2024-06-16 5674 views
今日父親節👨🏻就帶左爸爸去中環soho區食dinner😋dinner menu有幾個選擇💓全部主菜款都只係$208 好抵食爸爸想食牛🐮又想食雞🐔而我就想食魚🐟所以叫晒三個黎食🤤-Flat Iron Steak $208(11oz Australian Black Angus,Garlic & Herb Butter . Fries & Salad)牛扒medium rare 軟嫩得黎牛味濃郁🥩另外配菜係薯條同沙律🥗幼薯條香脆又唔濃 炸得岩岩好 沙律菜亦好新鮮👍🏻Peri Peri Chicken Breast $208(Aussie Free Range Chicken,Smoked Pepper Rub,Chilli Crisp & Butter Glaze Mashed Potato & Broccolini)雞胸肥美又juicy😋薯蓉入口即溶 西蘭花苗有啲辣不過都入到口😋Pacific Sea Bass $208(Grilled 10oz Fillet,Seaweed Crust,Caviar Butter Sauce . Mashed Potato & Broccolini.)
今日父親節👨🏻

Pacific Sea Bass $208
鱸魚好鮮甜 份量都足夠🐟
另外配菜都係薯蓉同西蘭花苗 好味👍🏻
2024-06-16
好滿意同食得開心嘅一餐飯~💖牛扒質素幾好,份量足,晚餐$198已經有好幾款選擇,價錢仲已經包左沙律和薯條兩個sides,份量巨足,加埋中環方便地段(半山電梯旁),我覺得性價比好高啊 !平鐵牛扒Flat iron steak ($198),用的是11oz 澳洲黑毛安格斯,配蒜蓉及香料牛油,medium rare 嘅生熟度非常完美,軟嫩又冇乜血水,牛味濃郁,物超所值~價錢已包兩個sides (薯條、沙律)滿滿一碟的賣相已令人食慾大增,沙律新鮮,幼薯條亦炸得非常香脆好吃🫶另一份是廚師發辦牛扒($198)都是採用11oz 澳洲黑毛安格斯,配辣椒香蒜酥及阿根廷青醬,這份牛扒外皮較帶焦香 ,兩份都好吃但我個人更喜歡Flat Iron,超軟嫩多汁 。燒西蘭花苗 ($48)幼嫩好吃,上面的辣椒酥和巴馬臣芝士令佢有中西合璧嘅感覺 。甜品選了一客紐約芝士蛋糕,質素都不錯!真材實料,芝味濃郁 。飲品方面,呢度有好多酒類選擇,有酒吧,今次試左Powder monkey craft ($80),是英國手工精釀生啤~IPA啤酒 。我好久沒喝到好喝的Lemonade 了,這杯很可以!有很多檸檬果肉🫶愛了 !!這裏環
好滿意同食得開心嘅一餐飯~💖
牛扒質素幾好,份量足,

晚餐$198已經有好幾款選擇,
價錢仲已經包左沙律和薯條兩個sides,份量巨足,
加埋中環方便地段(半山電梯旁),
我覺得性價比好高啊 !
Flat  iron  steak

平鐵牛扒Flat iron steak ($198),
用的是11oz 澳洲黑毛安格斯,配蒜蓉及香料牛油,
medium rare 嘅生熟度非常完美,
軟嫩又冇乜血水,牛味濃郁,物超所值~

價錢已包兩個sides (薯條、沙律)
滿滿一碟的賣相已令人食慾大增,
沙律新鮮,幼薯條亦炸得非常香脆好吃🫶

另一份是廚師發辦牛扒($198)
都是採用11oz 澳洲黑毛安格斯,
配辣椒香蒜酥及阿根廷青醬,

這份牛扒外皮較帶焦香 ,
兩份都好吃但我個人更喜歡Flat Iron,超軟嫩多汁 。

燒西蘭花苗 ($48)幼嫩好吃,
上面的辣椒酥和巴馬臣芝士令佢有中西合璧嘅感覺 。

甜品選了一客紐約芝士蛋糕,質素都不錯!
真材實料,芝味濃郁 。

飲品方面,呢度有好多酒類選擇,有酒吧,
是英國手工精釀生啤~IPA啤酒 。

我好久沒喝到好喝的Lemonade 了,這杯很可以!
有很多檸檬果肉🫶愛了 !!

這裏環境不錯,座位不算多,星期一晚都爆滿㗎!
下次想食牛扒會再去💓
仲好味過以前在倫敦特登排隊食嘅flat iron.

+10%
$330 (Dinner)
Flat  iron  steak
  • Flat  iron steak
  • Fries
  • Lemonade
2024-06-04 4828 views
今日和朋友前往中環食扒。曾經吃過這一間的舊址,話好抵食,帶我去食。餐廳座位闊落,華麗典雅, 7點已坐滿全場。 餐牌主打為不同的扒類。 我們最後叫了以下食物。1.11oz Gaucho Steak($198)11安士澳洲黑毛安格斯,辣椒香蒜酥、阿根廷辣青醬:配薯條和沙律。澳洲安格斯牛牛味濃郁,粉紅嫩滑。配有新鮮沙律菜和酥脆薯條。配上他們秘製的辣椒香蒜酥和阿根廷辣青醬,增添層次。2.10oz Pacific Sea Bass($198)10安士燒魚柳、烧海苔、魚子牛油汁,配薯蓉和西蘭花苗。好味非常濃郁,外皮甜的脆脆的,內裏軟滑,配上香滑牛油味濃的薯蓉,非常惹味。3.Chocolate Lava Cake($58)好耐冇食過流心太軟,朱古力味濃,蛋糕軟熟,帶少許流心,遇上雪糕,冰火教育,為這天畫上完美的句號。4.Prosecco (GIs)($70)辛苦的星期二,一於嗌杯酒精飲品, Cheers 5.Earl's Old Fashioned($85)
今日和朋友前往中環食扒。

曾經吃過這一間的舊址,話好抵食,帶我去食。

餐廳座位闊落,華麗典雅, 7點已坐滿全場。

餐牌主打為不同的扒類。

我們最後叫了以下食物。

1.11oz Gaucho Steak($198)

澳洲安格斯牛牛味濃郁,粉紅嫩滑。配有新鮮沙律菜和酥脆薯條。
配上他們秘製的辣椒香蒜酥和阿根廷辣青醬,增添層次。

2.10oz Pacific Sea Bass($198)

3.Chocolate Lava Cake($58)

4.Prosecco (GIs)($70)
辛苦的星期二,一於嗌杯酒精飲品, Cheers

5.Earl's Old Fashioned($85)
2024-06-04
$300 (Dinner)
前一排同朋友聚會,留意到中環有間餐廳 Flat Iron Steak 逢星期二 1.2kg T骨扒半價優惠,於是特登book咗位 trial 一 trial。間餐廳真係好full,所以最好都係book位定位,環境唔會太嘈 好適合一班朋友聚會傾計。我哋五個人見係半價所以嗌兩份medium T骨扒同埋每人一杯cocktail。其實餐牌係寫住每份係兩人份量 如果多男仔嘅話可能要嗌多啲嘢食。首先每份T骨扒都會配一大碗沙律同埋薯條,睇相都見到其實份量好多,沙律菜係經過醬汁調味嘅,個薯條就已經充滿住香辣粉 ,好有誠意製作。T骨扒一邊係菲力另一邊係西冷,呢一set簡直係肉食愛好者的盛宴 T骨扒燒到金黃焦香,鎖住咗肉汁,菲力同埋西冷雙重口感都畀你食到雙重口感,調味簡單 突顯牛肉的天然風味,鍾意嘅亦都可以點下黑椒粒、海鹽、或者黃芥末試下唔同風味,T骨扒本身都好夠味道,我自己就點啲海鹽就已經覺得好好食。😝請大家多啲like❤️同share🎤等我多啲動力幫大家去trial更多美食。

T骨扒一邊係菲力另一邊係西冷,
菲力同埋西冷雙重口感都畀你食到雙重口感,
調味簡單 突顯牛肉的天然風味,
鍾意嘅亦都可以點下黑椒粒、海鹽、或者黃芥末試下唔同風味,
T骨扒本身都好夠味道,我自己就點啲海鹽就已經覺得好好食。

沙律菜及薯條
1.2 kg T骨牛扒
IN  LOVE  WITH  ROSEMARY
2024-09-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
沙律菜及薯條
1.2 kg T骨牛扒
IN  LOVE  WITH  ROSEMARY
突然興起想去鋸扒於是搵埋一班frd黎咗中環呢間「FLAT IRON STEAK」到試試!位於中環荷李活道既佢就係大館附近,只要沿著中環街市既扶手電梯去到大館附近既位置就到啦樓下係好多人既主Bar區,然後餐廳上少少位置就有另一個餐飲既位。店舖唔算大,但氣氛好好。因為鄰近SOHO區,星期五晚係非常之熱鬧&開心!!今日我同班朋友分別就試咗「FLAT IRON STEAK 平鐵牛扒 $208」丶「FLAT IRON DELUXE 豪華版平鐵漢堡 $208」丶「MORETON BAY BUGS 琵琶蝦(1KG) $398」同埋「FRENCH OYSTERS 生蠔 $88 6隻」。生蠔好新鮮丶仲要好重海水味個人就好鐘意食偏鹹海水既所以非常滿意,仲要88$有6隻!圍返每隻都係大約15$係西餐黎講呢個價真係算抵食~ 漢堡更加係人人讚口不絕!雙重芝士同煙肉個味道夾埋佢地既洋蔥&美式沙律醬簡直超正!!同班朋友成晚最愛就係個漢堡,就算四個人一齊分都夠過口癮夠哂大份~超愛食蝦既我,琵琶蝦既1KG份量亦都滿意~啲蝦大大隻,食落啖啖肉。岩哂鐘意食蝦既朋友~反而本身既牛扒冇咁吸引,有少少overcooked,但其餘
突然興起想去鋸扒

生蠔好新鮮丶仲要好重海水味
 漢堡更加係人人讚口不絕!雙重芝士同煙肉個味道夾埋佢地既洋蔥&美式沙律醬簡直超正!!同班朋友成晚最愛就係個漢堡,就算四個人一齊分都夠過口癮夠哂大份~超愛食蝦既我,琵琶蝦既1KG份量亦都滿意~啲蝦大大隻,食落啖啖肉。岩哂鐘意食蝦既朋友~反而本身既牛扒冇咁吸引,有少少overcooked,但其餘既野食都好滿意
FRENCH OYSTERS 生蠔 6隻
FLAT IRON DELUXE 豪華版平鐵漢堡
FLAT IRON STEAK 平鐵牛扒
MORETON BAY BUGS 琵琶蝦(1KG)
2024-10-18
$300 (Dinner)
FRENCH OYSTERS 生蠔 6隻
FLAT IRON DELUXE 豪華版平鐵漢堡
MORETON BAY BUGS 琵琶蝦(1KG)
  • MORETON BAY BUGS 琵琶蝦
  • FRENCH OYSTERS 生蠔 $88 6隻
2024-11-15 0 views
最近小編同朋友仔去咗間西式扒房,餐廳裝潢以綠色、鏡同金屬元素結合,時尚簡約,空間感十足。仲有個長bar枱。當日真係座無虛席,連bar枱都坐滿!食飽飽之後可以去大館行下,距離好近,幾分鐘就到😆😆 ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ❥ Flat Iron Steak $22811oz 澳洲黑毛安格斯,簡單用蒜蓉牛油煎一煎,香濃牛味,焦香軟腍爽脆幼薯條撒滿惹味調味粉新鮮沙律菜淋上開胃醬汁,解膩 ❥ Peri Peri Chicken Breast $208有煙熏味,小小辣辣哋嘅雞胸,軟嫩juicy配搭埋綿密牛油香嘅薯蓉同爽口西蘭花苗,多種口感一碟有晒 ❥ Lobster Mac & Cheese $98用芝士同麵包糠整成嘅Mac & Cheese,芝味滿滿,加埋龍蝦肉,口感爽彈 ❥ Chocolate Oreo Brownie $48 ❥ Strawberry cheesecake $48邪惡幼滑奶昔之選!!一杯底層喺朱古力醬同吉士,最上層配搭濕潤朱古力Browine同脆口Oreo碎碎,朱古力味超濃郁另一杯充滿士多啤梨香氣,用雲尼拿綿
食飽飽之後可以去大館行下,距離好近,幾分鐘就到😆😆

❥ Flat Iron Steak $228
爽脆幼薯條撒滿惹味調味粉
新鮮沙律菜淋上開胃醬汁,解膩

有煙熏味,小小辣辣哋嘅雞胸,軟嫩juicy
配搭埋綿密牛油香嘅薯蓉同爽口西蘭花苗,多種口感一碟有晒

❥ Lobster Mac & Cheese $98

❥ Chocolate Oreo Brownie $48
❥ Strawberry cheesecake $48
邪惡幼滑奶昔之選!!
另一杯充滿士多啤梨香氣,用雲尼拿綿密芝士蛋糕同全麥餅乾碎碎做點綴

2024-11-04 186 views
點了Flat Iron Steak $168, Gaucho steak $158 & house wine (Happy hour $28)。Flat Iron Steak 較淋身,Gaucho 較有肉香味,配菜用的沙律菜未夠新鮮;Happy Hour House wine 質素吾得,可以不試,改叫啤酒可能較好。兩份牛扒質素呢個價錢係 Soho 區絕對有性價比,所以平日中午都有不少人光顧,可以再試。
Flat Iron Steak & Gaucho steak
2024-11-04 203 views
這次來到一間位於中環大館附近的平價扒房😝主打牛排和漢堡,基本上都是~$200左右就有一份週末晚上吸引不少食客到訪😘‣ Double 6oz Patty Flat Iron Deluxe ($208)漢堡包都幾香脆中間有2塊厚身漢堡扒,吃起來都幾juicy 加上芝士和醬汁,好滿足好好味😙配菜的沙律很新鮮,薯條也炸的香脆‣ 11oz Flat Iron Steak ($228)牛排點了medium ,中間呈現粉紅色而且已經預先切好,方便進食這個價錢有這個份量屬於比較平價啦~味道和質素符合這個價錢👍🏻‣ Chocolate Lava Cake ($58)心太軟的朱古力味很濃郁切開看到流心效果真的好治癒🤣旁邊還有一球小雲尼拿雪糕‣ Goose Island IPA Draught ($78)來自芝加哥的生啤🍺麥味香濃而且很夠氣! 好喝!!‣ Portuguese egg tart ($48)葡撻味奶昔? 在好奇心驅使下就點了這杯配料包括葡撻碎、海鹽焦糖醬、雲呢拿吉士賣相非常有趣,看到有半個葡撻在奶昔表面喝起來偏向是焦糖的味道👅💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟整體來說覺得在中環來說屬於性價比高
這次來到一間位於中環大館附近的平價扒房😝
主打牛排和漢堡,基本上都是~$200左右就有一份
週末晚上吸引不少食客到訪😘

漢堡包都幾香脆
中間有2塊厚身漢堡扒,吃起來都幾juicy
加上芝士和醬汁,好滿足好好味😙
配菜的沙律很新鮮,薯條也炸的香脆

‣ 11oz Flat Iron Steak ($228)
牛排點了medium ,中間呈現粉紅色
而且已經預先切好,方便進食
這個價錢有這個份量屬於比較平價啦~
味道和質素符合這個價錢👍🏻

‣ Chocolate Lava Cake ($58)
心太軟的朱古力味很濃郁
切開看到流心效果真的好治癒🤣
旁邊還有一球小雲尼拿雪糕

來自芝加哥的生啤🍺
麥味香濃而且很夠氣! 好喝!!

‣ Portuguese egg tart ($48)
葡撻味奶昔? 在好奇心驅使下就點了這杯
配料包括葡撻碎、海鹽焦糖醬、雲呢拿吉士
賣相非常有趣,看到有半個葡撻在奶昔表面
喝起來偏向是焦糖的味道👅

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
整體來說覺得在中環來說屬於性價比高
想吃牛排/漢堡的朋友不妨考慮試試看💭

💰Total: $682 ($341pax 已包括10%服務費)
📍Flat Iron Steak|
中環蘇豪士丹頓街9-11號Shama Soho LG樓
Great portion with affordable price! You can’t miss their steak🥩 Medium rare was the perfect grill and texture! Lobster Mac & Cheese was cheesy🧀 but very lean on lobster meat🦞 Flat Iron Steak $228: 11oz Australian Black Angus, Garlic, ButterGaucho Steak $208: 11oz Australian Black Angus, Chilli & Garlic Crust, Spicy Chimichurri Jumbo Crab Cake $88Lobster Mac & Cheese $98Strawberry Cheesecake Milkshake $48
Flat Iron Steak $228
Gaucho Steak $208
Jumbo Crab Cake $88
Lobster Mac & Cheese $98
2024-10-14 514 views
佢好似係一舊用熱水浸熟既低級牛扒,無肉味,無火氣,無靈魂,d拌碟生菜幾新鮮,就係如果大家想充飢同埋有d氣氛既話可以去,對牛扒同紅酒有要求的我就勸大家唔好去喇係咁。
2024-10-10 571 views
呢間西式扒房主打平鐵牛扒 價錢相宜 難得咁高人氣 爆晒場🍴除左牛扒之外 其他菜式都唔錯👍🏻.〰️LUNCH MENU〰️📌CHARGRILLED AHI TUNA-碳烤吞拿魚扒 $158吞拿魚扒陣陣炙燒香 熟度剛好 軟腍帶韌勁🍣沾上海苔脆脆 草青香同魚鮮味好夾🌱沙律混入烤焗花生, 西柚, 茴香, 薄荷同香椒 清新香口🥗.📌MORETON BAY BUGS 琵琶蝦 $70/pc價錢好抵 一次過order左四隻🤑琵琶蝦肉質爽彈 仲幾鮮甜🦞唧埋檸檬汁 更提鮮🍋配以大蒜青蔥牛油燒 超香口惹味🧄🌱🧈其中一隻有餿味 但店員超好 即刻換過比我地👍🏻.📌CHARRED BROCCOLINI 燒西蘭花苗 $48西蘭花苗青綠爽脆 炒得好有鑊氣🥦灑上辣椒碎同巴馬臣芝士粉 辛辣鹹香🧀🌶️.📌MIXED LEAF SALAD 雜錦沙律 $38雜錦沙律菜新鮮爽脆🥗拌以車厘茄, 紫洋葱同甜蔥沙律醬 酸甜開胃🧅🍅.📌NEW YORK CHEESECAKE 紐約芝士蛋糕 $68紐約芝士蛋糕幾出色🤍綿滑扎實 同時做到軟心效果 濃郁芝士味中帶點檸檬果酸🧀🍋配搭士多啤梨醬 整體甜而不膩🍓.📌AMERICANO $30📌FREE-F
〰️LUNCH MENU〰️
📌MORETON BAY BUGS 琵琶蝦 $70/pc
📌CHARRED BROCCOLINI 燒西蘭花苗 $48
📌MIXED LEAF SALAD 雜錦沙律 $38
📌AMERICANO $30
📌FREE-FLOW Still / Sparkling Water $10/person
有關食物相片 可參考已上傳之影片🎦
成日經過呢間係扶手電梯旁既餐廳 當日六點左右無乜人就入左去 見到Menu寫住Happy Hour 12pm-7:30pm好開心 $28有啤酒紅白酒 好適合同朋友去chill chill再嘆個牛扒😋I often pass by this restaurant underneath the mid-level escalators. It wasn’t busy at around 6PM there when I went in. I got soo excited when I saw the menu said from 12PM to 7:30PM is Happy Hour as it costs only $28 for one beer/ house red or white wine during the time😂. It is a perfect place to enjoy steaks and some drinks for chilling with friends🍻✨FLAT IRON STEAK 平鐵牛扒 $22811安士澳洲黑毛安格斯 蒜蓉、香料牛油,配薯
成日經過呢間係扶手電梯旁既餐廳 當日六點左右無乜人就入左去

✨FLAT IRON STEAK 平鐵牛扒 $228
11安士澳洲黑毛安格斯 蒜蓉、香料牛油,配薯條及沙律
牛肉粉嫩 肉質嫩滑 肉味唔算好濃 沙律調味剛好 平衡牛肉嘅油膩感🌿

The steak is flavourful and tender. Its salad dressing is just right as it can balance with the steak and I love their crispy French fries as well!🫰🏻

✨M3 ANGUS RIBEYE 13安士 M3安格斯肉眼 $298
呢款係當日嘅Today Special 比起平鐵牛扒更加厚身 肉味更濃郁 重油香味 肉質比較有彈性 烹調得恰到好處 適合喜歡濃厚牛肉風味既食肉獸🥩😆

This dish is the Today Special and is thicker than the flat iron steak. It has a richer beef flavor with a strong, savory aroma. The meat is more resilient and cooked to perfection, making it ideal for those who love steak(Me😆)
之前去英國最鍾意食就係Flat Iron嘅牛扒🥩!原來佢嚟咗香港喇😍!而家喺中環同上環都有分店💓🐮 M9 Wagyu Dinner ($253)呢個係店員推薦嘅特別套餐,喺餐牌揾唔到㗎😆 佢係11安士嘅M9和牛,脂肪豐富,入口即融🤤 而且牛味香濃,超推薦🌟 件碟嘅薯條嘅調味香辣,仲超脆🍟! 仲有醬汁甜甜哋嘅沙律,啱晒我口味🥗🐮 11oz Gaucho Steak ($208)另外叫咗個「廚師發辦牛扒」,有11安士澳洲黑毛安格斯配辣椒番蒜酥、阿根廷辣青醬,亦都有配薯條同沙律💓 黑毛安格斯都好香,拈埋芥末醬仲好味😋🦀 Jumbo Crab Cake ($88)我哋仲叫咗個珍寶蟹餅,裏面有超多蟹肉,好好食😋🍫 Chocolate Oreo Brownie Milkshake ($48)🍋 Lemonade ($30)飲品方面都好正!除咗有紅白酒同啤酒🍻,仲有幾款邪惡奶昔,大大杯勁打卡😍 朱古力味好濃郁!

🐮 M9 Wagyu Dinner ($253)

🐮 11oz Gaucho Steak ($208)

🦀 Jumbo Crab Cake ($88)
我哋仲叫咗個珍寶蟹餅,裏面有超多蟹肉,好好食😋

🍋 Lemonade ($30)
2024-09-09 966 views
Flat Iron Steak牛排店,牛排 dinner set 只要$198,性價比好高!這次點了兩份招牌牛排 Gaucho Steak 跟Flat Iron~個人比較推薦flat Iron 肉質幼嫩口感,再用鹽跟胡椒調味已足夠,牛排加上薯條跟沙拉的份量真的滿多的!Gaucho的肉味濃郁但比較結實,整體而言性價比很高。還點了超打卡的奶昔巧克力Oreo奶昔及草莓芝士蛋糕奶昔,比較像甜品,也挺推薦的。.📍Flat Iron Steak香港中環荷李活道30號Shama Place地舖

📍Flat Iron Steak
香港中環荷李活道30號Shama Place地舖
2024-09-04 834 views
꧁ 𝗙𝗟𝗔𝗧 𝗜𝗥𝗢𝗡 𝗦𝗧𝗘𝗔𝗞 ꧂ 📍 Hong Kong | Central地址:中環荷李活道30號Shama Place地舖好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑………………………………………………………………………今次又出左中環食lunch,求其入左間食牛扒既餐廳,見佢係中環區黎講價錢幾相宜,所以就入左去!< Gaucho Steak > $158 - (🤤:3.5/5)牛扒賣相幾靚,不過食落就冇咩味🤣質感都麻麻地,唔算嫩。但係隔離d沙律菜同薯係好好食🤭整體都普普通通,冇咩特別🤣
꧁ 𝗙𝗟𝗔𝗧 𝗜𝗥𝗢𝗡 𝗦𝗧𝗘𝗔𝗞 ꧂

📍 Hong Kong | Central
地址:中環荷李活道30號Shama Place地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

………………………………………………………………………