2007-05-31 117 views
中學時代已經發現有呢間餐廳, 同我個英文名一樣, 所以當年已經決心要o向呢度做我一世人唯一要做的其中一件事- 求婚!竟然一個weekday都要早幾日book位; 早前安排好鮮花, 於當日18:00送到Felix, 當然同waitess早已經溝通好, 先幫我存好了!大約1900左右到, D waitess好醒目咁先安排我o地坐好, 等我出去先問我D花想幾時送?! 我冇咩idea, 佢suggest我上desert時送吧!!!幾個位要讚:1. steak - 好好味2. 雞胸- 都整得唔乾3. 送花做我o既求婚後, waiter主動過o黎幫我o地take photo, 仲送o左份朱古力點心同埋champagne俾我o地, 仲好幾個waiter waitess過o黎恭喜我o地! ... 令我未婚妻勁開心!!!當然要提, 就係toilet係一定一定要去!!!

幾個位要讚:
1. steak - 好好味
2. 雞胸- 都整得唔乾

當然要提, 就係toilet係一定一定要去!!!

2007-05-03 82 views
原本一心諗住去同老公慶祝生日.... 又想坐window table... 所以已經早三星期前book訂位!! 佢既回覆係盡量安排... 我都覺得無問題既... 最有問題就係果到d人既服務態度差到不知所謂!! 我話想訂蛋糕,我問佢有咩好介紹... 佢就答我你講得出我地都有... 咁我問佢有d咩蛋糕係特別d架... 佢又話無... 唉... 開頭我都算架喇!! 咁最後我就同佢訂左個藍莓蛋糕,佢就答我前一日要睇下師傅有無啦!! 我心諗... 我訂蛋糕喎... 又話我訂咩都有玩咩!! 咁好啦訂左位... 到前一日佢又話會打電話比我同我confir下個蛋糕點知又無打黎... 唉.. 我心諗算啦.. 咁咪打電話去confir下囉~ 我話想問下我個蛋糕... 佢竟然問番我轉頭... 問我訂左咩蛋糕喎.. 我話你地無mark底既咩?? 佢又唔答我... 唉... 咁我諗我訂位已經攪到咁... 又好似我訂左蛋糕又無訂到咁.. 所以我決定取消booking 廢事食到背脊骨落呀!!
2007-03-08 30 views
限物味道不錯,但甜品很差很差,裝修okay啦,係個restroom比較特別囉.整體感覺間餐廳差咗.
2007-02-15 34 views
情人節晚飯, 大多是:1. 早定好的餐單, 沒別的算... 你不吃, 不來也罷;2. 比一般日子貴...3. 分兩個時段, 吃罷便要交檯...Felix亦不例外. 但這裡有特別之處. 男孩子的餐單, 除了頭盤和甜品外, 其他都跟女孩子的不同. 還好, 我們可以交換吃吃, 算是一晚內吃到多一點菜式....頭盤1 (男+女):Caviar on an almond Blinis with Frozen Grapes and Creme Fraiche好清新...cream 好幼滑...頭盤2男: Seared Scallop with Black Turffle Risotto兩隻帶子剪得好好吃, 而帶子本身亦很鮮甜. 可能是因為一般risotto都對女孩子來說是比較滯悶... 還是留給男孩子代勞好了...女: Poached Lobster with Black Truffles + Pasta哇... 這是全晚最好吃的一道菜! 我一向怕吃扁麵, 怕"好粉"的感覺..這裡的扁麵爽口, 不會有"好粉" 的感覺... 那個汁有很濃的black truffle + 龍蝦膏的味道, Lobste
情人節晚飯, 大多是:
1. 早定好的餐單, 沒別的算... 你不吃, 不來也罷;
2. 比一般日子貴...
3. 分兩個時段, 吃罷便要交檯...

頭盤1 (男+女):

好清新...cream 好幼滑...

頭盤2

哇... 這是全晚最好吃的一道菜! 我一向怕吃扁麵, 怕"好粉"的感覺..這裡的扁麵爽口, 不會有"好粉" 的感覺... 那個汁有很濃的black truffle + 龍蝦膏的味道, Lobster 本身的鮮甜卻沒有被蓋過...

頭盤2
男: Wild Sea Bass with Carrot Sauce
唔...可能早前剛從意大利回來, 再那裡(Venice)吃過好好好好吃的Sea Bass, 這裡的好腥:S

女: Dover Sole with Fennel Puree
相對來說, Sole當然不會太腥... 可以吧.. 也不甚突出

主菜:
男: Roasted Rib of Beef with Braised Leek
唔, Medium的, 沒有over/undercook...肉質柔軟, 但味都是一般餐廳可以吃到... 沒什麼特別..

女: Buttermilk Poached Chicken Breast
雞胸肉做得好幼嫩, 亦好入味. 附上一塊薄薄且炸脆了的雞皮(已去肥膏)伴著...很脆但稍為"含了油"

甜品(男+女):
Chocolate Ganache with Crispy chocolate + Rose Petal Marshmallows and Mascapne sorbet

我是個俾較奇怪的女子, 一般女孩肆甜, 可是滯口的甜點不是我哪杯茶我. 多吃我會覺得吃不消... 我覺得大如兩個tablespoon的chocolate ganache 雖然好幼滑, 但好滯... 但mascapone sorbet 好清好好味. 可是相對來說太少了(只得一個tablespoon), 對我來說中和不了chocolate Ganache + crispy chocolate 的滯口感覺..

對於這個甜品, 可能好多女孩子愛吃.. 我就一般了..

來這裡, 我覺得主要是"吃裝修", 那個龍蝦扁麵算是驚喜.. 大部份菜式算好吃, 可惜我覺得在其他地方都可以付出相約或較便宜的價錢便可吃到...

情人節, 男女都有禮物收, 男的收chocolate, 女的收一躲red rose...

氣氛可以, 不會像Cafe Deco這樣嘈雜. Service 也ok.

我們是吃6:00-8:00的session...我們最不高興是, 一到8:00正就立即趕了我門到長桌那邊享用甜品, 要我們讓檯.. 讓檯不是問題, 問題是:

1. 在serve 魚和主菜前兩個時段等了好久, 不是我們吃得慢... 是他們起菜慢了...導致我們不能在這將檯完成我們的甜品!

2. 長檯那邊是坐高凳, 還要沒有乘腳的地方(無論檯或凳, 都沒有乘腳的地方!), 我們雙腿只有吊著.. 一點也不舒服!剛巧穿了一對極不舒服的新高跟鞋... 哎.. 或許就是要你有早走早著的感覺把...
朋友從外國回來參加婚宴﹐婚宴場地在半島酒店﹐我們相約在婚宴後出去飲o野聚聚﹐貪方便當然就是半島頂樓的Felix 啦。以前來過幾次都只是在樓下餐廳用膳﹐從來沒有上過上面的bar。這次和從外國來的友人來飲o野﹐當然上樓上的bar 喇。友人自小移民外國﹐從來沒有在香港蒲過﹐甚至連Felix 這等開了許久的地方都沒有來過﹐一上到去就非常興奮的要我介紹窗外的地方是那裡﹐沒想過本意來聚舊﹐突然變成了導遊小姐﹐哈哈﹗我們11 點去到﹐酒吧內不算很擠﹐但也有8﹑9 成滿﹐除了我們幾個就差不多都是外籍人士﹐應該都是遊客吧﹐氣氛不錯﹐幾casual﹐亦不會太吵﹐適合我們聊聊天。因為第二天還要上班﹐我們只逗留了一個小時﹐每人要了一杯cocktail/mocktail。我的mojito 有很多mint leaves﹐好香。朋友也很欣賞她那杯不知名的藍色cocktail。最特別的卻是那杯mocktail﹐strawberry cappuccino﹐剛調好的時候是深粉紅色的﹐放一會就變成有不同層次的粉紅色﹐個底還是暖暖的﹐好特別﹐甜酸度適中﹐是全晚最出色的飲品。

2006-11-16 38 views
Felix解作開心, 原文是Spanish 寫作feliz。呢間餐廳除左令你開心之外, 最仲要係超級romantic, 簡直冧女聖地, 如果你想求婚, Felix一定係首選。我個晩同個有錢佬同埋佢個Malaysian friend一齊去Felix, 我地叫左係a la carte menu上面幾個main dish, order左乜野就無乜印象, 不過我好記得其中有一味菜好難忘, 因為D味道好唔match。大概係fusion左西&日両者的料理, 當中有個steak but配上日式餃子。我個人認為fusion要配合就得, 所謂配合無論在味道、賣相、顔色三方面都要啱feel至得。但無水既蒸餃子配上一塊steak始終九唔搭八。個晩我地三條友, total叫左4個main dish加一支紅酒, 找數四千零蚊。如果你話食個景同埋個氣氛, 唔算貴既。但要求一頓豊富及美味既晩餐, 我令願去下面既Gaddi's, 個度更加grand&romantic啦hahaa!

2006-07-11 28 views
我地成10點度先walk-in入去~本來座bar枱ga~但係吊晒腳~幾辛苦low~所以就等有位轉去window seat喇~我地3個人都係為左上去傾下計啫~不過仲感覺幾舒服幾relax ga~叫左3杯drink~service都ok~望落去都幾多外國人~其實去之前都有少少緊張~不過~上到去都ok~最特別都係個toilet~大家記得去下就知有咩咁特別喇...
我地成10點度先walk-in入去~
本來座bar枱ga~
但係吊晒腳~幾辛苦low~
所以就等有位轉去window seat喇~
我地3個人都係為左上去傾下計啫~
不過仲感覺幾舒服幾relax ga~
叫左3杯drink~
service都ok~
望落去都幾多外國人~
其實去之前都有少少緊張~
不過~上到去都ok~

最特別都係個toilet~
大家記得去下就知有咩咁特別喇...
  近日約人去Felix食飯,事先已訂座,期間要求靠窗位,卻被告之除了蠟燭外,別的都無法保證。當晚19:30分到Felix,被安排入座樓梯下的台,好尷妎。要求換去窗邊位,被服務生告之已被人訂了(好奇怪),明明不能保證一定有靠窗位坐,點解有人就得?據理力爭,總算解決,但心情好壞。  去Felix不能不提佢地洗手間,好有特點,建議食飯前先去個度,點解?因其食得實在一般。  是日菜單:素菜沙律、煎多寶、Cheese Cake
  是日菜單:素菜沙律、煎多寶、Cheese Cake

2006-05-15 47 views
開頭上去前都好大壓力, 驚自己會好失禮但係上到去啲 waiter 好nice, 佢地啲笑容真係好似由心發出咁, 但係waitress 就麻麻地, 問佢野都冇笑過三個人上去飲杯野, 但係去左上層, 好細, 感覺好焗速本來想window seat, 但waiter 話係for dinner跟住落番去餐廳最後嗰張枱, 都好o既, 望晒個環境同aqua 相比, 感覺上好普通, 走warm 路線其實好似有好多茶餐廳同cafe 都係咁o既樣...同埋都唔係點睇到夜景, 因為俾佢啲好似百頁簾o既野遮晒有朋友生日, order 左一件cake 咁大把個waiter 擺上完張枱度仲企左一陣同我講朋友講happy birthday, 情景好溫馨total 叫左四杯, 一件cake四杯不過不失, 冇乜酒味件cake, 普普通通, 唔會回味
開頭上去前都好大壓力, 驚自己會好失禮
三個人上去飲杯野, 但係去左上層, 好細, 感覺好焗速
跟住落番去餐廳最後嗰張枱, 都好o既, 望晒個環境
同aqua 相比, 感覺上好普通, 走warm 路線
其實好似有好多茶餐廳同cafe 都係咁o既樣...
同埋都唔係點睇到夜景,
因為俾佢啲好似百頁簾o既野遮晒
有朋友生日, order 左一件cake 咁大把
waiter 擺上完張枱度仲企左一陣同我講朋友講
happy birthday, 情景好溫馨
total 叫左四杯, 一件cake
四杯不過不失, 冇乜酒味
件cake, 普普通通, 唔會回味
2006-04-02 49 views
一行兩人食完飯去飲杯野走到bar area坐底叫左兩杯野飲跟住侍應生比左啲snacks我地初初都覺得無問題既但當我地睇到其他枱啲人既snacks就好激氣!!!我地既chips全都係碎片人地嗰啲就完整無缺跟住我地一再觀察得出一個結論- 嚴重種族歧視!!!因為全個bar area只有我地兩個中國人其餘都係外國人... 中國人都睇唔起中國人...唉~~~ 不知所謂!!!
一行兩人食完飯去飲杯野
走到bar area坐底
叫左兩杯野飲跟住侍應生比左啲snacks我地
初初都覺得無問題既
但當我地睇到其他枱啲人既snacks就好激氣!!!
我地既chips全都係碎片人地嗰啲就完整無缺
跟住我地一再觀察得出一個結論- 嚴重種族歧視!!!
因為全個bar area只有我地兩個中國人
其餘都係外國人... 中國人都睇唔起中國人...
唉~~~ 不知所謂!!!
2006-02-12 27 views
男友同我慶祝生日, 早一星期book window seat但座得不是太舒服...食物味道都OK份量適中, 最好味係冬陰公湯..Waiter服務不錯..上甜品時還主動幫我地影相~
食物味道都OK份量適中, 最好味係冬陰公湯..
Waiter服務不錯..上甜品時還主動幫我地影相~
2006-02-11 42 views
2006-01-08星期日,下午四時許才致電Felix 訂位,竟然還有位,而且還是window seat,但是晚餐有時間限制,六時半開始,八時半便要交檯。Felix 坐落於半島酒店的二十八樓,這裡是由著名的法國設計設Philippe Starck設計的,電梯一出便是豹紋壁面,餐廳以鋁制桌子及玻璃底面配以燈光效果營造出太空味道。和朋友沒有頭緒點什麼菜好,於是叫了兩個set dinner。頭盤: Dumpling - 哈哈,味道和賣相都有點像中式燒賣 Felix salad - 坦白說味道很一般。但口味這東西總是主觀的,我一向認為西式salad 沒什麼特別impressed 的地方(有cheese 的另計)。Main course: Beef tenderloin - 不錯,起碼比Morton 的好吃。 Salmon fillet - 這個很好吃,三文魚煎到剛好,肉質依然嫩滑。Dessert: Carrot cake - 很美味!是整頓晚餐最難忘的!餐飲: House wine / tea or coffee時間到了,要交檯給下一輪的客人,於是我們改到de
2006-01-08

時間到了,要交檯給下一輪的客人,於是我們改到dessert table 坐。這是一張長檯,位於餐廳的最後方,檯上放了很多蠋光,坐在這裡既可以看到維港的景色,也可以看到整間餐廳的佈置,檯後是一道灰白色的豹紋牆壁,柔和的燈光映照起來,感覺很美。在這裡,天南地北,一杯又一杯的cosmo 把酒暢談,很是享受呢!

P.S. 來到這裡不得不走進男洗手間參觀一下,因為男仕的洗手間是落地玻璃,洗手間就在窗旁,男仕可以對著整個維港如廁,據說感覺很superior 的!
2005-03-29 27 views
我係三月十幾號到felix 食晚餐, 我原先訂左花叫花店盡時六點送到, 點知我請waiter 幫我bring up the flower 時, 原來重未送到, 好彩個waiter話有電話搵我, 叫我去receiption 聽, 我行出去就同我講D花未送到, 重問我如果D花一陣送到時, 係立即送過來, or later, i can't make up my decision, 佢提議不如食甜品前, it's a good idea, 因為唔洗食食下野送過來, 果晚小弟係果度求婚, 好須利, waiter and waitress 行過都同我恭喜, 都幾開心, 另外如果有心要坐window seat, 預早book 就一定無問題, 我早成3星期book, 我好滿意果晚的服務, 留低一個好好的回憶比我同女朋友^^
2005-03-13 32 views
Aqua無位,走o左過o黎~ sofa無晒位,就坐籬笆~ 之後sofa有位就過去坐,但發覺籬笆坐得仲舒服~ 兩個人飲o左兩杯酒,$12X~ 依度就完全無景睇而Aqua有,可能因為咁Aqua貴d~
Aqua無位,走o左過o黎~

(Non-member)
星期六女友生日去o左半島28樓FELIX想享受下港島夜景浪漫下.一星期前已經BOOK定台, 個Reception話唔一定比到窗口位, 我已為好多人BOOKo左...無問題, 到時先算到果日早上佢打來Confirm booking, 我問佢係唔係有窗口位, 佢都話未知(到果日都未知?), 要安排...算夜晚去到, 要我坐D唔係窗口既走廊, 我問唔係BOOK o左窗口位? 佢先去check....坐底看看, FELIX 獨特在裝修, 早幾年都可以話靚既, 現今就普通(再夜D去o左LKF Hey Hey Club, 人地就真係靚啦)食物不過不失, 新鮮但烹煮粗劣, 較為好食既係Tiramisu.最正既係個廁所, 望住個窗口小便, 跟住係張豬肉台上面洗手.咁既SERVICE, 打死我都唔再去!

咁既SERVICE, 打死我都唔再去!