※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-西營盤的餐廳說多不多,少又唔算少,但感覺比較多偏向cafe類的,有時想係西營盤搵地方食晚餐好像有點困難,平日的話好多想去的餐廳都收得比較早(大約六七點)。剛好最近知道了這間主打炸魚薯條的滿多人推薦,據說炸魚很出色,連炸魚既魚種類都有得揀,抱著期待的心情一試。地理位置頗就腳,地鐵站一出落一條長長的樓梯就到,不過晚上去燈光昏暗,落樓梯真的有點困難,感覺很易跌到(汗)。餐廳門面比較開揚,環境乾淨企理,座位不多,有一個霓虹打卡位。餐牌上有供應二人套餐,感覺幾抵食的;另外都有單點餐牌、除左炸魚,仲有沙律、小食、意粉、烤雞、煎魚等。Combo For 2 $298最終叫左一個二人套餐,食物都幾豐富架;包括兩款頭盤或小食、兩款主菜、兩款餐湯或飲品。炸魚仲可以選擇自己喜愛的魚類,包括石頭魚、大比目魚、銀鱈魚、鯖魚、鱸魚、盲曹和藍鱈魚等,價錢都可能會有所調整;像小妹揀了鱸魚便要另加$30。全部食物都係即叫即整(炸),所以要等耐少少。飲品叫左可樂和凍檸茶開心分享滋味小食籃 +$35、炸洋蔥圈有炸魚手指x2、炸鮮海蝦x2、炸鮮魷

Combo For 2 $298

飲品叫左可樂和凍檸茶

開心分享滋味小食籃 +$35、炸洋蔥圈
有炸魚手指x2、炸鮮海蝦x2、炸鮮魷魚、仲有本來想單點叫炸蟹肉球x2,整籃都熱辣辣炸起;炸物食落香脆唔厚粉唔油膩,炸蟹肉球能食到蟹味,能看到有絲絲蟹肉在內,過下口癮很不錯,每款炸物都不錯吃。

烤雞半隻配薯蓉
烤雞端上來時已聞到很香,金黃色的外皮很薄,帶少少惹味油香;食落大部分肉質都頗嫩滑富肉汁,不過有少量位置會稍為乾身少少,但是可接受,整體還是好吃!

所配的薯蓉裡還有煙肉和蔥花,很惹味討好。

傳統英式炸魚配薯條 轉新鮮鱸魚+$30
由於想食魚肉較嫩滑的炸肉,店員便建議可選新鮮鱸魚。

炸魚份量很大,炸皮咬落非常香脆,帶微微鹹香,很涮咀!魚肉連魚皮入口都很嫩滑,而且感覺新鮮,魚味重,切落去沒有很易散或霉的情況出現,好好食!炸粗薯條都很香脆惹味,很滿足口腹之慾!
$175 (Dinner)
  • 烤雞
  • 烤魚薯條
2019-01-18 235 views
頭先收工撞到朋友傾2句佢問我病左幾耐一諗之下,原來我足足病左一星期😿想快d好返,已經食得好清淡啦但愈係食得清 就愈想食好野😅唯有睇返之前d相 止下渴先🙈好掛住依間既炸魚薯條,新鮮即叫即製!烤粉唔厚,魚肉好厚身亦冇雪味,好食呀!烤🐔熱辣辣上枱,雞肉嫩滑,雞味好濃,我自己好怕冰鮮雞解凍後有一陣味,依間冇依個問題,整得好好食呀!另外點左個香蒜意粉,超級愛蒜嘅我,覺得好好食好香濃又唔油膩👍🏻👍🏻配埋杯啤酒1664,勁正❤️我諗我病好後 要即刻搵日去先得呀😫#依度既擺設好得意☺️#Fish&Chick #SaiYingPun
頭先收工撞到朋友傾2句
佢問我病左幾耐
一諗之下,原來我足足病左一星期😿
想快d好返,已經食得好清淡啦
但愈係食得清 就愈想食好野😅
唯有睇返之前d相 止下渴先🙈
好掛住依間既炸魚薯條,新鮮即叫即製!
烤粉唔厚,魚肉好厚身亦冇雪味,好食呀!
烤🐔熱辣辣上枱,雞肉嫩滑,雞味好濃,
我自己好怕冰鮮雞解凍後有一陣味,
依間冇依個問題,整得好好食呀!
另外點左個香蒜意粉,
超級愛蒜嘅我,
覺得好好食好香濃又唔油膩👍🏻👍🏻
配埋杯啤酒1664,勁正❤️
我諗我病好後 要即刻搵日去先得呀😫
#依度既擺設好得意☺️
#Fish&Chick #SaiYingPun
2019-01-05 178 views
位於西環高街的fish and chick,睇個名已經知道是以fish and chips為主打🍟🍟🍟店面唔大,坐位大約20個,但坐得好舒適!店內設有二人餐,而且仲要係好多菜式可以揀,絕對唔似出面餐廳咁揀餐但唔能夠揀晒招牌菜式!呢度既fish and chips最特別嘅地方係可以自己揀魚嘅品種,並唔係其他咁只得一款!連用咩魚整炸魚薯條都有得揀,真係用心小店呀!!!炸魚薯條好新鮮,熱辣辣咁上枱!咬落炸魚好有鮮味,非常好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個白酒煮珍珠蚝又係好推薦!!白酒既香氣,加埋飽滿既珍珠蚝,一咬落去係-會-爆-汁-架!!!!好好好鮮味!烤雞一上台又係岩岩整好,出晒煙!熱辣辣!咬落好juicy!仲有陣陣香草🌿氣味!皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻最後係炸蘑菇沙律🥗呢個就正正常常啦推薦的小店👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
店面唔大,坐位大約20個,但坐得好舒適!

連用咩魚整炸魚薯條都有得揀,真係用心小店呀!!!

呢個白酒煮珍珠蚝又係好推薦!!

皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻

最後係炸蘑菇沙律🥗呢個就正正常常啦

推薦的小店👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-01-02 110 views
平時係堅尼地城 你都應該會見過呢間餐廳 藍色門口好Sharp好搶眼 個日係西營盤見到有分店 就去左食 呢道既烤雞同海鮮都好新鮮好食☺️-烤雞半隻配甜粟米或薯蓉$98呢道最出名係烤雞 烤到個皮好脆 雞肉好鮮甜 食得出好新解😆半隻已經好多 可以2個人share,再叫多樣野share!薯蓉好香忌廉味好味啊😍我本身唔鐘意食薯蓉都覺得好好食。呢個係跟餐叫,仲配左炸磨菇salad加野飲,salad都好fresh好好食😚-橄欖油炒香蒜片辣椒意粉$88落左超多香蒜片 好鐘意橄欖油香 加埋蒜片都幾特別 意粉口感岩岩偏向小小硬❤️份量都幾多 同朋友2個都好大食但都覺得夠👏-香煎即日鮮魚 - 鵰魚配雜菜$140老闆話D魚係新鮮即日運黎架,岩哂鐘意食魚既人啦。鵰魚又真係好鮮甜😍唔會有腥味 肉質挺身 好食呀☺️-炸鮮海蝦$80/6件好鐘意食蝦 呢道既炸蝦都無令我失望 😛 炸完都仲食到蝦既鮮味 隻隻蝦都好多肉好大隻!

烤雞半隻配甜粟米或薯蓉$98

橄欖油炒香蒜片辣椒意粉$88

香煎即日鮮魚 - 鵰魚配雜菜$140

炸鮮海蝦$80/6件
2018-12-31 144 views
原本開在西環碼頭的那家 我很早已想試吃一下 但一直都沒機會邊靜靜看海邊晚餐一次今天試吃了 炸魚和烤雞🐟份量都好大又好吃 炸魚種類多 魚味都新鮮而且一人叫一份已經十分飽大家可試試 🐟
原本開在西環碼頭的那家
而且一人叫一份已經十分飽

大家可試試 🐟
2018-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 炸魚
2018-12-24 89 views
一行四位朋友,很久沒見!想找個地方吃吃東西,吹吹水,於是有人在網上找到優惠便來試試。.在沒有期望的情況下,有點驚喜。.吃炸物最怕就是炸得太乾,這裡的驚喜是還很juicy! 覺得食物都很新鮮。炸物的好partner!! Beers!!!!!!!!炸蠔,頗好吃、頗好吃。Clams新鮮,很鮮甜。店員説這裡的招牌菜是Fish and chips!! 真的!當然魚也很新鮮!很juicy!!! 總括來說,這店的食物用料整體都新鮮,好吃
在沒有期望的情況下,有點驚喜。

炸物的好partner!! Beers!!!!!!!!

炸蠔,頗好吃、頗好吃。

Clams新鮮,很鮮甜。

總括來說,這店的食物用料整體都新鮮,好吃
2018-12-22 112 views
西環:Fish & Chick- 午市套餐(本地新鮮鱸魚炸魚薯條、炸磨菇沙律、餐飲,$108)Fish & chips 食過好多次,但用本地新鮮魚整既就係第一次食!有盲曹、鱸魚、鯛魚可以揀,亦可以揀番紐西蘭藍鱈魚,我唔係好識魚😂就揀左我唯一識既鱸魚,啖啖肉,正!炸漿薄脆,魚肉嫩滑多汁,第一次有炸魚比到我食緊鮮魚既感覺!-小店另一招牌是烤雞,見到半開放式廚房內有個烤雞爐!烤雞皮好薄好脆,肉很嫩,餣得入味,亦非常唔錯!-另外還點了橄欖油炒香蒜片辣椒意粉😍一道經典意粉,意粉彈牙、用油慷慨、用上大量蒜片、加上辣椒香辣,非常惹味,是簡單就是美的一道菜。-前菜我和朋友選了炸磨菇沙律和炸蟹肉球沙律,炸磨菇多汁,蟹肉球則很誠意,吃到滿滿蟹肉絲。-小店坐位不多,餐牌選擇也不多,其實我個人是偏好這種專做某幾樣產品的店,今次都無揀錯,食左幾樣都覺得幾好!推介比喜歡食魚同炸魚既人!

2018-12-21 328 views
話說,剛過去的週末吃了很多🤤,包括這裡邪惡的炸魚薯條。聽說吃過的都讚好,今次終於一試。我們先要了秘製炸蟹肉球配沙律 ($100) 及 薑味檸檬蜜糖茶 ($38)。這杯養生飲品不錯啊,薑味夠濃郁,不會很甜。蟹肉球則有六件,外皮炸得很香脆,一切開就見到蟹肉挺多的,吃下去是creamy質感。然後,重頭戲就要來了。這裡的炸魚有7️⃣款魚選擇,外國、本地的魚都有,好pro😆。店員超用心講解,最後我就選了她描述魚肉較滑的大比目魚。 炸魚薯條一到,覺得份量好大的,真的是外國人的食量。吃下去發現,來自Greenland的大比目魚Halibut,魚質果然嫩滑‼️光是看,也看得出好juicy😍,皮好香脆又不會太油膩。連在🇬🇧英國exchange過的朋友也讚不絕口🤤,厚切大薯條也是新鮮炸起,薯味夠重🙌🏻。不過份量真的有點多,女生大概都要happy share👯‍♀️。另外,我們也特意點了西營盤新店獨有的,橄欖油炒香蒜片辣椒意粉 ($88)。意粉炒得好香!! 雖然沒有肉,但吃著吃著又覺得挺好吃,香口的😏,意粉也夠彈牙~店員服務態度也很好,不錯的一次用餐經驗,會回來的。新餐牌如下:

炸魚薯條一到,覺得份量好大的,真的是外國人的食量

Halibut

店員服務態度也很好,不錯的一次用餐經驗,會回來的

新餐牌如下:

Halibut
2018-12-20 66 views
話說同朋友去了西環高街吃炸魚薯條估唔到呢到嘅炸魚有成7款魚可以選擇唔知點揀好可以請教下店員嘅專業意見總會揀到款岩你口味嘅魚見到人食烤雞好似好正咁於是我地就嗌左個二人套餐“煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁”沙律菜好新鮮🥗煙三文魚份量不少加上酸得黎帶少少甜嘅蜜糖刁草汁好fresh好醒胃😊“粟米蓉湯”超喜歡吃粟米的我一聽到是日餐湯係粟米嘅時候,真心無比興奮粟米蓉湯真係勁多粟米蓉,好香濃好creamy“炸魚薯條” (藍鱈魚)我地揀左套餐本身set好左嘅魚炸漿唔厚,外皮炸得好香脆,不油膩調味適中,只是面頭灑上少少鹽不會遮蓋魚嘅鮮味薯條好粗身,外脆內軟,好吃“烤雞半隻配薯蓉”估唔到烤雞同樣出式雞皮好薄不肥膩,還帶點香脆肉質鮮嫩,就算係雞胸位都唔會話好嚡套餐還配了飲品兩個人食到好飽好滿足
話說同朋友去了西環高街吃炸魚薯條
估唔到呢到嘅炸魚有成7款魚可以選擇
唔知點揀好可以請教下店員嘅專業意見
總會揀到款岩你口味嘅魚
見到人食烤雞好似好正咁
於是我地就嗌左個二人套餐
“煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁”
沙律菜好新鮮🥗煙三文魚份量不少
加上酸得黎帶少少甜嘅蜜糖刁草汁
好fresh好醒胃😊
“粟米蓉湯”
超喜歡吃粟米的我一聽到是日餐湯係粟米嘅時候,真心無比興奮
粟米蓉湯真係勁多粟米蓉,好香濃好creamy
“炸魚薯條” (藍鱈魚)
我地揀左套餐本身set好左嘅魚
炸漿唔厚,外皮炸得好香脆,不油膩
調味適中,只是面頭灑上少少鹽
不會遮蓋魚嘅鮮味
薯條好粗身,外脆內軟,好吃
“烤雞半隻配薯蓉”
估唔到烤雞同樣出式
雞皮好薄不肥膩,還帶點香脆
肉質鮮嫩,就算係雞胸位都唔會話好嚡
套餐還配了飲品
兩個人食到好飽好滿足

2018-12-19 57 views
👁‍🗨 二人套餐💲298呢日放學之後過左去附近食聞名已久既炸魚薯條,見到二人套餐比起散叫黎講平得多,好快就揀左佢🙈頭盤有煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁,四大片煙三文魚,配上酸度適中既黑醋橄欖油,份量比想像中要大🥗兩份是日精選餐湯,係稠身濃味又係夠曬飽肚既粟米蓉湯🌽主菜有傳統英式炸魚薯條,跟既係紐西蘭藍鱈魚,又或者加錢升級魚種都可以🤗我地要左原本跟餐嗰個,食落薄炸皮保持香脆,魚肉厚身比較結實,魚味都香濃,而且食到有啤酒味,可以話係夠傳統既做法🍺薯條脆身得黎勁薯🍟烤雞半隻配甜粟米或薯蓉,炸雞個皮夠脆,雞肉幾嫩滑,食完都無油膩感,配有煙肉粒既薯蓉🥔兩杯餐飲有檸檬紅茶、可樂、雪碧,又或者加錢升級其他都得🔛 整體評分(7.5/10)
👁‍🗨 二人套餐💲298

兩份是日精選餐湯,係稠身濃味又係夠曬飽肚既粟米蓉湯🌽
兩杯餐飲有檸檬紅茶、可樂、雪碧,又或者加錢升級其他都得

🔛 整體評分(7.5/10)
有雞又有魚!傳統英式炸魚薯條🍟烤雞🍗 【Fish & Chick】西環高街登陸‼️‼️其實佢有間分店係堅尼地城海邊嘅,吾知去過幾多次😛今次高街分店新開,幾吾得閒都要搵時間嚟,高質素而且價錢合理嘅餐廳吾易搵🤩明明知道炸魚薯條🍟係邪惡之選,但總係會有條癮想食😅然後同時又有條烤雞癮要止,唯有放任自己~😈淨係炸魚佢都有9款魚👍🏻吾同口感隨你選擇,當日店員都有比意見我哋🤩烤雞係必食,店門前仲有兩隻公雞裝飾好可愛😸選擇二人餐($298起),一次過搞掂前菜、主菜同餐飲甜品!✌🏻頭盤:煙三文魚沙律🥗煙三文魚真係好香煙薰味,配蜜糖刁草汁後,帶少少酸,好開胃!沙律菜亦爽口新鮮~每塊煙三文魚都大大塊,一啲都吾姑寒😆餐湯🍲:粟米忌廉湯同出面有好大分別,你吾會覺得係開罐頭比你,真係足料!綿綿嘅口感我就好中意🙂主菜:傳統英式炸魚薯條🐟🍟揀咗紐西蘭藍鱈魚,口感幼嫩無雪味!炸魚食過好多,但炸得出色又吾溜嘅就係數埋手指😛首先個皮好脆,咬落又吾油,同塊魚柳夾住一齊食好好味,就算吾點醬都好正喇~仲有個薯條大大條,新鮮嘅薯仔味好濃厚😍雖然好邪惡,但係都會忍唔住口食好多🤣半隻烤雞配薯蓉🍗烤雞係必點呀👍🏻真係好惹味,啲皮又係脆爆,呈

頭盤:煙三文魚沙律🥗

餐湯🍲:粟米忌廉湯

主菜:
傳統英式炸魚薯條🐟🍟

半隻烤雞配薯蓉🍗
烤雞係必點呀👍🏻真係好惹味,啲皮又係脆爆,呈現金黃色,肉好嫩滑,就算係雞胸都唔覺得好鞋,半隻吾多,兩個人都會爭食🤩配埋熱辣辣嘅薯蓉就夠晒滿足~

橄欖油炒香蒜片辣椒意粉🍝
食埋意粉就好完美,意粉有少少辣去刺激味覺,蒜香味好出,炒意粉比較乾身,所以唔會好多汁,偏向爽口!

仲有士多啤梨檸檬特飲同檸檬梳打🍹🍹
嘢飲一樣好正😖兩杯都有檸檬嘅成份,但係士多啤梨果杯真係不得了!士多啤梨味唔會好假,配埋梳打一齊飲,仲有少少薄荷葉喺上邊,涼涼地喉,兩杯都酸酸甜甜,醒神呀!

本來都唔諗住食甜品但係一場嚟到,又好似爭緊啲🤔都係叫埋!檸檬罌粟籽蛋糕🍰焗得好開,入口即溶,檸檬皮加咗係蜜糖入面整成醬,再淋上蛋糕,夠有心思👍🏻份量唔會好大,啱晒食完所有野之後再食👻

經過西環高街吾好錯過喇~

2018-12-13
$150 (Dinner)
  • 傳統英式炸魚薯條
  • 烤雞半隻配薯蓉
2018-12-05 50 views
First time in this location. We visited the KT branch and I must say there’s consistency in taste. I ordered the Cod whilst husband had the Hoki. I enjoyed the cod as it tasted fresh while its batter is proportioned to the size of the fish - thick fish. I really hate it when fish&chip shops cheat you with more batter and less amount of fish inside Hoki fish was rather thin and the amount of batter was more than the fish. I hope they can add more fish considering the price they charge The chips w

The chips were also nice and fresh

The staff here are super friendly. We will definitely come back

Hoki
2018-11-27 48 views
今日去街去到呢度附近,咁就上網睇吓附近有乜食咁啦,見到呢度有魚食,睇個名感覺好好食咁,隔住個mon都流哂口水!就二話不說睇住地圖去揾呢間鋪嘅所在地,原來都唔係好遠咋喎!一到步,見到個好開陽嘅環境同氣氛,感覺同喺南丫島差唔多,好吸引到外國人嘅環境feel,真係以為番番去自己嘅國家咁,所以呢啲咁有風味嘅感覺,都一定好好食!!叫咗個午市餐嚟食,頭盤係一碟開胃菜,煙三文魚同菜沙津,佢整得好清新,全部食材都好新鮮,又香甜,已經好期待個主菜——等多陣個主菜就上到你面前,嘩!仲有另一道是炸蟹肉球~入面好多蟹肉,蟹肉味重,外國好脆丫~比起想像更豐富呀!我就要咗碟煎鱸魚併薯蓉,我就係咁大愛呢樣!情不自禁,食到有初戀嘅感覺呀!🤤🤤點解嘅典解嘅!!可以整很咁好味!皮同肉睇落去好黐纏,不過原來好易分番開食到,一齊食又得🤤🤤最重要係真係好新鮮!呢樣完全無假,新鮮魚新鮮煎真係好有味道!!!就快達致入口即溶咁濟呀🎉🎉另外仲叫左個鯛魚炸魚薯條🍟!薯條超粗!好正!炸魚炸得外脆內軟~而呢種魚係來自本地的魚市場~夠晒新鮮!佢地仲有好多不同的魚選擇,例如左口魚,驢魚、盲鰽等等⋯最後再叫多碟蛋糕甜品,我真係未試過食啲蛋糕可以咁

仲有另一道是炸蟹肉球~入面好多蟹肉,蟹肉味重,外國好脆丫~

佢地仲有好多不同的魚選擇,例如左口魚,驢魚、盲鰽等等⋯

最後再叫多碟蛋糕甜品,我真係未試過食啲蛋糕可以咁好食!!係呢個檸檬罌粟籽蛋糕,嘩!!!超掂呀,我本人值得推薦食完主菜嘆番個甜品要食呢個,好香檸檬味,食落又有罌粟籽嘅脆口感,再落埋餐廳提供嘅蜜糖~~~~完美無瑕呀!!神話食材🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
2018-11-26 27 views
其實兩年前已經到過堅尼地城海邊的分店食~近來先知道原來高街都有分店!所以來試下!-跟朋友選擇了不同的魚~ (其實睇名都不太清楚有什麼分別 嘻嘻)分別是New Zealand Monk和Greenland Halibut~覺得monk肉質較實,魚味較重halibut肉質就比較嫩(朋友不太喜歡魚腥味所以比較喜歡這魚~)魚塊大大舊,啖啖肉,粉漿不算厚,而且薯條份量亦足夠~-價錢其實覺得少貴 但質素是不錯的~下次還是回到堅尼地城分店邊吃邊看海!更有風味
其實兩年前已經到過堅尼地城海邊的分店食~
近來先知道原來高街都有分店!所以來試下!

覺得monk肉質較實,魚味較重
魚塊大大舊,啖啖肉,粉漿不算厚,而且薯條份量亦足夠~

價錢其實覺得少貴 但質素是不錯的~
下次還是回到堅尼地城分店邊吃邊看海!更有風味
2018-11-05
$150 (Dinner)
2018-11-11 38 views
開心~~~放工後的閨蜜聚,來到西環覓食,見呢間裝修幾好,就入黎一食嗌左個Combo for two ,好似都幾抵食首先係炸蘑菇沙律,真係第一次食咁嘅配搭,好食喎又,好多汁爆出黎Seafood basket就試到最多嘢,蝦好大隻,魷魚雖然細隻,勝在夠新鮮黎到重頭戲fish and chips, 叫左seabass,無得挑剔,唔油膩,厚身嫩滑仲有半隻燒雞,配菜要左粟米,燒得好均勻,肉味濃有三個人,所以嗌多左個主菜,Pan fried sea bream ratatouille,完全兩種感覺,啲魚肉實淨啲,蕃茄醬汁酸中帶甜,帶起魚味好襯Carrot cake真材實料

嗌左個Combo for two ,好似都幾抵食

仲有半隻燒雞,配菜要左粟米,燒得好均勻,肉味濃

Carrot cake真材實料