但係纖維非常之豐富。

2017-11-30 114 views
在觀塘工廈搵食期間,發現這間質素高而且有住家口味的「家素素食私房菜」。外表看來像賣精品及舊物的,但看到那個都幾大的開放式廚房,便知來對地方。雖然此店晚市做私房菜,但午市也有幾款套餐供應。套餐應會時常變款吧。這天我選了鹽酥鮮菇飯為主的套餐。先上前菜、素老火湯及免費附送兼可加添的雜粮黑豆漿。擺盤簡單而優雅。前菜中的木耳伴了些醋吧,微酸醒胃。也伴了些蜜餞豆,豆略硬,卻會令你不停吃下去。今天的素老火湯是木瓜雪耳粟米湯,火喉出色,味濃但喝完後感覺滋潤,不俗!。等了一會主食的鹽酥鮮菇飯來了。外觀甚佳,尤其是那些伴得色彩繽紛的什菜,令人一看就想吃。鹽酥鮮菇十分香口,但也不會像台灣吃到的那麼鹹,調味方面剛好,整體而言令人相當滿意。值得一提的是那杯微甜的雜粮黑豆漿十分濃稠,味道卻不失清新,讚!

雖然此店晚市做私房菜,但午市也有幾款套餐供應。

套餐應會時常變款吧。這天我選了鹽酥鮮菇飯為主的套餐。

先上前菜、素老火湯及免費附送兼可加添的雜粮黑豆漿。

鹽酥鮮菇飯

雜粮黑豆漿
2017-11-23
$70 (Lunch)
鹽酥鮮菇飯
雜粮黑豆漿
  • 素老火湯
2017-11-27 105 views
大魚大肉後需要一些節制今天趁星期一就來綠色一下來到觀唐尋找這家素食天堂午餐有三款選擇有老火湯有前菜有豆漿老火湯是粉葛扁豆湯味道清甜絕是媽媽的味道黑豆漿質感極濃稠味道不甜而且重豆味自由添飲下我飲了三杯呢前菜是酸蘿蔔黑豆和水果全部都是健康的食材我點了A餐冬菇醬怡香茄子飯雖然少了鹹魚的鹹香但味道也不遜傳統的魚香茄子還滲透著清香的冬菇味另附有炒三絲和白菜作配菜白飯中更混有紅米超健康朋友的黑椒薯仔炆花腩肉也不賴驟眼看起來還真的是五花腩肉呢經過健康的午膳後又是一個活力充沛的下午
大魚大肉後需要一些節制
粉葛扁豆湯
黑豆漿
冬菇醬怡香茄子飯
2017-11-27
$60 (Lunch)
粉葛扁豆湯
黑豆漿
冬菇醬怡香茄子飯
2017-11-27 241 views
這一排吃得太多肉食,是時候清清腸胃,食返點清淡的食物,朋友帶了我去位於觀塘的家素,以素食為主,而且清清淡淡不油膩,標榜健康。朋友預訂了兩位,基本上款式不算多,都是以每位起計,共有六道菜。油醋藜麥雜錦沙律菜沙律清新特別,除了蔬菜外,還配搭了多款生果,顏色鮮艷,令人食慾大增。龍舌蘭蜜牛油果拼松茸鮑片鮑片是以菇菌代鮑,質感軟腍,有濃郁的蠔油味,跟真鮑相似。羊肚菌黃耳竹笙花旗參養生燉盅燉湯有濃郁的花旗參味,湯內有很多矜貴的雜菌,如黃耳、竹笙、羊肚菌等,平時比較少見的珍菌,質感爽口,味道濃郁清甜。黑椒瑞士素扒薯蓉西蘭花素扒質感結實,感覺似有肉質纖維,以假亂真。有機椰油牛油果炒飯椰油的膽固醇是零,而且有抗菌、抗病毒、抗氧化及幫助減肥的功效,是現時幾流行的健康食油,炒飯爽口而且很香牛油果味,味道清新。抹茶芭提慕絲慕絲裏面有椰絲、提子及綿花糖等材料,味道特別,而且不會太甜,配上一些生果,可以幫助消滯。這一餐素食味道比豐富的肉類更為吸引,清新健康,有創意,有特色的素食店,值得支持。

龍舌蘭蜜牛油果拼松茸鮑片

鮑片是以菇菌代鮑,質感軟腍,有濃郁的蠔油味,跟真鮑相似。

黑椒瑞士素扒薯蓉西蘭花

素扒質感結實,感覺似有肉質纖維,以假亂真。

2017-11-27 318 views
觀塘的成業工業乂廈其實都去過幾次,上面有大量的私房菜,今天就去了2/F的家素,家素是一間以素食為主的餐廳,裏面有售賣一些菌類產品。店員會先上壺花茶,味道清新。沙律菜外觀精緻,份量頗多,有些蘋果、番茄仔、橙肉及黑豆,藜麥放在最上面,沙筗清新帶點酸甜味,另外配上水蜜桃、藍莓及奇異果,生果清甜,整體非常開胃。龍舌蘭蜜牛油果拼松茸鮑片鮑片質感跟真鮑相似,爽中帶點腍,以蠔油燴過,非常入味,牛油果味道清新。羊肚菌黃耳竹笙花旗參養生燉盅這個燉湯味道比外面的肉湯味道更豐富,花旗參味很濃郁,有大量的菇菌如羊肚菌、黃耳、竹笙等味道爽口清甜。黑椒瑞士素扒薯蓉西蘭花素扒味道跟真扒相似,肉質結實有咬口,似漢堡扒,配上西蘭花及軟滑的薯蓉,蘑菇及清甜的火龍果,非常豐富。有機椰油牛油果炒飯炒飯望落去都幾油膩,但味道有淡淡的牛油果香,有點菜絲及松子仁,飯粒軟硬適中,非常爽口。抹茶芭提慕絲甜品以無花果、青提、紅莓及火龍果伴碟,抹茶表面是糯米條,煙煙韌韌,綠茶味道香濃,中間有椰絲、綿花糖及提子等,是一個幾特別的甜品。總括而言,食物味道不俗,尤其是燉湯,以菇菌及花旗參為主,出來的味道比外面的湯品店更好味,其他食物不會太油膩,
店員會先上壺花茶,味道清新。
抹茶芭提慕絲
總括而言,食物味道不俗,尤其是燉湯,以菇菌及花旗參為主,出來的味道比外面的湯品店更好味,其他食物不會太油膩,清淡可口且健康。
2017-11-23 111 views
忙碌上午又到食 lunch時間,,但又未諗到食啲乜, 有同事建議去試下健康餐, 未一齊去試下囉, 門口好似入咗個綠洲咁樣之後餐牌就放咗喺入口處。食落去嗰雞髀菇都有幾分似雞肉口感, 配埋啲菜同飯剛剛好八分飽呢!補充下啦呢間嘢係有五穀豆漿任飲㗎。

[IMG:2

上左個湯睇落個湯都記住家feel, 飲落去冇肉味,但竟然咁甜喎, 同埋呢家啲湯飲完係可以refill㗎。

醬爆雞髀菇飯

補充下啦呢間嘢係有五穀豆漿任飲㗎。
2017-11-20 152 views
Colleague recommended a new vegan place — Family Vegetarian, near work to me. We went there for lunch last week. They have lunch menu during weekdays. They cost about $60-70. It comes with a bowl of soup, some little starters, a main and a piece of fruit. On the day we visited, there were three options to choose from. We picked Singaporean fired noodle, stewed pumpkin, taro, seasonal veg with rice. We got some black beans and fungus for starters and a piece of orange. The soup tasted very nice

We got some black beans and fungus for starters and a piece of orange. The soup tasted very nice and had no MSG in it.

The singaporean noodle is fried with bell pepper, celery, carrots and cabbage. It was nicely seasoned and tasted very nice. Portion can be a little bigger, maybe i was too hungry that day!

The stewed pumpkin, taro, with seasonal veg and rice. The pumpkin is very very sweet. Taro is nice but not much of it. There are some pak choi there. Again the portion can be a bit bigger.

Its a nice choice for vegetarians lunch in kwun tong where veggie options is still very limited. Its cosy, nice atmosphere, and a good lunch with good value!