2022-08-12
2011 views
餐廳:鳥語 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓鳥語 @floomfloom 呢間主打日式料理嘅打卡Cafe唔經唔覺喺尖沙咀開咗六年,行入餐廳環境唔算大,由霓虹燈牌映射出嚟嘅粉紅光就令餐廳充滿一絲絲迷幻嘅感覺。木系為主嘅裝修同枱櫈🪑,播住英文流行曲🎶,仲有一排跪坐式嘅日系風格座位,坐喺到其實幾寫意,不過位同位之間有啲近,隔離枱講咩會聽到🤪。另外仲有個Open kitchen,煮咖喱嗰陣聞到都想食🤤餐廳大部分食物都喺好有打卡feel,全部都喺師傅自創,賣相比較靚同吸引,啱晒依家嘅打卡潮流📸,食物質素都唔錯㗎🤓✝️南瓜雪糕意粉配慢煮菠菜雞肉 $138鳥語雪糕意粉系列喺餐廳嘅一大主打,每款意粉上面都會有一個雪糕連雪糕筒🍦,立體造型打卡指數爆燈🤩。叫咗呢個南瓜雪糕意粉,雪糕喺用南瓜同Cream cheese整成,再用南瓜忌廉汁同蔬菜去炒意粉,食落creamy有陣陣南瓜香🎃,一啲都唔溜。加上慢煮過嘅菠菜雞肉卷,嫩滑嘅雞肉配上菠菜夠晒健康好味,中途得閒咬返兩啖雪糕筒又真喺幾過癮😆✝️鳥語全日早餐 $128呢個Floom Floom All Day Breakfast有牛油果酸種
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
鳥語 @floomfloom 呢間主打日式料理嘅打卡Cafe唔經唔覺喺尖沙咀開咗六年,行入餐廳環境唔算大,由霓虹燈牌映射出嚟嘅粉紅光就令餐廳充滿一絲絲迷幻嘅感覺。木系為主嘅裝修同枱櫈🪑,播住英文流行曲🎶, 仲有一排跪坐式嘅日系風格座位,坐喺到其實幾寫意,不過位同位之間有啲近,隔離枱講咩會聽到🤪。另外仲有個Open kitchen,煮咖喱嗰陣聞到都想食🤤
✝️南瓜雪糕意粉配慢煮菠菜雞肉 $138
鳥語雪糕意粉系列喺餐廳嘅一大主打,每款意粉上面都會有一個雪糕連雪糕筒🍦,立體造型打卡指數爆燈🤩。叫咗呢個南瓜雪糕意粉,雪糕喺用南瓜同Cream cheese整成,再用南瓜忌廉汁同蔬菜去炒意粉, 食落creamy有陣陣南瓜香🎃,一啲都唔溜。加上慢煮過嘅菠菜雞肉卷,嫩滑嘅雞肉配上菠菜夠晒健康好味,中途得閒咬返兩啖雪糕筒又真喺幾過癮😆
✝️鳥語全日早餐 $128
呢個Floom Floom All Day Breakfast有牛油果酸種多士、烤大啡菇🍄、 煙三文魚、香腸、黑松露炒蛋、焦糖蘋果同沙律🥗。牛油果磨成醬再搽喺微脆煙韌嘅酸種多士上面🥑,口感滑溜豐富; 大啡菇微微焗燶,切開依然多汁💦,菇嘅鮮香都幾突出👍;唔可以唔提嘅喺焦糖蘋果🍎,咬落去先喺焦脆嘅焦糖面,之後就食到爽甜多汁嘅蘋果,兩種甜香、兩種口感加埋一齊真喺無懈可擊😋
✝️巴馬火腿布袋流心芝士法式吐司 $108
我成晚最鍾意嘅一道菜,煎香咗熱辣辣嘅法式多士加上糖漿🍯,再鋪上鹹香嘅巴馬火腿,面頭放咗一個冰凍嘅流心布袋芝士,再撒上巴馬臣芝士碎🧀,切開細細份,流心芝士開始湧流。 所有材料一啖放入口,冷熱交加、鹹甜交錯、軟脆交接,超豐富多重滋味真喺難以叫人抵擋,雖然好Heavy,但有機會再嚟食我一定Encore😈
飲品叫咗杯熱嘅藍色富士山拿鐵($48)同粉紅色富士山拿鐵($48),另外加$10可以有埋cute cute嘅懸浮棉花糖😍。 藍色喺用咗玫瑰糖漿同抹茶奶去整, 粉紅色就用咗蘋果糖漿同紅菜頭奶,顏色同造型上打卡真心夠晒靚,睇吓隻豬仔同獨角獸幾疏乎🐷🦄️,前者以清新玫瑰香為主🌹,後者就以健康嘅紅菜頭香為主,為咗打卡一試都Okay😌,不過味道上我都喺prefer飲返正常Latte🙈