2023-09-13 1962 views
👦🏻👧🏻第二次嚟到沙田「農」中菜館食晚飯,最令我哋念念不忘嘅係爆汁乳鴿同農仔荷葉飯,同埋呢度舒服嘅環境,室內有大量卡位,仲有戶外位置可以選擇。爆汁乳鴿 皮脆肉嫩,超多肉汁🤤,而且鹹度適中,必食!檸檬鳳爪爽脆彈牙嘅無骨鳳爪,配上檸檬嘅酸甜汁🍋,仲有啲辣味。口水彈蛋(鵪鶉蛋)鵪鶉蛋晶瑩剔透🥚,蛋黃有溏心既感覺,配咗辣椒油,一入口就覺得超級辣🥵,但質感幾好食。拉絲啤梨(芝士)啤梨外層質感似鹹水角🍐,脆脆地同有啲煙韌感,入面係芝士拉絲🧀,有芝士嘅鹹香。上面啤梨定係用朱古力百力滋,造型可愛😆!火雲叉燒上枱時店員會用火槍點着叉燒底盤,營造火焰效果🔥,再自行淋上甜豉油。叉燒頭尾位脂肪較瘦,中間既叉燒肥瘦相隔,配上甜甜嘅豉油汁。氣鍋雞用茶壺載着椰子雞湯🥥🐤,令雞湯保持熱既温度。椰子味香濃,打開茶壺見到雞肉好足料,俾我地飲到一滴不留😝!鹽焗聖子聖子肉脹卜卜,肥美多汁,簡單嘅鹽焗製法保留左聖子嘅鮮味😍。田園炒花青苗(X0醬)口感爽脆🥬,xo醬惹味。農仔荷葉飯荷葉飯份量多而且非常足料!有冬菇、蝦肉、雞肉、瑤柱絲等等,真係色香味俱全😍!BB雞(流沙奶皇)雞仔造型超級可愛啊🐣!包身軟熟,入面有流沙奶黃,仲有啲蛋

爆汁乳鴿
皮脆肉嫩,超多肉汁🤤,而且鹹度適中,必食!

檸檬鳳爪
爽脆彈牙嘅無骨鳳爪,配上檸檬嘅酸甜汁🍋,仲有啲辣味。

鹽焗聖子
聖子肉脹卜卜,肥美多汁,簡單嘅鹽焗製法保留左聖子嘅鮮味😍。

田園炒花青苗(X0醬)
口感爽脆🥬,xo醬惹味。

BB雞(流沙奶皇)
雞仔造型超級可愛啊🐣!包身軟熟,入面有流沙奶黃,仲有啲蛋黃碎。

椰香拉絲
扭麻花造型,口感酥脆有蛋香味🥚,表層有糖漿黏住椰絲,有強烈既椰絲香味。

白桃烏龍,桂花鳥龍
冷泡茶清爽解油膩🫖

📍 農 (沙田)
2023-09-12
Type of Meal
Dinner
2023-09-12 1581 views
今日放假入左科學園嗰邊行下,晏晝入左去其中一間中菜廳叫“農”(Farm)度食lunch。佢門面行平實港式餐廳路線,但入到去就有意外驚喜,原來係食啲創新精緻點心同中菜,質素仲要幾好,推薦!佢餐廳地方十分之大,坐得好舒服,點心又十分精緻,超級推薦俾大家。今日我地兩個人lunch食左好多野,大概$3-400一個人,以咁既水準我覺得都值回票價。 🔸️爆汁乳鴿(9/10)好味,皮脆肉嫰,仲要幾多汁,一定要襯熱食! 🔸️蒜蓉香辣鳳爪(9/10)唔算太辣, 蒜蓉味濃,鳳爪仲要冇骨,方便易食,鳳爪層皮都脆口,唔錯。 🔸️口水彈蛋(鵪鶉蛋)(9.2/10)呢個有驚喜! 原來鵪鶉蛋蛋白部分可以做到透明,望落好精緻,食落有淡淡麻辣味,彈牙好味。仲要十分大碟,3-4人share都夠。 🔸️拉絲啤梨(8.5/10)造型十分可愛,成個像真啤梨咁,咬落個皮好酥脆,入面係軟糯既拉絲芝士饀,配搭幾有創意! 🔸️(半隻)沙薑懶人雞(9.2/10)呢隻沙薑懶人雞又係推介!去哂骨啱哂懶人食。佢賣相好靚,雞外皮炸得好香,入面既雞肉仲keep到好嫰滑juicy,仲好香沙薑味,超正! 🔸️氣鍋雞湯(9.5/10)呢個一定要飲!佢個湯係用一個紫

🔸️爆汁乳鴿(9/10)
好味,皮脆肉嫰,仲要幾多汁,一定要襯熱食!

🔸️蒜蓉香辣鳳爪(9/10)

🔸️口水彈蛋(鵪鶉蛋)(9.2/10)

🔸️拉絲啤梨(8.5/10)

🔸️(半隻)沙薑懶人雞(9.2/10)

🔸️氣鍋雞湯(9.5/10)
呢個一定要飲!佢個湯係用一個紫砂茶壼裝住,倒出黎小功夫杯度飲特別有感覺。慢慢飲更覺得湯既椰子味同雞味都好突出,超清甜養生既感覺😋

🔸️鹽焗聖子(8.8/10)
第一次食咁樣鹽焗既聖子!好特別,打開聖子仲係好juicy好多肉,幾清甜既食法。

🔸️田園XO醬炒花青苗(8.6/10)
第一次見到呢隻花青苗既蔬菜,好得意,細細條好似迷你翠玉瓜仔,食落都有好似翠玉瓜咁爽脆既口感。

🔸️農仔荷葉飯(9.3/10)
呢個荷葉飯又係我推介!大份之餘十分足料,有好多海鮮例如蝦同帶子喺入面,飯粒又吸哂荷葉飯既清香味,食到停唔到口。😋

🍰甜品:貓山王榴槤(9/10)
驚艷!手工用心製作!

🍰甜品:柚子花精凍(9/10)
呢個柚子花精凍賣相都好日式好優雅,食落有柚子之餘仲有柚子肉,好清新既感覺!

🥃桂花烏龍冷泡茶 (8.8/10)
自家製👍🏻

✏️總括而言,十分之高質素既創意中菜點心店,雖然價錢有少少貴,但配合番個景同chill氣氛,抵哂!😁
  • 爆汁乳鴿
  • 口水彈蛋(鵪鶉蛋)
2023-09-07 199 views
科學園農餐廳提供多款特色農家菜,採用時令當地食材,味道鮮美。今日和家人去食多款菜式,他們也十分享受 !爆汁乳鴿肉質滑嫩多汁,配上檸檬鳯爪酸甜開胃。盤栽冰菜清脆爽口,牛油果蝦春卷外脆內鬆。懶人雞用沙薑調味,肉質軟嫩,搭配傳統肉骨茶最佳。鹽焗聖子肉質鮮美,XO醬烹調的田園炒花青苗香氣濃郁。瑤柱菠蘿蛋白炒飯口感豐富變化,奶皇流沙的BB雞外皮脆香,肉汁馥郁。椰香拉絲充滿椰香口感酥脆,桂花和白桃烏龍茶香濃郁,是餐後消食佳品。農餐廳用心烹調,為食客帶來頂級的農村美食體驗,剛巧在科學園湖邊,一邊看着優美風景一邊吃着新鮮的菜色,別有一番風味。
田園炒花青苗
懶人雞
瑤柱菠蘿蛋白炒飯
BB雞
椰香拉絲
  • 田園炒花青苗(XO醬)
  • 檸檬鳳爪
山長水遠入到科學園就係為咗試呢間好有特色嘅中菜🤤菜式嘅賣相精緻又有創意,價錢都唔算好貴,雖然地點唔太就腳,但偶爾去試下創意菜都唔錯😝1. 辣滷鳳爪($68)估唔到鳳爪份量都幾多下😍仲要係無骨鳳爪!鳳爪好入味,唔算太辣👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌘2. 口水彈蛋($48)第一次見用鵪鶉蛋代替皮蛋黎涼拌🙈麻辣汁都幾辣,不過略嫌唔夠鹹同入味評分🌕🌕🌕🌕🌑3. 汽鍋雞($78)用紫砂壺盛載嘅椰子雞湯,湯頭濃郁,揭開杯蓋見到滿滿嘅湯料😀用茶杯細細品味,更能品嘗到其真諦評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 黑松露豉油雞($128)雞皮香脆冇咩油脂,揭開雞皮見到滿滿嘅黑松露夾雜喺雞肉之中,雞肉嫩滑,仲有少許青瓜絲,令整體味道清爽好多!評分🌕🌕🌕🌕🌖5. 避風塘軟殼蟹($108)兩個人share每人都食到一隻半至兩隻,仲要唔係細細隻冇咩肉果啲🙊避風塘份量超多,上枱係幾震撼嘅🫡評分🌕🌕🌕🌕🌕6. 爆汁乳鴿($68)完整一隻,皮薄肉嫩,外皮焦脆唔油膩🐦評分🌕🌕🌕🌕🌘7. 火焰菠蘿炒飯($128)店員會即場點火燒🙈揭開菠蘿蓋內有裝到滿瀉嘅炒飯,炒飯濕潤度恰到好處,飯粒軟糯香甜,配上些許菠蘿嘅酸甜香氣非常惹味🍍評分🌕🌕🌕🌕🌕8. XO醬炒

1. 辣滷鳳爪($68)
評分🌕🌕🌕🌕🌘

2. 口水彈蛋($48)
評分🌕🌕🌕🌕🌑

3. 汽鍋雞($78)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 黑松露豉油雞($128)
評分🌕🌕🌕🌕🌖

5. 避風塘軟殼蟹($108)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

6. 爆汁乳鴿($68)
完整一隻,皮薄肉嫩,外皮焦脆唔油膩🐦
評分🌕🌕🌕🌕🌘

7. 火焰菠蘿炒飯($128)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

8. XO醬炒花青苗($78)
平時好少會食到花青苗,口感爽脆,味道清香可口,不過略嫌油膩咗少少🤏🏻建議同師傅講唔好落太多油
評分🌕🌕🌕🌖🌑

9. 貓山王榴連($42)
造型精緻啱曬打卡,係介乎於慕斯同布甸之間嘅口感,不過榴連味就唔算好重,試一次都夠~
評分🌕🌕🌕🌖🌑

10. 牛榛仔($49)
好可愛嘅包包😍內餡係榛子流心朱古力,唔會太甜,小朋友應該會好鐘意🤣
評分🌕🌕🌕🌕🌗
  • 松露懶人雞
  • 避風塘軟殼蟹
  • 牛榛仔
2023-09-06 257 views
餐廳環境 裝修 服務態度都唔錯 仲有室外可以坐 環境都舒服嘅見到好多好評,就諗住近近地同屋企人去食餐生日飯但係好可惜 呢間餐廳除咗嗰湯同玄米茶之外 不論炒飯 乳鴿 所有菜式上枱只係有微暖 感覺似食緊快餐店微波爐加熱嘅食物,想食有鑊氣嘅朋友,千祈唔好試 全晚最最失望嘅,就係(火雲叉燒 )話就話係黑豚肉食落去同街市10幾廿蚊嘅叉燒,完全冇分別,唔明白點樣可以收$238仲要話係招牌菜😪 叉燒嘅質素同菜式上菜嘅溫度味道 餐廳應該要去正視一下
見到好多好評,就諗住近近地同屋企人去食餐生日飯
全晚最最失望嘅,就係(火雲叉燒 )話就話係黑豚肉
叉燒嘅質素同菜式上菜嘅溫度味道 餐廳應該要去正視一下

蓮藕苗炒臘肉
農場燒鵝
古老熔岩
烈焰菠蘿炒飯
2023-08-30
$250 (Dinner)
農場燒鵝
相關食物:蒜蓉香辣鳳爪 ,口水彈蛋(鵪鶉蛋),鴛鴦薯酥,火雲叉燒,氣鍋雞,避風塘軟殼蟹 ,田園炒花青苗(XO醬),烈焰菠蘿炒飯🍍,貓山王榴槤,柚子花精凍🍮,白桃烏龍🫖,瑰麗堂皇🫖長話短說,呢間餐廳有驚喜,因為整體食物質素都比我想像中好,當晚係食晚餐,佢環境方面其實係差過我預期少少,因為我本身以為係似一間中菜餐館,但入到去坐近門口位置時,感覺格局似普通茶餐廳,但好彩係整潔嘅,所以還好其實食前無咩期望,知道係創意中菜,擺盤亦有特色,但點知味道意外地好食,絕對唔係100分,唔好有過高期望,但以呢個價錢,我覺得合理,性價比算好,差唔多每樣菜式都有落心機做plating,雖然係gimmick嘢,但幾有驚喜,最重要係味道唔錯,唔會得個樣某啲菜式係比較濃味同偏鹹,例如避風塘軟殼蟹, 炒花青苗就有啲油,但我覺得呢個花青苗幾特別,之前冇食過, 亦都幾好食, 至於鴛鴦薯酥就內外兼備,可能因為我自己鍾意食薯類食品, 所以覺得呢道菜幾有創意,同時味道都幾好,如果要講啲我下次唔會叫嘅係佢哋個甜品,係靚,但都只有靚整體來講,呢個價錢絕對值得一試,加上科學園本身唔算好多選擇, 如果過開嚟又想食中菜,想試吓新嘢,同時

整體來講,呢個價錢絕對值得一試,加上科學園本身唔算好多選擇, 如果過開嚟又想食中菜,想試吓新嘢,同時又想搵間性價比okay嘅可以嚟試吓
乳鴿
鴛鴦薯酥
避風塘軟殼蟹
田園炒花青苗(XO醬)
烈焰菠蘿炒飯🍍
烈焰菠蘿炒飯🍍
貓山王榴槤,柚子花精凍
$300 (Dinner)
鴛鴦薯酥
田園炒花青苗(XO醬)
2023-08-31 418 views
農 📍沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━二訪這間中菜館了~ 這次encore了上次覺得好吃的菜 還嘗試了一些新品 水平一貫往常呢~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🦴 檸檬鳳爪 $48 +10%▶︎ 很脆彈的無骨鳳爪 配上淡淡檸檬酸甜 很開胃呢~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥚 口水彈蛋 $48 +10%▶︎ 半熟的鵪鶉蛋配上辣椒油 是不太常見的一款菜式呢!▶︎ 蛋白部分非常Q彈而蛋黃部分很是溏心 味道上有點神似皮蛋 個人覺得蠻特別的 好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍠 鴛鴦薯酥 $48 +10%▶︎ 紫薯和紅薯餡的點心 外殼是一層薄薄的酥皮▶︎ 入口黏糯綿軟 帶有番薯本身的甜香 而下面鋪的oreo碎雖然是裝飾 但是沾著吃更加像吃甜品了🤣好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🫖 汽鍋雞 $78 +10%▶︎ 茶壺形式送上的雞湯 一杯一杯很快就喝完了!▶︎ 乳白色的

🦴 檸檬鳳爪 $48 +10%
▶︎ 很脆彈的無骨鳳爪 配上淡淡檸檬酸甜 很開胃呢~

🥚 口水彈蛋 $48 +10%
▶︎ 半熟的鵪鶉蛋配上辣椒油 是不太常見的一款菜式呢!

🍠 鴛鴦薯酥 $48 +10%
▶︎ 紫薯和紅薯餡的點心 外殼是一層薄薄的酥皮

🫖 汽鍋雞 $78 +10%
▶︎ 茶壺形式送上的雞湯 一杯一杯很快就喝完了!
▶︎ 乳白色的雞湯 整體是椰香和雞香很平衡的燉湯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🐦 爆汁乳鴿 (贈送)
▶︎ 上次覺得不是脆皮類型的乳鴿 是比較像鹵水那種質感~ 這次皮好像更脆了些!
▶︎ 趁熱吃很多汁 也很入味呢

🐷 火雲叉燒 $238 +10%
▶︎ 叉燒塊頭很大 點火之後更有氣氛~
▶︎ 是肥瘦相間的質感 肉感結實 淋上醬汁後鹹度適中

🦀 避風塘軟殼蟹 $108 +10%
▶︎ 上次覺得很好吃的避風塘軟殼蟹 這次發揮還好~
▶︎ 比起上次外殼更厚有質感 調味也更加鹹香了

🥓 蓮藕苗炒臘肉 $78 +10%
▶︎ 很少見到蓮藕苗 口感也很特別 像是脆脆的馬蹄口感呢
▶︎ 勾芡很適中 整體是鹹香入味的!

🍍 烈焰菠蘿炒飯 $128 +10%
▶︎ 一整個菠蘿裝著炒飯 上菜時會點上火焰🔥
▶︎ 炒飯內有菠蘿 瑤柱絲 蛋 菜等 濕潤且粒粒分明

🍮 貓山王榴蓮 $42
▶︎ 賣相很精緻的榴蓮味奶凍 連黃色跟綠色都很分明~
▶︎ 整體順滑細膩 榴蓮味濃郁 可以看到一絲絲的榴蓮纖維

🐔 BB雞 $42
▶︎ 是雞仔造型的奶黃流沙包
▶︎ 是平常的流沙包味道 但造型贏一切🤣
🍵 瑰荔堂煌 | 菊花普洱
▶︎ 冷泡茶清爽解油膩

• 貓山王榴槤
難得山長水遠入科學園做野,特登找間特色創意餐廳試下中菜!菜式煮法特別,值得一試!😄小食雙拼🔺檸檬鳳爪🔺鳳凰爽脆,味道帶檸檬酸,是一道很開胃的冷盤小菜😋🔺口水彈蛋(鵪鷄蛋)🔺外層呈半透明狀,包住半熟的鵪鶉蛋黃,配香辣的辣椒醬,很新鮮惹味的配搭!🔺乳鴿🔺乳鴿非常出色!最喜歡的一道菜!外層炸得香脆,調味一流,保持到熱辣辣的溫度,肉質鮮嫩,好食!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔺點心:拉絲啤梨 🔺啤梨外層酥脆,口感似鹹水角的皮,裡面是拉絲芝士,一道很的骰的點心!🔺孜然手揸骨🔺帶香濃的孜然味,大口大口吃肉非常過癮!外層焗得有點焦香,肉質嫩滑而且很入味!🔺燉湯:氣鍋雞🔺氣鍋雞湯以茶壺上碟,造型盞鬼,奶白色的椰子雞湯很入味,還有粒粒雞肉,很暖胃。🔺鹽焗聖子🔺八粒飽滿肥美的聖子,鹽焗保留了最原始的海鮮鮮味。🔺蓮藕苗炒爉肉🔺第一次食蓮藕苗,十分爽脆,味道清甜,配鹹香十足的爉肉,近乎是金華火腿的味道,送飯一流!🔺列焰菠蘿炒飯🔺上菜後待應會點火,整個菠蘿冒起火焰,非常吸晴!炒飯粒粒分明且乾身,有鍋氣,菠蘿鮮甜!🔥甜品🔺貓山王榴槤🔺非常精緻的榴槤造型,其實是榴槤慕絲,味道香胃,還帶點點檸檬酸🔺柚子花精凍🔺啫喱晶瑩剔透,最

小食雙拼
🔺檸檬鳳爪🔺
鳳凰爽脆,味道帶檸檬酸,是一道很開胃的冷盤小菜😋

🔺口水彈蛋(鵪鷄蛋)🔺

🔺乳鴿🔺

🔺點心:拉絲啤梨 🔺

🔺孜然手揸骨🔺

🔺燉湯:氣鍋雞🔺

🔺鹽焗聖子🔺
八粒飽滿肥美的聖子,鹽焗保留了最原始的海鮮鮮味。

🔺蓮藕苗炒爉肉🔺

🔺列焰菠蘿炒飯🔺

甜品
🔺貓山王榴槤🔺

🔺柚子花精凍🔺
啫喱晶瑩剔透,最上層鋪了幾塊花瓣,最下層是原粒柚子,味道很清爽,可一解晚飯的油膩,作為晚餐最後的甜點最合適不過。

🔺白桃烏龍🔺
🔺菊花譜洱🔺
新式中菜餐廳除了每枱有一壺熱茶,更有冷泡茶選擇,夏天真的需要歎杯冷泡茶解解溫,味道清淡解渴!
2023-08-29 90 views
🔹️農🔹️都市人壓力真係好大需要搵個環境清幽既地方休憩一下科學園 平時我除左參與跑步比賽都比較少來發現到一間唔錯既精緻有創意既粵菜店🥢檸檬鳳爪酸酸少辣既鳳爪,真係一道唔錯既開胃菜🥢盤栽冰菜我第一次食冰菜冰爽既口感及清甜既味道驚訝到我🥢乳鴿不得不提乳鴿這道菜式 真係必點之項目店家亦都好貼心提供手套進食即烤脆皮乳鴿 撕開肉汁爆晒出黎 肉質又軟嫩🥢拉絲啤梨清甜軟糯,還有芝士會拉絲🥢松露懶人雞真係岩晒我呢個懶人懶人雞先把肉骨分離,再撈上松露及清爽既青瓜絲最後舖上薄脆既雞皮真係好用心既製品,每口啖啖肉,又無過多油膩感🥢氣鍋雞你以為係功夫茶?其實係湯品好特別,每一少啖咁品嚐,滿口既椰子香味倒出黎奶白色好入味,又足料🥢鹽焗聖子聖子係可愛既小胖子🤪 鹽焗形式烹煮,味道鹹鮮帶一點甜咬落去又Juicy,令人食唔停口🥢蓮藕苗炒臘肉原來蓮藕苗係蓮花幼嫩既根莖真係第一次見及品嚐味道非常清脆爽口,而營養價值都高架🥢烈焰菠蘿炒飯視覺效果好震撼,會用火燃點整個菠蘿,打卡一流菠蘿炒飯既份量好足,滿滿既蛋白蝦仁肉粒及菠蘿粒而飯粒亦炒到粒粒分明,好快就將整份飯食完~~~冷泡茶真係消滯解膩~~~桂花烏龍菊花潽洱🍨甜品真係好可愛,
🔹️農🔹️

都市人壓力真係好大
需要搵個環境清幽既地方休憩一下
科學園 平時我除左參與跑步比賽都比較少來
發現到一間唔錯既精緻有創意既粵菜店

🥢檸檬鳳爪
酸酸少辣既鳳爪,真係一道唔錯既開胃菜

🥢盤栽冰菜
我第一次食冰菜
冰爽既口感及清甜既味道驚訝到我

🥢乳鴿
不得不提乳鴿這道菜式 真係必點之項目
店家亦都好貼心提供手套進食
即烤脆皮乳鴿 撕開肉汁爆晒出黎 肉質又軟嫩

🥢拉絲啤梨
清甜軟糯,還有芝士會拉絲

🥢松露懶人雞
真係岩晒我呢個懶人
懶人雞先把肉骨分離,再撈上松露及清爽既青瓜絲
最後舖上薄脆既雞皮
真係好用心既製品,每口啖啖肉,又無過多油膩感

🥢氣鍋雞
你以為係功夫茶?其實係湯品
好特別,每一少啖咁品嚐,滿口既椰子香味
倒出黎奶白色好入味,又足料

🥢鹽焗聖子
聖子係可愛既小胖子🤪
鹽焗形式烹煮,味道鹹鮮帶一點甜
咬落去又Juicy,令人食唔停口

🥢蓮藕苗炒臘肉
原來蓮藕苗係蓮花幼嫩既根莖
真係第一次見及品嚐
味道非常清脆爽口,而營養價值都高架

🥢烈焰菠蘿炒飯
視覺效果好震撼,會用火燃點整個菠蘿,打卡一流
菠蘿炒飯既份量好足,滿滿既蛋白蝦仁肉粒及菠蘿粒
而飯粒亦炒到粒粒分明,好快就將整份飯食完

~~~冷泡茶真係消滯解膩~~~
桂花烏龍
菊花潽洱

🍨甜品真係好可愛,會不禁影多幾張相
🥢貓山王榴槤
賣相好精緻,質地軟嫩
食落啖啖既榴槤香,還帶有一絲絲既榴槤絲
口腔充斥著濃厚既榴槤味,榴槤控必試

🥢BB雞
雞仔賣相🐤原來係流沙奶皇包
奶皇餡流晒出黎好正
2023-08-26 257 views
前天打完哥爾夫球,跟朋友到了科學園晚飯,一段時間沒到科學園,現在開了不少餐廳,今次到了農吃中菜,點了很多特色菜式,好睇又好味。6:30入座已經很多食客,有室內也有室外座位,開放式廚房看到廚師們忙過不停。餐牌的食物相當吸引,我們點了口水彈蛋鵪鶉蛋、檸檬鳳爪、牛油果蝦春卷、孜然手揸骨、爆汁乳鴿、燉湯肉骨茶、漁公大箭桶、炒素淮山、農仔荷葉飯、蒸包牛榛仔及流沙包bb雞,還有冷泡茶白桃烏龍及菊花普洱。口水彈蛋刺激味蕾,麻辣香口,襯上細細粒鵪鶉蛋剛剛好。另一款小食檸檬鳳爪酸酸的,非常入味開胃。牛油果蝦春卷新鮮香脆,外脆內牛油果creamy,加上蝦肉,多重口感,味道剛好。孜然手揸骨一客4件,豬肉juicy入味,孜然味恰到。燉湯用小茶壼上,相當吸睛,肉骨茶香濃夠熱,十分滋味。爆汁乳鴿必食推介,眼見每枱必點之一,外脆內多汁,肉質鮮嫩,不用點醬原汁原味最好!漁公大箭桶吸睛,貌似火箭,原隻魷魚,新鮮香嫩,肉彈牙。素炒淮山相當colorful,白色及紫色好夢幻,加上彩椒及雲耳,有咬口,有營的一碟菜。農仔荷葉飯足料香濃,有肉,有蝦、有咸蛋黃甘香,飯粒分明美味。雖然很飽但我們也被精緻點心吸引,點了朱古力餡及奶黃餡

雖然很飽但我們也被精緻點心吸引,點了朱古力餡及奶黃餡的牛榛包及BB雞,熱辣辣,爆汁好味。熱玄米茶飲落好舒服,而我們點了的兩款冷泡茶白桃烏龍及菊花普洱透心涼解滯。

• 肉骨茶
  • 牛油果蝦春卷
2023-08-23 263 views
今天去了科學園一間叫農餐廳,環境寬敞,分別有室內和室外座位,室外可看到湖邊景色,十分寫意😆爆汁乳鴿金黄色的乳鴿外脆内嫩,一口咬下去,肉质鲜嫩多汁,非常惹味😋蒜蓉香辣鳳爪嫩滑的口感,夹着蒜蓉的香氣和辣椒的辛辣味道,很開胃小食😛口水彈蛋 (鵪鶉蛋)鵪鶉蛋十分Q彈,晶瑩剔透,味道香辣😝牛油果蝦春卷有脆脆的外皮和香氣四溢的内饀,再加上牛油果和蝦的鲜美,好味😋火雲叉燒職員即場點火,叉燒外脆內嫩,肥瘦適中,烤制得特别入味,必食😝氣鍋鷄🐔椰子味好香濃,湯呈奶白色,並以紫砂茶壺裝着,倒入兩個茶杯,十分有趣😉鹽焗聖子聖子鲜甜嫩滑,肥美肉厚,帶一點鹽焗鲜鹹味😝素炒准山新鲜的准山與蔬菜一起炒制而成的,色彩奪目,味道清爽😝烈焰菠蘿炒飯🍍🍚職員為菠蘿炒飯點火,打卡一流,瑤柱的鲜香和菠蘿的甜味與蛋白一起融合,非常豐富😍貓山王榴槤造型精緻小巧,食落好Q彈,好清香榴槤味,滋味濃郁😋冷泡茶☕菊花普洱🌻普洱有淡淡菊花味,口感不錯😝瑰荔堂煌🌹淡淡玫瑰花清香味,全人手製作,味道不錯😜整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4.5/5🎇農🎈沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
爆汁乳鴿
金黄色的乳鴿外脆内嫩,一口咬下去,肉质鲜嫩多汁,非常惹味😋
蒜蓉香辣鳳爪
嫩滑的口感,夹着蒜蓉的香氣和辣椒的辛辣味道,很開胃小食😛
口水彈蛋 (鵪鶉蛋)
鵪鶉蛋十分Q彈,晶瑩剔透,味道香辣😝
氣鍋鷄🐔
鹽焗聖子
聖子鲜甜嫩滑,肥美肉厚,帶一點鹽焗鲜鹹味😝
素炒准山
新鲜的准山與蔬菜一起炒制而成的,色彩奪目,味道清爽😝
烈焰菠蘿炒飯🍍🍚
貓山王榴槤
造型精緻小巧,食落好Q彈,好清香榴槤味,滋味濃郁😋
冷泡茶☕
菊花普洱🌻
普洱有淡淡菊花味,口感不錯😝

瑰荔堂煌🌹
淡淡玫瑰花清香味,全人手製作,味道不錯😜
整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4.5/5

🎇農
  • 貓山王榴槤
  • 火雲叉燒
我鍾意佢嘅原因係因為佢嘅食物除咗適合打卡之外味道仲好唔錯,每次都比到驚喜我乳鴿必食,每兩位就會送一隻,每次嚟到都一定食佢,因為真係好好味,有肉食多汁夠味蒜蓉香辣鳳爪第一次食有蒜蓉味嘅鳳爪,蒜蓉味比較香,唔算好辣口水彈蛋鵪鶉蛋做凍盤好特別,而且佢嘅蛋黃唔會過熟做到晶瑩通透,配合左涼拌嘅辣香,香得黎又唔會好辣,好味孜然手揸骨估佢唔到好香孜然味,而且多肉又肉嫩氣鍋雞嚟到必飲既一樣,除咗賣相特色,佢嘅椰子雞味都超香,飲完好舒服漁公火箭桶超特色嘅魷魚筒,食落去有啲辣辣地感覺幾唔錯,魷魚裏面仲釀左蟹肉,味道香,但記得食嘅時候要整走裏面塊膠😂求其芥蘭絕對唔求其,朋友三兩下就食晒農仔荷葉飯超級超級好食嘅荷葉飯,份量好多,足足有四碗飯入面嘅配料都好足料,裝住喺荷葉裏面,真係色香味俱全牛榛仔超級驚喜,黎到放咗一陣佢仲係可以做到裏面有流心嘅感覺,朱古力流心同個包好夾,一咬就爆醬,好好食😋柚子花精凍好特別第一次食,賣相幾靚食落去係有碌柚肉同柚子,似係柚子大菜糕,好睇又好食當天仲比我飲到去嘅自家製冷泡茶白桃烏龍同瑰麗堂皇個人比較鍾意玫瑰味,因為飲落去玫瑰好香而且唔會太甜,但白桃烏龍味道香,但飲落去就比較清整體來

乳鴿

蒜蓉香辣鳳爪
第一次食有蒜蓉味嘅鳳爪,蒜蓉味比較香,唔算好辣

口水彈蛋
鵪鶉蛋做凍盤好特別,而且佢嘅蛋黃唔會過熟
做到晶瑩通透,配合左涼拌嘅辣香,香得黎又唔會好辣,好味

孜然手揸骨
估佢唔到好香孜然味,而且多肉又肉嫩

漁公火箭桶

求其芥蘭
絕對唔求其,朋友三兩下就食晒

農仔荷葉飯
超級超級好食嘅荷葉飯,份量好多,足足有四碗飯
入面嘅配料都好足料,裝住喺荷葉裏面,真係色香味俱全

牛榛仔

柚子花精凍
好特別第一次食,賣相幾靚
食落去係有碌柚肉同柚子,似係柚子大菜糕,好睇又好食

當天仲比我飲到去嘅自家製冷泡茶白桃烏龍同瑰麗堂皇

整體來講食物質素依然出色,賣相都冇退步,但可能員工不足,服務就唔算超出色,但食物質素補救🤭
  • 牛榛仔
  • 孜然手揸骨
2023-08-19 124 views
科學園可以搭火車到大學火車站再轉乘272K大約5至10分鐘車程就到達科學園分為三期二期,三期都有餐廳有齊中西菜式聽聞二期中有間農的中菜廳主打農家菜廚師係利苑班底今日就約左家人一齊食晚餐餐廳有露天同室內冷氣露天實在太熱我照左張日影相同夜景相入返去涼冷氣前菜<大約每個$48>蒜蓉鳳爪好香蒜蓉味,唔太辣口水蛋呢個口水汁好惹味,必推👍😋主食荷葉飯$98非常多蝦米,臘腸米飯好入味蒸到香噴噴😋點心牛油果鮮蝦春卷$48炸到香脆入面係牛油果醬同鮮蝦燉湯每日限量供應氣鍋雞$78湯底奶白色非常甜,滋潤😋火雲叉燒$238只限晚市供應叉燒由西班牙黑毛豬梅頭經火燒後蜜糖味更香😋每一塊肉質都好嫰朋友牙唔太得都食到品質相當好😋👍甜品流心奶黃包$49雞仔造型,可愛❤️流心效果一流👍貓山王榴槤造型非常似食落似布甸質地每檯都有玄米茶每兩位送乳鴿一隻即炸肉嫰多汁😋👍職員友善,上菜快👍食物造型特別,味道佳👍❤️😋
科學園可以搭火車到大學火車站

前菜<大約每個$48>
蒜蓉鳳爪
好香蒜蓉味,唔太辣
口水蛋
呢個口水汁好惹味,必推👍😋

主食

每兩位送乳鴿一隻
即炸
肉嫰多汁😋👍

職員友善,上菜快👍
食物造型特別,味道佳👍❤️😋
2023-08-18
$48 (Dinner)
  • 火雲叉燒
2023-08-17 200 views
估唔到第一次寫食評係因為差到不得不寫。自己都係透過睇食評而決定揀呢間作為同媽媽生日既慶祝晚餐,點知失望而回。中菜最忌係食物上枱凍,而呢到離譜到連白飯都係凍!仲有冇影到嘅 冰鎮咕嚕肉,我一心以為冰鎮,食落口係凍,點知反而呢個係熱,做唔到因為冰鎮而應該有既脆身效果。而且肉係肥膏多,用料都好普通。食物質素已經唔好,仲要上菜好快,一落單1分鐘就上菜,好似食快餐咁,超趕時間咁。咁岩安排近出餐位置,通風好差,一坐低已不斷咳同打乞嗤。食耐左直頭焗到出哂汗,連基本中菜廳環境配套都未完善。一行7人,埋單$1600,但呢個價錢,一定有更好選擇呢!
估唔到第一次寫食評係因為差到不得不寫。

中菜最忌係食物上枱凍,而呢到離譜到連白飯都係凍!

咁岩安排近出餐位置,通風好差,一坐低已不斷咳同打乞嗤。

食耐左直頭焗到出哂汗,連基本中菜廳環境配套都未完善。

一行7人,埋單$1600,但呢個價錢,一定有更好選擇呢!
豬油撈飯
Dinner
Celebration
Birthday
2023-08-17 80 views
科學園這邊的環境好寧靜,這店外區還有雅座,望住湖景都唔錯。今晚食咗餐勁嘅嘢,豐豐富富。1)檸檬鳯爪,帶微酸而咬落爽口嘅鳳爪。2)口水彈蛋,麻辣味道的,啫喱的半透明鵪鶉蛋。3)拉絲啤梨(芝士)入口質感似咸水角嘅煙韌同味道,入面係咪軟綿嘅芝士。4)沙薑懶人雞(半隻)斬開細細件,方便一口就食晒,外皮脆味道似炸子雞。5)肉骨茶熱辣辣嘅肉骨茶,當歸味好濃。6)避風塘軟殼蟹滿滿的炸蒜、送上枱係香香的軟殼蟹,用嚟餸酒一流。7)田園炒花青苗(X0醬)炒得夠鑊氣,口感清爽。8)雲吞湯麵雲吞麵好大碗,雲吞大粒要分兩次食,蝦肉彈牙冇雪藏味。9)柚子花精凍柚子肉多,柚子味道清新,唔錯嘅甜品。10)椰香拉絲炸成薄脆,表面澆上椰絲,味道似平時食嘅蛋散。11)爆汁乳鴿 1隻炸得香,肉質唔乾,有水準。冷泡茶菊花普洱(支)瑰茘堂煌(支)
科學園這邊的環境好寧靜,這店外區還有雅座,望住湖景都唔錯。
今晚食咗餐勁嘅嘢,豐豐富富。

1)檸檬鳯爪,帶微酸而咬落爽口嘅鳳爪。
2)口水彈蛋,麻辣味道的,啫喱的半透明鵪鶉蛋。

3)拉絲啤梨(芝士)
入口質感似咸水角嘅煙韌同味道,入面係咪軟綿嘅芝士。

4)沙薑懶人雞(半隻)
斬開細細件,方便一口就食晒,外皮脆味道似炸子雞。

5)肉骨茶
熱辣辣嘅肉骨茶,當歸味好濃。

6)避風塘軟殼蟹
滿滿的炸蒜、送上枱係香香的軟殼蟹,用嚟餸酒一流。

7)田園炒花青苗(X0醬)
炒得夠鑊氣,口感清爽。

8)雲吞湯麵
雲吞麵好大碗,雲吞大粒要分兩次食,蝦肉彈牙冇雪藏味。

9)柚子花精凍
柚子肉多,柚子味道清新,唔錯嘅甜品
10)椰香拉絲
炸成薄脆,表面澆上椰絲,味道似平時食嘅蛋散。
11)爆汁乳鴿 1隻
炸得香,肉質唔乾,有水準。

菊花普洱(支)
瑰茘堂煌(支)