Restaurant: Fleur (南豐紗廠)
Info:

2020-10-24 184 views
之前同朋友一齊食過,因為好味的關係,今日再同老公和仔仔一齊食。好想介紹俾佢哋知,呢度啲嘢食真係好好食。叫咗仔仔鍾意的yogurt ,有佢喜歡的藍色,不是太甜,但如果多人真就可以一齊試試。他又好想食意粉,Mac & cheese ,佢又讚不絕口。老公叫咗牛肉,好淋,有酒味,食得多有點「漏」。薯蓉滑。一定要試試豬扒包,連我老公也讚不絕口。一定要讚讚他們慇懃的服務。
之前同朋友一齊食過,
因為好味的關係,
今日再同老公和仔仔一齊食。
好想介紹俾佢哋知,
呢度啲嘢食真係好好食

叫咗仔仔鍾意的yogurt ,
有佢喜歡的藍色

不是太甜,
但如果多人真就可以一齊試試。

他又好想食意粉,
Mac & cheese ,
佢又讚不絕口

老公叫咗牛肉,
好淋

有酒味,食得多有點「漏」

薯蓉滑。

一定要試試豬扒包,
連我老公也讚不絕口

一定要讚讚他們慇懃的服務

• Meat  lover
2020-10-17 183 views
成間餐廳的格局target group一定是少女啦,友人一定要試試,不喜歡排隊的我,捨命陪君子也等吓。不是等了很久就有位了,位同位之間也有空間,不致於大局促。職員有禮又有heart,讓人心情放鬆。價錢一點也不便宜,但分量十足。豬扒夠味、脆口,包包冇特別。牛角包凍的,但也是脆的。軟殼蟹暖暖的,好味。飲品就冇乜特別。
成間餐廳的格局target group一定是少女啦,
友人一定要試試,
不喜歡排隊的我,
捨命陪君子也等吓。
不是等了很久就有位了,
位同位之間也有空間,
不致於大局促。
職員有禮又有heart,
讓人心情放鬆。
價錢一點也不便宜,
但分量十足。
豬扒夠味、脆口,
包包冇特別。
牛角包凍的,
但也是脆的。
軟殼蟹暖暖的,好味。
飲品就冇乜特別。
2020-09-30 308 views
帶媽咪去南豐紗廠行下食下野,見Fleur好吸引,2個人去食,下午茶時間無TEA SET,全日都係單點其實都唔平,2個人食$300幾連飲品都唔包,老實實又唔算特別好食,唯一係環境幾舒適豬扒三文治好巨型,豬扒好厚,個包略嫌乾身另外呢個甜品唔舖咩名,賣相都唔錯,好飽,但都算甜
帶媽咪去南豐紗廠行下食下野,見Fleur好吸引,
2個人去食,下午茶時間無TEA SET,全日都係單點
其實都唔平,2個人食$300幾連飲品都唔包,
老實實又唔算特別好食,
唯一係環境幾舒適

豬扒三文治好巨型,豬扒好厚,個包略嫌乾身

另外呢個甜品唔舖咩名,賣相都唔錯,好飽,但都算甜
2020-09-28 257 views
一走入南豐紗廠 就覺得係一個文青既好去處👩🏻‍🎨 周圍都係好好既打卡點📷 呢間餐廳都唔例外🍴裝修好簡約Modern🎐 雲石大理石既裝修影野食影得好靚🥰 味道相比之下就非常一般🤪打卡Value比較高 價錢可能都反映左係度💸⭐️ Yogurt Lover 🥛擺盤色彩繽紛 有蘋果🍎香蕉🍌 藍莓等既水果 好Igable📸 面頭有食用花瓣點綴🌺 Match 返呢間餐廳既主題 水果既味道正常啦 唔係特別新鮮😅 乳酪聲稱有螺旋藻係裡面🌀聽落好健康 但係味道比較似超市買到既乳酪🌝味道太甜太多糖 燕麥同椰子🥥份量都可以多返D 增加返個口感⭐️ Fleur Lover 💐同樣係賣相好靚好多食用乾花🌷 女士們一定會鍾意❤️ 今次面頭既生果有雜莓 士多啤梨🍓 同無花果👍🏻 同Yogurt既生果一樣。。係唔甜既🤣底下本身以為係鬆餅🥞 但係食落質感有D Dense 😨口感有點奇怪 類似Bread pudding 咁🍞 甜甜地唔係唔好食既 不過唔係咁Expect 同埋有D飽😅

⭐️ Yogurt Lover 🥛

⭐️ Fleur Lover 💐
2020-09-25 5925 views
係南豐紗廠開嘅餐廳,不可能是一間平凡餐廳,感覺總要有些少藝術原素。所以呢度嘅所有嘢食都係以食用花為主題,任何一碟菜都係色彩繽紛,帶給我一個視覺、味覺、嗅覺感官的體驗呀~法式多士(HK$118)厚厚一片軟綿綿嘅牛奶甜麵包,上面鋪上濃厚的意大利軟芝士忌廉和肉桂粉,旁邊仲有一個粉紅色的是熱煮的甜啤梨,伴碟有橙果醬、新鮮雜莓甜果和食用花。一人食,好飽,同時又好滿足😋Fleur Lover (HK$128)估不到,是用上一個大碗,裝住滿滿一碗軟綿綿嘅班戟,份量大到可以2人食!面頭鋪上新鮮雜莓生果、堅果、鮮忌廉、有機楓樹糖漿和食用花。Cucumber & Apple Cold Chill Tea (HK$44)青瓜蘋果凍茶,是一瓶的,另外提供一個裝咗一片青瓜和一個粉色花花冰球。朋友話整體味道好清,青瓜味多過蘋果味。Latte (HK$36)一杯有玫瑰拉花的牛奶咖啡伴有一片脆曲奇,賣相靚靚,味道都香滑美味。

法式多士(HK$118)

French  Toast

French  Toast  &  Latte

Fleur Lover (HK$128)

Fleur  Lover

Cucumber  &  Apple  Cold  Chilled  Tea

Latte (HK$36)

Latte

2020-08-15
Type of Meal
Lunch
French  Toast
French  Toast  &  Latte
Latte
2020-09-22 249 views
同家人三大一細去南豐紗廠,第二來Fleur食飯,因為食物真係好靚同好味。今次又再叫左Fleur lover 同埋meat lover, 新加fish lover. 先講Fleur lover, 真係好靚丫,見到就覺得賞心悅目,味道都好正,忌廉不太甜,鬆餅鬆軟又飽肚,仲要有新鮮水果加果仁,仲有靚靚食用花,好正丫。至於meat lover ,啱曬我呢啲食肉獸,鹿兒島豬肉真係好好好好味丫!肉質juice, 外脆內軟,加埋紅椰菜,同埋是拉差沙律醬,外面有竹炭麵包邊脆內軟,每次食都覺得超正。今次新加既fish lover 就相對地一般,三文魚煎得唔錯,不過個意大利煎飯就麻麻地,份量好少之餘,味道都一般般。如果下次再來,我應該會試其他,唔會再叫fish lover.不過,總括而言,呢間餐廳絕對值得試。

不過,總括而言,呢間餐廳絕對值得試。
2020-09-21 225 views
好耐無同朋友見面,得登去到荃灣紗廠打卡熱店 Fleur 食返個下午茶,見個靚面傾下計。Fleur係一間我好鐘意既全白色調裝橫既餐廳,我地被安排坐係中間有張超長既白色雲石High Table😍Outdoor位置歡迎寵物一起入座,當天適逢星期日, 餐廳有勁多狗狗嘅歡笑多重奏😆一份簡單得菜式,有廚師既用心泡製,加埋細緻既食物擺盤設計別具心思, 色香味俱全💯Croissant Lover 軟殼蟹牛角包最近愛上食Croissant,加埋有至愛既軟殼蟹,味道超delious 😋放係一個有特色既碟加埋甘靚擺盤, 色香味俱全,相機食先🤣朋友點了Burger Lover 和牛竹炭漢堡朋友話個和牛好好味,我吾食牛不過都要打下卡😎另外再點了Meet Lover 鹿兒島豬扒三文治。勁大份既三文治😆塊豬扒炸得剛剛好,夾埋內裏既蘋果椰菜沙律,不會太油膩,Yummy😋

Croissant Lover 軟殼蟹牛角包

朋友點了Burger Lover 和牛竹炭漢堡
朋友話個和牛好好味,我吾食牛不過都要打下卡😎

Crossiant Lover
Burger Lover
Meet Lover
2020-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Crossiant Lover
Burger Lover
  • Meat lover
2020-09-15 351 views
南豐紗廠嘅coffee shop真係好多都好靚🥰呢間都bookmark咗好耐✨原本係比呢到嘅cake同pancake吸引咗 但係嗰日朋友幫我慶生🤫買咗蛋糕 所以就唔食呢到嘅甜品🎂竟然因為咁比我地搵到啲性價比高嘅野食😎.Meat Lover🥩 $118呢到嘅tea set真係好抵食 一樣嘅價錢但係包兩杯野飲😍份三文治厚到唔係講笑 真係闊過我拳頭👊🏻佢話係用咗鹿兒島嘅豬扒🐷個皮真係炸到好脆好乾身 食落唔會太油膩🤤不過佢係偏硬脆同埋都幾厚 食嘅時候都幾容易整損個嘴🤭個肉質好嫩滑仲好juicy 成舊食真係外脆內嫩 我朋友勁鍾意🤣竹炭麵包都烘到個面同埋邊邊好脆 包包就好軟熟 好似厚多士🥰加埋塊勁邪惡嘅吉列豬 嘩好幸福💓驚會好漏 唔怕 因為中間仲夾住自家製醃紅椰菜同青蘋果椰菜沙律🍏成個味道同口感層次都豐富咗🤩個是拉差沙律醬幾特別 有啲似辣辣地嘅蛋黃醬🥗三文治份量都幾大 兩個人share就啱啱好👭🏻.Superfruit🍹 $44一上枱靚到嚇親🤩粒波波冰入面仲有朵花花🌸佢係酸莓加蘋果味 飲落酸酸地 好開胃幾特別🥰其實嗰幾款cold chill tea都係咁靚 想打卡可以叫🥳.Velvet Latte
Meat Lover🥩 $118
Meat  Lover

Superfruit🍹 $44

Velvet Latte💗 $42
見到隔離枱飲緊 粉紅色好靚 跟住就嗌咗🤭但係佢就係普通嘅奶味🍼隔離再加一塊燕麥餅🌾
Velvet  Latte

店員已經提左我哋個tea set好大份 但係見到隔離枱嗌咗 覺得好靚🤣跟住就嗌埋🤫
Yogurt Lover🍼 $88
個乳酪真係擺到好似畫咁靚😍佢係用咗螺旋藻嚟整咗個藍色底做海🌊不過係香蕉味嘅乳酪🍌另一半灑咗燕麥同牛奶餅碎仲有啲蜜糖星星做沙🌟海同沙用咗椰絲嚟分開 畫到好似沙灘咁🏖️面頭加咗好多新鮮水果 好豐富😚乳酪香蕉味好濃💛但係份量都幾多 食食下會有啲漏🥺建議yogurt可以用啲fresh啲嘅水果味 或者加多啲topping都唔錯😎呢個乳酪碗打卡一流✨靚係靚 整得好有心思 不過味道就有啲普通🙈
Yogurt  Lover

Meat  Lover
Yogurt  Lover
2020-09-15 184 views
今日放假去南豐紗廠行下其實都無乜野行,好快行完好多人都帶狗狗黎,不停都听到有狗狗係度吠如果自己有養狗,帶佢黎識下新朋友都幾開心因為我地成6點幾先去到,行左一陣已經見到啲鋪頭開始關門原來7點半左右啲鋪頭就會關晒門餐廳都無乜選擇,得番樓上有間bar,一間地下的西餐廳,同一間糖水舖所以唯有食西餐我地嗌左一個軟殼蟹配牛角包一個三文魚配沙律同意大利飯軟殼蟹牛角包吾係脆卜卜,個人覺得有啲油三文魚配埋個味噌汁,甜甜地好好味沙律係羽衣甘藍同炒菇意大利飯係煎過嘅呢個比軟牛包好食Overall黎講野食係吾錯,但份量偏細價錢都吾平男仔一個餐一定吾夠飽
今日放假去南豐紗廠行下
其實都無乜野行,好快行完
好多人都帶狗狗黎,不停都听到有狗狗係度吠
如果自己有養狗,帶佢黎識下新朋友都幾開心
因為我地成6點幾先去到,
行左一陣已經見到啲鋪頭開始關門
原來7點半左右啲鋪頭就會關晒門
所以唯有食西餐

我地嗌左一個軟殼蟹配牛角包
一個三文魚配沙律同意大利飯

軟殼蟹牛角包吾係脆卜卜,個人覺得有啲油

三文魚配埋個味噌汁,甜甜地好好味
沙律係羽衣甘藍同炒菇
意大利飯係煎過嘅
呢個比軟牛包好食

Overall黎講野食係吾錯,但份量偏細
價錢都吾平
男仔一個餐一定吾夠飽
2020-09-15 2469 views
附近上完workshop , 梗係要黎紗廠打下卡食下野chill 下依間一直係紗廠人氣之選d 野食靚得黎又大份menu 食物唔算多選擇兩個人點左個fleur and burger lover, 再加杯lattelatte 好快就上係粉紅色呀~隻色已經俘虜唔少少女心店員話係用紅菜頭汁加椰奶整~飲落去係好香椰味,再加埋少少紅菜頭輕微既草腥味唔難飲~同埋夠健康呀~menu 寫明fleur lover 要等20 分鐘,大約十分鐘到就上左,可能都係熱門野,一定係每次都焗多d上碟真係好色彩繽紛勁靚,好多種生果拼埋d 食用花,果然係打卡首選,而且係有番甘上下熱~首先我唧左d 青檸係上面調下味,依個步驟都幾需要,因為生果底真係一大個藍莓蛋糕,偏甜同滯,加d 青檸汁中和下反而更好d 生果普遍唔算甜,偏酸,特別係個桃好難食,無味又淋哂。。食用花係勁苦。。果然都係好睇唔好食,,個蛋糕底有d 藍莓溝埋個cake 先無甘甜,但其實都係偏甜。。。我食左半個cake 已經滯到食唔落啦~ 份量夠兩個女仔shareburger lover 都好快就上碟,擺盤好有心思而且份量都真係唔細,中間係夾住和牛有成5,6 片架,而

依間一直係紗廠人氣之選

d 野食靚得黎又大份

menu 食物唔算多選擇

latte 好快就上

係粉紅色呀~隻色已經俘虜唔少少女心

唔難飲~同埋夠健康呀~

Fleur  Lover

d 生果普遍唔算甜,偏酸,特別係個桃好難食,無味又淋哂。。

食用花係勁苦。。果然都係好睇唔好食

個蛋糕底有d 藍莓溝埋個cake 先無甘甜,但其實都係偏甜

Burger  Lover

burger lover 都好快就上碟,擺盤好有心思

而且份量都真係唔細,中間係夾住和牛有成5,6 片架,而且牛味好香夠嫩

包入面d 汁係少少酸酸味味~唔錯,成個都好夾~男仔食一個都岩岩好夠飽架~

我地大約兩點黎到可以即入,之後就要排隊啦,可能d 人都係黎食tea 多

2020-09-13
$150 (Lunch)
Burger  Lover
2020-09-09 323 views
本來想帶狗狗去西九,可惜落雨唔停,就轉戰南豐紗廠,見狗友推介,就一試呢間dog friendly 嘅餐廳。Tea special 好抵,包兩杯自選飲品,menu 入面嘅9成飲品都揀得!我就揀左fleur, 飲品就superfruit同orange juice (因為同行有小朋友)Fleur超吸睛,雜莓生果好新鮮!除左有基本嘅藍莓、紅桑子同黑桑子外,仲有奇異莓同無花果🤤配上食用花同棉密嘅cream, 構圖靚到不得了!不過鬆餅感覺似蛋糕,底部仲有少少藍莓,加埋多種堅果口感一流,點少少cream一齊食更美味👍🏻至於飲品superfruit一樣吸睛,球狀冰入面有朵花,放喺fleur隔離視覺享受一流,飲品配以洛神花茶,酸酸地好舒服。

Fleur
2020-09-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2020-09-05 323 views
呢到d野食意想不到地大份🤭😮🥧𝘍𝘭𝘦𝘶𝘳 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳 ($𝟷𝟸𝟾) ▪️上面pat cream 幾香滑😋base 係鬆餅但食落似蛋糕多d,有d甜🤔 d生果偏酸,有好多果仁,好有咬口😙 成個面盆咁大,食到懷疑人生都未食完😂🥪𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳 ($𝟷𝟷𝟾)▪️個size一樣好大,男人食半份都飽左七成😂 豬扒好厚身,外皮炸得香脆,肉質夠腍得黎又有d彈牙,食落有肉汁唔會乾👍

呢到d野食意想不到地大份🤭😮

🥧𝘍𝘭𝘦𝘶𝘳 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳 ($𝟷𝟸𝟾)
Fleur  lover

🥪𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳 ($𝟷𝟷𝟾)
Meat  lover

Fleur  lover
Meat  lover
2020-09-02 291 views
午餐點了meat lover。。。果然好meat而且塊肉好juicy,但偏油膩(用炸的方式更油),多士夾有酸椰菜及辣的沙律醬,廚師想用作解解油吧。 竹炭包帶少許甜味牛油香,有點排包的味道。湯是薯蓉湯,不過不失咖啡,味道比較單薄,但其實已是double了。。。如有狗狗,可坐中間及最出两行。但我有少許鼻敏感,加上吃東西中,中間行的狗狗不停fing fing fing,好像有點不太衞生。。。 小狗太高興了。。。

湯是薯蓉湯,不過不失

咖啡,味道比較單薄,但其實已是double了。。。

2020-08-22 417 views
📌 Fleur~荃灣南豐紗廠入邊真係有好多靚靚cafe😍不過就冇咁就腳 完全唔近地鐵站😫荃灣地鐵站近A4出口 有免費接駁小巴來回南豐紗廠同地鐵站大概二十分鐘一班 大家可以留意番時間表😛去完cafe都可以喺附近影吓相 睇吓展覽😗今次嚟咗呢間充滿少女心嘅澳式cafe💕入邊嘅環境真係好靚 主要係白色同雲石作主調偏向簡約風格 亦有好多鮮花裝飾🌸坐得都幾舒服 亦有梳化位出邊亦都有座位 可以帶寵物一齊嚟食嘢🐶餐廳一值人流不斷 好受歡迎~見到佢餐牌都好多選擇 而且樣樣擺盤都好靚🙌🏻本身想叫Yogurt Lover 但係冇提供真係有少少失望 唯有下次再嚟試😭員工好友善 亦都好殷勤服務👍🏻1️⃣ 𝗙𝗹𝗲𝘂𝗿 𝗟𝗼𝘃𝗲𝗿 $𝟭𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)食物賣相色彩繽紛 算係呢度嘅招牌😍班戟上面擺滿左生果🍓果仁同食用花🌷份量都幾大 打卡一流📸下面嘅藍莓班戟不太鬆軟 似食緊蛋糕多啲🤔生果都唔算太酸 幾清新😆上面仲有舊好似蛋嘅忌廉 算幾幼滑可以同班戟一齊點嚟食🤤不過食到最後都有啲膩🤣2️⃣ 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 & 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 𝗧𝗲𝗮 $𝟰𝟰 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
📌 Fleur~荃灣

入邊嘅環境真係好靚 主要係白色同雲石作主調
偏向簡約風格 亦有好多鮮花裝飾🌸
坐得都幾舒服 亦有梳化位
出邊亦都有座位 可以帶寵物一齊嚟食嘢🐶
餐廳一值人流不斷 好受歡迎~
見到佢餐牌都好多選擇 而且樣樣擺盤都好靚🙌🏻
員工好友善 亦都好殷勤服務👍🏻

1️⃣ 𝗙𝗹𝗲𝘂𝗿 𝗟𝗼𝘃𝗲𝗿 $𝟭𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
食物賣相色彩繽紛 算係呢度嘅招牌😍

舊冰擺咗好耐都冇融哂😂
其實等佢融多啲 味道就冇咁奇怪🤭

💡整體嚟講 店內無論環境同食物都好吸睛🤩
不過食物飲品質素一般 性價比普通🤪
勝在環境好靚同坐得幾舒服~
而且冇時間限制 得閒過嚟半日遊也是不錯🤙🏻

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: Fleur
📍: 荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
🔍: 10:30-22:00(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie荃灣
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie澳式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-08-18 365 views
上次去南豐紗廠無意中發現到呢間澳式餐廳 而且啲食物睇得又食得 真心推介🤤👍🏻窩夫配水果加雪糕 面層再加舊綿花糖 加埋一齊食 好甜好正除左甜點 仲叫左個燒雞 雞肉都好嫩滑 配埋流心蛋黃一齊食又幾夾飲品就叫左Apple & Cinnamon tea 蘋果味都幾出 唔知關唔關杯上面放左幾塊蘋果片事😂
窩夫配水果加雪糕 面層再加舊綿花糖 加埋一齊食 好甜好正