白色情人節就嚟到,你哋訂咗餐廳食晚飯未呢?😝 最近去咗一間位於灣仔嘅西餐廳覺得好適合情侶一齊去——Forkers(佢哋曾經喺土瓜灣開過店),每位Dinner Set $498 @px,有前菜、主菜、甜品,食材優質性價比高;裝修非常雅致,亦充滿情調,非常推介大家去😍呢個Dinner Set好豐富,前菜會送一碟48個月嘅風乾火腿同bread basket,另外叫咗牛肉他他同鵝肝,牛肉他他鮮嫩,夾埋脆包一齊食好有口感,而鵝肝配搭埋迷你漢堡包,充滿油脂香,入口即溶~主菜一份就叫咗Surf and Turf,Surf and Turf嘅西冷牛扒🥩煎至外脆內軟,油脂分布均勻,牛肉味濃,而龍蝦🦞肉質鮮嫩,配上青醬 ,更加帶出龍蝦鮮味;另一份主菜就叫咗油封東星斑🐟,將星斑厚切再用上油封煮法,令魚肉肉質更滑嫩,配上檸檬香草醬汁同雜菜,大推👍🏻每款主菜都會跟一份side,叫咗薯條🍟同蘆筍,薯條即叫即炸,好香口~甜品就係自家製嘅朱古力士多啤梨撻🍫,朱古力仲帶點酒味,唔會覺得好甜或膩,仲送埋餐茶,真係完美嘅總結!.🔸Appetizers🔸USDA Prime Beef TartarePan Seared Fo
🔸Appetizers🔸
Pan Seared Foie Gras

🔸Seafood Course🔸(Optional)
Chorizo and Garlic Tiger Shrimps +$128

🔸Main Course🔸
Surf and Turf (+$228 upgrade)
Fish of the Day

🔸Sides🔸(serve with your Main)
Seasoned French Fried
Grilled Asparagus

🔸Dessert🔸
Dessert of the Day

🔸Drinks🔸
Coffee/ Tea
2024-02-25 60 views
環境好優雅寧靜,節日慶祝或紀念日嚟食餐飯絕對適合不過餐廳位置唔多,大概8-10枱不論午餐/ 晚餐,分別只有一個套餐,但菜式都有好多款選擇晚餐 $498/ head 包前菜、主菜、甜品一開始,職員介紹餐牌之後就會準備 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐲 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠1️⃣ 3款麵包質感都好軟熟回彈,再有自家製香草牛油同茄子醬作為配搭2️⃣ 𝘑𝘢𝘮ó𝘯 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘥𝘦 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘰𝘵𝘢 48+ 𝘔𝘰𝘯𝘵𝘩上菜前預熱隻碟,間接逼出油脂香入囗肉質結實軟彈,帶有濃厚嘅橡果香餐廳仲額外提供pre-packaged 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿*𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘌𝘦𝘭*𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘈𝘯𝘥 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘌𝘴𝘴𝘦𝘯𝘤𝘦前者煙燻味好突出,入口每啖都散發出嚟龍蝦湯都幾稠身,飲落好creamy同鮮甜𝗦𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 *𝑀𝑎𝑟𝑦𝑙𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝐶𝑎𝑘𝑒𝑠外觀上好似輕輕煎過肉餅,一切開,裡面全部蟹肉絲,一梳梳,冇多餘粉漿,冇過多調味但啖啖鮮甜,係印象深刻嘅一款菜式𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲*45+ 𝘋𝘢𝘺𝘴 𝘋𝘳𝘺-𝘢𝘨𝘦𝘥 𝘜𝘚𝘋𝘈 𝘗𝘳𝘪𝘮𝘦 𝘙𝘪𝘣 𝘌𝘺𝘦Medium rare 保留到粉嫩顏色,經過熟成之後肉質
環境好優雅寧靜,節日慶祝或紀念日嚟食餐飯絕對適合不過

餐廳位置唔多,大概8-10枱
不論午餐/ 晚餐,分別只有一個套餐,但菜式都有好多款選擇

晚餐 $498/ head 包前菜、主菜、甜品

上菜前預熱隻碟,間接逼出油脂香
入囗肉質結實軟彈,帶有濃厚嘅橡果香
餐廳仲額外提供pre-packaged

𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿
*𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘌𝘦𝘭
*𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘈𝘯𝘥 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘌𝘴𝘴𝘦𝘯𝘤𝘦
前者煙燻味好突出,入口每啖都散發出嚟
龍蝦湯都幾稠身,飲落好creamy同鮮甜

𝗦𝗲𝗰𝗼𝗻𝗱 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿
*𝑀𝑎𝑟𝑦𝑙𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝐶𝑎𝑘𝑒𝑠

𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲
Medium rare 保留到粉嫩顏色,經過熟成之後肉質變得更緊緻,入囗軟腍有彈性,且肉味香濃
燶邊嘅外層更帶有炭香同焦脆口感

*𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘞𝘦𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨𝘵𝘰𝘯
酥皮帶牛油香,內裡羊肉軟腍帶脂香,中間更夾着厚潤茄子,味道同肉質都係唔錯

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
*芒果椰子撻
*檸檬蛋白撻

兩款甜品入口好fresh,前者用咗新鮮芒果整蓉再加芒果粒,增加口感
後者幕絲質地,檸檬酸度啱啱好中和咗主菜嘅油膩咁

灣仔隱世高級扒房🍽
2024-02-23 101 views
包括前菜、主菜、配菜、甜品及飲品由農場直送48+ months 黑毛豬火腿 味道偏mild 油脂分佈平均隨麵包送上有香草牛油外 仲有bell pepper牛油好特別 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 他他上有cheese toppings 加上麵包脆片一齊食 層次更豐富 +$88 𝑈𝑝𝑔𝑟𝑎𝑑𝑒 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙖𝙣𝙙 𝙡𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙨𝙤𝙪𝙥入口係濃郁龍蝦味 質感creamy順滑 伴碟既大蝦亦有煎香過 𝘾𝙚𝙨𝙖𝙧 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙清爽田園沙律𝘼𝙨𝙥𝙖𝙧𝙖𝙜𝙪𝙨 鮮甜露筍同芝士意想不到幾夾+$128 𝑈𝑝𝑔𝑟𝑎𝑑𝑒 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙤𝙛 𝙄𝙗𝙚𝙧𝙞𝙘𝙤呢款係店員推介呈現粉紅色既肉質 肉香真係非常突出 調味唔會太搶𝙐𝙨𝙙𝙖 𝙥𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙞𝙥𝙞𝙤𝙞𝙣 今次揀咗五成熟牛肉煮到剛好 幾juicy冇筋位 亦有少量烤蔬菜𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙮芒果椰子撻 底部有鬆脆餅底 中間為椰子慕斯 面層芒果啫哩凍提提大家每日供應款式都機會唔同架𝙎𝙖𝙞𝙘𝙝𝙤 𝙨𝙥𝙖𝙧𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚𝙖 $368茉莉花香加少許提子味道 感覺清新 好refresh跟餐的飲品點左兩杯咖啡 正常發揮環境頗舒適近地鐵站 staff們細心又
包括前菜、主菜、配菜、甜品及飲品

隨麵包送上有香草牛油外 仲有bell pepper牛油

茉莉花香加少許提子味道 感覺清新 好refresh

跟餐的飲品點左兩杯咖啡 正常發揮

環境頗舒適近地鐵站 staff們細心又友善 大家可以試下
2024-02-21 437 views
前排情人節同情人食餐好嘅當然唔少得💞我地去左灣仔嘅Forker 食Dinner set 有齊晒course 人均大約$500呢個質素黎講都幾唔錯🥰.🌟Sparkling tea坐底飲左杯Sparkling Jasmine Tea🌼茶味清新 帶有清新嘅茉莉花香同水果味🍇 好開胃.🌟Complimentary starter 48個月風乾火腿麵包配Garlic butter, 茄子醬.估唔到會有火腿送 入口齒頰留香🥓而麵包籃亦都好好食🍞 加埋蒜香牛油🧈同茄子醬🍆更加係畫龍點睛.💫Appetizers 🌟USDA Prime beef tartare牛肉他他新鮮 加埋檸檬汁好開胃🍋再將佢放上麵包一齊食好夾.🌟Pan seared foie gras迷你鵝肝漢堡煎得啱啱好放入口有半溶嘅口感 超香油脂味🤤.💫Main Course🌟Lamb Wellington威靈頓牛就食得多 威靈頓羊都係第一次食😳外層嘅酥皮酥脆 而羊肉更加係超軟腍🤩中間仲有微微嘅粉紅色就知火喉控制得相當好👍🏻而且仲有茄子同蘑菇汁 令味道層次更豐富.🌟Surf and turf呢道菜齊集晒海陸嘅主菜😎有齊龍蝦🦞同牛扒🐮 一次過
前排情人節同情人食餐好嘅當然唔少得💞

坐底飲左杯Sparkling Jasmine Tea🌼
茶味清新 帶有清新嘅茉莉花香同水果味🍇 好開胃
🌟Complimentary starter
48個月風乾火腿
麵包配Garlic butter, 茄子醬

估唔到會有火腿送 入口齒頰留香🥓

薯條新鮮送上 所以食嘅時候又脆又熱🍟
仲好貼心咁俾晒茄汁同蛋黃醬我地

燒蘆筍味道都唔錯
🌟Sweet and Savory
Dessert of the day, served with coffee or tea
Strawberry Mousse Tart

今日係大廚自家製嘅甜品🥧
士多啤梨Mosse Tart上面放左 Macaroon 同Dry strawberry fruit🍓

賣相精緻又好食 仲會隨甜品送上茶或者咖啡☕ 成餐非常完滿
Pan seared foie gras
Lamb Wellington
Surf and turf
2024-02-14 158 views
之前喺土瓜灣見到呢間店一路都好想去試,估唔到而家搬咗去灣仔即刻試一下睇落去之後見到裝修同埋環境都有所提升,即刻充滿期待😘😘😘前菜:- Jamón Iberico de Bellota:一種來自西班牙的頂級伊比利亞黑毛豬火腿,經過48個月以上的風乾醃製。它具有豐富的肉質口感和濃郁的風味- USDA Beef Tartare:牛肉製成的牛肉tartare。牛肉會切成小粒,並搭配調味料和醬汁,呈現出豐富的口感和濃郁的肉味。- Soup du Jour:當天的特色湯品係法式栗子湯,有一種溫暖和舒適的開胃體驗。😋😋😋- Fish Of The Day:當日用嘅係新鮮嘅石斑魚,平時石斑魚就食得多,估唔到用西式嘅煮法帶出另外一種風味😀😀- Lamb Wellington:經典的羊肉威靈頓,羊肉會用酥皮包裹,搭配香料和配料烤至金黃酥脆。這道菜品具有豐富的肉質口感和獨特的風味。

前菜:
- Jamón Iberico de Bellota:

- USDA Beef Tartare:

- Soup du Jour:

- Fish Of The Day:

- Lamb Wellington:

🌸《FORKERS .西餐廳.灣仔》✨浪漫情調西餐廳✨預定情人節慶祝✨-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍽️ Forkers Dinner Set $498@pax🐷 Iberian Ham aged for 48+ months 濃郁油香味,唔會好咸,配搭埋餐包一齊食岩岩好✨-🐮 USDA Beef Tartare牛肉他他肉質好淋,肉落唔會有根,夾埋兩片多士食有多重口感👍🏻-🪿Foie Gras on Baguette Toast鵝肝煎得好香肥,豐富鵝油香,加埋香脆既多士,減少油膩感🌟-🐑 Chef Special - Lamb Shank當然要試下當日廚師推介 - 巨型羊膝✨,大細好有驚喜,肉質鬆軟,帶少淡淡羊味,推薦-🐮 USDA Prime Striploin 三成熟Prime,表面煎得香脆,內裡現粉紅色🤩 食落好重牛味,非常適合打卡✨-🍰 Apple Tart-📍 Forkers灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit: 🤍-#hkfoodie #foodbith #foodbith_wan
🌸
《FORKERS .西餐廳.灣仔》
✨浪漫情調西餐廳✨預定情人節慶祝✨
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評

濃郁油香味,唔會好咸,配搭埋餐包一齊食岩岩好✨

🐮 USDA Beef Tartare

🪿Foie Gras on Baguette Toast
鵝肝煎得好香肥,豐富鵝油香,加埋香脆既多士,減少油膩感🌟

🐑 Chef Special - Lamb Shank

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🤍
#hkfoodie #foodbith #foodbith_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南#香港美食日記 #香港美食推介#香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #englishreview #灣仔美食 #hkfusion #灣仔美食地圖 #灣仔好去處
2024-02-06 134 views
又到拍拖日,揀間餐廳都老公嘆下先。Forkers,位於灣仔駱克道 ,內裏環境優靜waitress 會細心態度親切,介紹自己後當日廚師所推出嘅meau。 前菜:磨菇栗子蓉湯,質感綿綿香濃一籃鬆軟麵包配上(香草牛油,bell pepper 醬)牛肉他他:生牛肉灑上芝士粉乾蔥,食落鹹鹹地,但感覺生勾勾本人唔太習慣。 西班牙農場直送48個月橡果黑毛豬火腿同每位客人分享試食,帶少少咸味,油份充足。試岩仲可以買番屋企慢慢嘆。 油封東星班鮮甜魚肉軟滑 ,雜菜配搭色彩斑斕。西班牙豬柳肉嫰食落好juicy。Caesar salad爽脆生菜麵包粒同薯條,份量十足。甜品: 栗子撻/Tiramisu,栗子蓉香而幼滑,有原粒栗子牛油撻皮,Tiramisu 咖啡味濃。
又到拍拖日,揀間餐廳都老公嘆下先。
Forkers,位於灣仔駱克道 ,內裏環境優靜
waitress 會細心態度親切,介紹自己後
當日廚師所推出嘅meau。

前菜:磨菇栗子蓉湯,質感綿綿香濃

一籃鬆軟麵包配上(香草牛油,bell pepper 醬)

油封東星班鮮甜魚肉軟滑 ,雜菜配搭色彩斑斕。

西班牙豬柳肉嫰食落好juicy。

Caesar salad爽脆生菜麵包粒同薯條,份量十足。

2024-02-05 85 views
呢間餐廳晚餐真係好chill,位於灣仔地舖有落地大玻璃,晚上時段都幾旺。職員超級有禮貌,而且好細心介紹成張餐牌,佢哋仲會講埋食材嘅來源地同今晚有咩推介,整體感覺都非常好👍🏻佢哋前菜麵包好正,係bake house攞貨,有Focaccia 、紅菜 麵包同sourdough😀最吸引都係佢兩個醬,有蜜糖牛油真係超好食超好食❤️甜甜地得來有牛油嘅香,另外一種就係燒茄子醬鹹鹹地嘅。仲有手切西班牙Iberico Ham,老闆原隻係西班牙買返嚟手切,薄薄一片好香好香,用嚟夾餐包好正👍🏻鍾意嘅可以買返屋企食添!Set Dinner $498/位,前菜有好多個選擇我哋揀咗,鵝肝多士同牛肉他他。他他係師傅即叫即做,食落去酸酸地,高質生牛肉切碎混合蔥、香草、胡椒等香料,完全冇腥味牛肉新鮮嫩。鵝肝大大件比較厚身,一切開就有啲油流出嚟😜好肥美。主菜方面,有威靈頓牛同油封鴨腿👏🏻☺️ 鴨腿外皮香脆,好大件而且肉質嫩滑,底部有啲薯蓉,薯蓉入邊有啲煙肉粒粒,所以食落去超好食!側邊有啲酸酸甜甜嘅醃製紅蘿蔔絲,平衡一下佢嘅油膩咁整體都幾好食。威靈頓牛仲正,外層嘅酥皮非常之香脆,內裏嘅牛肉香軟,中間仲係粉紅色真係讚嘆廚師嘅技術

餐包

威靈頓牛仲正,外層嘅酥皮非常之香脆,內裏嘅牛肉香軟,中間仲係粉紅色真係讚嘆廚師嘅技術😀牛肉,下面有少少牛肝菌,所以個酥皮一啲都唔單調,有陣陣牛肝菌香味!
威靈頓牛

配菜揀咗蘆筍,同凱撒沙律,非常推介蘆筍,首先顏色靚非常之翠綠,完全冇油非常之健康。凱撒沙律都唔錯,夠晒健康。最後就可以落埋嘢飲同甜品,我哋嗰晚嘅甜品係栗子撻,栗子蓉唔甜,佢底部有啲忌廉甜甜地,混合之後就啱啱好!

餐包
威靈頓牛
2024-02-05 128 views
本身想食dinner,不過晏晝都經過又多人食,一於照試吓🍽️3 Courses Lunch Menu $198 per person- First Course -🌰Soup du Jour呢日係栗子湯,第一次聽第一次飲,好濃稠,味道簡潔單一啲,感覺健康🍴Seafood Tartare三文魚他他,新鮮- Main Course -🍝Carbonara Iberico有Iberico ham, guanciale,無忌廉、加咗溫泉蛋,意粉煮到al dente好彈牙🍖Dry-Aged USDA Beef Ragu Hand-diced, 用上48個月Dry-Aged西班牙火腿,仲有溫泉蛋,意粉一樣係al dente口感- Dessert -🍫黑白朱古力,味道較甜,質地似mousse 🚩Forkers (灣仔) 📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖

- First Course -

🌰Soup du Jour

🍴Seafood Tartare
三文魚他他,新鮮

- Main Course -

🍝Carbonara Iberico

- Dessert -
🍫黑白朱古力,味道較甜,質地似mousse

🚩Forkers (灣仔)
📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖
今日帶大家去灣仔食好嘢,食咩好嘢?一間叫 Fokers 嘅西餐廳🥰;餐廳由土瓜灣搬咗去灣仔之後,一直好想去試下,今晚終於有機會啦😆。等我早啲去攞定個靚位等老婆先...餐廳裝修時尚雅緻,主打4️⃣5️⃣日乾式熟成牛排🐂,以及農場直送嘅西班牙🇪🇸黑毛豬火腿🐖。等緊Duck嫂🦆期間,睇下個menu先📔,全英文嚟?仲要望落都幾複雜🙈,不過店員好好會細心為客人一一說明🥰,原來晚市餐牌暫時只有Set Dinner,$498起,有多款配搭。Dinner Menu $498complimentary tasting 店員先會送上一籃餐麵包🥐,今日有3️⃣款,其中有一款係紅菜頭麵包🔴,質感軟熟微甜,幾特別又好食😋。另備有自家製蜜糖🍯牛油🧈及茄子醬🍆,可配搭多款麵包,令食味更佳😋。acorn-fed iberian ham呢個就係農場直送嘅4️⃣8️⃣個月西班牙🇪🇸伊比利亞火腿🐖,餐廳竟然會免費提供1️⃣份俾客人去試。黑毛豬火腿🐖肉味濃郁,肉質結實,帶微微的纖維質地,口感細膩脂肪浸潤,味道鹹香😍。appetizer usda beef tartare牛肉他他🐂非常嫩滑,加點芝士碎及蔥花,鮮中帶點鹹香,再配埋脆脆多士,真係好食到
Dinner Menu $498

complimentary tasting
acorn-fed iberian ham
appetizer
usda beef tartare
牛肉他他🐂非常嫩滑,加點芝士碎及蔥花,鮮中帶點鹹香,再配埋脆脆多士,真係好食到停唔口😋。
soup du jour
栗子湯🌰又熱又香,粟味清甜口感幼滑🤤。
main course
比較特別係有個 chef special 和 fish of the day,每日都唔同,今日分別係羊膝🐏同埋東星斑塊🐟。

fish of the day(油封東星班) +$128
每次價錢不一樣,要視乎當日食材;東星班🐟非常新鮮,用油封做法令皮脆肉嫩味鮮🥰,配理雜菜甜酸汁,微微的檸檬酸令食味更鮮😋。
taste of iberico +$128
頭先試咗黑毛豬火腿🐖令人驚豔,令我呢個牛魔王今次都改試下食豬😂。不過果然無令我失望,慢煮方法令伊比利亞豬非常軟嫩🤗,入面呈現粉紅色🥰,啖啖肉又香又化,好味到不得之了🤤。
side dishes
sweet and russet potato fires
grilled asparagus

薯條🍟炸得香脆,蘆筍🥒粗身,口感爽脆汁,味道清甜,2️⃣個side dishes 都好食😋。
dessert of the day
粟子撻
選用鮮粟子🌰製成粟子蓉,味道零舍香甜,撻皮非常酥脆,加埋幼滑的鮮忌廉,每會一口都是滿滿的幸福感覺🥰。
Tiramisu
上層忌廉幼滑香甜又輕盈🥰,底層的海綿蛋糕非常軟熟,帶陣陣咖啡香味☕️,令人回味無窮,回味無窮啊😍。
2024-01-27
Type of Meal
Dinner
2024-02-03 85 views
❤️享受一個人的午餐❤️出左去香港區個邊整gel甲,整完肚餓🤤緊係要去搵食啦😆灣仔地段見到間裝修風格時尚雅致嘅西餐廳,即刻入去叫個Set lunch Enjoy下先Soup du broth栗子濃湯🍲淡淡的栗子🌰味入口帶點栗蓉,口感非常好Spaghetti Carbonara lberico 食材有兩款肉-風乾豬面頰肉及黑毛豬火腿,加埋溫泉蛋夾埋意粉,用上傳統嘅煮法,冇加任何cream,純用蛋黃同芝士嘅傳統做法,真係超超超水準👍🏻👍🏻👍🏻Dessert甜品Tiramisu質素&味道正常DrinkIce Coffee餐廳環境舒服,店職員好細心介紹食物及餐牌上嘅價錢,職員嘅服務真係超出我嘅想像,無得彈👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
❤️享受一個人的午餐❤️
出左去香港區個邊整gel甲,整完肚餓🤤緊係要去搵食啦😆

Soup du broth
栗子濃湯🍲淡淡的栗子🌰味
入口帶點栗蓉,口感非常好

Spaghetti Carbonara lberico

Dessert
甜品Tiramisu質素&味道正常

Drink
Ice Coffee

2024-02-03
$200 (Lunch)
2024-02-03 54 views
最近灣仔新開左間高質西餐$498起有齊前菜 主菜 甜品同飲品裝修簡約高級 仲有大量酒做wine pairing 鐘意飲酒既一定會好鐘意呢度老闆去外國入貨攞左啲48個月熟成西班牙橡果黑毛豬火腿返嚟,同每位客人分享,比大家試食入口唔會好咸,油份好足,有淡淡木和,好好味😋仲有一籃bake house既麵包 好鬆Appetizerspan seared foie gras鵝肝超軟滑 入口即化 表面少少脆 好好味好高質smoked eel 煙薰鱔未食過粗煙薰鱔 好有驚喜呀入口好油潤 好嫩滑呀仲有淡淡煙薰味 帶出鱔既甜味🤤usda prime striploinMedium rare 係偏生,但唔會好多血水,處理得非常好,入口好嫩好淋得黎 都好有牛味taste of iberic西班牙黑毛豬 食到個汁好重果香 另到豬肉多份香甜味 黑毛豬肉質一樣好滑食到邊邊肥位仲好有啲香脆 好好味caesar salad入口好順滑 係偏奶香唔酸既 仲有少少芝士陪襯好好味grilled asparagus焗蘆筍好嫩滑爽脆餐廳推薦唔飲酒既我地試sparkling tea仲推薦左darjeeling味比我地倒出嚟好似酒咁

最近灣仔新開左間高質西餐
$498起有齊前菜 主菜 甜品同飲品

裝修簡約高級 仲有大量酒做wine pairing
鐘意飲酒既一定會好鐘意呢度

入口唔會好咸,油份好足,有淡淡木和,好好味😋

仲有一籃bake house既麵包 好鬆

grilled asparagus
焗蘆筍好嫩滑爽脆

餐廳推薦唔飲酒既我地試sparkling tea
仲推薦左darjeeling味比我地
倒出嚟好似酒咁 聞落茶味好香,有少少花香味
飲落微甜有白葡萄味,高就好似飲緊champagne 咁,好特別
飲到味仲有茶香餘韻 好正呀

最後仲有甜品
士多啤梨撻同栗子撻
撻面超鬆脆 好重牛油香味
士多啤梨餡香甜同好滑
栗子都好正

呢度會樣食物都食得到廚師精心處理每樣食材,侍應都好熱情嘅介紹成個menu感覺好親切
服務好好,一定會再同朋友黎

Forkers (灣仔)
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖
2024-01-25 152 views
是次到訪的餐廳環境雅緻舒適,服務周到。店員先親切的作出自我介紹,及後再詳細介紹餐牌上的菜式,態度一流。首先呈上五彩繽紛的麵包與自家製醬料,看著便令人食指大動。【Jamon Iberico de Bellota 48+ month】熟成48個月的風乾火腿,由西班牙農場直送。落入口中的油脂與咸香味令人無法忘懷,很有衝動購入一些回家再次細味。【法國栗子濃湯】綿密香濃,完美地釋出栗子的甘香。【USDA Beef Tartare】肉質軟滑富濃郁肉味,脂肪少而且無筋,配著多士很易入口。【Fresh Blue Mussels in White Wine & Cream】個頭雖小但勝在鮮甜肉嫩爽滑。【Lamb Wellington】日常要吃威靈頓牛柳並不困難,但羊柳的版本卻是鮮有。輕薄酥脆的酥皮,緊緊裹著粉紅色的羊柳,肉質極其軟腍而且不帶一絲羶味。中間夾着厚潤的茄子,肉汁充分融入其中,絕對是驚喜之作。【油封東星斑】由主廚親身到市場入貨,肉質細緻甜美,油封製法令肉質更幼嫩,生熟度剛好。配上色彩斑斕的Lemon herbs sauce,視覺效果滿分。最後以小巧可愛的士多啤梨撻畫上句號。
是次到訪的餐廳環境雅緻舒適,服務周到。
店員先親切的作出自我介紹,
及後再詳細介紹餐牌上的菜式,態度一流。

首先呈上五彩繽紛的麵包與自家製醬料,
看著便令人食指大動。

熟成48個月的風乾火腿,由西班牙農場直送。
落入口中的油脂與咸香味令人無法忘懷,
很有衝動購入一些回家再次細味。

【法國栗子濃湯】

綿密香濃,完美地釋出栗子的甘香。

【USDA Beef Tartare】

肉質軟滑富濃郁肉味,脂肪少而且無筋,
配著多士很易入口。

個頭雖小但勝在鮮甜肉嫩爽滑。

【Lamb Wellington】

日常要吃威靈頓牛柳並不困難,
但羊柳的版本卻是鮮有。
輕薄酥脆的酥皮,緊緊裹著粉紅色的羊柳,
肉質極其軟腍而且不帶一絲羶味。
中間夾着厚潤的茄子,肉汁充分融入其中,
絕對是驚喜之作。

【油封東星斑】

由主廚親身到市場入貨,
肉質細緻甜美,
油封製法令肉質更幼嫩,生熟度剛好。
配上色彩斑斕的Lemon herbs sauce,
視覺效果滿分。

最後以小巧可愛的士多啤梨撻畫上句號。
2024-01-24 121 views
以深綠色為主,打造寧靜舒適氛圍品嘗食物時可透過落地玻璃欣賞街景店員主動介紹菜式,態度友善有禮❃ Set Lunch $198✾ First Course ♡ Soup du broth栗子濃湯清淡帶淡淡栗子清香入口細膩中帶點栗蓉♡ Caesar Salad 爽脆羅馬生菜伴隨香脆麵包粒表面灑滿巴馬臣芝士🧀✾ Main Course♡ Seafood and Lemon Risotto天使蝦大大隻放在飯上,入口爽彈意大利飯濃稠,飯中有一絲絲蟹肉同洋蔥粒入口濃濃鮮味且帶點蕃茄酸甜加少少檸檬汁會增添清新感♡ USDA Prime Striploin (加$128)西冷表面煎至焦脆,肉質依然呈粉嫩色澤每啖都充滿肉汁同油脂香,牛味濃郁肉質軟嫩且調味剛剛好配搭綿密薯蓉、西蘭花、法邊豆同車厘茄✾ Dessert ♡ Dessert of the Day藍莓慕司幼滑輕盈,入口酸酸甜甜✾ Tea
以深綠色為主,打造寧靜舒適氛圍
品嘗食物時可透過落地玻璃欣賞街景
店員主動介紹菜式,態度友善有禮

❃ Set Lunch $198

爽脆羅馬生菜伴隨香脆麵包粒
表面灑滿巴馬臣芝士🧀

✾ Main Course
♡ Seafood and Lemon Risotto
天使蝦大大隻放在飯上,入口爽彈
意大利飯濃稠,飯中有一絲絲蟹肉同洋蔥粒
入口濃濃鮮味且帶點蕃茄酸甜
加少少檸檬汁會增添清新感

西冷表面煎至焦脆,肉質依然呈粉嫩色澤
每啖都充滿肉汁同油脂香,牛味濃郁
肉質軟嫩且調味剛剛好
配搭綿密薯蓉、西蘭花、法邊豆同車厘茄

✾ Dessert
♡ Dessert of the Day
藍莓慕司幼滑輕盈,入口酸酸甜甜

✾ Tea
灣仔嘅🌟Forker🌟係一家西餐廳,主打嘅🚜farm to table 嘅48個月火腿,係由🇪🇸伊比利亞橡飼嘅優質豬製成🐖,奉送一碟試食,鍾意嘅話仲可以on top order or買走🤩!🥓Acon-fed Iberian Aged for 48+ months FREE外表油潤,輕嚼之下湧出濃厚嘅橡果香同埋油香!🥖餐包 FREE三色餐包夠晒特別,配bell pepper 嘅牛油 or 香草牛油,都唔錯!🌟Dinner Menu $498/位Set menu包含starter、main、side dish、甜品同埋餐飲!亦可加配second starter或upgrade item!🐂USDA Beef Tartare牛肉他他口感柔軟中帶一點油潤,調味帶酸,都幾開胃!🦢Foie Gras Toast鵝肝勁肥美,少少黑醋汁balance返!🦆Duck Leg Confit油封鴨脾肉質軟身,輕輕用刀一壓就散開,入口香郁!🥩USDA Prime Striploin西冷牛扒調味得宜,帶出濃郁嘅肉味!🥗Caesar Salad🌱Grilled AsparagusSide dish有唔少健康嘅蔬
外表油潤,輕嚼之下湧出濃厚嘅橡果香同埋油香!
🥖餐包 FREE
🌟Dinner Menu $498/位

🐂USDA Beef Tartare
牛肉他他口感柔軟中帶一點油潤,調味帶酸,都幾開胃!
🦢Foie Gras Toast
鵝肝勁肥美,少少黑醋汁balance返!
🦆Duck Leg Confit
油封鴨脾肉質軟身,輕輕用刀一壓就散開,入口香郁!
🥩USDA Prime Striploin
西冷牛扒調味得宜,帶出濃郁嘅肉味!
🥗Caesar Salad
🌱Grilled Asparagus
Side dish有唔少健康嘅蔬菜類選擇!

🧁Dessert of the Day
是日甜品係新鮮香甜嘅果撻!

🍹餐飲
可選咖啡/茶