2016-06-05 2957 views
生活梗系充滿住誘惑同難處嘅,老人都成日講話家家有本難念嘅經喇,平時都系儘量聽佢發洩,希望佢可以放寬心喇。流沙包上臺嘅時候朋友暫時停止抱怨,我啦啦霖去食飯嘅包補充下能量,流沙包對得住自己個名,裡面嘅餡料好似流沙咁滑,流質感覺,比較甜,稍微淡小小就更岩我胃口喇。朋友繼續講是非,我就邊食炒牛河邊聽,牛河岩炒完,仲可以見到明顯嘅熱氣,而且表面都閃曬光咁,好多油星,食咗幾筷子就算喇。為咗平息怒氣,上咗楊枝甘露,好甜,好冰,感覺火氣都落咗成大半。
2016-05-27
$180 (Dinner)
2016-01-18 2411 views
嚟呢度已經有幾次啦,雖然每次嚟都要排長龍,不過唔緊要,最緊要係啲野夠好食,其他都係次要啦 腸粉整得好靚,啲腸粉皮好薄,而且入面噶肉好嫩好滑,而且份量好大,加埋啲豉油一齊食簡直係絕配啊 蝦餃鳳爪燒賣絕對係每次必點,鳳爪蒸得好入味,而且連骨頭都蒸得好淋 蝦餃,蝦餃皮晶瑩剔透,而且唔會痴底,入面噶蝦有啲細,不過口感好爽口彈牙,加埋啲蝦餃皮一齊食口感豐滿 流沙包真係超級無敵好食吖,外面層包蒸得好靚,而且好軟熟,入面噶蛋黃餡金黃金黃,甜而不漏
2016-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$152 (Breakfast)
2016-01-12 1740 views
有日不經意經過聯邦皇宮,覺得呢條名都幾吸引,今日專登搵時間過來試一下。蝦皇餃都係我平時係茶餐廳成日點的,聯邦皇宮嘅都差不多味道,蝦仁又大又Q,皮薄餡大。芝士叉燒酥其實都唔錯,酥皮好脆,芝士味幾重下,叉燒餡都調味調得非常好,鹹淡適中,大隻。仲有一個叫不一樣的腸粉,好想知佢到底有咩不一樣咯,味道與賣相都麻麻,不好吃,無特色。以前我好鐘意食鳳爪,但係聯邦皇宮嘅真的令我好驚艷,首先豉汁味唔會好濃,而且都浸入咗鳳爪入邊,煮得非常好,肉很入味吖!竹笙魚肚系我覺得比較好嘅,處理得很好,唔會話有腥味,口感很好,很爽滑。侍應服務態度唔好,睇落比較懶散。
2015-12-31
Waiting Time
17 Minutes (Dine In)
$167 (Dinner)
2015-06-03 1330 views
超鍾意飲茶既我。。今日行outlet就簡左呢間茶樓試下。。一般點心都唔會差得去邊。。我最鍾意就係坐門口幾張枱。因為有梳化坐。。而佢地又好好咁安排比我地坐。。食物。燒賣。古法馬拉糕。腸粉。蝦餃。樣樣都好味。不過蝦餃皮就厚左啲啦。统合:食得過。價錢唔貴
超鍾意飲茶既我。。今日行outlet
就簡左呢間茶樓試下。。
一般點心都唔會差得去邊。。
我最鍾意就係坐門口幾張枱。
因為有梳化坐。。而佢地又好好咁安排比我地坐。。
食物。燒賣。古法馬拉糕。腸粉。蝦餃。
樣樣都好味。不過蝦餃皮就厚左啲啦。
统合:食得過。價錢唔貴
2014-01-05 2326 views
東涌是大嶼山島嶼的新社區,雖已發展十多年了,不過由於區內建設密度不高,對於前來郊遊或購物的遊客,還是接連港鐵站的商場最為方便。最初搬進東涌的時候,老公和我猶如遊客一樣,也先接觸商場內的一切。更因生活總離不開食的元素,所以於商場內大小的食肆也一一嘗試過,可是對當時商場內兩家中式酒樓也覺未能滿足要求。經過商場不時的面貌更新,其後更只剩下一家聯邦。聯邦更由原來商場較後的位置,搬進原先由另一家酒樓佔用,位於商場較中心的舖位,我稱她為 "新聯邦"。當晚突然欲嚐酒樓的菜式,便想起一直沒有再嘗試的 "新聯邦" 來。粉葛鯪魚豬骨湯色澤深濃,帶著暗暗的赤紅,似是對辦的樣式。呷一口,粉葛、赤小豆味均不太著跡,反而化學調味精更搶,令愛湯的我們即時眉頭一皺。真不明白,既然湯料不足,導致湯韻有欠甜香的話,何不直接以清淡的一面視人,起碼從健康的角度出發,食客吃得更安心!一小瓦煲份量的湯水,對於 "湯王" 夫婦的我倆,原只是普通不過的份量,可是最終我們被迫剩下一半!金銀蛋浸白菜仔的上湯雖然較清,但配上鹹蛋後,味道不會顯得過鹹,調味算是合意!白菜仔保留恰好的軟硬度及水份,這道簡單的蔬菜不算得特別美味,但至少不會令人嫌

粉葛鯪魚豬骨湯

金銀蛋浸白菜仔
金銀蛋浸白菜仔的上湯雖然較清,但配上鹹蛋後,味道不會顯得過鹹,調味算是合意!白菜仔保留恰好的軟硬度及水份,這道簡單的蔬菜不算得特別美味,但至少不會令人嫌惡。
梅菜扣肉
通常梅菜扣肉的醬汁與梅菜都是伴飯的好拍檔,不過也會遇到例外的情況。

不明何解,這個醬汁偏偏與梅菜格格不入。汁底稠密,但嚐不到由梅菜烹調出來的氣息,只帶甜味!然而梅菜質感很軟腍,似是已經經過長時間的烹調,可是完全沒有梅菜應有的香氣。醬汁跟梅菜兩者也先天不足,又何以湊成美味的伴飯拍檔呢?!
梅菜扣肉
扣肉不是太肥,就是過瘦,絕對講不上五花腩之說。效過當然也是預料之內,肉質並太鬆化,又沒有入口即溶的口感,絕對是失色!
清蒸紅鮋
清蒸紅鮋,色澤鮮紅、魚肉也肥厚,賣相不錯!愛魚的我們,當然趁熱品嚐,筷子向魚身一夾,感覺魚肉不鬆、有點硬,一看夾出來白皙的魚肉,已呈現條紋,顯然蒸煮過火了。入口魚肉完全不滑,且有點繃緊,白白浪費了這尾鮮魚,真可惜!

到台灣旅遊時,看過一部台灣本土製作的電影,電影中講述現今的廚師為求加強餸菜的美味,都習慣使用不同的增味粉烹調,例如豬肉精、雞精粉、蒜香粉等,這些由化學提煉出來的不良產物,彷彿已取代了廚師幾十年艱苦磨鍊出來的廚藝。偽廚師們缺了猶如 "必殺技" 的味粉後,就連一鍋真正的雞湯也熬不出來。或許這是電影誇張的拍攝手法,不過為什麼導演要將這微細的狀況,苦心地搬上大銀幕去?相信這微不足道的事情變得值得大眾關注的時候,已經是太遲了!

舌頭是敏銳的,心是清明的,希望廚師與食肆也能堅持操守,做好本份,努力成為真正的味王,而不是魚目混珠的偽味王!

2013-12-16
$180 (Dinner)
2013-07-30 1500 views
        今日同朋友上左去聯邦飲茶,由於今日系星期二,所以吾使等位可以立即入座。東涌哩間聯邦飲過好多次,但就系假日黎,而今日系平日,價錢都平好多。       今次坐樓上,座位相當鬆動,坐得舒服。坐低後經理好快就上左壺水仙,劃左四籠點心加一碟米粉。等左十分鐘左右米粉到喇!點心都好快跟住上。       先講下碟米粉,哩碟米粉份量都ok, 足夠兩個人食,配料有雞肉、青椒、紅椒﹑洋蔥,材料很新鮮,即叫即炒,味道剛剛好,不錯。        四籠點心分別有鳳爪﹑韭菜餃﹑奶黃包及南瓜蒸排骨。鳳瓜同平時食開既分別不大,而奶黃包就有d 失望,以往食開既奶黃包有好多奶黃,但今次個包得少少奶黃,而個包就有d怪味,失望。另外韭菜餃同蒸排骨都吾錯,同料新鮮又大大份,值得一試。good!!!               整體黎講,除左籠奶黃包有d失望,其他食物都吾錯!

南瓜排骨

整體黎講,除左籠奶黃包有d失望,其他食物都吾錯!
2013-07-30
南瓜排骨
2012-09-06 1147 views
呢個星期日約左一班朋友去大嶼山水口摸蜆 , 好開心 ^^出發水口前 , 大家集合o係東涌地鐵站 , 一齊飲早茶 附近似乎無乜酒家 , 朋友介紹黎左東薈城呢間聯邦原來呢度有兩層 ,o係門口見到好似好冷清 , 原來入面咁多人我地五位 , 等左兩三個字左右就有位 , 算係咁o家喇一人 tick d , 好快就點好晒喇 , 食物上枱速度都算 ok =)1. 叉燒腸粉~ 叉燒份量普通 , 腸粉皮亦不過不失 , 濕左少少欠彈性2. 鵪鶉蛋燒賣~ 正常味道 , 唔會蒸到乾晒 , 燒賣係豬肉同蝦 , 肉汁豐富3. 小籠包~ 每個都有一個小錫紙杯盛住 , 唔會痴底穿水 , 保留湯汁 , 唔錯 =)4. 紫菜糯米卷~ 呢個幾特別 , 好似食壽司咁 , 個紫菜淋晒但幾香 , 糯米無過腍仲幾煙韌 5. 龍蝦湯鮮竹卷~ 被騙了 .... 完全食唔出龍蝦湯 @@" 卷入面係西芹紅蘿蔔同豬肉 , 無特別6. 五香金錢肚~ 香滑軟腍 , 仲幾惹味 , 唔錯 ~ 個底收埋一堆蓮藕粒 , 所以係得面O個幾舊係肚 ><"7. 韮菜鮮蝦餃~ 皮好薄好晶瑩 , 餡料份量足 , 蝦同韮菜同樣爽口美味 , 比普通
呢個星期日約左一班朋友去大嶼山水口摸蜆 , 好開心 ^^
出發水口前 , 大家集合o係東涌地鐵站 , 一齊飲早茶
附近似乎無乜酒家 , 朋友介紹黎左東薈城呢間聯邦

我地五位 , 等左兩三個字左右就有位 , 算係咁o家喇

1. 叉燒腸粉
~ 叉燒份量普通 , 腸粉皮亦不過不失 , 濕左少少欠彈性
2. 鵪鶉蛋燒賣
3. 小籠包
4. 紫菜糯米卷
5. 龍蝦湯鮮竹卷
6. 五香金錢肚
7. 韮菜鮮蝦餃
~ 皮好薄好晶瑩 , 餡料份量足 , 蝦同韮菜同樣爽口美味 , 比普通蝦餃多一份清新
8. 鮮蝦餃皇
~ 又真係幾隻 , 脹卜卜咁 , 大大粒蝦彈牙爽口 , 點少少豆辨醬就最正 !!
9. 珍珠雞
~ 糯米幾香 , 不過 D 汁好杰 , 仲過多生粉 , 呈半透明狀 , 影響口感 , 但味道係唔錯
10. 流沙奶皇包
~ 奶皇份量唔夠 , 而且都唔夠流沙 , 只係一個濕少少o既奶黃包 , 有 d 失望 ><"
11. 馬拉糕
~ 朋友叫左但無人幫佢食 , 我姑且試左一件 , 又幾好味幾鬆軟喎 , 而且唔覺太甜
12. 杞子桂花卷
~ 味道同桂花糕無異 , 甘香又清甜 , 咁樣卷又幾好嚼口喎 , 卷返做一大片食又得 ^^ 好玩呀 !!
## 本來我地仲叫左一個懷舊灌湯餃 , 不過佢黎錯左個唔知咩牛角 ,
之後等左好耐都無上返個 arm o既 , 我地又飽晒喇唔想等 , 於是 cancel 佢
唔知咩事攪到 d 傳菜姐姐同落單姐姐咁混亂 , 我地講左好耐佢地先明 @@
最後 check 單又係見到有收錢 =.=" 攪左一輪先出返 arm 出單 .... 攞命 !!
埋單每人 $ 100 , 唔算太貴 , 不過食物質素一般 , 未必再會黎飲茶o家喇
2012-09-02
$100 (Breakfast)
2011-09-28 869 views
今日同佢同埋佢公司既同事同埋佢公司既客食飯-.-咁來呢度因為近機場佢地就走了本身食左野,幾飽下,所以樣樣都係試小小,但係味道都唔錯呀有XO醬羅白高,馬拉高,蝦餃,炒麵等等你話特出既點心又唔知邊個,但係個個都幾OK,唔差咁囉個羅白高比較濕,但幾夠味呀,可能D蛋影響,反而濕D仲好食下次來呢邊可以再試
今日同佢同埋佢公司既同事同埋佢公司既客食飯-.-

咁來呢度因為近機場佢地就走了

本身食左野,幾飽下,所以樣樣都係試小小,但係味道都唔錯呀
有XO醬羅白高,馬拉高,蝦餃,炒麵等等

你話特出既點心又唔知邊個,但係個個都幾OK,唔差咁囉

個羅白高比較濕,但幾夠味呀,可能D蛋影響,反而濕D仲好食

下次來呢邊可以再試
2011-08-27
$100 (Tea)
2011-05-30 761 views
我們到Taste前,就到這裏吃午飯。香莤牛肉腸,不錯,值得一試。鮮蝦波菜餃,多波菜,每件有一隻蝦,但皮很薄。牛肉球,較鬆軟但加上喼汁後較鹹。桂花糕,很入味。環境不錯,樓上坐位較闊。服務不錯,員工經常面帶笑容。
我們到Taste前,就到這裏吃午飯。
香莤牛肉腸,不錯,值得一試。
鮮蝦波菜餃,多波菜,每件有一隻蝦,但皮很薄。
牛肉球,較鬆軟但加上喼汁後較鹹。
桂花糕,很入味。
環境不錯,樓上坐位較闊。
服務不錯,員工經常面帶笑容。
2011-05-30
  • 鮮蝦波菜餃
  • 桂花糕
2011-04-13 627 views
要成$2480 食餐午飯, 食既唔係咩海鮮特別小菜, 而係普通到不得了既點心炒飯, 但係每位要$200原先諗住同班同事試下哩間我都知聯邦出名又貴又唔好食, 無諗過貴成咁...以後都唔會再去, black list!
要成$2480 食餐午飯, 食既唔係咩海鮮特別小菜,
而係普通到不得了既點心炒飯, 但係每位要$200
原先諗住同班同事試下哩間
我都知聯邦出名又貴又唔好食, 無諗過貴成咁...

以後都唔會再去, black list!
2011-02-18
$200 (Lunch)
2010-11-24 503 views
話說今天和老媽子第一次去呢間酒樓飲茶, 朝早10點半等到11點才有位, 坐定就點了6款點心. 跟住就等呀等...(.旁邊幾枱人都係咁等). 等了半個鐘忍唔住叫個女部長過來check單, 佢話搵人同我跟跟, 跟住又等多10分鐘都係無人理..., 跟住再叫個女部長過來,佢先死死地氣去check下. check完佢話:你地沒落過單...隔離枱見勢色唔對又問個部長. 原來又係答沒落過單..個部長唔好意思都無句, 只說:你地再落過單啦.... 最無厘頭跟住有個侍仔走埋來, 揸住張十蚊紙話我先頭一個點心無來退番錢....唉!混亂成咁,仲點有心情食落去, 起身走人, 足足浪費了個幾鐘, 什麼也吃不到, 只吃了一肚火.....走時見有幾枱仲等緊, 枱上空空如也. 出到門口,見不少人在等位, 唔憂做! 真係吹佢唔漲....
部長唔好意思都無句, 只說:你地再落過單啦....
2010-11-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2010-11-17 594 views
購買了觀賞「清明上河圖」展覧的門票,和老公一起放半天假,打算先到東涌喝下午茶才搭巴士入亞洲博覽館。之前上網 check 過東薈城一期只有一間茶樓,我倆於下午兩點三到達,估不到酒樓門外竟然堆滿人群,看來都是這展覧效應,弄得東涌一帶食肆人流大增。由於老公想飲茶,只好一邊輪侯,一邊逛 outlet, 終於等到約三點才有位。其實這聯邦酒樓的位置,前身是一間叫「東薈軒」的海鮮酒家,年初亦曾光顧過,今天再訪,這裡雖然已經易名,不過踏入酒樓時,竟沒有面目全非之感。華麗的水晶燈、落地的玻璃幕牆、寬敞的環境等都和之前的酒家分別不大,還有種熟口熟面的感覺呢。這裡平日的下午茶,原來價格都算適中,大、中、小點一律 $12.80, 茗茶每位 $6, 與市區一般酒樓分別不大。不一樣的腸粉 -- 其實點這個腸粉主要是被它的名字所吸引,要看看有多麼不一樣,到服務員送上檯時一看,發現原來只是蝦腸、牛肉腸及叉燒腸每款一條。首先品嚐面頭的蝦腸,腸粉裡的原隻鮮蝦非常大隻,兩大隻鮮蝦彈牙又鮮美,腸粉外皮軟滑得來又夠薄,吃下去還有米香,真的非常滿足。至於叉燒腸雖然沒有蝦腸那麼驚艷,但叉燒餡料豐富,幾近廹爆,入口鬆軟得來帶點蜜味

點心紙

下午茶點心紙

不一樣的腸粉

不一樣的腸粉 -- 其實點這個腸粉主要是被它的名字所吸引,要看看有多麼不一樣,到服務員送上檯時一看,發現原來只是蝦腸、牛肉腸及叉燒腸每款一條。首先品嚐面頭的蝦腸,腸粉裡的原隻鮮蝦非常大隻,兩大隻鮮蝦彈牙又鮮美,腸粉外皮軟滑得來又夠薄,吃下去還有米香,真的非常滿足。至於叉燒腸雖然沒有蝦腸那麼驚艷,但叉燒餡料豐富,幾近廹爆,入口鬆軟得來帶點蜜味,都算唔錯。較令人失望的只有牛肉腸,攪碎了的牛肉一向都不是我杯茶,加上這腸粉內的牛肉鬆鬆散散,肉質未算嫩滑,味道亦很不自然,水準普通。不過值得一提是這裡腸粉的醬汁調得非常好,鹹中帶著鮮味與醬香,讓腸粉變得更加美味。

必食人氣流沙包

餡料入口溫潤香甜

必食人氣流沙包 -- 這個看來頗受歡迎的下午茶點心,被稱為必食人氣,所以也叫了一籠試試。侍者送上檯打開蒸籠時,白胖胖的包,外皮還冒著輕煙,咬下一口,奶皇醬緩緩地流了出來,感覺都幾綿密,雖然沒有預期的爆漿現象,但內餡入口溫潤香甜,在嘴巴裡慢慢擴散,吃得滿口又鹹又甜的蛋黃香,非常美味,真的差點想再加一籠。

金粟百花球

金粟百花球 -- 通常一般酒樓都以蝦膠製作百花球,不過這裡的百花球竟然是以魚肉做成。攪爛了的魚肉,入口活像一堆粉團般,不單毫無彈性可言,魚鮮味更完全欠奉,吃來還帶著點點魚腥味,根本不值推介。至於面頭的粟米粒,數量都算多,味道清清地,但間中有些粟米粒入口有渣,整體唔算滿意。

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷 -- 這腐皮卷剛放上檯時還熱辣辣,腐衣看來煎得輕巧鮮脆,沒有半點多餘油份。腐皮卷外表色澤金黃還帶點焦香,蘸着喼汁伴吃,腐衣入口帶甜,內裡的鮮蝦味道也很棒,爽口彈牙,伴着的西芹粒和紅蘿蔔粒,味道和口感都很豐富,吃完後碟底沒有多餘油份,既滋味又完美,不錯。

黃金炸叉燒包

黃金炸叉燒包 -- 其實比較少見酒樓以炸的方法來處理叉燒包,所以見有炸叉燒包又想試試。開頭以為這個點心是用叉燒餐包來炸,但放上檯時發覺原來外皮只是普通的炸奶黃包。叉燒包外頭氾着層閃令令的油光,而且外皮炸得色澤金黃,十分亮麗。可惜入口卻令人大失所望,不單只毫不酥脆,而且入口更帶點乾涸,至於內裡的叉燒餡料簡值少得可憐,大部份皆以叉燒醬代替,水準較差。

香芋海鮮餃

香芋海鮮餃 -- 海鮮餃可說是驚喜之作,單看晶瑩剔透的外皮已略知一二,而內裡餡料當然是以大大粒的鮮蝦最為精彩,入口爽勁彈牙,鮮味十足,加埋粉腍的芋頭,無論味道和口感都令人回味。
雖然這次只是怱怱吃了幾款點心,但整體食物質素也算不錯,而且結賬亦只需 $98,稱得上經濟,不過去東涌山長水遠,相信有排都不會再到這裡啊。
2010-11-10
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$49 (Tea)
點心紙
2010-11-17 301 views
101110 星期三 | 有事要到東涌工作,辛苦了大半天,工作完畢已是下午3點多,同事提議到附近商場的聯邦皇宮,說那裡的點心很不錯,下午茶時段更有優惠價,就不妨試試,(下午茶時段,星期一至六:2pm–4:45pm,星期日及假期:2:30–4:45pm),看看點心紙,的確有些點心很吸引,大、中、小點同是$12.8,當然就專攻大點喇,另外揀選了些較特別的款式,於是三人共點了6款來品嚐。鮮菌魚湯白菜苗 ($34,下午茶價$26),現在流行健康飲食文化,當然少不了碟菜喇,材料頗豐富,除了主角白菜苗,還有些芹菜、紅蘿蔔絲、冬菇、草菇和魚片等,浸在奶白色的魚湯,食落口,啖啖都有魚湯的鮮甜味,很是滋味。香芋海鮮餃 (大點,下午茶價$12.8),正一皮薄餡靚,未食已清楚看到裡面的餡料,有蝦和芋頭,很特別的結合,蝦肉爽口、芋頭鬆軟、餃皮少少煙韌,口感很有趣。北菇棉花雞 (大點,下午茶價$12.8),雖然這個不很特別,但不是間間茶樓都有,所以見到點心紙有就毫不考慮點了,很喜歡食那些棉花(其實是魚肚),軟棉棉,索滿了雞汁好好味,而這裡的棉花的分量算多,滿足了我的口腹了。魚翅灌湯餃 (大點,下午茶價$12.8
,另外揀選了些較特別的款式,於是三人共點了6款來品嚐。

魚翅灌湯餃 (大點,下午茶價$12.8),每人要了一盅,哦
,初時只見竹笙不見魚翅,還以為是以竹笙代替魚翅了,不過差不多食完的時候,才發現有不少一條條的魚翅在盅底,餃子就無咩特別,都是一些豬肉餡料夾雜一些小蝦肉,個湯就鹹了些。

回味醬汁牛腩條 ($36,下午茶價$28),牛腩條肥瘦適中,相信是先略為炸一炸以鎖住肉汁,然候再煮腍,所以最外面薄薄的一層稍為焦焦的但不韌,那個回味醬汁的確很令人回味
,甜甜地,伴碟的青瓜條也很清甜爽脆,很值得一試。

脆皮金沙腸 (特點,下午茶價$22),我們研究好耐,究竟腸粉內裡是甚麼呢,脆皮金沙腸最後終於上場了,原來是一層類似脆米網紙裹著一些蝦膠的餡料,炸得脆脆的,外面再用熱辣辣、滑溜溜的葱花腸粉包捲著,實在很考功夫,怪不得由落單到我們吃完枱面的點心,差唔多成個鐘先來上枱,食落口外面軟、中間脆、內裡彈牙,口感很豐富
,雖需時較耐,但也值得等一等。

茶位每人$6,埋單承惠$174,雖然工作辛苦,午飯弄到下午茶時間才能解決,但各樣點心都吃得很滿足,為了繼續吃好東西,又要繼續好好工作了

2010-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
  • 回味醬汁牛腩條,脆皮金沙腸
2010-09-01 239 views
今日外甥仔生日,特意前來東涌住處為他慶祝一番。中午時份大家想到酒樓飲茶,但為了避開午飯人潮,所以待至下午茶時段才出動。東涌東薈城的聯邦酒樓最近由一樓搬上二及三樓,裝潢簇新,不失一貫的富麗堂皇。而近商場邊緣位置更用上特大的落地玻璃,空間感較大之餘,亦可盡用天然光,減少店內燈飾,省電得來也較環保。 下午茶時段由二時開始,大中小點一律 $12.8 元,其他廚部小食及炒粉麵飯也有特價,我們連大連小一行六人因未吃午餐,所以點的食物特別多。 水晶鮮蝦餃:蝦餃屬特點,售 $22 一籠,但蝦餃皮薄,晶瑩剔透,內裡蝦碌大而爽脆,味道很好,物有所值。 蟹子燒賣皇:燒賣體積也很大,但餡料的肉太多,口感較膩,質素比蝦餃略為遜色。 豉汁蒸鳳爪:鳳爪軟硬適中,豉汁完全滲入筋肉內,惹味可口。 金銀蒜鮮魷:鮮魷滲滿重味蒜蓉,味道香濃,但口感比較韌,質素一般。 香煎腐皮卷:腐皮卷煎成金黃色,外皮非常香脆,內部餡料又不會太乾,鮮蝦配上甘筍絲等材料味道及口感均是一流,值得推介。 鮮蝦鹹水角:質素與坊間酒樓相若,不差也不算突出。 豉汁煎釀青椒:青椒煎得稍為過火,青嫩不再;反而魚肉份量算是充足,味道也好。 香煎蓮藕餅:蓮

豉汁蒸鳳爪:鳳爪軟硬適中,豉汁完全滲入筋肉內,惹味可口。

鮮蝦鹹水角:質素與坊間酒樓相若,不差也不算突出。
香煎蓮藕餅:蓮藕蓉釀入魚肉及粟米,再煎成金黃色,入口不覺油膩,反而味道清新,口感也很好。

蜜汁叉燒腸:叉燒疑是用上隔夜貨色,味道相若但口感較差,有幸腸粉皮算是夠薄。
原隻鮮蝦腸:質素比叉燒腸較佳,用上原隻鮮蝦,與蝦餃一樣爽脆可口,可能一樣是特點的關係吧。

必食人氣流沙包:用上「必食」「人氣」等牌頭,但上檯熱度不太足,掰開包時也沒有預期的「流沙」現象,味道雖仍不錯,但名過於實,較為失望。

擂沙煎堆仔:煎堆仔外殼不算很脆,但夠企身,不會一碰便扁腍成一團。芝麻內餡雖甜,但沒有想像般膩,而且體積不大,連吃兩個也沒問題。

七味脆豆腐粒:豆腐切成小粒炸香,然後灑上七味粉,賣相討好。入口外脆內軟,吃不出七味粉的辛香,反而似是一般椒鹽作品;而豆腐欠缺豆味,不過也算是嫩滑,整體味道也不錯。

椒鹽炸魷魚鬚:魷魚鬚炸得略為過火,口感較硬,不過味道也好,而且粉漿不會過多,算是真材實料。
XO 醬煎蘿蔔糕:XO 醬香味不重,反而辣度十足,但以煎蘿蔔糕而言,明顯不夠乾身,質感有點像吃蒸蘿蔔糕一般。

鳳梨雞粒炒飯:炒飯炒得夠乾身,雞粒略帶鹹香,與清甜的菠蘿完全配合,味道很好,而且以下午茶特價 $35 來說,算是份量十足。

食物的味道及質素達中上水平,以下午茶特價來說算是超值。店員服務態度略為散漫,可能由於我們坐在三樓盡處的關係吧,不過整體而言也值得給一個笑臉哩。

水晶鮮蝦餃、蟹子燒賣皇、豉汁蒸鳳爪、金銀蒜鮮魷
鮮蝦腐皮卷、鮮蝦鹹水角、豉汁煎釀青椒、香煎蓮藕餅
蜜汁叉燒腸、原隻鮮蝦腸、必食人氣流沙包、擂沙煎堆仔
七味脆豆腐粒、椒鹽炸魷魚鬚、XO醬煎蘿蔔糕、鳳梨雞粒炒飯
用上巨型落地玻璃,減省店內燈飾夠環保
2010-08-19
$60 (Tea)
Celebration
Birthday