Restaurant: Fleur (南豐紗廠)
Info:

2020-06-08 390 views
同幾個好耐冇見嘅中同食返個飯,揀左喺The Mills 南豐紗廠地下嘅依間cafe小弟就算不時返黎荃灣食飯都好,其實都係第一次行到The Mills咁偏僻特登黎食個飯,相信最主要原因係單身毒L對依邊嘅打卡位唔太有興趣。但今次友人叫到話過黎食,就搵到依間唔少好評嘅餐廳黎試下。患有嚴重選擇困難症嘅小弟因為疫情關係廢事share黎食,幾經辛苦終於揀到Poultry Lover黎食,而依段時間嘅Poultry Lover就係慢煮鴨腿配食用花、藜麥(仲有其他配菜嘅,不過由於冇影menu嘅關係,已經唔記得左其他配菜係咩喇)先講友人揀左嘅Meat Lover同Beef Lover,分別係厚切炸豬扒配竹炭麵包同埋慢煮牛臉頰肉配意大利飯(冇影相,敬請見諒),友人嘅feedback都唔錯,慢煮牛臉頰肉非常腍,而且我眼見都係成3,4大塊,都算抵食。而厚切炸豬扒配竹炭麵包嘅份量更誇張,有2份三文治咁,而每份嘅面積都有15*10cm,十分抵食。小弟揀嘅Poultry Lover就要等一陣先上枱一上枱個樣其實小弟都有少少surprise,點解個份量好似少過友人嗰D咁多嘅然後友人都忍唔住問我,不如切D佢地嘅俾我試下
但今次友人叫到話過黎食,就搵到依間唔少好評嘅餐廳黎試下。
小弟揀嘅Poultry Lover就要等一陣先上枱

然後友人都忍唔住問我,不如切D佢地嘅俾我試下,佢地應該係驚我唔夠飽,但明明我就好細食嘅

返返正題,睇落個portion細都係要照食嫁啦,希望好食搭夠啦
鴨脾切落去嘅手感唔算太腍,唔係好似友人點嘅牛臉頰肉咁,食落味道亦有少少咸,夾返個醬汁加返少少甜味同果香,同時鴨香味好濃,切左D分俾友人食,佢地亦都覺得最好食係我依個鴨腿

配菜有:
食用花(食落冇咩特別,相信只係用黎整靚道菜,同時亦係餐廳主打)
藜麥,份量唔多,但食落易入口都幾好食
Other Info. : Menu都有唔少甜品同野飲選擇,可惜晚餐小弟又怕飲咖啡會訓唔著所以冇叫 店內侍應3位都係女生,再加上清靜人流,環境舒適,賞心悅目 甜品櫃上面有個旋轉永動儀,搞到我全程目光不停咁望住個儀,如果一個人黎的話應該可以望住個儀放空10分鐘
2020-06-05
$207 (Dinner)
2020-06-07 435 views
躲在花花下的龍蝦🦞🤣,第一次去南豐紗廠,好文青好舒服😌呀。 不過我好晏先去,加上又落雨,無得影文青相,咁就專心食餐好嘅!呢間餐廳一早就聽過,不過好多人都係食甜品,原來佢既主菜都好好食😋Seafood lover ($218) - 青龍蝦🦞配芝士通心粉,成碟既賣相已經無敵,打卡一流。 龍蝦肉新鮮彈牙,同埋已經去左壳,好方便高貴既女士食😂 同埋個芝士通心粉好濃芝士味。Poultry Lover($188) - 8小時慢煮西班牙鴨髀配橙果醬,比想像中好食,鴨肉都好多汁,配上醬汁好好味。.Fleur Lover ($128) - 鬆餅、忌廉、生果、楓樹糖漿、堅果~除左睇落去好靚,食落都幾滿足Yogurt Lover ($88) -螺旋藻香蕉乳酪、生果、燕麥、椰絲~~好有心咁做個沙灘🏖️既外觀,增加食慾。乳酪酸酸地,食落唔太飽膩。.主菜同甜品都好吸引,環境好舒服😌星期六夜晚都唔算多人喎,不過建議都係訂左位先。服務態度非常非常有善! 而且係寵物友善餐廳🐶🐱🦉

主菜同甜品都好吸引,環境好舒服😌
在荃灣南豐紗廠中發現一間澳式咖啡店【Fleur Hong Kong】,裝潢是白色簡約風,餐枱是美美的雲石設計,舒適優雅。店內到處擺放鮮花,並會定期更換,令環境充滿生氣。另外店舖有提供狗狗食物,是對寵物友好的餐廳,不時會有狗主人帶著可愛的狗在店門口外的椅桌進食。.🌸Beef Lover慢煮的牛臉頰肉吃起來特別軟,味道很不錯。🌸Meat Lover份量超大,一個女孩子根本吃不完,炸豬扒的肉汁滿滿,配上滿滿的蔬菜非常好吃。🌸Fleur Lover根本是為了這個美美的鬆餅而去的,食物上桌時已經滿滿的心心眼,與圖片中的一模一樣!口味也是不錯的,鬆餅中間有一層像糕點一樣的東西,改變了口感。口量很足,建議3-4人分享食用。🌷Clean & Green冰茶很美的冰茶,冰球的中間竟然有花花🌺!少女心爆發。味道方面就有點偏淡了,重口怪表示有點失望。🌷Lychee & Rose冰茶又是美爆的冰茶,相對另一杯較為香及有味道,但也是淡淡的花香跟果香,口味偏清淡的可以一試.❗️餐廳用某平台預訂的話,某些時段有半價優惠,但不包證會一直都有。

🌸Beef Lover
慢煮的牛臉頰肉吃起來特別軟,味道很不錯。
Beef  Lover

🌸Meat Lover
🌸Fleur Lover
Fleur  Lover

🌷Clean & Green冰茶
🌷Lychee & Rose冰茶

$250 (Dinner)
Beef  Lover
Fleur  Lover
  • Fleur Lover
上次去南豐紗廠食韓式Cafe,今次就講下入面嘅澳紐式Cafe(不知不覺變咗南豐紗廠嘅Promoter😇)~ 有去過澳紐嘅朋友都知,當地人好興喺食物上加入新鮮食用花,今次我試呢間Fleur HK,主打唔同嘅brunch set~入面餐點均會加入大量花朵!食物賣相好靚之餘,花含豐富纖維及營養,亦對身體好好。😙 據店員講,佢哋會定期更換Menu,會因應時令去設計菜餚,令大家嚟食常有唔同驚喜~今次我就喺店員推介下,揀咗Meat Lover(鹿兒島豬扒竹碳包)、Yogurt Lover(加配薯蓉)、Mango Clitoria同Lemonade。  當Meat Lover端上嚟時,第一下真係比佢嚇親😳會唔會太巨型了?!成個三文治,大塊過我塊面喎!我用雙手,先剛好攞得起一舊,真係120蚊絕對唔貴!另外,不得不讚佢哋塊鹿兒島豬扒真係堅足料又正!一啖咬落去,好酥脆,肉汁滿滿,食完有種幸福嘅感受! 聽店員講,喺三文治入面,加咗隻泰式「是拉差」辣醬,微微香辣口感,惹味得嚟又中和到豬扒嘅油膩感,整體味道都好好。 Yogurt Lover好靚,七彩繽紛,睇見都開胃~ 至於Yogurt Lover

Meat Lover
Yogurt Lover
Yogurt Lover好靚,七彩繽紛,睇見都開胃~
Yogurt Lover
至於Yogurt Lover,入面有螺旋藻香蕉乳酪、雜錦燕麥、生果、牛奶餅、椰絲等等,味道酸酸甜甜,用料又豐富,比想像中飽肚!不過如果可再凍啲就好啦,感覺室溫Yogurt怪怪地(我諗唔關影相事)。
左:Lemonade;右:Mango Clitoria
講完主餐,講下佢哋嘅特飲先~我幾鍾意Mango Clitoria,芒果香好重,配上酸甜嘅蝶豆花,幾消暑~不過Lemonade就太酸了😫感覺好似就咁似檸檬汁咁,個人就麻麻地。
Tiramisu冷球蛋糕
除咗Brunch set,Fleur都自家製多款得意甜品~而我今次order嘅冷球蛋糕就係其中之一!呢款蛋糕令我聯想起前排Hit爆、梨泰院嘅冷球蛋糕!雖然款式相似,但實屬巧合😆
店員話之所以設計成冷球形狀,係因為佢哋間店開喺南豐紗廠,所以用冷球做主題❤️不過模具確係韓國訂製,原來像真度咁高嘅冷球,係用模具整成😳(我初初真係以為將糖膠整成毛線,再貼喺蛋糕上面...😅)
扯遠咗,講返味道先~呢度嘅冷球蛋糕共有3隻味,分別係米色嘅Tiramisu味,粉紅色嘅士多啤梨mousse同綠色嘅抹茶口味。我今次只係點咗Tiramisu。說實在,蛋糕睇落細件,食上口其實勁飽肚😆Mascarpone Cheese、蘸咖啡酒好濃郁,蛋糕夾層有手指餅,層次豐富,不過蛋糕對我嚟講太甜,食兩啖就有種好滯嘅feel,加上當時我又無order茶解膩,成件事比較 heavy。
Fleur嘅簡潔風格,令人幾舒服~
呢度可以比狗狗入場,超難得!
2020-04-28
$180 (Dinner)
Meat Lover
  • Yogurt Lover
  • 冷球蛋糕
2020-05-19 525 views
荃灣南豐紗廠活化後煥然一新,但對於像我這類對藝術和手作等零知識的市井市民來說,還是看看有甚麼好吃吧。無意中發現了一間外觀光猛企理的cafe,入內發現不少花的精緻佈置,加上這店菜式以可食用花作賣點,賣相色彩繽紛,菜名必有Lover, 女士必定大愛,打卡精選。Vege Lover: 顧名思義,這道菜以蔬菜為主,大啡菇真的巨大,連同蘑菇用蒜蓉同焗,又香又多汁! 水煮蛋也煮得剛好。Burger Lover: 炸軟殼蟹漢堡包,軟殼蟹熱騰騰,炸得香脆,跟羽衣甘藍同吃,減低油膩感,是巧妙配搭。Meat Lover: 用上五花肉與煙肉,醬汁惹味,薯蓉也不錯,有咬口,不是很爛的一類。甜蕃薯條: 這是驚喜所在,焗得香甜,外脆內軟,高分之作!每碟餸均有不少新鮮蔬菜配襯,茶也芳香,吃後一點也沒有飽滯感覺,加上環境舒適清雅,是朋友或情侶悠閒約會的好地方呢。

甜蕃薯條: 這是驚喜所在,焗得香甜,外脆內軟,高分之作!

2020-05-14 499 views
食完Lunch去左南豐紗廠行 路過一間好少女既Cafe💕 仲要係歡迎竉物🐶🐱 店員好細心介紹有Tea Set 百幾蚊有野食加兩杯飲品 不過我地仲係好飽 剩係叫左兩杯飲品.Lychee&Rose Cold Chill Tea$44🌹🍵 一黎到就好心心眼😍 好靚好打卡able💕 仲吸引左隔離台既客人order埋一份🙈 唔止賣相100分💯 飲落都係100分😍 飲品present得好靚💕 茶同冰係分開裝 冰球入面有朵花🌹 好賞心悅目😍 荔枝同玫瑰味相輔相成 好夾 酸酸甜甜 幾開胃 另外仲叫左杯Apple Juice$28🍎🍹.每張台都有消毒酒精同檸檬青瓜水🍋🥒 下次一定會試下呢度既野食😁
食完Lunch去左南豐紗廠行 路過一間好少女既Cafe💕
2020-05-08
Type of Meal
Tea
Lychee&Rose  Cold  Chill  Tea
如題呢一間係值得去飲杯野打卡的餐廳,餐廳裝修好靚,好網紅打卡感覺,趁放假同我的好姊妹去飲杯野食個tea一流,呢間野最開心係可以帶狗狗去,下次再去我一定帶狗狗去,咁我就叫個呢個同呢間餐廳名一樣的「fleur Lover」的鬆餅,入面有鬆餅,堅果,新鮮苺果,忌廉,咁杯野飲係餐廳侍應推薦我嘅,飲品好似係芒果青檸梳打,唔好期待佢好食,個人覺得比較甜,但賣相100分,同埋餐廳員工好有禮貌咁佢個餐包埋飲品$128 !享受住同好姊妹的一個下午,我覺得好值得
2020-04-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2020-04-30 746 views
剛剛被某blogger的相片吸引,終於決定到南豐紗廠走一躺。幸好於2天前打電話訂位,到埗後就立即入座。店內裝潢白色為主,北歐風格中帶點cozy,加上服務員的殷勤態度,感覺不錯。特意來到當然要點主打的Fleur lover - 水果花花hotcake,這個甜品就是吸引我來的主因,它跟我2個月前在澳洲吃到的真有八成相似,至於味道更加是有過之而無不及!熱烘烘出爐的hotcake配上各式新鮮水果和果仁,讓人吃完再吃!另外我還點了牛油果拼盆Avo lover,果然是新鮮美味,畫龍點睛的是那一點一點粉紅色的沙律醬,加起來就是美味!埋單時才知道用app訂位有8-9折優惠,下次知道了。

埋單時才知道用app訂位有8-9折優惠,下次知道了。

2020-04-30
$150 (Lunch)
  • Fleur Lover
📍Fleur Hong Kona⭐️食物:7.5/10⭐️CP值:7/10 🧡Overall: 環境好適合打卡😛飲品質素都唔錯,特別要提下呢度員工嘅服務態度都幾好,一見你茶壺空左,就會主動過嚟幫你加熱水🥰☕️Latte (iced) $42望落去以為會偏甜👀但飲落咖啡香味同奶香都平衡得幾好,唔會太甜,亦有少少回甘香☺️質素唔錯,唔會金玉其外🤣🍎蘋果肉桂果茶 $40味道清香,甜度比較低😛唔算10分經驗,但係如果唔飲咖啡都係一個好選擇!

📍Fleur Hong Kona

Latte
蘋果肉桂花茶
Latte
2020-04-26 415 views
1. 體貼:放一張布俾狗狗坐,防止滑倒2.肉好味:多汁,唔乾3. 寵物友善:有性價比高既狗狗餐4. 方便:食滿$300或以上有停車場免費一個鐘泊車5. 歡迎狗狗!難得既食內餐廳!
1. 體貼:放一張布俾狗狗坐,防止滑倒
2.肉好味:多汁,唔乾
3. 寵物友善:有性價比高既狗狗餐
4. 方便:食滿$300或以上有停車場免費一個鐘泊車
5. 歡迎狗狗!難得既食內餐廳!
2020-04-25
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2020-04-26 4762 views
疫情關係,好耐無見朋友忍唔住想要見面,吹水講下女人野大家努力搵少人d坐得舒服又傾到計既餐廳之前同老公行過南豐紗廠幾舒服又有餐廳一放就黎呢度試下啦點之有驚喜~~~~~~餐廳環境好靚,如果你係港女心鐘意打卡影相,相機食先既,呢間餐廳非常啱你~餐廳有in/out door位置劃分outdoor位置歡迎小動物一齊入座如果你鐘意小動物就啱喇當日就見到有好隻大金毛一齊食嘢😍當天有限聚令同餐廳要守1.5米既規矩我地被安排坐係餐廳角落位置非常滿意 啱晒3個女人傾下計我地嗌左3款食物share同行有一住素食朋友 所以嗌左2個素1個肉食物擺盤超點晴 食物上枱時大家一齊嘩出黎個椰菜花超好食!!!!!!!!!!!!!!食物碟上面既花瓣都係食用花瓣黎架~每碟食物份量都好夠,真係又靚又好食!!!❤️❤️另外,不得不提,餐廳職員好有禮貌好helpful餐廳以呢個環境、食物質素同服務水評黎講價錢真係唔貴!絕對要encore🤩🤩🤩
疫情關係,好耐無見朋友
忍唔住想要見面,吹水講下女人野
大家努力搵少人d坐得舒服又傾到計既餐廳
之前同老公行過南豐紗廠幾舒服又有餐廳
一放就黎呢度試下啦

點之有驚喜~~~~~~
餐廳有in/out door位置劃分

非常滿意 啱晒3個女人傾下計

我地嗌左3款食物share

同行有一住素食朋友 所以嗌左2個素1個肉
食物擺盤超點晴 食物上枱時大家一齊嘩出黎

個椰菜花超好食!!!!!!!!!!!!!!

食物碟上面既花瓣都係食用花瓣黎架~
每碟食物份量都好夠,真係又靚又好食!!!❤️❤️

另外,不得不提,餐廳職員好有禮貌好helpful
餐廳以呢個環境、食物質素同服務水評黎講價錢真係唔貴!
絕對要encore🤩🤩🤩
2020-04-20
$180 (Lunch)
2020-04-17 619 views
疫情下,去唔近市中心的地方食飯好似安全啲,就去左南豐紗廠食飯。用app book位有20%off。一坐低就幫我哋探熱+比口罩袋我哋+幫手斟水,整體大理石裝修,望落去光猛。Lemonade:終於飲到簡單的lemonade,唔係個d整到好似mojito個種朋友的Latte味增三文魚腩:味道特別,幾好鬆餅:好多生果,入面好實淨炸蕃薯條:感覺比薯條健康
疫情下,去唔近市中心的地方食飯好似安全啲,
就去左南豐紗廠食飯。用app book位有20%off。
一坐低就幫我哋探熱+比口罩袋我哋+幫手斟水,
整體大理石裝修,望落去光猛。

朋友的Latte

味增三文魚腩:味道特別,幾好

鬆餅:好多生果,入面好實淨

炸蕃薯條:感覺比薯條健康

2020-03-20 912 views
環境舒服,用離呃like特別好既餐廳食物質素又ok.今次叫左🦀🥐蛋有少少流心,🦀俾平時出面食果d大隻,食落味道都唔錯牛角包🥐本身不過不失,另外我幾鐘意牛角包中間個醬同配料真係又有樣,又有味道👍🏼.凍Earl Grey Tea 驚喜呃like飲品無睇食評入餐廳食,係會有驚喜唔記得左係咩咩Earl Grey Tea,總知係凍飲就岩,杯飲品離到,我先知原來係一杯呃like既凍茶☕️職員有介紹冰入面係 花🌺 離,係負三十幾度既雪櫃拎出離,仲話兩個鐘都未溶曬(叫凍茶就係依個look)飲落同平時Earl Grey 不同,帶點酸味,整體係夾既.南瓜🎃湯今次食lunch,叫主菜就包湯同飲品.好可惜既係,上班一族只有一個鐘去享受依個lunch,唔夠時間呀😫,下次要假期先好好享受過.我見d職員都好有heart 工作😉
環境舒服,用離呃like特別好既餐廳
食物質素又ok
今次叫左🦀🥐

蛋有少少流心,
🦀俾平時出面食果d大隻,食落味道都唔錯
牛角包🥐本身不過不失,另外我幾鐘意牛角包中間個醬同配料
真係又有樣,又有味道👍🏼
凍Earl Grey Tea
驚喜呃like飲品
無睇食評入餐廳食,係會有驚喜

唔記得左係咩咩Earl Grey Tea,
總知係凍飲就岩,
杯飲品離到,我先知原來係一杯呃like既凍茶☕️
職員有介紹
冰入面係 花🌺 離,
係負三十幾度既雪櫃拎出離,
仲話兩個鐘都未溶曬
(叫凍茶就係依個look)

飲落同平時Earl Grey 不同,帶點酸味,整體係夾既
南瓜🎃湯

今次食lunch,叫主菜就包湯同飲品
我見d職員都好有heart 工作😉
2020-03-13
$150 (Lunch)
2020-03-16 730 views
南豐紗廠應該近年大家都假日必去,疫症期間人流明顯少左,行得好舒服,一去到就比這間餐廳的佈置吸引,一心要一試,唔肚餓都想打個卡影下相,我地帶埋BB去,店員服務好好,好用心幫我地諗BB坐位,去到有袋仔放口罩,仲立即桌上有支消毒,感覺就是超用心睇完餐牌,根本樣樣都想食,但睇相就比一個焗布甸賣相吸引了,另外叫左個厚切豬黑炭三文治,兩者賣相都好好,配合埋個燈光,真係點影相都靚,先講焗布甸叫Fleur Lover,有不同生果都埋食用花, 雖然話要20min 製作,不過都好快有得食,唔太甜,兩個人食好滿足,另一個厚切豬黑炭三文治,豬好多汁,真心好好食,店內感覺優閒,好寫意,飲品就無咩試,不過店員都介紹好多都有好靚拉花,下次黎一定要試埋,這間絕對係必回頭餐廳

2020-03-15 338 views
Well layered croissant. Fried crab without being greasy. Sunny-side-up egg with crispy edge. Sweet and sour pickled cucumber. Spiced thousand island dressing – surprisingly refreshing. 牛角包鬆化;軟殼蟹不油;煎蛋邊脆;醃青瓜甜酸。千島醬加了少許辣,出奇的開胃。

2020-03-15
$150 (Dinner)