2007-03-20 11 views
其實本來想寫好耐,因為太忙,故未能抽空寫簡評.之前我去過兩次,食物方面挺不錯,有進步,特別是fish & chips和炸尤魚圈,味道佳!可想到他們會為了客人去進步.不過講到人事方面,我不得不感到驚心.有一個帶眼境的,咀有點孖潤腸的,長得不高,聲大大,不知道是否叫supervisor,像沒有教養的蠻人.可以當著客人面前大聲罵員工...罵歸罵,這個我知道正常,但身在可叫作高級餐廳的地方,居然像大牌檔高聲說話,這有失禮貌,若說不尊重人,他不謹沒尊重我們,連他自己和公司也不尊重呢!就引用hitomi食家說:"那個像經理的男子大大聲同侍應們講唔好番桌住,同係門口D客講,要等15-20分鐘至有位"不用叫侍應來說客人們都聽到...禮貌的變了侍應們而不是做大的.還有一位...身型比較胖,笑容掛上臉的,太虛偽,我寧願他不要笑比較舒服一點
其實本來想寫好耐,因為太忙,故未能抽空寫簡評.
2007-03-14 11 views
昨晚食o左個魔鬼魚同香菜魚,魔鬼魚好滑,配個黑椒汁幾正,我女友唔食辣,佢話個香菜魚就o岩o西佢,清清o地又唔熱氣.侍應話加$25蚊有多個湯同飲品,幾抵o拉,不過湯冇包配!服務方面都幾細心,會問你要凍水定熱水.出戶外原本都好好氣氛,點知隔離檯個肥佬o係度玩投訴,大大聲話自己唔識字要D侍應讀o西D優惠券條款出黎(但佢又識睇餐牌叫o野食?)難得個侍應都仲好有禮貌,不過我女朋友就攪到冇哂心機食,因為佢做社工,要幫好多青少年搵工,如果多多幾個呢D客,o矣!
2007-03-08 3 views
今次係我第3次食,因為我好鍾意食炸。今次我叫一個set dinner ($78)頭盤- 烤魷魚圈(好味!)main couse - 咖哩長通粉餐飲- 百香果汁( 雪碧+ 百香果汁)另外散叫個劍魚配芒果沙律醬+ 著條($71) - 好香口!當日不是太多人,侍應經常同我加水,地方尚算乾淨。
今次係我第3次食,因為我好鍾意食炸。

今次我叫一個set dinner ($78)
頭盤- 烤魷魚圈(好味!)
main couse - 咖哩長通粉
餐飲- 百香果汁( 雪碧+ 百香果汁)

另外散叫個劍魚配芒果沙律醬+ 著條($71) - 好香口!

當日不是太多人,侍應經常同我加水,地方尚算乾淨。
2007-02-28 8 views
驚喜,一定再來早排睇完電視介紹,心思思一早就想黎試,不過都冇帶太大期望,因為本人要見客關係,經常都o係酒店解決三餐,食物同服務都有保證,不知不覺又拿此餐廳來比較.先試Caesar Salad-$43蚊,味道同酒店冇分別,仲配埋煙三文魚,超值!再試生蠔-$62蚊半打?落超巿買都唔得la!味道比較creamy,亦都好新鮮,抵!到主菜New York Fish & Chip-$71蚊,入口軟滑,D炸漿貼實D魚肉,有水準,好過上次o係酒店食乾曾曾,另一個主菜辣椒鮮蝦麵-$67蚊,一D都唔辣,D蝦好普通,寬條麵就OK,個忌廉汁就最正,撈多個麵都食得哂!環境方面有室內又有戶外,戶外係吸焢區,o岩哂我o地D被政府趕絕的煙民!服務方面每個侍應都好有禮貌,個經理亦有個來問D食物意見,但最好都係個帶位,有笑容又細心講解有乜湯乜廚司推介.唯一要挑剔就係D咖啡好唔掂,同酒店冇得比.總括來講,以o甘o既價錢同服務可以話超值,下次唔駛見客定帶埋D屋企人來試多次!
驚喜,一定再來
2007-02-28 1 views
近排同女友好想食oyster,在沙田真係冇地方食...竟然在這裡order o左半打...唔新鮮...唔好食......上菜好慢...等成大半個鐘...服務just ok la...
近排同女友好想食oyster,在沙田真係冇地方食...
上菜好慢...等成大半個鐘...
服務just ok la...
2007-02-23
lunch time,觀察同層的食肆後,選了這間點了2個set lunchfish n chip –炸漿唔算厚,魚亦算新鮮忌廉青口蕃茄意粉-青口麻麻,sauce幾好食物就幾好,服務方面,大部侍應都幾勤力(雖然都係不能serve得好好)本人最反感的是餐廳未滿座,那個像經理的男子大大聲同侍應們講"唔好番桌住,同係門口D客講,要等15-20分鐘至有位"間餐廳係開放式,唔好當D客盲喇
lunch time,觀察同層的食肆後,選了這間

點了2個set lunch
fish n chip –炸漿唔算厚,魚亦算新鮮
忌廉青口蕃茄意粉-青口麻麻,sauce幾好

食物就幾好,
服務方面,大部侍應都幾勤力(雖然都係不能serve得好好)
本人最反感的是餐廳未滿座,
那個像經理的男子大大聲同侍應們講
"唔好番桌住,同係門口D客講,要等15-20分鐘至有位"

間餐廳係開放式,唔好當D客盲喇
(Non-member)
食物無心.服務無心本身對呢間野係好有興趣開頭見到好多好評又滿心歡喜之後愈來愈多喊樣.心敢不妙~但仍然抱昔一半一半心態去試!結果係:請都唔去!一定無下次!!問題如下:1)侍應生不識meun食物,main course可+25元轉餐,無寫,要問先有!而部份waiter仲係唔知的!2)服務態度散慢;無人serve,眼見一台客無人理走左;3台客要起身去搵人落單/埋單3)叫左野20min先黎starter,湯則隨後;唔追就無得飲4)食物main course要等成40mins,但無論烤/炸都完全唔熱;非常失望5)全晚除左落單同埋單,無人加個水,無人serve過你!最大問題係個個waiter/waitress都係遊雲;同一個人送過3次湯黎;未落單的,又放低食物無心無得教3個人食左$400元$就唔係多.但百幾蛟一個呢dservice我真係無辦法收貨!好難想像佢可以係沙田新城市生存講多無謂.唔知自己去一次我唔信你會去下一次!真係食得好谷氣!!
食物無心.服務無心

本身對呢間野係好有興趣
開頭見到好多好評又滿心歡喜
之後愈來愈多喊樣.心敢不妙~
但仍然抱昔一半一半心態去試!
結果係:請都唔去!一定無下次!!

問題如下:

5)全晚除左落單同埋單,無人加個水,無人serve過你!

最大問題係個個waiter/waitress都係遊雲;
同一個人送過3次湯黎;未落單的,又放低食物
無心無得教

3個人食左$400元
$就唔係多.但百幾蛟一個
呢dservice我真係無辦法收貨!

好難想像佢可以係沙田新城市生存
講多無謂.唔知自己去一次
我唔信你會去下一次!

真係食得好谷氣!!

2007-02-01 1 views
上次跟太太嚟試過佢哋嘅 fish & chips,覺得不俗。估唔到今次差咁遠...炸粉厚咗;魚用雪藏貨,又冇乜醃過,淡mou mou,更加唔奢望佢哋將魚預先用黑啤浸過...Tartar sauce淡如開水,不知所謂...太太點嘅pasta一D都冇al dente感覺,淪為港式意粉...湯冇甚特別...service反而不俗,order跟得頗足...但不足以彌補食物嘅quality...喊臉...唔使講..

Tartar sauce淡如開水,不知所謂...

湯冇甚特別...

service反而不俗,order跟得頗足...

但不足以彌補食物嘅quality...

喊臉...唔使講..
每況愈下之'點解你要呃我姐?!'尋晚同女朋友去完又一城行左個圈,見肚餓就開始商量去邊樹食晚飯,尋晚又一城勁多人,有好幾間高檔餐廳都要排隊食野,喜興日子預左多人啦,於是就提議去沙田fish&chip啦,其實個心都涼左一涼,呢間野,真係越做越差,都成半年無去過,就俾次機會佢,記得大概九點前入坐,眼見入坐率有7成----係0,心感不妙,唔想行就坐低左,order 左new york fish, Prawns Fettuccini 同兩杯野飲。戲肉黎啦,一個中等身栽男待應走埋黎同我地講個fettuccini無晒,唔好意思,可唔可以轉意粉長通粉,下?!又無?我女朋友的反應快到,女友提番我原來以前黎order呢個又係無晒fettuccini,我都唔記得左囉,咁無辦法唯有menu睇過,但係真係無乜野好叫,唯有屈服轉長通粉,於事遞手叫左令一個女待應黎落order,就講返要轉長通粉,佢講唔好意思,佢話'fettuccini要等十五分鐘,因為要重新煮過d粉'....我問你地係有定無fettuccini? 女侍應話要煮耐少少,點解頭先個男待應話無既???佢話無晒喎??邊個講真??女待應話煮好的fettucc
每況愈下之'點解你要呃我姐?!'

戲肉黎啦,一個中等身栽男待應走埋黎同我地講個fettuccini無晒,唔好意思,可唔可以轉意粉長通粉,下?!又無?我女朋友的反應快到,女友提番我原來以前黎order呢個又係無晒fettuccini,我都唔記得左囉,咁無辦法唯有menu睇過,但係真係無乜野好叫,唯有屈服轉長通粉,於事遞手叫左令一個女待應黎落order,就講返要轉長通粉,佢講唔好意思,佢話'fettuccini要等十五分鐘,因為要重新煮過d粉'....我問你地係有定無fettuccini? 女侍應話要煮耐少少,點解頭先個男待應話無既???佢話無晒喎??邊個講真??女待應話煮好的fettuccini無晒,要重新煮過新就會耐d,我地話無問題,十五分鐘好正常….

今次唔講食物質素啦,都係普普通通啦,我覺得呢度比我當初開檔時差左好多,少人客反映到呢樣野,佢地服務真係好差,無乜禮貌,好似今次去食,佢又話無又話盛要我地揀其他粉,好明顯唔想廚房再做,可以做少d等收工,當我地d客死,反而你話要等得耐怕唔怕,轉其他會快d,我條氣順d,你做乜要呃我話無姐,前言不對後語,好醜怪囉。

都已經無乜人客架啦,都唔做好少少剩餘呢幾客,好差好差,水無,服務無,食完走,去廁所,嘩,入到去周圍都係廁紙無人執,連衛生都唔得…………我諗一般茶餐廳會好過呢度,如果唔係特別想食fish and chip真係無謂黎呢度受氣,下次試下避風塘,長時間都唔會黎啦,唔知最後呢度會唔會o係香港消失得無影無?
2006-12-10 9 views
今日o向fish & co食到一肚氣話說今日同我哥兩個人去食lunch去到門口個counter等左好耐都冇人黎帶位但係d waiter其實出出入入幾次我開口叫左幾次先有人帶位佢安排左我地坐室外(基本上佢應該係將所有客都安置o向室外先的)入到去落左order叫左兩個set lunch水都唔畀杯然後刀叉又唔畀乜都冇等左一段時間上左我o個個set係fish n chips個哥仔見冇刀叉話轉頭畀我佢個轉頭都轉左好幾分鐘咁我又要叫人啦但係我地坐室外佢一個waiter都冇好難得見到一個waitress望左我兩眼唔睬我!本身話畀刀叉我o個個哥仔示意o個個waitress畀野我但係個waitress都係唔行埋黎結果係要我衝埋去問佢係咪要自己拎d刀叉先畀我因為等左一大輪我地坐室外條魚凍得好快出晒油d薯條變軟晒變得好難吃我食完連我後面遲入坐過我地的d野都上晒仲食完我哥o個set都未黎結果頂唔順埋單走但係想埋單都係冇人的!!激死叫左好耐先埋到單食到一肚氣服務又差野又難食(其實上次我去過都ok的,不過可能今次d野實在凍晒了…)冇下次!絕對唔會再去
今日o向fish & co食到一肚氣
服務又差
冇下次!
絕對唔會再去
2006-11-30 1 views
我之前睇食評呢間餐\廳好多過唔好, 一直好想好想黎食馳名既fish & chips, 今晚終於一償所願, 但係之前picture 熱辣辣好好味既fish & chips 天堂夢碎, 反而係貼錢買地獄餐\來臨...我同男朋友7 點鐘左右黎到,去到reception 一眼望入面同出面都係得4檯客, 我仲諗時間仲早又係weekday 所以無乜人卦... 我地揀左open area...一坐低waitress 問清水要暖定凍, 心中暗暗地為呢間餐\廳加分; 之後我地order 左2 個set dinner share 黎食, starter 係魷魚圈同煙三文魚凱旋沙律, main course 係NY fish & chips 同唔記得咩意粉配咩魚...個沙律汁未夠水準, 但可以接受; 魷魚圈肉梅梅地, 肯定唔係新鮮. 但係算罷, 我要食食評中話好好味既fish & chips 嘛!!!main course 黎啦, 男朋友第一時間切左邊位一舊我渴望已久既魚俾我, 放入口之前望一望, 點解舊魚肉咁唔結實咁既?! 放到入口, 嘩, 肉質完完全全唔掂, 梅既!!! 非常失望!!! 食到魚接近中間

main course 黎啦, 男朋友第一時間切左邊位一舊我渴望已久既魚俾我, 放入口之前望一望, 點解舊魚肉咁唔結實咁既?! 放到入口, 嘩, 肉質完完全全唔掂, 梅既!!! 非常失望!!! 食到魚接近中間位置脆漿上面有芝士個part, 我自問食得好\"蘇\", 嘩! \"蘇\"到我想嘔!!! 再試chips , 淨食無問題! 點埋俾所謂既blue cheese, 唉! 唔點好過點!

到個意粉, 意粉無問題, 但係魚都係梅既!!! 非常非常失望!!! 失望到極點!

p.s. 如果一間餐\廳既selling point 係魚, 唔該魚要起碼唔好梅又唔好鯹(雖然今晚我食唔到鯹味), sauce 調得唔好可以食客提點, 唔好將價就貨, basic ingredient 做得唔好已經嚇親客人!
2006-11-26 6 views
星期六(25/11), 同女友兩個人兩點幾去到, 其實都知佢開咗一段時間, 一直想去, 不過無時間, 咁啱去沙田, 梗要試吓啦!由於係下午茶時間, 無乜人, 叫咗:1. Fish & Chip2. New York Fish & Chip3. Mussel Tea Set4. Jungle FreezeFish & Chip, 無得彈!!! New York Fish & Chip 有幾香芝士味, 女友唔使五分鐘就KO 咗塊魚, 但我自己就比較喜歡食original。mussel 新鮮, 牛油味香濃, 仲送多客法包Jungle Freeze 就係幾種生果製成的沙冰, 都唔錯, 配合炸魚就一定係"perfect match"!要挑剔, 就係serve 我哋個waiter 係新人, 比較....... 不過算啦, 美食搭救!

由於係下午茶時間, 無乜人, 叫咗:

1. Fish & Chip
2. New York Fish & Chip
3. Mussel Tea Set
4. Jungle Freeze

昨晚去到,友人己先叫了1個set dinner,嘆"緊"starter烤魷魚,試落都幾唔掂,因"霖"得"離"毫無彈性又無鮮味果隻,顯然極不新鮮但個deep fried fish就煮得唔錯,薄脆漿,有肉汁,魚肉軟滑。薯條配blue cheese sauce,個人頂唔順blue cheese味,自配ketchup另加1)pork chop basicilo+海鮮飯:唔得因豬肉極"鞋"又"un"2)smoke salmon salad : ok,菜新鮮3)mussel penne with lemon cream sauce:又是帶blue cheese味,個人不大喜歡,食到這種味的,這道菜是ok的4)1杯甘菊茶: ok本想叫甜品,但服務員人手可能不夠(他們的態度絕無問題),很慢, 舉好耐手,侍應才見到。坐在外面,其實是smoking area,不過為了環境(望著夜空真很relax),還是博一博,可惜旁邊那檯是煙民
另加
2)smoke salmon salad : ok,菜新鮮
4)1杯甘菊茶: ok
2006-11-05 1 views
之前已食過一次, 女友想encore, 故又來了~~上次叫既fish and chips 真係幾好食~~~味道: 叫了以下的食物~Fish and fries: $67~熱辣辣的, 來這裡必食, 但今次魚幾好食, 薯條唔新鮮, 唔脆, 可惜~~(佢有2款, New York果隻有cheese, 會膩一點, 但都好食; 而薯條是加了少許辣粉的~)香草面?: $62~其實係魚肉意粉, 份量ok, 有大量香草, 可惜我唔喜歡; 其實味道不錯, 只係有一點鹹~~另主菜加$25可跟湯及汽水~~餐湯係雜菜湯~~都幾多料~~ok~~飲料有一waiter推介了一特飲(唔記得名字)~~味道好像可樂糖~~甜甜的~~ok~~食物種類不多~~環境: 特意坐露天座位, 天氣雖不太熱但較潮濕, 故都有一點汗, 但都唔錯, 幾特別~~服務: 由帶位到結帳都有禮貌, 但食物就太快送上了, 湯都未飲完已經上左意粉, 有點不夠細心~~衛生: 餐廳很乾淨, 好~~抵食: 兩人食連加一$170左右, 完全飽肚, 不過食物質素不穩, 及沒有太多選擇, 去都只為fish and fries~~七點前到一定有位~~~味道:3 環
之前已食過一次, 女友想encore, 故又來了~~

上次叫既fish and chips 真係幾好食~~~

味道: 叫了以下的食物~

另主菜加$25可跟湯及汽水~~

餐湯係雜菜湯~~都幾多料~~ok~~

食物種類不多~~

衛生: 餐廳很乾淨, 好~~

七點前到一定有位~~~

味道:3 環境:4 服務:4 衛生:4 抵食:3
2006-11-05 3 views
佢室內裝修十足一間貴價茶餐廳, 估唔到室外環境好到咁, 非常有Bali feel, 碰巧呢排天氣唔錯, 坐得認真疏夫. 魚, 吃了炸龍脷、turbot 等, 除左龍脷外, 其他魚炸得好唔錯, 至少無做到硬繃繃。叫了些意粉、拼盤, 賣相竟然同雜誌照片差唔多. 完全沒有特別期望入去, 食完後有d 驚喜。唯一問題: 服務唔殷勤, 有時要叫兩聲先有反應, 成日要客人自己出去拎刀刀叉叉. 如果去果度, 要抱住自助餐心態.