2019-06-03 70 views
老公神神秘秘話帶我去土瓜灣食好西,叫我去楚撚記附近等佢先,放工後,香港搭過海巴士一落車,過對面馬路就到,好方便。原來老公帶我黎Forkers,$298有前菜、餐湯、主菜、甜品、飲品同埋任食沙律+黑松露薯條前菜我地加$38 試下橡果飼養前腿(36個月熟成),是西班牙既harm橡果味濃郁、咸香且甘甜,配埋香脆多士一齊食,滿是滋味。海鮮加$88,香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香,帶子大大粒,兩面都煎到金黃,配青檸汁、青檸皮,分外鮮甜,墊底配菜更有濃濃的茴香味,可見餐廳滿有心思。餐湯蕃茄湯,內裡配料很豐富,每一湯匙可以做到有菜有肉有茄蓉,誠意分增添不少。主菜燒濕熱成美國牛肩牛肩比較有咬感,但佢做粉嫩且肉汁豐富,牛味重。香煎銀鱈魚(加$168)一上碟,銀鱈魚既皮煎得香脆,用刀尖一插,魚內是爆汁!!!!想像唔到爆汁既程度係 全碟都滿有魚汁,好似吉開小籠包咁!!非常juicy!!而且肉質十分嫩滑。任食黑松露薯條+沙律薯條炸得香脆,熱辣辣,加上黑松露蓉,高級既享受沙律蔬菜新鮮,而且有醋汁,好胃口最後黎杯伯爵茶加綠茶芝士蛋糕,感覺好嘆呀!
老公神神秘秘話帶我去土瓜灣食好西,
叫我去楚撚記附近等佢先,
放工後,香港搭過海巴士一落車,過對面馬路就到,
好方便。

原來老公帶我黎Forkers,

前菜
橡果味濃郁、咸香且甘甜,配埋香脆多士一齊食,滿是滋味。

海鮮
加$88,香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香,
帶子大大粒,兩面都煎到金黃,
配青檸汁、青檸皮,分外鮮甜,
墊底配菜更有濃濃的茴香味,可見餐廳滿有心思。

餐湯
蕃茄湯,內裡配料很豐富,
每一湯匙可以做到有菜有肉有茄蓉,誠意分增添不少。

主菜
燒濕熱成美國牛肩
牛肩比較有咬感,但佢做粉嫩且肉汁豐富,牛味重。

香煎銀鱈魚(加$168)
一上碟,銀鱈魚既皮煎得香脆,用刀尖一插,魚內是爆汁!!!!
想像唔到爆汁既程度係 全碟都滿有魚汁,好似吉開小籠包咁!!
非常juicy!!而且肉質十分嫩滑。

任食黑松露薯條+沙律
薯條炸得香脆,熱辣辣,加上黑松露蓉,高級既享受
沙律蔬菜新鮮,而且有醋汁,好胃口

最後黎杯伯爵茶加綠茶芝士蛋糕,感覺好嘆呀!
2019-05-20
  • 黑松露薯條
  • 香煎銀鱈魚
2019-05-29 82 views
位於土瓜灣一條窄巷既Forker, 其主打菜系係西餐Fine Dining。 裝修風格幾有情調,無太多華而不實既裝修。小編就覺得好適合熱戀中既朋友仔, 話說小編果日仲撞到一個明星“關楚耀”,不過小編年紀太輕輕輕輕啦,無點聽過佢既歌,如果唔係我相要佢簽係我塊面度。佢地套餐每位298起,都視乎你嗌d咩菜色,因為有d需要額外加錢,/燒濕熟成美國頂級肉眼牛扒 9⃣️💰98 (額外加98)廚師用呢種烹調方式去煮呢塊靚靚牛扒,令到個Rib Eye保留左佢本身既肉汁同埋軟稔肉質。沒有太多醬汁,撒左小小粗粒海鹽,令到你更容易食到濃郁牛肉味。/蘇格蘭野生三文魚 8⃣️ 💰98 (額外加98)呢個野生三文魚真係好考功夫,呢個三文魚幾乎全熟。唔係問阿貴,都知道全熟三文魚好鞋身,但小編老實講係無呢個問題。三文魚皮十分酥脆,配上佢地獨家調配的檸檬汁!令到三文魚更加清爽。/蘑菇湯 7⃣️ 💰跟餐呢款蘑菇湯味道十分濃郁,佢地將蘑菇切到好碎,增加飲果陣既口感。佢地仲用咖啡杯去裝住,令你地唔洗用spoon都可以飲到。/新鮮沙律&黑松露薯條 7⃣️ 💰跟餐兼任食佢地既沙律係用醋同橄欖油做調味,酸酸甜甜幾開胃。黑松露薯條炸得都幾好,但小

燒濕熟成美國頂級肉眼牛扒 9⃣️💰98 (額外加98)

蘇格蘭野生三文魚 8⃣️ 💰98 (額外加98)

蘑菇湯 7⃣️ 💰跟餐

新鮮沙律&黑松露薯條 7⃣️ 💰跟餐兼任食
佢地既沙律係用醋同橄欖油做調味,酸酸甜甜幾開胃。黑松露薯條炸得都幾好,但小編覺得黑松露份量可以多小小就正。

芝士蛋糕 & Early Grey Tea 7⃣️ 💰跟餐
呢款芝士蛋糕都係未令到我驚訝,屬於中等程度既芝士蛋糕。但early grey茶包牌子都係普通,但伯爵茶同芝士蛋糕本身都係絕配,所以兩個加埋都有7⃣
今日搵食搵到黎土瓜灣,哩一區都算係舊區,但正正係咁,有好多隱世既餐廳未俾人發掘到出黎。土瓜灣既哩間Forkers 係間西餐廳,有主打既晚市套餐。晚市套餐包括有前菜、沙律、餐湯、小食、主菜,甜品同餐飲,十分豐富。西班牙黑毛豬拼盤前菜先黎黑毛豬拼盤,黑毛豬既油香,焗乾身之後食落去好有咸香味,亦唔會油膩!配上餐包中和油脂感!香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦前菜仲有哩款臘肉腸炒虎蝦。利用左黑毛豬肉製成既臘腸,就好似中式臘腸咁炒香虎蝦。除左有好香既豬肉味,臘肉腸當中既油脂亦能深入虎蝦。虎蝦去左殻一齊炒香,除左好入味之外,亦方便進食!加上少少既檸檬汁,更能夠嘗到虎蝦既鮮味。最後,中意食蒜既朋友,記得唔好放過入香口入味既蒜片哦!餐湯 及 小食羅宋湯是日餐湯係羅宋湯,有別於普通西餐廳用湯碗上,Forkers 就用左杯黎serve 餐湯,除左唔用湯匙去用之外,用杯飲湯更有另一番風味。除此之外,羅宋湯亦都十分足料,用左牛尾肉去餚製!黑松露薯條係薯條呀!!!今次仲要係任食!薯條十分熱辣辣,似係剛剛炸起!粗薯條,撒上黑松露碎,好香口好好食😝食完一碗都仲未夠,仲加多左半碗添🙈沙律食左咁多熱氣野,真係好有罪惡

土瓜灣既哩間Forkers 係間西餐廳,有主打既晚市套餐。

西班牙黑毛豬拼盤

餐湯 及 小食

沙律

食左咁多熱氣野,真係好有罪惡感,要食番d健康d既沙律先!順帶一提,沙律都係任食嫁!

主菜

燒濕熟成美國牛肩

主菜係用左wet-aged 既美國牛肩肉,姐係膊頭既位置。由於活動量夠多,肌肉💪🏻發達,所以肉質都好結實,更有口味。每一塊牛肩,建議再切細舊再食,更能嚐到肉汁同易嚼😂除左原汁原味既食法,仲可以點餐廳秘製既醬汁,酸酸地更開胃!

西班牙棕毛豬肩胛

除左牛肩之外,豬肉都係一個唔錯既選擇。棕毛豬肩胛,姐係膊頭對落既肩胛骨肉。肉質比較肥美,油脂感較重,加上醬汁少少甜,令豬肩胛更香口!每一口既豬肩胛都好重油香😝但亦都好有罪惡感🙈

甜品

芝士蛋糕

好味既甜品係一頓晚餐既句號,而今次哩個句號亦十分完美!芝士蛋糕🍰芝士味濃郁,但就唔會太甜,甜度適中!

餐飲

Twinnings - Earl Grey tea

一餐豐富晚餐後,再加上一杯茶消一消濟。再同寶寶傾下計談心☺️今晚真係幾滿足!

Dinner
Forkers 卧虎藏龍心機西餐九龍城嘅美食點止泰國菜。無意中發掘到呢間新開無幾耐嘅心機西餐。Set Dinner $298起,可加錢upgrade某啲item食得好啲🆙36月 西班牙熟成黑毛豬火腿橡果飼養前腿 36個月前菜嘅黑毛豬火腿已經俘虜咗我嘅心💕平時麻麻地parma ham 會覺得好乾又好鹹🙅🏻‍♀️但呢一個火腿嘅鹹味啱啱好,食落有啲似金華火腿,肉味好重,少少鹹得黎又好香!而且肉同脂肪嘅比例啱啱好,咬落唔會乾,仲好好咬口!任食沙津&黑松露薯條雖然任食但一啲都唔馬虎,用上真材實料嘅黑松露,薯條即叫即炸外脆內軟一啲都唔乾柴。沙津落左香醋,有鮮甜嘅蕃茄仔,開胃又健康😋海鮮香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦西班牙臘腸炒虎蝦🦐用蒜蓉及牛油炒香,加上臘腸嘅肉香,油脂,令成道菜非常惹味!🦐蝦肉新鮮彈牙,臘腸煎得好香😋另外有放檸檬俾你錦上添花’吊’出蝦嘅鮮味,呢個海鮮小食真係好食到舔舔脷雜菜羅宋湯雜菜羅宋湯亦都非常足料,湯頭入面有鮮蕃茄蘿蔔西芹仲有牛肉粒!🤗加拿大豬鞍扒店員提醒我哋一定要食連骨嘅肉,因為骨附近嘅肉最重肉味,係精髓所在🥰呢塊扒超級厚,外層煎得好香,肉身亦好juicy ,輕輕掛上黑
Forkers

任食沙津&黑松露薯條

海鮮

雜菜羅宋湯

加拿大豬鞍扒
店員提醒我哋一定要食連骨嘅肉,因為骨附近嘅肉最重肉味,係精髓所在🥰呢塊扒超級厚,外層煎得好香,肉身亦好juicy ,輕輕掛上黑醋醬汁,因為豬扒本身嘅味已好夠,黑醋剛好為豬鞍扒畫龍點睛🥰

濕燒熟成美國牛肩
由於無乜多餘嘅脂肪,牛肩嘅肉質係比較有𡁻口,肉味比較重,生熟程度煎得剛剛好,富有滿滿肉汁🤤,配以新鮮蕃茄蔬菜製成的他他醬,加一點fresh。👍🏻

芝士拼盤 芝士蛋糕

芝士蛋糕很清甜,有陣陣嘅蜂蜜香&蛋香,鬆軟嘅蛋糕配上曲奇餅底🥰好正,甜品控蛋糕控必揀!
芝士蛋糕

芝士拼盤有黑松露芝士,車打芝士以及巴馬臣芝士。車打芝士粒好香芝士嘅鹹香味。巴馬臣芝士味道比較濃,芝士粉絲最愛!最特別嘅係黑松露芝士非常軟身又香甜,入口即溶!

餐廳有自家嘅熟成櫃,好期待下次再嚟可以試到更多心機菜😋

橡果飼養前腿 36月
  • 西班牙黑毛豬前腿
  • 豬鞍
  • 西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
在OpenRice發現屋企附近新開的西餐廳,於是昨晚一嚐晚餐。晚餐暫時只有套餐選擇沒有a la carte,晚餐套餐基本是$298一位,可以再加錢食海鮮頭盤或加錢轉換其他主菜。加錢大概要加$69至$129 ,至於加唔加錢食海鮮頭盤或轉換主菜的話就豐儉由人。我哋一個餐有轉主菜,一個沒有。不用加錢的頭盤為24個月西班牙風乾火腿,吃下去味道不是太濃,還好吧。麵包卻有點乾,有點失望。是日餐湯係蘑菇湯,粒粒蘑菇可有咬口,口感不錯,他的調味也不錯,比得上中環餐廳的水準。主菜不用加錢的是燒濕熟成美國牛肩,很失望,完全不是想像中的好吃,明白牛肩肉是會比較咬口,但吃下去卻很多筋,烹調得很乾,冇哂肉汁😓。友人更開玩笑說牛角的更好吃🤣至於價錢的主菜($69)西班牙棕毛牛肩胛,就十分有驚喜,沒有像坊間的豬扒住得比較乾反而非常稔和有肉汁。配菜是可以任加的沙律和黑松露薯條,薯條不過不失,沙律我想也很難會失手吧。甜品是芝士蛋糕和芝士拼盤,芝士蛋糕驚喜的好吃,連我不太喜歡吃芝士蛋糕也覺得很好吃。至於芝士拼盤的配搭非常好,尤其是Brielle,非常有口感,配上白酒一流👍🏻但是以居住在土瓜灣20多年的我而言,這樣的餐廳能

我哋一個餐有轉主菜,一個沒有。

廿四個月風乾西班牙火腿

是日餐湯蘑菇湯

西班牙棕毛豬肩胛

Cheese  platter  &  cheese  cake

但是以居住在土瓜灣20多年的我而言,這樣的餐廳能捱多久呢?中環的價錢但開設在土瓜灣的餐廳,未必會受土瓜灣街坊歡迎,食物中上,但是以第一次到訪餐廳品嚐的人而言,通常都不會選擇加錢轉們主菜,只可惜不用加錢的主菜,味道卻一般般,很難說服人會再次到訪,希望小店加把勁,烹調更多好味的食物給土瓜灣的街坊吧。
2019-05-26
$350 (Dinner)
是日餐湯蘑菇湯
  • 黑松露蘑菇湯
前幾日收工,就同男朋友去土瓜灣一間新開業無耐嘅西餐廳撐枱腳。雖然土瓜灣就無地鐵站,但交通都ok方便,巴士一落車,行多兩步就到😂。入到去會即刻有職員迎接我們,然後佢非常有耐性為我地推介set dinner,裝修都幾有心機,係桌上有一張歐羅既餐巾,幾得意🤣我地前菜點左個36個月熟的西班牙火腿,可能因為烤過既關係再配上蒜蓉包真係一絕,前腿既油加上個包,真係係好正☺跟住另一個前菜我地點香蒜黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,男朋友作為一個蝦控食得非常滿足😍😍,蝦煎得好香口,外脆肉軟加上臘肉腸咸咸的🤤🤤,兩者配合得恰當好處,之後再黎個超足料羅宋湯,非常滿足😝😝跟住黎左任食既沙律菜和黑松露薯條😆😆,沙律菜我同男朋友極速清哂,真心堅好食,菜夠新鮮,清甜冇苦味加上少少既沙津汁,既開胃又醒神🥳🥳,黑松露薯條炸得岩岩好,帶點微微黑松露味,未上主菜已經食到好飽😅主菜選了一份肉眼牛扒和一份豬肩胛🐮肉眼牛扒非常juice,好有牛味,最重係食極都唔膩,煎到能夠鎖住肉汁而不會乾,外脆內軟。🤤🤤🐷豬肩胛就比較特別,佢煎得岩岩好,同出面食到既全熟,口感完全唔同,佢厚身得黎唔鞋口較稔身和肉味也很突出再加少少醬汁,真的是非常之夾🤣🤣。最後

主菜選了一份肉眼牛扒和一份豬肩胛

最後仲有甜品tim😋好滿足啊💕
2019-05-23 887 views
成張歐羅咁著數?😂沒想過土瓜灣這個位置都有間fine dining,但既然老公想吃扒,我們又開始尋找後巷小店。雖然位置在橫街,但因有大大個光亮的招牌,所以都不太難找。迎接我們先是熱情的店長,再加一張可愛的五百歐元。晚餐做set dinner,在因應特別菜式加錢。有做功課到餐廳的FB看看,西班牙火腿似是主打之一。前菜點了個36個月的前腿,說是橡果飼養,所以會有nutty的感覺。我的舌頭未去到這般靈敏,倒是一上菜便聞到那火腿的香氣;輕輕烘熱讓味道更出更重油香。配蒜蓉包吃很搭,是個很開胃的前菜。另外一個前菜我們點了香蒜黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,說是用了火腿的油去炒,所以特別鹹鹹香香。虎蝦很爽口,味道較淡所以配合濃味的臘肉腸去吃中和口感。而且份量是超級多,吃完也飽了一半(對女生而言,或者份量少一點價錢平一點更好😂)羅宋湯,用料足很有肉味,不是粗製濫造的餐湯。主菜選了一個肉眼扒、一份豬肩胛。老公對肉眼扒讚不絕口,形容為齒頰留香。因為煎得很好,所以鎖住肉汁,咬下去還是很juicy,很濃厚的牛味。我則比較喜歡豬肩胛,較稔身,肉味也很突出,煎得剛剛熟,尤其連骨的部份肉質口感特別好。可能因為食材質素不俗,所以
成張歐羅咁著數?😂

羅宋湯,用料足很有肉味,不是粗製濫造的餐湯。

我則比較喜歡豬肩胛,較稔身,肉味也很突出,煎得剛剛熟,尤其連骨的部份肉質口感特別好。可能因為食材質素不俗,所以兩份也是簡單的煮法,加一點點醋作醬汁已很足夠。而且非常厚身,連老公這個食得之人也很飽。

其實跟餐還有無限量添加的沙律菜及黑松露薯條(不過其實太飽了都不用加)。新鮮沙律菜配扒但一解肥膩,所以我們都很快吃清光。至於薯條的黑松露味道非常香,不過如果可以炸得更脆就更好。

不過,甜品是有第二個胃的,所以當然吃得下跟餐甜品。焦糖芝士蛋糕,很夠滑㗎,不會過甜,加杯伯爵茶解膩為這頓晚餐畫上完美的句號。

老實說土瓜灣這個地段開一間貴價餐廳令我覺得有點驚訝,不過的確看得出餐廳的誠意及食物的質素,應該不難吸引一班老饕們覓食。
2019-05-23
$400 (Dinner)
  • 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
  • 西班牙黑毛豬前腿
2019-05-20 63 views
好食呀!好味呀!食到啦!尖叫完畢,可以入正題。身邊有朋友仔食過,話呢間真心正,終於約到朋友仔一齊食啦。Forkers 原來一月先開業,淨係做晚市。set menu 係298+1 ,但就可以加錢加野食,同埋upgrade。Set dinner 包西班牙黑毛豬拼盤,湯,主菜,甜品,飲品,同埋任食沙津同黑松露薯條。一入去裝潢都唔錯,有排酒架,而啲紙巾都好得意。咁我地黑毛豬同湯同冇upgrade,但就叫多左個帶子,主菜要左牛肩,同豬肩胛(upgrade) 。西班牙黑毛豬拼盤首先上桌。冇upgrade 但已經好好食!黑毛豬咸香有致,而蒜蓉包好脆,上面既蒜蓉有輕微既辛辣感,口味好唔錯。之後上既係香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮䓢香(+88)。omg 呢個真係正,帶子勁大粒,切開放入口,表面微焦,入口鮮嫩。下層墊左鮮茴香,(第一次食茴香😂),少少酸,個種清新同帶子好夾。今日既湯係羅宋湯,估唔到可以咁好飲。個湯係偏濃郁,啲料熬到好淋,帶一陣牛肉香,每一啖都好滿足。之後就係任食薯條同沙律啦。沙律菜好新鮮,淋左少少橄欖油同酒醋。而薯條勁熱,幼身得黎外脆內軟,黑松露味有啲淋。其實食到呢到已經少少飽,所以冇ref
好食呀!好味呀!食到啦!

一入去裝潢都唔錯,有排酒架,而啲紙巾都好得意。

之後就係任食薯條同沙律啦。沙律菜好新鮮,淋左少少橄欖油同酒醋。而薯條勁熱,幼身得黎外脆內軟,黑松露味有啲淋。其實食到呢到已經少少飽,所以冇refill 。

主菜係西班牙棕毛豬肩胛(+98)。佢地既三款主菜都係先慢煮後煎香。豬肩胛油脂豐沛,肉質彈牙,配上用酒醋做基底既醬汁,咬落去肉汁併發。

另一道主菜係濕燒熟成美國牛肩。佢燒得好靚,入面係好吸引既粉紅色。佢油脂不多,配上旁邊既莎莎醬(?),增加左濕潤感同層次。

食完主菜,真心飽到不行了。餐廳最後仲會上甜品/芝士併盤同飲品。我地要左日式cheesecake 同earl grey tea。正常口味。

當晚有兩大枱友聚飯局,餐廳都幾適合同一班朋友仔把酒言歡嘗美食。唯有有少少美中不足既係,我聽朋友仔講,餐廳會好用心介紹菜式,不過當晚就冇,做為一個八掛既食客,都幾想知多啲。

整體黎講,餐廳既食物品質好唔錯,因為一晚淨係做一轉生意,坐得完全冇壓力,收費都勁合理,完全係滿足既一餐,會想再去~🤤🤤🤤

Btw 問左侍應,呢到既菜式一兩個月會轉一次~

2019-05-17 55 views
好耐無唔試過食飯食得咁開心,因為真係覺得呢間餐廳真係好好食又唔貴,真係好值得推介。呢間餐廳喺土瓜灣,座位唔算多但係裝修乾淨企理,食得好舒服自在。食物方面,首先上既前菜係西班牙黑毛豬拼盤,我地揀左36月熟成既,上菜果時經餐廳老闆介紹得知,拼盤用既伊比利亞黑毛豬係餐廳喺西班牙投資既農場養既豬黎,所以有質素保證,食落都真係好香,有濃厚既橡果甜味,配埋個蒜蓉包食真係無得彈。跟住係香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,餐廳用上黑毛豬既豬油黎炒,令到虎蝦特別香口特別入味,加上虎蝦本身炒得爽口彈牙,真係好好味!蕃茄湯真係有茄蓉,感覺好fresh。沙律同薯條可以無限refill, 薯條好香黑松露既味道,好香脆。主菜叫左燒濕熟成美國牛肩,牛肩有別於其他部位,特別有口感特別重牛味,慢慢細味更有滋味。西班牙棕毛豬肩胛都係好口感,相比起牛肩呢份豬肩胛較軟,更加入味,一試難忘。最後用上一杯Earl Grey tea同芝士蛋糕做總結。呢餐絕對係我食過其中一餐最好食既西餐之一。

蕃茄湯真係有茄蓉,感覺好fresh。

最後用上一杯Earl Grey tea同芝士蛋糕做總結。
呢餐絕對係我食過其中一餐最好食既西餐之一。
2019-05-10 156 views
位於土瓜灣廣獲好評的西餐小店, 晚餐由$298起. 閒日晚上光顧的食客不多, 只有半滿, 可以寧靜享受美食. 侍應服務良好, 每上一道菜都會作簡單介紹, 蠻貼心.黑毛豬火腿多士 - Default是用24個月的黑毛豬前腿, 味道鹹香, 多士鬆脆, 是個很好的頭盤. 另可加錢追加月份更長的火腿.香煎帶子配鮮茴香 (+$88) - 帶子屬刺身級, 有3大隻, 外面煎得香, 內裡仍保持刺身般鮮嫩, 配上微酸醬汁醒胃清新.黑毛豬臘肉腸炒虎蝦 (+$88) - 足料, 有近十隻蝦, 用臘肉腸的油和蝦膏炒香, 蠻惹味.意大利青瓜湯 - 第一次飲zucchini打成的濃湯, 像豆蓉湯, 好rich, 內有火腿粒添加口感.大蝦濃湯 (+$68) - 侍應說這是signature dish, 果然沒介紹錯, 值得加錢一試. 隻蝦大大隻, 點著湯黎食, 蝦肉爽脆, 而個蝦湯就勁濃郁, 充滿蝦膏香味.燒濕熟成美國牛肩 - 唯一不用加錢的主菜, 但質素比預奇中好. 牛肩肉有肉味, 有嚼勁, 邊位都帶點肥膏. 簡單灑上鹽花食原味已經很好, 反而伴碟的莎莎醬就不太配.西班牙棕毛豬肩胛 (+$98) - 其實全晚的

黑毛豬火腿多士

香煎帶子配鮮茴香

意大利青瓜湯

大蝦濃湯

燒濕熟成美國牛肩

西班牙棕毛豬肩胛 (+$98) - 其實全晚的食物都好高水準, 惟獨此主菜成為最大敗筆. 我們本應點的主菜是豬鞍架. 後經侍應游說才轉這款. 豬肉的肉味突出, 可惜成塊肉都有筋, 口感差又韌. 明白西班牙豬可以不全熟, 但有部份的確太過生, 尤其是有肥膏部份尤其難食.
西班牙棕毛豬肩胛

Side dish的黑松露薯條和Greens沙律可以無限追加. 薯條新鮮熱辣, 配黑松露勁香. 沙律菜都新鮮, 加上油醋汁好醒胃.
黑松露薯條和沙律

甜品就選了cheesecake, 細細件, 味道剛好, 不太甜也不膩, 最後加上杯咖啡作結.
Cheesecake
2019-05-06
$500 (Dinner)
黑毛豬火腿多士
香煎帶子配鮮茴香
意大利青瓜湯
大蝦濃湯
黑松露薯條和沙律
Cheesecake
2019-05-08 72 views
朋友仔帶左我去呢間新開張既西餐廳食飯。餐廳唔係話好大間,為了可以用心去製作每道菜式🥂等我地可以慢慢享受一下。同朋友黎傾計食飯岩哂!前菜:🐖 西班牙農場直接運送既Iberico Ham由橡果飼養 前腿36月熟成.🐖Iberico 含有豐富既油脂,好有光澤,食落好香,夠哂濃味😋配埋烘到脆卜卜既多士,就岩哂喇!!餐廳仲可以任食 沙律🥗同黑松露薯條🍟🤤新鮮清爽既沙律🥗,以黑醋同香滑既橄欖油調味,食落好清新開胃!香脆既粗薯條撈入黑松露醬一齊炸🍟味道夠哂香濃,夠哂滋味呀!🤭食唔停口!呢個湯好好飲呀👍👍🤤香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦🦐以香蒜同臘肉腸一齊炒,臘肉腸鹹香味好重,令到虎蝦炒到好香夠哂味道!臘肉腸食落都幾爽肉,味道濃烈,食落果然同普通臘肉相比係幾咁唔同。👍虎蝦大大隻,仲好爽口彈牙🤤夠新鮮。🐂燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬 🥩廚師👨🏻‍🍳將道菜放到好靚。 牛肩排唔會話燒到好熟,濕濕地既肉質超嫩又多肉汁。配了醋青醬令到個牛味更加突出,酸酸味味又幾好味👍好鐘意個醬汁。☺️🐖加拿大豬鞍扒🐷起初都擔心會好鞋好韌,點知又唔會喎!反而食落豬鞍扒好juicy又爽肉。仲有啲脂肪,唔會話好瘦,好香口🤤🤤甜品🍮
朋友仔帶左我去呢間新開張既西餐廳食飯。
餐廳唔係話好大間,為了可以用心去製作每道菜式🥂
等我地可以慢慢享受一下。同朋友黎傾計食飯岩哂!

前菜:
🐖 西班牙農場直接運送既Iberico Ham
由橡果飼養 前腿36月熟成.🐖

餐廳仲可以任食 沙律🥗同黑松露薯條🍟🤤

呢個湯好好飲呀👍👍🤤

香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦🦐

虎蝦大大隻,仲好爽口彈牙🤤夠新鮮。

🐂燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬 🥩

廚師👨🏻‍🍳將道菜放到好靚。
牛肩排唔會話燒到好熟,濕濕地既肉質超嫩又多肉汁。

🐖加拿大豬鞍扒🐷
起初都擔心會好鞋好韌,點知又唔會喎!
反而食落豬鞍扒好juicy又爽肉。

仲有啲脂肪,唔會話好瘦,好香口🤤🤤

甜品🍮:🍴芝士蛋糕🍰 夠哂濃既芝士味🤭食完真係好飽。

剛好飲一飲杯 伯爵茶 解解膩先😆
2019-05-07 988 views
這是一間新開的餐廳,如果唔係Tony介紹,我諗我都唔會來到呢度。而至於呢度有咩咁吸引?睇吓我吃飯時喺whatsapp群組嘅post啦,我當初同樣因為啲圖片吸引而來到,而好味嘅事實確實如此。首先appetizer係西班牙黑毛豬及牛油多士,牛油多士表層加了butter烤得好香脆,的的式式;而黑毛豬就比我之前吃過嘅更濃香,慢慢嘆真係好chill.另加88蚊就有香煎刺身級珍寶北海道带子,通常啲人會話刺身就咁吃好啲,用來煎有D浪費,但你試過就知微微煎香的表皮同埋小小熟咗嘅帶子口感更豐富,亦適合唔吃生嘢嘅朋友仔。是晚餐湯係意大利青瓜湯,咖啡杯大細嘅湯不用匙羹,就咁飲,好特别,可以飲到青瓜粒及火腿肉,清新好飲任吃嘅沙律及黑松露薯條,由於朋友唔吃沙律菜,佢話呢碟係你㗎啦,我心諗,我都未必吃到吖,但一路吃吃吓竟然吃哂,只是簡單黑醋及橄欖油調味,因為啲沙律菜及蕃茄仔勁新鮮而好好味。冇再encore嘅原因係仲有主菜未上枱吖薯條因没有太多粉漿而吃到濃濃薯仔味,讚!!!主菜之一係燒濕熟成美國牛肩,五成熟配醋青醬汁也很惹味。主菜之二係西班牙啡毛豬肩胛,以條狀上碟,自己切成塊狀感覺到D肉質勁juice,口感十足。焦

薯條因没有太多粉漿而吃到濃濃薯仔味,讚!!!

主菜之一係燒濕熟成美國牛肩,五成熟配醋青醬汁也很惹味。

焦糖芝士蛋糕,淡淡焦糖+濃郁芝士味,好有滿足感

• 香煎刺身珍寶北海道帶子配鮮茴香
  • 黑松露薯條
2019-05-05 80 views
放Sem諗著食餐好啲 同Frd黎享受下A. 前菜 - 難得放Sem😆食多少少1. 西班牙黑毛豬火腿  -  24個月- 我個frd叫既 個包好有蒜蓉香之外 啲香草都好濃 配埋個火腿唔錯 呢個火腿係我鐘意既個種 唔會太鹹 2. 至於我就叫左香剪帶子配鮮茴香 (+$88)- D 帶子啱啱好 配嘅汁酸酸地 好開胃呀3. 我鐘意食海鮮🙈所以叫多左個黑毛豬臘肉腸炒虎蝦- 加少少檸檬汁 臘肉加虎蝦mix埋好有層次感B.主菜4. 燒濕熟成美國牛肩 - 配埋既醬好夾 啲肉唔會好鞋 5. 個人鐘意呢個多啲: 中棕毛豬肩胛(+$98)- 好有肉香,油脂分佈好得呀 C. 仼食配菜6. 黑松露薯條- 真係條條都有松露香 粗薯條炸得啱啱好 脆口又唔會覺得好油膩 7. 新鮮沙津D. 甜品8. 芝士蛋糕- 好厚實個種 好味 為一餐畫上甜美既句號
放Sem諗著食餐好啲 同Frd黎享受下

A. 前菜 - 難得放Sem😆食多少少
1. 西班牙黑毛豬火腿  -  24個月
西班牙黑毛豬火腿  -  24個月

2. 至於我就叫左香剪帶子配鮮茴香 (+$88)
- D 帶子啱啱好 配嘅汁酸酸地 好開胃呀
香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香

3. 我鐘意食海鮮🙈所以叫多左個黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
- 加少少檸檬汁 臘肉加虎蝦mix埋好有層次感

B.主菜
4. 燒濕熟成美國牛肩
- 配埋既醬好夾 啲肉唔會好鞋

5. 個人鐘意呢個多啲: 中棕毛豬肩胛(+$98)
- 好有肉香,油脂分佈好得呀

C. 仼食配菜

- 好厚實個種 好味 為一餐畫上甜美既句號

西班牙黑毛豬火腿  -  24個月
香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香
黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
前幾日同個舊同事聚舊,佢帶我來食呢間幾有情調,私隱度高嘅餐廳。 話說果日仲撞到明星,侍應好貼心咁將窗簾拉低每位$298起,想食豪d可以再加錢upgradeStarter: 西班牙黑毛豬拼盤36個月大的黑毛豬,原來係來自呢間餐廳的自家農場 西班牙黑毛豬。唔好睇佢個樣以為係Parma ham, 其實食落味道同Parma ham完全唔同, 呢款黑毛豬味道濃d, 脂肪冇咁多冇咁油膩,咸香味重d 蒜蓉多士外脆內軟,好香蒜蓉味。雖然同黑毛豬一齊食會蓋過黑毛豬嘅味道,但係又有另一種風味。香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香+$88作為配角嘅茴香,加左少少青檸, 味道幾fresh。北海鮮帶子因為係刺生級別 , 所以就咁煎香個面,入面唔係全熟,咁樣處理真係幾好食,肉質滑而且嫩。香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦+$88用黑毛豬嘅油去煎香d虎蝦,再加埋煎到乾身帶脆的蠟肉腸去炒, 呢碗虎蝦真心好香口,咸香得黎又唔會太咸, 虎蝦份量好多。湯:Zucchini Soup意大利青瓜湯 湯加左洋蔥、西班牙火腿去調味,幾特別,隱約飲到瓜嘅味道,但又唔算清淡。配菜任食: 黑松露薯條,沙律薯條現炸,比較粗身,食到薯仔味,

每位$298起,想食豪d可以再加錢upgrade
Starter: 西班牙黑毛豬拼盤

香煎刺身級珍寶北海道帶子配鮮茴香+$88
作為配角嘅茴香,加左少少青檸, 味道幾fresh。

香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦+$88

湯:Zucchini Soup意大利青瓜湯

配菜任食: 黑松露薯條,沙律
薯條現炸,比較粗身,食到薯仔味, 外皮仲係脆同熱嘅。 沙律係女士恩物,我舊同事refill左3次。廚師加左意大利醋去調味,清淡但又可口。

燒濕熟成美國牛肩
牛肩肉薄切上碟, 每一片熟度都剛好,肉質幾嫩口,本身調味唔多,但可以點一點旁邊的source, 帶有微微的酸甜味,幾好食!

加拿大豬鞍扒
要整好食嘅豬鞍真係要掌控好火候,我鐘意食嘅豬鞍係要帶有微微粉紅色的。呢款豬鞍雖係全熟,肉質都算爽,有點肉汁。

甜品: cheese cake
份量岩岩好,食完唔覺太甜或太膩,滿足!

2019-04-30 68 views
放工約左朋友係土瓜灣買野,完左決定試下呢間隱世西餐私房菜。門口寫住$298起,起初望落有少少貴,不過睇真啲原來有成4 個course 咁多,尚算抵食。首先黎個頭盤,西班牙黑毛豬拼盤 加左錢要36 月o既豬,味道完全唔鹹,可能佢用橡果飼養,食落有少少橡果味,好清甜。黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,份量相當足夠,有成十四隻咁多。之後是北海道帶子, 帶子非常清甜,仲好大隻,仲配左茴香菜,味道同個帶子好夾。套餐配左任食薯條同沙律,不過無食主菜已經好飽,食唔曬。主菜我地揀左牛肩同棕毛豬肩,先講講個牛肩,食落好有牛味,不過店員一早講明選這個會無肉眼咁淋。豬肩很嫩滑,煮得剛剛好熟。呢個價錢食到咁高質的西餐,完全超值!加上店員每道菜都非常細心講解,有講有笑,唔會覺得佢介紹菜式時影響客人進食,還傾得十分開心。
放工約左朋友係土瓜灣買野,完左決定試下呢間隱世西餐私房菜。

首先黎個頭盤,西班牙黑毛豬拼盤

黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,份量相當足夠,有成十四隻咁多。

套餐配左任食薯條同沙律,不過無食主菜已經好飽,食唔曬。

• 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦