Restaurant: Fleur (南豐紗廠)
Info:

2020-08-15 330 views
南豐紗廠系一個香港小有Dog friendly既地方 炎炎既夏天想帶小寶貝出街放電又驚熱親晒親佢地 呢個真系最佳既地方 我決定同我個港女癌既寶貝要試晒呢度所有Dog friendly 既餐廳 今次就同呢間啦 上次經過呢度已經好多人排隊 仲要依家2人限聚令 真系襯今日系平日再去碰一碰運氣🤪14:30左右去到好彩去到仲有兩張枱😜 帶寶貝只可坐出面不過同餐廳入面都冇咩差別 staff仲會好貼心主動借出狗狗坐墊 等你可以貼寶貝一齊坐😍抵讚cappuccino 上面有少量玉桂粉好香 Fish Lover餐牌上好多都系肉類 且多以牛為主 仲系齋期既我流晒口水 但亦只可以選擇三文魚 冇估到咁有heart 用左羽衣甘蘭做伴碟 香脆既飯焦上加上流心蛋 介開個流心蛋加埋飯焦食 所以吾怕好乾身 主菜三文魚 連皮煎到脆脆地但保留番三文魚肉既juice 同油香 😜好夠飽 正!除左照顧人既飲飲食食仲照同顧到我地既主子 Puppy Lover 甘荀 雞肉 香蕉蛋糕 $28

cappuccino 上面有少量玉桂粉好香

Fish Lover
除左照顧人既飲飲食食仲照同顧到我地既主子

Puppy Lover
甘荀 雞肉 香蕉蛋糕 $28
2020-08-14
$200 (Tea)
  • Fish  Lover
2020-08-05 386 views
.這間位於南豐紗廠的Fleur我bookmark左好耐要黎試最近疫情反覆有啲色彩繽紛嘅嘢食果然令人心情都不同的(利申:我一個月前黎架)我覺得這餐廳屬於治癒系列因為係動物友善餐廳🐶主人可以帶狗仔在餐廳外的座位用膳甜品order 左French toast 🍧🍭🍮一上枱簡直少女心❤️爆發超colourful 同埋比我想像中份量大可能係Aussie food, 份量都很足French Toast 加肉桂cream 加 honey 🍯好正仲有好多生果🍑🍅🍒🍇個甜梨🍐好淋好好味每啖食落都覺得好清新其他食物都好有質素㗎打卡或者chill 都一流❤️.值得一讚係所有店員都超級超級友善和熱心我見狗仔🐶們都有snacks 架Sweeeet 🤪🥰.$118 for French toast dessert
[Fleur]
這間位於南豐紗廠的Fleur
我bookmark左好耐要黎試
最近疫情反覆
有啲色彩繽紛嘅嘢食果然令人心情都不同的
(利申:我一個月前黎架)
我覺得這餐廳屬於治癒系列
因為係動物友善餐廳🐶
主人可以帶狗仔在餐廳外的座位用膳
甜品order 左French toast 🍧🍭🍮
一上枱簡直少女心❤️爆發
超colourful 同埋比我想像中份量大
可能係Aussie food, 份量都很足
仲有好多生果🍑🍅🍒🍇
$118 for French toast dessert
French  Toast  dessert
2020-06-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2020-07-23 498 views
這間狗狗群組洗版的餐廳,今日終於可以來到試下。早前已預約所以到了就可以入座,未有預約的就在門口排隊等,但已見很長隊!犀利~出名可以帶狗狗,又有狗狗餐!非常讚~人開心狗又開心!今次專登來到慶祝愛犬生日幫狗狗點了小份餐~有蛋糕、骨形紅蘿蔔和雞肉各一份!都只是$28~假日沒有套餐的~人氣荔枝chill tea $44非點不可~大大的冰球溶得慢,非常適合這炎炎夏日~荔枝味清新!正~竹炭和牛漢堡$128亦不錯第一餐就食這個,不算太飽~當下午茶還可以!和牛肉質柔軟~一點也不靱!朋友點的Cappuccino $36環境、服務、食物質素整體都不錯只是知道太多人等位都不想耽誤別人,坐得太耐都不好意思!想慢慢嘆好多時間hea下暢所欲言可能就不是太好了。
這間狗狗群組洗版的餐廳,今日終於可以來到試下。

Puppy  love  (small)

假日沒有套餐的~

Lychee  &  Rose  chill  tea

竹炭和牛漢堡$128亦不錯
Burger  lover

朋友點的Cappuccino $36

Cappuccino

環境、服務、食物質素整體都不錯
2020-07-12
$220 (Lunch)
Celebration
Birthday
Puppy  love  (small)
Lychee  &  Rose  chill  tea
Burger  lover
Cappuccino
  • Burger lover
2020-07-16 377 views
相信哩度有唔少人認識。因為除左係打卡勝地之外。仲係一處好友善既地方😊嚟過哩間餐廳好多次。食物水準依然冇變。一樣美味有驚喜。地方環境靚舒服。亦十分清潔。員工好友善!PS~ 人和毛孩都多左。請各主人盡責保持衛生🥰

PS~ 人和毛孩都多左。請各主人盡責保持衛生🥰
Type of Meal
Lunch
2020-07-12 313 views
南豐紗廠最近有個富士山限定店,決定同朋友順便去試下呢Fleur。早一星期打電話訂枱,十一點半黎到無乜人,準時到達安排左我地坐梳化位🤩有我好鍾意既白色雲石裝修😲Menu d相好吸引,想試佢個Yogurt Lover 同beef lover ,好可惜想叫個幾款食物都無供應🤦🏻‍♀️Avo Lover -牛油果🥑迷唔好錯過!三款唔同整法既牛油果dish,個人比較喜歡最右邊個款大阪燒。Burger Lover - 竹炭包好鬆軟,牛肉入量都唔少,味道不錯!甜品叫左佢地呢到既Signature - Fleur Lover 同 French Toast Fleur Signature - hot cake 上面擺滿水果,nuts同食用花,再淋上custard! 視覺同味覺都感受到🤩份量都幾大,我地3個女仔都食唔哂French Toast - 純粹個人鍾意食😋個梨整到好淋飲品原先想叫佢個Lychee & Rose Cold Chill Tea,但係又無供應😅店員推介我地試佢個Earl Grey Strong,話影相都幾靚,咁我地就決定試一試啦!粒冰都有食用花架我地食左成3個鍾都無聲我地走😅順帶一提,餐廳

Avo Lover -牛油果🥑迷唔好錯過!

Burger Lover -
竹炭包好鬆軟,牛肉入量都唔少,味道不錯!

French Toast -
純粹個人鍾意食😋個梨整到好淋

粒冰都有食用花架

我地食左成3個鍾都無聲我地走😅順帶一提,餐廳歡迎🐶,走既時候見到出面好多狗仔😍同排哂長龍,大家記得早D訂位,可以坐梳化位,唔使等😌👍🏻

2020-07-11
$200 (Lunch)
  • Fleur Lover
好開心呀🤩今次第一次約咗 @foodbe_pbpbpb 出去食tea,帶我遊哂成個荃灣😛真係傾到唔捨得走呀💕點知我地想食個間太多人,就試咗呢間啦!.🥩𝕄𝕖𝕒𝕥 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 $118其實係炸豬扒三文治,三文治底係用咗竹炭包,中間嘅炸豬扒真係超大超大塊!食落好juicy好嫩口!配埋啲紅菜頭碎真係好夾,唔會咁漏✨.🥧𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣呢個擺盤真係超靚,好多唔同嘅水果🍇🍒🍓中間係似糕點蛋糕咁嘅鬆餅,好香好濃嘅蛋味,面頭有一層cream可以點住嚟食,口感超滿足😋兩個人share就啱啱好!.咁啱我地嚟到係tea set時間,一個tea set包兩杯嘢飲(任揀)❣️🍋Lemonade 檸檬梳打酸酸地,好開胃🥭Mango Clitoria 呢杯就有啲甜,芒果味較重
🥩𝕄𝕖𝕒𝕥 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 $118
🥧𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣
🍋Lemonade 檸檬梳打酸酸地,好開胃
🥭Mango Clitoria 呢杯就有啲甜,芒果味較重
  • Meat lover
2020-07-02 232 views
個日同友人去南豐紗廠影相打卡影左好多靚靚相好開心 然後就影到肚餓要搵野食 南豐紗廠入邊有好多唔同有特色嘅餐廳但係因為我唔飲咖啡嘅關係所以搵左呢間餐廳黎食佢喺南豐餐廳地下 裝修好靚好有少女感🥰🥰送上兩張 fitter 前幾相比你地睇🤣我地叫左3樣野- Beef lover - yogurt lover 同加左個side dishes 炸番薯條 Beef lover 個牛好好味! 個波餅都好match個牛! Yogurt lover 都好好食 好fresh 既感覺但我同朋友都唔中意食椰子片 唔記得叫佢走椰子片😭 浪費左野食 Side dish 足料!其實仲有好多都好想食Eg Croissant loverMeat lover Poultry lover& sweet lover !!!! 個個都好靚 好好味咁!
個日同友人去南豐紗廠影相打卡

- Beef lover
- yogurt lover
同加左個side dishes 炸番薯條

Yogurt lover 都好好食 好fresh 既感覺

Side dish 足料!

其實仲有好多都好想食
Eg
Croissant lover
Poultry lover
& sweet lover !!!!
個個都好靚 好好味咁!
2020-06-30 325 views
愛狗之人必到打咭聖地🐶狗仔同主人終於可以一齊high tea❤️食飽重可以行下旁邊既文青小店添——————————————————🔶Poultry Lover (慢煮鴨髀) $188💡(8/10) 平時唔太鍾意食鴨,成日覺得好鞋🤷🏻‍♀️但呢隻鴨髀經過慢煮後,鎖到肉汁之餘又幾滑😝外皮亦煎得香脆,配搭少許蒜蓉味既薯蓉一齊食,正🤤.🔶Seafood Lover (龍蝦芝士通粉) $218 💡(7/10) 賣相好吸引😝打咭一流龍蝦彈牙鮮甜,但通粉味道一般,略嫌芝士汁較稀有點淡.🔶Fleur Lover (pancake) $128💡(6.5/10)好睇唔好食😂配料好多睇落好豐富但所選既生果都好酸😅pancake唔夠鬆軟,上面既忌廉如果換做雪糕可能會更好😉.🔶Meat Lover (炸豬扒三文治) $138 💡(8/10) 份量好大,足夠2人分享豬扒炸得好香脆,肉嫩爆汁,好好食🤤.🔶Burger Lover (澳洲和牛漢堡)$128 💡(7/10) 牛味幾濃,有肉汁,但少許韌,同上面嘅炸豬扒三文治比有點失色😛.🔶 Side dish +$48 💡(8/10) 記得嗌埋炸薯條,非常香脆,食唔停口😝私
愛狗之人必到打咭聖地🐶

——————————————————
平時唔太鍾意食鴨,成日覺得好鞋🤷🏻‍♀️
賣相好吸引😝打咭一流
龍蝦彈牙鮮甜,但通粉味道一般,略嫌芝士汁較稀有點淡
好睇唔好食😂配料好多睇落好豐富
份量好大,足夠2人分享
豬扒炸得好香脆,肉嫩爆汁,好好食🤤
🔶 Side dish +$48 💡(8/10)
記得嗌埋炸薯條,非常香脆,食唔停口😝私心推介埋炸番薯條,少少甜多多脆😉🤣
🔶寵物餐 $38
套餐有紅蘿蔔, 水煮雞胸肉,蛋糕仔
終於唔使望住主人流口水🐶Yeah
———————————————
P.s. 店內裝修及食物擺盤都好靚,快啲約埋一班姊妹嚟影相打卡啦😝By C #sissyfoodie
  • Meat lover
  • Poultry Lover
2020-06-29 267 views
由於預早慶祝咗父親節, 所以今日就約咗一個好朋友去食晚飯! 為咗避開其他人慶節, 就早早預約咗哩間西餐廳。準時來到, 被安排坐係入面, 都算係好舒服。不過當然南豐紗廠係可以容納寵物入內, 所以有多d吠聲都係可以理解! 同好朋友叫咗兩個餐, 一個係beef lover, 一個係meat lover, 仲叫咗份炸蕃薯條! 兩個lover都好唔錯, meat lover係厚切豬扒, 好腍, 好入味; beef lover就係慢煮牛脥, 都有水準! 由於係節日, 餐廳只係比咗2小時我地, 但已經比起好多餐廳好得多! 賣單加埋一, 都係500蚊有找, 咁就完結咗好開心既一晚啦! 肯定會再來幫襯!
2020-06-20
  • meat lover
  • beef lover
2020-06-29 203 views
唔講唔知,原來南豐紗廠都幾多餐廳,前幾個月嚟過一次,好多鋪頭都無開,人流又少,今日嚟到完全係唔同景象!呢度嘅餐廳都係寵物友善,無寵物嘅就可以優先坐入邊,留番出邊啲位比有寵物嘅人。首先餐飲叫左兩杯Cold Chill Tea。左邊嘅係Cucumber & Apple,飲落去酸酸地、幾清新,令人開胃。右邊嘅係Lychee & Rose,一飲落去會feel到荔枝味先,然後係玫瑰味,味道較濃味!有幾款水果,都係暖暖地,士多啤梨同桃都發揮到香味,特別啲桃幾軟熟。鬆餅就一般。食用花就第一次食,但紫色嗰隻花會有苦味。三文魚係幾有驚喜!食第一啖已經feel到濃濃嘅魚油脂,之後feel到魚肉嘅嫩滑同魚味,人生食過最好味嘅三文魚!而菜同埋菌類都feel到佢地個原味,同埋菜同菌類上邊嘅汁幾好味(但唔知咩汁)。值得為個三文魚再嚟一次!

首先餐飲叫左兩杯Cold Chill Tea。

值得為個三文魚再嚟一次!
  • Fish  Lover
2020-06-27 193 views
呢排發現左個好去處😁估唔到在一個鬧市中有個甘熱鬧的地方🥰呢度啱晒大人細路+小毛孩的地方🥳🥳🥳完全係可以一齊去食飯,購物,玩耍的好地方!如果你身邊有朋友都有養🐶或喜愛小毛孩...一定一定一定要介紹去呀~佢同時都係一個打卡好點😉成功活化工廠大廈 成功將人的生活在此拉慢左脚步😌中庭位置有類似天井的位置!呢度有一大片空地,好多來自四方八面嘅小毛孩在聚集😌佢哋交頭接耳 互相交流 ....同時也成功將人與人之間的距離拉近了🥰🥰每一個畫面都好溫馨,好Sweet 🥰🥰旁邊有幾間餐廳🍴,方便大家聊天,埋肚!我地今日去左試Fleur ...因為佢地有整埋狗狗餐😍呢個真係最驚喜同好想試既!(興奮得滯完全無影相😆sorry呀⋯⋯)至於我們大人餐已令人食指大動,因此你完全唔使擔心毛孩餐😉強烈推介大家😉😎😎 #疫下好去處😉
呢排發現左個好去處😁估唔到在一個鬧市中有個甘熱鬧的地方🥰
呢度啱晒大人細路+小毛孩的地方🥳🥳🥳
完全係可以一齊去食飯,購物,玩耍的好地方!
如果你身邊有朋友都有養🐶或喜愛小毛孩...
一定一定一定要介紹去呀~佢同時都係一個打卡好點😉
成功活化工廠大廈 成功將人的生活在此拉慢左脚步😌

中庭位置有類似天井的位置!
每一個畫面都好溫馨,好Sweet 🥰🥰

旁邊有幾間餐廳🍴,方便大家聊天,埋肚!
我地今日去左試Fleur ...因為佢地有整埋狗狗餐😍

至於我們大人餐已令人食指大動,因此你完全唔使擔心毛孩餐😉

強烈推介大家😉😎😎 #疫下好去處😉

2020-06-25 226 views
疫情被困, 久休復出,遠征荃灣,遊玩半天。荃灣地鐵站附近有免費小巴,每20分鐘頭一班,大家要留意時間。環境 : 😍 為精美擺設而來,環境靚,卻比我想像中細🤨, 最後因為人多被安排坐在店外位置,近樓梯底,有點失望。不過,店外反而更寬敞,疫情下更安全,亦有很多人帶小狗在店外進餐,感覺輕鬆。食物 : 😍基本上所有食物都精緻,好吃。🥑牛油果粉絲必愛 ❤,價錢要一百多,不值。材料主要是雞蛋及牛油果,自覺可回家自製。這個三文魚🐟 + 流心蛋,👌!🦆這個鴨,價錢不便宜,但很好吃 😋,皮很脆,不騷,推介!👍👍👍👍👍❤ 這個甜品救了我!❤ 外表 💯, 份量 200 分,味道 70 分。4個人吃吧以上食物,肚子仍是餓餓的,吃完這個湯碗大、 熱辣辣的實心蛋糕,非常滿足!😜服務👨‍💼👩‍💼 : 👍👍👍👍👍年青服務員,工作勤快。最欣賞他們見未有枱時,不需顧客站着呆等,主動要求我們留電話,到附近店舖逛逛,待有位時再致電我們。尊重客人時間,我欣賞。🤩

環境 : 😍

食物 : 😍
基本上所有食物都精緻,好吃。

這個三文魚🐟 + 流心蛋,👌!

❤ 這個甜品救了我!❤

服務👨‍💼👩‍💼 : 👍👍👍👍👍
2020-06-23 448 views
荃灣南豐沙廠真係一個幾特別嘅地方,有別於一般商場,黎過一次覺得幾舒服,人唔太多,食店小店又多選擇,仲有好多可愛嘅狗狗所以再約朋友去食午餐!今次想試下好多人排隊嘅 Fleur , 全場最多人等位等呢間,我地都唔例外,假日12點左右到都要等半個鐘頭以上!原因店內枱唔算好多,仲有啲booking枱黎到又要再繼續等!等左半個鐘終於到我地坐底!腰都痛埋!我地坐喺店外空間濶落疫情期間還可以,店員都有禮貌,食物上桌速度都快!下次黎前book定枱會好D ! 🌸Fleur Lover  (鬆餅/忌廉 /雜苺/堅果/有機楓樹糖漿/食用花 ) $128  一整塊鬆餅唔求其,配左藍苺做餅底,食落甜而不膩,成個presentation 好靚,絕對唔會係圖片只供參考果隻,好睇又好味!水果🥭好新鮮,雜苺都有幾種, 色彩繽紛仲好好味~非常滿意!🥐 Croissant Lover (軟殻蟹/牛角包/太陽蛋/酸青瓜/食用花 ) $128 牛角包鬆脆,薄薄一層酸青瓜好夾,軟殻蟹原隻炸好上碟,太陽蛋剛剛好半流心之間,沙津醬酸酸地同個包好夾!又係好睇又好食之選! 🍔 Burger Lover  (澳洲和牛/竹炭漢堡/羽衣甘藍/

🍔 Burger Lover  (澳洲和牛/竹炭漢堡/羽衣甘藍/車打芝士/醃蘿蔔/食用花)$128
澳洲和牛有香濃肉味同埋肉汁,竹炭漢堡淡淡地加埋芝士同 醃蘿蔔食出多重口感!又係好味喎!

🥑Avo Lover (加拿大三文魚/乾蔥牛油果他他/大阪燒/糖心蛋/食用花)  $128
呢個相比前面果三款比較冇咁飽肚,但係牛油果lover真係必點!三款食法嘅牛油果我都鐘意!朮其加埋三文魚果款!推介!

整體食物有質數,presentation 有要求~ 食材新鮮,食用花好靚!食物味道都好好,誠意推介!
Fleur Lover
Croissant Lover
Burger Lover
Avo Lover
2020-06-15 596 views
呢篇野對該商場不作介紹評價了,只針對餐廳食物服務。一般來說座位充足,不用等位,waitress都很友善,一來就幫手砌枱櫈。餐廳提供的是青瓜薄荷檸水,正。自己點餐前先為兩個小朋友要了一份Large size, 佢地兩個share。我自己都偷食咗啲。兩個人點了一個meat lover 和 burger lover,meat lover就同之前睇食評一樣真係幾大份,佢啲包都係用竹碳包的,而豬扒炸得鬆軟,內裡夾著紅菜頭碎,會冇咁漏。Burger lover 都係用竹碳包,很香,內裡的牛扒不會太熟,很香牛味,有肉汁,加上chedder cheese, 醃蘿蔔和醬汁,感覺很到位。叫了一杯凍Mocha, 飲到一半朱古力味先較出,合格。後上叫了一件brownie,  佢係脆身的,如喜愛淋身的要考慮吓。但就真係 好 朱 古 力,一個人食晒會好漏吓。

叫了一杯凍Mocha, 飲到一半朱古力味先較出,合格。
Large dish
Iced mocha
Brownie
Other Info. : 呢個商場先係人類社會應有嘅地方,會再返啅。
2020-06-14
$200 (Dinner)
Large dish
Iced mocha
Brownie
住係荃灣咁耐真係一直以黎都冇去過The Mills😳今次第一次去就食左呢間Fleur~Fleur是一間好少女風的cafe,裝潢以白色簡約風為主,再配上花花為題🌸💕而且餐廳亦非常歡迎寵物 Dog Friendly的🐶所以可以帶埋狗狗黎嘆下,一齊享受下晚餐😌-🎈Fish Lover $138呢個味噌加拿大三文魚好好食,煎得剛剛好😍好夠味之餘仲要食落去個魚好滑~我同閨密都好驚訝竟然整得咁好食😌水準幾高﹗-🎈Poultry Lover $188至於閨密就叫左呢個慢煮鴨脾😎因為市面其實好少有餐廳係可以食到鴨脾🤣所以一於試試﹗鴨脾煎到外脆內嫩😋配埋薯蓉食個感覺好好~-🎀甜品至於甜品方面,因為係一開始落單叫Main時一齊叫埋的,但估唔到竟然咁快上左😵我同閨密掛住密密傾,竟然醒唔起同店員講甜品後上🤦🏻‍♀️所以只好快啲食完主菜食甜品啦🥺點知食完主菜佢已經開始溶溶地了,但味道還是挺好的,亦有水果和食用花作伴碟🌸好靚好岩要黎打卡😝-🔸Fleur Hong Kong 📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
🎈Fish Lover $138

🎈Poultry Lover $188
Poultry  Lover

🎀甜品

🔸Fleur Hong Kong
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
2020-05-02
$245 (Dinner)
Poultry  Lover